| נשלח ב-28/2/2013 16:27 |
|
| |
מה המטרה בהתעללות בחסרי ישע בזמן יציאת מצרים?
בזמן יציאת מצרים המצרים ושאר האנשים ובעלי החיים שחיו במצרים סבלו סבל עצום. מה הייתה המטרה? ולמה אנחנו מצווים לזכור זאת?
שנאמר "את אשר התעללתי במצרים ואת אותתי אשר שמתי בו" פרש"י התעללתי שחקתי מהם ומסופר על החפץ חיים שהיה צוחק בשעת קריאת עשר המכות.
ואני שואל, מה מצחיק? בעלי חיים מתים? אנשים רעבים וצמאים?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 19:35 |
|
| |
חרד כונתי היתה רק למטאפורה שהגמרא אמרה בבא מציעא דף נט : חזר ואמר להם: אם הלכה כמותי - כותלי בית המדרש יוכיחו. הטו כותלי בית המדרש ליפול. גער בהם רבי יהושע, אמר להם: אם תלמידי חכמים מנצחים זה את זה בהלכה - אתם מה טיבכם? לא נפלו מפני כבודו של רבי יהושע, ולא זקפו מפני כבודו של רבי אליעזר, ועדין מטין ועומדין. בלי כל קשר לביקורת הלגיטימית שיש לי על כל הסיפור הזה.- איני רוצה באנרכיה בהלכה.
ואין כל קשר בין המוסר שאנשים קובעים. לבין ההלכה שאני מקיים, שהיא אינה מוסרית בעליל
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 16:52 |
|
| |
המסקנה שלי מגמרא שם היא "שלא בשמים היא" ועל כן נידו את רבי אליעזר. איך אתה הבנת?
אם המוסר נקבע על ידי אנשים וההלכה תלויה באנשים, אין למעשה הבדל בין מערכת ערכים חילונית לדתית.
אם נלך עוד צעד, אנו יכולים לקבוע הלכות בעצמנו, שזה בעצם מהות השיטה הרפורמית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 15:21 |
|
| |
חרד לנפשו כתלי בית המדרש יוכיחו, אם תעיין בגמרא שם שכתלי בית המדדש נשארו עקומים עד היום.
ההלכה ניתנה לבני אדם- זה נכון- לענ"ד היא לא ניתנה- היא נלקחה.
אם יש שסוברים שמותר להצילו מפני דרכי שלום- היא הנותנת שהאנשים הם שקובעים את המוסר. לענ"ד מותר להצילו בכל מקרה, יותר נכון חייבים להצילו בכל מקרה.
איני יודע מה דעתו של סוקרטס- וזה גם לא משנה. אבל דעתך משנה. אם כך מי לדעתך קובע את המוסר? הרי המוסר אינו דבר אבסולוטי בכל העולם, יש מוסר מערבי מזרחי איסלמי יהודי וכיב', מי קובע לדעתך? למשל רחצה בעירום של כל בני המשפחה ביפן היא מאד מוסרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 15:07 |
|
| |
לכל מי שלומד תורה ויש לו יושר אינטלקטואלי, ברור שההלכה מושפעת מתפיסת העולם הערכית של הפוסק. ההלכה לכל הדעות ניתנה לבני אדם, וקירות בית המדרש יוכיחו.
אפילו לגבי דברים שיש לכאורה הלכה ברורה ממקורות קדומים, כמו בהצלת גוי, יש דעות שזה מותר מפני דרכי שלום.
בסופו של דבר זה שאלה מוסרית.
לדעתי החברה לא קובעת את המוסר. (אפילו לא לדעת סוקרטס)
להפך על אדם מוסרי להתקומם מול עוולות חברתיות ולהאבק על תפיסת העולם שלו
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 14:41 |
|
| |
החברה שאתה חי בה היא היא הקובעת את המוסר. ולכן המוסר יכול להשתנות בכל חברה ובכל זמן. להבדיל מההלכה שלכאורה הציווי הוא מישות עליונה. ולכן אין כל ערך או משקל למוסר החברתי, השאלה הנשאלת במקרה הזה. ההלכה האומרת כי אסור לחלל שבת על הצלת גוי, האם היא באמת ניתנה מישות עליונה ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2013 14:25 |
|
| |
למגיבים הנכבדים,
איני מבין, כיצד הופכת תפיסת המוסריות והטוב האישית לצלם אלוהים אוניברסלי?
לעתים קרובות, ישנם תפיסות מוסריות מנוגדות אחת לשנייה. לאורך ההיסטוריה נרדפו והוצאו להורג אינספור אנשים בגלל תפיסה מוסרית/דתית שונה מהמקובל.
גם כיום ניתן למצוא עמדות מוסריות שונות. למשל, לחיות ללא דת זה מוסרי (חרדי), לעומת בשם הדת מתקיימות הזוועות הנוראיות ביותר (פסקל) גירוש הפליטים/מסתננים מישראל.
והדוגמאות רבו מספור...
השאלה שנשארה פתוחה בעיני, מה המגדלור המוסרי שעלינו ללכת אחריו? וכיצד עלינו לשפוט את מי שסוטה מהנורמות המוסריות הראויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2013 17:36 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | ניתן ליצור תיאורייה לפי מדרש?
|
|
תיאוריה?!..
נו..נו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2013 16:31 |
|
| |
א. איני חושב שעודד נתלה בזה.
ב. חוששני שחותמותיו מרובות כמעט כדעות בנ"א בנושא. ניתן ליצור תיאורייה לפי מדרש?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2013 13:52 |
|
| |
תלמיד כלום לא למדנו שחותמו של הקב"ה אמת?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2013 13:46 |
|
| |
עודד מנין לך שהיושר האינטלקטואלי חשוב בעיני ה'?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2013 00:12 |
|
| |
עודד וולנד
כרגיל איקון ירוק על הניתוח ועל הניסוח.
עם זאת, אני מבקש להזכיר שיש עוד עמדות פרשניות. איני מאריך כרגע כי כבר עייפתי ואין לי משנה מסודרת לכתוב בנושא זה. אבל אני משער שגם אתה מכיר מקורות אלו. לא כולם יעוררו הסכמה של קאנט וגם לי זה מפריע. אבל האם הדרישות הגבוהות של קאנט (או של ג'ון סטיוארט מיל,זה שאמר כי לא יקרא לאלוקים "טוב" אם לא יעמוד בתנאי השימוש של המילה בשפת אנוש) הן הדרך היחידה שלנו להעריך את תפיסתנו את אלוקים?
עוד אזכיר כי כתבת מועט המחזיק מרובה כי המדרש אינו בהכרח מביא היסטוריה. זה נכון אבל זה טעון פירוט והדגמה. מה גם שלפעמים המדרש כן טוען טענות היסטוריות, על דרך דיוק מתוך המקורות או מתוך טענה שיש לו מסורת. גם אני חושד שאין לנו לייחס למדרש יותר מדי היסטוריות, ובדורנו ודאי נכשלים בזה, אבל גם לא צריך את התפיסה הגורפת ההפוכה. גורף - חשוד.
*** אייזין
כפי שכבר העירו לך, הקביעה של חז"ל כי עשו שונא ליעקב אינה משקפת את דעת כל התנאים, והיא נאמרה לגבי נושא מסויים ובהקשר מסויים. היום באמת הפכו אותה לעקרון שמתאים כמעט לכל מי שאינו יהודי (ובפוליטיקה של היום, שאעדיף לא לעסוק בה, רק שזה צורם לי, גם כעיקרון שחל על מי שאינו חרדי והס מלפתוח נושא כזה בפורומנו) וכל זה טעות היסטורית שלא לומר פסיכולוגית וסוציולוגית.
כמובן צריך להביא מקורות ולבאר, אבל עדיף לעשות זאת באשכול אחר. האם לא היה כזה? מישהו יודע? לינקי הטוב עזבנו..
שיבוליהו
גם אני לא מסכים עם אייזין, אבל אני משתדל לא לכנות שום אדם בשמות גנאי ולא לייחס לו הנהגות שאין לי שום ראיהה שיש לו. גם גזענות למטרות טובות היא גזענות. ואין זה יאה, לא לך ולא לאכסניה כאן.
חרד לנפשו
המונח "צלם אלוקים" כפי שהוא משמש במקרא (בצלם אלוקים ברא את האדם) ובפרשנות חז"ל בא לציין את היותו של האדם בעל זכויות כפרט, אמירה מודרנית מאד שמובנת יותר לאחר הרנסננס, כפי שכתב וולנד.
צלם אלוקים, גם לפי הבנתי שלי, כולל את היכולת לדעת את הטוב ולנהוג לפיו. לפיכך, כאשר אברהם אומר לה' "השופט כל הארץ לא יעשה משפט" וגם מתנצל על שהוא עפר ואפר מדבר בצורה כזו, הרי זה צלם אלוקים שבו מדבר כך. ונראה לי שזו כוונת ירוחם שלנו הטוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2013 22:14 |
|
| |
חרד לא הבנתי מה באת לחדש. ודאי שיש הבדלים גדולים בין הורים לילדים, וטוב שכך, אחרת העולם לא היה מתפתח. בדורנו ההבדל הוא גדול ביותר. כי פער הדורות של ההורה והילד עצומים. אבל לא בדמיון הפיסי ותכונות האופי, היסודות לא משתנים. צלם האלוקים של הדור הזה היא אותו צלם שהיה לאבות אבותנו, אבל בדורנו המוסר עבר סובלימציה מאד מאד גדולה. אבל הצלם אותו צלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2013 21:12 |
|
| |
יש קשר בין גנטי בין הורים וילדים וגם קשר סביבתי (חינוך). ועדיין, לעיתים המרחק בין הורים לבנים הוא עצום. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2013 21:03 |
|
| |
חרד לנפשו
ראה ידידי היקר. בדרך כלל אדם נולד עם תכונות הוריו הדנ"א הפיסי, המנטלי, דמיון חיצוני, תכונות וכו' כל אלה- גופני. במישור הרוחני, -לפי אמונתנו אלוקים הוא אחד מהורי-, אז יש להניח כפי שהוא כותב בתורה- שירשתי ממנו גם התכונות המנחות את המוסריות שלי.
אגב אני מכיר הרבה מאד שמצפונם יותר נקי משלי- הם פשוט לא משתמשים בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2013 20:36 |
|
| |
יש לי עמדה מוסרית, אבל אני לא בטוח שזה קשור לצלם אלוהים. יש לך דעה או עמדה על משהו, איך אתה מקשר את זה לאלוהים? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|