בית פורומים עצור כאן חושבים

לימוד הגמרא: מיזוג בין מתודה ישיבתית לאקדמית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/11/2012 14:26 לינק ישיר 
לימוד הגמרא: מיזוג בין מתודה ישיבתית לאקדמית

באשכול אחר תיארתי את המצוקה ואת הכאב של  מי שגילה את הפן ההיסטורי של התלמוד והלימוד.

כאן אני מבקש להעלות דגם – או למצער התחלות של דגם – שיספק כלים עדיפים ללימוד. וגם יניח את הדעת עבור מי שמבקש לחיות בשני עולמות, הישיבה והמודעות למחקר. או שהחיים האלו כפויים אליו. כי גם האמת כופה את עצמה על האדם (וראו באשכולי הישן נושן "רפואתם של אנוסי התבונה").

מבחינה זו, ראוי היה לקרוא לדיון זה "רפואת של אנוסי התבונה חלק ב' ", ואמנם כאן הנידון אינו ההתמודדות עם הבעיות הפילוסופיות והתיאולוגיות אלא עם הבעיות ההיסטוריות והיכולת להשתמש בכלים מחקריים לטובה.

על כן יש כאן שלושה נושאים.

א.      א. הבעיה הקיומית של בן ישיבה שגילה שיש עולם מחקרי שאינו שקרי למרות שמסתייגים ממנו, פוסלים אותו ופוחדים ממנו.
איני אומר שהדברים שאכתוב לא יביאו תועלת למי שהגיע מעולם המחקר ללימוד הישיבתי, אבל כמדומה שהבעיה שמתוארת כאן אינה קיימת עבורו. יתכן שיש לו בעיה אחרת: להעריך את הקדושה שבגמרא, אבל זה אמור להיות נושא לדיון אחר).

ב.     ב.  מה הכלים שיכול המחקר להציע ללימוד התלמוד.

ג.       ג. מה הכלים שמציע הלימוד הישיבתי לחוקר.

*** *** כאן ובהמשך תוקנו שגיאות הקלדה. שגיאות מי יבין ***

תוקן על ידי מיימוני ב- 02/11/2012 14:34:13

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 12:07 לינק ישיר 

כמדומני שעדיין לא. וע"ע כאן:

http://www.daat.ac.il/daat/toshba/horaat/halimud-2.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 11:50 לינק ישיר 

המאמר נמצא ברשת ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 11:49 לינק ישיר 

קסת, הדבר כבר נעשה בכמה הזדמנויות. ראה למשל את מאמרו הבהיר של מנחם כהנא "מחקר התלמוד באוניברסיטה והלימוד המסורתי בישיבה" שבקובץ "בחבלי מסורת ותמורה" עמ' 113-143.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 11:24 לינק ישיר 

למימוני

זרקת כאן פצצה ונעלמת...

אני חושב שכדי לדון בענין השילוב, חשוב לנתח את סוג הלימוד האקדמי, אני חושב שאני יודע משהו בענין ממה שהספקתי להתרשם קצת, אבל עדיין אני מרגיש שהדברים לא ברורים לי מספיק.

אז אולי מימוני תנסה לשרטט קוים ללימוד האקדמי, כדי שיהיה אפשר לדון בזה בצורה מושכלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 10:31 לינק ישיר 

ייתכן והחשש מפני העיסוק בנוסחאות התחיל אחרי זמנו של הדק"ס, מפני שהתחילו לחשוש מההשלכות של עיסוק בנוסחאות.
האם היום היה ניתן לכתוב ספר כמו מנחת שי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2012 09:32 לינק ישיר 

.

דומני שכל מי שיקרא את הדקדוקי סופרים, יראה שכבר היו ששילבו בין העולמות בלי מורא ובלי פקפוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 09:34 לינק ישיר 

הבטוי היפה הוא למעשה התעלמות מהמחלה. קשה בעיני שחכם כליבו' חשב כך, אם אכן כך - לעת זיקנת...עמיתיו  היטו את לבבו
(הרצאתו של הלברטל הובאה באשכול ההפנית לכתבות כאן)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 09:04 לינק ישיר 

איכא דאמרי מחלה, אלא שריפויה קשה.
איכא דאמרי פתרון, לדוגמא י"ל טען שכמדען הוא סבור שגיל העולם הוא מליארדי שנים, וכאדם דתי הוא סבור שגיל העולם הוא ששת אלפים שנה.

היום יש לזה שם יפה יותר "אמונה כ". ראה לדוגמא http://knowledgepangs.wordpress.com/2011/01/27/%d7%a2%d7%9c-%d7%90%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%9b-%d7%95%d7%a6%d7%99%d7%93%d7%95%d7%a7%d7%94-%d7%94%d7%a8%d7%95%d7%96%d7%a0%d7%a6%d7%95%d7%95%d7%99%d7%99%d7%92%d7%99/

ביטוי יפה, אך לדעתי ריק.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 06/11/2012 09:05:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 08:58 לינק ישיר 

זה פתרון או מחלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 07:44 לינק ישיר 

תלמיד
האם לא ייתכן שבסוף מגיעים לפיצול אישיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 06:34 לינק ישיר 

קסת
ראה בשרידי אש ח"ד (בהוצ מוסד הרב קוק) לגבי הלכת עידית לאןר המקורות
ובכל זאת לימודו ההלכתי היה "רגיל" ומן הסתם משום שסבר כמו שיינתי לעיל, וזו גם תשובה לשיטת רבדים
לגבי שיטת רבדים - אתה יכול לגגל לפי "הרקע העיוני לשיטת רבדים" ותמצא מאמר מקיף כאשר מעמ' יש דוגמה (נאה אך איני חושב שנכונה) 

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 06/11/2012 06:36:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 05:50 לינק ישיר 

קסת
הנחות היסוד שונות, לדוגמא שיטת הרבדים, ניתוחים היסטוריים ועוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2012 00:13 לינק ישיר 

האם היתה חשיפה של העוסקים בלימוד התורה כדרך המקובלת עד עתה בעולם התורה לצורת הלימוד באקדמיה, ופסלו אותה, או שמא לא היתה חשיפה כלל.

ואם לא הית חשיפה, למה לא? הרי לכאורה זה דבר מתבקש ממי שמחפש את האמת לברר אחר כל שיטת לימוד אולי יש בה משהו לתרום לבירור התורני?
אולי זה בגלל הזלזול, לא מאמינים שיש להם מה להציע, או שמא בגלל הפחד מהחשפות לאקדמיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2012 21:15 לינק ישיר 

הכל תלוי בשאלה געקרונית אם התלמוד מחייב בגלל נכונות שיקוליו או בגלל שהטקסט הוא כהכרעת סנהדרין.
התלמוד עצמו ( לדברי המאירי) הכריע בנושא לגבי חיוב המשנה כטקסט 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2012 14:30 לינק ישיר 

לצערי מיעוט הפנאי שבידי לא השאיר לי אפשרות לכתוב בתקופה האחרונה וגם לא להאריך בנושא מהותי זה. אך עקב דיונים שהחלו גם בתיבה האישית או במייל וגם מחשבות רבות משלי התעוררתי לעשות את המינימום הזה של הצגת הנושא.

וכמובן מוזמן כל אחד לתרום את חלקו להגדרת הכלים שיכולים לתרום לקיום מצות תלמוד תורה ובירור האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לימוד הגמרא: מיזוג בין מתודה ישיבתית לאקדמית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext