שלום רב. לפני שאתחיל, אציג את עצמי: אני מוטי, מירושלים, בן כמעט 16, מחר מסיים את כיתה י' בישיבה תיכונית, ואם זה משנה אני דתי לאומי. אני שמח לומר שמהרגע שנכנסתי לכאן אני מעריך אתכם. יש כאן רמת כתיבה גבוהה מאד ואתם מאד מאד מעניינים. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - אחרי ויכוחים רבים בפורומים אחרים אם אנשים "חילוניים", ואחרי ויכוחים רבים ותובנות ומסקנות לגבי בעיית הנאצה בין הציבורים הגעתי למסקנה שאין דבר יותר חשוב מלהכיר את העומד לפניך. מאחר ואין לי חברים חרדים ואינני גדל בסביבה חרדית (למעט השכונה בה אני גר אבל אין לזה כמעט משמעות) אני "נאלץ" לבוא לכאן. השאלה שלי נורא פשוטה - התשובה מסובכת מאד. למה אני שומע פעמים רבות מידי דברי נאצה כלפי הציבור הדתי לאומי, עד כדי קריאות "נאצים","שאבעס","גוי" והשיא היה כשעמדה לידי אמא חרדיה ואמרה לילד שלה שאני וחברים שלי גוים (לא קיללנו ולא דיברנו בגסות)... אני סמוך ובטוח שלא מדובר בכל הציבור אלא שיש כאן מיעוטים אבל אני שומע יותר מידי פעמים דיבורים כאלה. האם זה מה שאתם חושבים עלינו? שאנחנו גוים? שאין לנו תורה בכלל? או שמא זה דפוס התנהגות של מיעוטים אצלכם? אשמח לתשובה, קשה לי מאד עם הנושא הזה בעיקר כי אנחנו בתור ציבור נמצאים בעמוד התווך בין החילונים לחרדים; לחרדים אנו מסבירים את הדעה של החילונים, לחילונים את הדעה של החרדים והחילונים בטוחים שאנחנו ערימה של פנאטים "נערי גבעות" והחרדים חושבים שאנחנו גוים (שוב, לא כולם!) וזה נורא! גם אם לא תענו, אני רוצה שתזכרו שגם לנו הדתיים הלאומיים יש מוח ואנחנו משתדלים מאד לעבוד את הקב"ה, לשמור את תורתו ולקיים את מצוותיו. ערב טוב!
נשלח ב-24/6/2013 22:31
MotiGolds כתב:
... ואם זה משנה אני דתי לאומי. ... השאלה שלי נורא פשוטה ... למה אני שומע פעמים רבות מידי דברי נאצה כלפי הציבור הדתי לאומי, עד כדי קריאות "נאצים","שאבעס","גוי" .... כי אנחנו בתור ציבור נמצאים בעמוד התווך בין החילונים לחרדים; לחרדים אנו מסבירים את הדעה של החילונים, לחילונים את הדעה של החרדים ערב טוב!
עושה רושם שכל העולם ובעלה כבר ענו לך תשובות איך להתמודד עם הסימפטומים של הבעיה שתארת, איש איש כמידת הסכלות והדמוגגיה בהן חנן אותו הקב"ה (אהבתי במיוחד את מיימוני עם הmotherhood and kugel pie הגרוטסקי, והערס המקלל עם תשובת העוצמה הפנימית השקטה). אבל אם לחתור לשורש העניין, הרי שהסיבה שהחרדים מקללים אותך היא פשוט משום שחברתך לא השכילה ליצור מצב בו לא משתלם להם להמנע מכך. הטריק הקבוע בישראל הוא כדלהלן: בעזרת ישות על טבעית מאחוריך, הכנס את עצמך לברוך עמוק בו אתה אכן משלם מחיר אישי כבד על משהו (נגיד, הולדת ילדים מופקרת ונטולת אחריות), ודרוש בעזות מצח מאחיך הפראיירים לשלם גם כן בלי קשר (למרות הקשר!) לייחסך אליהם. זה עובד כאן מצויין, למרבה הצער, והאשמה היא בך (לא כרגע אישית - עוד מספר שנים, סטטיסטית - אתה פשוט מצטייר כירחמיאל מפד"לניקי טיפוסי). בכל מקום אחר, היה ברור לאם חרדית שמעודדת את ילדיה לקלל אותך, שלכל הפחות תצביע נגד קצבת ההמלטה של ילדיה הבאים. הסק את המסקנות לבד. למען ההגינות עלי לציין שכרגיל קל לכולם (כולל לי) לרדת על החרדים, אבל את השליטה האבסולוטית בטריק של הכנסתי-את-עצמי-לברוך-נכלולי-בואו-שלמו-אתם-על-העניין השיגה החברה שלך, לא החרדים, ובנזקים שגודלם עולה לאין שיעור על זה של הבטלנים השחורים. זה מוביל לסוף דבריך. בניגוד למה שמפמפמים לך בישיבה התיכונית, אינכם נמצאים בתווך בין החילונים לחרדים, אינכם הגורם המגשר, אינכם מנהיגי-העתיד-משלבי-היתרונות, וכו'. בסקאלת המשיחיות המדינית המופרעת, אתם בהחלט הסמן הקיצוני - הרחק מכל השאר. במובן השטחי יותר, אתם מתלבשים/מדברים יותר באמצע. זה הכל.
נשלח ב-24/6/2013 22:01
חרד_לנפשו כתב:
כרגע הבן שלי החסיד הראשון שלי. וכדרכם של חסידים מה שהאדמו"ר אומר זה האמת. ;)
ו'על הדרך', אם כבר יש לך חסיד, כדאי שתחנך אותו גם שלפעמים האדמו"ר לא יודע תשובה לשאלה... רווח נקי.
נשלח ב-24/6/2013 21:48
MotiGolds כתב:
שאנחנו ערימה של פנאטים "נערי גבעות"
נער, אתה לא רוצה להיות נער גבעות? כלומר סתם ערימה.
נשלח ב-24/6/2013 21:36
כרגע הבן שלי החסיד הראשון שלי. וכדרכם של חסידים מה שהאדמו"ר אומר זה האמת. ;)
נשלח ב-24/6/2013 21:11
מערכות חינוך המוניות נוטות לשטוף את מוחם של ילדים בדעות קדומות ואמונות תפלות, כי קל יותר לחנך הרבה ילדים באמצעות מורים בינוניים, מאשר להקדיש להוראה את האיכות והזמן שבאמת נדרשים.
ילדים מסוגלים להכיל סתירות, אולם ברובם אינם בוגרים ונבונים דיים להבחין באמת, מה עוד שמקשיבים יותר לדעות קיצוניות.
נשלח ב-24/6/2013 20:47
דייר כתב:
מיימוני תודה על התשובה. הפתרון הוא להוציא אותו מהחיידר ולשים אותו בבית ספר נורמלי ואם אפשר לעזוב את החברה החולה הזאת שבכלל נותנת לסוג כזה של גישות להתקיים. כמו שאומרים למה להכניס ראש בריא למיטה חולה.
תוקן על ידי דייר ב- 24/06/2013 15:17:17
בכל ממסד יש דעות ותופעות בעייתיות, אין חברה אוטופית.
מיימוני תודה על התשובה.
הפתרון הוא להוציא אותו מהחיידר ולשים אותו בבית ספר נורמלי ואם אפשר לעזוב את החברה
החולה הזאת שבכלל נותנת לסוג כזה של גישות להתקיים.
כמו שאומרים למה להכניס ראש בריא למיטה חולה.
תוקן על ידי דייר ב- 24/06/2013 15:17:17
נשלח ב-24/6/2013 14:21
בעל, הרמב"ם בסופ"ח ממלכים מדבר על בני נוח.
נשלח ב-24/6/2013 14:20
דייר
תודה.
היה עלי להבהיר דברי.
התייחסות זו לגויים היא פסולה מכל וכל, והיא גם לא נכונה, כלומר לא משקפת את דבר התורה ולא, לדעתי, את דעת חז"ל.
אבל כאשר אנו באים להסביר זאת לילד קט, שאינו מסוגל לשאת הרבה סתירות, וששולחים אותו לחיידר, זה עלול לגרום לו לבעיות קשות.
אבא צודק? הרבי צודק? למי להאמין?
למה לא לחסוך מהילד את הסתירות על ידי תיקון של התכנים והתייחסות שדנה לכף זכות את הרבי בחיידר, גם אם זה לא מגיע לו, בתור מייצג של שיטה פסולה?
שים לב שגם במוסדות אחרים, ואפילו בפוליטיקה, ובוודאי בפורום, אנו משתדלים להקפיד על לשון רכה. לא "אתה טועה מכל וכל" אלא "כמדומה שיש כאן אי דיוק".
אמנם עלי להוסיף נקודה, שבה שוב צדקו דבריך מדברי.
יש דעות שהן כה פסולות, שאסור להניח להן מקום. היחס לגויים באופן זה הוא דוגמא לדבר.
אבל שוב יש לשאול: כיצד לעשות זאת בלי שהנזק יהיה רב מהתועלת.
פתרון אפשרי, שוב, הוא בשיטת האוקימתא.
למשל כך:
הרבי סיפר על הגויים הרשעים שהיו פעם, אלו שלא רצו להימנע מרציחה, מגזל.
מיכי לעם ישראל הציווי נובע מסיני, האם גם לבני נוח?
נשלח ב-24/6/2013 10:23
ירוחם, בד"כ אתה מקורי יותר. :)
בעל, יש להעיר שלאחר מתן תורה לישראל כל ההלכות הללו בכל זאת מחייבות את הגויים (שהרי מדובר בשבע מצוות בני נוח). מוזר, לא?
נשלח ב-24/6/2013 10:17
הוא שאל גם את ישראל- מקבלים אתם את התורה? שאלו כמה זה עולה? אמר להם חינם אין כסף! אמרו לו טוב אז תן שתיים!
נשלח ב-24/6/2013 10:07
כשנגלה הקדוש ברוך הוא ליתן תורה לישראל, לא על ישראל בלבד הוא נגלה אלא על כל האומות. תחילה הלך אצל בני עשיו, אמר להם: מקבלים אתם את התורה? אמרו לו: מה כתוב בה? אמר להם: 'לא תרצח'. אמרו: כל עצמם של אותם האנשים ואביהם רוצח הוא... הלך אצל בני עמון ומואב, אמר להם: מקבלים אתם את התורה? אמרו לו: מה כתוב בה? אמר להם: 'לא תנאף'. אמרו לו: כל עצמה של ערווה - להם היא... הלך אצל בני ישמעאל, אמר להם: מקבלים אתם את התורה? אמרו לו: מה כתוב בה? אמר להם: 'לא תגנוב'. אמרו לו: כל עצמם אביהם ליסטים היה... וכן לכל אומה ואומה שאל להם אם מקבלים את התורה... לא דיים שלא שמעו אלא אפילו שבע מצוות שקיבלו עליהם בני נח לא יכלו לעמוד בהם, עד שפרקום. כיון שראה הקדוש ברוך הוא כך, נתנם לישראל.