בית פורומים עצור כאן חושבים

חכמה היא ואינה מלאכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2012 15:22 לינק ישיר 
חכמה היא ואינה מלאכה

אוקיי  ,אנסה שוב,

שבת קיז ע"ב

תנא דבי ר ישמעאל ,כל מלאכת עבודה לא תעשו יצא תקיעת שופר ורדיית הפת שהיא חכמה ואינה מלאכה,

השאלה היא ,בימינו שהכול נעשה בלחיצת כפתור ,למה לא נימא בהו חכמה היא ואינה מלאכה,

באור ממש[לא פלורסנט] והדלקת אש לכאורה אין אנו דנים כי פסוק מפורש הוא ,,לא תבערו אש בכל מושבותיכם,,ללא תלות בטירחתו ,אבל בשאר....?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 14:35 לינק ישיר 

ירוחם,הינך חולק על הרמבם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 11:01 לינק ישיר 

לא נקראת מלאכה- אבל בבתולה זה נקרא- חובל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2012 07:13 לינק ישיר 

ירוחם

לא חשדתי שלא ידעת מהלכה זו, ואף אם תקנת אכילת שום בשבת היתה נגד הצדוקים, או שה"מצווה" של "עונה בערב שבת" היתה מכוונת נגד הקראים (ראה הרב קאפח בפירושו ל"משנה תורה" שבמהדורתו, הלכות אישות פרק יד אות ו): "... וברור שזה נגד הקראים האוסרים תשמיש בשבת", אין הכרח שגם ההיתר היתה "נגד".

לא טענתי שלא היו היתרים או שהיו איסורים שמטרתן היתה לנגח את הצדוקים, אך אני מופתע מחיפושים של הבדל הגיוני "מושלם" בין זריעה באדמה או באשה, מפני שלחפש אותו, זה כמו לחפש הוכחה הגיונית מושלמת, שמן התורה אסורות בשבת כל ל"ט אבות המלאכות, או אפילו מלאכה מסויימת אחת. ההגיון בכל איסור, היתר והגדרה הלכתית שהיא, מתחיל ומסתיים באמונה שפירוש הכתובים כפי שפירשוהו החכמים הוא הנכון.

כמה מההלכות (היתרים או איסורים) שבקישור המובא להלן היו כדי לנגח?

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=51456&st=&pgnum=257&hilite

תוקן על ידי נישטאיך ב- 26/08/2012 07:15:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 18:18 לינק ישיר 

מ,
כמו שאמרתי, לא אתווכח על הנחות יסוד. אומנם, אני מאמין ששפתי ר' ישמעאל דובבו בקבר השבוע דווקא, וד"ל.

בכל מקרה, בוודאי שאין ערוך לעיון במקורות התלמוד ובראשונים ואחרונים.

שבת שלום (:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 18:01 לינק ישיר 

נחלת דוד,

מאחר שידיעתנו את התורה קטנה ביחס לראשונים, כל שכן ביחס לאמוראים, אחת על כמה וכמה ביחס לתנאים,
ומאחר שאורחות החיים בימי קדם היו שונים מאלה שבתקופה המודרנית,  לדעת מה סברתו של תנא באומרו את דבריו, זה מסוג הדברים שאי-אפשר לומר בוודאות אלא אם נאמרו במפורש בגמרא ובראשונים. מכל מקום, גם אם חלק מהסברות במהלך הלימוד אינן מדויקות או אפילו אינן נכונות, יש חשיבות ליגיעה ולעיון, כי רק כך אפשר ללמוד תורה.

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 16:56 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:

ירוחם

<זו נוסחה בדוקה לפתור קשיים- לשייכם לקראים- או לרפורמים. ואז כבר אין צורך להתמודד עם האמת או עם הבעיה, האם לשם שינוי אולי תוכל גם להסביר למה הקראים לא צודקים בעניין הזה? האם לא יכול להיות שהם צודקים? ואלי רק מבחינה רעיונית>

לא ניסיתי לפתור בעיה שהיא, ואיני חושב שישנה אפשרות להוכיח מי צודק, כל שרציתי היה להראות שהרעיונות  שהועלו כאן אינן חדשות, וכבר היו בעבר, והשאלה מי צדק אינה תלויה בהוכחות אלא בהגדרה, במסורת ובאמונה.

ראה לדוגמה כתובות דף ה עמ' ב בשאלת הגמ', מהו לבעול בתחלה בשבת".

ורמב"ם הלכות שבת פרק ל הלכה יד:

"תשמיש המטה מעונג שבת הוא, לפיכך עונת תלמידי חכמים הבריאים מלילי שבת ללילי שבת, ומותר לבעול בתולה לכתחלה בשבת ואין בזה לא משום חובל ולא משום צער לה.

<לגילוי נאות אני סובר שמצוות העשה של עונג שבת, דוחה הרבה לא תעשה>

ראה כאן בסוף העמוד:

http://yesmalot.co.il/shiurhtml/malotsh1043.asp#sup5

<הזרעת אשה - היא מידית -פריה ניכר הרבה יותר מהר- מפרות האילן או ירק האדמה>

האם איסור זריעה בשבת תלוי בקליטת הזרע או השתיל, או שהאיסור הוא עצם הזריעה, ואם האיסור הוא בעצם הזריעה, כי אז למשך הזמן העובר עד לקליטה או אם תהיה קליטה, אין כל משמעות.

ראה שו"ת הר צבי אורח חיים א סימן קכח, כאן:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20947&st=&pgnum=137&hilite

שבת שלום.

אני מקווה שלא חשדת בי כי איני מכיר את ההלכה ואת הרמב"ם הזה!

בחרתי בשאלה הזו , לנסות לברר מאיפה למד הרמב"ם,וחז"ל להיות סלקטיבי, בהתרים או איסורים?
מבחינה טכנית דין הזורע זרע באדמה, כדין הזורע זרע  באשה.!
אולי כמו הרבה התרים אחרים, שתפקידם העיקרי היה לנגח, ולהרגיז את הצדוקים?! אבל הגיונית אין בהם ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 15:38 לינק ישיר 

מ,
אני שמח שהבהרנו זאת. כי א"כ אנחנו לא מסכימים בהנחות היסוד. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 15:25 לינק ישיר 

מ 80

אם כך הובנתי אולי תחזור על הנכתב שוב,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 15:14 לינק ישיר 

נחלת דוד,

אי-אפשר להגדיר מלאכה האסורה בשבת כעבודה עבורה מקבלים שכר. לדוגמא, מלמדי תינוקות ומיניקות היו מקבלים שכר על עבודתם, ומלאכות אלה לא נאסרו בשבת. אלא חכמים אסרו כל מלאכת מחשבת שנדרשה להקמת המשכן, ובדקו ומצאו שיש ל"ט אבות מלאכה וכל שאר מלאכות אסורות הן תולדות שלהן, דהיינו המושג הפנימי של מלאכה שהיא תולדה זהה למושג הפנימי של אב מלאכה. לדוגמא, המנער בגד (אמן המנער בגד חדש להסיר ממנו את האבק) זהה למכה בפטיש כי מושגם הפנימי הוא גמר מלאכה.

חכמים סברו שמכבס וסוחט מושגם הפנימי זהה זה לזה והן תולדות של מלבן. לעומת זאת, רבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה, סבר שסוחט איננו מכבס ואיננו מלבן, אלא אב מלאכה בפני עצמה. מדוע? כנראה הבין ממלאכת הסחיטה של צבעים את המושג הפנימי של סחיטה באופן אחר מחכמים.

באשר למלאכות אשר מנית, כולן משנות בדבר או את כמותו או את איכותו או את צורתו או את תכונתו.

ביליצר,

אתה מגדיר גמר מלאכה כל מעשה שעושה אמן בטרם יצירתו יצאה מבית מלאכתו. ואילו אני אומר שרק מעשה שהינו מלאכה, דהיינו המשנה דבר ביצירה, יכול להיקרא גמר מלאכה.

תוקן על ידי מ80 ב- 24/08/2012 15:27:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 14:06 לינק ישיר 

מ 80

אנחנו דנים על מכה בפטיש ,,פירושו גמר מלאכה וגמר יצירה ,
גם אם המלאכה שנגמרה לא היתה מהמלאכות האסורות בשבת כגון בנין בכלים [לפחות למאן דאמר]עדיין בגמר יצירת הכלי יתחייב חטאת משום מכה בפטיש,
בגד חדש שהושלמה עבודת התפירה אין הסרת האבק גמר מלאכתו ועדיין חייב משום מכה בפטיש כי כך דרכו לצאת מבית האומן ולכן נחשבת לגמר מלאכה של יצירתו,על אף שכל ילד יודע לנערו ואף אין כאן מלאכת מחשבת,כל שכן באפייה שהפת עדיין דבוק לתנור שהיה צד לומר שיתחייב אף משום אפייה,לכל הפחות יתחייב משום מכה בפטיש ברדייה כי כך דרכו לצאת מבית האופה וכך דרכו לאכלו וכך הושלמה מלאכתו ויצירתו של פת שרואים על השולחן ללא אפשרות שיעשה על ידי מי שאינו מיומן לכך ,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 10:19 לינק ישיר 

נישט,
תודה על המקור ב"הר צבי"! הארת את עיני בכמה מקורות נאים ונעימים בסוגיות אלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 09:56 לינק ישיר 

מ,

אם כן, הוכחנו מדברי ר' ישמעאל בנו של ר' יוחנן ב"ב, שהמציאות משנה את ההגדרה. כמו שכבר כתבתי, כיוון שסחיטה היתה אסורה משום ליבון, לא "סחיטה" נאסרה, אלא "ליבון". בדיוק כשם שלא נאסרה מלאכת "ניעור הבגד", אלא פעולת הניעור, כך נאסרה פעולת הסחיטה בגלל שהיא מלבנת, ולא מלאכת סחיטה.
לכן אין הבדל אם חכמים אסרו פעולת סחיטה אטו ליבון, או שסחיטה היתה מותרת. העיקר - זה לא הוגדר כמלאכה בפני עצמה, עד שהשתנתה המציאות וזה הוגדר. לפי חכמים, אע"פ שהצבעים לקחו על זה כסף בנפרד, עדיין זה לא הוגדר כמלאכה בפ"ע, אלא כפעולה האסורה בגלל סחיטה.
זו נקודה חשובה וצריך שנסכים עליה: ברובד העתיק המציאות מגדירה מהי מלאכה, לפחות לפי חלק מהתנאים. אנא תכתוב לי בהודעה הבאה האם אנחנו מסכימים על נקודה זו.

לגבי הרמב"ם, זה אומנם חידוש שלי, אז אנא תקשיב בראש פתוח: הרמב"ם כתב שסחיטה נאסרה כי היא מצרכי כיבוס. אלא שכעת קשה, מדוע אסר לדחוק מטלית בפי האשישה? או לספג מטלית ביין?[פכ"ב, הט"ו-ט"ז], שהרי גם אם יסחוט אין בכך כלום?
כמו כן, מה יענה על קושית הר"ן במסוכרייתא דנזייתא. הרי שם נאמר שאסור להדוקה שמא יסחוט. והקשה הר"ן - הרי שם מדובר בשאר משקים, ומה אכפת לי אם יסחוט? מצד דש ל"ש, שהרי זה הולך לאיבוד. ומצד ליבון ל"ש, כי זה שאר משקין. ותירץ: "י"ל דאין הכא נמי דמדאורייתא לא מיתסר אלא מיהו כיון דקא סחיט במשקין שדרך סחיטה בהן מיתסר מדרבנן ", ואין לזה שום פשר - מדוע ייאסר מדרבנן? ולא נחת חד מקמאי לאסור כן, ואף האחרונים לא?
כמו כן, מה יענה הערוך, שהוכיח משם שפס"ר דלא ניח"ל - שרי. הרי שם בכל מקרה שרי?
ברור לי שכעת תפתח שו"ע ותרשום את כל דוחקי האחרונים שם עם כל מיני תירוצים. אך כיוון שברמב"ם עסקינן, והוא לא כתב שום תירוץ לזה, אלא פסק את ההלכות כפשוטן - מה דעתו? האם סמך על כל תירוצנו?
אלא צריך לומר שכיוון שנאסרה הסחיטה מצד הכיבוס, הרי היא הוגדרה כמלאכה בפני עצמה ממש, וכעת כל סחיטה נאסרה. לכן אסורה סחיטה בשאר משקין.
דע שזה חידוש שלא ראיתי מי שכותב אותו, והוא מיישב את הכל בדעה נכונה, במיוחד את שיטת הערוך, שקשה טובא כיצד מוכיח שיטתו מסוגיא זו, ולפ"ד ניחא טפי.
אך אין לי עניין להתווכח על נקודה זו, אז אם אתה לא מסכים - שיהיה. זה לא רלוונטי כרגע.

מה שכתבת על בית גרמו, הרי בדיוק שאלתך היא התשובה. הרי שאלנו קודם - ממה ר' ישמעאל בא להוציא? והנה ענית - מבית גרמו!
אמרתי לך כבר כמה פעמים, הטענה שלי היא מעגלית, ז"א - לא תצליח להפריך אותה רק מניתוח דברי ר' ישמעאל. כי אני טוען שר' ישמעאל שאומר שX איננה מלאכה, לאפוקי מהו"א שהיא כן מלאכה.
כיוון שאני מניח מהי הגדרת מלאכה ברובד העתיק, הרי שעל פי ההנחה הזו אני מפרש את דברי ר' ישמעאל. לכן גם אם תוכיח באלף עדים שהיה נהוג לקחת שכר על הרדיה, אומר לך שזו בדיוק התשובה - כנראה בדיוק מזה בא ר' ישמעאל להוציא, שכיוון שבית גרמו לקחו על זה שכר, קמ"ל ר' ישמעאל שלא נכון הם עושים וזו איננה מלאכה נוספת, אלא רק חכמה, ועליה לוקחים שכר.
אולי שיטתו כחכמים, שאע"פ שלקחו הצבעים שכר על הסחיטה, חכמים לא קיבלו זאת, ולא הגדירו אותה כמלאכה נפרדת.
הדרך היחידה שתוכיח לי את טעותי, היא על ידי הוכחה שאני טועה בהבנת המישור הקדום. ללא זה, הרי שדברי ר' ישמעאל מתפרשים באופן מעגלי.

חוץ מכל זה, עדיין לא הבנתי לפי שיטתך מה הס"ד לאסור? כל החידוש של ר' ישמעאל זה שבגלל שלא עשה שינוי במוצר הרי זו חכמה ולא מלאכה? אך איפכא מסתברא - קודם כל שהיה אומר מה ההו"א לאסור, ואח"כ היה מתרץ.

אלא אם כן אתה מודה שההו"א היתה שזו מלאכה, כיוון שלקחו על זה שכר, והתירוץ הוא שאפילו הכי אין בזה איסור כי אין שינוי בדבר עצמו.
אם כן, אז אני לא מסכים איתך כלל. כיוון שאתה מניח סברא חדשה שאין לה מקור, לפרש שמלאכה זה דווקא דבר שהוא שינוי במוצר, ואילו חכמה זה דבר שהוא לא. זה גם לא כתוב בשום מקום, וגם לא שייך ללשון "חכמה", דהול"ל - אין זו מלאכה כי אין שינוי. מדאמר חכמה משמע שהחילוק הוא דהו"א שזו מלאכה, קמ"ל שזה אכן פעולה מסובכת אך עדיין לא מלאכה.
חוץ מזה, הרי ידוע שהחיי אדם אומר של"ש גזירת "מעשה שבת" על מלאכת שבת שנעשתה ולא שינתה דבר בגוף המוצר. אך לשיטתך קשה, דהול"ל שלא שייך כלל איסור מלאכה במקרה כזה, ולא שלא שייכת גזירה של מעשה שבת.

סוף דבר, אינני רואה מדוע להעדיף את שיטתך שלא רמוזה בש"ס, על פני שיטתי, שגם אם מצד הפירוש למקום הספציפי אפשר לפרש כך או כך, הרי שהסברא שבה אני משתמש כבר קיימת, ואני רק מחיל אותה על המקור הנוסף, ואילו אתה מחדש סברא חדשה שלא קיימת בשביל לפרש את המקור, וא"כ בוודאי ההנחה - על פי התער של אוקהם - שעדיף לנקוט את גישתי.
גם על פי סברתך, תצטרך להסביר:
1. דיני הוצאה
2. דיני זריעה(שנאסר מיד אע"פ שעדיין לא נשתנה)
3. דיני צד(שלא משנה שום דבר בגוף הניצוד - ראה דברי האבני נזר סי' קפ"ט אות ו'-ז').
4. דיני מעמר(שלא משנים דבר בגוף החפץ המוערם),
5. דיני בורר(אלא"כ תגיד שזה "משנה" את התערובת , וזה דוחק, גם קשה מזה טובא לסובר שיש ברירה בשני מיני אוכלין כמו שנפסק למעשה, והביה"ל נדחק בזה בלית ברירה, אך כיוון שהניח שזו משאצל"ג וטעה בזה, ממילא כעת לא צריך להיכנס לדוחק שלו).
6. דיני לש(גם פה תתרץ בטח שזה שינוי בבלילה. אך קשה לשיטת רבי - מה שינוי בנתינת מים בעלמא שמחשיב זאת כבר כלישה? כמו כן מה תגיד לראשונים שסוברים שבדבר שאין בו גיבול, זה איסור דאורייתא בנתינת מים? ונהי שהרמב"ם צודק בזה שלא כשא"ר, הרי עכ"פ היתה כזו הו"א בגמ', ומדוע? הרי אין שינוי כלל בדבר, שהרי אינו בר גיבול)
7. דיני גוזז(פה תתרץ שזה משביח את העור. אך הפשט הגמור שהאיסור הוא מצד הגזיזה, לא מצד שיבוח העור כלל, דלא כביה"ל שמסתבך בזה, כי גם פה טועה בכל דיני משאצל"ג ואין צורך לכל שיטתו. לכן גם החיוב תלוי בחשיבות הנגזז - ב' שערות - גם אם לא ניכר בעור שינוי כלל, דאם הכל היה תלוי בהשבחת העור היינו צריכים להגיד שהשיעור של החיוב הוא לפי זה).

אני מניח שכבר תמצא תירוץ מקומי לכל אחד. אך אם כן, למה לנו לכל הטורח הזה, כשיש פירוש פשוט הרבה יותר? ולמה נצטרך להידחק במספר לא מועט של אבות מלאכה, כדי להוכיח סברא שלא כתובה בשום מקום, בשביל לתרץ סוגיא שיש לה תירוץ מחוור שבנוי על יסודות שאנחנו מסכימים עליהם?

תוקן על ידי נחלת_דוד ב- 24/08/2012 10:02:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 07:36 לינק ישיר 

ירוחם

<זו נוסחה בדוקה לפתור קשיים- לשייכם לקראים- או לרפורמים. ואז כבר אין צורך להתמודד עם האמת או עם הבעיה, האם לשם שינוי אולי תוכל גם להסביר למה הקראים לא צודקים בעניין הזה? האם לא יכול להיות שהם צודקים? ואלי רק מבחינה רעיונית>

לא ניסיתי לפתור בעיה שהיא, ואיני חושב שישנה אפשרות להוכיח מי צודק, כל שרציתי היה להראות שהרעיונות  שהועלו כאן אינן חדשות, וכבר היו בעבר, והשאלה מי צדק אינה תלויה בהוכחות אלא בהגדרה, במסורת ובאמונה.

ראה לדוגמה כתובות דף ה עמ' ב בשאלת הגמ', מהו לבעול בתחלה בשבת".

ורמב"ם הלכות שבת פרק ל הלכה יד:

"תשמיש המטה מעונג שבת הוא, לפיכך עונת תלמידי חכמים הבריאים מלילי שבת ללילי שבת, ומותר לבעול בתולה לכתחלה בשבת ואין בזה לא משום חובל ולא משום צער לה.

<לגילוי נאות אני סובר שמצוות העשה של עונג שבת, דוחה הרבה לא תעשה>

ראה כאן בסוף העמוד:

http://yesmalot.co.il/shiurhtml/malotsh1043.asp#sup5

<הזרעת אשה - היא מידית -פריה ניכר הרבה יותר מהר- מפרות האילן או ירק האדמה>

האם איסור זריעה בשבת תלוי בקליטת הזרע או השתיל, או שהאיסור הוא עצם הזריעה, ואם האיסור הוא בעצם הזריעה, כי אז למשך הזמן העובר עד לקליטה או אם תהיה קליטה, אין כל משמעות.

ראה שו"ת הר צבי אורח חיים א סימן קכח, כאן:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20947&st=&pgnum=137&hilite

שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 03:22 לינק ישיר 

נחלת דוד,

חכמים אמרו שהמכבס והסוחט מלאכה אחת, ואם עשה אותן כאחת אינו חייב אלא אחת, ואילו רבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה סבר שמאחר שהצבעים קבעו את מלאכת הסחיטה בפני עצמה, סחיטה איננה תולדה של מלבן אלא אב מלאכה בפני עצמה. הירושלמי שואל אם-כך למה המשנה לא שנתה 40 מלאכות לפי רבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה, ומשיב שלא שנתה אלא אבות מלאכה אשר כל החכמים הודו בהם.    

הרמב"ם פסק (הלכות שבת ט, יא): המכבס בגדים הרי הוא תולדת מלבן וחייב, והסוחט את הבגד עד שיוציא את המים שבו הרי זה מכבס וחייב, שהסחיטה מצרכי הכיבוס כמו שההגסה מצרכי הבישול. וברור שהרמב"ם פסק כמו חכמים, ושלדעתו סוחט מצרכי מלאכת מכבס, תולדה של מלבן.

הגמרא ביומא אומרת שהיו אמנים שהיו אופים מבחוץ כי לא ידעו לרדות, ואילו בית גרמו היו אופים מבפנים כי ידעו לרדות, ועל-כן לקחו שכר כפול על אמנותם. אם-כך למה לא נאמר שכשם שסוחט מצרכי הכיבוס, הרדיה מצרכי האפיה, ועל-כן רדייה אסורה בשבת? אלא שאי-אפשר לדמות את הדברים, כי מכבס וסוחט אלה מלאכות, ואילו רדייה איננה מלאכה אלא חכמה. מה החילוק בין חכמה למלאכה? מלאכה עושה בפועל שינוי בדבר. מאחר שרדייה איננו עושה בפועל שינוי בפת, הרי שאינה מלאכה, ובכל זאת חכמה שאמנות האפיה תלויה בה. 

תוקן על ידי מ80 ב- 24/08/2012 03:43:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 00:40 לינק ישיר 

מ,

לא אכפת לי אם היה איסור סחיטה לפני כן או לא. העניין הוא לטעון שאיסור המלאכה נשתנה על פי המציאות של עשיית המלאכה, ולזה הסכמת, לא?
מכאן שהייתה הו"א שרדייה היא מלאכה, כי האיסור בשבת הוא מלאכת מחשבת(ולאו דווקא רשימת ל"ט האבות), קמ"ל שלא וזו רק חכמה. 
זה מה שטענתי מלכתחילה. א"כ במה אנחנו חלוקים?

אלא אם אתה רוצה לטעון שהסיבה שר' ישמעאל דחה את העובדה שזו מלאכה היא מסיבה אחרת ממה שכתבתי.
אני כתבתי שהטעם הוא בגלל שלא הפרידו את זה כעבודה בפני עצמה.

כעת, אם אתה חולק על זה, אז מה שיטתך? תצטרך לענות על שני דברים - 

1. הרי הודית בפירוש התוספתא שאפשר להוסיף מלאכה ע"י שינוי המציאות. כמו שכבר כתבתי, לא תוכל לתרץ ש"סחיטה" הייתה אסורה, כי האמת שהיא לא הייתה אסורה מעולם. רק ליבון היה אסור, ובגלל שסחיטה מלבנת, הרי שנאסרה. אך לא בפ"ע. רק הצבעים חידשו את האיסור בפ"ע.
אם תשאל - מאי נפק"מ? התשובה היא שלחכמים אין איסור סחיטה אלא במים, וכמו שנפסק לרוב הפוסקים(וי"א גם יין לבן), ואילו לר' ישמעאל בנו של ר' יוחנן ב"ב הרי שסחיטה צריכה להאסר בכל מקרה, וכך פסק הרמב"ם[ד"א, מה שכתבתי זה דבר מחודש, דלא ראיתי עוד שעמדו על כך שהרמב"ם לא פסק את סחיטה כלל כחלק ממלאכת ליבון. וכד תידוק תראה שכנראה זו דעת הערוך, אחרת אין לו כלל הוכחה לדיני פס"ר דלא ניח"ל].
אם כן, מדוע לא נפרש כדברי שהוא אמר כן כיוון שהפרידו את זה לשני שלבים?

2. אם "מלאכה" היא "מלאכת מחשבת", מדוע ר' ישמעאל טוען שזו אינה מלאכה? מה החילוק בין "חכמה" ל"מלאכה"? 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חכמה היא ואינה מלאכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext