בית פורומים עצור כאן חושבים

משמעת חכמים, משמועתה ומחירה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/7/2013 14:43 לינק ישיר 
משמעת חכמים, משמועתה ומחירה

[האשכול בעקבות דיונים לאחרונה המביעים עיסוק מסוים בחכמים ומחיובותינו לקיומם. קדמה לפתיחת האשכול התכתבות עם רבי מיימוני באישי, שהשפיעה על התוכן]

שירים ושערים

בתקופת הפגנות השבת נשאל הרב מאיר חדש ע"י בחורי הישיבות אם להצטרף להפגנות, השאלה היתה כמובן מתוך ההנחה שהרי גדולי הדור תומכים בהם, אנו (כלומר: הם) נוהגים ע"פ רבותינו, להעריך את הקנאים ולהוקירם וכו'. כתשובה ציטט להם הרב את דברי הגמרא (ערכין יא) שמשורר ששיער במיתה. כלומר, לא ראי תפקיד בחורי הישיבות כראי הקנאים.

ברוח רעיון זה, המחלק בין 'משוררים' ל'שוערים' יש לומר, שהפרש גדול יש בין מי שתפקידו לשמור על השער לאשר תפקידו לשורר בגבולות המחנה. דוגמה נחמדה להבדל מצאתי בהייחסות למעשי הרב גורן בתקופת מלחמת ששת הימים:

בתום המלחמה, עם כל ההישגים החשובים והמשמעותיים שבה, מצא המשורר יורם טהרלב להקדיש שיר דוקא לרב גורן, על מפעלותיו, באומרו: "ביום הראשון שקיבלנו חופשה עלינו לירושלים כדי לראות את הכותל. האופוריה היתה בשיאה. אך השיר הראשון שכתבתי בעקבות המלחמה לא היה שיר הירואי. השיר עסק בתפקידו ובמפעלותיו של הרב הראשי של צה"ל הרב שלמה גורן ז"ל, שדמותו הופיעה בחדשות יותר מדמותם של מפקדי צה"ל הבכירים. לכל מקום הוא הגיע, בכל מקום הוא תקע בשופר והכניס למלחמה את משק כנפיה של ההיסטוריה היהודית"[1].

לעומתו, העיתונאים מחברי הספר 'מרן' [ביוגרפיה של הרב עובדיה יוסף], למשל, ציירו את הרב גורן כמשיחי, הזוי ושוחר כבוד ותשומת לב – כשבשלהי דבריהם הוסיפו: "והשיא היה כשנחת במסוק על פסגת הר סיני; נדמה היה שאם לא יעצרו אותו, הוא מסוגל גם לשחזר את טקס מתן תורה" (עמ' 167).

בני תשעה מידות

למעשה העולם מתחלק לשני סוגי תגובות שכאלה, לרוב גם באדם אחד, ובדרך כלל זה תלוי ברמת ההיכרות עם המעשה ומְעַשֶה. כשתפקיד השוערים מתאים יותר לבוחנים את גופם של דברים, לעיל עיתונאים אבל בעיקרון כל אדם משכיל בנושא מהותי עד כדי שיפנה מעסקיו לבדקו (עצכ"חים?).

רעיון זה[2] הוא יסוד בתיאוריית אדיג'ס, המחלקת את בני האדם לארבעה סוגי אירגון[3], אבל האבחון שלה (עיקר השימוש שלו הוא בקאוצ'ינג, כיצד להשתיל רעיון במוחה של הזולת) מחולק לשניים[4], האחד הוא הדומיננטי והשני הוא הטיפוס האפור יותר (רוב הציבור מאובחן בהרכבה מסויימת בין שניים מתוך ה-4, ובד"כ מדובר בשילוב הרשמי והאקטיבי, או הבלתי רשמי והפסיבי).

אולם גם אם בתקופות אלו התרגלנו לקבלה מוחלטת של דברי חכמים, מה שבעיקרון יותר מתאים למשוררים דלעיל, וזה משפיע מאוד על ההנהגה הפרטית, יש הבדל בקבלה והיישום ע"פ תשעת הטיפוסים של אודם[5]. אודם פיתח את רעיון הטיפוסים כמענה להגדרה גרפולוגית, שבהגדרתה היא איבחון התת-מודע, וחילק את העולם לתשעה טיפוסים, שכל אחד מהם פועל במציאות אחת בדרך אחרת; צורת קבלת הוראות אחידות לא תיצור מצב אחיד יותר, נהפוך הוא, היא תיצור פילוג בין הטיפוסים [הטיפוסים אינם תשעה, אלא תשעה סוגים שמשתנים לפי הכמות מהם שמושרש באדם הספציפי]. ולכן נראה שדוקא שדת מגוונת יותר יכולה ליצור הנהגה אחידה.

עוונות ראשונים

בעיה נוספת, אולי ידועה במישור העקרוני אבל צריכה ראיות ברורות, היא שבהבחנה קלה אפשר לראות שרבנים בעלי שם וכבוד מיוחד כתבו והורו דברים שאין להם כל שחר, מציאות המעוררת את בעלי התמימות ומערערתם. אביא כאן מספר דוגמאות:

א.      ספר 'קובץ מאמרים ואגרות' מאת הרב וסרמן, מלבד היותו לקט מגמתי מובהק הוא גם עמוס בדברי תימה, שלא פעם יעלו חיוך על שפתי הקורא הכפרן; אחת הדוגמאות הבולטות היא האגרת בח"א עמ' קנו, שבכלל היא אגרת דאעאסתיירע מובהקת, בה מסביר הרב שכל צרות העולם מגיעות בעקבות החילוניות שבא"י, ולשאלה כיצד בתקופות נקיות מחילוניות וציונות הקרה השי"ת צרות רבות מהן, הוא משיב בפשטות: וכי אנו יודעים דרכיו של מקום?! מי אנו שנסביר תופעות כאלו ואחרות כשהם מהלכים שמימיים???

ב.      מכתב ידוע ונחמד בספר 'קריינא דאיגרתא' מאת הרב קנייבסקי ע"ה [שגם הוא ספר חביב, לא פחות מ'קובץ מאמרים ואגרות'], בעניין המבטא הספרדי. המכתב כמובן מסביר את ההנחה הברורה שכל הספרדים טועים בהגייתם, וחובה עליהם מדינא לשנות מנהגם; בסוף הוא מוצא להם פתח תשובה: גם אצל האשכנזים יש טעויות בהגייה! ולמעשה, כל דרדק מבין שאין יותר טעויות בהגייה הספרדית מבאשכנזית, הטעויות מבחינתו הם בניקוד, שכל ניקוד שדומה לחבירו בהגייה הוא טעות, וכאלה יש בדיוק באותה כמות אצל האשכנזים והספרדים.. אבל הבעיה האמיתית היא שהיסוד עליו הוא נשען הוא טעות בסיסית בלשון. הוא לא מתחשב בכמה גורמים נוספים בדקדוק מלבד ההגייה [תנועה גדולה/קטנה; משמעות במלעיל/מלרע [לפעמים] וכדו'], עד שהוא שואל "מה ההבדל בין קמץ לפתח?"

ג.       השיא הוא כמובן בפרשיית הממזרים של הרב גורן[6], שם יצאו חכמינו זכרונם לברכה מגדרם כשהוציאו אלפים לרחובות ופעלו בכל מישור אפשרי לתודעה הברורה: הרב גורן רשע, והראיה שהתיר ממזרים. אולם הם לא טרחו להוכיח במישור ההלכתי שהם אכן ממזרים, בניגוד לרב גורן דרך אגב. אבל בכל זאת מצאתי שתי תשובות נחמדות בנושא, יש את תשובתו של הרב אלישיב, היא נדפסה איפשהו בקובץ תשובות, בה הוא נראה כשוכח מהמושג 'פלגינן דיבורא' [כשי"א שאומרים פלגינן דיבורא גם אם לא חותכים את הדיבור, ראה נודע ביהודה [רבם של אוסרי היתר המכירה!] קמא אה"ע סי' עב], וכבר ליגלג עליו הרב גורן בזה. אבל הגדיל לעשות הרב ז'ולטי במאמר ארוך ב'הפרדס'[7], בו הוא יוצא מנקודת הנחה שהרב גורן טעה ושיקר וטורח ליישב אותה.. למשל, הוא מאוד כועס על טענת הרב גורן שיש צורך בחזקה שיש עימה טענה בחזקת יהדות, ומביא מליצה מדברי הירושלמי שדברו חכמים בלשון הבאי ודימו הלכות שנראות כאינם קשורות. שם יוצא הרב ז'ולטי מכליו וטוען שהרב גורן אויל ויהיר וסבור שהוא כאחד התנאים[8]! ורומז שפירוש דברי הירושלמי נמצא בספר 'נועם ירושלמי'. מעניין מה היה קורה לו הייתי מגיע לישיבה ליטאית ובסוף השיעור הייתי טוען שהמוסר ודאי טעה, שכן ב'נועם ירושלמי' כתוב הפוך, איך היו מסתכלים עליי?.. וכמובן, שכמו רוב השגות הרב ז'ולטי שם, גם בהשגה זו יש טעות יסודית, כי בנתיבות המשפט (עח,א) כתוב במפורש שבכל החזקות צריך טענה, ורעיון מסתבר זה עובר כחוט השני בכל הספרות הרבנית...

אני רוצה להדגיש, הרבנים שהבאתי והרבה שכמותם מגלים גדלות תורנית במידה רבה יותר או פחות בכתביהם האחרים. אני לא בא לזלזל בהם חלילה, אלא לשאול איפה אנחנו עומדים? עד כמה אנו מחוייבים במשמעתם [במה שאנחנו לא מבינים, כמובן]?

דאגות אלו יותר מנקרות במוחם של השוערים, כשהם כמובן מסוכנות יותר למשוררים. לא פעם נראה שיותר בקלות יישכח דין טומאת כיריים אם נשמע לרבנים, מאשר אם נמנע משמוע עליהם [השווה לדוגמה, 'שערי חיים' מאת הרב שמואלביץ ע"ה (מוסר מאמר יד), בהיפוך כמובן]. השאלה היא כיצד עומד קולקטיב מול בעיית ההקבלה בין השוערים והמשוררים [בעיית השוערים – לרוב נמנעים מביצוע והנהגה קיצונית, מצב השמאל הישראלי השפוי; המשוררים – לא מתאימים לביקורת על הנהגות, ובעיקר קיצוניות]. ובכלל, יצירת קולקטיב אנרכיסטי יותר.

[רבינו מיימוני כתב לי באישי שדיון שכזה יותר מתאים כבדיקה הסטורית, מתי מסרו החכמים הוראה מצד סמכותם ומתי מצד נימוקיהם. אולם אינני בטוח שאני מבין מה יש לדון בזה, לאחר שחכמים כנראה נהגו בדרך כזו ובדרך כזו, יש לשאול מה ההבדל בהנהגתם, אבל באותה מידה אפשר לשאול האם אכן אחת מההנהגות היתה ראויה – והמתעקשים שחז"ל הם חסיני ביקורת יצטרכו להסביר למה, ולענ"ד אין כל משמעות מעשית לשאלה ההסטורית.

סגנון בדיקה רלציונית יותר, כלומר: מה אני הייתי עושה לו הייתי 'גדול הדור'? מבחינתי לא מעלה ולא מוריד, לכל אחד יש טעויות ובכל מקרה ישנם תלמידים שמעדיפים לא לעקוב אחרי שגיאות ולא להתחשב בביקורת. ובכל מקרה במצב הנוכחי יותר צריך לבדוק מה עושים במצב שנוצר, כי זה פשוט יותר מעשי והגיוני.]

[1] http://www.taharlev.com/songs_selection_song.asp?id=125

[2] כמובן שהמשוררים והשוערים בדברי הגמרא הם בעניינינו כמשל ומליצה, גם דבריו של הרב חדש לא כוונו לרעיון זה, רק הם מקור להשארה כפתיחת דבריי.

[3] http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A6%D7%97%D7%A7_%D7%90%D7%93%D7%99%D7%92'%D7%A1

[4] http://web.macam98.ac.il/~litami/freidman/c1.htm

[5] http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%95%D7%93%D7%9D

[6] הרב מיימוני כתב לי שפסק הדין של הרב גורן תמוה מצד עצמו, והוא גם רואה בשאלה לגביו תפנית לשאלה כיצד דוחים מנהיגים רעיון דחוי מעיקרו. זכור לי שעלעלתי מספר פעמים בקונטרס האח והאחות וראיתי עקרונות נאים – אם יש למישהו הערות ספיציפיות בנושא, אני אישית אשמח מאוד לדעתם.

[7] http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=12321&st=&pgnum=8

[8] http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=12321&st=&pgnum=11

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 20:53 לינק ישיר 

אתה צודק, על רמת משמעת כזו אני מדבר; כלומר, משמעת חכמים שונים ומגוונים, השתלבות מסויימת של קידום דתי מקביל, עיסוק בשמועות שונות בנושאים שונים ויצירה דתית דרך השענות מסויימת עליהם.
כנראה שהמילה 'משמעת' הטעתה אותך, היא באמת מונח לא מתאים כ"כ. מצטער, לא עלה ברעיוני מונח מדוייק יותר.

[נב. להבא אנא השתמש בפונט אחר או בכתב גדול יותר]

תוקן על ידי אחרחוק ב- 08/07/2013 20:54:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 18:33 לינק ישיר 

אחרחוק, יש להבדיל בין סדר ומשמעת, לבין 'משמעת' שהיא ציות לדברי אחרים, בעיקר במחשבות ודעות. אינני בעד הפקרות ואנרכיה, כל מסגרת מחייבת סדר ומשמעת גמישה יותר או פחות, על פי העניין. משמעת בצבא או בחדר הנתוח היא הכרחית. חיי המשפחה מתנהלים בהבנות לא בציות צבאי. אבל כל המסגרות האלו, כאשר הן תקניות, משאירות לי חופש מוחלט מה לקרא, מה לחשוב, מאפשרות לי להתבטא. המסגרת האקדמית דורשת מהסטודנט להתמודד עם מגוון דעות שונות. היא מחזיקה ספריות גדולות , דורשת ללמוד אצל מורים שונים, ומביטה באופן שלילי על סטודנט אשר עשה את כל מסלול למודיו במקום אחד.  למרצים חופש אקדמי ללמוד וללמד דעות שונות וחריגות. קידומם תלוי בחוות דעתם של מרצים שונים ברחבי העולם. הכל במטרה למנוע תלות, אחידות וקיבעון מחשבתי. לא תמיד זה פועל היטב. קימת גם משמעת המכוונת להחזיק את המסגרת החופשית הזו ברמה גבוהה. נדמה כי הבדל חשוב אחד נעוץ במושג 'קדושה'. כאשר מיחסים קדושה לטקסט ולכותב אותו, הרי שבאותה נמשימה אוסרים ביקורת, מחשבה אחרת, דרך חדשה. הכותב שוב אינו אדם רגיל על כל מעלותיו וחסרונותיו. כיוון שאנחנו חיים בעולם הרגיל, נוצר בהכרח עיוות גדול שאינו נתן לפתרון. העיוות הזה מחריף מאד בשלש מאות השנים האחרונות. העולם בכללו עבר מהפכה מקיפה עמוקה ומהירה, אחת הגדולות בתולדות המין האנושי. מי שנשאר מאחור, 'תקוע' בגלל משברים פנימיים בתוכו, שוכן בחדר מוגף תאיסים מפחד העולם שבחוץ, אין לו ברירה אלא להטיל משמעת פן יצא מי החוצה או יפתח פתח פנימה. הבעיה היא במה שאין כח היכול להתמודד עם החיים מלבד המוות.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 17:43 לינק ישיר 

עד כמה שידוע אינפלציית הגדויילים עדיין לא נרגעה, או כמו שאומרים: "הרב אלישיב לא מפסיק למות.." (כמו שאמרו על הרב שך)
מה הבעיה להסתכן בשם הוראת הרבנים? כל עוד עושה את זה מי שמאמין בזה ובחר לעצמו רב שמתאים לדעותיו! אם אתה משועבד לרב שלא מוביל אותך לשום התקדמות דתית גם אם אתה לא מסתכן אתה מסכן..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 15:28 לינק ישיר 

ממותו של רב אלישיב כלאחד בוחר את רבניו, ויותר נראה שהרבנים גם מתחילים לפלוח לאופנות מה שנקרא פוליטי קורקט. וחוץ מזה אצל המזרחי חדלים מן האדם? יש שם חברה שמסתכנים מכח צווי הרב צבי יהודה עיין ערך התנחלויות. תקן אותי אם אני טועה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 15:15 לינק ישיר 

בעיקרון קיבלת את התשובה

(למעשה גם אני בעד לשמור את הדוסים לאלוקים, אבל הם איכשהו תמיד חוזרים לרבנים. או לרבי נחמן או לנרוון של קבלה ושאר מרע"ב)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 15:10 לינק ישיר 

אחי היקר, אני לא נותן ציונים לציונים בוודאי לא על פני החרדתיים אני התייחסתי לטענה הקלאסית החרדתית שאם נלמד רציני והגיוני, ואם תהיה סובלנות והגינות, אם ח"ו נתפלל על רב פלונ,י אם לא תהיה משמעת טוטאלית לעסקנים (אית דגרסי רבנים), יפרצו החומות, או יהיה חור בספינה, כשעל הדרך העסקנים בניצול ציני עושים חינגות באיצטלה של רוחניעת, איי, הזהרו מן הצבועין! צריך את הדעת גם, איזה מחיר ערכי יש לתת למען המטרה (אם בכלל) הנעלה: שלא יברח לאלוהים שום דוס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 14:56 לינק ישיר 

אלקטרה,
אין לי מה לומר לך מעבר לזה שאינני בטוח שאתה יודע על מה אתה מדבר. (חבל שלא כתבתי את זה לעודד:) תמיד תוכל ללכת אחר גלוחי ראש עם זקן וזונגאלא'ך או גלוחי ראש בלי המסתעף, ישנו רעיון מעניין יותר, ללכת אחרי מי שאין לו גוף ולא דמות הגוף - לפעמים זה מתאים לשיטה של בעלי הזקנים ולפעמים לשיטת בעלי הקוקואים; מה שבטוח, פחות פולחן אישיות יותר פולחן אלוהות [ההבדל בין היהדות לבודאיזם? שמעתי בשם הדלאי למה הי"ו שכל יסודותיו נמצאים ביהדות, אולי הוא התכוון לחרדים..].
זה גם הרעיון עם מדינת ישראל, כמ"ש בהקדמת שו"ת ישכיל עבדי ה, שלאחר שקמה מדינה יהודית בא"י אנו מודים על מה שיש ומבינים שזהו רצון ד' ויש בו טובה גדולה. אבל זה גם הרעיון במה שקראת 'התחברות לרשעים', תחשוב ע"ז. [אתן לך דוגמה נפוצה, תלמיד ישיבה שמצא את ראש הישיבה שלו עושה מעשה לא ראוי, מה יחשוב החרדי ומה יחשוב הד"לי? למה נראה לך שראש ישיבה שאינו הגון יותר כשר מהרשועים הנוירואים שהקימו את המדינה? שניהם לא עובדים את ד' כראוי!].
בכלל הבחירה היותר חופשית (יחסית) כלולה האפשרות להכיר בביקורת המקרא וגם בשטויות, לפעמים יוצא מזה טוב ולפעמים לא. אבל תחשוב מה קורה למי שהיה משתכנע מביקרות כזאת [כמו הד"לי שלך, שאני לא מכירו כ"כ] ולא קרא אותה, אתה באמת חושב שבמצבו הנוכחי הוא מאמין אמיתי???

תוקן על ידי אחרחוק ב- 08/07/2013 14:56:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 14:38 לינק ישיר 

לא התכוונתי שהספר הועלם מהספריה, אם זכרוני מדייק היתה שם אפשרות לקרוא את הספר מתוך מעין שיקופיות [די מוכר לחובשי הספריה], מה שאומר שאין מספיק עותקים בספריה בשביל לתת את המקור בהשאלה, וזה הוכיח לי שהספר לא כ"כ ניתן להשגה, אפילו להם. {אני מניח של"מטפחת ספרים" יש מזל טוב יותר..}

אני משער שגישה היא בלתי פלורליסטית בהגדרתה, בדיוק כמו שלימוד הוא בהכרח פלורליסטי כנ"ל. השאלה היא באנשים, אם הלומד או המלמד פלורליסטים. זה נכון שבגדול הציבור הד"לי יותר פלורליסט [למרות שלמעשה כ"א פנאטיסט בדעותיו, הם מכבדים דעה נוספת. קראתי פעם שהרב מרדכי אליהו, שהיה נגד כניסה כללית להר הבית, כשנתבקש להעמיד להכניס נציג מצידו לועדה שתחליט על גורל ההר, הוא הביא את הרב ליאור, שידוע כבר אז כתומך של הכניסה הכללית להר - זו דוגמה לפלורליזם; עקשנות בדעות, כבוד לכל בעל דעה והכנסת מועמדים לכל מקום לפי התאמתם ולא לפי מסקנותיהם], אבל א) גם אצלם יש ציביליזציה מסויימת ב) יש עשקנויות מסויימות [מרכז-הר המור וכדו']
ראוי לי להוסיף, שלפי דבריי הלימוד החרדי כמובן לא עונה להגדרת המושג 'לימוד' וזה נכון בעיניי, אולי הם גם לא מתביישים בזה. אולי

תוקן על ידי אחרחוק ב- 08/07/2013 14:40:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 14:25 לינק ישיר 

אשמח לשמוע פירוט מה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 14:07 לינק ישיר 

הדעה שלי לגבי הד"ל יותר חיובית כנראה משלך
אבל כל הדברים שאתה מתאר יכולים להיות השלכות של הגישה העקרונית שחשקת בה ולא סתם סרח עודף שבמקרה בא. תסתכל קדימה. לא רק על התוצאה המיידית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 13:55 לינק ישיר 

תראה, לדעתי תופעת הנשירה הדלית אין מקורה בלימוד המחשבה היהודית או מקרא בדרך פלורליסטית דתית, (אגב חלקם מלמדים את הנער להיות שופט ותליין של אישי התנך ומפרשיו - גובל בין טמטום לחוצפה) הבעיה העיקרית אצלם (לא כולם...)היא חוסר ההבדלה בין קודש וטהור לחול וטמא. לדוגמא, אפילו אברכי משי ות"ח שבהם מדברים על הליכתם להיות פקוד של גלוח ראש כערך עליון, הם מקדשים בהרבה מובנים את ההתחברות לרשעים ללא מודעות לסכנות, הם כנראה לא הפנימו את ה'עיקר' החרדי - דברי רמבם דעות פרק ו. אה, כדוגמא לעיוותם יש להביא את הבדיחה החרדית הזקנה, הם שכחו שישראל אף על פי שלא חטא ישראל... אחי אתה מוזמן להגיב! ...

תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 08/07/2013 14:01:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 13:13 לינק ישיר 

אני לא מתווכח על החשיבות העצומה של פשוטו של מקרא, החביב עלי כמובן. אני רק התווכחתי עם טענתך שזה מה שמביא את הציבור הרחב לקיום מצוות טוב יותר.
אני גם לא אומר שאם תפתח ציבור חדש הוא בהכרח יהיה או חרדי או דל"י על כל פרטיו ודקדוקיו, והרי גם באלו יש גוונים רבים. אני רק אומר שלא יהיה הבדל מהותי, אם כל מה שאתה מציע הוא לנסות פלורליזם מסויים, זה פחות או יותר הציבור הדל"י. יהיו הבדלים בענני סופרדרינק ושקדי מרק. אבל הכיוון הזה קיים, ואין כאן שום הצעה חדשה.
מי שהולך ומציע לחרדים להיות דלי"ם או להיפך, הוא כמו הציפור שמנסה להחליף את הים ביבשה, יש ים ויש יבשה, מה יוצא לך מלהחליף גרגרים ביניהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 12:22 לינק ישיר 

דרלצ תלמד את פשוטו של מקרא תראה את התורה יותר ברורה ונהירה, את דבר השם כשווה מחשבה רצינית, כבעל מסר רציני לא עוד מעורפל המאפיין את ידע הלומד רק מדרש (כאשר המצויינים עושים בו ווערטלאך בדרך כלל מגוכחים ולא מחייבים) אני רואה שאתה מייחס לתופעת העצלנוחרדי או החרדופוביה תובנה מהנסיון, אני חולק על האנלוגיה, לא כל בעל גון שונה הוא דלי או מקורי כמו שלא כל חרדי אוהב סופר דרינק או שקדי מרק של ברכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 10:21 לינק ישיר 

לא טענתי שלימוד לא אמור להיות פלורליסטי, אלא שיש גישות שונות, הגישה החרדית היא לא פלורליסטית, והדלית כן, בידך לבחור.
מוזר מאד שאיננו בספריה, הרי יש שם ספרים 'קצת' יותר גרועים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2013 10:17 לינק ישיר 

מטפחת ספרים נמצא בספריה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משמעת חכמים, משמועתה ומחירה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext