בית פורומים עצור כאן חושבים

פירוש הביטוי "רב" במסכת אבות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/8/2012 01:23 לינק ישיר 
פירוש הביטוי "רב" במסכת אבות

"יהושע בן פרחיה אומר: עשה לך רב, וקנה לך חבר, והוי דן את כל האדם לכף זכות" (אבות א,ו)
מתחילת אותו פרק ועד 4 משניות לפני הסוף.לא מופיע כלל הביטוי "רב" בהקשר "דתי", לא ככינוי לתנאים ולא בתוכן דבריהם.
יתרה מכך ,בשני מקומות מופיעה הטיה למילה רב בהקשר "חילוני"."עבדים המשמשים את הרב" ו"שנא את הרבנות".
גם ספציפית, על אתר, המימרא בכללה נשמעת אנושית-חברתית ולא "תורתית".
הסטורית בכלל לא ברור שבימיו הביטוי "רב" שימש בהקשר דתי.
והנה מקור נוסף של יהושוע בן פרחיה יכול לתת השראה לבוון מעניין.
" בתחלת כל האומר לי עלה לגדולה אני כופתו ונותנו לפני הארי, ועכשיו כל האומר לי לירד ממנה אני מטיל עליו קומקום של חמין " (מנחות).
ז"א סכנותיה של השררה היו מוחשיות לו והעסיקו אותו מאוד.
אמור מעתה, יתכן ש"עשה לך רב" הוא משפט נרדף ל"שנא את הרבנות".מעין אמירה, מצא מישהו אחר שיתפוס את השררה ולא אתה.

בסוף אותו הפרק מתחיל להופיע הבטוי "רבן", ומצוטט שם רבן גמליאל חוזר מילה במילה על תחילת המימרא דידן אך בהקשר שלו היא בהחלט נשמעת "דתית".
אם כנים דברינו ניתן לומר, שרבן גמליאל "גייר" את המימרא שהיתה שגורה מפי יהושוע בן פרחיה לפניו , כאשר נכנס לשימוש הביטוי "רב" בהקשר "דתי", והורה אותה כצורך של האדם לקבוע לו מורה הוראה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 12:31 לינק ישיר 

הרהורים.
'אנטיגונוס איש סוכו אומר על תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס...'
כאן נראה לי שהכוונה לענייני מצוות לשמן ושלא לשמן, והרב הוא הקב'ה.

"יהושע בן פרחיה אומר: [1] עשה לך רב, [2] וקנה לך חבר, [3] והוי דן את כל האדם לכף זכות" (אבות א,ו)
הוא אומר שלשה דברים. במה קשור השלישי לשנים הראשונים?

'עשה' ו'קנה' מציינות דרישה מן האדם לצעד אקטיבי, יזום, מצידו. תבדוק, תבחן תפעל. בקריאה שלי יש כאן דגש על האוטונומיה של האדם הפרטי.  אל תקבל 'הנחתה' אלא תבנה את עצמך.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 07:55 לינק ישיר 

מי שאחזו

יפה שאלת.

המונח "רב" יכול אכן להתייחס לא רק לחכם בתחום התורה וההלכה. רב הוא מי שמלמד את התלמיד, גם אמנות, והמונח הזה מוכר גם בימי האמוראים כפי שהוא מופיע במסכת מכות.

אולם קשה להציע משמעות אחרת למילה בפרקי אבות אלא כרב לענין לימוד ופסק.

אמנם בזה יש לדעתי להסתפק: בימי האמוראים מצאנו אבחנה בין רב לענין גמרא=נוסח לבין רב לענין סברא=הטעם שמאחורי הדינים.

ואף אומר אחד האמוראים לתלמידיו שחשוב ללמוד סברא אצל יותר מרב אחד כמסתבר כדי לא להינעל על צורת פירוש מסויימת אחת.

ולעומת זאת, כיון שהמשניות, התורה שבעל פה, נשנו כמסתבר על פה, ולא היה טקסט כתוב להשוואה (כרש"י ולא כרמב"ם) עד ימי כתיבת התלמוד, אכן יש חשיבות רבה לבירור מדוייק של הטקסט.

לפי שימושי לשון וענין מאוחרים אלו, היה מקום לפרש ש"עשה לך רב" מתייחס באמת ללימוד של הטקסט המדוייק של המשנה.

אולם למרות הקסם שבפירוש כזה, קשה להלמו מבחינה היסטורית. האם היה בימי בעלי המימרות מפרקי אבות טקסט אחד מחייב של משניות? ובכלל, באיזו מידה למדו פסקי הלכות קבועים ובאיזו מידה עסקו בשאלות חדשות או בויכוח על מסורות? רבי עקיבא היה מוכן לחלוק על מסורות נתונות מכוח סברתו, בעוד רבי אליעזר דגל בשמירה על הקיים ולא היה מוכן, לפחות במישור התיאורטי, לדון בשאלות שלא קיבל עליהן תשובה מרבותיו.

לפי זה, יש מקום לעיין בכל השאלה על "עשה לך רב". שמא הדברים מכוונים לשיטתו של רבי אליעזר, לומר שאין לאדם לנסות לחדש הלכות מעצמו, אפילו מכוח מדרשי הלכה, אלא רק ללמוד את המסורת?

אין לי תשובה לשאלות אלו, אך ראוי להודות לך על העלאת השאלה!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 04:17 לינק ישיר 

אנשי כנסת הגדולה הורו: העמידו תלמידים הרבה. אנטיגנוס איש סוכו שקיבל תורה משמעון הצדיק, היה אומר: אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשים את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהא מורא שמים עליכם. שמא הצדוקים והבייתוסים לא הבינו את פירוש המלה רב ולכן בדו תורות מלבם?

תואר הכבוד בו כינו תלמידים את רבותיהם החכמים הינו רב. לפיכך, יהושע בן פרחיה אומר: עשה לך רב. אל תסבור שאתה חכם, אלא היה תמיד תלמיד חכם, ולמד תורה מחכמים.

תוקן על ידי מ80 ב- 19/08/2012 04:21:27

תוקן על ידי מ80 ב- 19/08/2012 04:24:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 03:23 לינק ישיר 

זה לא חידוש שיש פרשנויות אחרות (וגם אדר"נ הוא פירוש על מסכת אבות).
ועדין חיפשתי ולא מצאתי אף ראיה לכך שבזמן הזוגות התואר "רב" (על הטיותיו) שימש במובנו ה"תורני".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 02:37 לינק ישיר 

מלבד ש"עשה לך" לא נשמע כ"כ כפירושך, וגם ההקשר מתאים יותר לפשוטו, הרי שראה את המקורות הבאים(מפרוייקט השו"ת):

אבות דר' נתן, נוסחא א' פרק ח': "יהושע בן פרחיה ונתאי הארבלי קבלו מהם יהושע בן פרחיה אומר עשה לך רב.. עשה לך רב כיצד מלמד שיעשה לו את רבו קבע וילמד ממנו מקרא ומשנה מדרש הלכות ואגדות".
שם, נוסחא ב' פרק י"ח: "נתאי הארבלי אומר עשה לך רב לחכמה".
מדרש תהילים(בובר), מזמור ח': "לך התרפס (משלי ו'/ג'), עשה לך רב מדייש עליך כעפר, והתרפס תחת רגליו, והמליכהו עליך", ובמקבילה בבראשית רבתי, פרשת ויגש: "הה"ד כי באת בכף רעך לך התרפס(שם), עשה לך רב שיהא רופס עליך בעפר והמליכו עליך".

גם אם תאמר שמדרש תהילים ובראשית רבתי מאוחרים, הרי מאבות דר' נתן נראה שפירשו כפשוטו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פירוש הביטוי "רב" במסכת אבות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext