בית פורומים עצור כאן חושבים

הלכה - אורתודוכסיה, רפורמה, קונסרבטיביות, עצכח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2012 15:35 לינק ישיר 
הלכה - אורתודוכסיה, רפורמה, קונסרבטיביות, עצכח

אחת השאלות החמות ביותר, והמכריעות ביותר, הוא היחס להלכה ולשינויים בתוכה. אשכולות רבים מספור כאן תלוייים ועומדים בשאלה זו. נהוג להניח שזהו ההבדל על אודותיו הוציאו האורתודוכסים את התנועות השונות מכלל ישראל. [אמנם יש לטעון שהפילוג הוא על רקע אמוני, אמונה בתורה שבכתב ושבע"פ וכו', אך ברור שהנפק"מ בפועל הוא העיקר]

אסכם את הגישות העיקריות כפי שהבנתי [ללא מחקר מעמיק], ואנסה לראות איפה עומדים כאן ואיזה גישה ניתנת להגנה תוך שמירה על היושר האינטלקטואלי.

ישנם שלש שאלות יסודיות: א- החיוב של ההלכה. ב- גבולות הפרשנות שלה. ג- איכות קיום ההלכה למעשה בתוך הקהילות.

אורתודוכסיה: ההלכה כולה, כמו שהיא לפנינו בשו"ע מחייבת, ללא יוצא מן הכלל.

לא נשאר לנו אלא לדון ולהתווכח בתוכה, כפי שהתקבעה מאז חתימת התלמוד ואחריה, כפי סגנון הדיון שהתקבע. כל מחקר היסטורי ומדעי [למעט מקרים מסוימים] ואחר לא משנה בכלל לגבי ההלכה.

בקהילות אורתודוכסיות יש אחוז שמירת ההלכה הגבוה ביותר. עם הבדלים מסוימים בין כלל הסוגים שבה.

רפורמה: ההלכה לא מחייבת. לפחות לא בצורה שהיא מאז חז"ל ועד היום.

ממילא אין גם צורך לפרש מחדש את ההלכה. היהדות עיקרה התכנים המוסריים או אחרים שלה, ואלו יש ליישם כל דור ומקום לפי טעמו. [אם סילפתי כאן תוכל אמשלום לתקנני]

מכיון שברפורמה אין הלכה, איני יודע אם ניתן לדבר על אחוז מקיימיה בתוכה. מכל מקום,

קונסרבטיביות: ההלכה מחייבת.

היא ניתנת לפרשנות ע"י חכמי כל דור. תוך עמידה בקריטריונים הלכתיים.  גם על סמך מחקרים היסטוריים, מדעיים, ואחרים. כמו"כ מאמינים שכל הסמכויות שהיו לחז"ל לתקן תקנות, ולבטל דבר מה"ת, ישנם גם היום. לאחרונה גם הסכימו לשינויים רבים על סמך שינוי המוסר האנושי.

כאן יש [לפי מה שקראתי] לכאורה הסתירה הכי גדולה בין ההלכה למעשה, כאשר רוב הציבור שלהם לא נאמן להלכה גם לפי הפרשנות שלהם.

יש שיגידו שהסיבה העיקרית לזה הוא שבלתי ניתן לכונן מחויבות עמוקה להלכה ללא האמונה והשמרנות הנלווית אליה. ובטיעון זה רוצים לנמק את העמדה האורתודוכסית גם אם לא לשיקולים אמוניים משיקולים פרקטיים של רצון לשמור על מחויבות להלכה שהוא העיקר לדעתם.

יש שטוענים שאין זו הסיבה אלא הסיבה העיקרית היא העדר מערכת חינוכית מתאימה. כראיה לדבריהם מביאים שאצל חובשי בתי המדרש הקונסרבטיביים ובוגרי מערכת התורנית שלהם רמת שמירת ההלכה גבוה בהרבה. ונראים דבריהם.

גישות עצכחיות: המבוא הטוב ביותר לשלל הגישות  נמצא באשכול סיווג האסכולות ביהדות התורנית. ויש להוסיף להם את גישת הרב מיכי. [אם ירצה יוכל בעצמו להרחיב או לסכם פה את גישתו ביחס לשלש השאלות שסיכמתי כאן]

כל הגישות האלה נמצאים פחות או יותר סביב העמדה הקונסרבטיבית. וצל"ע בהבדל ביניהם אם יש. ההבדל העיקרי הוא שהעצכחיות מנסה לכונן מערכת חינוכית חרדית, וברובה סוברת שללא מערכת כזאת לא ניתן לכונן את רמת המחויבות הנדרשת. כמו כן דורשים רמה לימודית ועיונית יותר גבוהה, גם בשביל לעגן שינויים בהלכה הקיימת, וגם בשביל לשמור את רמת הרציניות והמחויבות.

למעשה גם העמדה הלייבוביצית. [שמייצגה בפורום כעת הוא תלמידטועה] נמצאת סביב הקוטב הזה. באשר גם היא טוענת שהעיקר הוא המחוייבות כלפי שמיא ולא פרטי המצוות או ההיסטוריה שלהם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 19:22 לינק ישיר 

ואולי זהו באמת ההבדל בין הגישות. הרפורמים רוצים טוב להם ולאחרים (לפחות בהגדרה) בעוד את האורתודוקסים זה בכלל לא מעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 19:19 לינק ישיר 

אולי זה תורף הרפורמיזם.

להיות טוב מחמת אנושיות ולא מסיבה חיצונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 18:02 לינק ישיר 

ייתכן.
תודה. או איך שאומרים פה, איקון ירוק.

מחויבות לעשות הטוב יש לכאורה גם לחילוניים [רובם עכ"פ]. א"כ מה הבדל בין זה לרפורמים חוץ משינוי השם? [בלשון אמשלום-הזדהות קהילתית]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:38 לינק ישיר 

יהי,

באתי לסייע ולא להפריך.

בעיקר להגן כנגד המערערים שלכאורה לא ירדו לסוף דעתך.

לרפורמים יש מחויבות לעשות את הטוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:22 לינק ישיר 

ייתכן
רק שתי הערות לסיכומך.
1- גישה השלישית הרפורמית אכן מחוייבת לרעיון, אך גם הרעיון עצמו משתנה לפי הפשטות המתחדשות בכל יום. ממילא לא ברור לי איזה מחוייבות יש כאן בכלל, ולכן ניסחתי את זה כבלי מחוייבות. אולי יש רק מחוייבות תרבותית קהיליתית, כדברי אמשלום. אם תרצה תוכל לקרוא לזה מחויבות.
2- השמטת את הגישה[ות] הרביעית. בנוסח שלך, היא: מחוייבות רק למחוייבות. י"א שמפני זה צריך לשמור גם את הפרטים כמכשירי מחוייבות או שק"ק. וי"א שלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 16:57 לינק ישיר 

ספרן
הפרינציפ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 15:56 לינק ישיר 

אם הבנתי נכון, יהי ניסח בקווים כלליים 3 גישות להלכה.

1.      מחויבות מוחלטת להלכה ולסדר השתלשלותה.

2.      מחויבות עקרונית, אך גמישה.

3.      מחויבות רק לרעיון ולא להלכה למעשה.

האורתודוקסיה, מה שמכונה כיום חרדיות, אימצה בפירוש, בהצהרה וברעיון את 1.

מטבע הדברים, מסיבות היסטוריות, סוציולוגיות, פוליטיות ופרשניות, גם הזרם השמרני ביותר, "נהנה" מדינמיות ברמה זו או אחרת.

בנוסף, הגישה השמרנית אינה רואה בהחמרה סטייה, אלא אדרבה, משמרת למשמרת.

אפשר לא להסכים. זאת העמדה החרדית והיא קוהרנטית ברמה סבירה לחלוטין.

הקונסרבטיזם, בגדול, אימץ את 2.

שינויים כאלה ואחרים, הנובעים משלל סיבות, אינם משנים את הנחת היסוד העומדת בבסיס הרעיון.

הרפורמיזם, בגדול אימץ את 3.

כנ"ל.

כמובן, שלכל זרם יש תתי ותת תתי זרמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 14:25 לינק ישיר 

בע"ב,

מה לסוגיית פיקוח נפש להכא ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 13:57 לינק ישיר 

ספרן כתב:

אמש',

הקריטריונים המקובלים בעולם ותוארים אקדמיים, לא רק שהם זרים לעולם ההלכה - מלבד היראת שמיים שהיא גם מציבה כדרישה יסודית -  אלא אפילו מחשידים את בעליהם כמי שצריך בדיקה אחריו.

הקונטרס של הרב גולינקין איננו מסתיר את העמדת האדם כקודם לתורה העומדת לשרותו.

יומא פה ע"ב
רבי יונתן בן יוסף אומר (שמות לא) כי קודש היא לכם היא מסורה בידכם ולא אתם מסורים בידה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 12:41 לינק ישיר 

אמשלום

גם התרגיל שאני הצעתי אינו מופרך כלל ועיקר.

קחי דוגמא אחת של שאלה הלכתית, ונבדוק אם תשובות הזרמים השונים שוות.

כל כך קשה למצוא שאלה אחת שבו תראי שכולם שווים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 21:11 לינק ישיר 

[יהי,

התרגיל שהצעתי לך אינו מופרך כלל ועיקר, ודבריך האחרונים מוכיחים זאת - 
כמה פעמים כתבתי באשכול הזה שאני חושבת שיש הבדלים משמעותיים בין הזרמים, ועדיין אתה טוען כנגדי שאני חיה בעולם בו אין משמעות להבדלים וכו'. לו הייתי פחות צינית, הייתי יכולה להסיק מכך, שאתה אכן אינך מוכן לבחון באמת את הנחות היסוד שלך, ושום עובדה או הוכחה לא תועיל.

ההגדרות שאתה משתמש בהן כאן אכן נפוצות. אולי זה בגלל שהן פשוטות ופשטניות. זה לא הופך אותן לנכונות במציאות האמיתית.
(אגב, ההגדרה שלך את הרפורמים מצוינת. היא אמנם לא מגדירה כלל את הרפורמה, אבל אני בטוחה שזו הגדרה מצוינת למשהו).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 20:12 לינק ישיר 

אמשלום
לתרגיל שהצעת-
בא ניקח דוגמא אחת בלבד של שינוי בהלכה שעומד על הפרק, ונבחין האם יש איזה הבדל קטן בין הזרמים השונים שהוזכרו. באם תוכיחי שאין הבדל- אודה לך מיד.

ככל הידוע לי, אלו ההגדות המקובלות פחות או יותר בעולם כולו בהבדלי הזרמים האלה, [עי' גוגל וויקיפדיה] זה שאת חיה אולי בחברה בו אין משמעות לשום דבר וכולם מודים שכולם מודים שהכל סתם סוציולוגיה, גם אינו משנה כלום.

וכמו שכבר כתבתי, גם אם נכון שהגדות אלו הם של זרם אחד בלבד, הרי שוב יש לנו הבדל עיקרוני בין הזרמים: לדעת האורת', רק היא מחוייבת להלכה, השאר לא. לדעת הרפורמים וכו', גם היא לא מחוייבת להלכה, כי הכל בין כך סתם תרבות ומנהגים וזהויות חברתיות. האם זה לא הבדל עקרוני?

תוקן על ידי יהיאור ב- 26/07/2012 20:22:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 20:09 לינק ישיר 

[ספרן,

כך ניחשתי 

יהי,

יש לי תרגיל גם בשבילך - 
נסה לחשוב, מהי כמות (או לחילופין - איכות) ההוכחות שתזדקק להם בשביל לשנות את הנחת המוצא שלך? 

ועוד משהו - ההגדרה "מוסכם פחות או יותר בכל העולם כדבר פשוט"  גם היא פנים-מגזרית של קהילה ספציפית. בעולם שאני חיה בו, זה לא פשוט ולא מוסכם, והמציאות מוכיחה מדי יום שזו טעות.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 19:46 לינק ישיר 

סתם נזכרתי באשכול ישן שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 19:45 לינק ישיר 

אמשלום
אני מוכן לבדוק כל שאת רוצה. פשוט עוד לא הוצג כאן משהו מספיק שידחה את מה שידעתי והגדרתי, שגם מוסכם פחות או יותר בכל העולם כדבר פשוט. [לא שזה מוכיח משהו, רק שחובת ההוכחה על החולק]
ולא, אליס לא הוכיח כלום, חוץ מהעמרציות שלו. [רק תרגיל: קחי את כל רשימת הסימנים בשו"ע שהוא הביא, וצעייני בבאר הגולה שלצד השו"ע, ותרשמי כמה אחוזים של ההלכות שמשום מה חשב שהם מנהגים, הם הלכות תלמודיות]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הלכה - אורתודוכסיה, רפורמה, קונסרבטיביות, עצכח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext