| נשלח ב-30/6/2013 11:50 |
|
| |
מהו הגבול לכבוד החכמים?
בשבת האחרונה קראתי את הסיפור הבא:
רבי כלפון משה הכוהן, רבה של ג'רבה, הלך פעם אחת ברובע היהודי ואוזניו קלטו שיחה בין שני יהודים, אחד שאל את חבירו: "רבי דויד, מה השעה?", וזה הציץ בשעונו והשיב לו.
בבואו אל בית הדין של הרב השמש לקרוא לאותו דויד. היהודי בא, מבוהל מהזימון הפתאומי, והרב שאל אותו: "האם אתה תלמיד חכם?". השיב היהודי: "לא, יהודי פשוט הנני". אמר הרב:" אם כן, מדוע כאשר פנה אליך חברך בתואר 'רבי דויד' ענית לו, ולא העמדת אותו על אעותו? תואר זה שמור לתלמידי חכמים שעמלו רבות עד שזכו לו".
הרב קנס את היהודי בסכום סמלי והסביר: "אם כל יהודי בשוק ייקר 'רבי', ייגרם מזה העדר הכבוד לחכמים הרואיים באמת לתואר זה".
עד כאן הסיפור.
סיפור זה מגלם את הכבוד בדרוש לתלמידי חכמים.
אך לא אכחד, שבשעה ראשונה ולא הצדקתי כלל את אותו רבי כלופן (שלא לומר התרגזתי עליו) כלום, זו דרכה של תורה? וכי מה היה כאן יהודי שאל את חברו "רבי מה השעה?" ומתוך נימוס קרא לו 'רבי' האם זו סיבה ראויה לקנסו?
אמנם, לאחר זמן, קראתי שוב את הסיפור, והפעם ממש הסיפור 'תפס אותי', אכן! לא כל 'הרוצה ליטול את השם יטול', צריך וחובה להבהיר היטב לציבור שישנם רבנים והם אינם כשאר העם!
האם אני צודק?
ישנם כאן כמה פרטים שדרושים הבחנה וניתוח, מהו כבוד? מיהו רב? ועוד.
אשמח להרחיב, אשמח עוד יותר לשמוע את דעתכם.
------ אגב, השם שלי 'הרב גדליה' נעשה קודם קריאת הסיפור....
תוקן על ידי הרב_גדליה ב- 30/06/2013 11:51:29
והא-ל אשר בתהילתו כל יצוירו מודים, ויודעו את שמו מייחדים,יתן לי לשון למודים. להוציא לאור כל תעלומה, ולהודיע בסתום חכמה, יזכנו לבוא עד תכלית דבר ועומק יסודותיו, ונזכה לבוא עד תכלית דבר ועומק יסודותיו.
ונזכה ללכת באורחותיו אמן!
(מיוחס לרבינו הרמב"ן )
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 23:36 |
|
| |
האמנם, אין אף אחד מחברי הפורום שיודע לספר מה נכתב בקולמוס?!
[לינקזעצר, הכן אתה?]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2013 20:47 |
|
| |
רק כעת חזרתי לפורום. תודה לכל הכותבים והמגיבים, ישר כוח! -------
נודע לי שב'קולמוס' האחרון של עיתון 'משפחה', דובר מעט סביב עניין זה.
האם יש אפשרות למי מחברי הפורום לסכם מה דובר שם? אהיה לו אסיר תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 18:51 |
|
| |
אייזין,
למה איך כותב כמו בעל, שגם כל הכסף שלה הוא בעצם שלנו? [אני מניח שכוונתו שהרי אנחנו לא מקבלים הנחה בארנונה, משרתים שירות מלא בצבא, לא נהנים מקצבאות ילדים יותר מאחרים, עובדים תמיד אך ורק בלבן, לא נהנים מהנחות בגנים (אם האב אברך והאם עקרת בית) - ועוד משלמים בישיבות שכר לימוד לא פחות מאוניברסיטאות!] בשביל מה צריך מקוריות, תן לעובדות לעבוד! [מה גם שכספם של התורמים גם הוא בזכות לימוד תורה, כדברי רש"י בפרשת נשא עה"פ ואיש את קדשיו לו יהיו]
תוקן על ידי אחרחוק ב- 01/07/2013 18:52:47
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 16:21 |
|
| |
לתת כבוד למדינה .
המדינה חייבת לתמוך בלומדי התורה .
כי הם בעצם מגינים על זכות קיומינו כאן .
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 12:55 |
|
| |
[נישטאיך,
תודה. אני חושבת שהומואים בכל העולם יכולים להשתמש בכתובה הזו כדי להוכיח את קדימות המנהג לנישואין חד-מיניים. רק חדי עין במיוחד, יוכלו להבין שאין כאן - בעצם - נישואין בין שני גברים...
(בע"ב - האם לזה התכוונת? מצטערת, אבל לא יכולתי להתאפק).]
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 12:34 |
|
| |
נישט אתה מעורר פמיניסטיות מריבצן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 12:17 |
|
| |
שלושה טורים של תוארים בכתובה אחת ולחתן אחד, ולא לכל השכונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 11:58 |
|
| |
| אחרחוק כתב: |  | מואדיב, אני תמיד שואל את עצמי, אם כזה כבוד מגעיל שמספקים לתורמים, למה שלא יתחילו לקשור כתרים למדינת ישראל עצמה? גם היא תורם גדול מאוד (אולי יותר מכולם..) וגם היא לפעמים עושה שרירים... |
|
לחלוק כבוד למדינה כמו לגביר אי אפשר. יש למדינה סמארטפון לא כשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 09:49 |
|
| |
ביחס למדינה קיימות שתי תשובות הראשונה שאסור להכיר בה בעקרון, ושנית שהכסף שהם נותנים הוא בעצם שלנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 09:34 |
|
| |
מואדיב, אני תמיד שואל את עצמי, אם כזה כבוד מגעיל שמספקים לתורמים, למה שלא יתחילו לקשור כתרים למדינת ישראל עצמה? גם היא תורם גדול מאוד (אולי יותר מכולם..) וגם היא לפעמים עושה שרירים...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 09:31 |
|
| |
ירוחם,
רק באתי ליישב את שאלת מיימוני (האם מותר לשקר ולומר שנגלה מהשמים) על הראב"ד.
הראב"ד כותב "רוח הקודש באה לבית מדרשינו ואמרה X". באו הפרשנים והסתפקו, האם הכוונה לרוה"ק ממש, כפשוטו של מקרא, או לעיון ודביקות ועמל התורה המסמלים בדרך מיסטית כל שהיא רוח הקודש?
במידה והוא רק התכוון למשהו שמסמל רוה"ק, אם אפשר להוכיח או להסביר את תוכן דבריו באופן שהוא לא יצא שקרן, שוב אין כאן שקר!
לגבי המגיד של הב"י, זכור לי שהרב עקיבא יוסף שלזינגר בספרו 'בית יוסף חדש' מוכיח שהב"י לא פסק בשו"ע כדברי המגיד. (אם כי לא ממש הבנתי מה זה קשור לעניינינו)
תוקן על ידי אחרחוק ב- 01/07/2013 09:32:50
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 09:12 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | יש לי ידיד נשרף שתמיד מהדר בהשמטת תואר הרב מרבני המזרחי [פשוט מזעזע - כמה שנאת חינם! כמה זלזול בכבוד תלמידי חכמים! אדם מקדיש חייו ללמוד וללמד תורה ומנהיג קהילה יהודית, שהסמיכה אותו להיות לה רב (ולעתים גם פוסק), והנה קם לו מישהו שהחליט שאיש זה אינו ראוי להתקרא "רב"! למה? ככה. כי צבע הכיפה שלו לא מוצא חן בעיניו, או כי בבית הכנסת שלו מתפללים בנוסח טיפה שונה. עד לאן עוד נתדרדר? פשוט נורא ואיום!(מילא, אם היה מדובר ברב/ה רפורמי/ת או קונסרבטיבי/ת....)] |
|
שמעתי אבל, שכאשר יש סיכוי לרתום את אותם ראשי ישיבה לטובת תקציבים לישיבות החרדיות, לפתע נוספת האות ב' לקידומת ר' בה היו זוכים לפניכן, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 08:07 |
|
| |
לא המקום מכבד את האדם אלא האדם מכבד את מקומו .
איזהו מכובד ? המכבד את הבריות ....
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 01:37 |
|
| |
| אחרחוק כתב: |  | אמש, אוי לדור שאת רבה רפורמית, שאי את יודעת צערם של ת"ח מזרוחניקים..
|
|
[אחרחוק,
בדיוק להיפך - אני לא רק יודעת, אני אפילו מרגישה אותו על בשרי ממש (כאשר הם מצערים אותי)...
ולגבי שאלת האשכול - קיבלתי באישי הגדרה זו: "מהו הגבול לכבוד חכמים? הגבול שהם קובעים בהתנהגותם שלהם."]
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2013 00:51 |
|
| |
אח
אכן חשבתי גם על הסיפורון הזה של קישון כשכתבתי מה שכתבתי. עיין גם ב"עין כמונים" (או: השועל בלול התרנגולות) על חלוקת התואר "מהנדס" בעין כמונים.
|
|
|
|