בית פורומים עצור כאן חושבים

שתי המוחות הקוגניציה והאינטואיציה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/10/2011 01:25 לינק ישיר 

סיכום עיקרי הראיון עם דניאל כהנמן

באשכול כתבות ומובאות הביא מיודעינו מר דייר לינק לכתבה של ראיון עם הפרופסור הקוגניטיבי דניאל כהנמן, על אודות החשיבה האינטואיטיבית והדרך לתכנת אותה ולפעול איתה.

לגודל החשיבות שבכתבה חשבתי לסכם אותה, ולהביא לפני החכמים את הסיכום תוך העלאת מספר שאלות חשובות שנראות לדעתי העולות מתוך התזה.

בתקווה שהפרופסור יוציא במהרה את ספרו באנגלית ובעיברית.

עיקרי הנושאים

1.       פתיחה

2.       שתי מערכות-הקוגניציה והאינטואיציה

3.       מהו סודה של האינטואיציה

4.       כיצד לתכנת אינטואיציה

5.       שאלות לדיון

פתיחה

ראשית, כולנו מסכימים שאיננו מחליטים החלטות ומגיעים למסקנות אך ורק על ידי מערכת שיקולים מסודרת מובנית, שאנחנו רואים בה את מערך השיקולים, סיבות ותוצאות, צדדים סיכויים וסיכונים.

אם כן לפי מה אנחנו מחליטים באותם החלטות, שהם חלק לא קטן מהחלטותינו?

מהו אותו מקור מידע שמספר לנו דברים שהשכל שלנו אינו יכול להסביר ולומר?

לדבר הזה בני אדם קוראים תחושת בטן, אינטואיציה.

אבל מהו אותו דבר?

האם רק בני אדם הדיוטות סומכים על אותה תחושת בטן?

כמה מפתיע ואולי לא, מתברר שגדולי החכמים המדענים והמצליחנים פועלים מחליטים מחדשים לפי אותה אינטואיציה נעלמת.

שתי מערכות-הקוגניציה והאינטואיציה

מערכת 1-האינטואיציה

האינטואיציה היא המערכת הלא מודעת האוטומטית, זאת שהשימוש בה אינו דורש מאמץ ולרוב אינו בשליטה רצונית

היא זאת שיודעת להבחין מיד ולהחליט על הבעת פנים של אדם שמולנו אם הוא כועס או מרוצה, וכן הלאה.

המערכת הזו, מעבירה רבבות נתונים ברגע אחד, ועל פיהם היא מחליטה.

כיצד היא פועלת?

היא פועלת בדרך אסוציאטיבית, על ידי שהיא מקשרת כל פסיס מידע לכל הידע שחקוק בה ומקשרת אותו לדבר שהיא מבינה שהוא הכי נכון.

היא נחוצה מאוד לכל מקרי לחץ, כדי שנוכל להחליט מיד מה לפעול.

מערכת 2-הקוגנציה

הקוגניציה היא המערכת המודעת, החשיבה המודעת זאת שהשימוש בה דורש מאמץ והיא בשליטתי.

איתה ורק איתה, אנו נידע להחליט ולעשות תרגילי חשבון מסובכים, איתה ננתח נושא ונשקול בצורה לוגית טהורה, שיש בה מודעות לכל הצדדים ולסיבות ההחלטה, הדברים בדרך של סיבה ומסובב, המחשבות לינאריות פועלות בדרך קו ישר.

חשוב להדגיש, מערכת מספר 1 פועלת ומשפיעה כסדר על מערכת מספר 2.

כאשר מערכת מספר 2 מעלה שאלה, מערכת מספר 1 מעבדת נתונים בשבריר שניה, ושולחת שורה תחתונה למערכת מספר 2, ואז היא בתורה תחליט אם לקבל אותה או לא.

האמת, שההשפעה של מערכת מספר 1 עלינו  ועל מערכת מספר 2 כל כך גדולה שאנחנו אפילו לא מודעים לה, וחושבים שמערכת מספר 2 היא זאת שאחראית לרוב החלטותינו, ולא היא.

חשוב להדגיש עוד דבר, באמת אין כאן שתי מערכות, כל מה שאנחנו אומרים שתי מערכות זה בדרך מטאפורית בלבד.

דבר נוסף חשוב להדגיש, המילה האחרונה שייכת למערכת מספר 2.

הכישרון המופלא של מערכת מספר 1, שהיא יודעת להסביר וליצור עבורנו סיפור משכנע מכל המציאות הכאוטית הנמצאת מסביבינו.

זאת היא מעלתה, אבל גם זאת היא חסרונה מכיוון שהיא משכתבת את המציאות ויוצרת אותה ולא רק מסבירה את הקיים.

מהו סודה של האינטואיציה

האינטואיציה במיטבה פועלת כמין קסם, שחקני על של שחמט מחליטים ברגע על החלטה במשחק מורכב, פוקרים מהמרים ומצליחים, [אני מוסיף גאוני גמרא מתרצים סוגיה סבוכה ברגע].

מה הסוד שלה?

נבואה?

רוח הקודש?

ובכן, הזיכרון הוא שחקן מרכזי בעניין.

כלומר, האינטואיציה פועלת על ידי שיש בה מאגר אין סופי של מידע שצברנו במשך חיינו הנשלף בצורה כוללת ברגע האמת.

אם כן, אין כאן זיכרון פסיבי הנשלף בלבד, אלא היכולת למצות את אותם אלפי מידע יקרים לכדי מהלך אחד אמיתי ונכון ברגע של ההחלטה.

מכיוון שכך, אין בכוח הגאון להסביר כיצד פעל ומדוע החליט, ולהיפך אם ברצונך להפסיד אותו, תתחיל לשגע אותו כיצד הוא עושה את זה, מה הוא בדיוק עושה.

כיצד לתכנת אינטואיציה

בכולנו מסתתרת מערכת זו הטכנולוגיה המהירה הזו האוטומטית ורבת העוצמה.

האם ביכולתנו לתכנת אותה?

האם אנו יכולים לקנות לעצמינו יכולת אינטואיטיבית בדברים שעד היום לא הרגשנו שיש לנו?

התשובה היא כן.

שלושה עיקרים יש בתכנות:

1.      חוקיות

2.      תרגול רב

3.      פידבק מידי מהמומחה.

חוקיות

כדי שהאינטואיציה שלי תהיה נכונה חייב שיהיה לי היכרות אמיתית עם המערכת שבה אני בא לחוות דעה, כדי שיהיה לי סדר חוקי פנימי לנושא ההוא.

תרגול רב

צריך לתרגל הרבה פעמים עד מגיעים להצלחה מירבית.

פידבק מהמומחה

צריך שמומחה אמיתי בתחום ביקר את החלטותיך בנושא מספר רב של פעמים, על ידי זה חידד את היכולת שלך להחליט על סמך אותם נתונים פנימיים הנמצאים במאגר המידע שלך.

עד כאן סיכום של עיקרי הראיון לפי הבנתי את העניין.

שאלות לדיון

קודם כול אני חושב שיש פה מהפך וחידוש אדיר, אם אנחנו היינו רגילים שכמה שנהיה יורת לוגיים בצורה מובנית ככה נגיע יותר לאמת, בא הפרופסור ואומר שייתכן שאנחנו מפספסים מקור מידע אדיר לא פחות מהימן להגיע איתו להחלטות ולמסקנות.

ומכאן לשאלות:

1.      האם נלמד מכאן שכדאי לנו כאשר אנחנו באים לנתח סוגיה לשחרר קצת מהלחץ והמחויבות שלנו ללוגיקה טהורה, ולתת לתחושות בטן שלנו לדבר בסוגיה.

2.      איך נוכל להשתמש באותו עוצמה בלימוד סוגיות ובירור האמת, עם יכולת בקרה שאכן אנחנו מגיעים לחקר האמת.

3.      מאן מפיס? כאשר אנחנו משתמשים בקוגניציה יש לנו יכולת לסדר טיעונים להוכיח לשכנע לשקול, אבל אם באים עם תחושות בטן? כל אחד והתחושות בטן שלו.

4.      האם יש כאן מהפך בחינוך תלמידים? אני תמיד אומר לתלמידים שלי אל תגיד זה הפשטות זה דחוק תסביר תפרש תוכחי וכוו', וכאן יבוא התלמיד ויאמר ליזה תחושה בטן עמוקה, ואם אתה תדרוש ממני להוכיח אדרבה אתה תבטל ממני את הכוח האדיר הזה, כאותה שחקן שח או טניס שעל ידי השאלות האלו אנו גורמים לו לפספס.

רבותי, זה נראה לי עניין כבד מאוד שהחכמים כאן ראוי להם לענות בו.

קצת מזכיר לי את ספרו של מיודעינו מיכי אברהם שתי עגלות וכדור פורח, אך מאחר ולא זכיתי עדיין ללמוד את הספר, אני מקווה שאני אשיג אותו בזמן הקרוב אוכל להשוות ביניהם, אבל לפי מה שהבנתי קרובים הדברים, אלא שמיכי מגיע מהצד הפילוסופי והפרופסור מגיע מהצד הפסיכולוגי והחקר המוחי.
הכתבה הובאה על ידי דייר באשכול הקישורים לכתבות/מובאות ד דף מספר 1.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 16:16 לינק ישיר 

ישעיהו פרק ב

(כב) חִדְלוּ לָכֶם מִן הָאָדָם אֲשֶׁר נְשָׁמָה בְּאַפּוֹ כִּי בַמֶּה נֶחְשָׁב הוּא: ?!
רש"י: אשר נשמה באפו - אשר כל חייתו וכחו תלויה בנשמת אפו שהוא רוח פורח שהיום ישנה בו ומחר תצא ממנו,
מצודת דוד: כי תבינו הדבר מן האדם אשר יש נשמה באפו הראיתם במה נחשב הוא הלא תצא רוחו ישוב לאדמתו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:53 לינק ישיר 

צבי

1.       

אין לי הוכחה ברורה אבל לבי נוטה שכל אינטואיציה וכו' הכל שייך למערכת המוחין [אם תרצה בדווקא לקרוא לו שם יותר גבוה כמו כתר וכו' או להשתמש בשום ערך אחר, לא משנה, הכל אותו ערך של חכמה מול בינה]

אני לא הייתי קורא לשום חלק ממשהו שמתגלה בתהליך המחשבות והמוחין הנשמה. הנשמה לדעתי הוא משהו יותר פנימי וגבוה מכל זה. נכון שכל שהמח יותר גבוה הוא יותר קרוב להנשמה עצמה ומגלה יותר את אור הנשמה בטהרתה. אבל כל דבר שאפשר למששו ולהגדירו הוא לא הנשמה. [בשפת האר"י הרי הנשמה יותר פנימי מכל מח וגם מאריך ונקרא הנרנח"י. וישנו בפנימיות כל דבר]

[היה ראוי לקרוא לנשמה אולי התודעה, אבל גם זה לא נכון במובן ההרגשה של התודעה, ששייך ג"כ למוחין , אלא לעצם המציאות שלו.]

לפי מה שלמדתי אודות מהות מח החכמה והשימוש בה יוצא לי שהוא גבוה מספיק שמה שאתה מזהה כנשמה נזהה כמח החכמה. [ראה במיוחד במאמרי דרך היחוד של הגרי"מ מורגנשטרן בתוך כרכי ים החכמה-נמצא בהיברובוקבס]

2.

לענין אם בלוגיקה אפשר לחדש. במובן החמור של לוגיקה אם הוא חידוש אז הוא לא יוצא מתוך ההנחות וממילא הוא לא לוגי. אם הכוונה שמתוך כל הקושיים שבסוגיות יכולים להציע היפותזה שמיישב את הכל. שוב הרעיון של התזה בא מחכמה ולא מבינה.

צריך לזכור גם שלימוד גמרא, וכל לימוד תורני, אינו שימוש בלוגיקה במובן החמור. וכדברי הרמב"ן הידועים. ולכן יש תמיד יותר מקום לאינטואיציה.

בלימוד סוגיות כדרך הרגיל תבחין שבעצם כל ההברקות והלומדות הם כבר שם עפ"ר בתחלת הלימוד כשעדיין לא למדו בכלל כל ההיקף והחשבונות וכו'. רק שההתאמה שלו לסוגיא ומה שנותן לזה באמת טעם בא בהמשך כשמחשבנים וכו'. וממילא אני עומד על דעתי ששום חידוש לא יוצא מתוך ניתוח לוגי טהור אלא מתוך אינטואיציה. , רק שהאינטואיציה הזאת היא נרכשת ע"י השימוש בכמה סוגיות שלומדים את דרך דברים שיכולים להגיד וכו'. מכיון שהיא ספציפית ללימוד הזה.

בקיצור עוצם החבור שבין החכ' לבינה, שנאמר עליהם תרין רעין דלא מתפרשין, הוא מה שגורם לך לזהות מה שנובע באמת מחכמה כנוסע מבינה. אבל כשנבין את ההגדרה של שניהם נבין שזה לא כך.

[בעיקר אלו דברים דקים שתלויים באבנתא דליבא וולהסביר אותם בכתב קשה, שלכן אני משתמש בשפת הקבלה שנותן מילים לזה קצת, אבל נ"ל שהבנת הכוונה , ממה שכתבת אולי לזה נתכוונתי וזה אכן כך.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:45 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
מדובר על פידבק ממומחה -וזה עיקר החידוש של כהנמן.
כי הרי ההגיון אומר(מערכת מס' 2) שאם מדובר על נסיון בלבד אין כאן שום חידוש.

יש בראיון דוגמא ל"תכנות " כזה של שחקן פוקר שהפסיד ערב ערב למומחים בתחומם אבל בהמשך הוא כבר הצליח לגבור עליהם .
זו דוגמא לתיכנות אינטואיציה.
נראה לי שבמשחקים (ששם חוקיות זה שם המשחק )כגון פוקר או שח זה אכן ניתן להעשות אבל בחיים בכלל?

צר, לי, איבדתי אותך.

מה הביקורת שלך על דבריו? מדוע זה מנוגד לצד הקוגנטיבי שלך?

התוספת של הפידבק מהמומחה, הינה תוצאת הניסיון. אם מישהו יבדוק אפרוחים והתשובה תתקבל לאחר כמה שבועות כשיתקבלו, הוא לא ירכוש ניסיון. המומחה שם כדי לתת פידבק מיידי האם הניסיון הצליח. "המהרת הליכים" ותו לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:10 לינק ישיר 

צענע,
אני לא מסכים איתך כלל לכשתעייני היטב במשא ומתן שלנו, אך מיכוון שאין זה מעיקר עניינו של האשכול, אניח לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 14:22 לינק ישיר 

tzvi11 כתב:
אלי,
כל דברי באו כתגובה ליהי אור, ומכוח זה דיברנו בשפה משותפת בשפת הקבלה ששנינו מאמינים בה.
ממש לא היתה כוונתי לקחת את דברי הפרופסור לכיוון הזה דווקא, הרי אני הוא שהבאתי את סיכום דברי הפרופסור כמות שהם, והצבתי מספר שאלות מעשיות ללימוד לפי דבריו.
כמובן שמי שאינו מאמין בתורת הקבלה כל המשא ומתן שלי עם יהי אור בשפת הקבלה לא מתאים לו, ואינו צריך להתייחס לזה.

כל דבריו של יהי אור וגם תגובותיך עליהם לא קשורים כלל לחידוש של כהנמן (לתיכנות מודע עם פידבק ממומחה ) ולכן יכלו להכתב גם לפני פרסום ספרו של כהנמן..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 13:36 לינק ישיר 

אלי,
כל דברי באו כתגובה ליהי אור, ומכוח זה דיברנו בשפה משותפת בשפת הקבלה ששנינו מאמינים בה.
ממש לא היתה כוונתי לקחת את דברי הפרופסור לכיוון הזה דווקא, הרי אני הוא שהבאתי את סיכום דברי הפרופסור כמות שהם, והצבתי מספר שאלות מעשיות ללימוד לפי דבריו.
כמובן שמי שאינו מאמין בתורת הקבלה כל המשא ומתן שלי עם יהי אור בשפת הקבלה לא מתאים לו, ואינו צריך להתייחס לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 13:15 לינק ישיר 

מדובר על פידבק ממומחה -וזה עיקר החידוש של כהנמן.
כי הרי ההגיון אומר(מערכת מס' 2) שאם מדובר על נסיון בלבד אין כאן שום חידוש.

יש בראיון דוגמא ל"תכנות " כזה של שחקן פוקר שהפסיד ערב ערב למומחים בתחומם אבל בהמשך הוא כבר הצליח לגבור עליהם .
זו דוגמא לתיכנות אינטואיציה.
נראה לי שבמשחקים (ששם חוקיות זה שם המשחק )כגון פוקר או שח זה אכן ניתן להעשות אבל בחיים בכלל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:47 לינק ישיר 

עיקרי הראיון כמובא בראשית האשכול:

מהו סודה של האינטואיציה

האינטואיציה במיטבה פועלת כמין קסם, שחקני על של שחמט מחליטים ברגע על החלטה במשחק מורכב, פוקרים מהמרים ומצליחים, [אני מוסיף גאוני גמרא מתרצים סוגיה סבוכה ברגע].

מה הסוד שלה?

נבואה?

רוח הקודש?

ובכן, הזיכרון הוא שחקן מרכזי בעניין.

כלומר, האינטואיציה פועלת על ידי שיש בה מאגר אין סופי של מידע שצברנו במשך חיינו הנשלף בצורה כוללת ברגע האמת.

אם כן, אין כאן זיכרון פסיבי הנשלף בלבד, אלא היכולת למצות את אותם אלפי מידע יקרים לכדי מהלך אחד אמיתי ונכון ברגע של ההחלטה.

מכיוון שכך, אין בכוח הגאון להסביר כיצד פעל ומדוע החליט, ולהיפך אם ברצונך להפסיד אותו, תתחיל לשגע אותו כיצד הוא עושה את זה, מה הוא בדיוק עושה.

כיצד לתכנת אינטואיציה

בכולנו מסתתרת מערכת זו הטכנולוגיה המהירה הזו האוטומטית ורבת העוצמה.

האם ביכולתנו לתכנת אותה?

האם אנו יכולים לקנות לעצמינו יכולת אינטואיטיבית בדברים שעד היום לא הרגשנו שיש לנו?

התשובה היא כן.

שלושה עיקרים יש בתכנות:

1.      חוקיות

2.      תרגול רב

3.      פידבק מידי מהמומחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:28 לינק ישיר 

תקרא את הראיון עימו ותראה שלא מדובר כלל בתכנות באמצעות הנסיון.
שהרי נסיון מצטבר ממילא עם השנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:25 לינק ישיר 

ואולי הוא הוא הדבר? תכנות האינטאיציה באמצעות ניסיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:24 לינק ישיר 

לאלי ס

"חינוך,עשיית דברים פעמים רבות"?האם זה תיכנות שאליו התכוון כהנמן?
הרי עשיית דברים פעמים רבות היא בעצם נסיון (כמו של שחקני שח ולא תיכנות האינטואיציה שעליה דיבר כהנמן.

תוקן על ידי צענערענע ב- 04/10/2011 12:27:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:22 לינק ישיר 

tzvi11 כתב:
אלי,
דבריך תמיד חכמים ומעניינים, אבל תמיד מידי קצרים, פרט ומקד את דבריך וטענותיך ואוכל להתייחס.

הסליחה והברכה.

דבריך ארוכים ורחבים, אך היכן הבסיס??? יש לדעתך, רוח, נשמה, שאר רוח, אינוטואיציה פנימית גדולה, מוח מיוחד, לב מבין וכל כדומה בזאת.

יפה, הכל נשמע מצויין, אך מאין?  האם כל תורת האינטואיציה בנויה על אינטואיציה? או שמא ישנה גם סברה או הוכחה לדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 11:55 לינק ישיר 

מזלזל באינטואיציה? לא.

מזלזל באפשרות להשתמש בה ככלי באמונה ודעה. בוודאי.

לגביי ההמשך:
נראה לי שיש קודם להגדיר בצורה מסודרת וקוגנטיבית מהי אינטואיציה.

האינטואיציה היא אוסף של מעשים ודברים שאנו עושים מתוך הרגשה פנימית.

חלקן, בגלל סיבות פסיכולוגיות, חלקן בגלל סיבות מעשית (ניסיון עבר) וחלקן כהימור.

כשמישהו יש לו "תחושת בטן" אינטואטיבית לגביי דעה והשקפה, קל מאוד לראות כי "ממש במקרה" הוא חולק אינטואיציה זו אם מרבית המאמינים של אותה דת בדיוק... ויהי הדבר לפלא.

כל המושגים בדבר "רוח" "נשמה" וכו', יכולים להיות גם דמיון ובלבלת. לכן שאלתי איזה חלק קוגנטיבי גורם לך לחשוב שיש משהו הקיים מלבד אותה אינטואיציה שהזכרתי. אינטואיציה שבפועל ניתנת לתכנות.
(תכנות ע"י חינוך, עשיית דברים פעמים רבות, פסיכולוגית וכו')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 11:29 לינק ישיר 

לאלי ס

לא הבנתי.
האם אתה מזלזל באינטואיציה?

ובנוגע לשאלתך לגבי העברה למס' 2-מאחר שבחיים אין מצבים זהים בדיוק בגלל מה שאייל שדה קורה רוח האדם - המציאות תמיד מפתיעה ולכן ברוב המצבים לא ניתן לתכנת אינטואיציה.
(באשר לשחקני שח למשל האינטואיציה שלהם התפתחה עם הנסיון וכאן לא מדובר על תכנות האינטואיציה.)
אודה לך מאד אם תפרט באיזה תחום נראה לך שאפשר ויעיל לתכנת אינטואיציה.
אם תוכל לפרט עם הדגמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 11:17 לינק ישיר 

אלי,
דבריך תמיד חכמים ומעניינים, אבל תמיד מידי קצרים, פרט ומקד את דבריך וטענותיך ואוכל להתייחס.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שתי המוחות הקוגניציה והאינטואיציה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext