בית פורומים עצור כאן חושבים

שינוי נוסח הקינות בתישעה באב.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/7/2013 13:54 לינק ישיר 
שינוי נוסח הקינות בתישעה באב.

הקינות הנאמרות בתישעה באב בעיקר משירי רבי אלעזר הקליר ורבי יהודה הלוי הם קשים להבנה ואינם נוטעים בנו את רגש העצב הנכון בחורבן מיקדשינו וגלות עמינו .
במאמר של הרב חים לבנון רב קהילה במודעין מלמד בישיבות ומכללות וחבר מערכת נקודה כותב כך:
הרמ"א בן המאה ה19 פסק ומאריכין את הקינות עד מעט קודם חצות. או"ח תקנט ג. בארץ ישראל של ימינו הציבור הדתי מודרני מתקשה להזדהות עם אמירת קינות ממושכת הקינות כתובות בשפה קשה להבנה ותחושת האבלות על החורבן פחות חריפה במדינת ישראל הריבונית. בלי הצהרות רשמיות ובלי לכתוב מחדש את סדר הקינות בלי התקוממות צעקנית בחרו רוב בתי הכנסת הדתים מודרנים לקצר באופן ניכר את אמירת הקינות. לבחור את המשמעותיות והמרגשות שבהן ולדלג על השאר.
הנה כי כן האם לא הגיע עת להנגיש את הקינות לכל רבדי הציבור בשפה ברורה שתיגע בלב ותרטיט את הנשמה.
בשורות טובות.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 17:09 לינק ישיר 

איזה רב גדול אשכנזי אמר(בטיפשות) מדוע לא הייתה שואה וכו' כנראה מסורתיים לחוד, אבל כאמור, זה לא העניין. ( בסוגריים אני לא רוצה לדמיין מה היה קורה אם בקלוייז הנשים היו קונות ...:-P )

תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 10/07/2013 17:11:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 17:01 לינק ישיר 

אני נחשב אשכנזי, אבל הייתי הולך לבתי כנסת מזרחיים (מסורתיים כאלה, לא אברכיים) בשל הנינוחות שם, תוך כדי התפילה הנשגבת יש צחוקים, מריצים דאחקות עם עזרת הנשים (שם הן גם קונות עליות בקטע רומנטי, אבל גבר-גבר ראוי לשמו אסור לו להפסיד במכרז לאשה) ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 16:49 לינק ישיר 

בקיצור: עזבו אתכם מ"הדרום מזרח אסייתים," (-נושא אהוב גם עלי) תתבוננו בנוסח ויוצריו, (אפילו אם הפרענקים מתפללים בו, ולא אוי לא איכרים יודעי שס :-) מהקולחוז המעורר געגועי שגב) זה הכל.

תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 10/07/2013 16:57:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 16:40 לינק ישיר 

דיברתי על ליטא לא במובן של חוסר התחדשות, אלא לפרוך את האגדות של דרלצ על תרבות השגב שמבינה ומתרגשת מחיבורי הקליר:-) דרלצ, הנושא הוא לא אם תור הזהב חי וקיים עכשיו, אלא על הנוסח שמה לעשות, הספרדי יותר עשיר ביופיו (דעה רווחת). רציו הייתי מצפה ממך לא לחזור על המנטרות הסטריאוטיפיות של דרלצ מהסליחות, אלא להתבונן בנוסחים לערוך השוואה. הנוסח הספרדי שווה את זה. (נכון שגם אני סטריאוטיפיסט)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 16:18 לינק ישיר 

אם כבר מדברים על שירה אזי בן גבירול הלוי ובן עזרא עומדים בראש הפירמידה של השירה העברית בביניים, האשכנזים נשארו בשלהם משמרנות וחוסר עניין בשירה פיוט לא, לא מתרבות יתר.. התיאור הספרדי מלא בחן וברגש ועשיר באסוסיאציות, היובש והקרירות כמו הקיפאון היצירתי רומנטי, מאז ומתמיד היו נחלת הדת בליטא ובגרמניה (אגב מי באמת מבין את הקלירי ... בן עזרא לא הבין)

דיברת על תהליך של קיפאון לעומת התחדשות, והזכרת את ליטא - ומכאן שההשוואה היא למה שקרה לאחר תור הזהב של יהדות ספרד. בתקופה שלאחריה, אין 'ספרד' (מדינה אירופאית, Spain), יש צפון אפריקה, דרום-מזרח אסיה, והסגנון בנאלי משהו, כמו פיוטי 'חטאנו לפניך רחם עלינו' 'בן אדם מה לך נרדם'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 16:14 לינק ישיר 

גם רציו יודע שיש קשר היסטורי, אבל בזמננו אין כבר ספרדים של תור הזהב, ויש רק ספרדים של צפו"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 16:10 לינק ישיר 

היינו הך מרכזי תרבות תור הזהב האיסלמי הם בבבל מרוקו מצרים פרס וקורדובה, ואם נדבר על תחיית הדקדוק העברי, מקורה מדונש המרוקאי (המאה ה10), כמו שיא התרבות ההלכתית בספרד מקורה מר' יצחק רבה של פאס. ואכן בהיסטוריה היהודית הביניימית, ישנו קשר הדוק והשפעה הדדית בין ספרד וצפו"א. רציו אני לפעמים יודע על מה אני מדבר.

תוקן על ידי אלקרטאווי ב- 10/07/2013 16:13:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:54 לינק ישיר 

נדמה שאתה מבלבל בין 'ספרדי' ל'עדות המזרח'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:52 לינק ישיר 

אם כבר מדברים על שירה אזי בן גבירול הלוי ובן עזרא עומדים בראש הפירמידה של השירה העברית בביניים, האשכנזים נשארו בשלהם משמרנות וחוסר עניין בשירה פיוט לא, לא מתרבות יתר.. התיאור הספרדי מלא בחן וברגש ועשיר באסוסיאציות, היובש והקרירות כמו הקיפאון היצירתי רומנטי, מאז ומתמיד היו נחלת הדת בליטא ובגרמניה (אגב מי באמת מבין את הקלירי ... בן עזרא לא הבין)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:33 לינק ישיר 

רציו
אני לא שחקן כדורעף כ"כ מוצלח.
ויש משהו בדברי רציו - אני לא חושב שהקינות מטרתן הבנה עמוקה, לגב הדואב משהו יש משמעות.

ואם כבר הנחתה, אז גם יל יש:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:23 לינק ישיר 

יש הבדלי תרבות הגורמים לאנשים שונים להתרגש מסגנונות שונים, הספרדים מתחברים לסגנון הפשוט והישיר של בן אדם מה לך נרדם חרל"ע וכו', ויש אשכנזים שעדיין מתרגשים מהסגנון הנשגב של הקליר של אץ קוצץ לרצץ, ודוקא העובדה שהסגנון אינו ישיר מעוררת הרגשת שגב. בא נאמר שבמלים פשוטות וישירות אין מה להגיד עד חצות: "גרוע מאד שהגלו אותנו, הרגו מליונים, גרשו אותנו, ועדיין לא מכירים בנו כמדינה נורמלית בעלת זכות". עוד משהו שלא אמרתי? שירה מודרנית לא משתמשת במלים מפוצצות קליריות, אבל גם לא במילים מהסליחות של הספרדים, זה 'נאיבי'. שירה היא משהו מרומם, כל תרבות בדרך שלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 15:08 לינק ישיר 

היי למה אתה אומר ככה? אמנם המלמולים במשך 3 שעות דיי משעממים, אבל אקורד הסיום, 'אלי ציון ועריה' עם המנגינה המקסימה וריח 'טוב, מיצינו עם חורבן 20XX, עכשיו לים' באוויר... זר לא יבין. לא פלא שזה בסוף, כדי שאף אחד לא יברח באמצע...

(בעל בעמיו - הרמתי לך להנחתה, תהנה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2013 14:57 לינק ישיר 

ירידת הדוירעס (אמנם את הקלירי כבר ביקר אבן עזרא. אך אני מציע לכל המעוניין להתחבר לעניין להשתמש בנוסח הספרדי, יוצריו הגאונים השכילו לספק פיוטוים וקינות ברורות ונאותות כבר מהמאה היב)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שינוי נוסח הקינות בתישעה באב.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext