| נשלח ב-4/1/2012 06:34 |
|
| |
כוונת החילונים - התייחסות לדברי הגראי"ל שטיינמן
באתר כיכר השבת פורסמו היום דברים חריפים שאמר הגראי"ל שטיינמן אודות החילונים, בעקבות הסערה האחרונה.
"כנראה שהתקרבנו יותר מדי לחילונים. הם מידי דואגים לנו פתאום, דואגים כביכול שנצא לעבודה ותהיה פרנסה, דואגים למסלולים מותאמים גם ללמודים בצה"ל, ושאר מרעין בישין.
הקדוש-ברוך-הוא רוצה שנזכור את הפרצוף האמיתי שלהם, את השנאה שמתחבאת מתחת לפרצוף הדואג לפרנסתינו, תרבותינו וכבוד נשינו. אז הנה, הכל פורץ החוצה. פתאום רואים את השנאה הטהורה, שנאה שגדולה משנאת עמי ארצות לתלמידי חכמים
עכשיו כשרואים את האלימות, את השנאת חינם, ההתנכלויות, נדע ונבין שאין דרכינו דרכם, ומה מאוד צריך להתרחק מהם, כי אין תוכם כברם. הם ערב-רב ששונאים היהודים.
כל מטרתם היא שלא יהיו חרדים, בתחילה ניסו בטוב, עכשיו ברע, אבל זה כל הזמן אותם חילונים"
מעבר לבעייתיות הגדולה באמירה של דברים אלו ופרסומם ברבים, ברצוני לדון כאן על תוכן הדברים בלבד. הרב שטיינמן מגלה כאן למעשה חשדנות רבה כלפי החילוניים, הוא איננו מאמין בכנות כוונותיהם ובדאגה אמיתית למצבנו הכלכלי והחברתי, הוא מאשים אותם שכוונתם הינה אך ורק להביא לחילון של היהדות החרדית.
מתוכן הדברים נראה שישנן רק שתי אפשרויות קיצוניות בכוונה שעומדת מאחורי הפעילות שנועדה לשילוב חרדים בצבא; עבודה; שירות אזרחי; הכשרות מקצועיות; לימודים אקדמיים ועוד, האחת היא דאגה אמיתית למצב החברתי-כלכלי של החרדים, והשניה רצון לחלן את החרדים. משום מה, נראה שישנה כאן התעלמות מהאפשרות האמצעית והסבירה יותר, של דאגה של הציבור הכללי למצבו החברתי-כלכלי-בטחוני שלו עצמו, שלהבנתו ילך ויחמיר ככל שהקהילה החרדית תמשיך ותגדל ותמשיך להסתגר ולהימנע מצעדים של השתלבות בצבא; עבודה; שירות אזרחי; הכשרות מקצועיות ולימודים אקדמיים. נראה שכוונה זו היא הבולטת ביותר, בכל התיחסות של התקשורת הכללית וגורמים אחרים, בכל פעם שהנושא עולה על סדר היום.
הרב שטיינמן נראה כמי שאיננו מאמין באכפתיות אמיתית של הציבור החילוני בישראל למצבם של החרדים בישראל, לצערי אני מתקשה להבין את דבריו, היות ולשמחתי אני יכול להעיד על חילונים רבים שמגלים יחס של סולידריות ואכפתיות אמיתית למצב החברתי-כלכלי הקשה של החברה החרדית. היות והרב שטיינמן איננו חשוד בעיני כמי שאיננו חש סולידריות חברתית כלפי הציבור החילוני, אני מתקשה להבין מדוע הוא איננו יכול להאמין בסולידריות מהצד השני כלפיו.
הסקת המסקנות אודות שנאה של החילונים ומטרה לחלן את החרדים, נראית גם היא תמוהה. הציבור החילוני איננו עשוי מקשה אחת, ומן הסתם יש בו גם כאלו שמטרתם להחליש את החברה החרדית, אולם מכאן ועד למסקנה שכולם מתכוונים לכך הדרך רחוקה. גם הקביעה החד משמעית שהשנאה היא גזירת גורל והיא תלויה אך ורק בעצם היותנו חרדים והיותם חילונים, עם השימוש השגרתי ב"שנאת עמי ארצות לתלמידי חכמים", היא למעשה הסרת אחריות וחוסר מוכנות לבדוק שמא מעשינו גם כן דורשים תיקון שמא הם גורמים או לפחות מעצימים את אותה שנאה.
גם אם נקבל את המסקנה שכוונת החילונים היא ח"ו לרעה, האם אמנם הכרחי להסיק מכאן שעלינו לחדול מדברים אלו. אם ההתבוננות המפוכחת במצבינו מביאה למסקנה שלטובתנו עלינו להשתלב בצבא; שירות אזרחי; עבודה; הכשרות מקצועיות ולימודים אקדמיים, מה איכפת לנו מכוונותיהם. עלינו לעשות זאת, תוך דאגה שהדבר לא יפגע בהיותנו חרדים. מאידך, אם אמנם מהלכים אלו ח"ו פוגעים בהוויתנו החרדית, הרי גם אם כוונת החילונים לטובתנו עלינו להיזהר מכך.
קשה לי להימנע מלהתייחס לביטוי הקשה "ערב-רב" כלפי יהודים חילונים, אני מתאר לעצמי שהוא איננו מתכוון לייחס אותם באופן ממשי לערב רב, שהרי הציבור החרדי והחילוני מגיעים בדיוק מאותם משפחות, ומן הסתם הוא גם איננו מפקפק ביחוסם של בעלי התשובה. ביטוי זה בא אפוא לבטא יחס של אי-יהודיות כלפי החילונים ברמה התנהגותית, זוהי להבנתי אמירה חריפה ביותר. כיצד ניתן מצד אחד לפנות ולקרב חילוניים בשימוש במונח "אחים", כשמן הצד השני מכנים אותם "ערב רב"?
לעצם פרסומם של הדברים, מלבד העובדה הברורה שהרב שטיינמן התבטא באזני מאן דהו ובודאי לא רצה שהדברים יפורסמו, אני נמצא בהתלבטות קשה. מחד, אני שואל את עצמי, מהי התועלת של אתר חרדי בפרסום דברים אלו מלבד הרצון לזכות ב"סקופ? איזו תועלת יכולה לצמוח מפרסום הדברים? מאידך, האם הסתרה ואי פרסום של הדברים כשנודע לכתב עליהם, איננה למעשה סוג של צביעות? _________________
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 04/01/2012 06:54:29
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 05/01/2012 14:19:31
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2012 11:24 |
|
| |
חזק ואמץ
החשדנות במניעים של אחרים
צריכה להיות באותה מידה גם כלפי החילונים אבל גם כלפי הממסד החרדי מה האינטרסים שלו להמון עיוותים
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 09:29 |
|
| |
מראיין: נתחיל בהבהרה, האם הדברים שכתבת עדיין תקפים מבחינתך?
ירון לונדון: יכול להיות שהייתי צריך להשתמש בשורש אחר מהפועל כווץ. אולי צמצום, אולי הפחתה. כשאתה אומר שצריך לצמצם את החברה החרדית מה בעצם אתה מצפה שהמדינה תעשה? יש סיפור על שר החימוש הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה. מסופר כי בא אליו ממציא ואמר לו שהוא מצא פטנט איך להתפטר מהצוללות הגרמניות באוקיינוס האטלנטי ששיבשו את תנועת הסחורות בין ארה"ב ואירופה. הוא השיב לו: מצוין! איך?. ענה לו הממציא: יש להרתיח את האוקיינוס. איך נרתיח את האוקיינוס? זו כבר בעיה טכנית. גם זו הבעיה הטכנית. אני לא אתחמק. תראה, גידולה של האוכלוסייה החרדית לא נובע רק מאיזה דחף פנימי. התנועה הזו הסתייעה במידה רבה במדינה. המדינה משלמת משכורותיהם של כלי קודש, פוטרת את החרדים מגיוס, המדינה משלמת על הילד הרביעי, והחמישי, והשישי – לא רק לחרדים גם לבדואים, לכולם. המדינה איננה מכריחה את הציבור החרדי ללמד לימודי ליב"ה. איננה מכריחה אפילו את המלמדים בישיבות קטנות לדבר את שפת המולדת. עברית. חלקם מדברים באידיש. כל אלה דברים שבמדינות אחרות כמו צרפת לא היו אפשריים. אז אני אומר, אם אתם רוצים ללמד את ילדיכם – על חשבונכם. אתם רוצים ללדת ילדים מעבר לכוח יכולתכם לפרנסם – עשו זאת לא על חשבוני. אתם לא רוצים ללכת לצבא – אל תצפו ממני שאני אסייע לכם בעניינים אחרים. הייתי רוצה יותר צדק. לדעתי אין מספיק צדק. עכשיו אם נפעיל את כל האמצעים האלה אני מניח שבתחילה לא תהיה לזה השפעה. כי אנשים דבקים באמונתם והם יגידו 'אנחנו לא נצא לעבוד כי נמשיך ללמוד ולהרבות למדנים בישראל'. אבל בדור הבא ובדור שאחריו זה ישתנה. מה שאתה אומר עכשיו זה, פחות או יותר, מה שאומרים רבים בחברה החילונית. אבל זה לא מה שכתבת. אתה כתבת שמדובר פה "במאבק רוחני פוליטי רחב". לטעמך צריך למגר את החרדיות כשלעצמה ולא להפסיק תמיכת המדינה במוסדות. הא בהא תליא. ראה, אני אתיאיסט. אני אוכל טריפות. אינני מאמין בקיומו של הקב"ה ואינני מאמין שהוא זוקף עלינו עין פקוחה, מעניש אותנו על מעשינו הרעים, ומצ'פר אותנו על מעשינו הטובים. אני חושב שכשאתה משתטח על קבר של שייח' ערבי שהתחפש לקבר של קדוש יהודי מימי הבית השני אתה לא משפר את סיכוייך לפריון. אני חושב שאין מחוללי ניסים, ואני חושב שאדמו"רים הם שרלטנים. האם אתה קורא למאבק תיאולוגי-דתי? גם זה, כמובן... הציבור החילוני האתיאיסטי-הליברלי מפקיר את הזירה. תמיד אומרים שהעיתונות שמאלנית ומציגים לי את השאלה למה אתם שמאלנים. אני מסביר להם שהעיתונות ימנית. כי כאשר אתה משווה את סך כל העיניים הקוראות את הפשקווילים, העלונים של בתי הכנסת, העיתונים היומיים של המפלגות החרדיות, הרדיו הדתי וכולי, המספר לא נופל ממספרם של קוראי העיתונים הגדולים. אם כך אני מניח שאתה צריך להבין כעת מדוע הרבנים לא רוצים לאפשר לנו לצאת מהישיבות לאקדמיה ולשוק העבודה. כי כשנצא נפגוש אותך ואתה תנסה להעביר אותנו על דתנו. בהחלט, אני אנסה. כפי שאנשי חב"ד מנסים להניח תפילין על ידי בכל קרן רחוב. כפי שהרבנים שלכם מטיפים ללא הפסקה לחזרה בתשובה. כפי שאתם מחרימים את מי שח"ו יוצאים בשאלה וקורעים בגדיכם כאשר זה קורה לבן משפחה. יש פה מאבק רוחני ללא שום ספק. אתם פוחדים. אני לא פוחד לשבת איתכם. אני לא פוחד לבוא לבית יעקב לדבר עם תלמידותיכם או לבוא לישיבה שלכם לדבר בפניכם. אבל אתם לא מרשים לחילוני ללמד אתכם או למורה חילונית ללמד בבתי ספריכם. http://www.facebook.com/notes/%D7%9C%D7%99%D7%9C-%D7%A9%D7%99%D7%A9%D7%99-%D7%90%D7%A7%D7%98%D7%95%D7%90%D7%9C%D7%99/%D7%A0%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%AA%D7%99-%D7%9E%D7%90%D7%99%D7%95%D7%9E%D7%99-%D7%94%D7%A8%D7%A6%D7%97-%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%90-%D7%9E%D7%94%D7%9E%D7%A4%D7%92%D7%A9-%D7%A2%D7%9D-%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9F-%D7%9C%D7%95%D7%A0%D7%93%D7%95%D7%9F-175/239306009511937
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 23:36 |
|
| |
לגבי המסקנות שלנו מהחשד שבמניעי הנפשות הפועלות למען שילוב החרדים, לכאורה הפיתרון הוא שנפעל גם אנחנו למען המטרה אך לא יחד עם אותם גורמים. מה שכרגע לא נראה לי שנעה, וזה גם קשה יותר ליישום.
אתה מציע מודל של התבדלות חלקית, שתתבטא במאפיינים מסויימים כמו מסגרות החינוך, מקומות המגורים, לבוש ועוד, אבל תלך יד ביד עם השתלבות בצבא, באקדמיה ובכלכלה, ושלא תפגע ברמה הגבוהה (לדעתי) של קיום המצוות הנהוגה במגזר. האם הבנתי נכון? לדעתי, ההשתלבות הזו בהכרח תפגע גם בהתבדלות האחרת שאתה מקוה (נראה לי) להשאיר. ההשלבות במערכות שהזכרתי נגררת מהר מאד לתחומי התרבות, וזה לא חשש עתידי אלא עובדות בשטח. האם זה גרוע? אפשר לדון על זה, אבל להיות נאיבי זה הכי גרוע. הנורמות של שמירת מצוות הקיימות במגזר (שהן נורמות גבוהות), האם אינן נובעות מהגישה המתבדלת? קשה לי עם המסקנה הבאה אבל נראה לי שהן נובעות ישרות מכך שקיימת התבדלות משמעותית מאד בעיקר בתחומי התרבות והפנאי, דבר שיפגע וכבר עכשיו נפגע כתוצאה מההשתלבות. זו בעיה קשה שאסור להתעלם ממנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 22:13 |
|
| |
חזקואמץ
החשדנות במניעים של גורמים שונים היא נחוצה והכרחית, אבל היא לא אמורה להוביל בהכרח למסקנה לפעול בדרך הפוכה. בדיוק מאותו טעם שציינת, שעלול להגיע מצב שבו הדברים יהיו נתונים בידיים של מי שמטרותיו אינן טובות, צריך גם בהווה לחשוש שהימנעות היא למעשה נתינת המושכות בידי אחרים. כמדומני שמספרים על הגרי"ס שדיבר עם תלמידו שיכהן ברבנות בעיר מסויימת, התלמיד התנגד בנימוק שהוא מיראי הוראה, שאל אותו הגרי"ס האם אתה מעוניין שיכהן שם רב שאיננו מיראי הוראה.
אני שמח מאוד שיש מי שזוכר דברים שכתבתי, על כל פנים אני עצמי שוכח את רוב הדברים שאני כותב ואומר, ואני גם יכול לשנות לפעמים את דעתי.
לגופו של עניין, ברור שאחד המאפיינים המרכזיים של החרדיות כיום היא ההתבדלות, לכן אתה צודק שיש סתירה מסוימת בין דיבורים על השתלבות בציבור הכללי לבין דיבורים על שימור החרדיות כמות שהיא. הכוונה שלי בדברי, התייחסה בעיקר להיבט של שמירת תורה ומצוות בנורמות החרדיות המקובלות, ושמירה על מאפיינים חרדים אחרים, מה שנראה לי אפשרי בהחלט גם בתהליך של יותר השתלבות. מלבד זאת, נראה לי שישנם עדיין מספיק מאפייני התבדלות, גם לאחר השתלבות בכל התחומים שציינתי.
אם ניקח לדוגמא, את עניין ההתבדלות הגיאוגרפית, נראה שבהחלט יש כאן מגמות של שינוי, ושגם כיום ישנם מודלים שונים בציבור החרדי. למיטב ידיעתי, לפני כשלושים-ארבעים שנה, מרבית החרדים גרו בשכנות עם דתיים וחילוניים, בשכונות שונות בירושלים; בתל אביב; בפתח תקוה; בחיפה ובמקומות נוספים. ריכוזים חרדיים מובהקים היו רק בבני ברק (לא כולה) ובמספר מצומצם של שכונות בירושלים. עם השנים המצב השתנה, וכיום רוב החרדים (לפחות האשכנזים) גר בריכוזים חרדים מובהקים. בשינוי זה ישנן מעלות וחסרונות, אבל אני לא הצעתי לשנות אותו. כך גם ההתבדלות המשמעותית ביותר במוסדות החינוך, אמורה להישאר גם לאחר ההשתלבות בתחומים שציינתי.
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 21:46 |
|
| |
צעג מן הסתם התכוונת ל"חרדיות". ודאי שבצורתה הנוכחית היא תופעה חדשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 09:05 |
|
| |
חזקואמץ האם אתה טוען שהחרגיות היא תופעה חדשה?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2012 20:57 |
|
| |
בןציוןכהנא כתב: "גם אם נקבל את המסקנה שכוונת החילונים היא ח"ו לרעה, האם אמנם הכרחי להסיק מכאן שעלינו לחדול מדברים אלו. אם ההתבוננות המפוכחת במצבינו מביאה למסקנה שלטובתנו עלינו להשתלב בצבא; שירות אזרחי; עבודה; הכשרות מקצועיות ולימודים אקדמיים, מה איכפת לנו מכוונותיהם. עלינו לעשות זאת, תוך דאגה שהדבר לא יפגע בהיותנו חרדים. מאידך, אם אמנם מהלכים אלו ח"ו פוגעים בהוויתנו החרדית, הרי גם אם כוונת החילונים לטובתנו עלינו להיזהר מכך."
א. נראה לי שאכן יש מקום רב לחשוד שהמניע של חלק מהנפשות הפועלות הוא הרצון לשנות או לבטל את החרדיות. לתת להם יד זה לתת להם כח, וגם אם אנחנו - משתפי הפעולה מתוך המגזר - שולטים כעת במצב, מי יודע מתי אחרים (שבידיהם הכסף) ישלטו ויעשו דברים שאולי נתחרט על שעזרנו להם?
ב. אתה עצמך, בןציון, הגדרת בעבר הגדרה שאני טוען אותה כבר זמן רב, שעיקר הענין של החרדיות הוא הבדלנות. ולכן, אני לא מבין את המשפט האבסורדי "...עלינו להשתלב בצבא; שירות אזרחי; עבודה; הכשרות מקצועיות ולימודים אקדמיים... תוך דאגה שהדבר לא יפגע בהיותנו חרדים". ברור שהוא יפגע. השינוי הזה חייב לפגוע בחרדיות מכיון שהוא ההיפך הגמור של החרדיות. אני מוכן לקבל את הטענה שנגמר הזמן שהיינו צריכים את אסטרטגיית הבדלנות וכעת הגיע הזמן שנשתלב (אם כי לדעתי הטענה הזו יותר מוכרחת מאשר מבוססת), אבל לטעון שגם נשתלב וגם נהיה חרדים? זה אוקסימורון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2012 12:51 |
|
| |
הרב שאיימו לא מאמין בדברים
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2012 01:35 |
|
| |
אני חושב שאין להקשות ולהתפלפל בדבריו של מי שלטוב או לרע אינו מכיר חילונים ואינו בא במגע איתם וחי בעולם משלו שנמצא מרחק שנות אור מחילונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 23:51 |
|
| |
האם הרב שטיינמן באמת מאמין בדברים אלו או שהוא כתב אותם כדי להעביר איזה מסר, מתוך הקצנה, כלומר התיחסות לקבוצה קטנה שמסמלת מגזר רחב?
ואולי הוא חושב על תקופות אחרות? על משכילים ועל בן גוריון?
ובכלל, איך מנתחים ומזהים כוונות נגלות וכוונות סמויות?
אמנם, כבר קדמוהו חז"ל. הם האשימו את כל אומות העולם בכוונה להשמיד את עם ישראל, ואף ציטטו סיפור שבו מלך אחד מודה לחכם היהודי שזה כך, רק שאינו יכול לבצע זאת בפועל.
האם זה סיפור מייצג את גישת הגויים או את פחד היהודים? בוודאי לקחת את הדברים כמייצגים באופן גורף ומוחלט תהיה טעות.
אפילו בגרמניה היו כאלו שעזרו ליהודים להינצל.
ובארץ, לא רק שלא ברור שכולם רוצים להכשיל, אלא שיש כאלו שבכלל לא אכפת להם, לכאן או לכאן. זו חשיבות עצמית רבה מדי שאנו מייחסים לעצמנו בעיני אחרים.
ושוב יש לשאול: האם הכוונה לקלקל היא קודם כל המטרה: לקלקל, או שיש כאן כוונות טובות להועיל אלא שמחמת הטעות הן מזיקות? ומהו היזק? ומהי תועלת?
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 09:01 |
|
| |
אם אין פארנויה, צריך למציא אותה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 01:07 |
|
| |
"היות והרב שטיינמן איננו חשוד בעיני כמי שאיננו חש סולידריות חברתית כלפי הציבור החילוני, אני מתקשה להבין מדוע הוא איננו יכול להאמין בסולידריות מהצד השני כלפיו. "
אהבתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 00:27 |
|
| |
בן ציון
בקשר לדבריך על ערב רב, כמדומני שיש בענין באבן שלמה מהגר"א, דברים שמיחסים ענין ערב רב לישראל, וגם שם אתה יכול לשאול את שאלתך, ע"פ הנסתר, כנראה יש מהלך שזה ענין של גלגולי נשמות וכדו'.
בהקשר לדברי הרב שטיימן, שבגלל שהתקרבנו וכו', ראיתי שמביאים גם מהגר"נ קרליץ שליט"א שאמר כן, האמת, שגם אני לפני שקראתי את הדברים שנאמרו בשמם, ועם כל זה שאני גם מרגיש את עצמי שייך יותר לחשיבה שדוגלת בחשיבות של לימוד מקצוע וכו', לא יכלתי להמנע מהרגשת הלב והדמיון למה שבשעתו אמרו כשהגרמנים גזרו גזירות להרחיק את היהודים מלהתערב בהם, שאם היהודים לא השכילו להבין להתרחק מהם לבד, אז הגרמנים לימדו אותם את זה בדרך הקשה, וכמו כן בנידון דידן, וזה עוד לפני החשיבה השכלית בענין ,זה לפחות היו כמה מרגשות ליבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2012 16:17 |
|
| |
אז תשאל אותו, בניגוד לרבנים אחרים הרב שטיינמן יחסית נגיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2012 13:19 |
|
| |
הרב שטיינמן חשדן, אבל את המכתב הוא תיקן, ראה בחינמון האסור של היום.
בצ"כ והרב שטיינמן נמצאים בשתי קצות הסקאלה של נאיביות לעומת ציניות.
|
|
|
|
|