מידת האורך "אמה", מוכרת לנו; ואנו יודעים כי יש יותר מאשר "אמה" אחת.
יש את האמה הקטנה - שאורכה חמישה טפחים (1), ויש את האמה הגדולה, שאורכה שישה טפחים (2), המכונה "אמה של משה" - אמה שמשה רבינו תיקן אותה כיחידת מידה(3).
באופן גס, באמה הקטנה השתמשו למידות הכלים, ובגדולה - למידות הבניין, ומצאנו מחלוקות מספר בדבר מה נכלל באיזו קטגוריה לעניין זה, ואכמ"ל.
בשושן פורים השתא, עיינתי שוב בתיאורו של יוסף בן מתתיהו את מעשה מגילת אסתר. יב"מ, כדרכו, מדייק בפרטים המוכרים לנו מהתנ"ך, ובמקומות מספר מוסיף עליהם מהמדרשים שהיו בזמנו. למשל, מרדכי בתפילתו מתייחס לכך שלא לכבודו שלו לא כרע להמן, ומתייחס במרומז לביקורת שהוטחה בכך שסיכן חיי עם שלם, ושלא כדין.
התיאור מדוייק לפרטי הכמויות - מספרי ההרוגים בשושן ובממלכה כולה, למעט פרט אחד שצד את עיני:
המן, לפי תיאורו של יב"מ, מצווה להקים עץ גבוה בגובה של 60 אמות.
לא חמישים - שישים.
בפעם הראשונה חשבתי כי אך מקרה הוא, לא טהור הוא, והבחור-הזעצער טעה. כשבפעם השניה הוזכר אותו הע - ושוב - בגובה 60 אמה, הבנתי כי יש כאן כוונה תחילה.
ונדמה לי כי מצאנו חבר לדברי חז"ל אודות האמות השניות. בתקופת כתיבתו של יב"מ את קדמוניות היהודים, האמה המקובלת היתה בת 5 טפחים, בעוד שלידיעתו, האמה שהיתה בשושן הבירה בימי מרדכי היתה כאמת משה - בת 6 טפחים. כל שעשה הוא, כסופר נאמן, היה "לתרגם" את המידות, כדי להציג בפני קוראיו את מה שהיה באמת בשושן - עץ בגובה של 300 טפחים ולא רק של 250.
קוריוז מעניין על תרגומים:
כשקראתי את דברי, היה זה בתרגומו הקלאסי לעברית של שליט. החלטתי לבדוק, ובתרגום לאנגלית שנתקלתי בו ברשת - היה כתוב 50 אמה - Fifty Cubits - ולא כמו בעברית!
במאמץ-מה, הצלחתי למצוא ברשת את הנוסח המקורי, ביוונית, של קדמוניות היהודים, ובו תיאור גובה העץ היה - אכן - 60 אמה. ובמקור: πηχῶν ἑξήκοντα .
נראה כי דוקא המתרגם לאנגלית, "תיקן" בחזרה את מה שכתב יב"מ, כי זה לא היה נראה לו הגיוני, והוא חשב שזו טעות של המעתיק ליוונית, או טעות תרגום מארמית ליוונית.
(1) משנה מסכת כלים, ובצורה מפורשת - ברש"י על עירובין ג: ד"ה אמת.
(2) כפי שראינו בכמה מקומות, למשל - במנחות צח.
(3) אני מתעלם כאן בכוונה משני אורכי האמה הארוכים אף יותר - אלו שהיו ב"שושן הבירה" .
נשלח ב-14/3/2012 12:37
המשנה באמת אומרת- נבלות.
נשלח ב-14/3/2012 12:24
חכלילי הבנים לא היו נבלות?
נשלח ב-14/3/2012 11:53
כל העניין של המן בתלית מרדכי היה בהרתעה, אם הוא שם אותו ב-50 אמה אף אחד לא יראה אותו כי העין לא מסתכלת מעל ל-20 אמה.. (ואיך יגיעו לשם? עם סולם?)
נ.ב. בתחילה התבלבלתי וכתבתי "כל העניין של מרדכי בתלית המן.." ואז תיקנתי.. כמדומני שאני מבוסם גם הבוקר...
נשלח ב-14/3/2012 11:21
.
(מיימוני - אינני יודע יוונית. מספיק שאני יכול לקרוא- חבל שאינני מבין את שאני קורא...)
נשלח ב-14/3/2012 11:11
"מרחיקים את הנבלה מהעיר 50 אמה". (מס' ב"ב)
נשלח ב-14/3/2012 10:54
אף אחד לא שואל למה היה צריך עץ גבוה חמישים אמה? בסופו של דבר רק בשביל המן? 4-5 אמות לא הספיקו?
התשובה במשנה מפורשת. נו ת"ח ים
נשלח ב-14/3/2012 08:13
אדם_ה1 כתב:
כבר כתבתי במקום אחר שלהכין עץ גבוה חמישים אמה בין לילה זה לא ממש אפשרי אפילו בימינו.. אולי זאת היתה סתם הגזמה.. ("דיברו נביאים לשון הבאי")
ולמה סובר כת"ר שהעץ נזרע ע"י המן בין השמשות, צמח בחצות, נכרת לפנות בוקר, והועמד בהבוקר? ויותר נראה שהמן היה רגיל בתליות והיו לו עצים מוכנים כל צרכו, ובעת הזה ציוה רק להעמיד העץ של חמשים אמה, יסודות לחיבורו כבר היו, כל שהיה צריך הוא למשוך בכמה חוטים על ידי הרבה סלייבס ולהעמיד באופן זמני, אטו הם לא היו בקיאים בבניה ובהעמדת עמודים לתלות וכדו' שהיה זה מעין מלאכתם תמיד.
נשלח ב-14/3/2012 07:43
thepresent כתב:
איך יוצרים עץ גבוה חמשים אמה? אני מניח שמדובר בקורה, ובסופה וו תלייה, האם מדובר בקורה שגולפה מגזע אחד בגובה של 25 מטר (יש עצים בגובה הזה ואף הרבה יותר, אינני יודע איך ניתן בטכנולוגיה של אז לכרות אותם ולעשות מהם קורות) או מחברים קורות מכמה גזעים?
איך תולים עליו? צריך להגיע לראש העץ, גובה של 25 מטר, איכשהו, כדי לתלות את האדם. בונים מבנה בגובה של 25 מטר כדי לעלות עד לשם? האם המן הספיק גם לבנות את המבנה הזה בִּן-לילה?
מה עניין חיטים אצל עצי שיטים?
וכי האשכול נסוב על נכונות/סבירות סיפור המגילה?
מדוע קל כל כך להקפיצך?
איך שהוא, האשכול עוסק בדיונים פרטניים על מידות ומשקלות - השאלה היא האם יש טעם או שמדובר במספר מסוג 'מלאןת'לפים'
האשכול עוסק בשאלה האם יש מקור לקיום ההבחנה בין אמה בת 5 טפחים לאמה בת 6 טפחים, כראיה לכך הובאה התייחסותו של יוסף בן מתיתיהו לפרט מסוים בסיפור המגילה.
התייחסותו של יוסף לסיפור קיימת בין אם הוא אמיתי או שקרי.
נשלח ב-14/3/2012 04:58
מיימוני כתב:
.
(עכשו אני יודע שאתה יודע גם יוונית).
אינני יודע אם מואדיב יודע יוונית אבל אין קל בזמננו מלתרגם קטעים - פשוט מעבירים אותם לגוגל טרנסלייט ובוחרים את השפה המתאימה
http://is.gd/WenwHA
נשלח ב-14/3/2012 02:14
כבר כתבתי במקום אחר שלהכין עץ גבוה חמישים אמה בין לילה זה לא ממש אפשרי אפילו בימינו.. אולי זאת היתה סתם הגזמה.. ("דיברו נביאים לשון הבאי")
נשלח ב-14/3/2012 01:25
מטפחתספרים כתב:
איך יוצרים עץ גבוה חמשים אמה? אני מניח שמדובר בקורה, ובסופה וו תלייה, האם מדובר בקורה שגולפה מגזע אחד בגובה של 25 מטר (יש עצים בגובה הזה ואף הרבה יותר, אינני יודע איך ניתן בטכנולוגיה של אז לכרות אותם ולעשות מהם קורות) או מחברים קורות מכמה גזעים?
איך תולים עליו? צריך להגיע לראש העץ, גובה של 25 מטר, איכשהו, כדי לתלות את האדם. בונים מבנה בגובה של 25 מטר כדי לעלות עד לשם? האם המן הספיק גם לבנות את המבנה הזה בִּן-לילה?
מדוע קל כל כך להקפיצך?
איך שהוא, האשכול עוסק בדיונים פרטניים על מידות ומשקלות - השאלה היא האם יש טעם או שמדובר במספר מסוג 'מלאןת'לפים'
נשלח ב-14/3/2012 00:24
מטפחת
איקון ירוק.
מואדיב
איקון ירוק מאד על רעיון מבריק ואימות מבריק.
(עכשו אני יודע שאתה יודע גם יוונית).
אמנם לענין ההסבר שלך.
יש כאן תיאוריה לגבי כוונותיו של יוסף בן מתתיהו. ואמנם מכלל תיאוריה לא יצאנו. אבל הדברים נאים ומסתברים. ויש לבדקם על רקע כתבי היד והמקורות העתיקים ועל רקע המניעים שניתן לזהות אצל יוספוס בכתיבתו. (ליבי מושך אותי להאמין לך אבל אני תופס אותו בכוח כדי להישאר עם ספק מדעי).
מדוע קל כל כך להקפיצך?
נשלח ב-13/3/2012 19:39
הנוכח רק עכשיו ראיתי כי לא עניתי על שאלתך- למה תלו רק עשרה בני המן- הרי לפי הגמרא היו יותר משלשים?
עניתי בעבר- כשאדם גבוה מתחתן עם גבוה- נולדים ילדים גבוהים, אדם נמוך עם נמוכה- ילדיהם נמוכים. אדם גבוה עם נמוכה- נולדים ילדים בינונים. המן היה גבוה- האגגי- זרש היתה נמוכה -זרת- נולדו להם ילדים בינונים, ו אתה יודע כי לפי ההלכה- בינונים תלוים עד העשירי
נשלח ב-13/3/2012 16:44
הנוכח כנראה שאתה לא בקי בעמודי תליה. או בנגרות , לקורה המרכזית של ה50 אמה, תוקעים רגליים מסביב, ומעמידים אותו וכך מיצבים אותו עם במה נוספת,
פעם ערבי בקש משכנו שיאשיל לו חבל- אמר לו השכן- אני לא יכול אני צריך את החבל לקשור את הבית. אמר הערבי- ממתי קושרים את הבית עם חבל?. השיב לו השכן- טיפש אתה אם לא רוצים לתת ל תרוץ הוא טוב. כשרוצים לתלות- כל תרוץ הוא טוב.
את עשרת בני המן תלו הפרסים- כי תלו אותם על עץ אחד,(קמצנים) היהודים היו היו תולים אותם על עשרה עצים!