בית פורומים עצור כאן חושבים

סוליפיסזם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/10/2012 08:33 לינק ישיר 
סוליפיסזם

שלום רב.

לאחרונה נתקלתי בגישה בשם סוליפיסזם. זאת טוענת כי לא ניתן לדעת בודאות על קיומו של עולם חיצוני חוץ מהאני העצמי (על פי "אני קיים" של דאקרט).

וכאן נשאלת השאלה ,אם כך לפי גישת הסוליפיזם איזה תוקף יש למעמד הר סיני כמעמד מחייב?

אם לא קיים דבר חוץ ממטיל הספק , הרי שהוא למעשה האלוהים כי הוא ודאי היחיד והסיבה הראשונה לכל.

גם מסורת של אנשים על מעמד זה , מתורצת כפרי דמיוני כי הרי לא קיים דבר נוסף חוץ ממני...

ולכן נראה שהוכחת מעמד הר סיני נופלת.
לכן אשאל
1)האם הסוליפסיזם מפיל את טענת מעמד הר סיני?(לפי הרב ולפי מה שכתב הרב שרקי)

2)האם ניתן להפריך את הסוליפזם

הנל טוענים כי הם מחולקים או מורכבים משניים. המודע והתת מודע . המודע זה האני המודע. התת מודע גם חלק מהאני.

התת מודע הוא הכל יכול. אותו תת מודע בחר להעלים מן המודע את עובדה זו לשם השיעמום או כל סיבה אחרת.

המשוואה שלהם היא כזו : אני =מודע +לא מודע . לכן חלק בי הוא אלוהים(לא מוגבל) ובגלל שהמודע הוא אשליה אז האני האמיתי שלי הוא הלא מודע. מסקנה - אני אלוהים.

כיצד עונים על כך?

בתודה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2012 23:11 לינק ישיר 
סוליפיזיסם - הכרח המציאות הלוגית?

לדעתי שאלת הסוליפיזיסם שייכת לשאלות מסוג החלל הפנוי.אחת הנקודות של רבי נחמן בתורה ס"ד  "בא אל פרעה" היא שיש הכרח ששאלות מסוג זה  יהיו קיימות כי במידה ולא הכל יהיה "אין סוף" אחד גדול.

כיצד הדבר מתקשר לסוליפיזיסם?
למעשה הפרט רוצה לדעת ולחוות את חווית החשיבה (המהות של האחר). פרט כהגדרותו היא אוטונמיה . אותו פרט רוצה למעשה לפרוץ את האוטונומיה של האחר דבר שיביא לביטול של הפרט השני באופן מיידי.

הדבר דומה לאדם הרוצה לחשוב שני מחשבות באותו הרגע.

לדגומא : אדם יכול לחשוב על מכונית , אדם יכול לחשוב על פרח , אדם יכול לחשוב על פרח ומכונית יחד , אך הוא אינו יכול לחוות את חווית המכונית בנפרד וחווית הפרח בנפרד בו זמנית.

לכן אדם שירצה למעשה לפרוץ את האנטוומיה של חברו בהכרח ביטל את חויתו שלו (האני שלו) או חויתו של האחר (האני של זולתו). סינטנזה בין השנים תיצור ישות שלישית ולא חויה של שתי זהויות נפרדות.

אם כך כל התאוריה הזו אין בה כלל שאל הכלל אלא הכרח המציאות.

מה דעתכם על התירוץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2012 14:14 לינק ישיר 

שני הרעיונות הם המצאות אנושיות  . השני נראה לך יותר הגיוני כי כך חונכת מילדות.
מבחינת הגיון-אין הבדל בין שני הדברים כי לשניהם אין הוכחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2012 06:21 לינק ישיר 
חידוד נוסף

חשבתי על רעיון מסוים.

הסוליפזיסט (זרם מסוים בגישה זו) רואה בעצמו אלוהים. הוא ברא את הכל אך בחר להעלים את הידיעה הזו ממנו ואת .

כעת גם ביהדות בעניין הנשמה יש משהו דומה. הנשמה יודעת שהיא מן העליונים , הנשמה יודעת שהיא היתה פה כבר בעבר (גילגול וכו..) אך אינה זוכרת זאת.

רציתי לחדד את שני הדברים.

במה הם דומים ויותר חושב במה הם שונים?

למה בשבילנו הטיעון השני נראה הגיוני מן הראשון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 07:52 לינק ישיר 

״אם כך מדוע יהדות? יש כל כך הרבה דברים לא הגיונים להאמין בהם........״

גם התשובה לשאלה הזו איננה נקבעת כנראה בהגיון .. זה שאנחנו גדלים בסביבה יהודית הופך את היהדות ל ״אופציה חיה״ עבורנו, מבחינה נפשית. אופציות אחרות, להיות נוצרי למשל, אינן ״חיות״ עבורנו. איננו מסוגלים לשקול אותן ברצינות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2012 05:19 לינק ישיר 
לרם

אם כך מדוע יהדות? יש כל כך הרבה דברים לא הגיונים להאמין בהם........

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 20:39 לינק ישיר 

כן, זו דעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 20:09 לינק ישיר 
רם

כתבת
"בזה, לצערי, אני לא יכול להיות בטוח, מבחינת ההגיון."

אז לדעתך האמונה באל היא אמונה לא הגיונית? או יותר נכון שלא מבוססת על ההגיון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 18:59 לינק ישיר 

איתי, 
בזה, לצערי, אני לא יכול להיות בטוח, מבחינת ההגיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2012 02:15 לינק ישיר 
לרם

כתבת :"שנית, יש טעמים מעשיים. כלומר, גם אם אין לי דרך להכריע אם אפשרות מסוימת מתקיימת או לא, יכולות להיות לי סיבות לפעול מתוך "הנחת עבודה" שהאפשרות אכן מתקיימת. בפרט, ישנו העניין המוסרי. אם יש תודעות אחרות, יש לי סיבה (בהינתן שהמוסר חשוב לי) להיזהר מלפגוע בהן. אם התודעות לא קיימות, אין לי סיבה (או שיש לי סיבה פחותה) להיזהר בכך. ואם אני שוקל את האפשרות האחת מול השניה, סביר שאני פשוט לא רוצה לקחת את הסיכון. אני אפעל מתוך הנחה שיש תודעות אחרות, ואיזהר לא לפגוע בהן, כדי שלא להסתכן במעשים לא מוסריים"

אני מבין את הטעמים האסטתים. אך כל זאת לא עונה לשאלה התאולוגית.

כיצד אתה יכול להיות בטוח שיש אלוהים חיצוני ואלוהים זה הוא לא אתה עצמך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/10/2012 22:27 לינק ישיר 

איתי, תודה על המחמאה, ועל שאלותיך הסקרניות.

איך אני בוחר באפשרות שקיים עולם חיצוני, או תודעות אחרות?

נראה לי שיש כמה סיבות לבחירה הזו.

ראשית, אלו לא רק אפשרויות לוגיות. יש טעמים (טיעונים) שתומכים בהן, ביחס לאלטרנטיבות, גם אם אין ממש הוכחות. קיומו של עולם חיצון ושל תודעות אחרות מספקים הסברים רבים לתופעות, הסברים שלא קיימים אם מניחים שאין עולם חיצון או תודעות.

שנית, יש טעמים מעשיים. כלומר, גם אם אין לי דרך להכריע אם אפשרות מסוימת מתקיימת או לא, יכולות להיות לי סיבות לפעול מתוך "הנחת עבודה" שהאפשרות אכן מתקיימת. בפרט, ישנו העניין המוסרי. אם יש תודעות אחרות, יש לי סיבה (בהינתן שהמוסר חשוב לי) להיזהר מלפגוע בהן. אם התודעות לא קיימות, אין לי סיבה (או שיש לי סיבה פחותה) להיזהר בכך. ואם אני שוקל את האפשרות האחת מול השניה, סביר שאני פשוט לא רוצה לקחת את הסיכון. אני אפעל מתוך הנחה שיש תודעות אחרות, ואיזהר לא לפגוע בהן, כדי שלא להסתכן במעשים לא מוסריים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/10/2012 20:01 לינק ישיר 
לרם היקר

כתבת "זה ההבדל. דקארט מוכיח משהו שקיים בפועל. אתה לא מוכיח משהו שקיים בפועל. אתה מוכיח רק שזה אפשרי (שאתה בלתי מוגבל)."

גם האפשרות של עולם חיצוני לי , או עוד תודעות הוא משהו אפשרי ולא הוכחה.

אם כך מדוע תבחר בזאת , על פני האפשרות שאתה היחיד והבלתי מוגבל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2012 09:01 לינק ישיר 

איתי, כמובן, בשני המקרים מדובר על הוכחה בעזרת הלוגיקה. ההבדל איננו בעזרת מה אתה מוכיח. בשני המקרים אתה מוכיח בעזרת הלוגיקה. ההבדל הוא במה אתה מוכיח, לא בעזרת מה אתה מוכיח. דקארט מוכיח בקוגיטו שהוא קיים, בפועל. אתה מוכיח רק שיתכן שאתה בלתי מוגבל. אינך מוכיח שאתה בפועל בלתי מוגבל.

זה ההבדל. דקארט מוכיח משהו שקיים בפועל. אתה לא מוכיח משהו שקיים בפועל. אתה מוכיח רק שזה אפשרי (שאתה בלתי מוגבל).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2012 00:55 לינק ישיר 
לרם

כתבת "יחד עם זאת, מה הרבותא. כמעט כל דבר הוא אפשרי לוגית"

אם כך מה הרבותא מקוגיטו של דאקרט? הרי גם  הוא הוכיח את קיומו בעזרת הלוגיקה לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2012 21:16 לינק ישיר 

איתי,

נראה שזה אכן אפשרי לוגית שאני עצמי, באופן לא מודע, הוא הבלתי מוגבל. וזאת אם מקבלים כי הבלתי מוגבל יכול להגביל את עצמו.
ברוח דומה דקארט ב-"הגיונות" שקל את האפשרות שהוא עצמו האלוקים, היש המושלם. דקארט דחה את האפשרות הזו. אבל לא בגלל שמצא בה עצמה סתירה לוגית.

יחד עם זאת, מה הרבותא. כמעט כל דבר הוא אפשרי לוגית.
זה לא נותן לי טעם כלשהו לסבור שאכן אני (או התת מודע שלי) בפועל בלתי מוגבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2012 19:55 לינק ישיר 
חידוד הדיון:

רבים כתבו כי אומנם הסוליפסיזיט יכול אומנם להוכיח את קיומו שלו , אך ליחס לעצמו את "ראשית ההויה" או תכונות של "יוצר בראשית", זה יהיה יומרני מצידו כמאמר רם 28 :

״נראה שמשום שהוא לא יכול להוכיח דבר חוץ מעצמו יוצא שהוא חייב להניח שכל התכונות שיש מיוחסות עליו״ נראה לי שצריך להבחין בין: א. הדבר היחיד שאני מסוגל להוכיח את קיומו הוא אני. ב. אני מסוגל להוכיח שרק אני קיים. אני חושב שמצבו הטיפוסי של הסוליפסיסט הוא א׳, לא ב׳. אז אין לו היסוד להסיק כי כל התכונות הקיימות הן תכונות שלו עצמו. לא פחות טבעי אם כן שהוא דווקא יחשוד שקיימים הרבה דברים מלבדו. רק שהוא לא מסוגל להוכיח לעצמו את זה"

או כמאמר ווטו 1

"החלק השני הוא דימוי ה"אני" כישות הקיימת לעצמה וזה פטומי מילי"

כעת , אני רוצה לנסות לגבש "ראיה" או טענה שתוכיח דווקא כי מבחינה לוגית כן אפשר לטעון כי הסוליפיסט הוא זה שיצר את האשליה שלו (בסגנון תת המודע שיצר למודע).

הטענה היא כזאת :  אנו יודעים כי כאשר אנו חולמים תת ההכרה שלנו קובע לנו מה נחלום .או יותר נכון אנו בוחרים בתת ההכרה את סוג החלום אך המודע אינו שולט בכך. מכאן יוצא שיתכן בחירה בתת מודע שהמודע אינו יודע ממנה. ולכן ניתן לטעון שכשם שהמודע אינו "מודע" או מרגיש חלק מבחירת חלומותיו  כך יתכן  שהמודע שלי אינו מודע לכך ששהתת מודע שלי הוא הוא הבלתי מוגבל שהגביל את עצמו (מבחינת המודע שלו).

מה דעתכם? האם הטיעון לוגי?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סוליפיסזם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext