| נשלח ב-13/5/2013 07:17 |
|
| |
תרופה ליהודים וחסידים בלבד
http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=54425 ליהודים בלבד: דם יונים כתרופה ליבלות אשה חסידית מברוקלין הציעה טיפול ביבלות באמצעות הקזת דם יונים: ה'תרופה' פועלת רק על יהודים • הפרסום עורר ביקורת מצד ארגוני צער בעלי חיים: "התעללות בבעל חי" מודעה שהתפרסמה השבוע במקומון חסידי בברוקלין, עוררה סערה בעיתונות הכללית בעיר ניו-יורק. המודעה התפרסמה בעיתון 'די צייטונג', ובה הוצעה תרופה נגד יבלות, באמצעות דם יונים טרי. מאחורי המודעה עומדת אשה חסידית, אשר סיפרה כי לאחר שבתה סבלה מיבלות, שחטה יונה והשתמשה בדמה לריפוי היבלות. האשה הוסיפה וכתבה במודעה, כי ה'תרופה' פועלת רק על יהודים. "גויים לא מסוגלים לקחת תרופה זו", כתבה. "פרסמתי את המודעה כדי לעזור לאנשים", הסבירה. "לא היה אף מטפל בקהילה החרדית שיכול היה לטפל ביבלת שהופיעה על ידנ של בתי". המודעה עוררה זעם. ארגונים נגד התעללות בבעלי חיים טענו, כי הקזת הדם מהיונה כרוכה בהתעללות בבעל חי. לדבריהם, "ניתן למנוע את היבלת על ידי טיפול רפואי סטנדרטי.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 13/05/2013 07:37:40
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 15:14 |
|
| |
ירובעל, הדברים כלל אינם פשוטים כדרך שבה אתה מתאר אותם. הנה ישנם אלפי אנשים במקומותינו המאמינים בסגולות הרפואיות של הקריסטלים. הם נשבעים שכל גביש שהוא בגודל אגוז מקרין עליהם אנרגיה חיובית המרפאת אותם מאיזה חולי מסוים. הם רוכשים ומחזיקים אותם בכיס או בשרשרת על הצואר. שאל את עצמך אם היית מוכן לנסות את הטיפול בקריסטל עבור קרוב שלך שלקה בשבץ מוחי או ארוע לב, ויש כמה דקות חיוניות לטיפול בהול בו. למרות המון העדויות העקביות לא הייתי מעיז לנסות. ההגיון אומר לי שצריך להיות איזה הקשר, אפילו מטורף, המאפשר להאחז בו כדי לבצע את הנסוי בשעת מצוקה. שוחחתי עם אישה חביבה, אקדמאית, אשר עבדה בבר אילן וטענה לפני כי היא ממש חשה בידה תחושה אנרגיה שונה שהיא מקבלת מכל אבן ואבן אותה היא אוחזת האגרוף קמוץ בחוזקה. אני בטוח ביושרה ובאמונתה, אבל בעינים עצומות לא ידעה להבחין בכלום. שבר חצץ, חתיכת פלסטיק וגביש פלואוריט 'הקרינו' בדיוק אותה 'תחושה אנרגטית' אשר לא היתה אלא מאמץ שרירי היד הקפוצה בחוזקה. כמובן, הנסיון הזה לא שכנע אותה כלל וכלל. אף אחד לא נרפא משפעת משום שהקריאו לו את ספר הטלפונים של אילת החמה. בדרך הטבע המחלה חולפת מעצמה כעבור כמה ימים. אבל יש גם מחלות הגורמות צהבת החולפות מאליהן, והיונים מועילות לכך בדיוק כספר הטלפונים מאילת. אני זוכר את הצהבת שלי לטובה. היא חלפה לה, בלי יונים, לאחר כשלשה שבועות והעניקה לי חופשה ארוכה ונעימה מלימודים. על סיבת התמיכה ביונים וההתעלמות מספר הטלפון אעמוד בסוף. נוכל לבדוק התנהגות רציונלית על ידי הכנסת גורם נוסף, מוגבל וכבד משקל, - כסף. לפני שנוציא כמה מליונים, חובה למצא איזה 'דבר מה נוסף' [ביטוי מעולם המשפט] שיחזק את העדויות ויתן להן טעם אוביקטיבי. מה לעשות, אבל עדויות, גם עקביות ומרובות, באות הרבה פעמים ממקורות ומניעים שגויים, לא ראויים, אפילו שליליים, או סתם מתוך אי הבנה וקשירה חסרת כל טעם בין שני דברים שונים חסרי הקשר. הגורמים לצהבת ידועים ברובם וחסר מה שיקשר אותם עם יונה המונחת על הטבור. לעומת זאת, אם היתה עדות עקבית כי חליטת עלי צמח מסוים מועילה, יש טעם מובהק לבדוק אותה. האדם אינו רק יצור רציונלי. יש בו עוד כשרים חיוניים וחשובים ביותר, אסור לדכא אותם. אני חושב שאם נבדוק כראוי נמצא בכל אדם אלו שהן אמונות אי רציונליות ואפילו תפלות, זה נורמלי לחלוטין. הבעיה היא במציאת המידה הנכונה, הן עבור פרט מסוים, והן עבור החברה כולה. אנחנו חיים בחברה חופשית, ומותר לאדם ולקבוצות להחזיק גם באמונות תפלות, לעסוק בכשפים, לקרא בקלפים ובקפה. השיקול שלהם נובע, פעמים רבות, ממניעים אמוציונליים ולא רציונליים. יש גם המספקים את האמצעים לכך, והם מונעים דוקא משיקול רציונלי של רווח כספי הגון. הבט סביבך, לא תתקשה למצא. אם רצונם בכך, יקימו לעצמם בתי חולים שבו הטיפול שינתן יהיה קמע אישי צמוד למצחו של החולה על פי בחירתו. אין שום ספק שיהיו רבים אשר הדבר יועיל להם, בעיקר אם הקמע נדיר ומחירו רב מאד. העדויות תופענה כנהר המתגבר, גם הלחץ במחלקות הפנימיות של בתי החולים הרגילים יפחת במקצת [לא בטוח], ובלבד שהדבר לא יגרום לאיזו אפידמיה.
חשוב אם היית מוכן כי אדם המונע מאמוציה המעוותת את תפיסתו, יעיד נגדך בבית המשפט, ותישלח למאסר משום ש'משהו במראה שלך' נתפס בעולם הרגשי של העד כ'פרצוף של פושע', ובאופן של אמת סוביקטיבית העד רואה את הנתון האוביקטיבי באופן מעוות. וכי לא חסרו עדים רבים ועקיבים לעלילות הדם שפגעו בנו? וכי לא ברור הדבר ששתינו את דמו של ישו, וכעת אנחנו משתמשים בדם ילדים נוצריים תמימים לאפית מצות? חסרו עדויות עקביות ומהימנות לכך?
בעיה אחרת חשובה דוקא מבחינה חברתית. קבוצה אשר לאמונות התפלות חלק מכריע בעולמה נוטה לפיגור חברתי, השכלתי, תרבותי וכלכלי. לכך יש השלכות רחבות וחריפות מאד, הגולשות אל מעבר לחברי אותה קבוצה. אין צורך בקורט גדל כדי להבין שהרציונליות מוגבלת, אבל גם אי-הרציונליות מוגבלת. הבעיה כאן במה שלרציו קל יותר לבדוק ולשרטט גבול, ואילו אי הרציונליות חסרה את הכשר הזה ומכאן הסכנה העצומה הטמונה בה, משום הדחף העצום שיש לאדם לפרוץ את הגבולות. דחף זה מצוי גם בתבונה עצמה, אבל הוא ממש חסר מעצורים והרסני עד מאד מחוץ לה. נדמה לי כי מניע הויכוח כאן הוא אחר לגמרי. חלק מהתומכים ב'הגיון היונים' באים מתוך עמדה נתונה מראש שענינה לשמר עמדות אירציונליות אמוניות, ולתת גם להן תוקף רציונלי, לאמור, להביא גם עמדות אלו בשיקול הרציונלי. די יהיה בעדות עקיבה של רבים כדי לתת תוקף רציונלי לעדותם מבלי שיהיה צורך לבדוק את טיבה של העדות, משקלה, דרך היווצרותה וכדומה. משום כך אין כאן אפשרות שכנוע של טעם. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2013 09:07 |
|
| |
אני מסכים אם דעתו של מיכי ברמת העיקרון של מדע ורפואה ציבורית. בסוף צריך להציל אנשים ורצוי שהדברים ייעשו בדרך שבאמת לרוב עובדת. זו שאלה עובדתית.
השאלה שאני רוצה להעלות בהקשר זה היא על הזכות להאמין בדברים שנראים לזולת כשטויות. אני לא מדבר על זכות פשוטה אלא על הזכות לא להיות נרדף בפועל או אפילו אינטלקטואלית. אדם אוהב אדם אחר, אוהב את משפחתו, מאמין באלוהיו, מקושר לאדמו"ר שלו, נאמן למולדתו, אוהב גלידה. כל הדברים הללו לא ממש נופלים תחת ביקורת או בקרה של כלים רציונליים. גם אם מנסים זה לא כל כך מוצלח.
נזק ממשי של אמונות כמו המנעות מטיפול רפואי יעיל או מה שאנחנו רואים בכל מיני כתות דורש לעיתים התייחסות כוחנית למנוע אסון. אבל היכן שהדברים לא מסוכנים לא ברור לי האם זה נכון להתעמר אינטלקטואלית במאמינים האלה.
כבר הוכח מזמן על ידי קורט גדל שלא כל האמיתות יכיחות. כך שרציונליות בהגדרה היא כלי מוגבל. אבל הטענה היא לא שמא האמונה ברפואת יונים היא אמיתית שכן בשביל זה יש מדע, אלא מה צריך לעשות עם האנשים שמאמינים בזה?
אני חושב שחובתנו להציע את דעתנו שמא היונאי פתוח לדעות ושכנוע אבל חמלה וצניעות לא תזיק כאן. לפני שעוקרים אמונות טפלות הידיים צריכות לרעוד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 13:53 |
|
| |
זאב כותב: 'עודד טוען נגד הצורך וההזדקקות לערוך בכלל ניסוי'.
- כלל לא עלה בדעתי רעיון מטופש שכזה, אני קרוב לעיסוק הזה. מואדיב כותב: 'מה כלל ההכרעה שלך מתי ראוי לבצע ניסוי ומתי לא?'
- זו שאלה של טעם המעידה על חשיבה הגיונית. יש מקום חשוב גם לרעיונות מטורפים בגלל הפוריות שבהם. צריך לחשוב מה מבדיל רעיון מטורף מרעיון סכל. מואדיב כותב: 'אם הטענות ... נתמכות בעדויות אמפיריות'.
- מהי עדות אמפירית? מי ראוי להעיד עדות אמפירית? איך קובעים את משקלה? האם העובדה כי הקריאו את ספר הטלפונים לחולי שפעת, ו 95% מהם החלימו, ראויה להחשב עדות אמפירית? מה משקלה? מה משקל עדותו של התלמיד דובר האמת מגוש עציון?
בכל הצניעות, נראה לי כי מואדיב שואל שאלות נכונות בדרך לברור העניין. רוח דברי מדאברהם בפסקה הראשונה לזאב מתאימה גם להשקפתי, בעיקר האזהרה שבסופה. עדיין 'חובת בדיקה שיטתית' של 'עדויות רבות ועקביות' לא תגרום אצלי הצעדת חולים לעבר הספארי. יש בדיקות מקדימות והכרחיות כדי לתת איזה תוקף ראשוני לעדויות רבות ועקביות, אשר, פעמים הרבה, אין בהן יותר ממשאלת לב חזקה מאד ובכל זאת הזויה לגמרי.
דברי מדאברהם על זמלוויס שגויים ונותנים פרוש שגוי לדעתי. מיקרואורגניזמים היו ידועים מימיו של לוונהוק, מאה וחמישים שנים קודם לכן. הוא עורך בדיקות ביולוגיות נסיוניות על סמך תופעות [עדויות] בעלות הקשר, הנותנות טעם חזק לנסיונותיו. הוא פועל בדרך אופינית לאנשי המהפכה התעשיתית והמתודה הנסיונית שלהם בשטחים רבים. אני חושש כי ההתנגדות שהוא נתקל בה היא מאותו הסוג של אלו התומכים ביונים, וד'ל. זכרו גם כי הטוענת לתגלית הזו קובעת כי היא טובה ליהודים בלבד.
STULTITIAE LAUS כמה מבין הקוראים עשה צעד ראשון ופשוט, לשאול מהי בכלל צהבת?
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 09:42 |
|
| |
ובקצרה:
הא - להתעלם - לכתחילה.
הא - לקבל - בדיעבד, לאחר שמישהו כבר הלך ובדק.
וק"ל.
(איני זוכר אם חלקתי איקון ירוק למיכי, וגם אם כן אז שוב. אבל ראוי להעריך גם את הביקורת של וולנד. גם הוא מקנא את קנאת הרציונליות, וזה, הרציונליות, דבר שמאד חסר בעולם... ורק צריך שמרוב התלהבות לרציונליות לא ננהג גם אנו בקנאות יתר, סמיילי).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 08:31 |
|
| |
תודה. הבנתי, קבלתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 08:01 |
|
| |
זאב, כפי שהסברתי גם לעודד: יש הבדל גדול בין דעה לבין עדות. כשמישהו מביע דעה הזויה לא אלך לבדוק אותה במעבדה. אבל אם מישהו מביא עדות, ובפרט עדויות רבות ועקביות, בהחלט יש לבדוק אותן. לא הרי לקבל את דבריו רק כי הוא מעיד (את זה באמת לא הייתי עושה), להרי חובת בדיקה שיטתית שלהם (שזה ודאי יש לעשות). אחרת אתה נכשל בהיצמדות לדעות קדומות, מה שהיה תוקע את כולנו אצל אריסטו. לכן הבאתי את הדוגמה של זמלווייס, שמבחינתו מיקרואורגניזמים היו כמו שדים או יונים מבחינתנו, ולשיטתו של עודד לא היה עליו לבדוק את ההצעה ההזויה לתלות בהם את קדחת היולדות. זה כמו מישהו שיאמר שהסרטן כיום נגרם על ידי פיות בעלות חמש כנפיים שמגיעות אליך אחרי ששתית מיץ אשכוליות. וכבר אמר על כך מוהר"ר קונן דויל זצ"ל (חותם הארבעה): ברגע שאתה מסלק את הבלתי אפשרי, מה שנותר, כל כמה שאינו סביר, חייב להיות האמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 07:52 |
|
| |
.
זאב,
מה כלל ההכרעה שלך מתי ראוי לבצע ניסוי ומתי לא?
דוקא הדוגמא למעלה של זמלווייס היא מצויינת. טענו כנגדו בדיוק את מה שטוענים כיום כנגד הומאופתים וכו'. הטעות היתה, שאם - אמפירית - ראו אצלו פחות תמותה מהמקובל, הרי שכדאי היה כבר לבדוק את טענותיו באופן מדעי. אם הטענות כלפי השיטה עם היונים נתמכות בעדויות אמפיריות, אולי זה לא כל כך מופרך לבדוק את הטענות הללו. מסתמא, יתברר כי מדובר בשרלטנות, אבל אם כל כך הרבה אנשים טוענים שזה עזר להם, אולי כדאי לשמור על ראש פתוח. אגב, בדקו כמה וכמה פעמים גם שיטות לא פחות הזויות, מהומאופטיה ועד אירידיולוגיה - שהמופרכות שלהם צועקת לעין לא פחות.
התוצאות, אגב, היו כצפוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 00:42 |
|
| |
הרב מיכי, עודד טוען נגד הצורך וההזדקקות לערוך בכלל ניסוי. מוסכם שע"מ שנוכל להגיד בהחלטיות שיונים\קוורץ אנרגטי אינו מועיל יש צורך בניסוי. אך האם זה רציונלי לבדוק כל רעיון הזוי שיעלה על הדעת?!. זה בדיוק הלעג על מי שערך ניסוי לבחון את תרופת היונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 23:32 |
|
| |
.
בדיחה של פנימאים:
איך קוראים לשני אורתופדים שמתבוננים בפלט של ECG ?
Double-blind study
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 23:19 |
|
| |
מיסטר לינקולן, הסברתי זאת בדבריי.
עודד, כתבת: האם אינך רואה כי אין כל קשר בין 'המתודה' של היונים המתות ובין הדרך שהלכו בה זמלוויס או ג'נר לפניו, למרות הדעות הקדומות והלעג? האם ששים השנים שבין 1770 ל 1830 אינן מספרות לך דבר המנוגד כל כולו ל'מתודת' היונים? אני משאיר לך ולקוראים למצא את ההבדל.
אודה ולא אבוש: איני רואה בדל הבדל. למען האמת, יש לי חשד שאין הבדל, אלא אם עיניי לקו בסמיות מדאיגה. לעומת זאת, ואולי מחמת אותה סמיות עיניים וליקוי מאורות שלקיתי בו לעת הזאת, איני רואה גם את הקשר בין דברי אותה מלומדת הקוורץ שהבאת לבין הנדון דידן. אני מדבר על עדויות ואתה עונה לי בדעות. כדי להחליט שהעדות אינה אמינה, או שמדובר בפלצבו, יש לערוך ניסוי. אני לא מכיר דרך אחרת, למעט דעות קדומות כמובן. אבל אני לא ממליץ על המתודה הזו (=של דעות קדומות) על אף היתרונות הרבים שלה שכמובן לא ניתן להכחישם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 23:05 |
|
| |
מדאברהם, האומנם הסיפור על החולה מן הישיבה ראוי להחשב טענה שיש עדות לנכונותה? האומנם 'רציונליות היא לבחון כל הצעה'? האומנם אתה מציע, על סמך עדות חבר רציונלי, להוציא חולים מתל השומר אל הספארי הקרוב שברמת גן, ולחבר את טבוריהם אל אחוריהם של מכלול העופות והחיות שבגן? נדמה לי כי החולה המיועד לפיל יחלים לחלוטין עוד קודם שיעזוב את בית החולים בדרכו לספארי. בשיטה דומה לזו השתמש, בהצלחה גמורה, הרופא של החייל האמיץ שוויק. האם אינך רואה כי אין כל קשר בין 'המתודה' של היונים המתות ובין הדרך שהלכו בה זמלוויס או ג'נר לפניו, למרות הדעות הקדומות והלעג? האם ששים השנים שבין 1770 ל 1830 אינן מספרות לך דבר המנוגד כל כולו ל'מתודת' היונים? אני משאיר לך ולקוראים למצא את ההבדל. בחורף, כאשר רבים לוקים בשפעת, נבחר אלף חולים בגילאים שבין 20 ל 60 וביום השלישי למחלתם נקרא להם את ספר הטלפונים של העיר אילת הנודעת בחומה. יתברר כי הטיפול הזה 'הועיל' ל 95-98 אחוזים מן החולים, אשר החלימו לגמרי מבלי ליטול אנטיביוטיקה ואפילו בלי לבקר אצל הרופא. זו הצלחה מדהימה! האם היא רציונלית? האם ראוי לחקור את סגולותיהם הרפואיות של ספרי טלפונים? האם קדושת ירושלים תועיל לספר הטלפונים שלה יותר מחומה של אילת בקור החורף? האם זה שיקול רציונלי ראוי לבדיקה?
לאחר הפליאה הגדולה, כדאי לבדוק שוב מתי ואיך יש להשתמש בדרך אמפירית, ומהי טענה רציונאלית. אינני מתפעל מ'גוש עציון' עם שלשה סימני קריאה. הנה ספור מאונ. תל אביב עם שלשה סימני קריאה. גברת אחת מן המוסד ההוא שלחה אלי מכתב מלומד ומנומק, ובו היא מציעה להניח בכוס כמה חלוקי קוורץ, - החומר ממנו יוצרים זכוכית, - למלא את הכוס במים ולהניחה במרפסת פתוחה בליל ירח. עם בקר יש לשתות את המים שכעת הפכו להיות מרק אנרגטי. כן. קרינת הירח העניקה אנרגיה שנקלטה על ידי הקוורץ, משם נמסרה הישר למים שאגרו את אנרגית הירח ושמרו אותה בשבילי. דרך אגב, שתית מים עם בקר מועילה ביותר גם אם הוסתרו לגמרי מאור הירח. אינני חושש כלל להודות בסיכלותה של הגברת המלומדת הזו מבלי צורך לשלוח הענין לבדיקת מעבדה.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 17:33 |
|
| |
מר מיכאל אברהם מה פשר ההבחנה שלך בין 'רציונליזם' ל'רציונליות'
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 10:28 |
|
| |
מיכי
איקון ירוק.
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 08:55 |
|
| |
עודד, תמוה בעיניי שאתה מאשים מישהו ביהירות ועושה זאת ביהירות רבה. מאשים מישהו באי רציונליות, ובעצמך ממליץ לנהוג בחוסר רציונליות. נפלא מבינתי כיצד אתה שולל על הסף טענה כלשהי שיש עדות על כך שהיא נכונה, ותמה על מי שבכלל עושה ניסוי כדי לבדוק זאת. אם אתה היית אחראי בבית החולים של זמלווייס, דומני שעד היום נשים היו מתות מקדחת יולדות (ראה בספר של המפל ובאוני' פתוחה על פילו' של המדע). חשוב על מי שהיה מגיע עם הטענה ה'מופרכת' שהקדחת נגרמת על ידי מיקרואורגניזמים (=שדים, במונחי אותה תקופה). אתה ודאי היית שולל את ההצעה לבחון זאת אמפירית, בדיוק כמו שעשית כאן. חשוב להבהיר שגם אני לא נוטה לחשוב שהתופעה הזאת היא אמיתית, וגם אני מבין את הבעייתיות ב'עדויות' הללו. אבל מכאן ועד לשלול את הצורך והלגיטימיות בבדיקה אמפירית הדרך היא רבה. מי יותר רציונלי בעיניך, זה שבוחן את ההצעה ושולל אותה על בסיס ממצאים אמפיריים, או מי שמתנגד לעצם עריכת הבדיקה (בבחינת אל תבלבלו אותי עם עובדות)? רציונליות היא לבחון כל הצעה ולגבש עמדה אחרי הבחינה (לפחות כשאפשר לעשות זאת). שלילה מראש של הבדיקה האמפירית היא אולי רציונליזם, אבל ממש לא רציונליות. בזה אתה דבק באופן עיוור באמונותיך בדיוק כמו אלו שאתה מבקר. אינני יכול להתאפק מלהזכיר כאן סיפור שכבר הבאתי, שנסוב בדיוק על הנקודה הזאת ובדיוק באותו הקשר. היה בחור בישיבה אצלנו (גוש עציון, אל חשש) שהיה חולה צהבת כחצי שנה. מצבו לא השתפר ובחלק ניכר מהזמן הוא היה מאושפז בבי"ח. יום אחד הגיע אליו מכשף עם יונים, אלו מתו על קורקבנו אחת אחרי השנייה, ולאחר כמה ימים הוא חזר לישיבה בריא. הדברים נמסרו לי מפי חבר רציונלי ונבון שראה זאת במו עיניו, ושאין לי פקפוק במהימנותו. חזרתי הביתה וסיפרתי זאת להוריי, והם מייד התחילו לרדת על הישיבה החשוכה (=גוש עציון!!!) שממלאת את מוחי בשטויות. שם נפל לי האסימון לגבי ההבדל בין רציונליזם לבין רציונליות עליו עמדתי כאן. אמרתי להם שרציונליות היא בדיקה של כל אפשרות באופן לא מוטה ולא משוחד, וגיבוש עמדה לאחר קבלת הממצאים. שלילה של ממצאים שנראים מפתיעים אינה רציונלית, והיא היתה מקפיאה את המדע שלנו, כך שעד היום היינו נמצאים אצל אריסטו. לאחר זמן שמעתי שהרב טאו (שאני רחוק מלהימנות על חסידיו, וזה כנראה האדם שהרב קוסטינר הזכיר בדבריו שהובאו לעיל) ערך בדיקה שיטתית של התופעה הזאת, שכן רבים העידו על כך שהדבר אכן קורה (היונים מתות והאנשים מבריאים). הוא מצא שהיונים מתות מחנק. זוהי בעיניי רציונליות למהדרין (מה שלא מאפיין אותו בשאר דרכיו, למיטב שיפוטי): אם שומעים משהו יש לבדוק אותו ואז לגבש עמדה. כעת גם אני מבין שהעדויות על התופעה הזאת אינן מהימנות, אבל אצלי זה אחרי בדיקה ולא אפריורי כמו אצלך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 21:48 |
|
| |
הנה עוד דוגמה נפלאה שהביאו לנו :
כותב הרב צבי קוסטינר : הדבר נוסה ע"י אחד מרבותיי שראה כיצד בשיטה זו פשוט היונה נחנקת והיא לא מוצצת שום דבר.
בברכה,
צבי קוסטינר. התשובה התקבלה בתאריך ג סיון תשס"ג
לא משהו מימי הבינים האפלים אלא ממש מן ההווה. אדם מעלה בדעתו לבדוק הבלות שכזו. פשוט מדהים. איך אדם לא מתבייש לספר כזה דבר. אינו מבין את הכלימה. מדהים.
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 21/05/2013 21:50:54
|
|
|
|
|