בית פורומים עצור כאן חושבים

לא תגנוב, עד מתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/6/2012 22:55 לינק ישיר 
לא תגנוב, עד מתי?

בעקבות הצעה של ירוחם לפתוח אשכול על כלכלה, אני פותח את האשכול בשאלה של מוסר קנין.

העולם בו נולדנו לא שייך לאף אחד מאיתנו, לא כולו ולא חלקים ממנו. לא אנחנו בראנו אותו, לא אנחנו יצרנו אותו. והקשר היחיד שלנו איתו הוא שהוא ואנחנו חלקים מאותו מערכת טבע גדולה.
אבל כל אחד מאיתנו מבין שאם לא יהיו כאן סוגי בעלויות וקנינים, על חלקים מהעולם, לא יהיו כאן חיים. אם אדם יעמול לזרוע ולגדל ולקצור וללקוט יבול חקלאי, ויבוא אדם אחר פרזיט ויקח ממנו את תוצרתו בסיבת זה שהעולם לא שייך לאף אחד, או אם אדם יחטוב עצים ויחצוב אבנים ויבנה בית ויבוא פרזיט ויקח ממנו את הבית בסיבת זה שהעולם לא שייך לאף אחד, יהפכו האנשים לחיות, יתחיל פה מלחמת חזק וחלש והלא מוסריים הם שישארו.
לכן ברור שכדי שיהיה פה צורת חיים טובים שמצליחים לפרנס ולכלכל את בני האדם, יש לקבוע חוקי התנהגות, ולענינינו דבר שאדם עמל עליו יהיה "שייך" לו, זאת אומרת שהוא יהיה האדון על התוצרת או היצירה שלו, ומי שירצה לאכול או להתגורר יש בידו ברירה לעמול ולבנות לעמול ולגדל.

העולם הוא גם מספיק גדול כדי שבני אדם יבחרו בו חלקים ועליהם יפתחו את חייהם כטוב בעיניהם. מי שרוצה חלק נחלה יבחר לו מההפקר אזור יכבוש אותו יסלק ממנו את המפגעים ויפתח בו את הנצרך לחיים, וכך יהיה חבל הארץ הזאת נחלתו.

יש גם רגש מסוים של המשך, האומר "תחת אבותיך יהיו בניך", ולכן מה שפתחו האבות והמייסדים מתאים שיונחל בנחלת ירושה לבניהם וצאצאיהם אחריהם ולא יהפוך להפקר.

כל זה נדמה לי מהסברא והמוסר, ואין מי שיפקפק בזה. זה הסדר שאנשים ממציאים לצורך עצמם, וכל עוד שהתועלת שבו מושלמת חייבים לשומרו.
השאלה שלי היא, מה קורה כשיש סיבה לערער על הסדר הזה.

למשל, כשאוכלוסיית העולם גדלה במקומות מסוימים והופך להיות שם רע וצפוף ולא מספק את צריכת הגרים בו. ומנגד בחלקים אחרים של העולם יש די והותר, הגרים בחלק הטוב מועטים והם מנצלים את השפע שיש במקומותיהם כדי לשעבד את הגרים בחלק הרע והצפוף להיות להם כעבדים. אם תעבדו בשבילינו ניתן לכם במשכורת מעט מהשפע ואם לא תגוועו ברעב.
האם הסדר הקניני שהיה נהוג מסברא עד היום נשאר מוסרי, או שמא עכשיו המוסרי הוא שיעשו חלוקה מחדש. (איך יעשו את החלוקה זה לא ענינינו כרגע, אנחנו דנים על העיקרון), האם המוסרי עכשיו הוא ביטול הקנין. 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2012 23:50 לינק ישיר 

אני ימשיך ברעיון שלי.
אם נקבל את ה"קנינים" ה"בעלויות" וה"שיכוייות" שהם מושגים היחסיים לתיקון העולם ולמוסריות האישית, אבל לא כאלו שיש בהם ממשות.
אם כן הבעלות של אנשי ההון על הנכסים שברשותם, היא מוגבלת לטובת החברה בהם הם חיים.

ובמילים אחרות לעולם אין אפשרות שמישהו יצבור הון או בעלות יותר ממה שמתאים לחברה בה הוא נמצא. ומלכתחילה בשעת צבירת ההון היא מותנית כחלק מסדר חברתי שכולל בעלויות וקנינים. אבל ברגע שהסדר הזה מתערער גם הבכלות הפרטית כבר לא מוסרית.

אין מושג של חופש אישי מוחלט בקשר להון.
הון צוברים כחלק מחברה, הוא נוצר רק על ידי חברה. ולכן הבעלות תמיד כפופה לחברה.
הון שנצבר ממשאבי טבע גם הוא כפוף לאנשי הטבע שהם כל האנושות.

רק יצירות שהם פרטיות לכישורי בעליהן, נכון לומר עליהם שהם פרטיות לעד מבחינה מוסרית (כמו אבריו של אדם שהם בבעלותו). אבל הון שנצבר או מפעילות מוניטרית בחברה אנושית, או מניכוס משאבים טבעיים, המוסריות על הבעלות שלו נתונה לסביבה בה הוא נצבר.

נכון שיש לטעון על הון שנצבר בפעילות מוניטרית (וכ"ש ביזמות כהקמת מפעלים תוצרתיים) שהוא תוצר של כישור אישי, זה נכון באופן מוגבל, כי לולי פועלי יצור ולולי צרכני תוצרת, לא היה שום ערך ליזם וליוזמתו. א"כ היזם הפועלים והחברה כולה שותפים בצבירת ההון, כל עוד שהיזמות וההון האישי תורמים ונכונים לחברה, הרי מוסרית שהיזם יהנה מההון כמו שהפועלים נהנים מעבודה ושכרה, והצרכנים מהתוצרת. ברגע שיש צורך לחברה בוויסות של ההון או בוויסות של ערכו הרי שהשותפות כופה את צורך הרוב על המיעוט (שהוא צובר ההון).

האשכול הזה נפתח להגיע לרעיון הזה שהוא צינון למי (נדמה לי שזה היה ירוחם?) שהצהיר שהוא קפיטליסטי בלב ובנשמה. זה היה נשמע יותר כהצהרת חופש (שהפעם היא בקשר לשוק ומשק) מאשר הצהרה פיננסית (שאלתי אותו שם למה הוא כזה חסיד מושבע, ולא ענה. אז זה הרושם שלי). אני מסכים שבתורת הכלכלה הוכח שקפיטיליזם עדיפה על צורות אחרות, אבל לא צריך לאבד את הראש ולא את המוסר החברתי שרק ממנו נגזר המוסר הקניני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2012 08:58 לינק ישיר 

שיבולת
חזק וברוך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 22:54 לינק ישיר 

וואי וואי לאיפה הגעתם.
אני אפילו לא יודע למי להגיב

אבל הערה אחת אני חייב להגיב
אני דן ממוסריות אנושית שנובעת מההגיון שלנו, בבחינת למה לי קרא סברא הוא. אחרי זה אם מישהו ירצה נסדר את זה עם התורה, ואם לא יסתדר נארגן הפקר בי"ד הפקר או איזה דינא דמלכותא דינא (ואני מבקש שלא יתחילו עכשיו לדון מה הם דינא דמלכותא או הפקר בי"ד).

מאחר ש"שייכות" היא ענין של סברא לצורך קיום החברה והיא ענין מוסרי לצורך האדם עצמו שכך יש רגש מה שאדם עמל בו נעשה מקושר אליו וראוי שישאר קשור אליו. השאלה היא עד כמה יש לנהוג בהם?
אני יוסיף הסבר, אם למשל היו נוצרים בתחילת העולם יחד מליון איש, והיו צריכים להתחלק באדמה ובמשאבי הטבע, והיו קבוצה של אלף איש עושה קרטל ומשטלת על רוב האדמות הטובות  ומשאבי המחיה, ומשאירים לשאר את הזיבורית. האם זה היה מוסרי? האם היה הצדקה להשאיר את המצב כך?
נראה לי שלא. מה קרה אם הם כבשו, העולם שלהם? שייך לכבוש אותו ולחסום אותו משאר הברואים? יש למישהו עדיפות על השני?

אלא מאי העולם התחלק פחות או יותר באיזה צדק מסוים, כל משפחה או שבט לקחו חבל ארץ והסתגלו למקומות האלו, וכדי שלא תהיה אנדרלמוסיה וחרב בעולם נקבע שלכל אחד תהיה בעלות על ארצו. אבל עכשיו שמתברר שיוצא חוסר צדק מהחלוקה ההיא והרבה באי עולם סובלים מחרפה ורעב ומצוקה ומנגד ישנם פריצים שנהנים ומשתעבדים בהם. מוסרי שנבטל את החלוקה והחוק הקודם, ונחזיר את הארץ הטבעית לברואים הטבעים לפי סדר חדש.

אם תסכימו איתי אני יוכל להמשיך ואם לא תסבירו איפה אני לא צודק.

מכיון שמיימוני כדרכו הגיב דברים שקשורים למה שכתבתי, אני מגיב חזרה לדבריו (דבריו מסומנים)

העלית שאלה גדולה שטורדת רבים עד היום הזה.

אולי נתבונן לרגע בשאלות המהותיות שהיא מעוררת.

א. מה הבסיס לחוק ומשפט?

האם זה בגלל שיש אלקים והוא קובע את הטוב והרע? או שיש טוב ורע שקיימים ומזוהים על ידנו בכל מקרה (לא שאין אלוקים אלא שאנו מסוגלים לזהות את הטוב ואת הרע גם בלי להזדקק להתערבותו הישירה). בהיסטוריה המקראית, האם הטוב והישר היו לפני שה' הורה אותם או שהם רק נובעים מדרישותיו

לא בדיוק הבנתי אותך, מה פרוש "שהם רק נובעים מדרישותיו"? יש מצוות שקשורים לטוב או לרע שאנחנו לא מבינים את הטוב או הרע שבהם באופן שכלי?

ואברהם והאבות שקיימו את התורה לפני נתינתה מאיפה למדו אותה? כתוב שנעשו כליותיו של אברהם כשתי רבותיו ולימדוהו, זאת אומרת שמהשכל הוא הבין מה רע ולא נכון לעשות ומה טוב וכן נכון לעשות.

יש אולי מצוות שאנחנו לא מבינים היום מה העניין שלהם אבל בזמנם הם היו מובנים, קראתי לאחרונה באיזה ספר שמצוות כמו מילה או ציצית היו מקובלים הרבה לפני מתן תורה כסמלים להשתייכות. אז הם הצטוו כמצוות. וכן על דרך זה שאר מצוות (היום זה נשאר סמלים רק בעם היהודי מכח המצווה שבהם)

והרי זה פסוק מפורש ראה נתתי לפניך את החיים והטוב ואת המוות והרע, ובחרת בחיים. זאת אומרת שכל ענין המצוות זה הטוב והחיים שבהם.

גם מסברא זה כך. וכי תעלה על דעתך שהם טובים רק כי כך צווה ה'? איזה מין טוב זה אם רק הוא יודע מה טוב בהם ואנחנו לא? ומה בכלל הרעיון של המצוות לפי הצד הזה? סתם שנעשה דברים כי מישהו יודע בסוד שהם טובים?! מה זה קשור אלינו.

אם אתה שואל למה הצטרכו ציוויים אם הם מובנים מהשכל? ולמה כולנו לא כמו האבות. התשובה היא כמו כל חוקי המדינה שהם שכליים (אני מקווה שבהם אין צד שהם טובים כי כך צוותה המדינה), אז למה חוקקו אותם? למה לא נקיים אותם מעצמינו. כי אנשים לא עושים מה שצריך אנשים עושים מה שבא ומשתלם להם. אז צריך לחוקק חוקים ולהזהיר אזהרות, ועצם זה שזה חוק ומצווה כבר גורם לאנשים לאיזה מסגרת ומסלול ללכת בו, והאזהרות והעונשים גם גורמים לאדם לא ליפול לעשיית מה שבא לו, אלא הם כגדר שעוזר לאדם להתגבר. ממש כמו בחוק העונשין שסמוך לכל חוק אזרחי (וקיום החוק הוא בסופו של דבר גם בגלל בחירה בטוב, והעונש רק מסייע לבחירה הטובה).

זו שאלה יפה וחשובה והיא נזכרה, בצורה אחרת, באחד הדיאלוגים החשובים של אפלטון, "אותיפרון". האם הטוב הוא טוב בגלל שאלוקים אמר (אצל היוונים היה ניסוח שונה, פוליתיאיסטי) או שאלוקים רוצה בו כי הוא טוב.

גם על הצד השני שאתה מביא ש"אלוקים רוצה בו כי הוא טוב". אני חושב שזה לא מדויק הלשון (וגם מפה ראיה לצד הראשון). כי נראה מהלשון הזאת שאלוקים רוצה שנהיה טובים, כי אלוקים רוצה טוב. כאילו סתם נברא כאן האדם בלא איזה מטרה, ובמקרה אלוקים חובב טוב, זאת אומרת הוא רגיש לרעות ועוולות, אז הוא ציוה אותנו שנהיה טובים. אם זה כך שיברא אותנו טובים בטבע ולא יצטרך כל היום לצוות ולהרתיע בעונשים. חייב להיות מהגיון שלכתחילה נבראנו באפשרות טוב ורע בשביל שאנחנו מעצמינו נבחר בטוב. וגם לשון הפסוק שהבאתי מרמז על זה, כי אחרת מה הלשון נתתי לפניך את החיים והטוב והמוות ואת הרע, הוא נתן את זה? זה נמצא בטבע, והוא רק מצווה להתרחק מהרע ולהתקרב לטוב, והיה לו לומר ראה ציוויתי אותך מהו טוב ומהו רע. ומזה שכתב נתתי לפניך משמע שהוא נתן את כל המציאות הזאת של רע וטוב כדי שנבחר בטוב ובחיים.

אפשר לשאול עכשיו, מי צריך את כל המצוות והבחירה וכל העסק הזה. שאלה יפה, אני גם מחפש תשובה, ולא מצאתי. כי כל התרוצים בספרים שלא יהיה נהמא דכיסופא ושהאדם יקנה בעצמו את הטוב, נראים לי לא לעניין. מדובר כאן על בורא כל-יכול ומתחילים להגיד לו עצות ורעיונות איך לתת שכר תמורת מצוות שעושים בבחירה. מה הוא לא מסוגל לברוא עולם של שכר בלי נהמא דכיסופא?

ובכלל כל הרעיון הזה שמי שעושה משהו טוב מגיע לו שכר (ומי שעושה רע מגיע לו עונש) הוא המצאה והרגל של אנשים, כדי לדרבן לעשייה טובה, אין בזה שום סברא והגיון. מה הקשר בין מישהו טוב לשכר? (בגלל שהוא טוב, מגיע לו פרס? למה?) ומה הקשר בין מישהו רע לעונש (אם לא נקמה או הרתעה או סילוק שלו מהמפה כדי שלא יפריע).

(אני חושב שהדיון על המצוות לא שייך לאשכול הזה ואני יפתח לזה אשכול אחר).

ויש "מוסר טבעי" למקצת פילוסופים שמוכר ומחייב וכל אדם אמור להיות מסוגל לידעו גם בלי להתאמץ הרבה

כל המוסר הוא טבעי, אין מוסר לא טבעי. רק לפעמים אנשים לא יודעים את כל הפרטים ואת כל מה שיש לחשב ועל זה אולי צריך עזרה מאחר. גם היום יש בלי סוף וויכוחים ודיונים מה טוב ומה רע בכל מיני סיטואציות ומקרים. .

ב. מהי זכות הקנין ומה היא כוללת.

ג. איך שאלות אלו משתקפות במקורות, בתנ"ך ובמשנה ובתלמוד, אם בכלל?

כמדומה ששאלות אלו אינן נזכרות כלל במקורותינו אם כי ניתן לנסות לדייק לגביהן (למשל, אם אברהם פונה אל ה' ואומר "השופט כל הארץ לא יעשה משפט" בתמיהה, שמע מינה שיש משפט שגם ה' כאילו מצפים ממנו שיתחשב בו. וכן באיוב.

ד. מה מקיפה זכות הקנין?

צריך לעשות רשימות. קרקע. מים ואויר. מה שעבדתי וייצרתי. בין בידים, בין בכלים, בין בחכמה

.

ה. נגיע די מהר לשאלות פילוסופיות כבדות. אזכיר כמה.

1.
האם הזכות טבעית ומהותית לאדם באשר הוא אדם או שיש בעלות ל"חברה" אם יש ישות כזו.

מה אתה מתכוון מהותית?
אולי אתה מתכוון "רגשית" שאדם היוצר משהו הוא מתקשר לזה, ולכן מתאים מוסרית להשאיר את זה אצלו, כמו רוצה אדם בקב שלו יותר מתשעה קבין של חברו. אני גם חושב על זה. ויש גם סדר חברתי שמתאים לתת לאדם את מה שהוא עמל עליו
, ומי שרוצה ייצר גם הוא.
מה רע בזה שהקנין הוא מוסרי ושכלי?

2.
יש להבדיל הבדלה חמורה בין המצוי לבין הראוי. כאשר אנו שואלים על מוסר ואתיקה, אנו שואלים לא על המציאות כפי שבני אדם מקיימים אותה, או בדרך כלל לא, אלא על מה שראוי להיות (וזו שאלה נוספת איך יודעים זאת).

ולכן ישבו אנשים חכמים ומוסריים וידונו בזה ויקבעו חוקים חברתיים כמו שאר החוקים בכל מדינה. למה נראה לך מסובך?

3.
בתולדות הפילוסופיה המוסרית היו גישות שונות לשאלה זו, וכדאי לקרוא קצת בתחום. למשל על שיטתו של הובס, שכמדומה מונחת בדברי הפותח ובדברי העונים, כי לכל בני האדם משתלם להסכים על התחשבות בכללי מוסר כדי למנוע דברים חמורים יותר. אמנם זה לא ממש נימוק מוסרי אלא מה שמכנים "תועלתני". ולכן הוא סובל מחסרונות מסויימים, למשל, האם מי שיכול לגנוב בלי להיתפס אז "מותר" לו לגנוב? איני מציע לעבור לשאלות כאלו, שהן טעונות הרחבה בנפרד, אלא רק להצביע על קיומן ולפתח מודעות לקיומן

אני לא התכוונתי שהמוסר כולו הוא דווקא ה"תועלתני" (כמו שאתה קורה לזה). וודאי שיש גם מצפון אנושי, ויש גם רגישות לשני, ויש עוד חלקים למוסר. למשל לא להציק לשני לא נובע מ"תועלתניות" , ולהיות רחמן לשני גם לא נובע מ"תועלתניות". רק הזכרתי שזה שאדם יכול לכבוש קרקע (למשל) שתהיה שלו זה לתועלת האנשים, אחרת איך הוא מקפח את זכותם בטבע. וממילא לא תגנוב בכזה אופן הוא לתועלת האנושות, וכשמגיע מצב שהתועלת של האנושות היא להפך, לחלק מחדש הכל, אז ה"לא תגנוב" הוא על בעלי הקרקע שלא יגנבו מכל העולם.
(ואולי כדאי גם לפתוח אשכול על מוסריות, זה נשמע לי מעניין).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 21:45 לינק ישיר 

שיבולת
איך זה בדיוק מתנגש עם זכותו של האדם על קנינו?
המקסימום זה ההגבלה שהחברה יכולה להתגונןן  ומותר לה להתגונן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 21:02 לינק ישיר 
מקרים גבוליים יותר

להלן מספר מקרים גבוליים יותר, בהם אפשר לשקול האם לחברה יש הזכות להגביל את חופש הקניין. אינני מתיימר וכו', ומי שרוצה מוזמן כמובן להוסיף / לתקן.

1. לאדם יש מניות רבות של מפעל אופניים, העושה עסקים רבים עם חברת אלומיניום (לצורך העניין) המספקת לו את החומר לשלדותיהם. לאדם יש אינטרס שמפעל האלומיניום ישגשג וייצר חומר מתאים למפעל. הוא קונה, לכן, מניות רבות של חברת האלומינים. הבעלות הצולבת הזו מקובלת במספר ארצות (הכלכלה היפאנית, לדוגמה, מושתתת עליה), אבל נחשבת בעייתית במקומות אחרים. בין היתר, לולא הבעלות הצולבת, לשני המפעלים היתה גמישות רבה יותר בעסקיהם: אולי חברת האופניים פשוט לא יעילה, ועדיף שהיא תפשוט את הרגל ותפנה את מקומה לחברה אחרת, לדוגמה, אבל חברת האלומיניום מייצרת חומר שבדיוק מתאים לצרכיה, ולא לאלו של חברה אחרת. המצב בעייתי במיוחד בתקשורת (תחום בעל יכולת השפעה ופרסום גלויים וסמויים לחברה השניה) ובבנקאות (תחום בו ה"מוצר" המסופק הוא כסף - לדוגמה ע"י הלוואות).
  2. אדם השקיע 51 אגורות בחברה שפחות או יותר אינה עושה כלום מלבד השקעה בחברות אחרות. (בכלכלה המודרנית, יש מקום לחברות כאלו.) היות שסך ההשקעות הישירות בחברה הוא שקל, הוא מחליט מה החברה עושה. החברה מחזיקה שקל ואגורה בחברה אחרת, שסך ההשקעות בה שני שקלים. וכו' וכו'. תיאורטית, 51 האגורות של האדם מספיקות לו לשליטה במיליארד שקלים. מעשית, טייקונים גדולים במשק מגיעים למינוף של סדר גודל (די "מרשים").
  3. אדם פתח חברת תקשורת מוצלחת במיוחד, שדחקה את שאר המתחרים מהשוק (בצדק, לצורך העניין). בהעדר תחרות, לצרכנים אין מושג אם הוא מפקיע מחירים (אולי גם לו אין), וחברות תקשורת אחרות, תיאורטית  יעילות יותר, לא קמות, מפני שאין להן האפשרות לעבור את המשוכה הראשונית של הקמת תשתית שתתחרה בזו של אותה חברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 19:52 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
התנאי שלך נוסה אלפי שנים ללא הצלחה ממושכת

יש הבדל גדול "חינוך חובה" יש את המדיה וכל השאר, רוב בני אדם היום שונאים בורגנות ואנוכיות זה המציאות הכי נפלא של ימינו, צריך רק שהמנווולים יחזרו בתשובה, היום ברור לכל קפיטליסט שבכדי לכפר על עוונותיו הוא חייב להשקיע את כספו שוב, כלומר אפי הם הבורגנים כבר היום יותר מוסריים מפעם,
רק צריך להסביר להם שזה לא מכפר כלום, כי בסוף כל סוף יש מיליוני אנשים נשים וטף שמתים מרעב,
ובני עמינו יכולים להשיג דיור באירופה עם 30 משכורות במקום מאתיים בארץ ישראל, אז למה לא לרדת ח"ו מהארץ ? או למה בכלל לעלות לארץ ישראל, (נכון שנותנים להם דיור חינם, אבל הם לא טיפשים הרי הם יודעים שילדיהם כבר לא יקבלו חינם רק בעמל של מאתיים משכורות, אז עדיף להם להישאר בחול)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 17:05 לינק ישיר 

יישר כח ירוחם. ירושלמי (פאה ט, ט): אמר רבי יונה אשרי נותן לדל אין כתיב כאן, אלא אשרי משכיל אל דל, זה שהוא מסתכל במצוה היאך לעשותה. אם מלוים לעני מתוך הבנה שככל הנראה ההלואה מתנה, ממילא אין צורך בעדים. אם העני יצליח להחזיר את ההלואה, מה טוב. ואם לאו, צדיק חונן ונותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 16:42 לינק ישיר 

עלה בדעתי עכשיו -שאפשר להוסיף על דבריך- הרי אסור לו לאדם להלוות בלא עדים-
 שהלווה לא ינסה להכחיש- מפני עיור וגו',
אבל לעני- ילווה ללא עדים, כי כאמור לא כל עני רוצה שכולם ידעו שהוא עני, משום כיסופא-
אלא אז מה אני עושה עם החשש של  הלוה יכחיש, מבטיח לו הפסוק-אז תקרא וה' יענה תשוע ויאמר הנני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 16:30 לינק ישיר 

ירוחם,

זה פירוש יפה לגמרא. והייתי אומר שאם המלוה באמת מרגיש את דוחקו של העני ומזדהה עם מצוקותיו, אזי אכן הלוה סלע לעני בשעת דוחקו. מכל מקום, לעניים קשה לקבל הלוואות, ועל-כן זו גמילות חסדים להלוות לעני, ובתנאי שהמלוה יודע שהעני יתקשה להחזיר את ההלואה, ועל-כן מתייחס להלוואה כמתנה ולא דוחק את העני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 16:10 לינק ישיר 

מ
אומר לך פשט בגמרא- ששמעתי מאבי ז"ל

יבמות דף סג.

המלוה סלע לעני בשעת דחקו, עליו הכתוב אומר- אז תקרא וה' יענה תשוע ויאמר הנני.

מה המעלה הגדולה הזו של המלוה לעני סלע,- דבר רגיל- שהגמרא מזכה אותו בפסוק הזה?
יש לדייק בלשון הגמרא- במלה לעני בשעת דוחקו- הפשט הפשוט הוא דוחקו של העני?!
איך? הרי העני תמיד חיי בדוחק-ולכן הוא עני, וסימן שהוא מבקש הלואה, אז מה הרבותא בשעת דוחקו?

התשובה היא- בשעת דוחקו של המלוה.

ואם נדייק עוד הפסוק נאמר על מלווה ולא על נותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 15:54 לינק ישיר 

ירוחם,

התורה מצווה פתוח תפתח את ידך לאחיך, לענייך, ולאביונך. לאחיך, זה הקרוב לך. לענייך, זה הנזקק לעזרתך. לאביונך, זה שאיננו יודע אלא לבקש.

לבארון רוטשילד היו פקידים שמדי יום היו מחלקים צדקה לאלפי נזקקים שהיו פונים אליו לעזרה. לא בכדי הוא היה גם היחיד מעשירי ישראל שתמך במושבות הראשונות בא"י. אמר רבי שמואל מוהליבר: למה תלמידי חכמים נמצאים אצל העשירים והעשירים לא נמצאים אצל תלמידי חכמים? כי תלמידי חכמים יודעים את ערך הכסף ואילו עשירים אינם יודעים את מעלת התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 12:20 לינק ישיר 

מ

הקפיטליזם מקורו בדת הקלויניסטית שהעריכה את בני האדם בהתאם לממונם. במדינות הפרוטסטנטיות, גם בדורנו, המעמד החברתי נקבע כך.

גם אתה מעריך בני אדם לפי ידיעותיהם- זה עמל ולמד- זה עמל והרויח ממון,

ברכות דף יז. מרגלא בפומייהו דרבנן דיבנה: אני בריה וחברי בריה, אני מלאכתי בעיר והוא מלאכתו בשדה, אני משכים למלאכתי והוא משכים למלאכתו, כשם שהוא אינו מתגדר במלאכתי כך אני איני מתגדר במלאכתו,

התורה היא של אנשים - לא מלאכים. יש נדיבים פחות ויש נדיבים יותר, רוב האנשים לא מוכנים לעבוד בשביל הזולת, זה טבע האדם -וטוב שהוא כך-,
הכרתי לפני שנים יהודי יקר   יקר מכל הבחינות יהלומן גדול, איש צדקה וחסד, שהיה רץ לתת צדקה ולעשות חסד, בין היתר היה כל יום שישי מושיב פקיד מיוחד ליד שולחן עם עשרת אלפים דולר, וכל מי שהיה מבקש לצרכי שבת קיבל- 100$ כל אחד- אז זה היה הרבה מאד כסף,
עברו כמה שנים, והיהודי היקר הזה נאלץ לעזוב את הארץ ויצא לעבוד עבודת כפיים, ונפטר עני מלא צער ובושה ממצבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 12:00 לינק ישיר 

ירוחם,

אם רוב האנשים נדיבים וישרים, אזי אין דבר טוב משמיטת כספים, שהנדיבים שומטים כספים בשביעית בחפץ לב והנזקקים משתדלים להחזיר הלוואות. אולם אם רוב האנשים קמצנים ולא הגונים, אזי אינם מסוגלים לשמור על מצווה חשובה כמו שמיטת כספים שהינה תנאי לקיום מצוות היובל.

הקפיטליזם מקורו בדת הקלויניסטית שהעריכה את בני האדם בהתאם לממונם. במדינות הפרוטסטנטיות, גם בדורנו, המעמד החברתי נקבע כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 11:51 לינק ישיר 

הלל הבין כי העולם לא יכול להתפתח בשיטת התורה, של שמיטת חובות, הלל היה חוטב עצים לפני שנהיה נשיא, הוא ידע כי אין ארוחות חינם. חברה לא יכולה להתקיים לאורך זמן, כשחלקם אוכלי חינם, ולא מחזירים חובות, האדם לא פראייר, הוא לא יעבוד בשביל זולתו חינם.

ההבדל בין הקומוניזם והקאפיטליזם- אגב לשיטה הקאפיטליסטית, לא היו הוגי דעות לפני הנהגתה כמו מרקס אנגלס לנין וטרוצקי.
הקאפיטלזים נוזרמעצמו ומכבוד שהאדם נתן לעמלו של הזולת, וידע להעריך את הקניין של הזולת, קניין שרכש בעמלו וזעת אפיו.
 בקאפיטליזם אתה צורך לפי עבודתך! בקומוניזם-תאורתית- אתה צורך לפ צורכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 11:47 לינק ישיר 

בעל,

התורה שבכתב דורשת טוב לכולם באמצעות שמיטת כספים, אשר מקלה על עניים בעלי חוב, ועשירים שהילוו הלוואות לנזקקים מתברכים משמירתה. בתקופת בית שני עשירים מרוב אהבת ממון לא הילוו הלוואות לעניים בהתקרב שביעית, ותקנת הפרוזבול נועדה לתקן את המצב מכח התורה שבעל-פה.

תוקן על ידי מ80 ב- 11/06/2012 11:48:38

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לא תגנוב, עד מתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext