| נשלח ב-15/7/2013 02:18 |
|
| |
פטור עוסקים בתורה משירות בצבא - לפי ההלכה
החלטתי לפתוח את האשכול כי הדיון מעניין וחשוב, וגם קצת אקטואלי.
התלמוד (למשל בבא מציעא קח א: "הכל לאיגלי גפא, ואפילו מיתמי, אבל רבנן לא - מאי טעמא? רבנן לא צריכי נטירותא" - כולם חייבים לשאת בנטל תיקון חומות העיר, ואפילו יתומים, אבל תלמידי חכמים לא, ומדוע? כי תלמידי חכמים אינם צריכים שמירה (רש"י: תורתן משמרתן)), ובעקבותיו שולחן ערוך (יורה דעה רמ"ג), אכן קובעים שעוסקים בתורה פטורים משירות הגנתי סדיר בצבא בזמן שאין מלחמה כוללת (בלי קשר לסיכון רוחני וכיו"ב) ואף פטורים ממס (ואפילו ההגמון מטיל מס על תלמידי החכמים, חובה על היתר לשלם את מיסם, שם בהג"ה). לפני שמואדיב יצטט על חתן מחופתו, ברור שבכל 'איגלי גפא' יש גם אלמנט של להגן על ישראל מיד צר, ועדיין ההלכה פוטרת אותם - כי להגן על ישראל מיד צר מדובר במקרה כוללני (כמו נניח במלחמה כוללת כמו מלחמת ששת הימים. דא עקא שכיום אין תועלת צבאית באדם שלא עבר הכשרה. הטענה היחידה שאני רואה כאן היא לטעון שעליהם לעבור הכשרה כדי שאם וכאשר היל"ת תהיה מלחמה כוללת הם יוכלו לתרום את חלקם. לא נראה לי סביר, אם זו הייתה הסיטואציה גם השולחן ערוך היה צריך להזכיר זאת. לכל היותר הם יהיו מחויבים לקלף תפוחי אדמה במלחמה כזו, אם כי מהתיאור התלמודי של מלחמות משה רבינו ודוד המלך נראה שחלק מהמתגייסים פשוט לומדים תורה). אינני מדבר על סברות חוץ הלכתיות, ועד כמה זה פרזיטי, ועד כמה האמירה שתלמידי חכמים לא צריכים שמירה עומדת במבחן המציאות. זה אכן פרזיטי ותלוש מהמציאות והיה כזה גם מצידו של רב יהודה שקבע את הקביעה הנ"ל, אבל עדיין זו ההלכה; האם יש פה תביעה הלכתית כלשהי, או, rather, תביעה מהחרדים להתאים לערכים שאינם מאמינים בהם (כמו ניראות בפני חילונים, השתנות ההלכה על ידי קריאה יוצרת, דינים שונים למצב של אתחלתא דגאולה (שגם אינם מאמינים בו וגם אינם חייבים להסכים שהדינים יהיו שונים במצב זה, כמו ש, לפי המסופר בתלמוד, גם במלחמות שניהלו משה רבינו ודוד המלך, תפקידם של חצי או שליש (בהתאמה) מהמתגייסים היה פשוט ללמוד תורה), פלפול הלכתי שיצא ממנו שיש למחמיר לחייב כיום עוסקים בתורה לשרת בצבא על מה לסמוך ("יש להחמיר בדוחק"), וכיו"ב)?
עוד מקורות בערך של גיוס בני הישיבות בויקישיבה ראו דברי המאירי בהערה 6, כמה אקטואלי, מבהיל על הרעיון!
------------------------------------------------------
'טיעונים' שבוודאי יעלו ואין בכוונתי להתייחס אליהם:
1. לא כל החרדים, ואפילו לא כל האברכים, עוסקים בתורה ברמה של תורתו אומנותו.
על אברך שעוסק במשרה תורנית כלשהי בוודאי אין טעם לדון. על אחד שמוכר מוצרי תינוקות מהבית בשעות הערב כבר התייחס השולחן ערוך עצמו (שם): "ודוקא תלמידי חכמים שתורתם אומנותם, אבל אין תורתם אומנותם - חייבין. ומיהו אם יש לו מעט אומנות או מעט משא ומתן להתפרנס בו כדי חייו ולא להתעשר ובכל שעה שהוא פנוי מעסקיו חוזר על ד"ת ולומד תדיר נקרא תורתו אומנותו:" והרי ברור שכך הוא שכן גם האמוראים עסקו בכל מיני עיסוקים חוץ תורניים, והשולחן ערוך עצמו (שם) מתייחס כמובן מאליו למקרה שבו התלמיד-חכם עוסק בסחורה, שיש להקדים אותו לאחרים. על אנשים שעובדים על המערכת אינני דן, גם האפולוגטיקנים החרדים מסכימים (לפחות מן השפה ולחוץ, ובמנותק משאלת הסיכון הרוחני) שבחור שלא לומד בישיבה (או לא-לומד בישיבה) עליו לשרת בצבא. אני דן, כדברי הכותרת, על עוסקים בתורה.
2. "אתה חרדי" (משפט שכתב בעלבעמיו פעם, "זרוק חרדי לאווירא - אעיקרו קאי" פרפרזה על משפט תלמודי).
אד הומינם קלאסי, אין טעם לדון.
3. ולמה הם לא עובדים לפרנסתם? הרי הרמב"ם כתב (אם כי רבים חלקו עליו)... ולמה הם לובשים בגדי איכרים פולנים מהמאה ה17? ולמה הם מדירים נשים (דיון בפני עצמו באיזו עמדה תומכת ההלכה הקלאסית, וראו הודאת בעל דין. נא לא להסיט את האשכול לכיוון זה)? ולמה הם זורקים אבנים בשבת?
לא רלוונטי. הדיון ממוקד בשאלה ספציפית.
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 15/07/2013 02:58:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 08:37 |
|
| |
בזמן שהצבא מתנהל על פי התורה ומי שממנה את המפקדים את מנהיגי הדור בוודאי שזו חובה ללכת ולהתגייס .
כתוב מפורש בתורה מבן עשרים שנה ומעלה כל יוצא צבא .
אך לא ייתכן שכשהצבא מופקר ומתנהל שלא בדרך ישראל סבא שיוכלו לחייב את החרדים לדבר השם לשרת שם .
פנחס היה מהמפקדים בצבא אך הוא מונה בידי משה ועל פי התורה .
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 08:06 |
|
| |
רציוסקפטי,
הרשה לי כמה דברים קצרים לפני שגמרנו לסקור את המקורות.
לגבי הנושא של פטור תלמידי חכמים מתשלום לחומת העיר (שזה מתקשר לנושא מספר 3 ברשימה שכתבתי קודם), כיון שהתורה מגינה עליהם. החזו"א שואל מה יהיה הדין בעיר שכולה תלמידי חכמים, הם יוכלו לכוף זה את זה לשלם לחומה? הוא אומר שברור שכן, שהרי אין סומכים על הנס, וכל מה שהם פטורים כאשר יש גם לא תלמידי חכמים בעיר, זה חלק מדיני כבוד תלמיד חכם שהטילו על שאינם תלמידי חכמים לשלם את "מס החומה". והסיבה שהטילו את זה, היא בגלל שבפנימיות, אכן התורה מגינה. לאור זאת ממש לא ברור שאפשר יהיה להטיל על שאינם תלמידי חכמים מס שאיננו כספי שבגינו יפטרו תלמידי החכמים מגיוס לצבא, שהרי היכן מצאנו מס בגופו?
לגבי מה שאתה אומר שבעם ישראל תמיד היה צבא מקצועי, לא ברור לי מה בדיוק הראיה שלך לזה.
כמו כן אנו רואים בתנ"ך שדווקא גדולי הדור ראשי הסנהדריות, ומעתיקי השמועה, היו מפקדי צבא בכירים (לדוגמא בניהו בן יהוידע, דוד עצמו, יהושע, משה ועוד), לפי דבריך הם היו אמורים להיות הראשונים שמקבלים פטור? לכאורה דווקא מפה ראיה שת"ח לא פטורים מגיוס.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 07:49 |
|
| |
רציוסקפטי, נהנתי מאוד כשפתחת את השירשור, כי לצערי לא נתקלתי במספיק דיונים הלכתים/למדנים יבשים ומנותקים מהמאורעות הפולטים, שאני חושב שצריכים להתקיים, ואני גם מאוד אוהב אותם. אולם אני חושש שהשירשור גלש לדיונים פוליטים שכבודם במקומם מונח, אלא שהבנתי שמטרת השירשור הזה היא אחרת.
אז הרשה לי לעשות מעשה מיימוני ולסקור כעת את הנושאים בהם צריך לדון בשאלת פטור תלמידי חכמים מגיוס לצבא (את הסדר ניתן לבנות גם בדרכים אחרות), בהודעה אחרת אנסה לסקור את המקורות בהם יש לדון:
1. האם בזמן מלחמת מצווה יש מצווה על היחיד להלחם? או שזו מצווה על המלך/בית הדין/שלטון לדאוג למלחמה והוא יכול לקחת את מי שהוא רוצה? 2. האם יש חובה על אדם להכשיר עצמו למצווה זו? בין אם זו מצווה על היחיד, בין אם זו מצווה על בית הדין. 3. האם יתכן ולמרות שזו מצווה על היחיד תלמידי חכמים יהיו פטורים ממנה? 4. איך מגדירים תלמיד חכם לענין פטור מגיוס? אלו שאלות ברמת העיקרון אליהן צריכות להיות נלוות השאלות הבאות: 5. האם היום יש מצב של מלחמת מצווה? 6. האם כמות השירות היום היא זו שנצרכת לצורך קיום המצווה? ובאם לא מה השלכות של זה 7. האם היום ישנם תלמידי חכמים ברמה המצדיקה פטור?
רציון, אודה לך אם תעבור על הרשימה ותוסיף נקודות נוספות לדיון שאתה חושב שהשמטתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 00:08 |
|
| |
ברור שמי שלא לומד מבזה את התורה ולומדיה ומוציא שם רע על הכלל כולו .
שמעתי בשם אחד הגדולים שיש לו דין רודף כביכול .
שעל ידו רודפים את כל הלומדים .
כי רואים מישהו שנקרא תורתו אמונתו שמסתובב בחוץ ומתלוצץ ובכך גורם לחילול השם על כולם .
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 15:52 |
|
| |
| רציוסקפטי כתב: |  | אני מבין. רב יהודה חשב שתלמידי חכמים אינם צריכים שמירה במובן הפשטני ביותר של המשפט, והתברר שהוא טעה לכן ההלכה בטלה (נשאר רק לפלפל איך עושים את זה בלי הסכמה כללית, אלו דינים משתנים עם ביטול הטעם ללא הנד עפעף ואלו ממשיכים כטראדישן). מתברר שהבחור פשוט חי בסרט וחשב שגופם של תלמידי חכמים חסין כסלמנדרה - שזה אפילו רבני אשדוד החרדים ל"ע יודעים שאינו נכון.
חשבתי שכאנשים האמונים על האפולוגוטיקה תטענו שגם רב יהודה ידע שתלמידי חכמים נוטים להפגע מחיצים כמו כל אדם אחר, אלא שהפורענות באה לעולם שלא בעטיים ולכן שהאחרים יגידו תודה שתלמידי החכמים מסתפקים שהם ישאו בנטלם ולא דורשים מהם פיצוי, יחד עם הכרעה ערכית שערך שיוויון בנטל נדחה מפני ערך לימוד תורה (הרי יש להם הטבות מס ושם לא שייך הטעם של 'רבנן לא בעו נטירותא'). אולי טעיתי.
אבל, בעצם, כל הדיון הרי מיותר - שכן הפטור החלקי שמקבלים תלמידי ישיבות ההסדר מנומק בטעמים אלו בדיוק, כולל ציטוטים מההלכה, מהאגדה, מההגות. פשוט מישהו החליט שהטעמים האלו מספיקים רק לחצי פטור ולא לפטור שלם. למה? ככה. |
|
חבל שלאחר שחרגת מהרגלך והצלחת לנהל דיון פחות או יותר תרבותי חזרת לדרכך הישנה. צר לי בשבילך שלא עמדתי בציפיותיך. לגופם של דברים, ודאי שגם אמוראים יכולים לטעות ואפילו בטעויות מהסוג שציינת. עכ"פ אני לא יודע מה התכוון ר' יהודה, אני יודע מה ההלכה שכתב ומה הנימוק שניתן לה. לגבי אלו הלכות נשארות לאחר שהמציאות השתנתה או שהתברר שהנחות היסוד שלהן לא נכונות, זה נושא מורכב ולפעמים מתוך הנימוק המטא-הלכתי להגן על המסורת ממשיכים הלכות להיות בתוקף לאחר שבטל טעמן, ברור שכאשר יש שנפגעים מהלכות אלו יש יותר סיבה לשנות אותן. לגבי ישיבות הסדר, זה נושא בפני עצמו ושאלותיך נכונות רק לא בטוח שהן עומדות במגבלות שרשמת בתחילת האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 15:50 |
|
| |
לסיכום מהצד שלי -
להתרשמותי אין ממש קייס הלכתי לחייב עוסקים בתורה בשירות צבאי.
מההלכה הקלאסית נראה שהם פטורים.
תקנת קהילה אחת אינה יכולה לחייב קהילה אחרת, מן הסתם. אפשר להעמיד את עניין השירות הצבאי למשאל עם, אני כלל לא בטוח שהקטע של שירות 3 שנים (במקום בניית צבא מקצועי) הוא ממניעים ענייניים, ולא, למשל, כי השירות הצבאי שהתחיל כאידיליה בעת קום המדינה אך איבד מערכו, הפך לטרדישן, ולכר נרחב לג'ובים למקורבים, והזליגה בין צבא לפוליטיקה. רבים המתנגדים לשירות זה מטעמים שונים. אני למשל, כשעזבתי את הישיבה והתחלתי בתהליכי גיוס כאזרח שומר חוק, הייתי מעדיף לשלם מס שיחזיק עובד זר שיעשה את מה שהייתי יכול לעשות בצבא (עבודה ג'ובניקית מליגה ז' שאינה מכבדת את הכישורים שלי) במקום לבזבז שלוש שנים ומילואים, אך אף אחד לא שאל אותי באיזו דרך לעבוד; בשם אידיאלים שאבד עליהם הכלח (כור ההיתוך או האידיאל הציוני סטייל הפורטיז שחוץ מבגבעת שמואל וגרורותיה, שאימצו אותו כשעוד היה מאגניב, עשו ממנו הלכה אליה הם נצמדים בקנאות בפטיסטית, ושכחו לזרוק אותו כשהפסיק להיות כזה, אף אחד לא מאמין בהם) אנשים צריכים לבזבז המון זמן ומשאבים באופן לא הכי יעיל בעולם. ישתבח שמה, בסוף קיבלתי פטור כולל (ולא שניסיתי to hack the system, פשוט הם החליטו שאני לא מתאים), ובאה לציון ברוך גואלת.
אם מכניסים שיקולים מטא הלכתיים, אלו קיימים גם בצד השני (מהשיקול המטא הלכתי שיש להצמד להלכה וכלה בשיקולים כמו סיכון רוחני) ואין שום קריטריון להכרעה, זו יריית חץ וסימון המטרה סביב לו לאחר מכן - בוחרים את ההלכה מראש ואז בוחרים ציטטות תומכות שאותן מעמיסים במאמר 'מלומד' (וכידוע ציטטות בתלמוד ובתנ"ך אפשר למצוא לכל דבר, זו הסיבה שגם נוער הגבעות וגם נטורי קרתא וסאטמר הם אורתודוקסים - מה שמשותף להם זה שהם לא חותכים נייר טואלט בשבת, כלומר מה שנאמר בהלכה בפירוש. במקום שאין הלכה מפורשת, או שמישהו מתעלם ממנה משיקולים מטא הלכתיים, לא נשאר קריטריון להכרעה ואפשר להגיע לכל דעה שהיא. טכנית, אפשר לכתוב קוד שבהנתן הלכה - כל הלכה שהיא - יכתוב מאמר שיסכם ציטטות תומכות לה בתלמוד).
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 17/07/2013 16:04:59
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 15:43 |
|
| |
אייזין, במידה וכתבת לי את הדברים לא הבנתי את כוונתך [כתבתי לך לאחרונה שיישבת את הקשר בין שמיטה להר סיני ולא הבנת..]. מבחינתי ת"ח הם כמו כל עתודאי, והם תורמים לתרבות ולתורה. מכאן ועד לומר שהישיבות לא צריכות חשבון נפש על מי שלא לומד או לדרוש מהמדינה להכיר בערך - ארוכה הדרך!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 15:33 |
|
| |
אני מבין. רב יהודה חשב שתלמידי חכמים אינם צריכים שמירה במובן הפשטני ביותר של המשפט, והתברר שהוא טעה לכן ההלכה בטלה (נשאר רק לפלפל איך עושים את זה בלי הסכמה כללית, אלו דינים משתנים עם ביטול הטעם ללא הנד עפעף ואלו ממשיכים כטראדישן). מתברר שהבחור פשוט חי בסרט וחשב שגופם של תלמידי חכמים חסין כסלמנדרה - שזה אפילו רבני אשדוד החרדים ל"ע יודעים שאינו נכון.
חשבתי שכאנשים האמונים על האפולוגוטיקה תטענו שגם רב יהודה ידע שתלמידי חכמים נוטים להפגע מחיצים כמו כל אדם אחר, אלא שהפורענות באה לעולם שלא בעטיים ולכן שהאחרים יגידו תודה שתלמידי החכמים מסתפקים שהם ישאו בנטלם ולא דורשים מהם פיצוי, יחד עם הכרעה ערכית שערך שיוויון בנטל נדחה מפני ערך לימוד תורה (הרי יש להם הטבות מס ושם לא שייך הטעם של 'רבנן לא בעו נטירותא'). אולי טעיתי.
אבל, בעצם, כל הדיון הרי מיותר - שכן הפטור החלקי שמקבלים תלמידי ישיבות ההסדר מנומק בטעמים אלו בדיוק, כולל ציטוטים מההלכה, מהאגדה, מההגות. פשוט מישהו החליט שהטעמים האלו מספיקים רק לחצי פטור ולא לפטור שלם. למה? ככה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 15:16 |
|
| |
אולי לא הבנת את מה שכתבתי .
הלוחמים התורניים לא צריכים למות .
הם גם גורמים שהאחרים לא ימותו בזכותם .
הם מתים באהלה של תורה .
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 14:03 |
|
| |
ירוחם, הסכם ישרכ וזבולון היה קיים בהיסטוריה אצל שמעון ועזריה, ראה במפרשים בתחילת מסכת זבחים על שמעון אחי עזריה. יש גם איזשהו סיפור על הלל ושבנא והמפרשים מסבירים שם דברים. אמנם להלכה אולי לא כדאי לנהוג כן, כי בלאו הכי באשה נוטלת מחצית השכר וגם בזה דנו המפרשים. יש על זה כמה ספרים וכתבתי מה שזכרתי.
אייזין, השאלה אם צבא קטן ואיכותי טוב או לא טוב היא החלטה של ראשי הצבא, כשבצדק המדינה אמורה לדרוש שירות לאומי כל שהוא ממי שאינו משרת. אולם מי שחושב שקטן ואיכותי כדאי שיקיים זאת בעולם הישיבות, שכבוגר טרי יחסית שלו אני יכול לומר שהוא ניזוק באופן ישיר מאחוזים גבוהים של בטלנים... וע"ז נאמר "המעיטי עצמך" [וכבר נודע שהישיבות הן בבחינת ירח, שמקבל את אור גדולי ישראל]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 13:39 |
|
| |
באשדוד הם מיעוט וכשנתנה רשות להשחית אינו מבחין בין צדיק לרשע - אוי לרשע ואוי לשכנו :-)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 10:54 |
|
| |
.
בימינו ראינו באופן גלוי שתלמידי חכמים בעי נטירותא. כשנורו טילים על אשדוד - תלמידי החכמים התפנו מאשדוד ועברו למקום מרוחק יותר, מחוץ לטווח הטילים של השונאים והמחבלים גם יחד.
אלמלי לא בעי נטירותא, מדוע להתרחק?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 10:29 |
|
| |
| רציוסקפטי כתב: |  | מבחינת מטא-הלכה וכיו"ב, מטפחת ספרים רוצה להפנות את תשומת הלב לכוחן של קהילות לקבוע את מנהגיהן בעניינים כאלו גם אם אינם עולים בקנה אחד עם ההלכה שבשולחן ערוך. לפי גישה זו, מיהי הקהילה שבסמכותה לקבוע חוקים כאלו? (המדינה? חלק מהקהילה הדתית-לאומית יחד עם חלק מהמסורתיים ונשים שמצביעות לגברים חתיכים (וזאוס יודע מה חתיך ביאיר לפיד) בראשות טובי העיר הפרנסים נפתלי בנט ויאיר לפיד ובהכוונת רבנים כאלו ואחרים? מי הסמיך אותם להחליט על גורלה של קהילה אחרת?)
עוד מרמז מטפחת ספרים שיש שיקולים מוסריים וכו' שבכוחם לשנות את ההלכה. עד כה, לא הביא אף אחד מהמשתתפים כאן טיעון שיכלול נימוק שלא היה רלוונטי בתקופת רב יהודה או שיצהיר במפורש את ההצהרה הבאה: הגענו למסקנה שבויכוח הערכי האם ערך השיוויון בנטל גדול מערך לימוד התורה ערך השיוויון בנטל גדול יותר. מסקנה זו מתבססת על שיקולים XYZ (פירוט). אמנם השקפת ההלכה המסורתית היא שערך לימוד התורה מכריע, למרות שהיא מודעת לשיקולים אלו, אך אנחנו סבורים שהיא טועה (מה ההוכחה לכך? פירוט), ובמקרה זה, בניגוד למקובל באורתודוקסיה, מאחר והוכח שהסיבה להלכה שגויה, ההלכה בטלה ללא צורך בהליך משפטי מורכב, והסיבה להבדל היא ש (פירוט).
|
|
חלק מהשיקולים שאני מציע הם לא רק מטא-הלכתיים אלא גם הלכתיים במפורש. אם נמצא למשל שת"ח צריכים שמירה (בצורה הפשוטה ביותר הם לא מוכנים לחיות בלי שמירה אלא ככל האדם מעוניינים ואפילו דורשים שישמרו עליהם, יתכן גם ומחקר שיוכיח שהם זקוקים לשמירה יספיק), זה טיעון הלכתי לכל דבר ועניין. עוד טיעון יכול להיות אם נמצא שיש כל כך הרבה ת"ח עד שפטורם משמירה מטיל עול כבד על השאר וכדומה. לגבי תקנת קהילות, אני חושב שאם נמצא שבדרך כלל קהילות התעלמו מההלכה ותקנו תקנות בניגוד לה (או פשוט התנהגו אחרת ממנה) זה אומר משהו הלכתי כמו שאמרו חז"ל "פוק חזי מאי עמא דבר". לגבי שיקולים מטא-הלכתיים (מוסריים, או תדמית התורה ולומדיה (גם בעיני עצמם)), ברור שאם זה מוביל לשינוי הלכה זה מעיד על כך שיש הבדלים בין תפיסות המוסר בזמנים שונים, במקרה כזה לא הוכח שההלכה שגויה (שכן היא נפסקה על בסיס מוסרי או תפיסת כבוד שונים) אלא שהשתנו הזמנים והדעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 09:36 |
|
| |
אייזן עכשיו אתה כבר נותן עצות לרמטכ"ל איזה צבא צריך, יפה. הכל רק שהחרדים לא ילכו לצבא. שהאמהות החילוניות והדליות לא ישנו בלילה. אולי אתה יודע איפה קבורים כל אלו שנהרגו באהלה של תורה? איפה קבורים אלו שנהרגו על קידוש ה' בהגנת המולדת. אתה ודאי יודע איפה הם קבורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 07:55 |
|
| |
התלמידי חכמים הם הלוחמים הטובים ביותר כי הם היחידה שמונעת טרור .
יש חיילים בשטח שצריכים להילחם עם המפגעים ואילו הלומדים בזכות תורתם הם מונעים מהם בכלל להגיע .
|
|
|
|
|