| נשלח ב-7/8/2012 09:12 |
|
| |
היתר הרב אלישיב להעברת קבור מטעמי שכנות ל"רשע"
הנושא הזה היה בבחח וגם הגיע להארץ.
הוא נספח לאשכול על הרב אלישיב כפוסק הדור, בלינק הבא.
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2970842&whichpage=3&forum_id=1364#R_7
אבל ראוי לו אשכול בפני עצמו. אז אני מעתיק לכאן ונא לכתוב כאן בלבד בנושא זה.
דייר כתב:
"היו פה שני אברכים חסידיים", מספר הגרב"צ ביידיש, ובהמשך עובר לעברית. "היה להם אבא חשוב, שכתב בצוואה לקבור אותו בבית העלמין בסנהדריה. סיפרתי לרב, שאחרי שקברו אותו, הם באו לקבר וחשכו עיניהם. הם פתאום ראו שלידו קבורים אנשים – אולי שומרי שבת, אבל ודאי לא מדקדקים במצוות. המשפחות באות בפריצות נוראה. הרבי אמר שיכולים להעביר אותו להר הזיתים". הגרי"ש זצוק"ל משיב: "אוואד'ע!" (ודאי). הגרב"צ: "עכשיו שואלים אם חובה להעביר מדין כיבוד אב". הגרי"ש: "ודאי. חייבים". הגרב"צ: חייבים משום שזהו ביזיון לאב להיות במקום כזה? הגרי"ש: "ודאי. חייבים". אתם מבינים?????? אותו בעל חסד היה צריך להקבר רק על יד צדיקים גמורים כמותו סתם שומרי שבת קטנים עליו. "פריצות נוראה" עשו מופע סטריפטיז על הקברים ליד?????? התחרפנות גמורה המקור כאן http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=43407
ירוחםשמ כתב:
דייר הרב אליישיב היה פוסק לציבור שלו- כל ציבור ראוי לפוסק לפי דרגתו וערכו של הציבור. כתוב דור דור ודורשיו, ציבו וציבור והפוסק שלו.
הרי לא היה עולה על הדעת להעביר עצמות של מתים -כמעט ודאי פאגניים- לטובת הציבור! דייר כתב:
אם במתים עסקינן אז ידוע שהוא התנגד לקבורה בקומות אלא רק בקבורת שדה. זאת אומרת לא מעניין אותי שכל הארץ תהיה בית קברות אחד גדול העיקר לא לסטות ממה שאני מכיר ופוסק. ירוחשמ כתב:
מה שהוא הכיר? הוא הרי היה יליד ירושליים הוא הכיר את קברות הסנהדרין
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2012 00:56 |
|
| |
ה"קנאים" האלה פסיכים, ועצוב שרבנים נופלים בפח שלהם פעם אחר פעם. עצוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2012 10:27 |
|
| |
נראה לי שלפני אומץ היתה אצלו תודעת אמת ברורה, כלים לביסוס שלה , והבנת השליחות והמחויבות לכוון את הדברים לאמיתה של תורה. רק בהינתן אלו העדר הפחד מביריונים חרדיים למיניהם קיבל את משמעותו, אומץ סתם זו תכונה יפה אבל רחוקה להספיק בהקשר הנידון.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 10:30 |
|
| |
נישט, תודה על המקור. מזל שלאגרות משה יש כתפיים מספיק רחבות (ומספיק ידע בראשונים ואחרונים) כדי להגיש את מה שכל אדם בר דעת , יכול להבין בפשטות מסברה של ילד בכיתה ג'.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 07:36 |
|
| |
נישט, תודה על המקור! באמת כתבתי שלענ"ד נראה שדין זה הוא לכת' ולא בדיעבד. בקשר ל"פשטות ההלכה", זו שאלה בכלל בהרמנויטיקה, ולא ניכנס לזה במסגרת אשכול זה..
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 04:51 |
|
| |
נחלת_דוד אין לי אלא להסכים לדבריך, כולל מה שכתבת "בכל שאלה הלכתית אפשר שחכמים יכולים להכשיר השר"ץ בק"ן טעמים". לא רק שהם יכולים אלא הם גם עושים כך, ותמיד תוכל למצוא סיוע ממישהו מן העבר, שאמר את מה שאתה רוצה לומר. כתבת: "והפוסק או האדם המכריע צריך לאמת בנפשו שאכן כוונתו לפשטות ההלכה". איני חושב שקיימת מציאות ששמה "פשטות ההלכה".
ראה שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ג סימן קמט: בדבר פינוי המת מביה"ק של ריפורמים לביה"ק של אורטודוקסים. סיון תשל"ו לכבוד ידידי הרב שליט"א. "בדבר האשה שנקברה בבית הקברות של רעפארמער אשר כל הנקברים שם הם רשעים שכפרו בתורתנו הקדושה וגם נקברו שם גם גוים מאלו שנתחתנו עם הרעפארמער ועתה רוצה הבעל לפנותה ולקוברה בבית הקברות של ביהכ"נ הארטאדאקסים ואומר כי מתחלה קברה בביה"ק הרעפארמער באשר היה לחץ ממשפחתה שהם רעפארמער, וגם אומר אשר לאחר מיתתו יהיה מקום קבורתו אצל הוריו אשר קבורים בביה"ק הארטאדאקסי שהוא עוד טעם על מה שרוצה לפנותה. הנה מצד שהיא קבורה בביה"ק של רעפארמער שהיו כולם רשעים, אין להתיר חדא שכמובן שהיא עצמה שהיתה בת רשע שאביה היה רעפארמער לא עדיפא מאלו שנקברו שם שגם היא היתה מאלו שאין מאמינים בתורתנו הקדושה ועברה על כל מצות התורה, ועוד אף אם היא היתה אשה כשרה ונזדמן מאיזה סבה שנקברה שם אצל רשעים מסתבר שנחשב רק כקבר בזוי שג"כ אין מפנים כדאיתא /שו"ע יו"ד/ בסימן שס"ג סעי' א', ומפורש כן בגליון מהרש"א בסימן שס"ב סעי' ה' על הא דאיתא אין קוברין רשע אצל צדיק שהוא דין דלכתחלה אבל אחרי שנקבר שם אין מפנין משם, וכ"ש שאין לפנות כשבכוונה קברו לשם. ול"ד לנקבר אצל נכרים ממש דמפנין כדאיתא בפ"ת ס"ק א' בשם החכם צבי ובגליון מהרש"א ג"כ הביאו...".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:47 |
|
| |
שיהיה. מה שבטוח מוסכם זה שהנושא מוצה לפחות בהקשר הנוכחי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:42 |
|
| |
לא. ישנו דיון הלכתי לגיטימי - מה טעם הלכה X, ובזה ניסיתי לטעון שהטעם הוא Y, וחיזקתי סברתי מכמה מקומות(שאינם מוכרחים, כמובן - האחד זה של"ש משאר דיני הלכות הזזת קבר, והשני ממו"ק י"ז,א'). כמו כן מעולם לא טענתי שבני המת אחראיים להחלטה מהו כבוד המת דווקא(ר' מה כתבתי לעיל בשלוש האופציות) - זו כבר שאלה למעשה, ואני רק דנתי האם בהנחה A=כבוד המת, יש היתר להוציאו אם נקבר ליד רשע(ושוב, אני לא דן כעת מיהו רשע, אלא רק בהנחה שאדם B עונה על הגדרת 'רשע').
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:32 |
|
| |
אבל מראש עירבבת בין מקורות מובהקים (שרואים בהוצאת מת מקברו פגיעה בכבודו) לבין סברות כרס. (שכבודו של המת לא להיות ליד רשעים, ושלבני המת יש יכולת לקבוע מי רשע וכד') זה הקשר הדיון, קצת מצחיק פתאום לדבר על איזה נושא תיאורטי כאילו הגופה (תרתי משמע) לא עומדת כאן לפנינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:26 |
|
| |
כמו שאמרתי, אינני נכנס לנושא הפסיקה למעשה וכן לא לשיקול דעתו של רב זה או אחר.דברי, ועפ"ז גם הדיון שלי איתך סבב סביב השאלה מה עולה מן המקורות, ובהקשר הזה הגענו לשיווי משקל, ואם כן די לי בזה, עכ"פ בהקשר הנוכחי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:11 |
|
| |
אוקיי. הענין הוא שלגבי האיסור להוציא מהקבר יש לנו מקורות שקושרים את זה לכבוד המת.
מה שאומר שאם רב פוסק שאסור להוציא מהקבר בשום מצב ניחא, הגיוני. (גם אם "קצת" טפשי ללכת עם זה ראש בקיר כאילו מדובר באחד מיסודי התורה...) אבל אם הוא מחליט שבמקרה אחר אסור בשום אופן , ובמקרה אחר כדאי ראוי או ממש חייבים (!) , וזאת על בסיס סברות קלושות מהסוג שראינו כאן, הרי מסתבר ששיקול דעתו לוקה בחסר לפחות בהקשר הזה , וכפי שאמרתי עוד בתחילת האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 17:02 |
|
| |
אם כן, הסיכום שלי דלעיל היה נכון[חוץ ממה שבין ההודעות הספיקו בני המת לרדת ליגה נוספת :)]
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 16:39 |
|
| |
נחלת, ברור שהזזת המת קשור לכבודו, השאלה שלי היתה מנלן שקבורתו ליד צדיק נובעת מכך. (ועל גבי זה התוספה שאלה מנלן שהקביעות של הילדים שלו שמבוססים על משחקי כבוד ליגה ד' הם אכן כבודו, אדרבה לי הם נדמים כביזוי גדול עבורו, בפרט לאחר שיוצא מכך חילול השם ותורתו)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 16:25 |
|
| |
אישציפ,
אם אסכם, עיקר השאלה היא - מניין שדיני קבורת צדיק ליד רשע שייכות לכבוד המת, ובר מהכי, מניין לנו ש"משחקי הכבוד" הללו הם כבוד המת.
לעניין הקבורה, אכן לא הבאתי כל מקור ואינני מכיר מקור כזה המקשר בין ההלכות(אך ר' מו"ק י"ז,א' במעשה דההוא צורבא). אלא כיוון שהלכות הזזת המת, באופן כללי, מקושרות בירושלמי לדיני כבוד המת, אינני רואה טעם לחלק. אומנם, לא מצאתי הלכה זו בירושלמי, והבבלי לומד אותה מאלישע. אך נראה שזה כדרך האסמכתאות בעלמא, או שמסכים עמך הבבלי שבאמת לא היינו חושבים שזה ביזוי, קמ"ל שזה אכן ביזוי. איך שלא יהיה, אין לנו ראיה שגם בדיעבד יש להוציא את המת.
ולעניין "מניין לנו" - איננו באמת יודעים. לכן אמרתי שאני דן בהלכה, לא בפסיקה. על פי הגמרא נראה שאכפת למת מכל מיני דברים, למשל - שאכפת לו שיהיה בקברי אבותיו, בין אם 'אכפת' ממש בעולם הבא, בין אם למשפחה ופסיכולוגית וכו'. כעת, ישנן שלוש אופציות: א. לקבל רק את ההלכות שכתובות במקורות, ועל פיהם לפסוק בכל דיני העברת קבר; ב. להבין את ההנחה של המקורות, שממנה עולה שאכן דיני "כבוד" של מת ל"ש עוה"ז או עוה"ב, ו'מפריעים' לו אותם דברים שהפריעו לו בעוה"ז, ולכן הלכות כבוד המת בש"ס דומות לסתם הלכות החי. אחר שמבינים את ההנחה הזו, אפשר לפסוק בשאלות הבאות לפתח הרב על פי ההבנה האישית של הרב מהו כבוד כיום; ג. לטעון שלא שייך כיום כבוד המת, או ששייך ועל כל פנים איננו - בתור פוסקים - רואים את זה כדבר חשוב כלל וכו', ועל כן לא לפסוק על פי זה.
כיוון שאינני פוסק, לא אכפת לי איזו אופציה ייבחרו ומי ייבחר מה. אני ניסיתי לנתח את סוגיות התלמוד.
לסיכום, אנו מסכימים לדין כבוד המת, ורק חולקים האם דין X נובע מכבוד המת או שמא מעניין אחר, וגם מהם בדיוק גדרי כבוד המת. לגבי הגדרים כבר כתבתי בסיפא שאין זה מענייני, ולגבי הדיון של צדיק ליד רשע, באמת זה מקרא מועט וסברות מרובות, ואע"פ שאני מסכים עם עצמי כמובן, אני מודה שסברתך לחלק בין המקרים תקפה לחלוטין.
 |
|
|
|
|
|