בית פורומים עצור כאן חושבים

על אגדות ורייטינג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/2/2012 11:55 לינק ישיר 
על אגדות ורייטינג

הרהורים בעקבות כתבה בערוץ 7 בה מופיע הציטוט שלפניכם 

" הרב לאו כתב בתחילת השבוע בעמוד הפיסבוק שלו כי "בחדשות מוסרים שהטיפול האחרון ברב אלישיב כשל וכעת הוא מונשם ומורדם. אני נזכר בתמונה של רבי יהודה הנשיא שקרס לתוך גופו ומחוץ לארמונו התגודדו התלמידים ושאגו בתפילה, על מנת למנוע ממלאך המוות להשלים את מלאכתו.

"שפחתו של בית רבי הייתה מהיחידים שראו את אדונה לא בדמיונות אלא כמראה בשר ודם - איש מיוסר מכאבים. בתחילה עוד בקשה שהתלמידים העומדים למטה יכניעו את מלאך המוות אך לאחר זמן שינתה את תפילתה וביקשה "יהי... רצון שיכופו עליונים את התחתונים. הפילה לארץ כד של חרס ובנפילתו נשתתקו קולות התפילה ונסתלק רבי מן העולם. מתפילתה של אותה שפחה למדנו הלכה שלעיתים נכון וראוי להתפלל להניח לנשמה להסתלק מן הגוף הבוגדני. כך מסיק להלכה הר"ן במסכת נדרים דף מ כפי שמביאו הרב משה פיינשטיין (אגרות משה חושן משפט ב, עג)

בסיום דבריו כתב הרב לאו, "אף אנו נתפלל שהרב יוסף שלום אלישיב, שחי כל חייו בצניעות ובמסירות במטרה לשמור על עם ישראל מחובר לתורתו, ימצא שקט ומנוחה ויסתלק מכל ייסורי הגוף, השתא בעגלא ובזמן קריב "

[  הקטע לקוח  מכאן  http://www.inn.co.il/News/News.aspx/233605  ]
אומנם אני הכותב גם לא מאושר מאד מהרבה דברים שקנו להם שביתה בעולמם של תופשי התורה בימינו, אך למקרא דברי הרב לאו הנ"ל משום מה התעוררה בי תחושה לא נוחה, היות ואני גם מאלה שעדיין מתפללים לרפואתו בקרוב .
א-  " התגודדו התלמידים ושאגו בתפילה..."  
ברור שהשימוש במילים  "התגודדו... ושאגו וכו' "  בהקשר הזה עם כל הקונוטציות הנלוות אליה נועדה להעביר לקורא  את אי שביעות רצונו של הרב לאו מהנוהג ההמוני הזה של המון העם  [-  שעדיין לא הגיעו לרמתה של אותה שפחה שהיתה  " מהיחידים שראו את אדונה לא בדמיונות אלא כמראה בשר ודם " וכו'  ]
והשאלה היא –   
האומנם להתפלל ולצעוק אל ה' בנסיבות כאלו מוריד מערך המתפללים  ? הלא גם לשיטתו התפילה עזרה שכן רק לאחר שבירת כד בחרס  "בנפילתו נשתתקו קולות התפילה ונסתלק רבי..." ?
 [- הוא דבר על תפילה ולא על אמירת תהילים לרפואה שהוא  דבר בעייתי לענ"ד וכבר דברנו על כך כאן http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2558873&forum_id=1364
ב- האם ניתן ללמוד ולהסיק הלכה למעשה מדברי אגדות כפי שעשו זאת הר"ן והאג"מ לדעת הרב לאו?  [- אף אנו נתפלל.. וכו'    וא"כ מה לנו כי נלין על מי הנלחמים בנגד מי שעבר על שלושת השבועות וכד'  ]
גם כאן התחושה שלי שנמצא שהנתונים או הנסיבות שונות וניתן לקרוא אותם ולהבין אחרת ממה שהוא הסיק מהם, ואשמח למי שיביא את הדברים במקור 
ג- באם דברי הרב לאו נכונים – האם הם מהוים כתחליף לשפחה או לחרס הנשבר ?

כפי שנרמז בכותרת - האם יתכן גם בחוגים "שלנו" [- אנ"ש, כל אחד בחוגו הוא ] יש רבנים שההתמחות שלהם היא בעיקר באמירת דברים מקוריים מאד ומפתיעים כדי לרומם את עצמם ולא את כבודו יתעלה ויתרומם ?!

תוקן על ידי יושל ב- 16/02/2012 11:56:51

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 18:47 לינק ישיר 

לר' מיכי,

אני מסכים שאם ישנם כאלה המתפללים לשלום הרב רק בגלל המחוייבות הקהילתית או מה יאמרו עליהם החבר'ה [-הלווית רבין למשל ולשנינה ], או בגלל שכדבריך "יש מי שטורח לגרום לכולם לחוש שמדובר בשעת חירום באופן מלאכותי (מסיבות שונות ), עד לדרגה של האברך השוטה מהלינק הזה  - http://www.inn.co.il/News/News.aspx/233751   שהצליח לגרור אחריו גם שוטים אחרים.

אז ברור שיש כאן בעייה.

ואם לכך התכוון  הרב לאו -  אז שלא כדרכו בהצגת עניינים, הוא נגע בנושא הזה באופן עקיף ביותר.

דוק ותמצא שהוא דבר אל או על הציבור ולא על מי שטורח להכניס למוחם את התובנות הרצויות.ולכן יותר נראה שהוא התכוון לבוז לציבור שלא חושב כמוהו, וזה ניכר בעליל מדבריו, שיש בהם יותר משמץ התנשאות,

[- ואף אתה הסכמת שאין פסול לחשוב אחרת ]

וגם אם אינך מסכים לאבחנה שלי,  לפחות תסכים, שאדם במעמד של רב קהילה, ועם כושר התנסחות כשלו -  יכול היה בקלות לומר את החידוש של הר"ן באופן שיתקבל על הלב [- למשל , להציג זאת כדעה ] מבלי לפגוע באלו שאינם סוברים כמוהו.

ובפרט שכפי שהזכרתי לעיל, לענ"ד התנהגות הציבור מונעת במקרה דנן באופן טבעי וגם בריא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:52 לינק ישיר 

יושל,
1. זה לא זנון, אלא הרבה יותר מאוחר (פרדוכס הערימה).
2. אני מבין שיש כאלה שחשים תחושת חירום, אבל יש לי השגה בתרתי: א. רוב החרדים לא באמת חשים כך, אלא רק חשים מחוייביים לחוש כך (אחרת אין להם יר"ש). יש מי שטורח לגרום לכולם לחוש שמדובר בשעת חירום באופן מלאכותי (מסיבות שונות). לכן דברי הרב לאו היו נחוצים, כדי להעמיד דברים בפרופורציה. ב. גם כלפי אלה שכן חשים זאת באמת, זכותי לא להסכים איתם. לדעתי הם טועים. ובודאי שכשהרב לאו כותב זאת, לא מוצדק להשמיץ אותו כאילו דבריו הם אפיקורסות וכדו'. זו דעתו, והיא לפחות לגיטימית (ולדעתי הרבה למעלה מזה).
3. לגבי התקדימים, הדבר תלוי בשאלה מה היה מצבם הבריאותי של דוד ושל רבי, ולא רק הגיל. השאלה עד כמה השפעתם היתה משמעותית (אני חושב שבהחלט היא היתה כזו, משא"כ הרב אלישיב כיום). יתר על כן, השאלה היא עד כמה לא יהיה להם תחליף, מה שלמיטב הערכתי לא קיים לגבי הריש"א כיום, שכן כבר כיום לא באמת הוא משפיע את השפעתו. הוא לא יחיד בדורו, וכיום הוא לא משמעותי. לגבי דוד ורבי דומני שהמצב הוא שונה בתכלית.
זו דעתי, וגם אם יש מישהו שחולק זו כמובן זכותו. אבל בה במידה זו זכותו של הרב לאו לחלוק, ואין בכך שום פסול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:22 לינק ישיר 

קשה להחזיר לך תשובה ולפנות אל  הניק שבחרת,

א-    אני מודה לך שהבאת את המקור עליו הסתמך הרב לאו, והדגש שלך "ואי אפשר לו שיחיה " הוא במקום והיה לי תחושה שכך יהיה כתוב, ולכך התכוונתי שניתן להבין את הר"ן שדיבר  על מציאות שונה. כי במציאות של ימינו כשהטכניקה הרפואית כל כך מתקדמת , אני אפילו לא אקרא לזה נס אם יצליחו להאריך את חייו.

הייתי מקפיד אולי פחות על הרב לאו אם היה  עושה "מי שברך" לאריק שרון   ש" יה"ר שימות השתא בעגלא ובזמן קריב וכד" , אלא שלדעתי הוא לא יעשה זאת כי זה לא בקונצנזוס

[- אולי כדי לחזק דעתו בעניין, או כדי להרגיז אותי  הוא כן  יעשה ?!! אייקון קורץ  ].

ב-     בעניין אדם גדול ש"ההנהגה שלו כבר לא כל כך.. וכו' ", נדמה לי שזה לא העניין, לא אצל רבי ולא אצל הרב אלישיב, בגלל העובדה שהציבור  שכן מתפלל, רואה בפטירתו של אדם גדול  , סוג של עונש מלמעלה [- למרות שהוא חולה מאד  ולמרות שכבר עבר עליו הכלח]  , וכאילו שהאשמה  בפטירתו , מעידה על כך שהם לא ראויים לו וכו' .

ציבור לא אמור לחשוב על ההשלכות של דרישתו זו, או לעשות את החשבון שעושים קרובי המת , ובצדק .

ולכן , עם כל זה שאני רחוק מאד מההוויה והחוויה החרדית לסוגיה, נראה לי שלא רק שאין מקום לביקורת על הציבור המתפלל לשלומו, אלא להיפך, יש כאן התנהגות שראויה  להערכה.

ג-   כאשר  יש מקרה, משמח או עצוב , אשר מבחינת הציבור הדתי או הכללי או הקהילה,  יש לו אופי לאומי, בין אם מדובר בדבר טראגי שנתפס כאסון [- כגון במקרה דנן, מחלתו של הרב אלישיב, גוש קטיף , רצח רבין וכד'] , או באירוע משמח [ -כגון, שחרור הר הבית והרובע היהודי , עליית בגין לשלטון, נצחון על מכבי על צסק"א מוסקבה וכד'] .

בד"כ, הציבור "יודע " מה צריך לעשות , ופועל בנסיבות כאלו באופן מאד ספונטאני, מבלי שמישהו יצטרך לומר לו כיצד ואיך לפעול !

כאשר ציבור רואה  כהן שנושא  בתפקיד לאומי שמתנהג שלא כפי שהעם מצפה ממנו, הוא זורק עליו אתרוגים כדי לפגוע בו ,  וגם אם ייפגם בכך המזבח,

וגם שיש  בתוך הציבור אנשי מעלה שרואים נכוחה וחושבים אחרת [- שלא  יזרקו  עליו אתרוגים ],  הם יודעים בתוכם שאין פגם בהתנהגות הטבעית של העם, וכי כך צריך לנהוג ציבור בריא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:01 לינק ישיר 

מה שלא ברור לי- איך ראשי הישיבה הרבים מסבירים את ביטול התורה הגדול,כשבמקום ללמוד עמדו בתפילה נוסח צפון קוריה-
הרי לימוד התורה אין למעלה מימנה להצלה. כפי שהם בעצמם אומרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:47 לינק ישיר 

תוקן על ידי יושל ב- 04/03/2012 12:20:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2012 21:19 לינק ישיר 

לדעתי, יש להבדיל בין כמה נושאים: א.הנושא הפרטי של הגריש"א כאדם האם יש להתפלל עליו אם לאו שבזה הובאו דברי הר"ן. אלא שיש לדון בזה, שאלו דברי הר"ן: "נראה בעיני דה"ק פעמים שצריך לבקש רחמים על החולה שימות כגון שמצטער הרבה בחליו ואי אפשר לו שיחיה, כדאמרינן בפרק הנושא דכיון שחזאי אמתיה דרבי דעל כמה זימנין לבית הכסא ואנח תפילין וקא מצטער אמרה יה"ר שיכופו עליונים את התחתונים, כלמור דלימות רבי,עכ"ל הר"ן. הרי שדברי הר"ן אמורים במי שאי אפשר לו שיחיה. ואף שעדייין לא ירדתי לסוף הענין צריך לדון בכל מקרה אם זהו המצב או לא.
ב.נוצר כאן דיון נוסף האם יש משמעות לאדם גדול גם במצב שההנהגה שלו כבר לא כל כך פעילה וכמו  הדגיש מיכי. יש מקום גדול לדון בענין  הזה ואכתוב בקיצור מה ששמעתי מר' הלל זקס על פטירת הרב שך. והוא שיש מושג שנקרא "דור" וכל פרט לבד זאת שהוא פרט לעצמו הרי הוא חלק מהדור ההוא והיחס לכל הדור משתנה. וזהו שמצאנו דורו של רבי שמעון וכדומה, היינו שיש יחס לדור כולו שכולו במצב אחר ואין זה מפני ההנהגה שלו בדור שזה דבר שיוכלו למלאות את מקומו ,ע"כ דבריו כפי שאני הבנתי אותם. ויש לציין שהמושג דור  נמצא כבר באגרות חזו"א ח"א אגרת ז' קצת בהרחבה. וענין זה זוקק אשכול בפני עצמו. מ"מ גם אם לא נקבל את דבריו של ר' הלל עדיין יכולות להיות טענות אחרות שמ"מ כדאי שגדול יחיה וצריך להתיישב בדבר. [ומה  שחזר מיכי שוב ושוב על הטענה שהוא כבר זקן מאד וזהו טבע העולם לא הבנתי מה זה נוגע לכאן והרי אין זה נס שיחיה ואטו מה שאינו שכיח הינו בגדר חוץ לטבע?ומדוע אין להתפלל על כך ואם יש כאן טענה הרי שאין כאן הפסד גדול כל כך כי כבר ההנהגה היא פחות ואין כאן ענין ציבורי שיחיה ועל כך אני בא להגיב].

ג.גם אם אני צודק באות ב. עדיין זה לא אומר שצריך להתפלל שיחיה הגדול שהרי דברי הר"ן הם לכאורה הלכה מוחלטת גם בגדול בתורה כמו ברבי ואם כן אף שיש תועלת בזה שיחיה מ"מ אין להתפלל על זה ואף שיש כאן קונפליקט שצריך ליישב מ"מ הרי זה הדין.
ד.אפשר שהציבור לא מתפלל מפני הטעם שכתבתי אלא מפני ההנהגה וצריך לדון איך מתייחסים לדברים שבהם המון העם מןציאים את הדברים מכונתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 21:32 לינק ישיר 

לדעתי, הבעיה הזו מצויה בעיקר בציבור הליטאי, החוויה הדתית כמעט שאינה מצויה שם בחיים השיגרתיים, במצוות ובלימוד התורה. הלהט הדתי מגיע רק במצבי חרום (כפי שמכנה מיכי) דרמטיים, כמו: בימים נוראים, ובכל המאורות המלווים את 'הגדולים' הקשישים מגיל 95 ומעלה: 'גילויי דעת בעיתון, השקפה טהורה, ימי המחלה והתהילים על 'הגדול', והלוויה שלו כמובן. בכל אלו, מגיעים הליטאים לשיא הלהט הדתי. הם לא מכירים דרמות מלבד אלו. מישהו שכח שם כנראה כי תורתנו היא תורת חיים ולא תורת מוות.

תוקן על ידי פרוטגורס ב- 01/03/2012 21:32:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 20:55 לינק ישיר 

לר' מיכי ,

אינני יודע מה ראית שנזקקת לכל הפרדוקסים של זנון ..  וגם "תחושת חירום" זה ביטוי שלך

גם אתה הודית " במקרים מאד חריגים כשהמצוקה היא גדולה מאד וכו' ." . אבל מי [- אם לא הציבור ] מחליט מהם המצבים החריגים וש"זה לא המצב כאן ", כדבריך ?

הרי ברור גם לך, שלא עם כל אחד הציבור נוהג כך

כבר ציינתי שגם לי לא נוח עם הרבה מנהגים שקנו להם שביתה בעולמנו, אבל הסבר לי מדוע תפילה לשלומו של מנהיג דגול [- לפחות לדעת תלמידיו], יהיה מבוגר ככל שיהיה וחולה עד בלי מתום,  זה נראה לך משונה ואפילו לא ראוי ?

האם גם לדעתך, כל תלמידיו של רבי, מלבד השפחה הנאורה [- עצכחי"ת ?!! ]  התנהגו כבר אז כמו החרדים של ימינו ?

כל עוד לא אקבל תשובה שתניח את דעתי, זה ייראה לי קהות חושים אמיתית [- שגם אני, לצערי,  נגוע בה ]

[- אשמח לשמוע גם מה דעתך על התקבולת שהבאתי לעיל על מיתת דוד, זקנו של רבי ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 18:22 לינק ישיר 

מיכי

איקון ירוק.

מתוך הדיון הפחות חשוב לדעתי על סגנון התבטאות של רב זה או אחר הגענו לידי דיון חשוב מאד על קיומם של הגדרות וקוי יסוד. האבחנה בין הפרדיגמה (דוגמא יסוד ברורה) לבין הפריפריה (מקרי בינים, שטח אפור) היא מהותית!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 13:28 לינק ישיר 

יושל, דומני שאם אתה מדבר על התבטאות לא ראויה, כדאי היה שלא תכניס מילים לפיו של הרב לאו. הוא לא כתב להתפלל שמלאך המוות ישלים את מלאכתו, אלא שימצא מנוחה (או כך או כך. זה נשאר לשמים).
אני טוען שאין להתפלל על דבר שמחוץ לדרכו של עולם. אדם בן למעלה ממאה הוא כמי שמת ובטל מן העולם (זה חז"ל לא אני). אני מאחל לו נחת ורפו"ש, אבל לא הייתי מטריד את הקב"ה בבקשות לשנות את חוקי הטבע, אלא במקרים מאד חריגים (כשהמצוקה היא גדולה מאד. זה לא המצב כאן).
למיטב הבנתי, מי שמרגיש תחושת חירום כשיהודי בן מאה, שבין כה וכה כבר לא ממש מצליח להשפיע ולהנהיג (אלא להיפך, מצבו מביא לידי כך ששמים סדברים בפיו, ושהוא מקבל החלטות לא נכון וכדו') עומד להשיב את נשמתו לבוראו, עליו ללכת לרופא. אפילו אם היה מדובר בסבי או סבתי, כלומר במי שיש לי קשר אישי חזק איתו, אני לא חושב שיש מקום לתחושת חירום. עם כל הכבוד, אלו סיסמאות שמתאימות ליתד נאמן ולזעקות הקיר החרדיות. זה מזכיר לי את תחילת ספרו של אמנון לוי על החרדים, שם הוא מדבר על המאפיין הזועק של התרבות החרדית, שלא מכירה התנהגות והתבטאות מינורית. זעקות השבר על כל שטות (אני לא אומר שכאן זו שטות. זה סתם דבר לא נכון), מוזילות את מושג הזעקה ואת מושגי החירום.
השאלה ממתי הוא הגיל או רמת המחלה שמצדיקים תפילה, אין לי תשובה לגביה. אבל אני מניח שגם אתה מבין שזו שאלה לא רצינית. לאיזו תשובה אתה מצפה? ואם אין לי הגדרה, האם זה אומר בהכרח שאין קו כזה?
רק כדוגמה: אמור לי ממתי זה אחרי הצהרים? משעה 14:00, או 14:03, או אולי 16:26? אם אין לך תשובה לכך, אנא ענה לי האם לדעתך בגלל זה אין מושג של אחה"צ?
דוגמה אחרת: החל מכמה שערות האדם מפסיק להיחשב קירח? אחת, שמונה, מאה וחמישים? אז אין מושג של קירח?
ואולי אסיים בהפניית השאלה שלך אליך עצמך: ממתי תחושה היא תחושת חירום? אז האם לדעתך יש דבר כזה תחושת חירום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 12:31 לינק ישיר 

‏‎

לר' מיכי,

הדברים שכתבת לא ראויים לך, האנשים עשו ועושים בדיוק אותו דבר לרב יעקב יוסף שהוא צעיר ממנו ביותר מ 30 שנה, ולכל מי שנראה להם שחסרונו יורגש וזה ישפיע על המשך חייהם [ - "תחושת חירום " ] בין אם זה אדם או מאורע {- כמו הגירוש מגוש קטיף  ] ונמצא שאתה פותח פרצה כפתחה של תיבת פנדורה לפחות–

אדרבה, א - אמור לנו מהו הגיל ומהי רמת המחלה או מאורע שמכאן ואילך עלינו להתחיל להתפלל בסגנון של הרב לאו, היינו , "  - יה"ר שמלאך המות ישלים מלאכתו, ורבנו  ימצא שקט ומנוחה ויסתלק מכל ייסורי הגוף, השתא בעגלא ובזמן קריב " ?

ב- , מתי התפילה היא לכתחילה ורצויה , אם בכלל ?

גם קשה להסכים שכדבריך - " הוא רק אומר את האמת, ומעמיד את האנשים מול מראה..."

יותר נכון לומר שהוא זרק רפש וטיט על פניהם של אלו שלא מאופקים ורואים נכוחה כמוהו

או לפחות, יש כאן התבטאות הפוסלת התנהגות ציבור שבאה להעיד התנשאות הכותב .  

כמו"כ אתה כותב שהוא רק רצה לומר את האמת, ואני אומר שלא כל אמת צריך לומר וגם אם כוונתו להוכיח עדיף לבחור לשון יותר נקיה. וכדברי מיימוני,

לירוחם,

[- זה מה שקורה כשמעלים בן אדם בשר ודם. לדרגה שאין מקומו שם.]

אתה רוצה להעלות אותו השמיימה , אז מי עדיף ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 13:16 לינק ישיר 

כתובות דף קד.

כיון דחזאי כמה זימני דעייל לבית הכסא, וחלץ תפילין ומנח להו וקמצטער, אמרה: יהי רצון שיכופו עליונים את התחתונים. ולא הוו שתקי רבנן מלמיבעי רחמי, שקלה כוזא שדייא מאיגרא [לארעא], אישתיקו מרחמי ונח נפשיה דרבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 11:23 לינק ישיר 

ד"ר ירוחים
מויקי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 10:35 לינק ישיר 

תלמיד
מה המקור שלך לגילו של רבי?  
רבי סבל מאד - רועי הבקר היו מכים את הבקד סמוך לביתו של רבי-בכדי שצעקות הכאב של רבי לא ישמעו. רבי בעצמו ביקש למות ובקש שיתפללו שימות.

פעם שאלת אם בעבר לא היה טוב יותר-רבי סבל ממחלה פעטוה היום ששמה- פיסורה- היום בניתוח קטן  זה מסתדר.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/02/2012 10:41:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 07:17 לינק ישיר 

אני רק להעיר שלפי המקובל רבי היה מבוגר מאוד במותו (85 בערך) ובכ"ז תלמידיו התנהגו כפי שהתנהגו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על אגדות ורייטינג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext