בית פורומים עצור כאן חושבים

הבעיה המובנית בסייג לתורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/12/2011 12:26 לינק ישיר 
הבעיה המובנית בסייג לתורה

בעקבות הכתבה הזו http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=36093

[הרב אשר שפירא בנו של האדמו"ר מנארול הפתיע אתמול (ב') והצהיר: "האיסור על האינטרנט והסלולר, וכך גם על הופעות הזמרים - גורמים להידרדרות הנוער הנושר".

בראיון שהעניק אתמול הרב אשר שפירא, בנו של האדמו"ר מנאראל, לזאב ברנר, שלל הרב את טענת הרבנים התולים באינטרנט, ובסלולרי את התופעה המחמירה של הנוער הנושר.

האיסורים עצמם, טוען הרב - המתגורר בשכונת סטמפורד היל שבלונדון - אשמים בתופעת הנשירה של הנוער.

"האיסור על האינטרנט ועל המכשירים הסלולריים, גורמים לפיתוי ולמשיכה לדברים הללו", אומר הרב, "כך גם האיסור על השתתפות בהופעות זמרים, מזיק.

"ראוי היה במקום זאת להפנות משאבים למען שימוש נכון במכשירים האלה", הוא טוען, "בשימוש נכון הכלים הללו עשויים להועיל, לא להזיק".

הרב שפירא הינו מחנך ותיק ומייסד ארגון "קול בנייך" לטיפול בנוער.]

ברצוני להעלות בעיה שאני מתקשה בה באופן כללי לגבי כל הנושא הזה של עשו סייג לתורה.

אנשי כנסת הגדולה, ראשית החז"ל ומסורתם, אמרו "ועשו סייג לתורה."

בפשטות מבינים שהסייג הוא הרחקה מהאיסור עצמו. למשל התורה אסרה בשר בחלב. הוסיפו חכמים לגדרו גם עוף בחלב [אגב בזה יש הסבר מעניין של הרמב"ם אבל ננקוט כפי הפשטות]. מה הפשט? כאילו שגם מי שיעבור ויאכל עוף בחלב, עדיין לא יגיע לעבור על האיסור דאורייתא של בשר בחלב.

כפי שאני מבין זה קשור להפסיכולוגיה של האדם כפי שחז"ל הבינו, שיש אצל האדם רתיעה מסויימת ממה שאסור. אבל הרתיעה הזו לבד לא מספיקה, לכן מרחיקים את גבול הרתיעה מעבר לאסור, כך נהיה בטוח שלא יגיע לאסור.

אם כן, נמצא שבאופן הכרחי כל הזמן ילכו הגדרים ויתרחבו. לשון אחר: הגדר לא מועילה אלא לדור אחד. הרי בדור הרב כבר נהפך העוף בחלב לגבול האיסור בדיוק כמו הבשר, ואין בו שום הרחקה של הגבול, אם כן צריך לאסור עוד יותר

וכך באמת רואים שכל הזמן נוספים חומרות וגדרים יותר ויותר.

אבל כאן בא נחשוב, אולי בשלב מסויים יש לעשות איפוס ולהחזיר הכל להתחלה, הרי בין כך הבשר עוף לא אסור מה"ת, וגם גדר אין בו, אז תחת לאסור עוד הרחקה נוספת על עוף, בא נבטל את איסורו בכלל ונעשה גדר אחר, או משהו.

יש סוג של הרחקות אחרות, כמו יחוד לגבי עריות. [בהנחה שזה דרבנן] בהן לכאורה לא שייך הטענה הזו. שהרי הייחוד הוא עצמו גורם לעריות , היינו חז"ל הרחיקו את האדם ממצב בו שכיח שייכשל האיסור.

אבל כשנעיין, נראה שגם כאן יש אותו בעיה, כמו שמתואר בכתבה, ברגע שהייחוד נהפך לאיסור כמו החטא עצמו, כבר בעצם שברנו את הרתיעה שיש לאדם מחטא ושמנו את הגבול אצל היחוד, ומעכשיו מי שמתייחד כבר עלול יותר לעבור עבירה מלפני התקנה, אם כן מה הועילו חכמים בתקנתם??

[ראיתי פעם מדרשן ידוע אחד, שמי שמתייחד, לא רק מהמשיכה הטבעית עלול לחטוא, אלא מעצם הטומאה הסגולית שהוא עובר על תקנת חז"ל] 

תוקן על ידי יהיאור ב- 28/12/2011 12:30:54

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 20:58 לינק ישיר 

thepresent כתב:
 לכל היותר תשנה אות אחת (אחרת) במילה 'גילף'.  

אוקיי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 20:49 לינק ישיר 

סייג לתורה  - עושים גבול- לא בכל דבר יש להכניס את התורה. יש דברים שהתורה לא רלוטית בהם,

למשל תעודת כשרות על אקונומיקה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 19:01 לינק ישיר 

בקהיליה החרדית, וק"ו בקהילות בהן נישאו בגיל 12, סבתא בגילן (לזה אני מניח התכוונת ב'גילף') יכולה להיות אשה מושכת (סבתא חרדית בת 45 ששומרת על גזרה... תיאורטית זה אפשרי). לכל היותר תשנה אות אחת (אחרת) במילה 'גילף'.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 17:17 לינק ישיר 

מרכא_טפחא כתב:

שניות לעריות יובן כך, באם אדם יקח את סבתו בנו יתיר את אמו, וכד'.

איפה כאן הסייג? אם אדם ייקח את סבתו (פער 2 דורות) אז בנו (פער 3 דורות) יתיר את אמו (שוב 2 דורות).

וחוץ מזה, ממתי יש חשש בגילף?

[נא לא לתקן - הבנתי את הכוונה המקורית.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2011 01:04 לינק ישיר 

יהי
אתה מניח שהסייגים תודעתיים, אני בפשטות לא הבנתי כך, תן דוגמא קונקרטית ברורה.
שניות לעריות יובן כך, באם אדם יקח את סבתו בנו יתיר את אמו, וכד'.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/12/2011 00:29 לינק ישיר 

אתה רוצה סייג חזק וישר מהאלוקים ?
לא תחמוד !!!
הרי אמר כבר לא תרצח ולא תגנוב ולא תנאף מה עכשיו לא תחמוד ?? והבן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 21:53 לינק ישיר 

לפי שכנראה לא הובן השאלה, וגם לא קבלתי תשובה, אחזור עוד הפעם על שאלתי בתקווה לתשובה כלשהו.

ישנם כמה סוגי סייגים לתורה, יש סייגים "מציאותיים", כמו ייחוד לגבי עריות-אם לא תתייחד ממילא לא תגיע לידי חטא. כמו כן, לא תלמוד לאור הנר כך לא תגיע לחשש להטות את הנר. כלומר קובעים סייג במציאות, שמרחיק את האדם מן האיסור.

אבל ישנם סייגים שאינם עוזרים כלל במציאות, למשל שניות לעריות, שלכאורה אין כאן חשש של טעות מציאותית שיחליף האדם את הקרוב עם השני. וכן עוד סייגים, שלכאורה אין להבין אותם כגדר מציאותי אלא כגדר תודעתי, שהם מרחיקים את החטא עצמו מהתודעה של האדם,

על הסוג הזה של סייגים שאלתי, איך הם מועילים בכלל, מה לי אם הגדר התודעתי נמצא כאן או כאן. והרי בעשיית הגדר מוחקים בעצם את הגדר שיש בעצם אצל האיסור, אם כן מה הועילו חכמים בתקנתם.

אם אני טועה, ואכן כל הסייגים הם מציאותיים, אז אין כאן קושיא. אבל התרשמותי הוא שלא מעט מגדרי החכמים אינם גדרים במציאות אלא בתודעה. [ויותר, שאולי גם גדר מציאותי עיקרו מכוון כלפי התודעה]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 23:26 לינק ישיר 

אולי הפרוש הבא אכן הגיוני יותר:

עשו סייג לתורה:

"סייג את התורה. קרא אותה בהקשר לזמן ומקום מסוים שבו נאמרה. סייג אותה למקרה המיוחד שבו היא תקפה. עין תחת עין, למשל, היה אבן יסוד בתפיסת הצדק המקראית הבנויה על התראה. אולי אפשר היום, במרבית המקרים, להסתפק בפיצוי כספי במקום בנקמה?"

(יאיר כספי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 23:08 לינק ישיר 

שיהיה סנהדרין וחוקה אז לא כל אחד יבלבל בראש מרוב עםארציות, ואז הכל יעמוד על מקומו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 22:29 לינק ישיר 

לכל החברים כאן

הכל טוב ויפה, צריך הבחנה שלא לעשות הטפל חמור מן העיקר וזה מועיל לשרידות וכו'

אבל עדיין לא זכיתי לתשובה על השאלה שלי, איך סייג לתורה אמור לעבוד בכלל?

לגבי ייחוד וכדו' אולי ניתן להבין, אבל לגבי שניות לעריות וכדו', איך עובד הסייג בכלל? [וככל שהסברתי את הבעיה שלי, מה לי איפה נמצא הגבול הפסיכולוגי]

אם יש למישהו תשובה נא לכתוב אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 17:39 לינק ישיר 

ב"ה אני לומד מטעויות והפעם שותק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 17:37 לינק ישיר 

בשביל זה (נושא האשכול) אני מצטט שוב ושוב את זעקת ר' חייא "אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת, תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ הנטיעות"

כלומר מרוב גדרים אנו מפסידים את הנוער להתבוללות ולקיצוץ בנטיעות = כפירה באלוקים ובתורה,

לגבי עריות תראה כמה חשיבת חז"ל הפוכה מדעת כת ההשקפה ובעלי הזרוע העםארציים,

ויחשבה: כי כסתה פניה אמר רב חמא צריך אדם לרגל עצמו באחות אשתו ובקרובותיו שלא יכשל באחת מהן וממי את למד מיהודה ויחשבה לזונה למה כי כסתה פניה עד שהיא בבית חמיה (ב"ר) 

כלומר חז"ל מבקרים את ההתנהגות של תמר שהחמירה על עצמה וכיסתה את פניה בבית חמיה, וזה גרם שיהודה נכשל עם כלתו, 

תוקן על ידי maxmen ב- 28/12/2011 17:37:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 17:33 לינק ישיר 

מה חבל שאתה מחפש כוונות זדון כאשר אין לי כלל כאלה.

כאשר אתה קובע שאני עושה סלט וכך אתה מסיים את הדיון אני כתבתי שאני מקווה שהקורא ישפוט.זה הכל.

ואילו תגובתך מוכיחה שאתה די חושש משפיטת הקהל -אחרת לא היית מגיב בהתפרצות משונה כזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 17:12 לינק ישיר 

למה אני תמיד נותן צ'אנס לטיפוסים שכל רצונם הוא להשפיל את הזולת ?
               יופי צענע מחיאות כפים סוערות לך, ניצחת (כביכול) בויכוח. אם היה אפשר הייתי גם משתחווה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 17:01 לינק ישיר 

לאיש ציפור

הקורא ישפוט מי עשה סלט ומי לא הבין מה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבעיה המובנית בסייג לתורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext