בית פורומים עצור כאן חושבים

אל נהיה כפויי טובה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/3/2012 15:34 לינק ישיר 
אל נהיה כפויי טובה

ראוי מאמר זה לדיון ולעיון.

ב"ה

יואל בן-נון

אל נהיה כפויי טובה

כבר שנים רבות לא היתה שנת ברכה ושפע מים כמו הברכה שה' שולח לנו בשנה זו. בהלכה קבעו חז"ל ברכת הודיה מיוחדת לציבור הרחב, שאין להם שדות (בעלי שדות מברכים שהחיינו, או הטוב והמטיב) – "מודים אנחנו לך ה' א-להינו על כל טיפה וטיפה שהורדת לנו, ואילו פינו מלא שירה כים ... אין אנחנו מספיקים להודות לך ... על אחת מאלף ... נסים ונפלאות שעשית עמנו ... ברוך אתה ה' א-ל רוב ההודאות" (רמב"ם הלכות ברכות פרק י' ה-ו; שולחן ערוך אורח חיים סימן רכ"א).

אני פונה בקריאה של הפצרה – אסור לנו לעבור לסדר היום בלי מעמד מיוחד של הודאה בציבור, בחודש ניסן הקרוב, אם בשבת החודש, או בשבת הגדול, ואם במעמדים מיוחדים שייקבעו בירושלים ובכל אתר ואתר.

לא רק על הגשמים שנעצרו שנים רבות, וירדו כעת בברכת שפע, עלינו להודות, כי אם על רוב טובה וברכה לאין שיעור –

בחופי מדינת ישראל נמצאו שדות גז גדולים, ממש לפני שהמצרים פוצצו את הצינור. בתוך זמן קצר תהיה ישראל עצמאית בתחום האנרגיה. מי חלם על כך ??

מדינת ישראל, אי של יציבות כלכלית בעת משבר כלכלי רציני באירופה ובאמריקה – מי היה מאמין ??

שליטי רשע בעולם הערבי נופלים בזה אחר זה, וה' רב את ריבנו, ודן את דיננו, ועושה דין ברשעים לנגד עינינו – מי צפה כל זאת ??

כן, אני יודע – קשה לנו לשיר ולומר תודה – גם בי מקננת החרדה היהודית למודת הסבל והייסורים – מי יודע אם לא יצמחו שליטי רשע גרועים יותר, ומי יודע אם לא נתחרט על שירה מוקדמת מדי –

אבל אם חרדה זו מוצדקת, אז אין טעם לא בהודיית פורים (כמה צרות קרו לנו אחר כך בימי יוון ורומא, וכמה 'המנים' לא נתלו על עץ גבוה, בעוד מועד? איך אפשר לציין פורים אחרי השואה?) – וגם לא בהלל של פסח ובשירת הים (כמה צרות ואסונות קרו אחר כך, עוד במדבר סיני ובמסעי בני ישראל? ובכל הגלויות?)

אם החרדה תקבע לא יהיה כלל מקום להודאה, וזה לא רק ביטול חובה של ברכה לפי ההלכה, אלא גם כפיות טובה שאין לה שיעור כלפי ה', חלילה.

*

הייתי בחור צעיר בישיבת מרכז הרב (אחרי השירות בצה"ל, ואחרי ששת הימים בירושלים), כשנעלמה הצוללת 'דקר'. אמרו פרק תהילים אחרי התפילה. שאלתי בתמימות מדוע אין קובעים תענית על "ספינה המיטרפת בים" כדין המשנה (תענית פ"ג, דף יט ע"א), ואמרו לי שהלכות תעניות אינן נוהגות בימינו, וזה נשמע באוזן שלי כאמירה חילונית צרופה; עוד אמרו לי, שלא כדאי לגזור תענית ורוב עם ישראל לא יתענה, ו"על הראשונים אנו מצטערים" (שלא מקיימים אותם), ואמרתי, שאפשר לקבוע יום תפילה וחשבון נפש, ומי שיכול יתענה, ועשרה מתענים יתפללו כמו בתענית ציבור, ולא השיבו לי; פניתי לבדוק שמא לא הביאו הפוסקים הלכה זו, ומצאתי אותה בלי שום חולק (רמב"ם הלכות תעניות, פרק א'-ו; אורח חיים סימן תקע"ו-יג), ואף גיליתי שבארץ ישראל דווקא חייבים להתענות על הגשמים אם נעצרו, ולא בארצות אירופה שם אין עצירת גשמים, ולא הבנתי מי הפקיע מסכת תענית על הלכותיה וברכותיה דווקא עם שובנו לארץ ישראל, ומדוע –

יותר מאוחר גיליתי שגם הלכות ברכות הופקעו בחלקן הגדול, ואני די בודד כשאני מברך כדין, על נוף מופלא בטיולים, ושאר ברכות הראיה, ועל ניסים שנעשו לאבותינו במקומות שקבעו חז"ל (וחלקם ידועים), ועוד גיליתי שאין נוהגים לברך 'שהחיינו' על שמחה של פגישה, ורק מתחבקים בהתרגשות – גם תלמידי חכמים ומשפחותיהם, על רקע של נוף קסום, מצטלמים לזיכרון, ואין ברכת ה' בפיהם, בדיוק כמו כל חילוני-ישראלי או תייר, והבנתי ש"אין לי להישען אלא על אבינו שבשמים".

יום אחד הלכתי בגולן עם ר' יוסף בדיחי, ובהגיענו לנחל זוויתן ברכתי בשם ובמלכות כדין. ר' יוסף הזדעזע בכל גופו, כאילו שמע זה עתה עבירה נוראה של נשיאת שם ה' לשוא – על כל מה שהסברתי אמר לי "צריך לשאול את הרב צביהודה!" – ציטטתי לו "המהלך בדרך ושונה, ומפסיק ממשנתו, ואומר, מה נאה אילן זה, מה נאה ניר זה, מעלה עליו הכתוב כאילו מתחייב בנפשו" (אבות פרק ג'-ז), וברור, שאם הוא מברך כדין המשנה, אין הוא 'מפסיק ממשנתו' אלא מקיים משנתו; ואם היה אמת שאסור להפסיק לימוד תורה כדי לברך ברכה חלילה, היה התנא צריך להשמיענו דבר זה (שאין לו שחר), וחזר ואמר לי "צריך לשאול את הרב צביהודה!" – עברו כמה שבועות וה' זימן שוב את שנינו לפרשת דרכים אחת בצפון ירושלים, ושאלתיו מה אמר מו"ר? – והשיב – פשוט, שצריך לברך – מו"ר כלל לא הבין מה השאלה! – ב"ה שלא הייתי צריך לשאול.

מאז גיליתי עוד הרבה הלכות מופקעות על ידי תלמידי חכמים, ועדיין אני מופתע בכל פעם, ועצב, מהעדר הנהגה תורנית ראויה לדור הזה, שכה רבו בו לומדי תורה, כעדרים רבים שאין להם רועה. עד מתי??

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 15:28 לינק ישיר 

בעל בעמיו,

הגמרא גם אומרת שדוד היה ער כל הלילה ומחבר שירות ותשבוחות לקב"ה. אמר רבי יוחנן: לוואי שיתפלל אדם כל היום. מבחינת הדין די בשלוש תפילות, אולם מבחינת הכרת הטובה, ראוי שתהיה בלבו של האדם הכרת טובה עשרים וארבע שעות ביממה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 14:59 לינק ישיר 

מואדיב

אוי וי זה הרי כנגד גמרא מפורשת

ברכות דף נא :

ואמר רב אסי אין מברכין על כוס של פורענות. מאי כוס של פורענות? אמר רב נחמן בר יצחק: כוס שני. תניא נמי הכי: השותה כפלים לא יברך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 14:30 לינק ישיר 

מ נכבדי
הגמרא לומדת מדוד שצריך להתפלל שלוש פעמים ביום ותו לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 14:11 לינק ישיר 

הכרת תודה על טובה בין אדם לבוראו ובין בני אדם איננה דין אלא פועל יוצא של מדות טובות. הדינים נחוצים לחזק את הכרת הטובה רק כאשר הארץ מלאה אנשים לא טובים שאינם מכירים בטובה בלבם ואינם אומרים תודה בדבריהם. זה אולי ההבדל בין אנשי בית ראשון שהיו אנשי מדות לבין אנשי בית שני שדיקדקו בהלכות אולם היו ברובם אנשים קטנים. לדוגמא, דוד אמר: ערב ובוקר וצהרים אשיחה ואהמה. הכוונה איננה רק לשלוש תפילות כפי שפירשו המפרשים, אלא שמערב עד בוקר ומבוקר עד לצהרים ומצהרים עד לערב, דוד היה מתפלל, דהיינו שהתפלל אל הקב"ה תמיד. אלא מאי? חלק מהפוסקים חששו שדברי התודה של אנשים לקב"ה לא יהיו ראויים לכבודו, ולכן העדיפו להסתפק בברכות ובתפלת שמונה-עשרה ובמזמורי תהלים או אפילו לא לומר תודה כלל. אלא שאדם צריך להודות בשפתו-הוא מתוך הייחוד של נשמתו ולא בלשונם של אחרים. על-כן נסיונות של פוסקים להגביל את התודה להלכות ודברי קדמונים אינם אלא תוצאה של הגלות. כשישראל ישוב להיות באמת ובתמים ישראל, יאמר תודה כפי שרצוי וראוי לאומרה.

תוקן על ידי מ80 ב- 20/03/2012 14:12:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 13:39 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מואדיב
עיקרו של סיפור- אמרו לו הרי יש ערוב- ונשיאת המטפחת אינה עבודה-
השיב לא סומכים על הערוב. אצלנו בישיבה.

אגב סתם לשם שאלה- כמה פעמים השנה בירכת הטוב והמיטיב? אפילו בלי שם ומלכות,

הרב יואל בן נון- לטעמי הוא אחד מהרבנים הבולטים בעלי המחשבה העצמאית , הוא רם בישיבת הר עצין ועוד.
בעייני- הוא  מבין פרשני התנ"ך הבולטים- בתוך גלריית הפרשנים הגדולים והטובים שבדורנו.

בכל פעם שאורח הביא יין, ופתחנו בקבוק יין באמצע הסעודה - יין שהוא נוסף על זה שעליו נעשה הקידוש - כך בירכנו, כמנהג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 12:10 לינק ישיר 

מואדיב
עיקרו של סיפור- אמרו לו הרי יש ערוב- ונשיאת המטפחת אינה עבודה-
השיב לא סומכים על הערוב. אצלנו בישיבה.

אגב סתם לשם שאלה- כמה פעמים השנה בירכת הטוב והמיטיב? אפילו בלי שם ומלכות,

הרב יואל בן נון- לטעמי הוא אחד מהרבנים הבולטים בעלי המחשבה העצמאית , הוא רם בישיבת הר עצין ועוד.
בעייני- הוא  מבין פרשני התנ"ך הבולטים- בתוך גלריית הפרשנים הגדולים והטובים שבדורנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2012 10:46 לינק ישיר 

.

בע"ב - הזכרתני את המעשה בבחור הישיבה שהוברר לו שהוא למעשה גוי, והקפיד להסתובב בשבת עם מטפחת בד בכיס, כדי לא לעבור על "גוי ששבת".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 17:19 לינק ישיר 

מואדיב
ברכות של מיזרוחניקעס ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 17:04 לינק ישיר 

.

לא יודע מה חידוש - בביתי בירכו.

בדיוק כשם שבניסן יצאנו לחצר לברך את ברכת האילנות - ולא שמעתי שיש מי שמתעלם ממנה - כך גם פתחנו את הסידור לברך מודים אנחנו לך על כל טיפה וטיפה - וכך גם בכל קיץ, בפעם הראשונה שנסענו לחוף שרתון.

שום חידוש לא מצאתי כאן, פרט לכך שמישהו הוזכר בשמו שלא לכבודו - או שאולי כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 15:25 לינק ישיר 

איני יודע מיהו הרב בן נון, אבל הוא עורר את הערכתי בחלק הראשון של דבריו. ולמדתי ממנו.

מצד שני, אם דנים בחידושן של הלכות שהפסיקו לקיים, כמו ברכות ותפילות, זה נושא בפני עצמו. אם יש הלכות שנשכחו, יתכן שהיה בדבר טעם. יתכן שחידושן יהיה, בצדק, מוזר. ולא האופן שהוגדר פעם בהלכה כדי לבטא הכרת הטוב או תפילה הוא האופן המתאים לכך גם היום. ולכן יש צורך בתהליך פרשני  כדי ליישם את הדין המקורי.

כתבתי באופן כללי והדברים זקוקים לדוגמאות כדי להבהיר איך זה עובד ואיך זה אמור לעבוד. אשתדל בל"נ בקרוב.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 15:23 לינק ישיר 

קצת ללמד זכות:
בישיבה שלמדתי בה לפני כ -8 שנים(לא זוכר את השנה במדיוק) היה חורף גשום במיוחד אחרי בצורת ויצאנו לשדה פתוח וברכנו את הברכה לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 11:03 לינק ישיר 

המשנה אומרת חייב אדם לברך על הרע כמו שמברך על הטובה. הבעיה היא שאנחנו מקפידים לברך על הרע- ולא על הטובה.
כותרת האשכול היא -אל נהיה כפויי טובה - בלי הלכה - אדם לא צריך להודות על הטוב שה' העריף עליו?

בכלל האם לא הגיע הזמן כי גם בחיינו היום יומיים נדע להודות, במילה פשוטה -תודה- לכל מי שעוזר לנו במשהו אפילו.
ולא רק להתלונן להעביר ביקורת. כתוב -וראה בטוב ירושליים- צריכים תמיד לראות רק הטוב של ירושליים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 10:41 לינק ישיר 

איה המקור לכך שברכות השבח הן רשות? אתמהה.
כה דיבר הרמב"ם: מצות עשה מן התורה לברך אחר אכילת המזון וכו' ומד"ס לברך על כל מאכל וכו' וכשם שמברכין על ההניה כך מברכין על כל מצוה וכו' וברכות רבות תקינו חכמים דרך שבח והודיה ודרך בקשה כדי לזכור את הבורא תמיד. ע"כ. ואיה החילוק בין ברכות השבח, לברכות ההודאה וההניה?!
ובפ"י כותב את כל ברכות השבח כשם שכתב בפרקים שקדמו את ברכות ההניה וההודאה, ולא חילק בדבר.
והיכן כתב שהן רשות או תלויות ברצונו?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 08:52 לינק ישיר 

ואם נוסעים לתל אביב לצורכי עבודה יש להקפיד לא להתקרב לים, ולהבהיר במשרד שאנו נפגשים בו שכמו שהם דואגים לנו לכיבוד כשר, כך הם דואגים לחדר כשר, כלומר שאינו פונה אל הים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2012 08:30 לינק ישיר 

הריני חונך חומרה חדשה
אל יצא אדם לטיול לנופים קסומים שלא יכנס לחשש ברכה 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אל נהיה כפויי טובה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext