| נשלח ב-2/6/2013 13:38 |
|
| |
האשליה המכונה "עובד ולומד"
כאשר עמדתי להיכנס לתקופת השידוכין, שאלתי את חברי לישיבה, ישראל שמו, מה דעתו על הבקשה המפונית מצד משודכות המבקשות חתן ש"עובד ולומד"? ישראל השיב לי על אתר כי "אין דבר כזה בחורה הרוצה 'עובד ולומד', אלא היא רוצה אדם עובד נ-ק-ו-ד-ה, ולא איכפת לה (או אפילו נניח שקצת מעוניינת) שילמד תורה בשעות הפנאי". במבט לאחור אני מסכים איתו ב-100%! לפני איך שאני רואה את הדברים, ישנם 2 טיפוסים שעוזבים את המסגרת התורנית (=אברך או בחור ישיבה חרדים, ואני לא מדבר על בעלי תשובה או על העוסקים במקצועות הקשורים לדת) ומשתלבים בשוק העובדה, ואני מכנה אותם "הטיפוס הערני" ו"הטיפוס העייף", וכך נראה סדר יומם: 1) הטיפוס העייף - קם בערך בשעה 6 בבוקר, מתארגן, מניח תפילין בזריזות עם ק"ש ועמידה, מגיע לעבודה ב-8 בבוקר, חוזר ב-5 בצהריים, נזרק על המיטה לאיזה חצי שעה וחושב על מה שעבר עליו ביום, קם לאכול משהו, ומעביר את שאר זמנו בקריאת עיתון, ראיית סרט, או טיול קטן עם אישתו, וחוזר לישון לקראת יום חדש למחרת; 2) הטיפוס הערני – מנהל את אותו סדר יום, אך כשהוא מסיים את עבודתו בשעה 4 בצהריים, עדיין יש לו מרץ, והוא מתחיל לחשוב: האם כל חיי אעבוד בעבודה פשוטה וירודה זאת? (שהרי אין לו השכלה או נסיון תעסוקתי, ומקסימום העסיקו אותו בעבודה בשירות לקוחות או נהג-שליח, או סידור סחורה וכיו"ב), ואז הוא נרשם ללימודים, ומשלים את ההשכלה שלו, ולאחר יום של עבודה ולימוד של מקצוע חול, גם הוא חוזר הבית עייף, וחוזר לישון לקראת יום חדש למחרת...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2013 18:28 |
|
| |
אלקרטאווי
בשמחה!
אבל לא נערב שמחה בשמחה. פתח נא אשכול עם השאלות החשובות האלו, ואציג את עמדתי, ויציג נא גם דורש ייחודך את משנתו שלו. ונבחן יחד.
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 17:18 |
|
| |
הרב מיימוני,
רצוני לדעת את דעתך.
מדוע אין תועלת בעיסוק בקבלה? לכאורה היא א. מחזקת את היראת שמים ב. אופפת אותך במושגים רוחניים אשר מחברים אותך לעולם התו"מ. ג. נותנת "מענה" לשאלות תיאולוגיות, כגון משמעות המצוות וכו'
אז נכון שהבסיס שקר, האם במובנים הללו הזהר לא ממשיך את דרך האגדה של חזל??
מן האדומים על חזל: "כל שהוא לעשות שלום ביננו לבין אבינו שבשמים - מצווה לשקר"
תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 27/06/2013 17:22:21
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 17:14 |
|
| |
הרב מיימוני,
רצוני לשמוע את דעתך.
מדוע אין תועלת בעיסוק בקבלה? לכאורה היא א. מחזקת את היראת שמים ב. אופפת אותך במושגים רוחניים אשר מחברים אותך לתו"מ. ג. נותנת "מענה" לשאלות תיאולוגיות, כגון משמעות המצוות וכו'
אז נכון שהבסיס שקר, האם במובנים הללו הזהר לא ממשיך את דרך האגדה העתיקה??
מן האדומים על חזל: "כל שהוא לעשות שלום ביננו לבין אבינו שבשמים - מצווה לשקר"
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 10:35 |
|
| |
הקשר בין ההפשטה וכו' לעבודה ראה בתיקונים והוספות שלעיל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 10:23 |
|
| |
דורש ייחודך
אני שמח לגלות שטעיתי בך ואני מתנצל שלא כיבדתי אותך כיאות.
גם ראיתי שיש דברים רבים שאנו שוים בהם ולא ידעתי. שוב סליחה.
לגבי לימוד הקבלה בדרך החסידות וכיצד לומדים מזה על
ידיעת גדלות ה' בדרך השלילה מהגשמות ההרכבה ואפי' הרכבה מופשטת]
וכיצד זה מועיל
כדי לעבוד את ה' עבודה תמה בתיקון המידות ואהוי"ר ה'. כל זה ראוי לאשכול בפני עצמו. בבקשה. אשמח ללמוד אך עלי להתרות שמן הסתם אהיה מן המבקרים והשוללים.
יש גם לדון בשאלה מה חשיבות המקורות המשניים שנדחו במשך דורות הצידה אצל רובנו, כמו תוספתא ועוד. אבל גם זה ראוי לאשכול אחר.
אני מודה לך על ההערה לגבי מדעי היהדות. אכן סברתי בטעות שמה שלא הזיק לי, כלומר לעיין בספרי מחקר, ואף הועיל, הוא שוה לכל נפש. אכן הדברים ראויים לבדיקה.
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 10:06 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | דורש ייחודך
יש לך תפיסות ייחודיות ושונות מאד משלי.
בנושאים כמו: מהי תורה, מהי עבודת השם, וגם בשאלות היסטוריות וחברתיות.
א. לדבריך יש תורה ויש מקצועות חול וחכמות חיצוניות. מקצועות חול הם חכמות חיצוניות אלא שהם יכולים גם להחשב כמצווה כדלקמן נתחיל בתחום האחרון.
חוששני שעצם החילוק אינו מדוייק.
התורה והבנתה בנויות על חכמות. רק שאין אנו מודעים לכך.
זה ראוי לאשכול בפני עצמו.
ומה הן אותן חכמות?
אם חכמות חיצוניות הן רפואה, מחשבים, הנדסה לכל סוגיה, אזי דומה שעיסוק בהן גם הוא מצוה. מסכים לחלוטין מצווה על האדם לפרנס את בני משפחתו ולעזור לזולת. יתכן ללמוד אפילו "מדעי היהדות", עם כל הבעייתיות שיש בהם, אם זה נעשה בזהירות וכל שכן לשם שמים. לפרנסה קלה ולדעת מה שנשיב להם ולעצמנו. האם מותר להתפרנס מעסק שאסור לפי תורה? הסנהדרין למדו ע"ז (סליחה על ההשוואה) כדי לדעת האיסורים שבזה ומה שתשיב, אבל שאר בני אדם אפי' חכמים לא הורשו ללמוד זאת. אם לאדם יש רגשות חזקות [שאינם מניחים לו ] שחסר לו ידע וכו' והוא יכול לחזק את אמונתו ע"י למוד מדעי היהדות אז אולי יש מקום להתיר [ושוב רק מתוך הגישה של החיזוק ולא להפך- כמובן איני מדבר על חקירה כ"א על מדעי היהדות מול דתות אחרת בקורת המקרא וכו']. ב. גם תפיסת התורה שלך שונה מאד משלי. התורה שאתה מציע ללמוד מורכבת, אני משער, מחומש עם רש"י ואולי עם רמב"ן, דף יומי עד לסיום הש"ס, אולי ראשונים ואחרונים ופוסקים. וסוף סוף תאות הנפש: לימוד הקבלה (מאילו ספרים? טוב, לא משנה).
הייתי מציע סדר שונה לחלוטין בסגנון פסק הרמב"ם אודות מי שלא למד תורה בקטנותו-"ישלש". לדעתי כיון שאין היום כמעט אנשים המסוגלים ללמוד לפי הסדר שהורנו חז"ל במשנה ובעיקר צריכים להתלמד כיצד ללמוד,ראוי להתמקד יותר בלימוד הלכה בשו"ע נושא כלים וקיצורים למעשה לערך שליש, ללמוד גמרא לעיון ובקיאות חלק שליש , וזמן דומה להשקיע בלימוד פנמיות התורה ומוסר. מי שיש לו זמן נוסף בהחלט ראוי להרחיב אופקים וללמוד תנ"ך עם מפורשים . חקירה קבלה ועוד שייך רק לזקן ורגיל [לא שאני אוחז שהחיוב והחשיבות ללמוד אותם פחות אלא מצד עומק המושג וקוצר המשיג]. התורה שאני מציע ללמוד מכילה דברים אחרים ובנויה אחרת.
חומש ותנ"ך עם כל המפרשים שעוזרים להבין פשט.
משנה ותלמוד ומקורות תנאיים נוספים כמו מדרשי הלכה ותוספתא מאי קמשמע לן זה חלק מהעיון, אבל יש שמזניחים זאת מכיון שמדובר בהרחבה שמעבר ושמא אתה מתיימר להכניס זאת ללמוד הישיבתי ליטאי - שוין. אגדות ופרשנויות ופילוסופיה כדי לדעת את השקפת היהדות המשתנה לדורותיה. כנ"ל שיש בזה סכנה מצד עומק המושג וקוצר המשיג. לימוד פסקים כדי לדעת איך להתנהג. לימוד צורת הפסק כדי לדעת איך פוסקים וכדי לא להיות תלוי ברבנים שסובלים מהבעיה שעליה הצביע מ (רק שהרשימה שלי ארוכה משלו וכוללת בעיות אחרות... כמתועד בפורום). מוסכם. ללימוד הקבלה אין שום ערך לדעתי מפני שכולו דמיון ומשחק בסמלים.
נניח שלטעמך לימוד הקבלה ברובד הספ' וכו' הוא משחק מילים ויותר מזה[ידוע שיטתך בזה]. אך הרובד ששיך לעבודת ה' בקבלה- מה שהוגדר לעיל כפנמיות התורה(חסידות),[כלומר ידיעת גדלות ה' בדרך השלילה מהגשמות ההרכבה ואפי' הרכבה מופשטת ואיך שהם שורש לנפש ויש לה לשוב למקורה וכו'] חייבים להתעסק בו כדי לעבוד את ה' עבודה תמה בתיקון המידות ואהוי"ר ה'. [וניתן להתווכח האם יש קשר בין הקבלה למונחים שהזכרתי כעת אך אין כאן המקום]
ג. היסטוריה וחברה.
הצגת תמונה מסויימת על החזו"א ועל רבי ומורי ע"ה הרב גדליה נדל.
זה שלא כיבדת אותו בתואר "רב" לא מפחית מכבודו (אולי צורם לי, אבל יש דברים שצורמים לי יותר), ולכל היותר מראה שאינך מכירו ואת תורתו.
אם לא הזכרתי אותו בתואר הרב היה זה בטעות ועם הנפגעים הסליחה. לא באתי להמעיט בכבודו במאום ואין לי שום אינטרס לעשות זאת.
מה שכתבת עליו עוד דומה שאינו מדוייק.
הפתרון לבורות הוא תמיד ללמוד, אבל יש דברים הרבה יותר חשובים שעליך לדעתי להשלים... סבבה.
תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 27/06/2013 10:31:11
תוקן על ידי דורש_יחודך ב- 27/06/2013 10:34:40
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 07:04 |
|
| |
| מרובקה כתב: |  | הערה מאוד צדדית. בחברה היהודית, IQ של 115 זה הממוצע. כלומר בערך חצי מעל זה וחצי מתחת לזה |
|
הכלומר שלך נכון לחציון, לא לממוצע. עליך להוסיף כאן משהו (נניח, שזה גאוסי).
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2013 03:33 |
|
| |
הערה מאוד צדדית. בחברה היהודית, IQ של 115 זה הממוצע. כלומר בערך חצי מעל זה וחצי מתחת לזה
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 23:42 |
|
| |
דורש ייחודך
יש לך תפיסות ייחודיות ושונות מאד משלי.
בנושאים כמו: מהי תורה, מהי עבודת השם, וגם בשאלות היסטוריות וחברתיות.
א. לדבריך יש תורה ויש מקצועות חול וחכמות חיצוניות.
נתחיל בתחום האחרון.
חוששני שעצם החילוק אינו מדוייק.
התורה והבנתה בנויות על חכמות. רק שאין אנו מודעים לכך.
זה ראוי לאשכול בפני עצמו.
ומה הן אותן חכמות?
אם חכמות חיצוניות הן רפואה, מחשבים, הנדסה לכל סוגיה, אזי דומה שעיסוק בהן גם הוא מצוה.
יתכן ללמוד אפילו "מדעי היהדות", עם כל הבעייתיות שיש בהם, אם זה נעשה בזהירות וכל שכן לשם שמים. לפרנסה קלה ולדעת מה שנשיב להם ולעצמנו.
ב. גם תפיסת התורה שלך שונה מאד משלי. התורה שאתה מציע ללמוד מורכבת, אני משער, מחומש עם רש"י ואולי עם רמב"ן, דף יומי עד לסיום הש"ס, אולי ראשונים ואחרונים ופוסקים. וסוף סוף תאות הנפש: לימוד הקבלה (מאילו ספרים? טוב, לא משנה).
התורה שאני מציע ללמוד מכילה דברים אחרים ובנויה אחרת.
חומש ותנ"ך עם כל המפרשים שעוזרים להבין פשט.
משנה ותלמוד ומקורות תנאיים נוספים כמו מדרשי הלכה ותוספתא
אגדות ופרשנויות ופילוסופיה כדי לדעת את השקפת היהדות המשתנה לדורותיה.
לימוד פסקים כדי לדעת איך להתנהג. לימוד צורת הפסק כדי לדעת איך פוסקים וכדי לא להיות תלוי ברבנים שסובלים מהבעיה שעליה הצביע מ (רק שהרשימה שלי ארוכה משלו וכוללת בעיות אחרות... כמתועד בפורום).
ללימוד הקבלה אין שום ערך לדעתי מפני שכולו דמיון ומשחק בסמלים.
ג. היסטוריה וחברה.
הצגת תמונה מסויימת על החזו"א ועל רבי ומורי ע"ה הרב גדליה נדל.
זה שלא כיבדת אותו בתואר "רב" לא מפחית מכבודו (אולי צורם לי, אבל יש דברים שצורמים לי יותר), ולכל היותר מראה שאינך מכירו ואת תורתו.
מה שכתבת עליו עוד דומה שאינו מדוייק.
הפתרון לבורות הוא תמיד ללמוד, אבל יש דברים הרבה יותר חשובים שעליך לדעתי להשלים...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 23:35 |
|
| |
קצת באיחור, אני מציע כמה תובנות.
מהי דמותו של האדם האידיאלי? איך התורה רוצה שייראה האדם?
בתקופתנו יש רק תשובה אחת בציבור שלנו (החרדי הליטאי): ללמוד וללמוד.
ומה עם פרנסה?
ובכן, שהאשה תעבוד.
תושיה, למשל, לא תהיה מוכנה לשמוע על בעל ש(גם) יעבוד. היא תעשה הכל...
(רצוי שאבא ואמא יקנו דירה לבעל, כדי שתוכל להשיג את גדול הדור. ובאמת מגיע לה. השאלה מה דמותו של אותו גדול לעתיד).
ויש כאן כמה טעויות.
א. האם עבודה היא חסרון?
ב. האם הלימוד בישיבות הוא הלימוד הראוי?
לדעתי התשובה לשאלה ב' היא שלילית. יש המון לשפר. וזה נושא לאשכול אחר.
אבל גם התשובה לא' אינה זו המקובלת בציבור שלנו.
הראוי הוא בוודאי לקיים עבודה ולימוד יחד. ואם לומדים נכון, אפשר להספיק הרבה מאד. כי הלימוד אינו נמדד בדף היומי. אלא ברכישת ידע, יכולת פסיקה, עבודה עצמית ומוסרית, וכמובן גם לימוד הש"ס אבל דוקא בצורה הראויה והיעילה.
כל זה בתיאוריה.
בפועל, יש יותר ממשהו בטענותיהם של ה"גדולים" שמי שיוצא מעולמה של הישיבה - מסתכן.
נכון שגם בעולם הישיבות לא הכל שפיר, אבל הנסיונות פחותים. מי שנמצא שם, מה הכשלון שצפוי לו? ביטול זמן. לימוד תורה פחות בכמות או באיכות.
מי שיוצא מעולם התורה מסתכן בכל הנסיונות של העולם הזה, (כולל ראיות אסורות), אי שמירה על הסטנדרטים הגבוהים של הקפדה בכל מיני דברים (כשרות מהודרת) ועוד.
מי שלא נחן מעצמו בשאיפה לעליה וברצון ללמוד, לא יתגעגע כל היום לשעה של הלימוד.
מה אם כן הפתרון?
ניתן להציע כמה רעיונות:
חינוך למטרות הראויות.
זה כולל: לימוד בצורה הנכונה, רכישת השקפות נכונות: ללמוד ולנצל את הזמן הפנוי, לחפש מקצוע רווחי שמותיר זמן ללימוד ולמשפחה. אהבת תורה. הכנה להתמודדות עם חיים רווי נסיונות מחוץ לעולם הישיבות.
איני מכיר את העולם הדתי לאומי שכמה מנציגיו כותבים כאן. אם הוא מצליח או לפחות מנסה להקנות את הדרך הזו, נכון הוא עושה.
ומכלל הן אפשר לשמוע לאו.
ובמישור המעשי ביותר: איך אפשר לתקן את הדרוש תיקון בעולם החרדי ליטאי?
האם זה מתחיל אצל הרבנים הגדולים, והאם קולם בכלל נשמע? האם הם יודעים מה קורה והאם יתנו להם לומר מה שנכון? האם הם יודעים מה שנכון? (נפלאו דברי מ על בחירת רבנים שיש בהם דעת וחכמה, ואיקון ירוק לו).
האם זה מתחיל אצל הרבנים בשטח, רבני השכונות ובתי הכנסת? אצל ראשי הישיבות?
האם זה מתחיל "מלמטה", בציבור האברכים?
(בינתים דומה שדברים מתנהלים ללא תיכנון וללא שליטה, ולכן יש חשש מפני מפולת. איזה זעזוע עצום כאשר החברה שלנו לא תוכל להחזיק מעמד מבחינה כלכלית למרות כל הנכונות למחסור.
מצד שני, כבר היו תקופות שבהן ה' שלח שליחים טובים ששלחו כסף. מכל הסיבות שבעולם. )
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 10:07 |
|
| |
לו ישר חילי הייתי אומר שעת לעבוד (לה') הפרו תורתך וד"ל...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 09:11 |
|
| |
מ80,
השואלים רבנים בטוחים בחכמתם! הנח להן לישראל ... סתם מטומטמים.
לדעתי חלק מהגדוילים "מתירים" לעבוד להרבה "לומדים", רק למי אכפת? דת השכונה על כל תחלואיה היא הגדול הגדול מהגדוילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 09:02 |
|
| |
מ לא הייתי משתמש בביטוי ע"ז, אבל קבל
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2013 05:59 |
|
| |
אם יש שאלה הלכתית ולא יודעים את התשובה, הולכים ושואלים רב. אולם אם יש שאלה שלרבנים אין את הידע הנדרש או את הזמן הדרוש כדי להשיב עליה, ללכת ולשאול רב, זו עבודה זרה, כי רבנים אינם נביאים. להתבגר פירושו לעשות חשבון נפש ולבנות שיקול דעת, לקחת אחריות גם על שגיאות שנעשו עקב דעות לא נכונות שהציבור חונך עליהן, ולתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2013 22:15 |
|
| |
טוב מ80 שא ברכה ותמשיך להיות תמים אני את דברי אמרתי ולצערי אני לא אומר אותם כי בא לי אלא מתוך ידיעה.
|
|
|
|
|