| נשלח ב-1/11/2011 14:17 |
|
| |
מגנא ומצלא – עד כמה?
http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=33550&cat=6 בעקבות ירי הגראדים על העיר אשדוד יבוטלו הלימודים מחר (א') בכל מוסדות החינוך.
עם זאת, ראש ישיבה קטנה ספרדית נכנס הערב (מוצ"ש) לביתו של הגראי"ל שטיינמן ושאלו האם להתחיל את זמן החורף הגראי"ל הורה לו ואמר: "תתחילו כרגיל, זכות התורה תגן שלא יקרה שום דבר." הייתכן? הייתכן שהרב שטיינמן אמר זאת? הייתכן שהראש ישיבה לא הבין את שנאמר לו?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2018 10:03 |
|
| |
בדברים קטנים צריך השתדלות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2018 07:34 |
|
| |
בספרו המבדח של מרק טוויין ינקי בחצר ארתור מובא סיפור על אותו קדוש הצופה עתידות, לעוד 200 שנה 1000 שנה וכו' שאל אותו גיבור הספר שאלה על העתיד לקרות בעוד זמן קצר והלה התחמק "אתה בא אלי עם זוטות, אני מתעסק רק בעניינים גדולים (מאות שנים), שאלות לזמן קצר אינן לכבודי". נזכרתי למקרא אשכול זה. ה' עוזר בחיי נפש רקטות וכו' אך ב"קליינע געלט" כמו תקציבים ומגרשים למוסדות - אין זה כבודו. מי שאינו מאמין שיעקוב אחרי מסעות הבחירות
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 18/10/2018 07:36:49
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2018 13:16 |
|
| |
תשבה נוספת לשאלה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2011 08:39 |
|
| |
שותפיסוד לא שמעתי על צדיקים במחנות ששרפו אצבעות בהדלקת נרות חנוכה, ואיני יודע מה היה עלי לשמוע, אנא ספר את הסיפורים ונבחן אותם, באם הם היו במציאות, או שהיו רק בדמיונו הפורה של ממציא הסיפורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 11:54 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | באם סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז, לשם מה ההסבר של ה"מגנא ומצלא"? ...
עיין בסוטה מא א ובמפרשים יגלה, עד כמה הפוליטרוקים של האמונה הצרופה עיוותו את דברי הגמרא. |
|
לא נראה לי שיש בינינו וויכוח גדול כ"כ. מקריאה של כותרת האשכול וההודעה הראשונה בו, אפשר להבין את נושא האשכול במספר דרכים (מהכללי לפרטי).
- האם הכלל של זכות התורה תגן וכו' במובן המילולי נכון אמפירית? (וכן, האם היסטורית השתמשו רבנים בפירוש מילולי זה?)
- האם תשובה בסגנון "חזרו ללימודים באשדוד, וזכות התורה וכו'" עשויה להיות סבירה במקרה זה?
- למה בדיוק התכוון הר' שטיינמן במקרה זה?
לגבי 1, נראה שאין הרבה מה לומר, והכלל במובנו המילולי מופרך אמפירית. לגבי 3 , אינני יודע. לגבי 2, ניסיתי להסביר שהתשובה נראית לי סבירה במקרה זה, ואולי "זכות התורה וכו'" היא מליצה / ברכה. לגבי הרישא, יש לי הסבר (נכון או שגוי) מנומק למדי. לגבי הסיפא, כל מה שיש לי להגיד זה שזה נשמע דומה למיני מליצות/ברכות אחרות במקומות אחרים (לדוגמה, הצורה שאנשים מדברים בספרו היפה של חיים סבתו "תיאום כוונות").
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 11:12 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | ש >מעת על צדיקים במחנות ששרפו אצבעות בהדלקת נרות חנוכה <? היו להם גפרורים קצרים? |
|
מצחין.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 10:39 |
|
| |
ש >מעת על צדיקים במחנות ששרפו אצבעות בהדלקת נרות חנוכה <? היו להם גפרורים קצרים? "תשובתו של הרב נראית לי סבירה. אמפירית, סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז (הפגיעה הגדולה ביישובי הדרום, ואין לזלזל בכך, היא הפגיעה באיכות החיים הבסיסית.), אפשר לבדוק את הנתונים הלאה, אם את רוצה< באם סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז, לשם מה ההסבר של ה"מגנא ומצלא"? האם סיכויי הפגיעה מטיל בקיבוץ מגדל חזירים בדרום, גדולים מהיותם מגדלי חזירים, מאשר בבני ברק עיר התיירע? המנטרה "התורה מגינה" לא הצילה את לומדיה, לא במרד נגד הרומאים, לא במסעי הצלב ולא בשואה, אך הצילה את המצפון של בני הישיבות שאינם מתגייסים לצבא. עיין בסוטה מא א ובמפרשים יגלה, עד כמה הפוליטרוקים של האמונה הצרופה עיוותו את דברי הגמרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 01:21 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | | שיבולאיו מה שאתה אומר נשמע סביר, רק שאני לא מאמין שהרב שטיינמן (או כל סרגוסטי אחר) יודע ומשקלל את גורמי הסיכון ושיעור התמותה במרכז לעומת הדרום. בכלל חשיבה סטטיסטית ומתודולוגית מהסוג הזה זרה להם לחלוטין. החשיבה על העולם היא אינטואיטיבית, מה מרגיש לי מסוכן ומה לא, לא סטטיסטית - איזו פעולה משנה את סיכויי התמותה האמפיריים. הדיון נראה משהו כזה: יש כאן סכונאס נפושעס. האם זה מרגיש לי כמו 'מיעוט המצוי' או לא, האם תחושת הבטן שלי טוענת כאן ל'ספק פיקוח נפש' או לא, משהו כזה. ... |
|
איני מכיר אישית את הרב שטיי[נ](ר)מן מעולם לא דיברתי איתו, אך לגבי כלל הרבנים איני מסכים כלל עם הפרזנט. לפי מה שאני התרשמתי, הרבה מהרבנים(גם הנחשבים לגדולי הדור), עושים בין היתר שיקולים מהסוג ששיבולאיו הציג. אגב לפרזנט: האם לשיטתך יש כאן ביטוי לזה שלומדי התורה עד דורינו שימרו את החשיבה ההרמוניסטית ולא קיבלו את החשיבה האנליטית ? ( עיין בדינוזאור כאן)
תוקן על ידי פינגווינאי ב- 09/11/2011 01:38:06
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 15:30 |
|
| |
תראה לפנינו תצפית- שיבולי קורא לרב שטיינמן באופן שיטתי בשם שטיירמן.
אפשר לפרש אותה באחת הדרכים הבאות: א. שיבולי לא שמע מעולם על הרב שטיינמן לפני כן. ב. שיבולי טועה בהקלדה שלש פעמים רצופות. ג. שיבולי מתכוון לשנות בכוונה את שם הרב (מתוך רמז לאקדח שטייר).
לאור הפריור האמפירי שבידינו- מה המסקנה המתבקשת ?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 15:17 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | התכוונת לאקדוחן ? זה דווקא מתאים לגישת הפורום, זכית. |
|
זאת היתה טעות. זהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 15:13 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | שיבולי,
העובדה שאתה קורא לרב בשם שטיירמן (לא פעם ולא פעמיים, אין כאן שגיאת הקלדה) הצליחה להרגיע אותי סופית.
זו איננה טעות. הכנסתי כאן רמז גדול. חשוב מהו.
:-)
|
|
התכוונת לאקדוחן ? זה דווקא מתאים לגישת הפורום, זכית.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 15:11 |
|
| |
| pi_haton כתב: |  | | שיבוליהו. חוקת האתר אינה מתירה לזלזל בכוונה... בגדולי הדור וכיהודה ועוד לקרא גם השם לא מרשה... |
|
נו, באמת. מדובר בטעות ותו לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 15:00 |
|
| |
שיבוליהו. חוקת האתר אינה מתירה לזלזל בכוונה... בגדולי הדור וכיהודה ועוד לקרא גם השם לא מרשה...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 14:49 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | שיבולי,
העובדה שאתה קורא לרב בשם שטיירמן (לא פעם ולא פעמיים, אין כאן שגיאת הקלדה) הצליחה להרגיע אותי סופית. |
|
זו איננה טעות. הכנסתי כאן רמז גדול. חשוב מהו.
:-)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2011 14:47 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | "אבל אינני מתייחס לשאלה הגורפת האם תורה מגנה ומצלה אמפירית (בודאי שזו שטות), "
כלומר אינך מתייחס לטענה המרכזית.
מבחינתי הוויכוח הסתיים . |
|
ההודעה הראשונה באשכול משאירה מקום לפרשנות רחבה של מה הטענה המרכזית (גם בהתחשב בכותרת). עכ"פ, גם מבחינתי הדיון הסתיים.
|
|
|
|
|