| נשלח ב-26/7/2012 22:18 |
|
| |
קמצא ובר קמצא סיפור אמיתי?
גיטין דף נה: אמר רבי יוחנן, מאי דכתיב: +משלי כ"ח+ אשרי אדם מפחד תמיד ומקשה לבו יפול ברעה? אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, אתרנגולא ותרנגולתא חרוב טור מלכא, אשקא דריספק חרוב ביתר. אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, דההוא גברא דרחמיה קמצא ובעל דבביה בר קמצא, עבד סעודתא, אמר ליה לשמעיה: זיל אייתי לי קמצא, אזל אייתי ליה בר קמצא. אתא אשכחיה דהוה יתיב, אמר ליה: מכדי ההוא גברא בעל דבבא דההוא גברא הוא, מאי בעית הכא? קום פוק! אמר ליה: הואיל ואתאי שבקן, ויהיבנא לך דמי מה דאכילנא ושתינא, (דף נו ) אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי פלגא דסעודתיך! אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי כולה סעודתיך! א"ל: לא. נקטיה בידיה ואוקמיה ואפקיה. אמר: הואיל והוו יתבי רבנן ולא מחו ביה, ש"מ קא ניחא להו, איזיל איכול בהו קורצא בי מלכא.
הסיפור אומר דרשני.
מה ענינו של קמצא בסיפור הזה? הרי הוא בכלל לא היה בעניין. הוא בכלל לא היה שם- בגללו חרבה ירשליים?
ההוא גברא- שעשה את הסעודה- שהיה אשם בכל הענין, התנהג בצורה מכוערת ביותר. איך קרא לו?
הרבנן שישבו וראו את המחזה המביש ולא מחו- איך קראו להם? גם הם היו אשמים. מאד אשמים.
השמש- האם היה חרש- הוא לא שמע מה שאומרים לו? הוא היה מטומטם? הוא לא ידעה על השנאה הגדולה בין הבע"ב לבין בר קמצא?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 21:55 |
|
| |
ירוחם,
צר לי שאתה מסלף דברים. לא זה בכלל מה שטענתי ואתה מוזמן לעקוב אחר האשכול ולהראות לי היכן כתבתי עקרון זה שאתה שם בפי. אם כי לאור נסיון העבר אני ממש לא תולה בזה תקוות.
מצידי תאמר שכל התלמוד הוא רק רמז ומשל, מה אכפת לי. אתה חושב שאיני יודע את הרמב"ם הזה וכיו"ב? אבל אם היית בא ומניח שרירותית שהמעשים האלה לא קרו - זכותך, ופרש רעיונית כרצונך. אבל לא עשית כך, אלא פתחת בשאלות שמהן רצית "להוכיח" שהמעשים לא קרו. ועל זה הגבתי שאין כאן אפילו בדל ראיה.
על הנחתך הראשונה שהכותרת מציינת אשמים [שהתחילה בסדרת קושיות] שאלתי אותך שאלה פשוטה בתכלית משתי הכותרות הצמודות באותו משפט והזהות לגמרי מבחינה תחבירית ודקדוקית. עד עכשיו לא ענית. [סליחה, אמרת שזו "טענה שלא מן העניין"... אכן תשובה ניצחת]. טענת רק שמכיון שבכותרת הראשונה יש בני אדם שהוא יצור בר האשמה, זה מספיק בכדי לחלק בסכינא חריפא בין כותרות זהות לגמרי. בניגוד לכלל יסוד שכל ילד שלומד תלמוד יודע.
לאחר מכן "הוכחת" ששני המעשים הבאים ג"כ לא יתכנו. למשל: אתה מניח משום מה ש"עיר גדולה" אמורה להופיע בתלמוד יותר פעמים ממה שהחליטו מסדרי התלמוד להזכירה. הרי לך הוכחה מוחצת. מה נאמר ומה נדבר. בנוסף - טעית עובדתית באמרך שהיא מוזכרת רק פעם אחת. כל זה לא מפריע לך לחזור ולומר ש"הוכחת" שהמעשה לא יתכן.
אנחנו באמת בשני קוים מקבילים. אבל לא במה שציינת.
לא אדון איתך יותר כי לצערי נוכחתי לראות פעם אחר פעם אחר פעם שאין עם מי לדון. אתה מנהל דו שיח עם עצמך, דבר לא יזיז אותך מדעתך ואת כל העולם כולו תעקם ובלבד להשאר בה. שיהיה לך לבריאות. שוב, קוראי האשכול האובייקטיביים ישפטו.
כל טוב לך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 21:29 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | לחריפי מבט ועיון איפה במגילת איכה- (נתתי את ליבי הבוקר) יש רמז לסיפור של בר קמצא? גיטין דף נו אזל שדר בידיה עגלא תלתא. בהדי דקאתי שדא ביה מומא בניב שפתים, ואמרי לה בדוקין שבעין, דוכתא דלדידן הוה מומא ולדידהו לאו מומא הוא
יכול להיות שזו חידת חמיצר- אבל תנסו. |
|
חשבתי כי לאחר הצום ימצא צרי בפורום.
במגילת איכה באופן מוזר בארבעת הפרקים שכתובים לפי הא. ב. הפה קודם לעין,
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 20:58 |
|
| |
התשובה בהחלט ענינית- אתה טוען כי כל מה שכתוב במדרש בגמרא היא אמת. ואני טענתי כי המדרש אינו אמת וניסית-לדעתי הצלחתי להוכיח- כי המדרש הזה כמו יצר אחרים אינם אמת. והוא בא רק להעביר לנו מסר בצורת סיפור,
אנחנו נשארנו בשני קווים מקבילים, הבאתי לראיה את הרמב"ם, בשבילך- כי המדרשים אינם אמת סיפורית- בשבילך ולא בשבילי כי אפילו אם כל העולם היה אומר אחרת לא הייתי מקבל-(גם את זאת אמר הרמב"ם)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 19:32 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | נתנאל הפורום הזה משמש גם לתת השכלה בדברים מסוימים לכמה שאין להם, במסגרת הלימוד עיין ברמב"ם פר' המשנה הקדמה לפרק חלק, ותמצא את מקומך המתאים בין הכתותת שהוא מונה, תהיה שבע רצון בכת שלך, כי כנראה תפגוש שם כמה מעמיתך. |
|
תשובה עניינית כזו כבר מזמן לא ראיתי. אין מה לומר, עכשיו הכל מובן לי. יישר כוח גדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 13:33 |
|
| |
ואמאי לא? כאן כתבתי בהרחבה יותר ומקיפה יותר.
אם לנגח רצית? לא עלה בידך
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 13:14 |
|
| |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 13:05 |
|
| |
לחריפי מבט ועיון איפה במגילת איכה- (נתתי את ליבי הבוקר) יש רמז לסיפור של בר קמצא?
גיטין דף נו
אזל שדר בידיה עגלא תלתא. בהדי דקאתי שדא ביה מומא בניב שפתים, ואמרי לה בדוקין שבעין, דוכתא דלדידן הוה מומא ולדידהו לאו מומא הוא
יכול להיות שזו חידת חמיצר- אבל תנסו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 12:09 |
|
| |
נתנאל הפורום הזה משמש גם לתת השכלה בדברים מסוימים לכמה שאין להם, במסגרת הלימוד עיין ברמב"ם פר' המשנה הקדמה לפרק חלק, ותמצא את מקומך המתאים בין הכתותת שהוא מונה, תהיה שבע רצון בכת שלך, כי כנראה תפגוש שם כמה מעמיתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 03:53 |
|
| |
כתבתי כבר מקודם.
אתה יכול לנבוע רעיונות כרצונך, אבל אם רצונך לומר אותם כפירוש בגמרא, אינך יכול להתעלם מכללי ניתוח פשוטים של טקסט תלמודי.
אתה מניח על סמך החלטתך בלבד שכותרת מסויימת מציינת אשמה [רק משום שמוזכרים בה "בני אדם" שהם יצור בר האשמה], ומכאן מתחיל מסע קושיות ותירוצים, בזמן ששתי כותרות זהות לחלוטין באותו משפט עצמו - אינן כאלה ומוכיחות שהאמורא מציין כאן כותרות בלבד שאין להסיק מהן דבר וחצי דבר, אלא יש לעיין בסיפור המפורט ולהסיק ממנו. כאמור, אתה יכול לומר על דעת עצמך בלבד שהכותרת הראשונה מאשימה, אבל הוכחה אין לך, לא רק שאין אלא שהפשטות היא אחרת.
ורק תזכיר לי את ה"הוכחה" שלך ששתיים "בטוח" לא נכונות? טור מלכא למשל, כן, האין זו ספקולציה במיטבה (במירעה)?
אבל אני רואה ששום דבר לא יזיז אותך מדעתך, אז חבל על מאמציי. יהי כך. אני את שלי אמרתי וקוראי האשכול ישפטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 03:29 |
|
| |
שאלתך אכן היתה נכונה, כי קשרת בה את שלשת הסיפורים ליחידה סיפורית אחת, ולכן עם שניים מתוך השלשה בטוח לא נכונות יש להניח כי גם השלישית לא נכונה אבל בנוגע להקיש מכותרת על תרנגות לכותרת המאשימה באשמה חמורה אדם, הקשר לא לענין,
עזוב חבל על הזמן זה סתם ספקולציה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 03:17 |
|
| |
ירוחם,
איני רואה בדבריך אלא אוסף של ספקולציות.
באשר ל"חילוקי הדעות ביננו" בעניין הכותרת. שאלתי אותך שאלה פשוטה ביותר שאין לך עליה מענה, משתי הכותרות האחרות הזהות.
אגב, ביום ששי אמרת ששאלתי נכונה, ובמוצאי שבת פטרת אותה כ"טענה שלא מן העניין".
לך הפתרונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 02:49 |
|
| |
נתנאל בענין הכותרת יש חילוקי דעות ביננו שישארו בכך. אם לא השתכנעת לא תשתכנע, ולהפך. בעניין טור מלכא- המקור הראשון מסתמך על הגמרא הזו, ולכן היא לא רלונטית השניה היא הר המלך, בתרגום יכול להיות אבל במחילה עיר כה גדולה היתה אמורה להופיע בגמרא עוד מספר פעמים אם היתה. הסיפור הוא סיפור בהמשך הסיפור של מרתא בת בייתוס הוא סיפור בלתי אפשי כרונולגית. תגיד אתה חושב שמלכות רומי היתה שולחת צבא אדיר לפרובינציה הרחוקה, סתם בגל פטפטנותו של בן אדם, מלכות רומי היתה מלכות מסודרת עם קונסטיטוציה- היה סנאט שהיה צריך לאשר את המבצע , כל זאת על סמך פטפטנות? מה פרוש היה בהול ולא הספיקו לשאול את ריב"ז, בדבר כה אקוטי, נדחף לו תנא ופסק הלכות נפשות, ואין פוצה ומצפצף? מענין כי הסיפור הזה מסופר בבל בבלי ומשום מה לא מוזכר בירושלמי- כשגיבורה הראשי של תחילת הסיפור והמשכה רבי יוחנן חיבר את הירושלמי?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 02:46 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | אגדות חז"ל הינן משלים ואין להבינן רק כפשוטן.
|
|
אני לא חושב שזה נכון לומר את זה באופן גורף.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 02:29 |
|
| |
נתנאל,
אגדות חז"ל הינן משלים ואין להבינן רק כפשוטן. אמר ר' יוחנן בר תורתא: בשני (בבית שני) מכירין אנו אותם שהיו יגעין בתורה וזהירין במצוות ובמעשרות וכל ווסת טובה היתה בהן, אלא שהיו אוהבים את הממון ושונאין אלו לאלו שנאת חנם וקשה היא שנאת חנם שהיא שקולה כנגד ע"א וגילוי עריות ושפיכות דמים. שורש שנאת חנם הוא אהבת ממון, דהיינו אהבה עצמית דמיונית המונעת אהבה בין איש לרעהו. בגלל אהבת ממון עשירים לא היו מלווים הלוואות לעניים לקראת שביעית, והלל הצטרך לתקן פרוזבול.
כתב הנצי"ב בהעמק דבר לספר דברים: " וראוי לדעת שכמו בחרבן בית ראשון שהיה עיקרו בשביל עבודה זרה כמבואר בפ' נצבים וביומא דף ט, היו ראשי המחטיאים גדולי תורה, כך חרבן בית שני שהגיע ע"י שנאת חנם, ועיקרו היה אהבת ממון יותר מדאי כדתניא בתוספתא שלהי מנחות, ומזה הגיעו לשפיכות דמים בהיתר... היו ג"כ עיקר המחטיאים את הרבים ת"ח גדולי תורה... אמנם משה רבינו הזהיר על עבודה זרה ביותר באשר שאז שלט זה היצה"ר ביותר. וכך דייקינן שני החטאים הללו אע"ג שנראים לנו שהם רחוקים זה מזה הרבה, באמת ממקור אחד יוצאים בדבר הנראה שהוא מביא לידי פרנסה... שזה היה החשק לעבודה זרה בבית ראשון, וזה היה אהבת הבצע בבית שני, ועדיין הוא מרקד בינינו."
תוקן על ידי מ80 ב- 29/07/2012 02:47:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2012 02:01 |
|
| |
מ80,
כתבתי לך וגם לירוחם. רעיונותיכם נכונים ויפים, אבל לא מובן לי לא האופן בו אתם אונסים אותו על המעשה בגמרא, ולא הסיבה מדוע הנכם זקוקים לכך.
אגב, אני יודע על שנאת חינם המוזכרת בפירוש כסיבה לחורבן בית שני. איפה מוזכרת אהבת ממון כסיבה, או גם אם היא מוזכרת האם היא השחיתות היחידה המוזכרת בנוסף לשנאת חינם? האם היא מובלטת במיוחד בדברי חז"ל כשוררת בזמן ההוא ובפרט כסיבה לחורבן?
ועוד אגב, שמעתי פעם ראיה יפה מאד עד כמה גרועה היא שנאת חינם: בתפילות ימים נוראים בחזרת הש"ץ אומרים ב"שים שלום":
אבינו מלכנו, זכור רחמך, וכבוש כעסך, וכלה דבר, וחרב, ורעב, ושבי, ומשחית, ועוון, ומגפה, ופגע רע, וכל מחלה, וכל תקלה, וכל קטטה, וכל מיני פורענויות, וכל גזירה רעה, ושנאת חינם, מעלינו ומעל כל בני בריתך רשימה ארוכה כל כך של דברים נוראים, חלקם פרטיים [יחסית, כי גם בהם כלול הרבה] - דבר, חרב, רעב, שבי, וחלקם כוללים מינים פרטיים רבים - משחית, עוון, מגיפה, פגע רע, ואז עוברים לכללי יותר כדי באמת לכלול הכל - כל מחלה, כל תקלה, כל קטטה, כל מיני פורענויות, כל גזירה רעה.
ואז, לאחר כל הפירוט הזה שכולל כבר הכל בכל מכל, כשעל כל צרה אפשרית כבר ביקשנו, כשבקל וחומר נכללו גם דברים פחותים מאלה -
ושנאת חינם.
ללמדך שהיא קשה מן הכל.
 |
|
|
|
|
|