בסעודת שבת, תוך כדי דיון במשהו, היתה לנו בבית שיחה כזו:
אני: כשמתווכחים, אולי חשוב לשאול שאלה כזו את המשתתפים-
נניח שיאמרו לך ראיה שתוכיח מאד את ההפך מדעתך, תקבל או תחפש הלאה טיעונים לצדקתך?
רוב המשתתפים, אם יענו בכנות, יאמרו שימשיכו להתווכח.
אם כך, מה טעם בדיונים?
בני: בואי נדייק את זה.
צריך לשאול כל מתווכח: מה אתה רוצה? לאן שהוא רוצה - הוא יוביל את הויכוח.
לדוגמה: יש עכשו בעירנו ב"ב ויכוח הלכתי בענין לחמניות מזונות, מה ברכתן.
הוצאו 2 חוברות, בשתי שיטות, בכל אחת כ-13 טיעונים הלכתיים נפרדים בעד המוציא או בעד מזונות.
אם הויכוח הוא אובייקטיבי, אז איך יתכן שהרב האחד לא קיבל אף אחד מ-13 הטיעונים הנפרדים? וכן ההפך?
משמע: לאן שרצו להגיע - לשם הגיעו עם הטיעונים.
ואם זה נכון, אז בכל דיון שנערך פה,
מי שרוצה להגיע לאמונה בהשם ובהנהגתו ובתורה משמים ונאמנות להלכה - יגיע
מי שרוצה להגיע להפרכה ולתורה שחוברה בידי אדם ולאי הסבירות של ההלכה - יגיע
ונדמה לי שזה בדיוק מה שקורה.
אז אולי עדיף שלפחות נכיר בכך,
שאנו הולכים לאן שרצינו
והיעד הוא לא באמת חלק מהשיח? הוא מסומן מראש, ולא מתכוננים לשנותו בעקבות הדיון?
(לכן חיבבתי את דברי יהי אור שאמר בגלוי: רוצה את זה, הולך עם זה, למרות החורים.)
יש תירגול כזה, בלימוד אומנות הויכוח,
שכל אחד מצדד בדעה הנגדית ומנמק.
אולי נתרגל? (ת' בפתח) דינו ודייר ומ80 והיתר יפריכו קצת, אבל במאמץ - לא שטויות, פרזנט ויתכן ואלי יוכיחו לנו קצת אמונה, ושוב-לא שטויות, ונתבונן מה קורה. אלו ואלו מסוגלים.
ככה מצלילים תודעה, למשל.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 09/01/2012 08:53:38
נשלח ב-17/1/2012 10:26
יהי,
תחרות המשפט הקצר?
דבר במראה ולא בחידות.
נשלח ב-17/1/2012 09:26
ייתכן, דתי על רגל אחת הוא זה: אנכי ולא יהיה לך. ואידך זיל גמור.
תשובה: הדיונים בעצכ"ח צועדים לקראת איסוף המון טענות וחומר למחשבה.
לדיון/ויכוח אינטלקטואלי 4 מטרות בד"כ : 1. הכיף. (שעשוע אינטלקטואלי) 2. להשויץ בחכמה של עצמי 3. ללמוד טענות חדשות ומידע חדש 4. לנסות את כוחי בהוכחת עמדתי
אצלי אישית הסיבה השלישית(ללמוד) היא העיקרית והראשונה(כיף) משנית, אך כל הסיבות נכונות במידת מה.
כמובן שאנשים משנים את דעתם לעיתים אחר ויכוח, אך זה לא מתוך שניצחו או הפסידו בויכוח, אלא מתוך מידע חדש וכיווני חשיבה חדשים שנוצרו אצלם (במהלך הויכוח), או בגלל החשיבה מחדש על הנושא.
לפעמים מתוכחים כדי לשכנע, כמו למשל ויכוח עם שותף לעסק, אך לויכוחים אלו צורה שונה בקצת מאשר לויכוח אינטלקטואלי.
נשלח ב-16/1/2012 17:59
יהי,
אני לא מבין. וכי אם מישהו מכריז מראש על טענתו כי היא אינה ניתנת להוכחה, אין לשאלו במה דנת?
בהודעתי הקודמת כבר כתבתי כי על דת התפילין כנראה אין לנו ויכוח.
התייחסתי בהרחבה לדבריך (קראת את תגובתי?) ובקשתיך להגדיר את דתך, או בלשונך להגדיר את הדת מחדש.
(אגב, מה זה "אם רוצים דת מוכחת או סבירה, אין מנוס מלהגדיר ולנסח מחדש את הדת בצורה סבירה".
וכי ברצון תליא מילתא?
אני איני "רוצה" כלום.
כנ"ל הביטוי "להגדיר לעצמך את הדת בצורה מובנת" מרמז על משהו מונח מראש, שאותו נשאר רק להגדיר.
אבל, נעזוב את זה וננסה להתמקד בעיקר ).
אם יש באמתחתך דת אותה אתה יכול לנמק, או למצער להסביר, או אפילו לשטוח, כאן המקום.
ואם לא כאן ועכשיו אימתי.
נשלח ב-16/1/2012 14:12
מילא באמונה אני יכול להבין שזה מתחיל ברצון להגיע למסקנה מסויימת ואח"כ מנסים להוכיחה אבל בלחמניות מזונות מה יכול להיות הגורם להלטה מסויימת. לעצם הענין אני מכיר את הויכוח על לחמניות מזונות וזה לא נכון שיש שלש עשרה טיעונים יש בערך שתי ויכוחים רציניים וכל השאר זה פלפולים והסתעפיות א. זה תלוי בהגדרת שיעור קביעת סעודה היום ב. זה תלוי איך להגדיר היום את היחס לחלה מתוקה האם כלחם או יותר כממתק. והתועלת בדיונים אפי' כשהמטרה מסומנת הא ברורה כל צד יכול וצריך לבדוק את עצמו אם יש לו תשובות לטענות הרציונליות של הצד השני. ובאמת אין המתווכח זקוק כלל להפריך את השני ולגרום לו לחשוב אחרת. ובדיון אמוני יש משמעות אפי' לך שבן אדם מגלה שישנם שני צדדים שכן בד"כ המאמין חושב שלדתו ישנם ביסוסים וברגע שהוא שומע שאפשר לפרשם בצורה אחרת מתערער כל הבטחון בדת. מה שנשאר זה להאמין בזכות המסורת וזה כל אחד יחליט לעצמו האם מסורת זה דבר כ"כ בטוח
נשלח ב-16/1/2012 14:07
ייתכן
לא התייחסת לטענתי.
טענתי ש"דת התפילין" כמו שהגדרתיה, בהגדרה אינה ניתנת להוכחה. וממילא טענה עליה שהיא לא מוכחת אינה ממין הענין,
דבר שבהגדרה ניתן להוכחה אפשר להתווכח עליה אם הוא מוכח. שאלה שאינה תלוית הוכחה, או שאין לגביה כל הוכחה טובה, אין טעם להתווכח אם הוא מוכח.
לכן אם רוצים דת מוכחת או סבירה, אין מנוס מלהגדיר ולנסח מחדש את הדת בצורה סבירה.
ולכן –בטענתך כלפי "הדת" תמיד תהיה צודק. אלא אם כן תרצה לחדש בעצם דת בעצמך, ואני דווקא בעד זה, כלומר להגדיר לעצמך את הדת בצורה מובנת, אפשר לנסות. את יסודות השקפתי בזה כתבתי במקומות שונים. ועוד יש להרחיב. אולי אכתוב מאוחר יותר באשכולי אמונות הכרחיות עם מה נשארים בעצם אחרי קילוף כל השקרים הקדושים.
נשלח ב-16/1/2012 13:52
יהי,
אינני מבין מדוע אתה לוקח את הדיון למקום הזה.
מטבעי אני נותן אמון רב באנשים. אני מאמין שאינך עושה הכול רק כדי לחמוק מעמידה מול הדברים והתמודדות כנה עימם.
מדוע טענתי נבנית על מסקנתי וטענתך פתוחה וחופשית לדיון.
בפועל, אתה הכרעת כבר. אימצת את הדת.
אם אני טועה אני חוזר בי.
אני כלל לא בטוח שיש הבדל בינינו בסוג הטיעונים.
אני קורא את טיעונך בפורום ומאחרים הנך דורש, בצדק, רמה גבוהה של לוגיות.
עד שזה מגיע לדבר האמתי.
הבן, ברמה התנצחותית "השגתי את שלי".
לא משנה למה, אבל בפועל אין דיון בשאלות אותן אני מציג.
אבל לא זו מטרתי.
אני שואל שאלה פשוטה מאד.
האם מי שבא לבחון את הדברים מנקודת אפס, זאת אומרת, יש לו את כל הידע הנדרש, אך הוא בשלב הניתוח והסקת המסקנות, האם ובאיזה דרך הוא יגיע לדת ולאיזה דת.
זו השאלה.
ואמרתי לך יותר מפעם ופעמיים שיש לך את כל האפשרות והחופש לומר את הדברים באופן ובדרך שאתה חושב לנכון.
ולא. אין לי שום וודאות. אני רק שואל. ואני לא חושב שאני טוען בקלילות, אולי זה נכון כלפי טיעונים רדודים במיוחד.
וכל המבוכות ידועות. ואני מוכן לעשות הרבה ולשלם הרבה כדי לעמוד על סוד הדברים.
אכן, הדת הידועה והמוכרת, שעד כמה שהבנתי הנך מקפיד על כלליהו ודקדוקיה קולותיה וחמורותיה, היא "דת התפילין" ואם אתה חושב שאין לה הוכחה, או סיבה, אין בינינו וויכוח.
אתה טוען שצריך להגדיר את הדברים אחרת לגמרי. תיכף נגיע לזה.
האם אין זה מעורר חשד שסופם של "הדברים האחרים לגמרי", משום מה, תמיד חוזר לתפילין?
אבל נניח לזה עכשיו.
אני באמת רוצה ללמוד.
פרוש את משנתך.
את דרכי הטיעונים ואת הטיעונים.
נשלח ב-16/1/2012 06:25
ייתכן.
יצרי דוחה אותי לענות לך אפילו שאיני חושב שיש כאן איזה צד תועלת כלשהו לשנינו.
שים לב שטענתך נבנה על מסקנתך, וממילא אינה תקפה. משא"כ טענתי אינה נבנית על הסכמה אלא על ניתוח אופי הדיון והנושא פה. לשון אחר: אני לא טענתי משהו בעד הדת אלא משהו על אופי הדיונים שגורם לטענותיך. משא"כ אתה טענת טענה נגד הדת [שאינה מוכחת ברמת הפרטים] ובזה דחית טענתי.
כבר אמרתי לך ואומר לך שוב, טיעון שמוכיח התגלות היסטורית אין ולא יכול להיות. כלומר ברמת הוכחה מוחלטת או אפילו קרוב לכך. מה שיש הוא בערך מה שדינו טען [ויש להציג אותה בעוד כמה גירסאות אב לכולם הכוזרי] ושנינו מסכימים שאין בכך די לחייב את הדת.
ממילא צריך לחזור אל שולחן התיכנונים ולברר מהו דת בכלל, ומה צריכים להוכיח בה.
כמו כן צריכים להחליט מקודם איזה סוג טיעונים אנחנו מקבלים בכלל. ללא שום קשר לדת ולאמונה. כמדומה שבזה כבר דרכנו חלוקות. ואיני חושב שזה תלוי בדת השכונה.
אם נוכל לפרש הנחותינו בשני דברים אלו, שהם שלבים קודמים לכל דיון, נוכל לראות אם יש טעם לדיון בכלל, ונבין אם אני צודק בדברי שכל טענותיך נבנות על מסקנותיך. [שאתה טוען בעצם בדיוק את עלי ועל הדת בכלל]
א-מהו דת? כמדומה לי שדעתך שדת =חיוב להניח תפילין, שמקבלים ע"ז גן עדן, אם לא גיהנום. וכן הלאה על דרך זה.
אם כן לא ברור לי איזה סוג של הוכחה יכולה להיות לזה. חוץ מטענת הר סיני. וגם אז איני יודע אם זה עוזר בכלל. אם כן אתה צודק.
לדעתי צריך להגדיר את הדברים אחרת לגמרי. השאלה שלי הוא אם אחרי ההגדרה שלי נישאר עם "דת" בכלל, ובאיזה מובן. אבל איני מפחד מלהגיע לדרך כזאת.
ב-איזה סוג טענות מתקבלות כעוברות את סף הטענה בכלל? אני מתרשם מדבריך שאתה בטוח לגבי טענות מסויימות בעוד שאני ככל שאני חושב ומעיין בדברים שונים שנכתבו או נאמרו אודות השאלה הזאת, לא באמונה אלא בדיון שכלי פשוט, איני מצליח לראות איך המסקנא בהם בטוחה ופשוטה כ"כ לשום צד.
למשל השבוע קראתי את הדיאולוג "phaedo" של אפלטון בו מדבר באריכות אודות נצחיות הנפש וחיים לאחר המות ולפני הלידה וכו', בטענות ארוכות לכל צד. בלי ליכנס לשאלה איזה הוכחה יותר מרשימה, אני רואה לפני בכל מקרה ולפני כל מסקנא טענה רצינית לשני הצדדים של הדיון. כמו כן לא ידוע לי שאפלטון האמין בדת השכונה ואני נוטה להאמין לו שהוא מאמין בנצחיות הנפש לסיבת הטענות שלו ולא לסיבת אמונה. ייתכן שהוא טועה בהוכחות שלו, אבל לא ייתכן לטעון שאין כאן שום טענה בכלל והכל אמונות.
לכן איני מצליח להבין מנין אתה לוקח את הוודאות שלך אודות כל נושא שאתה מדבר עליו. כנראה שאין זה נובע אלא מחולשת האמונה החינוכית החרדית ומיצגיה שנגדם קל להיות בטוח, אבל אם לא מסתכלים על זה אלא על השאלות גופם, יש בכולם מבוכות גדולות ואין זה נכון לדעתי לטעון בקלילות כמו שאתה עושה לשום צד.
[אכן גם לדתיים איני יודע מאיפה להם וודאות כ"כ בטענותיהם, אבל הם הרי לא חושבים,]
עד כאן כרגע.
נשלח ב-13/1/2012 01:26
יהי,
אני חושב שהמצב הוא הפוך. ברמת הפרטים כמעט כולי עלמא מודי, כי כל (על כל פנים רוב והיסודיות שבהם) עמדות הדת בעיתיות ביותר.
דרך ההתמודדות היא בקבלה עקרונית של אמתותה וממילא בעיות הפרטים מתגמדות.
כך גם נהגת כל אימת שנסית לנמק את הדת. עסקת בשאלה הגדולה ולא בפרטים.
מעולם לא טענתי כי אם דבר אחד מסוים אינו נכון זו הוכחה לדת השכונה. אם כבר אמרתי להיפך, כי אם מישהו ינמק את הדת על ידי התגלות, או כל נימוק לטובת הדת בהכרעה הסופית, ממילא יתייתר הדיון בפרטים.
אתה בא וטוען ההיפך. אדרבה. פתח פיך ויאירו דבריך.
שקלתי פעם לפתוח אשכול העוסק בשאלות על הדת "מלמטה" היינו מן הפרטים אל הכלל, בינתיים לא אסתייע מילתא.
בכל מקרה דיון כזה צריך אף הוא להתנהל מתוך הוגנות. לדוגמה אם אין הסבר מניח את הדעת להנהגת הבורא בעולמו לא לתרץ זאת עם התירוץ הכללי של הדת (בוודאי לא עם כך שיש קושיות נוספות וקשות לא פחות...) כי אם כן אנו חוזרים שוב אל הדיון הגדול.
טענת דת השכונה מתבססת ומתחזקת ככל שאני דן כאן וצופה בדיונים. קל להבחין בין טיעון גורם לטיעון מצדיק. בדרך כלל כאשר מוצגים טיעונים מצדיקים ישנן גם פליטות קולמוס המוכיחות כי החץ נורה בטרם סומן החץ.
למעט דינו (שאיני מסכים עם טיעונו, אך הוא לפחות נחזה להיראות מסוג הטיעונים הגורמים] אף אחד לא הציג כאן טיעון סדור לטובת הדת.
כאמור הנך מוזמן לסדר את הדיון כראות עיניך מן הכלל אל הפרט ולהיפך, דבר דבור על אופנו. יותר מכך, דייני שתגיד מה בפיך ללא שאשמיע את הצד הנגדי (לדוגמא, הסבר את הנהגת העולם, באופן המתיישב על הלב, ללא בריחה לגלגולים וכיו"ב המשמשים כטיעוני אליבי, [או שמא תצליח לנמק, כי יש בזה טיעון של ממש]) רק לראות אם יש כאן בנין הראוי להתייחסות כטיעון גורם לאמונה ולא כטיעון מצדיק את מה שמאמינים בו כבר ממילא משום דת השכונה.
נשלח ב-12/1/2012 22:40
אלי וייתכן.
דווקא אני גם חשבתי על דברי הרב מיכי כאן כדוגמא והסבר טוב יותר למה שאני טוען לאלי ולייתכן כל הזמן.
כל שאלה מורכבת מהרבה הוכחות ונימוקים לכאן ולכאן. יש שני צדדים לכל שאלה בנפרד. התוצאה הסופית הוא שיקול נוסף של ערך כל הטענות כולם ה לעומת זה.
לכן כל דיון ששמה על השולחן מיד את השאלה הסופית ייכשל ולא יהיה דיון רציני. מכיוון שמוסכם שלכל שאלה ישנם צדדים רבים, וכאשר דנים מתחלה רק על התוצאה הסופית, יוצא דיון לא ממוקד שכל הזמן כל צד מכניס שיקולים חדשים שישנם לכל צד,
מוסכם על כל הצדדים שההחלטה הסופית תלוייה במשקל שנותנים לכלל הטענות, וכפי שכתב מיכי. המשקל הזה קשה יותר להבהיר ולדון עליו בוויכוח מאשר בשאלות הפרטיות. ולכן באמת על פי רוב אין שום צד נכנע בוויכוח, מכיוון שאין מתווכחים בעצם בכלל על הנקודה העיקרית בהחלטה.
הצורה היחידה שאפשר לדון, הן בוויכוח והן אצל האדם בפני עצמו, הוא לעיין מקודם בכל שאלה בנפרד. ואחרי שמקבלים הכרעה מסויימת בשאלה זו עוברים לשאלה השניה וכן הלאה, אחרי כל זה בשורה התחתונה יש לשקלל את כל הטענות. ולהכריע.
כפי שאני מבין, עיקר הטענה של ייתכן כאן כל הזמן מכוון כלפי ההכרעה הסופית. בכל שאלה פרטית הוא מסכים שיש שני צדדים שאפשר לטעון בעדם, לפעמים צד אחד נשמע יותר צודק ולפעמים הצד השני. עיקר טענתו הוא כי ההכרעה הסופית אינה נסמכת על שום שיקול אלא על דת השכונה.
הבעיה שעל טענה כזאת אי אפשר לדון ולהתווכח כלל. מכיוון ששיקלול הטענות השונות קשה מאד לכמת ואפילו לבט בצורה ברורה. וגם במקום שיש טענות ברורות לגבי השיקלול עצמו, עדיין אינם טענות מוחלטות, ותלויים בהרבה דקויות שקשה לפורטם עד הסוף.
לכן אין עצה אלא לדון בכל שאלה בפני עצמה. מתוך ההכרעה המתקבלת אצל כל אחד לגבי כל שאלה [שכל אחד בפני עצמו הוא שאלה עמוקה עיונית] ומתוך השיקול הרציני של כל שאלה בפני עצמו, כשמצטרפים לזה עוד ענינים ועוד ניתן בסוף להגיע להכרעה.
וזהו מה שאני אמרתי, שהוכחה פשוטה לדת יש רק אחת, והיא דמוגוגית. כמו כן טיעוני הנגד הפשוטים לא נכונים. ואין בזה דיון רציני כלל. דיון רציני שייך רק על הפרטים.
והערה לדברי לומדת.
אני רוצה להתנער קצת מן הדברים ששמה בפי, כאילו אני חושב שהבחירה בדת לא רציונלית. ואפרט.
לדעתי אין שום משמעות להגיד שאני יודע וחושב שאין הדת אמת, אבל מאמין שכן.
ככל הנראה זה המסקנא שייתכן וחבריו רוצים להגיע אליה, ולא בחינם, כי מסקנא כזאת בעצם מפריכה את כל הדת. אמנם הם יסכימו בטוב לבם לתת מקום למי שמרגיש לחיות לפי הזיותיו. אבל ברגע שנגיע למסקנא כזאת עשינו את הדת כולה לחוכא וטלולא.
מה שאני אומר הוא שאין להתעלם משום שאלה. ולא ייתכן שהדת תאסור עלי לעיין בשום שאלה פרטית ולהכריע בה בשיקול הדעת. לכן בכל שאלה ונושא צריך לעיין בנפרד.
אני כן חושב שהמסקנא הסופית אינה תלוייה במסקנת שום דיון פרטי, אלא משיקלול כל הטענות כולם ביחד. לכן לדעתי אין משמעות לטענת ייתכן, שאם אני מודה בדבר מסויים שאינו נכון שאם כן למה אני מאמץ את הדת, בהכרח רק מדת השכונה.
אני טוען שהכי רציונלי לעשות בשאלה מורכבת הוא להכריע בסוף אע"פ שאולי קשה לנסח את סיבת ההכרעה הזו עד הסוף, אם כי לדעתי ניסחתי הרבה דברים בכיוון זה באשכולות שונים. ועוד יש בזה בלבי. וכן אני מקווה ללמוד עוד ולהחליט עוד בזה.
אבל ההכרעה הוא לוגית ורציונלית לגמרי. מכיוון שאין נוסחא לוגית ברורה ע"פ רוב לשיקלול, אין מנוס מלהסתמך על קצת פחות משיקול לוגי ברור. אם כי יש להתאמץ למצוא נוסחא גם לזה. אבל בעניי, אפילו בשאלות הלכתיות כמו דוגמת לחמניות המזונות אני מתקשה לבטא את הכרעתי בנוסחא ברורה. ובכל זאת אני מעיין בשאלות כאלו ומכריע אותם [ולא רק חושש לכל הצדדים] לפי עניות דעתי.
אם תרצה לקרוא להכרעה זו אמונה, זכותה, אבל שתזכור מה פירוש מילת אמונה. כמו כן אם תרצה לומר שההכרעה נעשית יותר ע"פ תחושה פנימית מע"פ טענות. הרי זה משפט כל הכרעה שקשה להכריע בטענות. אם כי הטענות בפרטים בהכרח משפיעים על התוצאה הסופית. ולכן לא מוצדק לקרוא לזה הכרעה אמונית ולא רציונלית. שכן אילו כל השאלות הפרטיות היו נוטות בבירור לצד הכפירה וודאי לא הייתה בוחרת באמונה, אלא מכיוון שיש צדדים שונים לכל שאלה, אפשר בסופם להכריע.
נשלח ב-12/1/2012 19:03
לבאר שחת!!!!!
נשלח ב-11/1/2012 20:45
פרזנט,
התוצאה היא המון חומר, חלקו איכותי, על הנושאים הנידונים.
נשלח ב-11/1/2012 19:35
mdabraham כתב:
שיבולייהו, אם הבנתי, אז דומני שנפלה אצלך אי הבנה בדבריי. טענתי לא היתה כלפי לימוד תורה בכלל, אלא כלפי הדיון הציבורי ... כמובן איני טוען שזה מדע, ושאפשר להתקדם למידע אובייקטיבי שנצבר שיטתית כמו במדעים מדויקים, אבל אני גם לא מקבל שמדובר בסובייקטיביות בלבד. בכל אופן, אין קשר (לפחות ככל שאני רואה) בין דבריי כאן לבין הדברים שאמרתי באשכולך, ובודאי שאיני רואה שום סתירה.
ובשולי הדברים, לגבי ההבחנה בין מדעים מדוייקים לבין מדעי החרתא, אני לגמרי מקבל. 'מדעי הרוח הוחברה' הם אכן לא ממש מדעים בעיניי. אבל זה לא אומר שאי אפשר לחשוב שם באופן קוהרנטי ומושכל ולהגיע לתשובות נכונות יותר או פחות.
טוב הר' מיכי, תודה על התשובה. אם כך, לגבי הנושא החדש שהעליתי, טעיתי בהבנת דבריך, זה רק הציבור הרחב / ראשי הממשלות שאינם מצליחים לבצע את ההערכות העצמיות הללו בצורה טובה, וזה בפני עצמו איננו סותר את טענתך שפוסקי ההלכה דווקא כן מצליחים לעשות זאת ללא פידבק חיצוני: להבנתי הציבור הרחב לא ייתן להם פידבק זה, שהרי להם אין יושר אינטלקטואלי, ופוסקי ההלכה האחרים גם כן לא, שהרי ריבוי הדעות רק מוכיח יושר אינטלקטואלי. קשה לי לומר שהבנתי את תשובתך לבעיה המקורית, לפיה מדובר בoverfitting מוגזם מהסוג שבני האדם נוטים לעשות ללא פידבק אכזרי מהמציאות
אינני חולק על כך שלא הכל מדעים מדוייקים. גם אינני חולק על כך שאפשר לחשוב בצורה מושכלת, ולהגיע לתשובות סבירות. אני כן חושב שזה ממוצה מהר מאד, ומנקודה מסויימת ואילך פשוט מחפשים חוקיות במקום שאין. אבל מקומה של שאלה זו אכן ב"מדוע לא לומדים תורה כמו שממליצים על סרטים?"
לדעתי ויכוחי עצכח הם סוג של תרבות פנאי (כאשר אנשים חסרי חיים נוטים להתמכר אליה). לא משהו תועלתי במיוחד (שיבולאיו - דרוש גרף של פונקציית התועלת ביחס לזמן, בהשוואה למידת התועלת כפונקציה של הזמן המושקע באימוני כושר גופני, לימודים אקדמיים, לימוד פסטפריאניזם, וכו')