| נשלח ב-23/3/2013 21:34 |
|
| |
מה באמת ההבדל בית מכירת חמץ ל'היתר מכירה'?
סליחה על הבורות; מישהו שאל אותי - ושמתי לב שלא הייתה לי תשובה ברורה, רק זאת ידעתי שמכירה היא לפעמים האפשרות היחידה להנצל מאיסור 'כרת', אך מה על המפעלים והמחסנים מחמת ההיתר של 'הפסד מרובה' ועוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2014 14:45 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | אגב, יש תשובה של הרב קוק לר' יצחק בפוניבז' מימי רבנותו באירופה, היא מופיעה בקובץ 'עקבי ברכה' (ישנו באוצה"ח) עמ' נד, ושם הוא נוטה לאסור הערמת מכירה לגוי כדי להתיר בניה בשבת... |
|
הנושאים לא כ"כ קשורים. בשבת יש בעיה של פרהסיה, ולכן השאלה איך נמנעים מהפרסום, בשמיטה זה להיפך, שאלה האם המכירה חלה למרות שהיא פקטיבית לכאורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2014 18:06 |
|
| |
לגבי השאלה שבפתיחת האשכול. זוהי בדיוק הטענה של הישועות מלכו להתיר.
לגבי שתי הטענות שהועלו בתחילת האשכול,
הטענה שמכירת חמץ איננה הערמה, משום שאדם לא חפץ למכור את קרקעותיו (אם כי עדיין לא הבנתי מה ההבדל בדיוק), נמצאת בספר של הרב צדקה בנושא, וכבר דחאו הרב עובדיה בקונט' השמיטה (יב"א ח"י יו"ד), שי"א שגם במכירת חמץ מוכרים קרקע.
לגבי הטענה המובאת בשם החזו"א, שאנו נמנעים מלהפסיד את מצוות ההשבתה, לא הוברר לי מניין שיש מצוות השבתה בקו"ע בשמיטה. [יש איזה נידון כזה בספרי הרב קוק, והרב עובדיה מביא אותו במאור ישראל עמ"ס מו"ק]
לגבי השאלה ב'מעשה דבית חורון', שעוררה את הרב צדקה והרב אבא שאול, כבר נשתברו קולמוסים רבים, ותלוי הדבר בהבנת איזו נקודה בגמ' נדרים מח: [אם א"ל 'הרי הסעודה שלך ע"מ שיאכל אבא', וא"כ כל מקום שלא אמר במפורשות זה נחשב מעשה גמור ולא מתייחסים למטרתו, או שמדובר במעשה רק שא"ל 'הרי הסעודה שלך', והתכוון שזה בשביל שיאכל אביו], דומני שפעם מצאתי גמ' בב"ב שמוכח ממנה ההבנה של המתירים. אבל צריך לבדוק אם אופציות אחרות, כמו אוצר בי"ד, אינם עומדים נוכח שאלת ההערמה...
אגב, יש תשובה של הרב קוק לר' יצחק בפוניבז' מימי רבנותו באירופה, היא מופיעה בקובץ 'עקבי ברכה' (ישנו באוצה"ח) עמ' נד, ושם הוא נוטה לאסור הערמת מכירה לגוי כדי להתיר בניה בשבת...
תוקן על ידי הדיבוק ב- 03/09/2014 18:22:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2014 22:05 |
|
| |
הנה המקור
רע"א (מחוזי מרכז) 08-06-6932 אלי נ' מינהל מקרקעי ישראל, מאגר נבו (2009)
"המכירה של מקרקעין ערב שנת שמיטה נעשית לצורך אחד ואחד בלבד והוא, כלשון החוק, קיום מצוות שמיטה. אין להסיק ממכירה לצורך קיום מצווה שהמוכר איבד לחלוטין את זכויותיו מכל היבט שהוא ושבעלי זכויות אחרות במקרקעין, כגון המבקשים, שלא מכרו ולא העבירו זכויותיהם, חופשיים לעשות כעולה על רוחם ולית דין ולית דיין. מכירה לצורך קיום מצווה שוברה בצידה, והרעיון העומד ביסודה (המיוסד על מושג ה"הערמה" בלשון חז , ל" הבא לעקוף קושי בקיומה של נורמה משפטית-דתית, ועל מושג הפיקציה המשפטית בלשון המשפט המודרני , ) הוא שהקונה יודע מראש שהמכר נעשה לצורך מסוים זה בלבד ונאמן הוא שלא יעשה במכר דבר וחצי דבר שאינו לצורך קיום המצווה. לא נרחיב בעניין זה ונפנה לסקירה המקפת שערך כב' השופט א. רובינשטיין, בדבר היתר המכירה בשנת שמיטה, בפסק הדין בפרשת אסיף ינוב הנ"ל ..."
דעת הגרי"ש ידועה שבית המשפט קובע לגבי הגדרת "פיקציה" ויל"ע אולי רק עליון
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2014 18:41 |
|
| |
בנושא מה בין התר עיסקא להתר מכירה ראה עיתון בשבע משמיטה קודמת באחד שטען על שימוש חורג בקרקע חקלאית של המינהל שבשמיטה אינה שלהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2014 18:33 |
|
| |
1 החזו"א סבר שגם אם המכירה תיקנית (הלכתית וחוקית) קרקע של גוי חייב בשביעית וכל שאר הטענות הם סמך (עיין סנהדרין יא). בדעת החזו"א בדין מכירת קרקע בלי טאב"ו יש כמה סתירות (חזר בו). 2 החזו"א עצמו פיתח הערמות בשביעית אוצר בית דין (שנהג משנת תר"ע) ושליחות לקנות מגוי וכו'. 3 יש בכ"מ בחז"ל דיון בין בממון בין בדבר שנ"מ לאיסורין. 4 מכירת חמץ ובכור והתר עיסקא ופרוזבול כבר נזכרו בחז"ל והתפתחו אח"כ עוד.בשונה מהתר מכירה שהוא המצאה חדשה. 5 גם במשפטי בג"ץ אין ברור דיני הערמה אהרן ברק הכניס מאד את ההתיחסות לרוח יותר מלמה שכתוב בחוזה. 6 המקום שהתייחסו בהלט נגד הערמה (במשנה !!) הוא בנדרים "כל מתנה שאינה שהיא כמתנת בית חורון שאם הקדישה אינה מקודשת אינה מתנה" ושם (במשנה !!) יש את ההערמה הגדולה ביותר יכתבו חלקם לנשיא. (ובגמ' שם הערמה של קניין סודר שחוזר).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 08:07 |
|
| |
אם אתה מתכוין למשפחת העמים אז בהחלט נשאר במשפחה אפילו מלאכי הנביא אמר אל אחד בראנו אבל אם אתה מתכוין ש'למדינה אין בעיה עם זה' שהקרקעות החקלאיות יעברו לידי ערבי זה אפילו לא מצחיק מה שנותנים לבדואים בנגב אין ברירה, שם הם גרים, יש ערבים גם בעזה למרות שהיתה עירו של נתן העזתי הק' וכן בשפרעם ואושא. אבל למכור להם את השרון והגליל וכו' לא נוגע לנושא בנוגע ללנסות שנית, נראה שאין טעם
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2013 19:28 |
|
| |
איני מצליח לרדת לסוף דעתך (אפילו אחרי מה שניכר, שאתה עדיין מדמה שההיתר נערך על פי הסטריאוטיפ הישן של "מכירת שליש מהמדינה"). "העם" אינו מוכר חלקים "מהמדינה" לאף גורם אחר (בכל אופן אני מבין מדבריך שאתה מקבל את הגדרת המדינה כמלכות, כי אילולי כן איזו בעלות ממונית בדיוק יש לה על הקרקעות על פי ההלכה?), אלא בעלי הקרקעות, חלקם פרטיים וחלקם שלטוניים, מוכרים אותן לאזרחים אחרים של המדינה. "הכל נשאר במשפחה" כמו שאומרים ולמדינה אין בעיה עם זה. זה אולי עיסקה בהיקף גדול מן הרגיל, אולי אפילו גדול בהרבה, אבל דרך אגב, מנצנץ בזכרוני עניין אחד הנידון כיום ע"י ועדת גולדברג או כדומה, לתת במתנה (אפילו לא למכור!) לבדואים יושבי הנגב קרקעות בשטח גדול עוד יותר (או קצת פחות, לא בדקתי על הדונם) מזה שנמכר בשמיטה. ובכן...
בקיצור נסה שנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2013 13:13 |
|
| |
אגב, הרב אלישיב טען שאמנם מכירת חמץ קבילה בבית המשפט משום שמנוסח ע"י עו"ד וכו', מ"מ כיון שבג"ץ יכול לבטל החלטת בית המשפט, יש לנסח משהו שיעמוד גם בפני בג"ץ, ואכן הרב אפרתי בירר איזה נוסח אינו יכול ליפול ע"י בג"ץ וניסחו במכירה העדכנית. זה יותר חזק חוקית והלכתית מסברות פסיכולוגיות של חוסר גמירות דעת, למרות שלא זכיתי לקבל כאן שום נימוק הגיוני איזה בעיה של גמירות דעת יש בקניית 'אופציה' בעלת ערך כלכלי. מעשים בכל יום שאנשים קונים אופציות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2013 13:09 |
|
| |
יש אחוז קטן מהקרקעות שבמקרה עומדות למכירה, ואני בטוח שיש אנשים שלא אכפת להם למכור גם לערבי אבל רוב הקרקעות הנמכרות בהיתר מכירה אינן עומדות למכירה בשום צורה ולא מסיבות של הערכות 'גמירות דעת' שנעשו ע"י פסיכולוג בר סמכא לעניני ביגלעך, או איזה אינטרס שטוען יועץ כלכלי רב נסיון בתחום הביסלי בסטטוס בפייסבוק שלו אלא מפני שאין עם בעולם שמוכר את המדינה שלו או חלקים ממנה בעד כסף וזה ענין קיומי שאנו מוסרים עליו את הנפש כאן דורות רבים, לכן טפשי לדון במכירה זו כענין ממוני רציני
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2013 23:25 |
|
| |
אה, זה תורף העניין? ובכן, כלום קרקעות חקלאיות אינן עומדות למכירה? וכי מנהל מקרקעי ישראל אינו יכול למכור קרקעות לפלוני? אתמהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2013 22:57 |
|
| |
צר לי שאינך מסוגל להבין את ההבדל בין דבר שעומד למכירה לבין דבר שאינו עומד למכירה זה לא כל כך מסובך
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2013 20:39 |
|
| |
אם כן ייש"כ למר שביאר היטב (לטענתו) מדוע אין משמעות למה שטוענים נגד המוכרים של היתר המכירה שאין להם גמירות דעת...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2013 21:57 |
|
| |
תוכל לחלוק עלי ככל שתרצה, אבל מגוחך לכתוב שאני מתחמק. אני חושב שדבריך חסרי שחר מבחינת 'חושן משפט', הסברתי די לפי דעתי בדיוק את הנקודה הזו, ומדוע האלף עדים שלך לא מעלים ולא מורידים. וזכותך כמובן להצטרף לגאונים הגדולים המתירים את המכירה, ובלבד שלא תטען שהתחמקתי מאלף עדיך הנוקבים.
ולגבי מאמריו של הרב ויטמן, צר לי שלא אטרח להשיגם, אם בכל אופן מישהו אחר מוכן להסביר לי כיצד מכירה נעשית בלי שליחות, אם לא ע"י מפגש אישי בין כל חקלאי בארץ לבין הגוי המפורסם, אשמח לשמוע על דרך שלישית (אולי בסקייפ?).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2013 16:39 |
|
| |
אתה מתחמק. כל העובדות שציינתי, מעידות כאלף עדים, למעלה מאומדנא דמוכח, שאין לו שום גמירות דעת במעשיו. לא פחות ולא יותר. במובן זה (של גמירות הדעת) אין שום הבדל בינו לבין המוכרים של הקרקעות בהיתר המכירה.
לגבי השאר, בוא נסכם שאתה תעשה מאמץ להשיג את מאמריו של הרב ז. ויטמן שכאמור היה הממונה על היתר המכירה בשמיטה האחרונה. לפי זכרוני היו כמה מאמרים בצוהר, תחומין וכיוצא בזאת, ושם ביאר היטב את כל תהליך המכירה הנעשה כיום. כולל היאך שהמכירה כבר אינה נעשית דרך שליחות, ושכבר לא מדובר במכירה גורפת של "שליש מהמדינה", ושהיא תופסת ע"פ החוק (ובוודאי ע"פ ההלכה) - גם האנשים הממונים על כך מעורבים בה - וכולי וכולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2013 15:57 |
|
| |
צר לי שאתה שוב טועה באותה טעות, ברגע שאדם עושה קנין שתקף על פי הלכה ועל פי החוק הוא יכול להצהיר מעל בימת הכנסת שזה טקס דתי ואין לכך שום השפעה על חלות הקנין. וכי אם אני אקנה ממך את הרכב ואצהיר שזה טקס דתי זה יעזור לי? ה'גמירות דעת' היא בבחינת טעמא דקרא (לפי החזון איש, יש הסוברים אחרת) של הקנין, ולא מפתח שאפשר לנפנף בו לביטול הקנין. רק במקרה של הקרקעות שעל פי ההלכה ועל פי החוק אי אפשר לממש את הקנין, אין לו משמעות. לגבי הנושא השני, לא זכיתי להבין מה בדיוק אתה אומר, מה צריך דיון ספציפי לכל חלקה, איך הדיון הזה עוזר לענינינו, ואיך הוא נעשה בלי שליחות.
|
|
|
|
|