ישנם מספר חברים פה בפורום, אשר חוזרים וטוענים, חזור וטעון, כי אמונותיהם שלהם (ולטענתם גם של אחרים) אינם מוכחות או לא ניתנות להוכחה באמצעים לוגיים רציונאליים.
ל"רגשותיהם" בצדקת דרכם, יש להם שמות מכובסים שונים. יש הקורא לזה "אינטואיציה", אחר קורא לזה "אמונה" ולטענתו אמונה ושכל מנוגדים הם, ואחרים מסווים את רגשותיהם באפולוגטיקה נפתלת מדוע לו היה מישהו חווה חוויות מסויימות, האינטואיציה שלו הייתה הופכת לרציונאליות.
רבותיי! הכל טוב ויפה. כל עוד אתם מרגישים לעצמכם - יערב ויבושם לכם. לגטימי כי האדם ירגיש הרגשות שונות. לגטימי אף כי האדם ינהל את חייו על פי רגשותיו. לבריאות.
אך מה לכם כי תביאו רגשותיכם פה לדיון? יתרה מכך - יש המביאים את רגשותיהם כטיעון!
כל במה (ובכללה הפורום הזה - למיטב הבנתי) נועדה להביע דעה. דעה אותה ניתן להעריך, לבקר ולהתמודד עימה. אפשר להסכים עימה, אפשר שלא. גם בשימוש בכלים לוגיים לא תמיד נסכים כולנו על המסקנות הנובעות מהנתונים המוצגים. אך רגשות? מה לעזאזל אתם רוצים שנעשה איתן? נדון? ננתח? נשתכנע? נבקר?
המקום להביע את רגשותיכם, הוא אולי על ספת הפסיכולוג. פסיכולוג טוב יוכל לנסות ולעזור להגיע למקורן של הרגשות. אך דיון?
ככל שיש לכם טיעונים הגיוניים, בהגדרות מקובלות - מה טוב. ככל שאתם מעונינים לפרוש את רגשותיכם, האם זה המקום?
אם "אמונה מתחילה היכן שנגמר השכל" מה בכלל יש לדון עליה? דיון מיוחד לטיפשים?
נשלח ב-27/3/2012 00:51
ואם אני מרגיש עייף כעת - אני וודאי צודק.
נשלח ב-27/3/2012 00:37
מוסיקה איננה אסתטיקה אלא מלאכת הבעת הפנימיות בניגון, ועל-כן הלויים היו אלה שניגנו בבית המקדש. אפרופו בטהובן, אם אינני טועה, רחמנינוף או פרוקופייב או אחד מהמלחינים שבתקופתם, סבר שבטהובן יוצר בינוני כי איננו מקורי דיו וחוזר חזרות רבות על אותם נושאים ביצירותיו. מנדלסון, שנחשב לילד הפלא המוסיקלי הגדול ביותר בתולדות המוסיקה מלבד מוצרט, העריץ את מוצרט, באך ובטהובן.
נשלח ב-27/3/2012 00:32
אכן, טיעון מנצח.
נשלח ב-27/3/2012 00:14
אלי, אתה כנראה לא קורא את מה שאני כותב (לא בספרים המיותרים. כאן באשכול המיותר דפה). חבל.
לארוצים, השאלה היא מי קבע את הקריטריונים הללו? האם הם לא מבוססים על תחושות אסתטיות? מניין הם ירדו? מסיני? הכללים הללו אינם אלא תיאור פורמלי של התחושות שלנו, ותו לא מידי. לכן מכלל תחושות לא יצאנו.
נשלח ב-26/3/2012 23:58
לארוצים, יש להאריך אבל בשלב זה אסתפק בשתי שאלות:
1. האם לדעתך ניתן תיאורטית ליצור אלגוריתם לפיו יוכל מחשב לקבוע מהי יצירה טובה בהינתן הקריטריונים?
2. האם לדעתך אדם שאינו מוסיקלי יוכל להשתתף בדיון על איכות היצירות של בטהובן?
תוקן על ידי ש_שנהב ב- 27/03/2012 00:06:18
נשלח ב-26/3/2012 23:51
שנהב מצטער לאכזב, עד כמה שידוע לי יש קריטריונים למורכבות של יצירה ואפשר להתווכח על השאלה עד כמה בטהובן הוא יוצר גדול. לא רק שיש קריטריונים למורכבות של יצירה, יש עקרונות אסתטיים על פיהם היא נכתבה מלכתחילה. הסיבה שמוזיקאים מחזיקים מבטהובן, היא לא רק התחושה שהוא יוצר אלא האופן בו הוא יצר את היצירה מלכתחילה. לכן מוזיקה אינה רק עניין של אסתיקה. יש ניתוחים על גבי ניתוחים המסבירים מדוע X היא יצירה טובה. כמובן שהעניין האסתטי נכנס בשאלה איזו מוזיקה אתה באופן אישי אוהב יותר וכאן נכנסים שני פרמטרים - יש ענין אוניברסלי הקשור לפיזיולוגיה האנושית בשאלה אלו צלילים נשמעים טוב. זו תגלית עתיקה עוד מתקופת היוונים. יש עניין אישי התלוי בשאלה איזו מוזיקה אתה רגיל לשמוע. כאן אפשר לראות הבדלים בין תרבותיים בין תרבויות שונות ובתוך אותה תרבות. בגדול אתה אוהב את המוזיקה שלה אתה חשוף. קח להשוואה מוזיקה הודית. היא נשמעת אחר לגמרי פועלת על פי עקרונות אחרים ואכן סביר כי תאהב אותה פחות. ההודים, לעומת זאת, אוהבים אותה, וזה עניין של הרגל.
נשלח ב-26/3/2012 23:36
יכול להיות שמעורבים בו תחושות ואינטואיציות, אדם "חושב" תפקידו לבור המוץ והתבן ולמרכז את השאלות בחלק הלוגי שבהם.
מאחר ותחושות ואינטואיציות לא יכול לקדם שום דיון לשום מקום, ומאחר והן לא יכולות להיות לגטימיות כטיעון עד שלא יפרשו ויוכיחו מאין נובעת אותה אינטואיציה ותחושה, צריך פשוט להפסיק להעלותן כטיעון.
ואגב, כמו שאמרתי נראה לי שמאות ואלפי הדפים בספריך די מיותרים לפי עמדתך דפה. אתה יכול פשוט להודיע בשתי שורות מה המסקנה ולהוסיף שורה בסוף: "אלו הדברים הגה רבינו מיכי הגדול והגיע אליהן מכח האינטואיציה, התחושה וההרגשה שלו". הא ותו לא. כל השאר זה סתם מכבסת מילים.
ניקח לדוגמא את הויכוח הלגיטימי ביננינו לפני חודשים מספר, האם מורכבות היצירה מעידה על יוצר אם לאו. ויכוח מעניין עם צדדים לוגיים לכאן ולכאן. למעשה, מדוע טרחת בכל כך הרבה הוכחות וראיות לוגיות? יכלת פשוט להגיד כי האינטואיציה שלך הובילה אותך לכך וכל טיעונינו היו נסתמים כבאבחת חרב.
נשלח ב-26/3/2012 19:06
אישציפ, אהלי שם ולא א-להי שם. הדוגמא האסתטית לא התכוונה לומר שמדובר בשאלה אסתטית. זו דוגמה כדי להדגים את העיקרון שיש שאלות שהדיון בהן מערב תחושות ואינטואיציות (נכון יותר: אין דיונים שלא).
נשלח ב-26/3/2012 14:15
ש, (רק עכשיו ראיתי את תגובתך) בנוגע לדיונים אסתטיים אתה בהחלט צודק, השאלה היא אם הדיון בנוגע להיות העולם נברא ומצוי תחת חסות הקב"ה היא שאלה אסתטית בעיקרא, לדעתי התשובה לכך שלילית, למרות שכמובן יש בה גם פן אסתטי, עיקר השאלה בענין הזה מהותי וערכי , האסתטיקה היא קישוט קוסמטי (חשוב !) אבל אין היא יכולה להוות תחליף לעצם תוכן הדברים. בברכת "יפת א-להים ליפת ישכון בא-להי שם"...
נשלח ב-26/3/2012 10:57
אני מרגיש - אני צודק אתה מרגיש - אתה מפנטז
נשלח ב-26/3/2012 09:55
ש_שנהב כתב:
"בטהובן היה יוצר ענק" זה לא טיעון אלא טענה, כמובן. הטיעונים שיובאו כדי לתמוך בטענה זו יהיו סובייקטיביים. שוב פלא שעליי להסביר דברים כה פשוטים.
"המחבל מטולוז הצהיר: "חשתי הנאה אינסופית בזמן הרצח"
לאחר מחשבה נוספת, הדוגמא של בטהובן גרועה מאוד, לדעתי, אך היא אהובה עליך. בא ונשיך איתה.
כאשר הדיון יהיה על עצם ההנחה כי בטהובן יוצר גדול, האם לדעתך כאשר הטיעונים של הצדדים בויכוח הינם -"אני מרגיש כי בטהובן יוצר גדול", ושל משנהו -"אני מרגיש כי בטהובן יוצר פצפון", לדיון שכזה, האם יש תוחלת לדעתך? תכלית? ערך דיוני? ערך כלשהו?
האם דיון שכזה היה ראוי לשקול בין כתליו של "עצור כאן מוסיקאים חושבים"?
נשלח ב-25/3/2012 11:32
לא. כל אחד מהדנים בטוח שיש לו כלים מדידים להראות מדוע בטהובן יוצר גדול.
נתפסת לבטהובן כי זה שהוא גדול בעיני הרבה אנשים נראה לך עוזר לטענתך. אנא קח יוצר ליגה ד', טען כי הוא היוצר הגדול מאז ומעולם, והראה איך רגשותיך אמורות לשכנע מישהו, כי אכן כך.