בית פורומים עצור כאן חושבים

חזק אבל חלש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/4/2012 05:55 לינק ישיר 
חזק אבל חלש

את השיר הזה קראתי לפני כלשושים שנה לראשונה
ומאז אני מהרהרת בו מפעם לפעם
הוא מתאים לכל אחד מאתנו בנושאים אישיים
וגם לציבוריות החרדית
וגם לתרבות הויכוח כאן בפורום
וגם להפרכה ולערעור שיש כאן (מה שקוראים כאן, לפעמים בטעות לדעתי - כפירה)
וגם לאמונה והלשענות על המסורת שיש כאן
והלאה-כל אחד שייקח לאן שמבין.

כלל גדול  נתן אלתרמן

סיפר לי רב אמן אשר מלאכתו בחלד
הייתי בנעורי שוליה עני ורש
אצל מסגר זקן בחרט ומפסלת
לשלוח את ידי לימדני החרש
וסח לי בגישתי נלהב למאלכת:
אחוז את המכשיר חזק אבל חלש...

לא, מבחינת בהירות של תוכן וניסוח
אין המשפט הזה פנינה ויהלום
אבל הנה חרות הוא עמדי על לוח
לקו וקנה מידה מאז ועד הלום

ובראותי מופתים של יצרים וכוח
בדבר ספרות צעיר של פרוזה או של שיר
או דבר שירה בפרוזה שבה כל ניב אקדוח
וכל דבור - דרבן, וכל פסוק הוא שריר
או מסיבה ובה רועד קהל אפרוח
בפרוץ הקריינים בשאגת הכפיר-
אומר אני: לא טוב היות מי השילוח...
אך קצת יותר חלש אחוז נא במכשיר

וכך בענינים רבים שעל הפרק
וכך בהסתדרות שענינה קרוב
או בואתו מכשיר עדין ובעל ערך
שחותמו קיים והוא שלטון הרוב

התקיפות ענין גדול הוא, רוך ומורך
אינם תחליף לה. יש בה טעם לא אכזב.
אבל כדאי וכדאי תמיד בשעת הצורך
לזכור את עצתו של המסגר הסב
לזכרו את פתגמו התם והזהיר:
חזק אבל חלש החזיקו במכשיר.

התקיפות ענין גדול הוא
אך בחלד מימות עולם חשים
לפי הדרך בה עובדים הם במפסלת
ולא לפי הכוח שבפטישים.

מול אופי שתמיד חזק מן הפלדה הוא
עולה ברבות הזמן בלב כמין חשש
ולפעמים נדמה, יותר חזק היה הוא
בעצם, לו היה הוא קצת יותר חלש.

כן, דק הוא הענין אך בסדנה סוערת
ראוי לזכור היטב: אפשר במחץ יד
גם להקהות וגם לשבור את חוד החרט...
ומה נשאר אז? כוח השרירים בלבד.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/04/2012 06:44:56

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 20:32 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:

ניקח דוגמה ציבורית - סיפורי הישועות של הצדקה. אין ספק שהשתמשו חזק מדי בכלי הזה של 'צדקה תציל' עד שהוא היה לגמרי לזרא.  דוגמה נוספת - שימוש באיסורי רבנים ובמכתיבהם עם גזירות ותקנות בלי גבול ומידה, עד שנוצרת התקוממות טבעית. וגם, השימוש שנעשה בנשק נגד המפגין דני לא תאם את הכלל של אלתרמן, הפעם כפשוטו.

בלע"ז קוראים לתופעה הזאת אינפלציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 13:12 לינק ישיר 

עדיין לא הבנתי- דממה=חוסר כל  קול. איך אם כן יש לה קול?
ולא הבנתי מה פרוש בלי דממה אין לשון? איך? ומה שייך ההמשך?
זה שצריכים להאזין לדממה זה נכון, אבל פרוש האזנה זו היא להאזין לקול הפנימי שלך, ולא לקול חיצוני.

רש"י במלכים -אומר.  שמעתי- יש קול היוצא מהדממה. השאלה היא האם כוונתו שהוא שמע את הקול שיצא  מהדממה? או כפשוטו.
בכל מקרה הדבר צריך ע"ג. אולי פרושנו למילה דממה אינו הפרוש הנכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 12:16 לינק ישיר 

ירוחם,

בלי דממה אין לשון, ובלי לשון אין לא בניין ולא יצירה. צריכים ללמוד להאזין לדממה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2012 10:31 לינק ישיר 

מ
הרישא הוא הקובע לענינו.
קול הדממה הדקה היה רמז לאליהו כי התנהלותו בהעברת המסר של קול ה' היתה צריכה להיות בקול דממה.
כשה' התגלה לעם ישראל- הוא לא עשה זאת בדממה.
לשירים סיפורים הגיגים מתאימה הדממה. לעשיה בנין ויצירה היא לא מתאימה.

אגב שאלה- קול דממה דקה- איך לדממה יש קול- או דממה- או קול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 22:35 לינק ישיר 

ללומדתלומדת,
תודה על השיר והנופך המוסף, נפלאים לכשעצמם, עם מסר חזק אבל חזק לחיים.

...
וְלִפְעָמִים נִדְמֶה: יוֹתֵר חָזָק הָיָה הוּא, בְּעֶצֶם, לוּ הָיָה הוּא קְצָת יוֹתֵר חַלָּשׁ. כמה נכון לכל וויכוח. אם תרצה לשכנע בצדקתך, ראשית וודא שאינך חפץ ניצוח. אם האמת נר לרגלך, חכה ליום יאיר תראה גם את זולתך.

ועוד מילה קטנה על הוויכוח. וויכוח אנושי יכול להתקיים רק בסגנון אנושי, ואנושי שאדם יתן מקום לזולתו בין צודק הוא בין לאו. האמת רלוונטית בראש ובראשונה לאדם, כ'אמת אישית שלו'. כך היא שווה לו, בין היא אמת מוחלטת בין אמת מוטעה בין אמת יחסית. וככך, וויכוח רעיוני ראוי שיתנהל בדואליות, הנושא לעצמו והנושא ביחס לנושאו, ביחס לעצמו אחוז ברעיונך חזק, ביחס לזולתך אחוז ברעיונך חלש.

(לענין לייבוביץ', שאלות יפות מאוד שאלת. ראויות הן לאשכול נפרד, אולי כבר היו כאן כאלו אשכולות בעבר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 17:58 לינק ישיר 

והנה ה' עובר ורוח גדולה וחזק מפרק הרים ומשבר סלעים לפני ה',
לא ברוח ה',
ואחר הרוח רעש,
לא ברעש ה',
ואחר הרעש אש,
לא באש ה',
ואחר האש
קול דממה דקה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 15:11 לינק ישיר 

מ

ירמיהו פרק כג

(כט) הֲלוֹא כֹה דְבָרִי כָּאֵשׁ נְאֻם יְקֹוָק וּכְפַטִּישׁ יְפֹצֵץ סָלַע: ס
(ל) לָכֵן הִנְנִי עַל הַנְּבִאִים נְאֻם יְקֹוָק מְגַנְּבֵי דְבָרַי אִישׁ מֵאֵת רֵעֵהוּ:

עם פיכפוך המים אפשר לכתוב רק שירים סיפורים ופילוסופיות
בנין בונים עם פטישים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 14:04 לינק ישיר 

"לא הלמות פטישים, אלא פכפוך המים, משורר את החלוקים לשלמות"

רבינדרנאת טאגור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 11:18 לינק ישיר 

תודה.

הנמשלים שהצעת יפים לכשעצמם, אבל נדמה לי שפחות שייכים למשל. יש מה לדון בהם-על הסובלנות, על היכולת להכיל דרך נוגדת לדרכי בכבוד, ועל ההבנה שספקות ומורכבות לא מביישים שום עמדה, אדרבא. כל אחד מהם נושא חשוב ומשמעותי וראוי לדיון כאן בפורום. בעיני, ככל שאדם נמצא באמת יותר ברוחו בדרכו, הוא יותר פתוח ומכיל לדעה נוספת, לא ההפך. התלהמות והתבצרות אינן מעידות על איכות ובטחון בדרך. ומה המקור למדרש המאד יפה על הצדיקים והשם?

לטעמי, כאן מדובר יותר על דברים שהם כלים בידינו, ומן החכמה יהיה להשתמש בהם במידתיות, לאזן בין הפעלה להרפיה, לאחוז חזק וחלש.

ניקח דוגמה ציבורית - סיפורי הישועות של הצדקה. אין ספק שהשתמשו חזק מדי בכלי הזה של 'צדקה תציל' עד שהוא היה לגמרי לזרא.  דוגמה נוספת - שימוש באיסורי רבנים ובמכתיבהם עם גזירות ותקנות בלי גבול ומידה, עד שנוצרת התקוממות טבעית. וגם, השימוש שנעשה בנשק נגד המפגין דני לא תאם את הכלל של אלתרמן, הפעם כפשוטו.

דוגמה מחיי יום יום במישור לא רק ציבורי - צריך לדעת עד הנה 'למתוח את החוט' בויכוח, במשא ומתן מכל סוג, כמה להשתמש בטענות. נשים צריכות לדעת להשתמש בכלי הדמעות חזק אבל חלש. כולנו נקראים להשתמש בבטחון\בהשתדלות חזק אבל חלש. 

בפורום התכוונתי, לאלו שיודעים לכתוב חזק ונוקב וגם לתקוף, ומשתמשים בכלי הזה חזק מדי. מבטלים עד עפר את הדעה שכנגד ולפעמים גם פוגעים. הם מחמיצים את מטרתם, כי כך לא משכנעים.  קראתי פעם באחד האשכולות, לא זוכרת באיזה נושא, שניק אחד (לא זוכרת מי) כתב לשני (שהיה עמו באותה דעה), תוך כדי דיון: אל תלך לקצה, עדיף לנו בשביל הויכוח לאחוז בעמדות מתונות כדי לתעל הדיון במישור הכי קרוב ובנקודת החיכוך ההכרחית עם העמדה שכנגד. אז הנה הוא הבין שצריך לאחוז במכשיר חזק אבל חלש. 

גם שימוש בהומור  - על צד שכנגד או עלינו - טוב לו להיות חזק אבל חלש.

גם במכשיר עיון בוחן במקרא וחז"ל, חשוב לדעתי לאחוז חזק אבל חלש, בעדינות ראויה, שהיא שקלול חזק-חלש, ומנגד - הטיעון של קדושת התורה וחז"ל והמסורת, גם בו לאחוז חזק אבל חלש. וכן, אמונה מתוך רציונליזם טובה במידתיות וכן אמונה מן הרגש. (בעיני - ליבוביץ, למשל, השתמש מדי חזק בכלי האמונה לשמה, עד שרוקן את המצווה והקיום מכל תוכן. אם אין לי שום הבנה באלוקים, ולמצווה אין שום תכלית הרגשית, גמולית או איכותית מבחינת הטבת הנפש, אז למה שאקיימה מול השם? למה שלא אקיים משהו מול הקיר? לשם מה אקבל עול מצוות אם המצווה כערער בערבה והאלוקים אין בו כל השגה, ואין התייחסות לשאלה מנין תקיפה התורה, אז מה נשאר? ככה? שאקבל עול מצוות כדי שאעמוד סתם מול הסתם? לו היה מנסה לנקות קיום מצוות מגמול ומעונש, וממיתוסים אחרים, ומשאיר איזה שהוא טעם ואיזו שהיא מחשבה אודות הא-ל, היה עושה עבודה יפה. אחז מדי חזק, לדעתי החמיץ) וכן, אמונתנו ביכולת התפילה להיטיב, כשאומרים 'בטוח שאם תתפללו טוב - תקבלו מבוקשכם' יוצרים ציפיית שווא שאפשר שלא תיענה.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/04/2012 11:19:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2012 07:24 לינק ישיר 

לומדת

ברוכה השבה!

והמשל נפלא.

מותר לי להודות שאני זקוק לתירגום של הנמשל?

לדוגמא:

א. האם מותר למי שבעל בטחון עצמי להודות שבעצם הוא סובל מספק?

ב. למי שטוען שכל האמת בידיו להודות שזה מה שהוא חושב אבל יודע שיש גם צד שני?

ג. למי שמפקפק להודות שבעצם יש לו גם הרהורי אמונה?

ד. למי שמכחיש הכל להודות שלצד הראשון של האמונה יש גם מעלות?

כל הדוגמאות שלי הן מאותו זן: למרות שאני מחזיק באמונות שלי בכל עוז, אני גם מודע לכך שיש צד שני גם אם איני אוהב להודות בכך וגם אם עמלתי רבות כדי לטפח פילוסופית את הצד שבו אני מחזיק ואותו אני מציג?

זה בין אדם לחברו.

אולי כוונתך (או גם) לבין אדם לעצמו? שאדם לא ידחוף את עצמו יותר מדי? או שלא יוותר לעצמו? או שיזהה את הסדקים בשריון שהוא עוטה נגד אמונה חסרת בסיס מוחלט?

או בין אדם לאלוקיו? שיתן מקום לאלוקים להכתיב איך הוא רוצה להתגלות ומה הוא רוצה לעשות ולא לכפות עליו דברים בשם התבונה או המוסר?

(הצדיקים אלוקיהם נשען עליהם ולא רק הם על אלוקים, אבל המדרש שאליו אני מכוון די עמום ופתוח לפרשנות ואולי לא זה הנושא שלך).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חזק אבל חלש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext