בית פורומים עצור כאן חושבים

דת ואמונה שוביניסטיים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/4/2012 14:11 לינק ישיר 
דת ואמונה שוביניסטיים

תגובה שהכנסתי ל'קולך'
ולפורום 'בקורת המקרא' בהייד פארק.

בין ההגדות החדשות הרבות בהן עלעלתי בחג, היו מספר הגדות שעוררו בי תשומת לב מיוחדת. הגדות המתיימרות להביא בשורות חידוש וריענון לאוצר המחשבה היהודית,
אך ניכר שם מאמץ בכיוון ההפוך. העמקה וליטוש רעיוני של מחשבתיות נושנת, של סגנון שוביניסטי מובהק. כזו המתייחסת עדיין לאשה כפחותת ערך ביחס לגבר, כזו הרואה את האשה כמקבלת בחסד אך נותנת בחוב, כזו המחפיצה את האשה ומייעדת לה כפסגה - סינוף לעולם האמיתי הוא העולם הגברי.

אביא מספר דוגמאות, כולן כמובן, מסתמכות או מפרשות את המקורות.

בשה"ש מושג האהבה הקשר בין ישראל לקב"ה מקבל פנים חדשות ודרגה נשגבה.
האנאלוגיה בין היחס של הרעיה-דוד, ליחס שבין כנסת ישראל לקוב"ה, מתבארת עפ"י הבנת תפקיד הרעיה.

תפקיד הרעיה מתחלק לשתי תפקידים עיקריים,

א. האשה, היא עזר לבעלה. כמ"ש (כתובות פ"ה) טוחנת, אופה, מכבסת, מבשלת, מניקה, מצעת המיטה, ועושה בצמר. כך נברא העולם, בכדי שהאדם יוכל לחיות באופן נאות הוא צריך עזר וסיוע, ולכך נבראה האשה. אינה אלא כלי עזר והשלמה לחסרונו.

ב. לאשה תפקיד נוסף, עצם היותה לבעלה אשת בריתו ידידה ורעיה. מרחיבה את נפשו ומנעמת את חייו בשעשוע ונעימות. אפילו משלימה את הופעתו ומכבדת אותו בלוויתה, גם מעטרתו בשיעור קומתה. 

שורש שתי ענינים אלו כתפקיד הרעיה (העזר והידידות) מושרשים בעומק עצת הבריאה, והם סיבת וענין בריאת האדם ביחס לקוב"ה.

בעוד שבפרשת הבריאה ב' מתוארת האשה משתלשלת מהאדם להיות לו עזר וסיוע. מקבילה היא לענין האדם בעולם שכביכול הוא 'עזר לבורא', להשלמת ושכלול הבריאה.

בפרשת הבריאה א' היא מתוארת כנבראת עימו יחד כשההדגשה היא 'בצלם אלוקים ברא אותו' 'זכר ונקבה ברא אותם'. כי כמו שנבראה האשה להיות לווית חן לאדם, כן נברא האדם לעניין תפארת וידידות לפני קוב"ה.

תמהה אני האם בימינו יש עדיין מי שרואה את תפקידה של האשה כמשני לסוג אדם נעלה יותר. לא כ"ש המשמשת בתפקיד סייענות.
אם על התפיסה העתיקה הזו נשענת הבנת כוונת הבריאה ותפקיד האנושות בה, האם לא מתעוררת כאן דרישה לחשיבה מחדש בכל הקשור לפרשיות הבריאה?

בהמשך מסביר אותו רעיוניסט את סיבות הגלות והרחוק מקוב"ה.

מנו חכמים שלושה סיבות לגרוש האשה:

א. מציאת ערות דבר.
ב. הקדחת תבשילו.
ג. מצא אחרת יפה הימנה.

שלושת דברים אלו הם המקבילים לתפקיד הרעיה לבעלה.
ביחס לתפקיד 'הולדת בנים והמשכיות הבעל' מציאת ערות דבר מהווה עילה כסיבה להרחקתה הימנו. ביחס ל'עזר וסיוע' מספיקה הקדחת תבשיל כדי להרחיקו. וביחס לידידות ורעות אותו אמורה היא לספק לבעל מספיקה מציאת אחרת הימנה.

אינני מאמינה.
האם זהו השלב האחרון או שצפוי בנו בהמשך 'סחר בבני אדם' לסיפוק הצרכים של 'מין הגבר העליון'.
ושוב תמהה אני האם כל מושגי גאולה וגלות לא טעונים פתיחה מושגית מחדש.

אסיים בקטע שלישי, בו שוב מודגשת חובת הריצוי של הרעיה לדודה, בעוד הוא פטור מכלום, כהמחשת ענין עבודת ה'.

הגישה הנעלית ביותר בעבודת ה' היא 'גישת הרעיה'.
רצון האשה לעמוד לשרת את בעלה בתמידות, ולגרום לו נחת רוח ללא שום איכפתיות מדוע חפץ הוא בכך. הרצון למלאות בנאמנות בזריזות ובשלמות את חפצו. ביטול הרצון העצמי לגמרי, ובלבד שיתאים לרצון הבעל, וכמו שאמרו 'איזו אשה כשרה העושה רצון בעלה'.
היא פסגת העבודה הנדרשת מעם ישראל לפני קוב"ה.

ישנה פסגה נוספת, ומיוחדת למיוחדים והיא העבודה הרגשית. להפוך איש שמימי ורוחני. להיות בעלי נשמת אור וצמאון והשתוקקות וסערת רגשות, לפני קוב"ה. בחינת 'רעיה לפני דודה' וזהו מעין העוה"ב.

האם אין כאן זילות אנטרופומורפית כלפי קוב"ה בהפיכת ענין רגשות האהבה וידידות רגשית אנושית, למוטיב המרכזי בסיבת הבריאה וענין עבודת ה', ועניני שכר ועונש?
והאם לאור ההתעוררות הפמיניסטית בת זמנינו, לא הגיעה העת להפסיק לגמרי עם כל הדימויים השוביניסטיים הללו.

מה דעתכן?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2012 11:29 לינק ישיר 
מדרש חז"ל ענק בעניין השובניזם באומות מול אי השוביניזם ביהדות,

איש אמו ואביו תיראו מפני מה בסיני הקדים אב לאם (כבד את אביך ואת אמיך max) ? ובאוהל מועד הקדים אם לאב (איש אמו ואביו תיראו max) ? בסיני בשביל ששמעו אומות העולם את הדיבור (שבזמן חז"ל כבר שלט התרבות הרומאית ולכן בעל המדרש טוען שבשבילם צריך להקדים את האב לאם כי זו תרבותם, max) הקדים אב לאם ובאוהל מועד שלא שמעו אלא ישראל (שאין את התרבות הרומאית הנ"ל רק להפך הנשים שוטפים שקולים באוהל מועד max) הקדים אם לאב, !!! באוהל מועד שנשים מתפללות כענין שנאמר שמות לח ח במראות הצובאות וגו' הקדים מדת האם למדת האב
(מדרש)

(יש כלל של) כל הקודם במקרא קודם במעשה, ת"ל איש אמו ואביו תיראו מגיד ששניהן שקולים זה כזה
(מכילתא יתרו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 13:50 לינק ישיר 

בענין הפירוש בדברי ר"ע שמצא אחרת נאה הימנה, שאם היה אוהבה היא היתה בעיניו הנאה ביותר,יש לסייע ממקור ר"ע, מקורו מהנאמר "והיה אם לא תמצא חן בעיניו", ולכאו' בפסוק כתוב שאם לא מוצאת חן בעניו יכול לגרשה, אבל אם מוצאת חן בעיניו,רק שיש אחרת נאה הימנה מנין שיכול לגרשה,אלא שאם היתה מוצאת חן בעיניו,לא היה מוצא אחרת נאה הימנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 06:23 לינק ישיר 

אילהרוטלוי כתב:
(מקסמן,
לסיפור עם בת זוגך, כאן הטעות. אין הפמיניזם מבקש לשנות טבעים או להחיל שוויון היכן שאינו מתבקש (נכון לשני הצדדים). אלא מבקש הוא לשלול העדפות והשלטות לא מוצדקות, מבקש הוא יחס שווה במה שראוי (יחס ערכי, יחס עובדתי, דעות, החלטות וכדומה). 

אמת ומסכים,

אני רק רוצה לומר לך, שחוקים הם אמצעי אם יש רוע, מתחילה עדיף שהכל תהיה תמים ונכון,
חוקים בדרך כלל גם מלמד את דרך הרוע בעקיפין, ולכן חברה חופשיה אין לה הרבה חוקים, רוב התנגותה היא בטבעיות ובתמימות,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 00:03 לינק ישיר 

הסבורים שהתורה שישראל קיבלו במעמד הר סיני הינה אורחות חיים פרימיטיבים, ואילו הנימוסים האירופאים המבוססים על שכלול התרבות היוונית והרומאית הם שיא הקידמה, שיבושם להם. אין לי מה להתווכח אתם, כי אינם יודעים מה זאת תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 22:37 לינק ישיר 

(מקסמן,
לסיפור עם בת זוגך, כאן הטעות. אין הפמיניזם מבקש לשנות טבעים או להחיל שוויון היכן שאינו מתבקש (נכון לשני הצדדים). אלא מבקש הוא לשלול העדפות והשלטות לא מוצדקות, מבקש הוא יחס שווה במה שראוי (יחס ערכי, יחס עובדתי, דעות, החלטות וכדומה). 

מ80, אתה משקף יותר מכולם את הטעות בה כולכם כאן שבויים, אתם מנסים לעשות אידיאליזציה לנוהגים ואורחות חיים פרימטיביות, במקום להתקדם כמו שאתם עצמכם התקדמתם בכל חזית אפשרית, אתם נשארים תקועים וחלומים בנושא שהוא תועלת לכם לא פחות מלנשים. גבר שמקיים מערכת זוגיות על בסיס לא שיוויוני הוא הראשון להפסיד.

למטפחתסופרים, דבריך משתמעים לשתי משמעויות, אני הבנתי כפי שהבנתי וע"ז הוספתי. אם למה שהוספתי התכוונת, הרי שאני מוסיפה את מה שהבנתי אני מדבריך. אך לא משנה מי התכוון מה, מה שאתה העלית ומה שאני העליתי הן שתי נקודות עובדתיות בעיתיות, הנוספות על הבעיה הערכית הכללית שבמיסוד הנישואין ההלכתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 10:08 לינק ישיר 

אילהרוטלוי כתב:
למטפחתסופרים, לא זה מה שכתבת. כתבת משהו אחר שהיא בעיה לא פחותה ממה שאני כתבתי, 'עילות גירושין' בהלכה הוא חד צדדי לטובת הגבר.
ישנן מספר טענות מוגדרות בהלכה המהוות עילה נשית לכפית הגבר, בעוד הגבר נהנה ממרחב טיעוני כמעט מוחלט. טענת 'שנאה' (לא מאיסות) היא עילה גברית בלבד, טענת 'הקדחת תבשיל' וכדו' היא עילה גברית בלבד, וישנן עוד.

כתבתי:
"מה ששובינסטי בהלכה זה החד צדדיות - הבעל יכול לגרש מסיבות שונות לא האשה, אבל זה טבוע בצורת הקידושין והנישואין ההלכתית ונושא לדיון נרחב (שנעשה במידת מה באשכול זה)."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 21:13 לינק ישיר 

אילה,

העולם נברא כדי שישראל יקיימו את התורה. היגיעה בפרנסה היא תולדה של חטאם של אדם וחוה שנועדה לתקנו.
בימי קדם נשים היו צנועות בתוך בתיהן והעולם החיצוני נשלט ע"י גברים. בתקופה המודרנית הדברים מתהפכים, ולא אתפלא אם בעתיד העולם החיצוני ינוהל ע"י נשים, וגברים יהיו צנועים בבתיהם. מכל מקום, ההלכה נקבעת בהתחשב במציאות, אולם לא מתוך היגררות אחרי תרבות אומות העולם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 21:06 לינק ישיר 

אילהרוטלוי כתב:
למטפחתסופרים, לא זה מה שכתבת. כתבת משהו אחר שהיא בעיה לא פחותה ממה שאני כתבתי, 'עילות גירושין' בהלכה הוא חד צדדי לטובת הגבר.
ישנן מספר טענות מוגדרות בהלכה המהוות עילה נשית לכפית הגבר, בעוד הגבר נהנה ממרחב טיעוני כמעט מוחלט. טענת 'שנאה' (לא מאיסות) היא עילה גברית בלבד, טענת 'הקדחת תבשיל' וכדו' היא עילה גברית בלבד, וישנן עוד.

למ80, כל פלפולי פירנוס וכלכלת הבית ממש לא רלוונטיים כיום, הם משויכים לתקופות קדומות בהם האשה הייתה ספונה בביתה בעוד הגבר היה עמל כפים ויזע. אין להם כל קשר לצורת החיים המערבית הנוכחית.

למקסמן, מקווה בשביל בת זוגך שהטיעונים שלך כאן הם בדיחותות, ואין להם כל השלכה על חייכם.

תשמעי, את לא שומעת מה אומרים לך ? האישה טוענת מאוסה אלי ומתגרשת, והגבר לא יכול (חברתית לפחות) לטעון כזו טענה,
כל רב יכפה על הגבר לגרש את אשתו עם היא טוענת מואוסה אלי הגבר הפוסי הזה, הוא לא גבר הוא נקבה יזעק אשתו
את שומעת כל רב ייכפה על גבר נקבה שכזה לגרש את אשתו מיד,
מצד שני שאברך יבוא לרב ויאמר אשתי לא עלינו ולא עליכם כבר אחרי כמה היריונות רחבה ועגולה, ואני רוצה דוגמנית צמרת לפחות, אז הרב מיד יזרוק אותי מביתו ולמוחרת ירכיז בבית כנסת שאני מוחרם מהקהילה ושאף אחד לא יעמוד בד' אמותי ושאסור לצרף אותי למנין בתפילות, ושאני מנוול ואסור שילדי השכנים ק"ו בנות השכנים יתקרבו לידי,
ואחרי כל זה גם יזרקו את בנותי וילדי מבתי הספר,

בואי נאמר כך, אין לך בכלל מושג אפי' קטן מהי החברה החרדית, את החברה לא מכירים מספרות ובוודאי לא מספרות ההלכה,
מי שטוען שהחברה החרדית היא שוביניסטית, פשוט לא יודע על מה הוא סח,

(לגבי אשתי:
השבת הצעתי לה לשבת בראש השולחן, הסברתי לה שיש אישה (צענע היקרה) בפורום שלא סובלת את הגבר בראש השלחן,
ואשתי לא רצתה בשום אופן, שאלתי אותה למה, אני מהיום עבד לך רשמית את תהיא בראש השלחן את תעשי קידוש ומחר נתפלל אצל הרפורמים אולי גם תהיא גם רבנית וחזנית,
בקיצור לא רצתה,
אני מבחינתי עשיתי הכל לקיים את הפימיניזם, אבל מה לעשות אשתי לא רוצה,) 

תוקן על ידי maxmen ב- 22/04/2012 21:10:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 20:44 לינק ישיר 

למ80, כל פלפולי פירנוס וכלכלת הבית ממש לא רלוונטיים כיום, הם משויכים לתקופות קדומות בהם האשה הייתה ספונה בביתה בעוד הגבר היה עמל כפים ויזע. אין להם כל קשר לצורת החיים המערבית הנוכחית.

למקסמן, מקווה בשביל בת זוגך שהטיעונים שלך כאן הם בדיחותות, ואין להם כל השלכה על חייכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 20:26 לינק ישיר 

פמיניזם ושוביניזם הם שני הצדדים של אותו מטבע. פמיניזם זו תפיסת עולם הרואה את הכל מבעד לנשיות כדי לקדם את מעמד האשה. שוביניזם זו תפיסת עולם השונאת קבוצות אחרות, במקור הכוונה היתה ללאומנות, ואחר-כך המושג הושאל לשנאת נשים. להבדיל, התורה אומרת: זכר ונקבה בראם ויברך אותם ויקרא את שמם אדם. מגמת התורה שהאדם, כל אדם, יטהר ויתקדש בהתאם לצלם אלקים בו נברא, עד שהעולם כולו יהיה מתוקן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 20:09 לינק ישיר 

מ80 כתב:
מקס,

ליתר דיוק, אשה לא פטורה בכל מכל בעניין פרנסה, אלא עליה לעשות מלאכה כדי שלא תבוא לבטלה, ומעשי ידיה לבעלה כדי שיהיו לעזר לו בפרנסתו,  וכנ"ל הפירות מנכסי מלוג שמכנסת לו. כמובן שעיקר האחריות על הפרנסה מוטלת על האיש.

הגבר חייב ומתחייב, והאישה לא חייב ולא מתחייבת כלל,
בכל אופן הטיעון נכון, אם נאמץ את התיאוריה שהאנושות מחולקת לגברים נשים, אז אצלינו אין שוביניזם יש כאן פמיניזום קיצוני לרעת הגבר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 19:29 לינק ישיר 

מקס,

ליתר דיוק, אשה לא פטורה בכל מכל בעניין פרנסה, אלא עליה לעשות מלאכה כדי שלא תבוא לבטלה, ומעשי ידיה לבעלה כדי שיהיו לעזר לו בפרנסתו,  וכנ"ל הפירות מנכסי מלוג שמכנסת לו. כמובן שעיקר האחריות על הפרנסה מוטלת על האיש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 18:57 לינק ישיר 

מטפחתספרים כתב:
 מה ששובינסטי בהלכה זה החד צדדיות - הבעל יכול לגרש מסיבות שונות לא האשה, אבל זה טבוע בצורת הקידושין והנישואין ההלכתית ונושא לדיון נרחב (שנעשה במידת מה באשכול זה).

אישה יכולה לטעון מאוסה עלי ומתגרשת, מה שאין כן חברתית הגבר לא יכול לטעון כזו טענה,
כלומר חברתית והלכתית מקבלים כזו טענה של אישה, וחברתית (הלכתית כן) לא מקבלים טענה כזו מגבר,

לסיכום האשכול הייתי אומר כך,

תיאורית הפימיניסטית כשלה, היא לא מגדירה\מסבירה את החוקה שלנו,
צריך להמציא תיאוריה אחרת, מה לעשות,

התיאוריה הפמיניסטית לא מסביר את היסוד הפשוט למה אישה פטורה להתחתן פטורה מפרו ורבו,
וק"ו היא לא מסבירה למה הגבר כן חייב להתחתן, ועוד חייב להתחייב בלפרנס אותה והיא פטורה מכל בכל בעניין,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 18:49 לינק ישיר 

אילה,

אם תהפכי נשים לגברים כרצון הפמיניסטיות, האם יישמר מוסד הנישואין ותתחזק האהבה או שמא יתרבו הגירושין ותיפגם קדושת היחסים בין איש ואשה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2012 18:46 לינק ישיר 

זה בדיוק מה שכתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דת ואמונה שוביניסטיים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext