| נשלח ב-23/11/2011 17:35 |
|
| |
חייו של הנבוך - איך חיים בתוך מערבולת שאלות וחוסר וודאות?
יש אצלינו בפורום אווירה של חוסר וודאות. הכל מוטל בספק, גם היסודות שחלקנו גדלנו עליהם.
זה עלול לערער את תחושת הביטחון וזו התמודדות לא קלה. לפעמים אנו שואלים את עצמנו אולי זאת לא הדרך הנכונה?
שמעתי פעם סיפור שמסתובב ב"גטו החרדי" על אחד מגדולי הדור האחרונים, שראה תלמיד שלו מעיין ב"מורה נבוכים" וצעק עליו בזילזול: "מה אתה נבוך?!"
אז, זהו שלהיות נבוך זה מעלה, לא חסרון.
בעקבות כמה אשכולות שנפתחו לאחרונה בנושא "הנבוכות", אני רוצה להזכיר את משלו של המורה של הנבוכים בפתיחה לספרו שנקרא, איך לא: מורה נבוכים.
"פעמים נוצץ לנו האמת עד שנחשבהו יום, ומיד יעלימוהו החומרים וההרגלים
עד שנשוב בלילה אטום שהיינו בו בתחילה. והרי אנו דומין למי שהבריק לו
הברק פעם אחר פעם והוא בלילה אפל מאד. יש ממנו (=מאיתנו) מי שיברק
לו הברק פעם אחר פעם עד שכאלו הוא באור תמידי בלי הפסק ויהיה הלילה
אצלו כיום... ומהם מי שהבריק לו פעם אחת בכל לילו... ומהם מי שיהיה בין
הברקה להברקה הפסקות גדולות או קטנות... ולפי המצבים האלה משתנים
מעלות השלמים. אבל אותם שלא ראו אור אף פעם אלא הם מגששים באפלתם
והם אשר נאמר בהם: לא ידעו ולא יבינו בחשכה יתהלכו. ונעלם מהם האמת
לגמרי... והם המון עמי הארץ" בקצוות של הסקאלה נמצאים האנשים שבידם וודאות וביטחון בדרכם. בקצה אחד אלו שהאיר להם הברק פעם אחר פעם עד שכאילו הם באור תמידי (וזו מעלת משה רבינו כותב הרמב"ם). ובקצה שני אלו שלא ראו אור אף פעם. גם להיות בחושך תמידי זו וודאות, וודאות בחושך.
הספק נוצר כשפעם אור ופעם חושך! כלומר, אם יש לך ספקות זה אומר שלפעמים מאיר עליך הברק. זה מסעו של תלמיד חכם. מחושך מוחלט, דרך ברקים שמאירים מידי פעם, לכיוון האור המוחלט.
זה מעודד לדעת, שספקות וחוסר וודאות הם השלב המתקדם אחרי וודאות ההמונים - הוודאות החשוכה. אבל זו הסיבה שקשה לשרטט את הדרך. כשמאיר ברק אתה עושה כמה צעדים קדימה לפי מה שהצלחת לראות ברגע שהברק האיר, ומחכה לברק הבא. ככה מתקדמים! יחד עם הברקים, אפילו שהדרך לא ברורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2011 01:40 |
|
| |
איפה סבו כותב על הספק –באמונה- הנפתר ע"י תפלה?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2011 01:06 |
|
| |
יהיאור
אענה ברוגע,
ההבדל כמובן באחוזי האמונה ,וחוסר ודאות הוא רוב, ואכן אתה מוזמן לדפדף לאיפה שהתחלתי להעלות את ענין האחוזים. תורת הנכד לקוחה מסבו שכותב על ענין הספק שקיים באופן רציונלי ,ושעל ידי תפילה ניתן להתחבר. כמובן שהסגנון גם מתבטא בתורתו על זימרי ,שניהם משורש מחשבה אחד שפחות מתבטאים בספרים החסידים הקונבנציונליים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2011 00:42 |
|
| |
בילצר אכן יפה שמצאתי אותו. בעניי איני יודע מה בין ספק לחוסר וודאות. אני חשבתי שההיפך מוודאי זה ספק ואין עוד אפשרות שלישית. ["חק השלישי הנמנע"] כן איני יודע מה הקשר בין ענין זה לבין ענין הידיעה או ענין הפרשנות של המי השילוח [זקנו של הסוד ישרים] לענין זמרי. והוא מדבר במפורש על הספק במציאות המאציל. קרי-אם יש או אין אלקים. אם בפירושים לזה רצונך, דפדף אחורה למה שכתבתי אודות החמשים אחוז אלקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2011 00:14 |
|
| |
יהיאור
יפה שמצאת את הקטע ,הדברים מתאימים לתורת איזביצא [רדזין],וכן התעסק בידיעה ובחירה עד לתורתו המפורסם על מעשה זמרי , ובודאי שאינו מתכוין כאן על עבודת ה מספק ממש אלא מתוך חוסר ודאות ,וההבדל הוא קיצוני.
ותמיד לדבר על הספק הוא לא חד משמעי ,כי הספיקות מגוונות הם,יש ,אין אלוקים?האם דורש משהו,תפילה נשמעת? ?צדק ?רוע ?שגורמים לחוסר התחברות גם אם צידדת ליש אלוקים באותו רגע.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2011 19:55 |
|
| |
מתוך ספר סוד ישרים להאדמו"ר ראדזין פרשת בראשית. הקטע הראשון.
"..עד שבכל עולם השפל האור נקטן עד שנברא אילן הספק שהוא כל הויית תפיסת האדם כי שם אילן בזוה"ק הוא לכל דבר שיש בו קומה שלמה ראש ותוך וסוף וכל כלי השפעה וקבלה בצורת אדם שלם נקרא אילן. ולפי שהש"י רצה בהויית העולם השפל יש גם באילן הספק שהוא עץ הדעת טוב ורע יש בו ג"כ קומה שלמה. וענין אילן הספק הזה הוא כמו שוודאית מציאות המאציל ומהותו האמיתי הוא ברור רק לפניו יתברך וכל מה שנאצל הוא אינו ברור כל כך בוודאית מציאותו, כי מהותו האמיתי רק הוא לבדו יודע ורק מציאותו גילה והאציל הידיעה שיש ברא ומאציל אבל מהותו ואיכותו לא האציל לדעת. אכן גם במציאות שיש נמצא בורא ומאציל נעלם גם זאת הוא יש מדרגות עד אין שיעור בזאת הידיעה וכדאיתא בסדר קדושת כתר בזוה"ק (שלח קנ"ט, ובתיקוני זהר תיקון ה' דף כ') שגם מלאכי מעלה ישאלו איה מקום כבודו עד שבעולם הספק הזה כל ידיעת מציאותו הוא ספק, כי כן רצה שיגיע עבודת הברואים שיעבדוהו מתוך הספק, ובאילן הזה ועולם האילן הזה הוא ספק נמצא. אכן גם בזה הספק יש קומה שלמה וכל כלי פעולה קבלה והשפעה כי אחר שהש"י רצה בבריאת הספק יש בידיעת ספק מציאותו ג"כ קומה. וכמה שאדם יכול לעלות בידיעה זאת יותר ויותר כן יקנה שלמות לעלות מעלה מעלה כי אף אחר כמה עבודות והשגות שישיג האדם כל זה הוא כידיעת הספק נגד עולמות עליונים ורק הש"י ברוב חסדיו שחפץ בעבודת האדם מאיר לו בספק זה מאורו כפי הכלי אשר יכין לו האדם בעבודתו. "
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 23:52 |
|
| |
מקס הקוונטים לא מוכיחים את זה. כל פרשנות כזו היא על אחריותך הבלבדית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 16:04 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | | למה וויתרת? זה חייב להיות ספר מדהים. אולי תנסה עוד הפעם. |
|
אני נוהג להתייעץ עם חכמים וחברים וכך אמרו לי לא לעשות זאת עכשיו,
אבל תעזוב את זה. רק סיפרתי לך כי רציתי להראות כמה המסקנות של המדע היום מפחידה את האנשים,
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 15:52 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | (בסוף כידוע וויתרתי בכלל על לכתוב ספר)
תוקן על ידי maxmen ב- 30/11/2011 14:42:12 |
|
למה וויתרת? זה חייב להיות ספר מדהים. אולי תנסה עוד הפעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 15:16 |
|
| |
| לארוצים כתב: |  | מקס
לגבי הקוונטים זה לא מוכח כלל.
אי אפשר להוכיח שיש או אין סיבתיות. יש פרשנות מסויימת לקוונטים שמבטלת את הסיבתיות אבל בחשבון אחרון - אי אפשר לדעת מה המציאות במקרה זה.
היה דיון בפורום פילוסופיה בתפוז על הענין הזה. |
|
הקוונטים מוכיחים שיש חופש מסויימת (בוודאי שלא מוחלט אחרת אין יקום רק תוהו ובוהו\כאוס) וזה הוכח מדעית,
אף אחד לא חושב שהמקריות בפרצופים היא חופש מוחלט הרי הפרצוף דומה למשפחה בכל מקרה, אבל רואים שיש חופש מסויים,
אותו דבר כלפי חופש האדם, יש לו חופש מסויים הוא ברובו מוגבל סבתית,
אבל מה שיוצא מהקוונטים שאין היקום דטרמיניסטי מוחלט, ועל זה אין חולק,
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 14:54 |
|
| |
מקס לגבי הקוונטים זה לא מוכח כלל. אי אפשר להוכיח שיש או אין סיבתיות. יש פרשנות מסויימת לקוונטים שמבטלת את הסיבתיות אבל בחשבון אחרון - אי אפשר לדעת מה המציאות במקרה זה. היה דיון בפורום פילוסופיה בתפוז על הענין הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 14:36 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | מקס
דרך אגב כדאי לך לבדוק האם באמת מוסכם היום לאור הקוונטים וכו' שיש מקריות ביקום. ככל הידוע לי זה כלל וכלל לא מוכרח. |
|
כן בוודאי אחרת לא היינו מדברים על כך,
מה שכן לא כולם רוצים זה להסיק מסקנות מכך, מסקנות פילוסופיות מחשבתיות וק"ו מוסריות,
אותו דבר כלפי תורת האובולוציה, כולם רוצים לקבל את התורה ולא רוצים לקבל מה יוצא מהתורה, שהאנושות אחראית על מעשיה,
שעצתי לסופרת חילונית מפורסמת לכתוב את ספרי היא פשוט אחרי כמה ימים אמרה לי היא לא מסוגלת לחשוב על התזה שלי זה מפחיד אותה מאוד, ק"ו לכתוב זאת על ספר, אתה מבקש מהאנשות אחריות אלוקית שאין האדם יכול לעמוד בה, (בסוף כידוע וויתרתי בכלל על לכתוב ספר)
מה שאני מנסה לעשות זה לתת תזה שתסביר את הכל יחד, מה רע בזה ?
בוודאי שאני כבר הרבה זמן עמל לשכנע אחרים (אנשי מדע ממש) בתזה ושיעזרו לי למצוא הוכחה מדעית לכך,
ביום שזה יקרה אז אני יחלק לכל אחד כאן בקבוק יין ואולי סוף שבוע במקום נופש אלוקית שלא חלמתם,
בינתיים זה חלום, אבל תתפללו אולי יצא מזה משהו,
תוקן על ידי maxmen ב- 30/11/2011 14:42:12
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 06:31 |
|
| |
יהיאור אתה משאיר עזים בחווה ושולח את הרב מקס לרב מיכי ,? מסקנות הקוונטים כמו אז כן היום שנויה במחלוקת , והויכוח כמובן באפילו אם תמצי לומר,
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 02:10 |
|
| |
מקס דרך אגב כדאי לך לבדוק האם באמת מוסכם היום לאור הקוונטים וכו' שיש מקריות ביקום. ככל הידוע לי זה כלל וכלל לא מוכרח. ואפילו אם כן, עדיין לא מוכרח שיש לזה איזה קשר לשאלת הבחירה. [שאל את הרב מיכי] בקיצור, הפלפולים שלך יפים. לקשר כמעט הכל לשאלה זו. אבל צריך מעט יותר ביסוס.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2011 01:45 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | רב גדליה טוען שגם על טעם וריח יש להתוכח ,אבל זה לא קשור לדיון ,
נניח שהמציאות קבעה שאני אוהב גולש ולכן באופן סיבתי אני ממשיך לאכול גולש ,
המציאות קבעה שאני אוהב לעזור לאנשים לדבריך ,ולכן באופן סיבתי של אהבה זו אני פועל לפיה ,עכשיו אם נתקלתי במקרה שאני צריך לעזור לעצמי ואני שוקל האם לעזור לעצמי או לזולתי ,אז כאן המציאות של ערכי תבוא לשיקול ,אם הערך שנולדתי בו שאהבתי נמשכת יותר לעזור לזולתי מאשר לעצמי או לחילופין אילפתי את עצמי ככזה באופן סיבתי של אילוף על ידי רצון סיבתי או לדבריך האילוף נרכש על ידי רצון מיקרי במיקרים מסוימים ,אז ברור שאבחר באופן סיבתי [האילוף,או מולד]לעזור לזולתי ,
ואם להיפך אז אבחר בעצמי .ואם בתור אחד שתמיד דואג לעצמי יכנס מחשבה גוברת מיקרית לחלוטין לעזור לשני [הכול הזוי]אז אפעל לפי הבחירה שבחרה לי המקרה,
|
|
מקס
אתה מנסה לפתח בלון אך יש בו חור.
האם יש לך מענה על הדברים המובאים?
מה יעזור לוח הכפל כשלא יודעים לתרגל?
אם מחדלי התבונה אנוכי להבנת דבריך אתה פטור מכול.
יש לי עוד שאלה ,האם אתה מסוגל להגיד למישהו אתה נשמע צודק?
|
|
|
|
|