בית פורומים עצור כאן חושבים

חוקרי המקרא הדתיים וחז"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/7/2012 00:11 לינק ישיר 
חוקרי המקרא הדתיים וחז"ל

בשולי מאמרו של שמוליק בן דוד השבת במקור ראשון
http://musaf-shabbat.com/2012/07/27/%D7%A2%D7%95%D7%93-%D7%A2%D7%9C-%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%9E%D7%95%D7%A1-%D7%94%D7%AA%D7%A0%D7%9A-%D7%97%D7%92%D7%99-%D7%9E%D7%A9%D7%92%D7%91-%D7%95%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%A7-%D7%91%D7%9F/

חוקרי מקרא דתיים,קרי אנשים שמאמינים במקרא כיצירה אנושית ומקיימים אורח חיים אורתודוקסי, הינם תופעה של של הדור האחרון.
מסקרנת אותי ההתמודדות שלהם עם חז"ל שמציגים את התורה כיצירה אלוהית שנתנה למשה (אולי עם אקספשנס פה ושם שמונה פסוקים, סוד ה12 וכו').
בעיני עולות 3 אפשרויות:
1. חז"ל טעו או הוטעו.ניתן להם במסורת טקסט חתום, והם ייחסו אותו בשלמותו למשה רבנו.קצת תמוה , לאור העובדה שלדעת ביקורת המקרא התורה כפי שהיא בידנו נתחתמה אי שם בבית שני, כמה מאות שנים לפניהם.
2. חז"ל שקרו ביודעין.מתוך כוונה לקבע את חומשי התורה הם ציירו סביבם מיתוס שידעו שאיננו נכון.
3. דרך התירוץ.התגבשות והתקבלות התנ"ך עושות אותו לספר שמיימי, כך שאפשר לקרוא לו "ספר מן השמיים".(אפשר לקרוא את ההתפתלות הזאת במאמר שהבאתי לעיל).
באמת שאינני יודע מה עדיף, לחשוב שחז"ל הם טועים, מטעים או אנלויודע מה.
האם מישהו שמע על דרך אחרת שבה יכולים ללכת ביקורת המקרא עם אורח חיים דתי? 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 23:57 לינק ישיר 

כאמור היו 5 פיתות כלומר 15 שלישים. שאותם כאצור אכלו שלשה
ראובן  חלקו של ראובן היה 9 שלישים
חלקו של שמעון היה 6 שלישים.
כל אחד אכל כאמור 5 שלישים
כך שלראובן הגיע 4 שלישים
ולשמעון רק שליש 1
וכך היו צריכים לחלק את 5 השקלים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 23:13 לינק ישיר 

לא כ"כ ברור לי למה השאלה היא על חז"ל.
כך או אחרת חז"ל עשו בתורה כבתוך שלהם. בין אם האמינו בתורה משמיים (אך סברו שבכל זאת יש מקום לעדכן את הדברים בהתאם לרוח הזמן - תפיסה שונה מזו של האורתודוקסיה היום) ובין אם לא (וסיפרו זאת לאנשים כדי שיקיימו, כמו ממציאי כל דת).
השאלה היא למה הם נשארים יהודים מאמינים ולא הופכים לדאיסטים.
ראו למשל ראיון עם פרופ' ישראל קנוהל, חוקר מקרא שמגדיר את עצמו כיהודי אורתודוקסי, מחבר שני ספרים שמציגים תיאוריות על היווצרות העם היהודי וחומשי התורה הכופרות לחלוטין במקורה האלוהי של התורה שבידינו (ראו גם את תגובתו של הרב קליינר):
http://heb.hartman.org.il/Fck_Uploads/file/knohl.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 02:32 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
מקס,
?

מה לא מובן, אין ערך שאסור לשקר באופן אבסולוטי, שקר היא להוליד ילדים בזמן שנמנו וגמרו שטוב לו שלא נברא,
שקר זה להכניס את ילדינו למכונית בכל יום, אנו מחנכים את ילדינו כאילו העולם מחייך עלינו, בכל מקום שאתה נכנס מחייכים עליך, יש ספרות שלימה איך להצליח בחיים והכל בנוי על שקרים,

יש שקר מסוג אחד שאסור, לעבוד על אנשים, למכור לפרסם להדליק וכדומה את האנשים, כמובן לשקר בממון לשקר כמו מוציא לעז\דיבה על אנשים, במיוחד לשקר בענייני חברה, כמו הכסף וחוקי החברה שהם כביכול חוקים צודקים,

בקיצור,
כל שקר שהיא טוב לזולת חובה לשקר,
כל שקר שהיא רע לזולת אסור לשקר,

כמה שזכור לי החפץ חיים אומר למה כתוב מדבר שקר תרחק ?! כי אין איסור לשקר רק תתרחק מיזה כלומר תמצא דרך יותר ראויה לעזור לזולת במקום לעזור עם שקר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 14:36 לינק ישיר 

אבחן
מצטער לא הבנתי את הדיוק. תוכל להסביר?
לפי החשבון שבידי יוצא שהוא אכל 3 שלישים של ראובן ועוד 2 שלישים משמעון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 14:34 לינק ישיר 

אבחן
מצטער לא הבנתי את הדיוק. תוכל להסביר?
לפי החשבון שבידי יוצא שהוא אכל 3 שלישים של ראובן ועוד 2 שלישים משמעון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 12:40 לינק ישיר 

מקס,
?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 12:34 לינק ישיר 

עכשיו אני מבין מאיפה באים כל ההתרים המנוגדים לתורה

מותר לשקר מותל להחניף מותר לרצוח-(להלבין פנים) מותר לשנוא (גמרא בפסחים) מותר לגנוב את היחיד ובעיקר את הרבים ובמיחד את המדינה,
רבנן יכולים להתיר הכל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 10:49 לינק ישיר 
מותר לשקר וחובה לשקר (כמובן לטובת הזולת) והנה השקפת חז"ל בעניין

סלח נא ויאמר ה' סלחתי כדברך: ויאמר יהושע אל העם לא תוכלו לעבוד את ה' כי אלהים קדושים הוא אל
קנא הוא לא ישא לפשעכם ולחטאתיכם כי תעזבו את ה' וגו'( יהושע כד יט כ) א"ל הקב"ה ליהושע מה זה יהושע שוב אמרת לשון הרע לפני וכו' ?! וכי לא אני הוא שאמרתי למשה רבך (לעיל פס' יב) אכנו בדבר ואורישנו ואעשה אותך לגוי גדול ועצום ממנו כשבא דבר גדול בישראל ע"י מרגלים ועמד משה בתפלה לפני להזכיר שמותם של אבותיהם שמעתי תפלתו מיד וכיון שאמר לפני סלח נא לעון העם הזה וגו' סלחתי שנאמר ויאמר ה' סלחתי כדבריך וכו' והשיב יהושע לפני הקב"ה ואמר רבש"ע לא אמרתי כך לישראל אלא כדי לאיים אותם כדי שייראו מפניך שלא יחטאו ויעבדוך בלב שלם, באותה שעה היה הקב"ה מגפף ומנשק את ידיו של יהושע על חכמתו ועל בינתו
(תנדבא"י פי"ח)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 09:48 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

במקרה דנן, הנוח, כנראה, גם הנכון.

העורך לא התכוון כלל לשקר.

הוא קיבץ את הטקסט וערכו.

האבולוציה יצרה את הקאנוניזציה.

כזו עםארציות לגבי חז"ל עוד לא ראיתי בימי (כמובן מכותבים בעצכ"ח)
האומה היחידה שלא הולכת במקרה (מה שאין כן טוענת יובל הררי כלפי האומות בהיסטוריה) זו האומה היהודית,
במילא לומר אובולוציוני עלינו זו עםארציות, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 04:40 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מקס
קנאי למה? קנאי כמו החרדים היום?

ואם אתה מכיר אותו כל כך טוב, אתה מכיר את הפסק שלו?
לראובן היו 3 פיתות, לשמעון היו 2 פיתות,  לוי ביקש להצטרף לסעודה,
בגמר הסעודה הוציא לוי 5 שח ונתן להם.
ראובן רצה לקחת 3. ש"ח ושמעון רצה חצי בחצי.
מה פסק הראב"ע?

הוא פסק שראובן יקבל 4 ושמעון אחד. וההגיון בפסק הוא מדוייק להפליא, שהרי כ"א אכל 5 שלשות מהפיתה, א"כ האורח אכל 4 שלשות מראובן ושליש אחד של שמעון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 02:38 לינק ישיר 

במקרה דנן, הנוח, כנראה, גם הנכון.

העורך לא התכוון כלל לשקר.

הוא קיבץ את הטקסט וערכו.

האבולוציה יצרה את הקאנוניזציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 02:35 לינק ישיר 

ייתכן , אני מסכים שהפתרון שחז"ל טעו (כמו שהם טעו בעוד כמה דברים), הוא הפתרון הכי נוח.
הוא חוסך התפתלויות,אפולוגטיקה, ומוציא,טוב כמעט את כולם  בסיפור הזה.
רק שהפתרון הזה מעביר את השקר למישהו אחר, כמה דורות לפניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2012 21:26 לינק ישיר 

maxmen כתב:
  הם עםארצים גמורים בחז"ל, אולי שוטנשטיין עוזר להם היום, אבל זה רק לגבי התלמוד שזה חלק קטן והיית לתלמוד עורך במילא מהתלמוד הוא לא יכול להכיר את חז"ל, מקסימום את העורכים,

קיבלתי ביקורת על דברי אלה, שאני לא מכיר את אקדמיה בישראל וכו' וכו'
ולכן אני חוזר בי, כנראה אני לא מכיר מספיק,
ואתכם הסליחה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2012 21:21 לינק ישיר 

תשאר בדרכיך-  עוינות? הפלשתים היו בני בריתם של המצריים- היתה קרבת משפחה ביניהם, מעצמה כמו מצריים פחדה?
אבל שיהיה

מי שכתב את הסיפור הזה ישב בעבר הירדן המזרחית, וכת את זה לעם שגם הם היו  שם, ולכן האיזכור היה חשוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2012 18:30 לינק ישיר 

אולי כי הדרך הקצרה למצרים הייתה עוינת לכן עשו את כל הסיבוב בדומה למסלול שעשו
בני ישראל.
לפי ההסבר שלי הם עשו אבל גדול בעבר הירדן המזרחי ואז נשאו אותו לארץ כנען ושם קברו אותו.
לפי ההסבר שלך האזכור של עבר הירדן מיותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חוקרי המקרא הדתיים וחז"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext