| נשלח ב-19/5/2013 00:25 |
|
| |
בחירה אחריות ונסיון הגאווה – הבנת התהליכים הנפשיים
מעשה באחד מחסידי 'החוזה' מלובלין שישב בתענית משבת לשבת. בערב שבת לאחר חצות היום תקף עליו הצימאון עד שכמעט קט עד שכמעט יצאה נשמתו. והנה ראה לפניו באר, ובא לשם וביקש לשתות. אבל מיד נמלך בדעתו, שבשביל שעה קלה שיש לו לסבול, הוא עשוי לבטל את כל עצמו של המעשה שיגע עליו כל השבוע. כבש את יצרו ולא שתה, והלך לו. עכשיו זחה עליו דעתו, שעמד בניסיון הקשה. משהשגיח בדבר, אמר אל נפשו: מוטב שאלך ואשתה ובלבד שלא אכשל בגיאות. חזר והלך אצל הבאר. כשהרכין עצמו לשאוב מן המים, הופג צמאונו. עם כניסת השבת הלך להקביל את פני רבו. עד שלא הספיק לעבור על מפתן הבית, קרא אליו ה'חוזה' ואמר: "מעשה טליה". (מרטין בובר, דרכו של אדם ע"פ החסידות עמוד 21 –לב נכון) ניתוח לקונפליקט שבסיפור זווית פילוסופית-עיונית. שנוגעת בשאלות המפורסמות של סתירה בין בחירה להשגחה. בין ו"בחרת בחיים" לבין "כי הוא הנותן לך כח לעשות חייל". כך גם בין מושג האחריות, (שכולל עונש, וחיוב תשלומי נזק.) למושג ההשגחה. "ה' אמר לו קלל' לבין "הוא קיללני קללה נמרצת והורדת את שיבתו ברעה שאולה". או השילוב בין 'ההשתדלות' ל'ביטחון'. כאן בסיפור החסידי ההתמודדות הזאת מקבלת גוון אקזיסטנציאלי מיוחד אותה ברצוני לבחון. נחלק את הסיפור ל3. 1) הבנת שורשי הקונפליקט של התלמיד. 2) ההתמודדות וההכרעה 3) הביקורת של החוזה. הסיפור מבטא את הקונפליקט בתודעתו של עובד ה', החסיד מבקש השלמות העומד בנסיון מול הגאווה. תודעת החסיד לפני שמקיים מצווה [התענית בסיפור דידן] היא ההירתמות. הוא נרתם כולו למען המטרה, מרגיש את מלוא האחריות, החובה, הרצון להתעלות. תודעת החסיד לאחר מעשה היא חווית ההתעלות מתוך תודעה ש'זכה להיות כלי לקבלת השפע' מבלי לנכס לעצמו את ההצלחה. מבלי שיחוש כלל סתירה. הקונפליקט בסיפור קרה בעקבות המודעות המוקדמת של החסיד להתגברות שלו ('כבש את יצרו ולא שתה' בעודו עומד בשלב הפעילות והאחריות, מה שלא איפשר לו לעבור לתודעה שלאחר מעשה. (תודעת 'כלי'). הייתי שמח לשמוע את דעתכם? 1. הרצון של החסיד שלא להרגיש את ה'אני' – אך התודעה מפגישה אותו בע"כ מה הבעיה בלהיות מודע ש'אני הצלחתי'? מה התחושה הזו אומרת לנו? איזו תחושה הוא מפסיד עי"כ? 2. מה הייתם אתם כאדמו"רים מציעים לעשות? [המשך יבוא..]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 13:28 |
|
| |
| Zeev_w כתב: |  | אבל כמדומני שהקשר ותחושת האחווה תיהיה יותר ברמה האישית - תחושת אחווה וגורל משותף. אבל האם זה יביא גם לפתיחות אידאולוגית? האם ניתן לדרוש\לצפות שאחוש קירבה למי שאין לי סיבה לכך?
|
|
זאב עם זה אני מסכים. פתיחות אידאולוגית אין פירושה ויתור אידאולוגי. אני יכול לדבר עם כומר על אמונה כי אנחנו לא מנסים להמיר את דתו זש"ז אלא להבין זא"ז. אני יכול לקרוא על בודהיזם מבלי שאסתכן באמונתי. כיוון דברי היה בעיקר לשיח התוך יהודי ולכך נועד המשל בק"ו. בדו שיח לא קיימת חובת הסכמה כמובן אבל רצוי שתהיה חובת הבנה. במובן זה "הלומד מכל אדם" קיים בו ביטול היש של "אני צודק" או "אני יודע הכל".
ישנה סוגה שלימה של סיפורי חסידים המכוונים להוציא את האדם מוודאות בקשר לתפיסת האני שלו. אבל זה היה שייך בעיקר לדורות הראשונים היותר מהפכניים של התנועה. כיום "גאוות היחידה" היא ברמה כזו המונעת מאדם אפילו לנסות ולהבין את הזולת הן בתוך המחנה והן מחוצה לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 12:18 |
|
| |
זאב
כל הדיבורים ובעיקר המעשים, שאנשים מטיפים אליהם, כגון ביטול היש? עינווי הגוף, נזירות ועוד מרין בישין.
כל הדברים הפסולים הללו, תוצאותיהם- לאמלל בהם בני אדם,-ודאי. ההתעלות הרוחנית ספק גדול.
אפשר להגיע לאשליות של ההתעלות הרוחנית, עם כוסית או שתיים של אלכוהול, עם חשיש מריחואנה וכל מיני חומרים אחרים, האידיואלוגיה הנפסדת של עינווי הגוף,להשגת דרגות רוחניות, מביאה בסופו של דבר לדבר אחד בטוח אומללות. בימים אלו התפרסם הסיפור על הגורו הערבי בגליל ועל מעשיו- וכל רצונו היה לטהר ולהעלות את הילדים לרמות רוחניות וטוהר. אלינוער חן. עינה בצורה סאדיסטית קיצונית ילדים בגלל אותה מטרה קדושה. הרבה מטיפים בשער ומבלבלי את מוחם הצעיר של ילדים, או מבוגרים מתוסכלים, בהציגם מצג שוא של המטרה הנשגבת השקרית של ביטול היש- התעלות רוחנית דיכוי היצר וכו'.
במדרש נאמר, בא וניתן תודה ליצר הרע- אלמלא יצר הרע, אדם לא בונה בית לא נוטע כרם ולא נושא אשה.
זו תכליתו של האדם- בכל אופן מה שכתוב בתורה- האדם נברא- לעובדה ולשמרה- את העולם, לא לתוהו ברא לשבת יצרה, התורות הללו גורמים לתוהו, ולא לשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2013 09:50 |
|
| |
בס"ד
בוקר טוב!
ביליצר כתב:
| ביליצר כתב: |  | כמה הנחות,
א]להתנתק מהאני =ביטול היש ,על פניו הוא לא מציאותי ,
מה שנשאר הוא לבטל את רצונך מפני רצונו,
ב] כמו שלא נמנעים מלעשות חסד עם השני מפני התחושה הטובה שהיא מעניקה ונופח הגאוה שהיא נותנת , כך ביטול ההשגה של צום שלם אינו מעשה הנצרך מפני ביטול הגאוה,
ג] להפסיק צום מפני הגאוה הרי מביאה איתה גאוה חדשה =גאות ההתרחקות מהגאוה,
מפני אלו ועוד
|
|
א) "ביטול היש" ע"פ רוב הוא ביטול הרצון. אני מניח שהתכוונת בלהתנתק מהאני ל-"ביטול במציאות". כלומר לא רק ביטול הרצון אלא ביטול עצם מציאות האני.
ב) ההשוואה לא כ"כ נכונה בעיניי משום שבלעשות טובה לשני מטיבים הרי לשני. ואין שום מניעה למנוע טוב מהשני מפני הגאווה של הנותן. משא"כ בצום אין מטיבים עי"כ לזולת, ולכן אם הדבר מביא לגאווה יש מקום לכאורה להפסיק הצום.
ג) מסכים.
יום טוב
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 23:52 |
|
| |
ירובעל, תיארת מצב מאד מעניין. אבל כמדומני שהקשר ותחושת האחווה תיהיה יותר ברמה האישית - תחושת אחווה וגורל משותף. אבל האם זה יביא גם לפתיחות אידאולוגית? האם ניתן לדרוש\לצפות שאחוש קירבה למי שאין לי סיבה לכך? דוקא חברות בפורום\בימ"ד יכול ליצור קירבה למרות המחלוקת בדעות. (כעין הגמ''אוייבים בשער' עד שנעשו אוהבים)
ר' ירוחם, הבנתי. אבל בכ"ז ההבדל רב. ולא כל התלהבות דומה לשם.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 11:04 |
|
| |
זאב
נדב ואביהו הכניסו אש זרה, הרי אי אפשר להבין את העניין כפשוטו, כי תמיד מביאים את האש מההדיוט, ולכאורה לא היתה כאן כל עבירה.
חז"ל מנסים להביא סיבות- לא נשאו נשים לא ילדו ילדים. בגלל שרצו להיות קדושים, הורו הלכה לפני רבם, משה אמר להם כנראה שלא נכון לנהוג כך, אין ויכוח כי כל כוונתם היתה להתרוממות הנפש ולהית דבק בה' כפי שמסביר האו"ח,
וזה בדיוק עושה הנזיר והמתענה.
זו אש זרה אשר לא ציווה ה' להפך
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 10:01 |
|
| |
| Zeev_w כתב: |  |
[אגב, הבעיה שהעלית - לסגירות האידאולוגית משמיעת ביקורת ומבחינת הטענות שבאידאולוגיות 'מתחרות' וחדשות – יש גם סיבות מוצדקות ומובנות. מה יכולה להיות נימוק לסגירות? א' ביטחון עצמי שנותנת תחושה שחבלה"ז לבדוק לריק. ב' בעולם יש המון אידאולוגיות, חלקן הזויות ממש. כך שצריך סיבה שתגרום לי לבדוק – (יש כאן כמובן פרדוקס. כי צריך שלפני שאשמע את האידאולוגיה כבר אשתכנע שיש לה תוכן שמזקיק בדיקה) ג' יש דעות מסוכנות . כמו למשל דעות גזעניות. אני לא יאפשר לבן שלי להחשף לאידאולוגיות שליליות (כל עוד שאני לא אהיה בטוח שהן לא תשפענה עליו...) מה נכלל בהגדרה 'אידאולוגיות מסוכנות' ? האם לדעה כפרנית שמי שטועה בה מאבד את חלקו לעולם הבא אתייחס כמסוכנת? ראה רמב"ם על הפסוק 'אל תפנו אל האלילים'.
|
|
אסביר למה כוונתי. בוא נתאר את המצב הבא: שני אנשים האחד נער פולני קתולי והשני נער יהודי מפולין חברים בילדותם. עם בוא השריפה הנער הפולני מסייע להציל את חברו היהודי כדבר פשוט ואנושי. לאחר שנים הנער הפולני הופך לכומר ואח"כ אפילו לאפיפיור. הנער היהודי נכנס לעולם הישיבתי וגדל בתורה ונעשה לרב חשוב. החברים הוותיקים נפגשים מידי פעם. הם מדברים על אמונה ועל טבע האדם ועל פתרון בעיות בין דתיות ועל ההבדלים. לכל אחד גאוות יחידה נפלאה ונוראה ולא עולה על דעת אף אחד לעבור לצד משנהו. אך הם אחים בנפש ויהיו ההבדלים גדולים ככל שיהיו - ישארו אחים. עד כאן הסיפור שקל להבינו
פתיחות לאחר היא לא על חשבון גאוות יחידה. וזה לך הסימן אם גאוות יחידה לא מאפשרת לאדם להפתח לאחיו אז זו גאווה סובייקטיבית. להביא דוגמאות קיצוניות לא יועיל לדיון משום שברור שיש דברים בלתי נסבלים. אם לצורך הדיון החבר הלא יהודי היה נעשה למשת"פ נאצי אז אני מניח שזה לא היה עובד...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 07:03 |
|
| |
| Zeev_w כתב: |  | יהיאור איך מתמודדים עם הבעיות הפנימיות בפנימיות?
|
|
זה הרי פנימיות, איך אתה מצפה שאסביר לך במילים? :). הרעיון שכתבתי הוא פשוט, מלעשות או לא לעשות דברים בגלל שיקולים פנימיים לא פותרים שום בעיה אלא רק מתסבכים אותו. ולכן מי שחושש מ'פניות' וכדו', שיעבוד על עצמו עבודה פנימית לברר את עצמו שמתכווין באמת. איך עושים את זה? במחשבה, בהתבונננות, וכן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2013 03:01 |
|
| |
בימי קדם אנשי מעשה היו מתענים משבת לשבת, ובדורות אחרונים היו רבנים שזו היתה הנהגתם בעקבות תורת האר"י. הבעש"ט לימד דרך חדשה בעבודת השם בבטלו את הסיגופים ובאומרו שכל המסגף את עצמו נקרא חוטא. רבי אלימלך מליז'נסק, רבו של החוזה מלובלין, אמר שישיבה בתענית איננה בגדר עבודת השם, ואמר שהבעש"ט בימי שחרו היה יוצא במוצ"ש למקום התבודדותו ולקח עמו ששה כיכרות לחם וכד מים, ופעם בערב שבת השתומם לגלות בשקו את כל ששת כיכרות הלחם, לצום באופן זה - מותר. לענ"ד החוזה מלובלין כינה את מעשהו של החסיד מעשה טליה, כי עבודתו של החסיד על מדת החסידות היתה חיצונית ולא פנימית, שהרי ערכו של שבוע בעבודת השם נקבע לפי התורה והתפילה והמעשים הטובים שבאותו שבוע, ותענית לכל היותר הינה כלי ולא מטרה לכשעצמה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 22:59 |
|
| |
ביליצר -תודה, השימוש במונח 'רצון' משמעה גם הפנמה לרמת ההזדהות ולא רק לרובד המעשי.
ר' ירוחם, מאיפה הבאת את ההשוואה לנדב ואביהו? איך אתה מבין את הרמב"ם ש''מ80' הביא.? הרמ' מוכיח שם מפסוק בעמוס (ב,יא) שנזירות של קדושה שקולה לנבואה. כך גם משמעות הפסוק באיכה 'זכו נזיריה משלג' שהנזיר מתעלה. את האמירה של חז"ל על החטא שבנזירות . אני מבין שזה כמו שאני יגיד לאומן -צייר או משורר, 'שהקדיש' את זמנו למען יצירה כלשהי, והזניח את חובותיו לעצמו ולמשפחתו שהוא 'צריך כפרה' על חטאו! זה לא בא לשלול את מעשה ההתעלות וההתקדשות שבמעשה. אלא שהיות שהיה במעשה גם צד של הפסד ערכי כלשהו, הוא מצריך כפרה. כמובן בשקלול הסופי זה השתלם לנזיר.
ירובעל, אתה מעלה שאלה יפה, איך באמת אתה מציע לאזן בין גאוות יחידה לגאווה חוסמת?
[אגב, הבעיה שהעלית - לסגירות האידאולוגית משמיעת ביקורת ומבחינת הטענות שבאידאולוגיות 'מתחרות' וחדשות – יש גם סיבות מוצדקות ומובנות. מה יכולה להיות נימוק לסגירות? א' ביטחון עצמי שנותנת תחושה שחבלה"ז לבדוק לריק. ב' בעולם יש המון אידאולוגיות, חלקן הזויות ממש. כך שצריך סיבה שתגרום לי לבדוק – (יש כאן כמובן פרדוקס. כי צריך שלפני שאשמע את האידאולוגיה כבר אשתכנע שיש לה תוכן שמזקיק בדיקה) ג' יש דעות מסוכנות . כמו למשל דעות גזעניות. אני לא יאפשר לבן שלי להחשף לאידאולוגיות שליליות (כל עוד שאני לא אהיה בטוח שהן לא תשפענה עליו...) מה נכלל בהגדרה 'אידאולוגיות מסוכנות' ? האם לדעה כפרנית שמי שטועה בה מאבד את חלקו לעולם הבא אתייחס כמסוכנת? ראה רמב"ם על הפסוק 'אל תפנו אל האלילים'. בנוסף, הדת כדת מיועדת גם להמון העם הפשוט. הדבר מהוה בעיה. כי בדרך כלל אנשים מדברים על נושאים שברמת המשכל הטבעית שלהם. כך גם ההתמודדות שלהם היא עם אנשים שברמה שלהם. הדת לעומת זאת –קוראת אל הדגל כל אדם ומעלה על נס אידאולוגיות עמוקות ומורכבות (כמו ייחוד ה' של הרמב"ם שכוללת א-ל טרנסצנדנטי). צריך גם לשים לב להבדל נוסף שיש בין דעות דת לדעות של כלל האנושות. אדם שאינו דתי מסוגל להתייחס בקלילות ובפתיחות לדעות שונות. אין לו 'רעיונות קדושים' וכל הבעיה עימה הוא צריך להתמודד הוא 'הגאווה' ונתינת מקום ואפשרות להשתנות. לעומת זאת האדם הדתי. לדתי האמת הדתית אינה סתם אמת סטטית אלא כ'אמת קדושה'. זה הבדל מהותי מאד. גלשתי מהנושא. העצור כאן.]
תוקן על ידי Zeev_w ב- 21/05/2013 23:08:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 19:00 |
|
| |
זאב כתב ,
ביליצר
א] מסכים כנ"ל. אבל מה זה 'לבטל רצון' לא הסברת. נראה שזה קריאה שנזדהה 'עם רצונו' ולא נתעקש להשאר במבט הקודם. אבל לא חשבתי ע"כ. מה דעתך ? ב] חסד זה סוג של חובה לזולת. צום זו עבודה עצמית. ומכאן ההבדל. ג] אתה בעצם מציג פרדוכס. הנסיון לאיין את האני. ככל שאני מנסה לאיין את האני. האני גדל. מעניין מאד.,
א]לבטל רצונך מפני רצונו פירושו כפשוטו ,למרות רצונותיך ויצריך הינך מחויב להטעימם לרצונותיו ,וכשאוסרם עליך תבטל רצונך לרצונו,
ב] לצומות יש כמה פאסטים , קבלת יסורים ,כפרת עוונות,עינוי הגוף כהתרחקות מצרכי הגוף ויצריו,טהרת הנפש הבהמית לעבודת ה,וכו, וכו, החובה לזולת בחסד היא לכאורה תלויית נגישות,אם בא לידך עזוב תעזוב עמו ואם לא בא לידך אינני משוכנב שהוא מצוה חיובית אלא קיומית, הרי אם היתה חיובית לכאורה כולנו פטורין היינו מתלמוד תורה אחר שהחסדים הדרושים אין בהם כשיעור מצוה שאפשר לעשות על ידי אחרים , לעניינינו ,השאלה אם הצום הוא בגדר מעשה טוב או שאינו ,אם מעשה טוב הוא הרי הוא כמעשה ככל מעשה טוב שלא נמנע ממנו לעשותו מחשש גאוה ,
ג] חס ושלום לא קבעתי שאין דרל לעבוד על ענוה, במעשה הספציפי מדובר בשרשרת, מידת הענוה נקנית על ידי הכנעה ושפלות ,עיין אורחות צדיקים,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 14:29 |
|
| |
רבי עקיבא אומר: נדרים סייג לפרישות. פירש הרמב"ם: אם נדר אדם נדרים מסויימים לקיימם נקנית לו תכונת ההמנעות ממה שירצה להמנע ממנו ותתקיים בידו ותהיה קלה עליו הפרישות, כלומר ההשמרות מן הטומאות. ובהלכות נדרים פי"ג ה"כג-כד: מי שנדר נדרים כדי לכונן דעותיו ותקן מעשיו, הרי זה זריז ומשובח. כיצד, כגון מי שהיה זולל ואסר עליו הבשר שנה או שתים, או מי שהיה שוגה ביין ואסר היין על עצמו זמן מרובה, או אסר השכרות לעולם. וכן מי שהיה רודף שלמונים ונבהל להון ואסר על עצמו המתנות או הניית אנשי מדינה זו, וכן מי שהיה מתגאה ביופיו ונדר בנזיר וכיוצא בנדרים אלו, כולן דרך עבודה לשם הם, ובנדרים אלו וכיוצא בהן אמרו חכמים נדרים סייג לפרישות. ואע"פ שהן עבודה (לשם) לא ירבה אדם בנדרי איסור ולא ירגיל עצמו בהם, אלא יפרוש מדברים שראוי לפרוש מהן בלא נדר.
רמב"ם הלכות נזירות פ"י ה"יד: האומר הריני נזיר אם אעשה כך וכך, או אם לא אעשה כיוצא בזה, הרי זה רשע ונזירות כזו מנזירות רשעים הוא. אבל הנודר לה' דרך קדושה, הרי זה נאה ומשובח ועל זה נאמר נזר א-להיו על ראשו קדש הוא לה' (במדבר ו, ז-ח), ושקלו הכתוב כנביא, שנאמר ואקים מבניכם לנביאים ומבחוריכם לנזירים (עמוס ב, יא).
תוקן על ידי מ80 ב- 21/05/2013 15:06:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 13:09 |
|
| |
quote]
הרעיון של ביטול האני האידאולגי היא בדיחה נאה. כי אם אני אכן יצליח לבטל את האידאולוגיה שלי אז זו תיהיה האידאולוגיה החדשה שלי. בנוסף מדוע לבטל את האידאולוגיה? מה הרעיון בזה? ובכלל הענווה אינה אומרת –אל תיהיה מודע למעלות שלך – כמו שמשה רבנו היה העניו שבאדם והיה מודע למעלותיו ולגודל ענותנותו! וזה לא סותר. הענווה היא בתחושה, מה מרכז הכובד של החיים. האגו-אני, או אלוקים והאני הוא רק צינור שדרכו אלוקים מעביר.
[/quote]
זאב הרעיון הוא לא לבטל ערכים ואידאולגיה ח"ו כי אם יש באדם משהו טוב אז זה בהללו. אבל ההתנגשות בין אידאולוגיות דומה מאד להתנגשות בין אגואים. לא תמיד הסובייקט יכול להבחין בין גאווה פשוטה לגאוות יחידה. הבעיה בגאווה היא לא שהיא טועה אלא שהיא חוסמת פתיחות לזולת. כנ"ל לגבי גאווה אידאולוגית. אנחנו מצפים ממישהו מזרם אחר לוותר על האני האידאולוגי שלו אבל לא מוכנים לוותר על אף שעל מהאני האידאולגי שלנו. לא מדובר על ביטול במובן של התכחשות או התעלמות אלא במתן צוהר לזולת.
ואתם דברים שייכים גם לדיון על מקומו של הגוף ולפחות זו אחת הפרשנויות לעבודה בגשמיות המיוחסת לבעש"ט
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 11:21 |
|
| |
זאב הדוגמה המובהקת לכך הם -נדב ואביהו- בקרבם אל ה', בקרובי אקדש ועוד סופרלטיבים יפים, ראה את מאמרו הנפלא של האורח חיים בפ' אחרי מות, בנושא. ועוד רבים.
אבל בתכלית הם נענשו ומתו, אומרת התורה -כי הקריבו אש זרה אשר ה' לא ציווה. כוונות נשגבות וניפלאות שכולן זהר וטהרה, אבל זו אש זרה, אשר ה' לא ציוה, ולכן היא אסורה.
בפר השבוע על הפסוק ויעש כן אהרון - אומר רש"י ויעש כן אהרון- מלמד שלא שינה. היית מעלה בדעתך שאהרון ישנה את מה שה' ציווה? לפי התאוריות שלך, כן. הוא לא אמר לפני ההדלקה לשם יחוד, הוא לא לבש עוד גרטעעל, לעשות הפרדה בין הגוף התחתון, הוא לא התנוענע -כשוקלט-לא רקד בהתלהבות. בשעת ההדלקה וכו'. שום אש זרה הוא לא הכניס. הוא לא שינה!
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 10:59 |
|
| |
אם ננסה להזכר בתקופת ההיפים שהייתה נפוצה בארץ בשנות ה 60כמדומני, תראה שזו חוייה רוחנית ולאו דווקא עינוי סתמי. בנוסף, דומני שאיסור הנזיר למתים (שאינו בכלל עצם קבלת הזירות, אלא כפועל יוצא מ'נזר האלוקים' שעליו)מלמדת שהתורה מתייחסת לנזיר כמי שהתעלה רוחנית. נראה לי שזה פשוט. למרות שיש בה בנזירות,פן או רובד של חטא. לעולם ולהתנהלות שלנו -בני האדם, יש ממדים רבים ולעתים גם סותרים. לפעמים יש ואותו המעשה גופא יהיה מפן אחד חטא - אבל זה לא חזות הכל. כי מאידך לאותו מעשה יש פן רוחני וחיובי. ראה למשל הת יחסות חז"ל להסתרת פני משה בסנה. מחד הם אומרים שבזכות זה זכה לפא"פ, ומאידך הפסיד שלא יראני וחי. אני חושב שאנחנו רואים את זה הרבה בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2013 10:43 |
|
| |
זאב הצומות שהתורה ציותה עלינו, היא כפי שכתוב אחד העינוים של הנפש = הרצון. ומדובר רק על יום אחד בלבד. כשאדם צריך לגלות שהוא שולט על רצונותיו. חז"ל קבעו צומות לסולדריות עם כאב העם והאומה. זו לא דרך חיים, זה ביטוי לכאב ושליטה עצמית. כרעיון- עינויי הנפש = הרצון שאדם מצווה עליהם ביום הכיפרים, בא ללמד אותו כי בעצם הוא הבעלים של רצונותיו, ולכן הוא יכל ויכול לשלוט עליהם בזמן שהוא רצה, ורוצה לחטוא.
אני מודע שיש גמרא גם דעות כמו הנער הנרקסיטי מהדרום . או הסיפור המזעזע שאבא אומר לבתו שתמות שבחורים לא יכשלו ביופיה, \ יש בתרבותנו דעות שונות ותרבויות שונות, בעייני הן פסולות אסורות ומופרכות מעיקרן. , ויש לי על מה לסמוך כאמור מהגמרא בבלי ויקושלמי בהרבה מקומות וכפי שהרמב"ם שהבאתי, כותב בספר ההלכה היד החזקה
|
|
|
|
|