בית פורומים עצור כאן חושבים

כשרות בשר מתורבת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/7/2012 21:43 לינק ישיר 
כשרות בשר מתורבת

לביאור המושג "בשר מתורבת" עיין:

אפשרויות
היתר מוחלט - כולל בשר מתורבת מתאים שמקורם בבעלי חיים לא כשרים (למה נקרא שמו חזיר שעתיד הקב"ה להחזירו לישראל)
היתר רק בתאים שמקורם בדגים עופות ובהמות כשרים
היתר רק בתאים שמקורם בדגים כשרים או בעופות ובהמות כשרים שנשחטו כהלכה
היתר רק בתאים שמקורם בדגים כשרים
איסור מוחלט משום "חדש אסור מן התורה"

שאלות נוספות
כשרות בשר מתורבת בחלב?
כשרות ספרי תורה ותפילין מעור בהמה מתורבת?

סוגיות הלכתיות שעשויות להיות רלבנטיות מבחינה הלכתית-טכנית
כשרות חלב milk (והרי אין מציאות שבתוך החלב לא ימצאו גם תאים מבשר הבהמה) 
כשרות ביצים
ביעתא בכותחא
בן פקועה (להכשיר בשר מתורבת מתאים שנלקחו מבהמה שנשחטה כהלכה)
עופות הגדלים באילן

היבטים רעיוניים-סוציולוגיים
אם וכאשר בשר מתורבת יהיה כשר, זול ובעל טעם וערכים תזונתיים זהים לבשר מן החי, האם יהיה מותר להמשיך לשחוט בעלי חיים לצורך אכילה? (משום צער בעלי חיים)
אם כל העולם יעבור בעתיד לצריכת בשר מתורבת ופוסקי ההלכה יחליטו לאסור את כשרותו האם לא יהיה בכך משום חילול השם עצום, וזה עצמו עשוי להיות נימוק להכשיר במידה וטעם האיסור יהיה רק "חדש אסור מן התורה"?

גילוי נאות: אני אישית מקווה מאד שבשר מתורבת (לפחות מחיות כשרות) ייחשב לכשר.

תוקן אורך הלינק לנוחות הקריאה

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 29/07/2012 22:04:05

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2017 17:38 לינק ישיר 

http://www.alysefer.com/cultured-meat/כשרות בשר מלאכותי – הצצה בזמן אמת אל תוך "מעבדת" פסיקת ההלכה בעת עבודתה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2017 17:37 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 22:12 לינק ישיר 

אגנו ,מתגעגעים אליך ,היכן אתה או תחת איזה ניק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 17:28 לינק ישיר 
העתיד מתקרב........

פריצת דרך: בורגר המעבדה הראשון נאכל

כדאי לדאוג שזה ייוצר מפרות שנשחטו על פי ההלכה, אחרת אולי יחששו מאבר מן החי או מטריפות (או מכשרות במקרה של חזיר וכדומה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2012 12:24 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2986248&forum_id=1364

דברי הרב שטיינמן הם בדיוק סוג התגובה שאני חושש ממנה בקשר לבשר מתורבת

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 22/11/2012 12:25:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2012 23:09 לינק ישיר 

אפרופו הדיון על שימוש בעור מתורבת לכתיבת סת"ם
http://www.gizmag.com/modern-meadow-in-vitro-leather/24441/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 00:14 לינק ישיר 

לא הייתי מציע להסתמך על השערות מלאתוסיאניות כדוגמת זו שהופרכו שוב ושוב, יש סיבות סבירות יותר למעבר לבשר מתורבת - צעב"ח וכנראה בעתיד גם המחיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2012 23:04 לינק ישיר 

http://www.haaretz.co.il/news/world/1.1810361

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2012 15:06 לינק ישיר 
על הסבל בעת שחיטת בהמות?

מעניין לקרוא בעניין זה את דבריה של ד"ר טמפל גרנדין מומחית בעלת שם עולמי לנושא המתה הומנית של בעלי חיים, שאינה חשודה כלל באנטישמיות (ראה למשל את הכתבה המחמיאה שפורסמה עליה בעתון החרדי משפחה
http://www.grandin.com/ritual/kosher.slaughter.html)

באופן כללי היא אינה מתנגדת לשחיטה כשרה ללא הימום קודם, ואפילו טוענת שבתנאים מסויימים (כמו למשל שחיטה כאשר הבהמה עומדת על רגליה וחיתוך באזור חוליה C1) שחיטה כשרה ללא הימום עשויה שלא לגרום לבהמה כל סבל. אבל עם כל זאת היא אומרת שבהעדר תנאים אלו (ולחלק מהדעות תנאים אלו עלולים לגרום לשחיטה להיות פחות מהודרת) באחוז מסויים של המקרים השחיטה גם כשהיא כשרה הלכתית עשויה לגרום סבל לבהמות.

ההדגשות להלן שלי:

Question 2: Why did shehita fail to induce rapid unconsciousness in some cattle?

I have observed kosher slaughter of thousands of cattle and calves. Some shochets are much more effective than other shochets. The cuts from all the shochets were proper and acceptable from a religious standpoint but some shochets performed cuts that were biologically more effective. Shochets who performed a fast knife stroke at the moment the carotid arteries were cut induced rapid unconsciousness more reliably than shochets who used a slower stroke. A slower stroke may cause the blood vessels to seal off. I have observed that cattle are more likely to attempt to get up when a slow stroke is used. Other variables include the angle and the exact position of the cut. The best shochets are able to cause over 90% of the cattle to collapse within 10 seconds. It is my opinion that shochets should be evaluated on the ability to perform both ritually correct cuts and biologically effective cuts. This could be done by scoring them on the percentage of cattle that collapse within 10 seconds.

Question 3: Does the animal feel the shehita cut?

I have operated the hydraulic controls on restraining boxes that hold cattle in a standing upright position. To determine if the animal felt the shehita cut, I experimented by using less and less pressure to hold the animal's head in the head holder. I put the head holder on so loosely that the animal could have easily pulled it's head out. When the shochet performed the cut, the animal made no attempt to move it's head. The special long knife used in kosher slaughter is very important. When slaughter without prior sunning is performed with a shorter knife, cattle will violently struggle and definitely feel pain. This is due to the point of the knife digging into the incision. To prevent the animal from reacting to the cut, the blade must be long enough so that the end of the knife remains outside the incision. When I operated the restraining box I was amazed that the cattle did not react to the shehita cut.

Question 4: Is unconsciousness instantaneous after the shehita cut?

Several different scientific studies have shown that insensibility after the throat cut is not instantaneous. Most cattle will become unconscious and insensible within 5 to 10 seconds after a biologically effective cut. However, sensibility can last for over a minute in a small percentage of cattle. When I operated the restraining box, I completely released the headholder and all restraints on many animals so that I could observe their reactions after the cut. Most cattle just looked around before they collapsed. They appreared to not be aware that their throats had been cut. To maintain good animal welfare standards, the animal should be held in the restraining box until it collapses.

מתוך

http://www.grandin.com/ritual/qa.cattle.insensibility.html
http://www.grandin.com/ritual/cattle.cut.jawbone.improve.welfare.html

מאמרים נוספים בנושא
http://www.grandin.com/ritual/rec.ritual.slaughter.html

מאמרים נוספים בנושא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2012 10:12 לינק ישיר 

התחלת דיון דומה בהלכה המוסלמית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 13:09 לינק ישיר 
24. אין דין איבר מן החי בבשר מתורבת

לענ"ד ניתן להראות חד משמעית שאין דין איבר/בשר מן החי או מפרכסת חל על בשר מתורבת לא עבור יהודים ולא עבור גויים.

מצד הבהמה שממנה נלקחו התאים מייסדי השושלת - אין כלל חשש, שכן  -כפי שכבר הבהרתי- ניתן לקחת את התאים מהבהמה אחרי שיצאה נפשה לכל הדעות.

מצד החשש שמא הבשר המתורבת עצמו הוא "חי" - נראה לי שזו סברה תמוהה ביותר, שהרי ברור ש"איבר/בשר מן החי" פרושו איבר/בשר שנלקח מבעל חיים חי העומד בפני עצמו, וברור שבשר מתורבת אינו בעל חיים העומד בפני עצמו.

ניתן לחזק טענה אחרונה זו מכמה צדדים:
1. ה"חיות" של הבשר המתורבת נעדרת את הסממנים המאפיינים בעל חיים (כמו יכולת תנועה, חושים, פרייה ורבייה) ואיננה עולה על ה"חיות" של חיידקים, פטריות וצמחים, ובאלו ודאי אין איסור בשר/אבר מן החי.
2. איסור איבר מן החי אינו חל אפילו על כל בעלי החיים אלא רק על בהמות, חיות ועופות. בדגים, וחגבים (וכל השרצים עבור בני נח) אין איסור איבר מן החי. בשר מתורבת ודאי אינו בעל חיים מסוג בהמה, חיה או עוף.
3. ידוע שאיברים מסויימים (כמו כבד, כליות, לבלב) יכולים לשרוד במשך כשעה אחרי מות הבהמה גם ללא כל אמצעי שימור מיוחדים (אם משמרים אותם הם יכולים לשרוד למעלה מ12 שעות ואלו מעשים שבכל יום בתחום השתלת איברים). ראה למשל
כעת אם היתה סברה לטעון שאיבר חי דינו כבעל חיים לעניין איבר/בשר מן החי הרי שהיה אסור לבני נח לאכול את איברי בהמה עד שיוודאו שהאברים עצמם נעדרי כל חיות, כלומר לפי האמור לעיל היה עליהם להמתין לפחות שעה אחרי שהבהמה חדלה לפרכס. אבל למעשה אין הדבר כך, וכידוע ברגע שהבהמה חדלה לפרכס והוציאה את נפשה מותר לבן נח לחתוך מבשרה ולאוכלו אפילו נא, ואף ליהודים אין הדבר אסור אלא מצד אכילת דם (עד שימלח/יצלה את הבשר) ולא מצד איבר מן החי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 00:55 לינק ישיר 

התייחסות יחידה שמצאתי לשאלה ע"י רב (מחוץ לפורום זה) - כללית מאד

http://www.kipa.co.il/ask/show/229983-%D7%92%D7%99%D7%93%D7%95%D7%9C-%D7%91%D7%A9%D7%A8-%D7%91%D7%9E%D7%91%D7%97%D7%A0%D7%94

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2012 13:46 לינק ישיר 
22. האם יש דין צעב"ח בחרקים?

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1408&st=&pgnum=41&hilite

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1408&st=&pgnum=117&hilite

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20026&st=&pgnum=585

http://www.haoros.com/Archive/index.asp?kovetz=993&cat=9&haoro=4

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 12/08/2012 13:58:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 14:14 לינק ישיר 
21. המשך הדיון ההלכתי

הבראיק
 לעניין דברי השבט סופר שהבאת:

נראה שהחשש העולה מהם בנוגע לענייננו הוא שמא בבשר מתורבת יחול דין מפרכסת.
אבל נראה לי שאלו דברים בטלים, משום שאת קצירת התאים הראשונים מייסדי השושלת ניתן לעשות גם שעות רבות אחרי שיצאה נפשה של הבהמה לכל הדעות.
תאי העור למשל (החיים בסביבה מחומצנת באופו טבעי וזקוקים פחות לדם) יכולים לשרוד עד 24 שעות אחרי מות הבהמה, וניתן להפוך אותם להיות סוגי תאים אחרים ע"י הטכנולוגיה של iPSC.

גם בנשמת אברהם הוא מזכיר מפי גדולים שדאורייתא אסור, אך מביא דעות שמותר. מה שרבי שלמה זמן אועירבאך זצוק"ל שמובא מדבריו שם ,הוא שמצב כזה שלא נראה משום מפני איבה,אע"פ שמעיקר דינא לא מחללים עליו את השבת עלול להוביל לאיבה ולפיקוח נפש של רבים,ולכן זה אותו טעם. ולכן שוב - קשה להתאים את זה למה שאתה אומר, שכן, זה כמו הוראת שעה ,זה לא משנה את ההלכה או מבטל את המצוה.

אני מקבל את דבריך בעניין זה. ועדיין אני אומר שבהעדר כל נימוק ממשי לאסור בשר מתורבת (ועדיין לא שמעתי נימוק כזה) הרי ניתן לצרף את הנימוק של חילול השם כסניף להיתר.

סיימתי (תשובות 17-21) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2012 10:20 לינק ישיר 
20. על "השמדת" הבהמות

הבראיק

אם יש פיתרון טוב יותר - שלא כולל את הריגת הבהמות,והטעם העיקרי שלך הוא הפסקת סבלם והמתתם כי אתה חושב שזה לא מוסרי - מדוע עדיין להמשיך להרוג אותם ? ... אי אפשר להשתמש בבשר החדש במקום ?(לכשיהיה ) ...

אתה יודע מה? שכנעת אותי בנקודה הזו (ובנקודה זו בלבד!). לכן אני מנסח את עמדתי מחדש: כאשר הבשר המתורבת יהיה זהה במחירו ובאיכותו לבשר מן החי, וכאשר לא ישארו אנשים שיתעקשו להמשיך לאכול בשר מן החי, אז יש לאסור לחלוטין המתה של בהמות אלו למטרת מאכל. את הבהמות שישארו בשלב זה (להערכתי מספרם יהיה קטן בהרבה ממספרם כיום) יעבירו לגני חיות וכיו"ב, שם ימשיכו להתקיים עד אינסוף, תוך כדי הגבלת הרבייה כדי שמספרם ישאר קבוע ולא יגדל. אם ישארו יותר בהמות מכפי הקיבולת של גני החיות, אז את הבהמות שישארו מחוץ לגני החיות ימשיכו לגדל בתנאים הומניים, תוך כדי מניעה מוחלטת של רבייה, עד שכולן תמותנה באופן טבעי.

זה מוסר לקוי לחלוטין - מי שמוכן להוביל להשמדה של הבהמות האלו מטעם של הפסקת צערם והמתתם .. יש ברעיונו סתירה פנימית קשה . 
 "אבל כמובן שאני מסכים איתך שבכל מקרה זה יהיה עדיף מוסרית אם ימשיכו לטפל בבהמות שישארו עד שכולן תמותנה באופן טבעי במקום לשחוט את כולן." עד שכל הבקר והצאן שישארו תמותנה ותו לא?!?! ... אם כך או כך ,ההשמדה שלהם היא חלק מהמטרה... אז מה עשית בכל זה?...

במחילה מכבודך, הדברים שאתה כותב כאן הם חסרי כל שחר. אין כאן שום מוסר לקוי ואין כאן שום סתירה. אני אכן טוען שיש בעייה מוסרית בהמתת צאן ובקר לצורך האדם (כאשר יש אלטרנטיבה זהה באיכותה ובמחירה).
אבל הבעיה המוסרית היא רק בהמתה של בהמות חיות שכבר נולדו! אין שום בעיה מוסרית במניעת רבייתם של בהמות! 

דעתי הצנועה: לא נראה שאכפת לך מה יעלה בגורלם של אותם בהמות בטווח הרחוק ומבחינתך השמדתם הטוטאלית היא ליגיטימית.

יפה היית עושה אם לא היית משתמש במילים "השמדה טוטאלית". הרי כבר הסכמנו מזמן שישארו אלפים רבים של בהמות בגני חיות וכיו"ב. אבל בכל אופן כפי שאמרתי לך כבר בהתחלה - אכן ממש לא אכפת לי אם בעתיד הרחוק לא ישארו בהמות כאלו מחוץ לגני חיות ופינות ליטוף, ולדעתי אפילו אוהבי החיות הפנאטיים ביותר יסכימו לכך.

אם כן,כל הטיעונים המוסריים שהעלת,יפה היית עושה אם היית מושך ידך מהם,שכן ניכר שזה לא באמת הטעם שמעניין אותך.

מדוע אם כך לדעתך זה כל כך חשוב לי אם לא מהטעם המוסרי?! יפה היית עושה אם היית חושב קצת לפני שאתה כותב שטויות.

אגב : אע"פ שאני תומך ביחס הוגן לחיות ,אני כלל לא מחזיק במוסר הזה שטוען שיש בעייה בהמתת צאן ובקר לצורך האדם. אני רק טוען שמי שמחזיק במוסר שיש בזה בעייה - זה לחלוטין עקבי שהוא יטען שגם צריך להחיות את אותם בהמות ללא תמורה - כי הרי לשם הפסקת סבלם והמתתם הוא נלחם !

אני נלחם לשם הפסקת סבלם והמתתם של הבהמות כפרטים חיים שכבר נולדו. אינני נלחם כלל למען המשך קיומו של המין bos taurus או ovis aries (מה גם שבכל מקרה המינים הללו ימשיכו להתקיים ע"י גני חיות וכד').

אני לא קונה את זה -  מי שמבקש מהאנושות לעשות צעד קדימה ולהפסיק לאכול בשר מטעמיים מוסריים - צריך להחזיק במוסר הזה עד הסוף ולצד זה לבקש את החייאת הבהמות ללא תמורה כלכלית.

רק עד מותו הטבעי של הדור האחרון ברפתות ובדירים. אין שום חובה מוסרית להניח לבהמות אלו להתרבות ולהניח דור המשך.

אחרת אין שום הבדל מבחינתי בין זה לבין הרעיון שהשוותי את זה אליו לעיל ( שכאילו יהיה מוצדק להשמיד את האנושות כדי להפסיק מלחמות והצער והסבל שהן גורמות לאנושות , ואם להשתמש בפטנט של מטפחת ספרים - עדיף מלחמה טוטאלית חד פעמית שאחריה לא יהיה יותר סבל אנושי ממלחמות וסבל עד אין סוף  ,זה טיעון הזוי בדיוק באותה רמה ...)

ההשוואה שאתה עושה כאן היא המופרכת וההזויה. אולי אני מחדש לך, אבל להמשך קיומו של המין האנושי יש ערך עצום (אפילו אינסופי) מעל ומעבר למניעת הסבל והצער שחווים בני האדם כפרטים. אי אפשר לומר זאת על אף מין אחר של בעלי חיים, ובוודאי לא על פרות וכבשים. בתור שיעורי בית אשאיר לך לחשוב ולנסות לגלות בעצמך מהו מותר האדם מן הבהמה.

להבדיל נימוק שהכנסתי בתוך העניין שכן לפי דעתי קוהרנטי עם המוסר היהודי לפי דעתי זה מה שאמרתי בעניין להשתמש ולזרוק ,זה כלל לא ראוי (כמובן לא להשוות לחפץ בלוי\שבור,כי זה לא המצב,זה דבר חי שלם ועומד)

אם משאירים את הבהמות האחרונות בדירים וברפתות לחיות ברווחה עד מותן הטבעי אז במי בדיוק משתמשים וזורקים?

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 09/08/2012 11:08:46

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כשרות בשר מתורבת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext