בית פורומים עצור כאן חושבים

עניין של ספק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/11/2011 12:40 לינק ישיר 
עניין של ספק

כפי הנראה (ספק?) עקב מעשה טוב שעשיתי, או מחשבה טובה שחשבתי, או שמא ראה הקב"ה שספקנים מועטים עמד ושתלם בכל פורום, זכיתי ונתעטרתי על ידי כמה מהחברים החשובים, בתואר (המפוקפק? המכובד?) ספקן הפורום, ואף זכיתי שיקראו ספקות מסוימים על שמי "ספקות מהסוג אותן מעלה ייתכן".

כפי שכבר כתבתי, למרבה הצער, אינני יכול להיחשב כמחדש כל שהוא בתחום הספקנות. הספקות אותן אני מביע בפורום, הן קלאסיים לחלוטין ועל דעת רוב מנין ובנין של ההוגים.

מהו הספק?

עלי להקדים כי הדברים דלהלן אינם מבוססים על לימוד ועיון מפי ספרים וסופרים, אלא הם פרי מחשבותיי בעניין המבוססים, בין השאר, על מה שנקלט אצלי במהלך הזמן מכאן ומשם.

הסוגיה רבת אנפין, ארוכה מני ארץ ורחבה מני ים ואין בידי אלא לגעת בה.

באופן עקרוני ניתן לחלק את הספקנות לשני סוגים.

1.         ספקנות אודות אמונות ודעות.

2.         ספקנות אודות עובדות.

כמובן שיש תתי סוגים, כמעט עד אין מספר. אנסה להתמקד במה שנראה בעיניי עיקרי ומייצג.

רבים הם הספקנים.

יש את ההיבט הפסיכולוגי. אימון או ספקנות המבוססים על תכונות (מה זה?) ולאו דווקא על תפיסה פילוסופית. לא תמיד, אם בכלל, ניתן להפריד בוודאות, ללא ספק, בין השניים.

הפילוסופיה הולכת עם הטלת הספק עד הסוף. היא מפקפקת בעצם קיומנו ומנסה לבדוק אם ניתן להוכיח זאת כלל.

"הקיום" נכנס (גם זה רק לכאורה) תחת הקטגוריה של אמונה אינסטינקטיבית. זו הגדרה מינימלית. איננו אומרים "ידיעה" אינסטינקטיבית, אלא "אמונה".

בחיים אנו מכירים אנשים המאמינים לכל דבר (פתיים?) וכאלו המטילים ספק בכול (חכמים?)

יש המאמינים לכל דעה ו/או אמונה ומפקפקים מאד בכל טענת עובדה. מהם יש המפקפקים בעיקר בטענת עובדה הנסמכת על אימון במערכת ויש הנוטים לפקפק רק כאשר הם נדרשים לאימון באנשים בודדים. יש מהם החשדנים מאד בעיקר כלפי כנות כוונות של שכנגדם.

יש הנוטים באופן כללי לתת אימון באנשים (אולי מחמת שהם עצמם הגונים וכנים) אך בכל הנוגע לטיעונים שאינם קשורים במישרים לאימון, הם ספקנים קיצוניים.

במידה מסוימת ניתן לטעון כי כולם מטילים ספק בכול כל הזמן. כאשר מישהו מעלה טיעון הכולל בתוכו ספק בטיעון הנגדי (איזה טיעון הוא לא כזה?) קל מאד להטיח בפניו כי הוא מטיל ספק, במקום להתמודד עם הטיעון עצמו.

בעצם יש כאן פרדוקס כפול.

דחיית כל טיעון יש בה משום הטלת ספק בנכונותו של הטיעון ופקפוק בעמדה הנגדית. האם אין בכל הכרעה אלמנט של ספקנות בצד השני? יותר מכך. וכי עצם הטלת הספק בספקנות אינה ספקנות בפני עצמה?

עד כאן ברמה התיאורטית.

ברמה המעשית, בהתעלם מ"פרדוקס הספק", בכל הקשור לאמונות ודעות, יש מקום לתפיסה מרחיבה אודות אמונות אינסטינקטיביות. נכון, אפשר לערער ולטעון כי ניתן לזהות אמונה כאינסטינקטיבית, אם בכלל, רק בשאלות יסוד מצומצמות, ולהצביע עד כמה הידע משפיע על ה"אינסטינקט", אך עדיין יש לנוהים אחר החשיבה האינסטינקטיבית המבוקרת מה לומר.

בנוגע לטענות עובדה, יש גם מקום לספקטרום רחב של רמת הוכחה נדרשת. בכל מקרה אין מקום לתחושות ולידיעה אינסטינקטיבית אודות טענות עובדה (להבדיל מטענות אמינות).

כאן אני רוצה להצביע על תופעת ה"קפיצה".

נניח כי אנו מאמצים אמונה מסוימת העומדת לדעתנו, מכל סיבה שהיא, במבחן האי ספק. עכשיו אמונה זו גם "מספרת" לנו על עובדות.

עד כמה שאנו שומעים עובדות מפי מי שאנו מאמינים לו מסיבה כלשהי, אני מסכים כי נקבלן כאמת, למרות שהן יכולות להעלות אי אלו סימני שאלה. האמון הראשוני יש בכוחו לגרור אמון המשך, אם כי כמובן כדאי כל הזמן לשים לב אם לא התנתקה חוליה בשרשרת האימון.

אבל כאשר אנו מחליטים להאמין כי יש אלוהים ואנו גם מאמינים כי הוא רוצה מאתנו משהו ולשם כך עליו להתגלות אלינו בדרך כלשהי.

האם בגלל כך עלינו להאמין יותר בקלות לטענות עובדה אודות ההתגלות?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 14:37 לינק ישיר 

יהי,

עבודתך היא הקלה ביותר.

דת השכונה אמת ותורתה אמת.

מה לנו לבדוק ולחקור מבחוץ. הפוך בה והפוך בה דכולא בה.

תפיסת הספקנות לא נועדה כדי להישמע " ספקן חכם ונאור. ואפילו צודק", אלא זו הדרך היחידה המוכרת, לנסות להגיע לאמת כלשהי, להבדיל מפנטזיה.

כתבת, "גם אני משתמש בעצה הזאת הרבה בוויכוחים" . כדאי לך לעיין בקידושין ע: בהשקפת חז"ל על דבריך.

אינני עוסק בטקטיקות וויכוח וב"עצות" אלא בבירור סיזיפי עד כמה שמוח אדם יכול להגיע. לצורך זה אני לומד ולומד ללא הרף וכן משתתף כאן בדיונים. מבחינתי שווים אלפי שעות של דיונים, כדי לשמוע דבר חכמה אחד.

אתה שואל "ובהעדר תשובה, מה יעשה?"

דומני כי כאשר שותפי ניסה להשתמש בטיעון זה ביארת לו בטוב טעם ודעת (כפי שאתה יודע לעשות כל כך טוב בכל סוגיה, למעט דת השכונה) עד כמה מגוחך לאמץ מסקנה כתוצאה מטיעון ילדותי זה.

לסיום אתה מגדיל לעשות כאשר אתה טוען בלי להתבלבל "לך אין שאלות, שהרי אתה מאמין אמונה חזקה ועיוורת כמעט במוסר המערבי שהעיתונות מוכרים. עד להפיכתה לתכלית ומשמעות החיים".

כאילו לא כתבתי מעולם את דעתי בפורום.

מי שמבין מה "תרבות המערב" (שם מאד כללי) מציעה, אינו יכול לטעון כלפיה כי "כולה אבסורדים ופרדוקסים ואמונות טפלות". כל כולה מודעות עצמית לכל הבעיות והשאלות וניסיון לעשות הישר והטוב ככל האפשר. וכן, גם העובדה "שהעיתונים מוכרים" משהו, איננה מעידה בהכרח על אי נכונותו. יש לא מעט עיתונים המוכרים את הדת... (אם כי גם אני היית מעדיף לא להיות בצד אחד עם "העיתונים"). ונא לא לתקוף אנשי קש. כמו כל תרבות, גם תרבות זו משופעת בשוטים, רשעים וגסי רוח. כפי שאינני מבקש כאן מאף אחד להגן על מה שאינו מייצג, כך יש לנהוג בי.  

ברמת תיקון העולם, צדקו דברי בעל, כי עד כמה שידוע מהניסיון , אותו מוסר מערבי, הוא הדרך הטובה ביותר. יש לזה לא מעט חסרונות, אך לעת עתה זה הרע במיעוטו.

האשמתך כי "משום מה מכונת הספקנות שלו עובדת רק כנגד דת השכונה, כנראה שהוא לוקה בתסמונת "ספקן השכונה"", שייכת לאבחנת חז"ל דלעיל במסכת קידושין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 10:22 לינק ישיר 

1. האמירה שתירוץ בולם ולכן פחות טוב משאלה כרוכה בהנחה שהתהליך עיקר. (כמו השלום).
  2. מאוד קל להתעלם מהפסקות קלות (הרייך השלישי, מלחמה"ע הראשונה, מלחמת פוקלנד שלפחות צד אחד בה היה עם שהינו שיאן תרבותי ונלחם על פיסת ארץ דלוחה במרחק אלפי ק"מ, ועוד כהנה). כדאי להכיר את החישובים וחישובי החישובים שלפיהם יצאו עמים, מערביים, לשתי מלחמות העולם כדי להבין שמוסר וצדקות לא היו ביניהם. נכון יותר לקבל את הקביעה שאלו שנהנים מתנאי חיים קלים ותרבות היא תרבות המקדשת את היחיד מטעמים פרקטיים נוטים פחות להתקוטט, כי זה פחות משתלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 08:41 לינק ישיר 

על האמת המוחלטת אני לא יודע.
עומק החידוד הוא שהשאלה מקדמת אותי, התירוןץ עלול לבלום אותי.
חבל, אבל זה מה יש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 08:35 לינק ישיר 

בעלבעמיו אני מצפה לתשובה רצינית לא לאיזה חידוד נחמד שגם את הפואנטה שלו אני לא נבין.
התכלית זה כל הזמן להשאר בשאלות?
הקושיות והספיקות וההתלבטות הם לא תכלית בפני עצמם הם אמצעי לגילוי האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 08:32 לינק ישיר 

דייר
מקובלני מא"מ הכ"מ שכאשר ליטוואק טוב פוגש את חברו הוא שואל אותו אם יש לו קושיה טובה, הוא לא שואל אם יש לו תרוץ טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 08:31 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
נדמה לי שזה היה- פרידריך הגל- שאמר.

אם יבא  אלי אלוקים -בידו הימנית האמת המוחלטת- ובידו השמאלית הספקות. ויאמר לי- בחר!
אכרע ברך ואמר- תן לי ריבוני את מה שבידך השמאלית.

למה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 06:02 לינק ישיר 

ניתן לטעון שהואיל ואין לי תשובה מספקת למשמעות החיים, אשאר עם תשובה פרגמטית סבירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 05:45 לינק ישיר 

בעל
לא דברתי כאן בעד הגולאג וכו'. ובענין שדברת. זה נושא אחר לגמרי.
דברתי נגד ההעמדה של המכונה מוסר הזה כאלטרנטיבה לדת כתשובה אפשרית לשאלות החיים. 

אני מציע לייתכן שיפתח אשכול בו ימנה את עקרונות המוסר הזה, ויראה לנו אי אין לה בכלל על מה לסמוך וכולה אבסורדים ופרדוקסים ואמונות טפלות. 
משום מה מכונת הספקנות שלו עובדת רק כנגד דת השכונה. כנראה שהוא לוקה בתסמונת "ספקן השכונה".

תוקן על ידי יהיאור ב- 20/11/2011 05:48:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 05:36 לינק ישיר 

יהי
על אפינו וחמתנו, בינתיים (למרות ההפוגה של תריסר שנים בימי הרייך השלישי) המוסר המערבי נתן את המסגרת המוצלחת ביותר לבן אנוש. מה אתה מעדיף, גולאג? שלטון הצאר בחסד אלהים? אינקוויזיציה? חוק השריעה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 03:33 לינק ישיר 

תשמע, יש לך עבודה קלה ביותר. רק להוסיף סימן שאלה אחרי כל משפט ואתה כבר נשמע ספקן חכם ונאור. ואפילו צודק.
מי שרוצה חיים קלים, בפרט בתרבות של וויכוח. הדרך מומלצת מאד. גם אני משתמש בעצה הזאת הרבה בוויכוחים.
מי שרוצה באמת לברר לו את הטוב את הנכון ואת האמת, בשביל עצמו לעצמו, יודע שזה לא שווה כלום. וכל השאלות שהוא מפנה כלפי אחרים בסופם מופנות כלפי עצמו, ובהעדר תשובה, מה יעשה?

לך אין שאלות, שהרי אתה מאמין אמונה חזקה ועיוורת כמעט במוסר המערבי שהעיתונות מוכרים. עד להפיכתה לתכלית ומשמעות החיים. מי שלא זכה לאמונה הזאת, לא יעזור לו שהוא יכול להקשות על כולם, סופו להיות מוכרח לתת תשובה לעצמו בעצמו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 21:40 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
  האם בגלל כך עלינו להאמין יותר בקלות לטענות עובדה אודות ההתגלות?

לא בוודאי שלא,
אגב לא היית התגלות אף פעם, אם היית צריך להיות בכל דור, אם מספיק פעם אחד אז למה אנו ספקנים בכך, אל כורחינו שלא היית אף פעם,

אפי' מחר\היום יהיה התגלות אנו נדע שזה דמיון ותו לא, כי אין האלוקים יכול להתגלות לנו, כי לא יראני אדם וחי.
כל המושג התגלות מדובר על התוכן, תוכן אמירת לא תרצח, תוכן אמירת זכור, במילא באמת משה רבינו לא הקפיד לומר פעם זכור ופעם שמור וכן כל ההבדלים בין שמות ודברים בדברי האלוקים כביכול במעמד הר סיני,

והאמירה עצמה הקול היא בריאה שדרכו יצא הקול, למשל עמד שם יתרו וזעק לא תרצח, וכל הילדים ברחו מפחד,

מצטער, ליצנות מע"ז מותרת לכולה עלמא.
משה רבינו לא חלם שהע"ז יחזור אליו כבומרנג,
תראו מה עשו מהתורה שלו ?! התגלות וכל שאר הזבל, תתעוררו כבר עם נבל ולא חכם, הלשם תגמלו כל זאת ?? הלוא הוא אביך קנך הוא עשך ויכננך,
תראו ותחפשו את דרכיו תעשו צדק ומשפט, ואל תתחכמו איתו בסיפורי התגלות ושאר האלילות למיניהם,
הרי מי צריך לספר על התגלות ?! מי שרוצה לשקר\לגנוב\לגזול\ולא לעשות צדק ומשפט, וזה בדיוק ע"ז,
ולכן שונא האלוקים את עבודת האלילים, 

תוקן על ידי maxmen ב- 17/11/2011 21:42:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 21:01 לינק ישיר 

דבר מעניין הוא שעל פי הרוב הספקנים בענייני דעות, אינם ספקנים בענייני עובדות. ולעומת זאת המאמינים בענייני דעות, הם ספקנים בענייני עובדות. ולדוגמה רצח רבין  והקונספירציה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 16:00 לינק ישיר 

לא הבנתי מה הספק בעמלק.  ולמה עמלק מיצג את הספק. לדעתי להיות ספקן היא מדרגה. שעמלק לא הגיע אליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 14:23 לינק ישיר 

סוף סוף הגעתם אלי. כולם היו בני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 14:18 לינק ישיר 

הספקנות היא נקודת המוצא של האמת..

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עניין של ספק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext