בית פורומים עצור כאן חושבים

יחסי רב ושמואל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/2/2013 07:43 לינק ישיר 
יחסי רב ושמואל

מגילה יב. – "רב ושמואל חד אמר מלך פיקח היה וחד אמר מלך טיפש היה מאן דאמר מלך פיקח היה שפיר עבד דקריב רחיקא ברישא דבני מאתיה כל אימת דבעי מפייס להו ומאן דאמר טיפש היה דאיבעי ליה לקרובי בני מאתיה ברישא דאי מרדו ביה הנך הני הוו קיימי בהדיה".

במילים אחרות – רב ושמואל חשבו זה על סברתו של זה שהיא טפשית. האם?

וע"ע שבת קח. ביחסי רב ושמואל "שמואל וקרנא הוו יתבי אגודא דנהר מלכא חזינהו למיא דקא דלו ועכירי א"ל שמואל לקרנא גברא רבה קאתי ממערבא וחייש במעיה וקא דלו מיא לאקבולי אפיה קמיה זיל תהי ליה אקנקניה אזל אשכחיה לרב א"ל מניין שאין כותבין תפילין אלא על גבי עור בהמה טהורה א"ל דכתיב (שמות יג) למען תהיה תורת ה' בפיך מן המותר בפיך מנין לדם שהוא אדום שנאמר (מלכים ב ג) ויראו מואב מנגד את המים אדומים כדם מניין למילה שבאותו מקום נאמר כאן ערלתו ונאמר להלן ערלתו מה להלן דבר שעושה פרי אף כאן דבר שעושה פרי אימא לבו דכתיב (דברים י) ומלתם את ערלת לבבכם אימא אזנו דכתיב (ירמיהו ו) הנה ערלה אזנם דנין ערלתו תמה מערלתו תמה ואין דנין ערלתו תמה מערלת שאינה תמה א"ל מאי שמך קרנא אמר ליה יהא רעוא דתיפוק ליה קרנא בעיניה לסוף עייליה שמואל לביתיה אוכליה נהמא דשערי וכסא דהרסנא ואשקייה שיכרא ולא אחוי ליה בית הכסא כי היכי דלישתלשל לייט רב ואמר מאן דמצערן לא לוקמוה ליה בני וכן הוה"

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2013 19:31 לינק ישיר 

רש''י בקדושין אומר שרב אוהבו של שמואל היה ולכן חשבו שלא יעיז לחלוק עליו דבר שהוא מופרך לחלוטין שהרי הם חולקים בכל הש''ס .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2013 11:15 לינק ישיר 

אם יורשה לי להוסיף קצת שמן ירושלמי למדורה.
בית דינו של ר' יהודה נשיאה בהשפעת תלמידו, רב שמלאי התיר את שמנם של הגויים.

רב, שהיה תלמיד של סבו של רבי יהודה נשיאה, מן הסתם זקן יותר, לא מוכן לקבל את הקולא הבלתי נסבלת של בית הדין של ר' יהודה נשיאה.  בתגובה, כך מספר לנו הירושלמי (ע"ז ט"ז א) מאיים עליו שמואל שיכריזו עליו כזקן ממרא.

אפשר לטעון שמדובר בוכוח ללא שום נגיעה אישית, אבל קשה, קשה לראות את גדול הדור מאיים על עמיתו שיכריז עליו כזקן ממרא.

יצחק בר שמואל בר מרתא נחת לנציבין אשכח שמלאי הדרומי יתיב דרש רבי ובית דינו התירו בשמן.  אמר שמואל אכל רב לא קביל עליה מיכול אמר ליה שמואל אכול דלא כן אנא כתב עליך זקן ממרא אמר ליה עד דאנא תמן אנא ידע מאן ערר עליה שמלאי הדרומי אמר ליה מר בשם גרמיה לא בשם ר' יודן נשייא אטרח עלוי ואכל.

ואם כבר נגענו בנושא הזה של היתרים והקלות, ר' שמלאי (שנראה בהקשר הזה כסוג של פעיל חברתי) לוחץ על ר' יהודה נשיאה להתיר גם את פת העכו"ם.  התשובה של ר' יהודה נשיאה מענינת, הטענה שלו אינה הלכתית אלא חשש שאם יעז להתיר עוד קולא אחת בית דינו יקרא בית דין מיקל.  (בי"ד שריא)  בבלי ע"ז ל"ז א

ואזיל ר' יהודה נשיאה אכתפיה דרבי שמלאי שמעיה א"ל שמלאי לא היית אמש בבית המדרש כשהתרנו את השמן אמר לו בימינו תתיר אף את הפת אמר לו א"כ קרו לן בית דינא שריא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 16:32 לינק ישיר 

[בע"ב,

האם אתה מתכוון לסיפור ממסכת שבת?
אתה מוזמן לקרוא בקישור שהבאתי קודם.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 11:03 לינק ישיר 

מה שלי מפריע- טוב מחלוקת עם אחשורות טיפש היה או חכם היה- המלבי"ם חןשב חכם היה.

אבל למה אף אחד מחכמנו לא דן, אם מרדכי חכם היה? זה לא פחות חשוב.

ובעיקר למה אף אחד מחכמנו לא עמד על גודל חוכמתה של אסתר? על גודל הבנתה בפסיכולוגיה וניצולה בחכמה רבה.
הרי  פעולתה  מהצעד הראשון-להעברת הגזירה היתה יצירת אומנות, ויש ללמדה בחוגים לפסיכולוגיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 09:01 לינק ישיר 

אמשלום
הדיון כאן התמקד בדוגמא הראשונה של תלמיד(לא)טועה.
כיצד את מבינה את הספור השני (מותר לך להשתמש בכל כלי ניתוחי שמוצא חן בעיניך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 04:46 לינק ישיר 

[תלמיד,

תודה על ההסבר. הוא בהחלט עוזר לי להבין יותר את תהליך הלמידה שלך כאן.
נדמה לי שמטרתך לימודך כאן היא כשאמרתי - להבין את הלך הרוח הנושב מן הטקסט (במקרה זה, לגבי יחס החכמים זה לזה) גם מעבר למילים הנאמרות בו (במקרה זה, מחלוקת פרשנית כלשהי). אני מאמינה שכדי לעשות זאת בצורה נבונה ומעמיקה יש צורך בשימוש בכלי-קריאה, שונים מכלי הלימוד ההלכתי או הלוגיקה המשפטית וכד' (שנדרשים כדי להבין את מהלכה של סוגיה משפטית כלשהי, למשל). כלים אלה אינם (רק) אינטואיטיבים, וגם להם יש "כללים" (עם או בלי מרכאות) ואופני שימוש שונים שניתנים להילמד. 

כל זה הוא באמת רק הערה צדדית על העיקרון המנחה את דרך הלימוד - על המתודולוגיה - ולא על התוכן עצמו. נדמה לי שמה שהדגמת אתה עצמך כאן, אינו שונה מהותית ממה שעשיתי אני. על התוצאות והמסקנות, תמיד ניתן להתווכח (זה עצמו עיקרון מתודולוגי חשוב בעיניי...).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 03:46 לינק ישיר 

הערה:

הפירוש למגלה בגמרא הינו מדרשי אמוראים שאינם בהכרח פשוטו של מקרא. לפיכך, אם יש מדרשים שונים, לא צריך להתייחס אליהם כמחלוקת בפשט. רב ושמואל חד אמר מלך פיקח היה וחד אמר מלך טיפש היה. אלה שתי הבנות שונות של מציאות מורכבת, ומהן נובע הסבר הגמרא האם מעשהו להקדים משתה הרחוקים למשתה בני עירו מלמד על פיקחות או טיפשות.

תוקן על ידי מ80 ב- 20/02/2013 03:55:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2013 01:10 לינק ישיר 

שמעתי ל'תרץ' שת"ח לא חייב להיות פוליטיקאי. (מיד כולם קופצים ולא כימינו וכו')
אלא שא"כ מה הם בכלל מעסיקים אותנו בדיעותיהם על אחשורוש.
בכל מקרה נראה לי שבאמת כל אחד אחז שבתור מלך השני היה טיפש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2013 20:37 לינק ישיר 

אמש

א.       למען הדיוק, ולמעשה זו הבנת העניין העקרונית וממנה גם מטרתי באשכול- לא ששניהם אומרים זע"ז טיפש. רק זה שאומר שאחשוראש טיפש ומצהיר שמחשיב את מי שנוקט באיסטרטגיה זו כטיפש חייב לחשוב שרעהו החולק וסובר שזו איסטרטגיה חכמה כטיפש. לגבי השני אין ראיה.   כוונתי היתה שאחד מהם לא חשש כל כך לכבוד רעהו (וכפי שראינו בסיפור במס. שבת). משכך לא הבנתי איך הראיה ההומוריסטית והאירונית החדשנית שלך מביאה למסקנה אחרת בנושא, על אף שהצהרת שיש בכך תשובה מסויימת.     מה שעניין אותי באמת הוא יחסם של ת"ח זל"ז, האם בהכרח הוא כה טהור. הנושא (של מס. שבת) עלה בסעודת שבת אצלי בבית כדוגמה ליחסם של ת"ח בהווה. כאשר באיזושהי חזרת הש"ץ נתקלתי בגמ' במגילה זה התקשר לי מעט, שיתכן וחד מ"ד לא הקפיד להזהר בכבוד חבירו (כמובן יתכן שכ"א דיבר במקום אחד והתלמוד חיברם יחד).

ב.       חושבני שהטקסטים שרדו בגלל שההתייחסות לתלמוד היתה רצינית עד אימה ולא כגישתך. מעניין לראות איך זכרון הטקסטים יישמר לעתיד בבית מדרשך לעומת כולל חזון איש. אין לי הוכחה, אבל השערות יש ויש.

ג.        אכן את צודקת. הקריאה שלך אודות ריו"ח הגבר אינה דרש. היא ספקולציה. אולי נכונה. אולי לא. אין לנו כל דרך לדעת זאת מהטקסט. איןצ לנו לגבי זה עד אחר. אז זה כמו לומר שהוא היה ג'ינג'י. אולי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2013 13:53 לינק ישיר 

[תלמיד,

ראשית, עכשיו נדמה לי שהבנתי מה כתבת בג' - האם התכוונת לכך שהכתוב שם "נוקט גישה פורימית כלפי עניינים רציניים"? אם כך, הרי כדאי לך לזכור שפורים הוא עניין רציני כשלעצמו, וגם קריאה הומוריסטית (ובודאי אירונית) יכולה להיעשות ברצינות גמורה (כלומר, באופן מקיף ומעמיק, שמגלה פנים אמיתיות בטקסט, גם אם נסתרות עד כה - ואולי בכך יש תשובה מסויימת למה שלא הבנת בא'). 
שנית, אין לי שום בעיה עם טעמים אסתטתיים ואמנותיים והם חשובים בעיניי מאוד. אני מאמינה שחלק מהותי מכך שטקסטים אלה שרדו לאורך זמן רב כ"כ, טמון בערכים האסתטתיים שלהם (כלומר - באופן בו הם מועברים אלינו, בבחירת המילים, במקצב, בעניין הרגשי שהם מעוררים בין בגלוי ובין באופן תת-מודע, וכו').
שלישית, להזכירך - אשכול זה נפתח בניסיון שלך להבין האם רב ושמואל חושבים כל אחד על השני שהוא טיפש. האם זו אינה תלייה של ענייניך (במובן של - מה שמעניין אותך) על הקולב של הטקסט? האם זה באמת משנה להבנת הטקסט עצמו מה היו רגשותיהם זה כלפי זה? ברור שהסיבה היחידה לשאול שאלה כמו זו ששאלת, היא הרצון של הלומד "להתחבר" עם מה שהוא לומד, לחוש אותו מקרוב יותר ולנסות ללמוד ממנו משהו (גם מעבר לפירוש מסוים או הלכה ספציפית). לעניין הספציפי - ברור שלא היה בזמנם הביטוי "גבר גבר", אבל הסגידה ל"גבריות" הייתה גם הייתה, וההשוואה הבין-אישית תוך ניסיון לקבוע "מי יותר גבר" הייתה גם היא נוכחת מאוד בתרבות בית המדרש בבבל ובא"י (גם אם לא הוגדרה כך באופן לשוני). לכן, בעיניי זה פירוש לגיטימי לגמרי לטקסט עצמו (ואם תשים לב, הדברים נכתבו שם בזהירות, והוגדרו בפירוש כפירוש של מי שעומד טיפה "מבחוץ" לאירועים - למרות זאת, כולנו יודעים שלעיתים המביט החיצוני יודע לזהות דברים שלפועלים "בפנים" הם נסתרים). כמובן שזכותך לחלוק על כך, אבל אם רצונך בדיון אמיתי, תצטרך להביא נימוקים משכנעים לעמדתך, ולא להסתפק ב- "מה שאני אומר זה פשט ומה שאת אומרת זה דרש".]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2013 07:34 לינק ישיר 

אמש

א.       ??

ג+ד. השאלה היא אם אנו מפרשים את הטקסט או שהוא משמש כקולב לתלות עליו את רעיונותינו שלנו. איני מוצא טעם (מלבד אמנותי/אסתטי) בגישה השניה, הרי סביר שבסלנג ובצורת המחשבה של ריו"ח לא היה המושג "גבר גבר" שבו נתלית וזו אינה פרשנות אלא יצירה שלך. זה מאוד נחמד, רק למה לערב את ריו"ח המסכן בעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2013 00:53 לינק ישיר 

אומרת הגמרא: המולך, אמר רב שמלך מעצמו, אמרי ליה לשבח ואמרי ליה לגנאי, אמרי ליה לשבח דלא הוה אינש דחשיב למלכא כוותיה, אמריה ליה לגנאי דלא הוה חזי למלכותא וממונא יתירה הוא דיהב.

פירוש פורימי: אמרו זאת לשבח ואמרו זאת לגנאי, אמרו זאת לשבח, שלא הזמין את בני עירו למשתה, - איזה מלך הפרסי הזה! ואמרו זאת לגנאי שקנה את מלכותו בממון רב - זה פרסי זה?

תוקן על ידי מ80 ב- 19/02/2013 01:03:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2013 22:48 לינק ישיר 

[תלמיד,

א. אני לא חושבת שזה הסבר רציני. זה לא אומר שזו לא המסקנה הנכונה, רק שלטעמי האופן בו הגעת אליה אינו מספק.
ב. אני מתנצלת. זה אכן לא היה בדבריך שלך אלא בשל מקס. סליחה.
ג. לא הבנתי, ואולי מוטב שכך.
ד. ראה שם בפסקה האחרונה - ברור שמה שאתה מציע הוא "פשט" הכתוב, אבל לסיפור טוב תמיד יש גם משמעויות שמעבר ל"פשט". הרי זו בדיוק הפואנטה עליה דנים כאן באשכול...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2013 20:56 לינק ישיר 

פרוגרמי (ומיכי)

א.       אם אחשוראש הוא טיפש אז גם מי שחושב כמותו הוא כזה. איך אפשר להתווכח על כך?

ב.       בהחלט יתכן שעל אחשוראש מדביקים כזה כנוי (כי מה אכפת לנו, ויש הרי נטיה באגדות חז"ל להדביק רשעות לרשעים, ומדוע לא טפשות למלך הנראה מהמגילה לא גאון גדול) ועל רב או שמואל לא. זה הגיוני מאוד אם אגדות מסכת תענית נאמרו מתוך מבט מעט פורימי . חושבני שלכל מעיין יש רושם כזה, האגדתא כאן "משתוללת" יותר מאשר בדרך כלל ואיני בטוח שאין לה נטיה של שמית פורים. איני בטוח שרב ושמואל חלקו ברצינות תהומית ולא בקריצת שמחה, (ראה החת"ס המפורסם על האגדתות שהן בבחינת הבדיחותא שלפני הגירסא).

ג.        מעשיות שעברו מדור לדור ללא טורח וכוונה תחילה אלא כספורי חולין אקראיים אין בהם חותם הכרחי של אמת

ד.       האגדתא בשבת תמוהה בעיני מאוד, והיא אצלי כמעט כאגדתא במגילה על רציחה מתוך שכרות, ושתיהן איני יודע אם התכוונו לספר מעשה שהיה

אמש

א.       הסברתי קודם מדוע, וחושבני שאם אני אומר על מי שחנוקט איסטרטגיה X כטיפש הרי שגם מי שמצדיק אותה הוא כזה. זה לא כל כך מסובך

ב.       חפשתי שוב ולא מצאתי היכן כתבתי שרב ושמואל שנאו זה את זה.

ג.        שמחתי למצוא לי סיוע מהלינק שצירפת הנה לנו שנוקטים גישה פורימית כלפי עניינים רציניים.

ד.       הערה טכנית – חושבני שהקריאה הנכונה "ומי גבר" היא בקמצים. שנינו שמשנו דהיינו למדנו לפניהם והוא גבר בפלפולן עלי תמיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2013 20:18 לינק ישיר 

פרוגרמי כתב:
לא סביר שרוב המחלוקות היו קבלה מרבותיהם, האם אין להעלות על הדעת שלחכמים היו גם דעות אישיות. אין דרך לדעת מה אחוז האגדות שיסודו בקבלה, אך אין להניח מראש שהרוב בקבלה.

המחלוקת באים מחוסר שימוש, המחלוקת באים מקבלות שונות, כלומר והיות שלא שימשו כל צרכם הקבלה השתבשה,
מחלוקת בסברה זה כבר משהו אחר, ולא זה הנידון לדעתי בהמשך אני אנסה להסביר,
דעה אישית זה גם משהו אחר לגמרי,
אבל ברור לנו לגמרי שלעולם לא היית ויכח חז"לי על פי מצב רוח וריבים,

וגם לא ברור מה הריוח שלך להניח שמחלוקת זו בקבלה, עכשיו נחלקו רבו של רבו של רבו של רבו של רבו וכו' של רב עם רבו של רבו וכו' של שמואל מי הטיפש. לפי הבנתך שזה מחייב טפשות כמובן.

כאן אני רוצה להרחיב ברשותך, וצריך לשים לב,
אם הנידון היא אך ורק על מעשה טיפשי או מעשה פיקחי, אז נכון כל אחד יאמר שלפי דעתו האם המעשה היא טיפשי או פיקחי ואין כאן טיפש או חכם, לא כלפי העושה את המעשה ולא על מי שטוען שהמעשה טיפשי או פיקחי,

הנידון היא במציאות, אחשוורוש היה במציאות טיפש או חכם, וזה שם התואר שלו,
היה קבלה לרב ושמואל במציאות, ומתי שהוא עד שמואל ורב או עד רבותיהם הישתבש הקבלה, מכאן המחלוקת, השיבוש הביא קבלה הפוכה אחד מהשני,
הגמ' (העורך) יודע לומר על המחלוקת הזה, (יכול מאוד להיות שהיית קבלה שיש מחלוקת  עם שיבוש נוסף, על איזה מלך מדובר, כי בסנהדרין יש מחלוקת על סנחריב, ורחוק לומר שבשניהם חילקו בויכוח על המציאות ועל שני מלכים ועל שם התואר שלהם ?!) ולא ידע אפי' לומר לנו מי אמר מה, מה אמר רב ומה אמר שמואל,

וכאן העורך מתחיל לתת דוגמא, (יש עוד עשרות דוגמאות על מעשי (הדגש על מעשי טיפשות ולא על שם התואר טיפש) טיפשות במגילה או מעשי פיקחות אולי) של מעשי אחת שאפשר להסביר מנין המחלוקת ביסוד,
אבל אני בא לומר (לחלוק על העורך\הגמ') שזאת לא ראיה כלל וכלל, כי הגמ' מביא מעשה טיפשי ולא ראיה שהוא היה טיפש,
ואל תקשה עלי, שבסוף כל סוף נגיע לאחשוורוש עצמו ונבדוק אותו לפי מעשים, ועל פיהם נחליט מהו בדיוק ומה שם התואר שלו,
כי הקבלה המקורית הכירה אותו יותר מהכתב (המגילה) ומה שסופר לנו אחר כך,

ממילא יוצא שגם הויכוח כאן הופך את אחד הצדדים לטיפש, כי לפי תלמיד טועה אנחנו צריכים לחשוב שרב חשב ששמואל טיפש, דהיינו לפי X שמואל טיפש היה. ולפי מיכי ואחרים אנחנו צריכים לחשוב שרב חשב ששמואל חכם, דהיינו לפי X שמואל חכם היה. ובע"כ שאו מיכי או מקסמן טפשים!!!

טוב, זה אבסורד, כאמור לעיל יש טעם טוב להתווכח על מעשה מסויים האם זה טיפשי, וזה לא הופך את העושה ואת המפרש לטיפשים,
אבל יש קביעה ברורה מיהו טיפש לכל הדעות, כלומר יש מודד שעל פיהם נותנים למישהו את שם התואר טיפש,
ואני חושב שלא יכול להיות בזה מחלוקת כלל וכלל, 
אי אפשר להיות טיפש ופיקח בבת אחת, זה שני הפכים,
ואם חסר היה לרב ושמואל נתונים שמודד את המוחלטות של הטיפש או הפיקח אז על מה בדיוק רבו ?
מוכרחים לומר שרבו על מעשה טיפשי או מעשה פיקחי בלי לקבוע מהו הוא היה באמת,
וזה לא יכול להיות כנ"ל, הרי הגמ' מצטט קבלה ולא יודעת אפי' מי אמר מה כנ"ל, וקובעת שמלך טיפש היה,

היוצא מכל זה לדעתי היא, שהיית קבלה, ושיבוש ראשון מה היה (בלי שום ספק שלא היה בינוני) שיבוש שני (לא בטוח אבל בכל זאת) על איזה מלך מדובר, שיבוש שלישי מי מהם אמר מה, 

תוקן על ידי maxmen ב- 18/02/2013 20:25:39

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יחסי רב ושמואל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext