אייזין
ברוך הבא אל הפורום!
ייראה לי שכדאי לבדוק על איזו שמחה אנו מדברים. ומה מעכב אותה מלהופיע. והאם יש פעולות שעושים או מחשבות שחושבים כדי להשיג שמחה, או ששמחה היא מצב טבעי, וצריך רק לא לקלקל אותה.
בשם המגיד ממזריטש אמרו שאפשר ללמוד מתינוק לשמוח בלי סיבה. והבנתי מזה שמצבו הטבעי של אדם הוא לשמוח. רק שהחיים כפו עלינו שינוי, ואנו יודעים כמה אכזבות ונסיונות מחכים לנו, אז איך נשמח.
ושאלה גדולה היא אם עלינו לחפש לשוב למצב של התינוק, או שיש גם שמחות אחרות.
אני מציע: יש שמחה שנובעת מהלימות חיצונית: העולם מתנהל כפי שאני רוצה או צריך. יש בריאות, יש פרנסה, יש חברה. התנאים החיצוניים שסתם אדם זקוק להם מתקיימים.
ויש שמחה שנובעת מהלימות פנימית. אני שלם עם עצמי. איני נכשל בכשלונות: עבירות, מידות רעות. אני מבין מה שאני רוצה להבין. או לפחות אני מתקדם בדרך הנכונה. ואין לי ספקות שגורמים לי ייסורים.
לגבי הצד הראשון, החיים מלאים מעלות ומורדות. והרי כבר חכמים קדומים דנו בשאלה כיצד אדם יכול לשמוח או לפחות לשמור על שלוה נפשית מול בעיות. והיו חכמי הסטואה שהציעו שאדם יעבוד על הפנימיות שלו ולכן לא יהיה תלוי בחיצוניות. אבל זה ממש מחייב שינוי גדול בפנימיות שלנו. לוותר על השלימות שכל אחד רוצה לאחל לעצמו. יתכן שזה הנכון, אבל זה נושא לעבודה רבה. זה מחייב הבנה שהשלימות היא בפנים ולא בחוץ, ואולי לוותר על חלומות טבעיים של הצלחה.
לגבי הצד השני, של שלימות הפנימיות, גם כאן יש דברים שנלמדים בבגרות. הצעיר מאמין שיוכל להיות אדם טוב ומושלם אם רק ישקיע. אבל אנו מנסים לתקן מידות ומגלים שאנו נופלים. כאן השמחה מגיעה מכך שאנו דבקים בערכים שלנו ומשתדלים לשפר את עצמנו גם כשאנו יודעים שסופנו, לפעמים, להיכשל.
כפי שכתבו לך כאן, יש שמחה גדולה מתוך הרגשה של התחברות לה'. שזכיתי לעשות רצונו, ללכת בדרכיו, שהוא אוהב אותי ומשגיח עלי.
אבל גם שמחה זו לפעמים נשללת מאיתנו. לפעמים בגלל שיש לנו ספקות בתכני אמונתנו. האם באמת יש ה', האם הוא באמת משגיח, האם הוא יסכים להשגיח עלי עם כל חסרונותי.
צא וראה בהתמודדויותיו של בעל ה"תהלים" עם הפחד שהוא אינו ראוי לבוא לפני ה', ותחינתו שיתקבל למרות הכל.
*** הצעתי לפניך שלושה מקורות של שמחה, וציינתי בעיות שמפריעות להשיג אותה.
אני מסכם:
שמחה בשלימות התנאים החיצוניים - זה אפשרי תמיד רק חלקית.
שמחה בשלימות הפנימית של האדם - יש מי שזכה להבין שזו הדרך ויש מי שצריך ללמוד. וגם אז צריך להתמודד עם חסרונות אישיים, ולדעת לקבל את עצמנו.
שמחה בהתקשרות עם אלקים. וגם כאן יש עיכובים ובעיות. וגם להם יש פתרונות.
המשותף לכולם שזו עבודה ולימוד.
כתוב נא מה מובן מכל זה ולמה אתה מסכים, והיכן אתה ממקם את הקשיים שעמהם אתה רוצה להתמודד, ונוכל להמשיך.
|
|