איזה נוסח אתם מבצעים ביום כיפור, בסדר העבודה? בנעליה?
את מי אתם שומעים לפני יום כיפור בכדי ללמוד/לחזור על הנוסח?
מענין שדווקא אלבומים עם נוסח ליום כיפור ישנם פחות מאשר לראש השנה. [רעיון מוצלח לחזנים שבינינו להסיר את הכפפה...] בכלל אין הרבה דיסקים לשמיעת הנוסח לימים נוראים לאשכנזים כשם שיש לספרדים.
נשלח ב-5/10/2011 18:25
חשבתי לנכון להדגיש כי בלימודי הנוסח זכיתי בשנה מאלפת ומעניינת ביותר בשיעוריו של דר סובול בבית הספר לחזנות ברג.
סובול הקפיד לדבר על התורה שבעל פה וכמה היא חשובה הרבה יותר מהתורה הכתובה בחזנות ומדוע אין להסתפק בתווים של נוסח או הקלטות בלבד.
שמענו הרבה מהתורה שבעל פה כפי שהנחיל החזן רביץ לסובול וחבריו שזכו לשמוע זאת מפיו.
זכינו לשמוע ולחוות דיונים מאלפים בין שני המאסטרואים הענקיים סובול ויפה, ומכל זה גם קובץ הקלטות נוסח מאלף מפי סובול במהלך השיעורים, קובץ שנחרש אצלי בימים שלפני הימים הנוראים.
נשלח ב-5/10/2011 18:08
הרי לך גדולתו ומעלתו של הליווי המוזיקלי וביחוד בעיבוד הנפלא של סובול.
יחד עם זאת חזן טוב בהחלט יכול לעשות את העבודה ללא הליווי המוזיקלי אלא במה שיש לו מעבר לזה כמו אינטרפציה.
חזן כמו מוצן בהחלט יכול לעשות זאת בדיוק כפי שהוא מעביר רטט והתרגשות בקהל בביצו הרנינו גויים בשבתות ללא ליווי מוזיקלי.
יניב
נשלח ב-5/10/2011 13:57
שמעתי את הביצוע של מוצן את האזכרה של גלאנץ, ומענין אותי אם אפשר להעביר את העוצמה של היצריה הזו בלי ליווי מוזקאלי.
נשלח ב-4/10/2011 09:08
ידועים לכולם הדיסקים של אלי יפה ושל החזן היינוביץ. אני מאזין לשני הנוסחים. לגבי השוואת כמות הדיסקים הסיבה נעוצה בקהל הצרכנים. אצל האשכנזים הצרכנות מכוונת ליצירות חזנות ופחות לנוסח לכן יש פריחה בדיסקים עם יצירות חזנות ודיסקים של נוסח הן לימוד בלבד ולא להנאה גרידה בנסיעה ברכב. אצל הספרדים היצירות הן הנוסח עצמו. כמעט ולא קיימות יצירות שונות לאותו הקטע תפילה, אלא אותה הנעימה בצורות הגשה שונות וזה נועד גם להאזנה מהנה ברכב או בכל מקום שאתה רוצה נשמה יתירה. אלי יפה יודע כמה אני מעריך אותו ואת פועלו ורוב הנוסח שלי הוא ממנו, אבל לטעמי הדיסקים שלו נועדו ללימוד וקשה מאוד להגיע מהם לכדי הנאה לשם ההנאה (לדעתי הוא אפילו אמר לי את זה פעם). לגבי נוסח סדר העבודה וגם נעילה אני עושה ע"פ אלי יפה. לא מסובך מידי, קליט מאוד ועם ניגונים מעניינים מאוד. כשלמדתי לפני כשנתיים במכון פ"ת או ר"ג (נראה שהם כבר החליטו) למדתי מפי ד"ר סובול את הרוגי מלכות כפי שלימד אותו החזן רביץ. באתה השנה גם החזן סלומון ביצע את היצירה בקונצרט סיום ובטח יש הקלטה למישהו פה.
בנעילה "אזכרה אלוקים" של גלאנץ (ביצוע יוצא מן הכלל של החזן מוצן) - כמובן עם התאמות לתפילה עצמה וללא דילוגים. ושומע קול בכיות תלוי בשעה...את היצירה האגדית של מלבסקי בשילוב הניגון שהוסיף ד"ר סובול כשכל הקהל אצלי כבר מכיר ושר אותו (יש ביצוע באחד הדיסקים "בימים ההם בזמן הזה") ואני יודע שיש מתנגדים כבדים לניגון וטוענים שהוא תקוע, אך כנראה שאני מושפע דווקא מהעיבוד הזה מכיוון ששעתי אותו עוד קודם שהאזנתי לביצוע המקוריץ