בית פורומים עצור כאן חושבים

האם שלוחי מצווה פטורים מתפילת הדרך?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/12/2012 02:05 לינק ישיר 
האם שלוחי מצווה פטורים מתפילת הדרך?

או שיש עניין נוסף בתפילה זו לבד מהשמירה שבה?

תוקן על ידי אוסישקינאי ב- 30/12/2012 02:13:35

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 15:05 לינק ישיר 

מ.
שאלו כאן למה הם חייבים? לחייב זה קל. להסביר את החיוב קשה יותר.
עד כמה שאני זוכר את הגמרא בפסחים שם מדובר על בדיקת חמץ בשעת סכנה.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 30/12/2012 15:07:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 14:35 לינק ישיר 

שלוחי מצווה חייבים בתפלת הדרך, כדברי הרב מיכי. עיין קובץ בית אהרן וישראל 96, ע' קכג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 14:15 לינק ישיר 
תודה וברוכים הנמצאים

תודה מיוחדת לך מיימוני. מצטער על הירוקת שלי, אכן לא קראתי קודם כראוי את חוקת הפורום רק השתתפתי פסיבית מידי פעם בקריאת הגיגיכם פה בפורום. אכן תמצתתי מידי אך הכוונה כפי שראיתי די הובנה. אכן שאלתי על "עניין" לומר והאם יש כזה משום שוודאי שתפילה זו אינה חובה. גם נכון שבמקום שברי היזקא צריך לומר, אך האם נחשיב מראש כל מקום ככזה? ומה באמת בנוגע לפטור מן המצווה? כנראה שנחשב שיכול לעשות את שניהם? ולגבי ב' שלך, האם שם ה' לבטלה לא סיבה מספקת שלא לומר את התפילה אם לא צריך אותה? 
תודה לכל המגיבים והעונים. מקווה להתמיד פה בפורום.. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 12:44 לינק ישיר 

אוסישיקינאי

ברוך הבא לפורום!

אני מאד ממליץ לקרוא את חוקת הפורום למשתמשים חדשים. כך היית יכול ללמוד כיצד מנסחים אשכול שאתה רוצה לפתוח וגם שבתור חדש היה עליך לפנות לאחד המנהלים ולבקש אישור עם הצגת הנוסח שאתה רוצה לפרסם וקבלת הגהות אם יש.

לגבי שאלתך, היא צריכה הרחבה. אולי אתה יודע בדיוק מה אתה רוצה לומר, אבל הבא בחשבון שיש כאן משתתפים שאינם מכירים הכל.

אני מרשה לעצמי להרחיב.

יש "תפילת הדרך". זה נוסח שמצוי בידנו למן ימי הגמרא ומומלץ להתפלל אותו למי שיוצא לדרך מסוכנת. ברבות הדורות נקבעו כללים לאמירתו. מתי מתחיל זמן אמירתו, ומתי כבר אין לאמרו, ובאלו נסיבות מוצדק לומר זאת ומתי לא.

יש מושג של "שלוחי מצווה". אמנם יש לברר מה נכנס בגדר הזה. כאשר שמואל נשלח למשוח את דוד למלך בידי ה', הוא היה שליח מצוה. כאשר שני אמוראים יצאו לישיבה ללמוד בה בסוכות, והתארחו בסוכת רב נחמן, הם היו שלוחי מצוה. אבל לא ידוע לי על מי שהכין רשימה של מאפיינים שהופכים את האדם ל"שלוח מצוה".

האם שליח מצוה צריך להתאמץ ולומר תפילת הדרך? הבסיס לכך הוא שהתפילה נועדה לבקש שמירה מפני הפורענות, והרי "שלוחי מצוה אינם ניזוקים". יש להם סייעתא דשמיא להינצל מכל רע.

על זה יש להשיב ולהעיר כמה הערות, ואני חוזר על דברי קודמי, במיוחד מיכי (MDABRAHAM למי שאינו יודע).

א. אין חובה אף פעם לומר תפילת הדרך. זו רשות. אולי זה כדאי, אבל "כדאי" אינו "חובה".

ב. אין איסור ברור לומר שום תפילה שהיא. איזה איסור יכול להיות בכך? לכל היותר האמירה היא לא במקום. אבל האם בכך היא הופכת לאיסור?

ג. יש שני אופנים של תפילת הדרך. פרטי, כאשר אדם מתפלל רק על עצמו באותה תפילה, וזה ניכר במילים "השיבני", "שמרני" ועוד. ויש כללי, כאשר אומרים בלשון רבים. "הוליכנו לשלום". הנוסח שמקובל היום בנוי בלשון רבים.

אם כן, ודאי שיש טעם לומר את התפילה הזו, כי אתה מבקש לא רק על עצמך. אמנם היה מקום לטעון שבתור שליח מצוה אינך בסכנה כל כך אבל איסור לומר ודאי שאין. מדוע שלא ישתף אדם עצמו בצער ההולכים בדרך החוששים לעצמם?

ד. כפי שציין מיכי, הכלל של "שלוחי מצוה אינם ניזוקים" אינו נאמר במקום סכנה. מה שכינה "ברי היזיקא". גם שמואל הנביא שנשלח בידי ה' למשוח את דוד עונה, לפי ניתוח הגמרא, שלא ילך כי "פן ישמע שאול והרגני" וההיזק ברור. וגם ה' מצדיק אותו ונותן לו אמתלה שהוא הולך להביא קרבן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 10:07 לינק ישיר 

ומה עם העוסק במצווה פטור מהמצווה.?
הרי הגמרא בפסחים אומרת שלוחי מצוה אינן ניזוקין לא בהליכתם ולא בחזרתם.
והרי מה היא תפילת הדרך. שמירה. הרי השמירה הובטחה להם על ידי מחברי תפילת הדרך בלי התפילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 09:28 לינק ישיר 

למה שיהיו פטורים? בברי היזיקא גם הם נמצאים בסכנה. כמובן שאם הם לא יכולים להתפלל ולבצע את שליחותם הם פטורים כמו מכל המצוות. אמנם יש לדון מסוגיית שר צבא שגלה לעיר מקלט שאפילו כל ישראל צריכים לו אינו חייב (או שמא אסור לו) לצאת. בפשטות זה לא  איסור מחמת חובת הגלות אלא מחמת הסכנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 04:52 לינק ישיר 

אם התפילה היא נגד פחדים, אז עדיף שיתפלל,
אם הוא מאמין שלוחי מצווה לא ניזוק במילא לא מפחד אז לא צריך להתפלל,
בכל אופן עצם שיש לו ספק נראה לי שכדאי לו כן להתפלל,

תוקן על ידי maxmen ב- 30/12/2012 04:52:19

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם שלוחי מצווה פטורים מתפילת הדרך?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext