בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היקום סופי הוא או אינסופי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/8/2013 17:04 לינק ישיר 

אני חדש בפורום- שלום לכם. דפדפתי קלות והרשימה אותי רמת הדיון; מקווה שאעמוד בסטנדרט הגבוה הזה. ולעצם הנושא על סופיות היקום. פעם חשבתי, כמו כולנו, כי שאלת ממדי היקום אולי היא שאלה פילוסופית שקשה לענות עליה, כי אף אחד לא הלך לקצה היקום ובדק אם יש לו סוף או לא, אבל מה זה משנה בעצם אם היקום סופי או לא כי הרי אין זה משנה את המציאות שלנו. אולם ולתדהמתי מצאתי כי המציאות שלנו כן עשויה להשתנות מעצם היידיעה! את זאת מצאתי באופן ברור בתורה, כן בחמשת חומשי התורה, כאשר כל התורה מהמילה הראשונה עד האחרונה עוסקת בשאלת ממדי היקום והנגזר ממנה. נשמע מוזר...

לפני כשנה עסקתי בנושא המוזר הזה וכתבתי עליו ספר, אך לא הצלחתי לממן את הוצאתו לאור ולכן הפכתי אותו לסדרה שפרסמתי אותה ב- News1 וגם באתר הניווט בתנ"ך של אראל סגל; ראיתי שהוא חבר בפורום הזה.

ובכן ציינתי כי המציאות שלנו עשויה להשתנות מעצם הידיעה אודות ממדי היקום, ובמילים פשוטות: מי שיודע לענות נכונה על שאלת ממדי היקום- אם סופי הוא או לא – יראה לפניו מציאות אחרת אשר כלליה שונים וגם כליה שונים. הדבר דומה לכלי שקוראים לו בימינו טלפון. תאר לך אתה שם בלאקברי ליד חתול ברחוב... הוא ילקק אותו, אבל אם החתול יגיע לרמת האבחנה לכלי שלפניו- הוא יקח אותו ויתקשר בו.

חוסר אבחנת המציאות, אני טוען במשל, מותירה בידינו סמארטפון שאנו מלקקים אותו... זו רמת ידיעתינו הנוכחית למציאות. וכן המציאות שלנו עשויה להשתנות מעצם הידיעה אודות ממדי היקום; על זאת כותבת התורה מהמילה הראשונה ועד האחרונה. נשמע, שוב, סופר מוזר... אבל מספיק לקרוא את פתיח הסדרה או לחילופין את הפרק הנועל- כארבע עמודים, בשביל להבין את מה שאני אומר.

הסדרה היא בת 43 פרקים ואני מסביר על פניהם את הנקודה הספציפית הזאת: מה ההבדל, לדידינו, בין יקום סופי לאינסופי. השאלה הזאת היא שאלה מדעית ולוגית גרידא וכזו, אפשר לענות עליה ולקבל או להפריך את תשובתינו עליה, וכפי שציינתי אין את הצורך בלקרוא את 43 פרקי הסדרה; די לקרוא את פתיח הסדרה או לחילופין את הפרק הנועל- כארבע עמודים, בשביל להבין את מה שאני אומר. הינה הקישור לפניכם ולעיונכם:

1.  הזמנה לסדרת "התורה נגד המדע

2.  בשולי "התורה נגד המדע"

בחר באחד מהקישורים. כארבעה עמודים יש לקרוא- לא יותר...

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/2/2017 15:14 לינק ישיר 
המוות: סוף פסוק?

במסגרת החייאת האשכול הזה שנולד לפני כ-4 שנים, אביא להלן את המאמר האחרון שכתבתי בנידון ונושאו הוא מעין נגזרת ישירה של נושא האשכול. ר"ל כי המונח של "אינסופיות החיים" שמרוקן את מושג המוות השגור בפינו מתוכנו, הוא אחד מנגזרות ההבחנה של אינסופיות היקום. ישנה עוד נגזרת מאינסופיות היקום והיא העדר מימד הזמן במציאות, אך המאמר שלהלן לא יעסוק בנגזרת זו. ובכן המאמר הוא תעתיק של שיחה שהתנהלה ביני לבין אימא שכולה בנושא הסדרה "התורה נגד המדע". השיחה בינינו גלשה לעומק מסוים שמטיל אור על תוכן הסדרה שפרסמתי אשתקד באתר הניווט בתנ"ך ובאתר News1 . השיחה התנהלה בתיבה הפרטית ועל-כן לא אנקוב בשם בת שיחי.

[משום מה לא הצלחתי להכניס את תוכן המאמר אל פורמט ההודעות, אולי בגלל אורכו, ובכל אופן הינה קישור ישיר  לתוכן המאמר]

תוקן על ידי ashabot ב- 23/02/2017 15:35:36

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/2/2017 16:19 לינק ישיר 

אפשר להחיות את הדיון באשכול הזה. . .?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/11/2013 18:16 לינק ישיר 

האם היקום סופי או אינסופי? השאלה הזו היא לא רק פילוסופית ו/או מדעית, היא שאלה שממנה נגזר עצם קיומנו ועליה עומדת התורה במלואה. נסיתי להסביר את הסוגיה הזו על-פני סדרת המאמרים "התורה נגד המדע" שפרסמתי ברשת, ואני ממשיך ומסביר את הסוגיה על-פני סדרת המאמרים "עמלק" שאני מפרסם ב-"אתר הניווט בתנך" ובאמצעות סדרת הדיונים המתנהלים סביב הסוגיה הזו ברשת. מסיבות אישיות אני מפסיק את השתתפותי בפורום הזה ועל-כן המעוניינים בהמשך הסדרה ובדיון המתנהל סביב הסוגיה- ניתן לפנות לקישור להלן היכן עלה הפרק החמישי מסדרת "עמלק". נעמתם לי באמת חברים ושבת שלום לכם.

http://tora.us.fm/tnk1/messages/sofrim_shabot_mda_49.html?no_cache=1385738856

אלברט שבות

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/11/2013 17:49 לינק ישיר 
הקב"ה ברא את הטבע

הקב"ה ברא את הטבע 

והטבע ברא את הפיזיקה ואת הכוחות ואת היידע ואת הכל. הטבע דהיינו החומר ברא כלל אחד ברור שכל המידע שלנו על פיזיקת החומר והכוחות נגזר ממנו: אין דבר בטבע שעומד בזכות עצמו, ואפילו הדבר הגדול ביותר בעינינו. נהפוך, וככל והדבר גדול יותר כך הכלל הזה ניכר יותר. ואכן רואים בבירור כי כדור הארץ הענק אינו קיים בזכות עצמו אלא תלוי בכוכב השמש, ורואים עוד יותר בבירור כי כוכב השמש תלוי בעצם קיומו ביחידה שקוראים לה גלקסיה, והגלגסיה תלויה בצביר הגלקסיות וכן הלאה... כלומר אינני יכול להגיד- ואילו לא היתה הגלקסיה מה היה קורה בכוכב השמש... אין ולא קיימת שאלה כזו כי כוכב השמש לא היה קיים מעיקרו ללא הגלקסיה, שאלת קיום המסה שלו ומיקומה וכוחותיה – נגזרים כל כולם מקיום הגלקסיה, וכן גם שאלת הקיום החומרי של הגלקסיה תלויה ביחידה הגדולה ממנה, דהיינו אינני יכול אפילו בתרגיל מחשבתי להשמיט גלקסיה ממקומה או להביא אחרת במקומה כי עצם קיומה תלוש מקיום היחידה הגדולה ממנה, וכן זה כלל הברזל שכל המידע כפוף לו: אין דבר חומרי בטבע שעומד בזכות עצמו. מהכלל הזה נגזרת אבחנתינו לתכונת "היחידה" הפועלת על כל דבר חומרי כאשר כל עצם ועצם במרחב כפוף "ליחידה" ללא קשר לגודלו. והשאלה הפשוטה היא, מהיכן אנו שואפים את התעוזה לעצור את הכלל הזה במרחק מסוים? 

בהקשר הזה אני חושב שאחד משני הדברים שאיינשטיין התכוון אליהם כאין-סופיים הוא לא הטיפשות אלא התעוזה. 

מתוך דיון המתנהל כאן.  

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/11/2013 15:10 לינק ישיר 

בזכות תוכן הודעתך למדתי על קיום המושב אביגדור שלא ידעתי על קיומו קודם, ואפילו עשית לי את היום כאשר מחשבה חלפה בראשי- ששר חוצינו המהולל היה גר במושב שלכם, תאר לך את העיתונות הצינית איך היתה אומרת: אביגדור בנה לו מושב! אני מבין שהוא חזר בתשובה, ראיתי אותו במו עיני אתמול מתעטף בטלית (תוצרת עזה?) ומקונן מול הכותל על מר גורלו שלקח לו 17 שנה עד שביסס את מעמדו המשפטי במדינה ובממשלה. כל ההרהורים והיידע הזה בזכות תגובת תוכן זעירה אחת בת כמה מילים! תראה כמה מצוות אפשר לאצור בכתיבת שורה קטנה שכמה לוקח לכתוב אותה? שניות...   

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/11/2013 00:19 לינק ישיר 

מה אתה רוצה שאענה לך... שהרב מיכי אינו לרוחי ולכן אני נטפל אליו? לפני זה בהודעה הקודמת נטפלתי לאמוראים ועכשיו נתת לי לחשוש שגם הסניגוריה שלהם תתעורר ואיתם חביבי אין גאלות...

ולעניין השני שהעלאת: אכן פעם חשבו שאטום הוא דבר שאינו ניתן לחלוקה אבל מהר מאוד הבינו כי האטום מורכב מחלקיקים עוד יותר קטנים: אלקטרונים פרוטונים נייטרונים- כאשר החלקיקים האלה מהווים רק 1/1000 מהנפח של האטום והם מפוזרים בתוך החלל העצום שלו ע"פ חוקי הטבע, אבל והלכה למעשה זה שקר וכזב מה שאמרתי לך בשורה האחרונה ושאלוקים יסלח לי כי מיקום החלקיקים שבתוך החלל העצום של האטום נקבע אך ורק ע"פ יחסי הגומלין של יתר כל העצמים במרחב, החל מחלקיקי האטום שממש דבוק בזנבו וכלה בעצמים שקצת יותר גדולים ורחוקים ממנו, כמו השמש והירח ושביל החלב וצבירי הגלקסיות וצבירי העל... עד שמגיעים ליקום עצמו שהוא כיחידה גם משפיע על האטום הקטן שלנו ומקיים איתו יחסי גומלין מלאים וכשרים, והשאלה שנטפלתי בה על הרב מיכי שלנו ואני יכול גם לטפול אותה עליך- אם כי אני נרתע מלעשות זאת – היא: "מדוע אתה משלים עם הקביעה שמקור כל המופעים באטום שקובעים את מיקום החלקיקים בתוכו- הוא באטומים אחרים, בעוד באטום הגדול (היקום) שגם לו יש חלקיקים הניזנים בקיומם מייחסי גומלין- אתה קובע שהוא יכול לשכון בדד במרחב?"

ולהערתך הבונה האחרונה. אינני יודע (בכנות) מה משמעות המרחב אבל אני משתמש מאחורי הקלעים במונח השובב הזה, ובכל אופן המצדדים בגישת היקום הסופי אינם יכולים יותר לטעון כי הוא יכול לשכון בדד במרחב; זאת אם יקחו לתשומת ליבם את המינוחים והמונחים הטמונים בשאלה שנטפלתי בה לרב מיכי.  אגב הרב מיכי גם טען נחרצות לגבי קביעת גודל היקום בגמרא, כי מדובר באגדות ולכן הוא לא חושב שיש לפרשן כפשוטן, כאשר מתוך הדברים משתמע, לדידו, שמדובר במשלים ולא בקביעות עובדתיות, ואם אטפול גם את הנושא הזה על הרב מיכי- מוקירי הרב יכריזו עלי מלחמת עולם וכנראה אתה תעמוד בראשם?

אני מציע לסיכום ידידי היקר שבאמת נזהר בלשונינו ונכיר בעובדה כי גם לשון נקיה יכולה להיות מסגרת לתועבה וזילזול; הראתי לך לעיל כי הדבר אפשרי.   

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/11/2013 22:57 לינק ישיר 

ashabot כתב:

אומנם אדוני התייחס לכל העניינים שבזנב השאלה אך לעצם השאלה שבנידון לא התייחסת, ועל אלו מונחים ומינוחים אתה מדבר? פשוט מצאתי שאלה שהיהדות גם המדע פסחו עליה והיצגתיה בגודלה הטבעי:  "מדוע אתה משלים עם הקביעה שמקור כל המופעים באטום שקובעים את מיקום החלקיקים בתוכו- הוא באטומים אחרים, בעוד באטום הגדול (היקום) אתה קובע שהוא יכול לשכון בדד במרחב?"

לא ברור מדוע אתה מתעקש לגרור את הרב מיכי לדיון הזה נגד רצונו, ובנוסף מייחס לו דברים וקביעות שונים שהוא לא אמר. מעבר לכך, הנה דוגמה קטנה לטענתו, שהמונחים שאתה משתמש בהם אינם מוגדרים היטב. משמעות המילה 'אטום' היא "דבר שאינו ניתן לחלוקה". מעניין שלפי הפיסיקה המודרנית, כלל לא ברור שאטומים מקיימים את הדרישה הזאת, אבל לעניינינו, היקום הוא בודאי לא "אטום גדול". מסיבה זאת (ומסיבות אחרות), אין לצפות מהיקום לקיים את ה"חוק" שניסחת.

באותה הזדמנות, אעיר כי המצדדים בגישת היקום הסופי, אינם טוענים ש"הוא יכול לשכון בדד במרחב" מהסיבה הפשוטה שאין 'מרחב'. קיומו של 'מרחב' כזה כנראה לא עולה בקנה אחד עם רעיון היקום הסופי. [אני נזהר בלשוני, ואומר 'כנראה', בעיקר כי הידע שלי בתחום די מוגבל... ממש כמו מימדי היקום.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2013 21:43 לינק ישיר 

נתבקשתי על ידי מי ממנהלי הפורום להביא את הציטוט המדויק במסכת עירובין אודות הערך המספרי של מימדי היקום ביחס למימדי הקב"ה. בשמחה אדוני... 

למעשה מסכת עירובין עוסקת באחד מ-39 אבות המלאכה שהוא איסור הוצאת חפצים או משאות מרשות היחיד לרשות הרבים או להפך בשבת, וכן איסור טילטול חפצים בתוך רשות הרבים למרחק של יותר מארבע אמות, כשני מטרים. וכאמור זהו אחד מ- ל"ט אבות מלאכה אשר חז"ל גדרו לו גדר, וגזרו איסור גם על העברת חפצים מרשות היחיד לרשות היחיד (המותר מדאורייתא). על הגדר הזה "הוצאה מרשות היחיד לרשות היחיד" חיברו האמוראים- חכמי התלמוד (הגמרא) לפני 1500 שנה את מסכת עירובין, כאשר מקור המסכת הזו הוא במשנה שחיברו התנאים לפניהם בחמש מאות שנה. 

אם-כן הנושא של מימדי היקום רחוק שנות אור מהנושא המקורי של המסכת, אולם ובמהלך אחד הדיונים הגמרא הביאה מפי אחד האמוראים ציטוט אחד הקשור בנושאה המקורי, ואגב הציטוט הזה הביאה עוד ציטוט מפי אותו האמוראי שעוסק הפעם במימדי היקום... התכונה הזו לקפוץ, אפרופו של נושא לנושא אחר, מראה יותר מכל על הגמישות המחשבתית של אותם האמוראים, ולא פעם עמדתי פעור פה מול היכולות העל-אנושיות של האינטלקטואלים האלה– חכמי הגמרא והמשנה אשר רמת הדיון האנושי שהגיעו אליה- אינה אנושית, לפחות לא בימינו. 

אביא להלן איפוא את נוסח הגמרא המלא אודות מימדי היקום ביחס למימדי הקב"ה, ואיעזר בפירוש של מהדורת שוטנשטין הנשען בנושא הזה על רש"י, ולפני כן הקדמה קטנה בעטי. 

הגמרא להלן עוסקת בהקבלה בין גדלים- מה שמגדירים כ"פרופורציות". חז"ל אומרים למשל כי הקב"ה הסתכל בתורה וברא את העולם, ואם כן כל המידע על היקום כולל תיאורו הפיזיקלי גרידא נמצא בפועל בתורה. הוא כתוב אומנם באותיות עבריות אבל המידע הזה מייצג פיזית את היקום, ועל-כן מעלים חכמי הגמרא את השאלה המסקרנת: אם הייתי לוקח עט ונייר ומשרטט ממש את המידע הפיזיקלי שהתורה מתארת אותו- דהיינו מצייר פיזית את היקום, לאיזה גודל "פיזיקלי" ישתרעו הניירות שלי? או אם תרצה- מהו היחס בין הגודל הפיזיקלי של השירטוט שלי שציירתי אותו על נייר לבין הגודל האמיתי של היקום המקביל? 

התשובה על השאלה המסקרנת הזו אמורה להיות מובנת מאליה: 1/1, זה היחס שאמור להיות בין "הגודל הפיזיקלי" של המידע הנמצא בתורה לבין מימדי היקום הפיזיקלים בפועל. אולם האמוראים חקרו ומצאו תוצאה מספרית אחרת, ובעצם הם ראו כי בשאלה המסקרנת הזו עסקו כל דורות העם היהודי כאשר בכל הדורות מצאו, כמו האמוראים, תוצאה מספרית אחרת שאינה 1/1, אולם היה מי שציין מימד אחד בלבד מהתוצאה הזו, היה מי שהגה בשני מימדים, השלישי חשף אומנם את תלת מימדיה אולם הוא לא נקב בה ממש ודאג לשמור את התוצאה המספרית בכספת הסודית של העם היהודי- מה ששגור בפינו "חכמת הנסתר" שרק מתי מעט ייחשפו אליה, ולהערכתי חששו היה שלא תעמוד התוצאה הזאת למכירה פומבית בשוק לכל מאן דבעי ובזול, במחיר מבצע... כי הרי ובסופו של דבר מדובר בנתון מספרי- אם תרצה גשמי, והנחשף אליו יכול ליפול בטעות אנושית שכיחה ולחשוב שהנתון המספרי חושף את מימדי התורה והיקום ולא את היחס ביניהם – דבר שימעיט את הערכים האלה בעיני הבריות ובתרתי משמע, מה עוד ומהנתון הזה נגזר עוד נתון ייחסי הנוגע הפעם במימדיו של הקב"ה. 

ובעצם גם המימד הרביעי שנחשף על פני הדורות וע"י האדם הרביעי במספר- ועדיין אינו מציג לראווה את הנתון המספרי הזה והיה צורך בלאסוף את ארבעת המימדים למקום אחד ולחבר ביניהם בשביל להגיע לנתון המספרי המדויק, ולמעשה מי שעשה את העבודה "השחורה" ועיבד את הנתונים של ארבעת הממדים הם האמוראים חכמי הגמרא, ובזאת הם הציגו והלכה למעשה לעיני כל את הנתון המספרי המדויק אשר חושף את הפרופורציה או את היחס בין מימדי היקום, התורה, והקב"ה – כפי שנראה מיד. הם כה דבקו בהצגת האמת הצרופה שהכריעה את כף המאזניים לטובתה כאשר נשקלה עם החשש המפורש של ארבעת האחרים...    

להלן נוסח הגמרא (הוא המודגש) ולידו הפירוש של מהדורת שוטנשטין הנשען בנושא הזה על רש"י.

אמר רב חִסדא: דָריש – דרש מרי בר מר: מאי דכתיב – מה פרוש הכתוב (תהלים קיט, צו): "לכל תִכלה ראיתי קץ רחבה מצותך מאד" – לכל תכלית (סוף) דבר, ראיתי גבול, כלומר יכולתי לראות את אותו סוף; אבל מצוותך, כלומר התורה, רחבה מאד, ואיני יכול לראות את סופה. דבר זה – גודלה העצום של התורה, אֲמָרו דוד ולא פירשו – לא אמר מה שיעור גודלה, אֲמָרו איוב ולא פירשו, אֲמָרו יחזקאל ולא פירשו, עד שבא זכריה בן עִדו ופירשו – הוא גילה לנו את שיעורה, כפי שתפרש הגמרא להלן. 

הגמרא מביאה את המקראות: 

אֲמָרו דוד – את עניין גודל התורה, ולא פירשו, דכתיב (תהלים קיט, צו): "לכל תִכלה ראיתי קץ רחבה מצותך מאד", הרי לא הגדיר דוד את שיעור התורה. אֲמָרו איוב ולא פירשו, דכתיב (איוב יא, ט): "ארוכה מארץ מידה ורחבה מיני ים" – מדתה של התורה ארוכה יותר מהארץ ורחבה יותר מהים; הרי שגם איוב הפליג בגודל התורה אך לא פירש את שיעורה. אמרו יחזקאל ולא פירשו, דכתיב (יחזקאל ב, י): "ויפרש אותה לפני (יחזקאל ראה בנבואתו יד האוחזת מגילה של התורה שבעל פה ופורשת אותה לפניו), והיא כתובה פנים ואחור וכתוב אליה קינים והגה והי" – כלומר הכתב של המגילה נמצא גם על פניה וגם מאחוריה, וכתובים היו עליה קינות, רינה, ודברי בכי. לפי רש"י היה כתוב במגילה על שכר ועונש, ועל קורות העולם. לציין כי מידות המגילה (התורה) לא ניתנו, כך שגם פסוק זה של יחזקאל אינו מפרש את שיעור גודל התורה.

אפסח כאן על קטע קצר שאינו נוגע ישירות בעניינינו ואחזור לגמרא ששבה לנושא העיקרי:

עד שבא זכריה בן עִדו ופירשו, דכתיב (זכריה ח, ב): "ויאמר אלי מה אתה ראה ואֹמר אני רואה מגִלה עפה – כפולה, כלומר מקופלת באמצעה, ארכה עשרים באמה ורחבה עשר באמה באמות של הקב"ה. ("אמה" היא מידה ששימשה את התנאים והאמוראים במשנה ובגמרא, והיא אורך הזרוע האנושית מהפרק עד קצה האצבע האמצעית- שגם לה קוראים אמה. אמת אדם למשל שמשתמשים בה בגמרא היא כ-50 ס"מ, ולא היא שנזכרה בפסוק לעיל המדברת על אמת הקב"ה, כביכול). זכריה ראה בנבואתו מגילה שהתורה כתובה בה, ואף הגדיר את ממדיה של אותה המגילה, וע"פ הגמרא, המגילה שראה זכריה היא אותה המגילה שיחזקאל ראה בנבואתו שהוזכרה לעיל. 

הגמרא מחשבת את מדות מגילת התורה שראה זכריה: 

וכי פשטת לה – וכאשר תפשוט את המגילה, כלומר כאשר תפתח את קיפולה, הויה לה עשרין בעשרין – הרי היא עשרים אמות על עשרים אמות, שמקודם היתה מקופלת לחצאין. וכתיב בפסוק ביחזקאל שנזכר לעיל: "[ו]היא כתובה פנים ואחור" – שהמגילה היתה כתובה משני צידי הקלף. וכפי שהוזכר לעיל, הגמרא מניחה כי מגילת התורה שראה זכריה היא אותה המגילה הכתובה "פנים ואחור" אשר ראה יחזקאל. וכי קלפת לה – וכאשר תקלף את המגילה, לעשות את פניה וגבה לשתי יריעות ותחברן יחד זו לצד זו שיהיה כל הכתב בצד אחד, כמה הויה לה? – או אז כמה יהיה גודלה? 

הגמרא משיבה: ארבעין בעשרין – ארבעים אמה על עשרים אמה שהן שמונה מאות אמות מרובעות. וכתיב (ישעיה מ, יב): "מי מדד בשעלו (באגרופו) מים ושמים בַזֶרֶת תִכֵּן (מדד) וגו'..." – הפסוק מתאר את גדלות הקב"ה ואת ממדיו לעומת הבריאה, ונאמר בפסוק של ישעיה כי השמים נכנסים בזֶרתו של הקב"ה. 

זֶרת היא רוחב יד פתוחה, מקצה האצבע הקטנה הנקראת "זֶרת" עד קצה הבוהן, והיא שווה לחצי אמה. נמצא כי שטח זֶרת מרובעת הוא רבע שטח אמה מרובעת. 

ובכן למדנו מהפסוק של ישעיה לעיל כי מידת השמים (היקום) היא זֶרֶת מרובעת של הקב"ה שהיא רבע אמה מרובעת שלו, ולפי זה, נמצא כל העולם כולו: אחד משלושת אלפים ומאתים בתורה. – מגילת התורה שראה זכריה- גודלה הוא שמונה מאות אמות מרובעות באמותיו של הקב"ה, בעוד מידת השמים (כלומר כל היקום) היא זֶרֶת מרובעת בזֶרתו של הקב"ה; נמצא שהתורה גדולה פי 3200 מהיקום, שהרי ישנם 3200 רבעי אמות מרובעות בתוך שמונה מאות אמות מרובעות.

וכפי שהזכרתי, היחס בין "הגודל הפיזיקלי" של המידע הנמצא בתורה לבין מימדי היקום הפיזיקלים בפועל היה אמור להיות 1/1, כי הרי כל המידע על היקום כולל תיאורו הפיזיקלי גרידא נמצא בפועל בתורה, ברם מצאנו לעיל כי היחס הוא 1/3200, כלומר "המידע הפיזיקלי" הנמצא בתורה גדול פי 3200 מהיקום, כאשר הגודל הפיזיקלי של התורה עצמה הוא 800 אמות מרובעות באמותיו של הקב"ה. 

לסיכום, נחזור לשאלה המסקרנת שהעסיקה את האמוראים ואת "היהדות החושבת" שבכל הדורות: אילו לקחתי דף מנייר וציירתי עליו את "המידע" שבתורה, היינו את "התרשים הפיזיקלי" שהוכן בתורה על היקום במלואו, לאיזה גודל "פיזיקלי" ישתרעו הניירות שלי? או אם תרצה- מהו היחס בין הגודל הפיזיקלי של השירטוט שציירתי על נייר לבין הגודל האמיתי של היקום המקביל? 

התשובה אמורה היתה להיות: 1/1, אולם היהדות החושבת שבכל הדורות ושבראשה עמדו האמוראים- מצאו תוצאה שונה מזו (1/3200) כאשר כל דור חשף מימד אחד מהתוצאה הזאת, עד שבאו האמרואים וחשפו את התוצאה היחסית במלואה. 

לציין כי דברי ארבעת הנביאים הוזכרו בסדר עולה כאשר כל אחד מהם חשף מימד אחד מארבעת מימדי התוצאה, והמדובר במימד פיזיקלי גרידא- פשוטו כמשמעו. 

דוד המלך הזכיר רק מימד אחד מן התורה – הרוחב: "רחבה מצותך מאד". 

איוב הזכיר שני ממדים מן התורה; אורך ורוחב: "אֲרֻכָּה מארץ מִדָּה ורחבה מִנִּי ים". 

יחזקאל הזכיר גודל נוסף שהמגילה היתה כתובה מפנים ומאחור כאשר הכתב שמאחורי המגילה מוסתר מהקורא: "ויפרש אותה לפני והיא כתובה פנים ואחור". 

ואחרון זכריה אשר חשף, מעבר לשני המימדים של יחזקאל (פנים ואחור), עוד שניים נוספים; מגילת זכריה היתה מקופלת לשניים: "ויאמר אלי מה אתה ראה ואֹמר אני רואה מגִלה עָפָה ארכה עשרים באמה ורחבה עשר באמה"– כלומר מגילה כפולה שמקופלת באמצעה. 

לזכור ולשנן.. את דרך האמוראים שדבקו באמת הצרופה אשר הכריעה את כף המאזניים לטובתה כאשר נשקלה עם חשש ארבעת האחרים.

תוקן על ידי ashabot ב- 05/11/2013 22:02:32

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/11/2013 17:33 לינק ישיר 

אומנם אדוני התייחס לכל העניינים שבזנב השאלה אך לעצם השאלה שבנידון לא התייחסת, ועל אלו מונחים ומינוחים אתה מדבר? פשוט מצאתי שאלה שהיהדות גם המדע פסחו עליה והיצגתיה בגודלה הטבעי:  "מדוע אתה משלים עם הקביעה שמקור כל המופעים באטום שקובעים את מיקום החלקיקים בתוכו- הוא באטומים אחרים, בעוד באטום הגדול (היקום) אתה קובע שהוא יכול לשכון בדד במרחב?"

ושיהיה ברור, לא באתי להציג את הנגישות הדתית לעניין מתוך האפיקורסיות; זאת כי נקלעתי לדבר מעצם האמונה, והציטוט שהבאתי מתוך הגמרא הוא לא כציטוטי האפיקורסים התלושים מהגדרתם המקורית שמטרתם להכעיס... פשוט נקלעתי להגדרת האמוראים למימדי היקום (הגדרה עניינית, לא אגדית, הנתמכת בחישובים מספריים קשים) כאשר למדתי את מסכת עירובין על פני שנתיים וחצי, שלוש שעות ביום, 365 יום, ועדיין אני מייחל ליום שהתור של המסכת הזו יגיע שוב בשביל להשלים את יתר הסוגיות שלא הצלחתי לרדת מספיק לעומקם.

אבקש להבהיר עוד דבר. לא באתי לשים דברים בפיך ולא בפה של אף אחד. כלומר אינני שואף להשתעשע איתך בדיון מדעי/דתי ולרוץ לספר לחבר'ה על הדיון שהצלחתי לקיים עם רב ומדען. אתה כרב יהודי מאמין ביקום הסופי והמוגדר שהקב"ה בראו, והאמוראים באו לחזק את ההגדרה הזו ולתת לה משענת, אשר על כן אני דוחה כליל את שאלתך/הנחתך "אם שאלה כזו היא בכלל עניין של רבנים".

ולהבהרה האחרונה. "סופיות היקום" היא לא השקפה מדעית, היא תפיסה מדעית סגורה ומסוגרת, וגם "המאמינים" ביקום האינסופי ומתחקים אחר נקודת היווצרותו- חוזרים בזאת אל התפיסה המקורית, כי חוט שיש לו התחלה- יש לו גם סוף. 

הפעם תורי להשתמש במונח השובב "במטוטא"... ולהסב את תשומת ליבך כי הטיעון האפריורי, המדעי גם הדתי, הוא מביה"ס שלך, ואני בא להתרעם על זאת ולבקשך בכל לשון של בקשה: אנא חזור לתצפית האמפירית, במטוטא ממך... היקום הוא אינסופי; לא היתה לו התחלה וגם לא יהיה לו סוף. ובשלב קצת יותר מתקדם בדיון, אם וכאשר יתקיים, אטען כי התורה הקדושה היא זו שמפנה את שימת ליבנו לנקודה המדעית הזו; מבראשית ועד כל-ישראל.  

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/11/2013 22:28 לינק ישיר 

אלברט היקר.
לא בכדי לא עניתי ולא השתתפתי בדיון עד כאן, שכן חלק ניכר מהמינוח שלך לכל אורך האשכול הזה לא מובן לי. אתה לא מגדיר מונחים ומשתמש בהם בצורה לא ברורה לחלוטין (בעיניי). על פניו איני מסכים לטיעונים הספקולטיביים שעלו כאן, אבל ייתכן שלפחות חלק מזה הוא שאלה של מינוח לא מובן (לי).
בכל אופן, דומני שאם רוצים לברר את שאלת סופיות היקום יש להידרש למשוואות איינשטיין בתורת היחסות הכללית ולתצפיות אמפיריות, ולא לשיקולים אפריוריים מפוקפקים (ותאמין לי שאיני מזלזל בשיקולים אפריוריים) בפורום תורני, וגם לא לציטוטים מהגמרא. אם יש לך חידושים בתחומים אלו, המקום הנכון להרצותם הוא סמינר במחלקה לפיסיקה באחת האוניברסיטאות.
מעבר לזה, איני יודע מהיכן שאבת את השקפתי לגבי סופיות היקום, בין אם כרב ובין אם כמדען. האם כל המדענים חייבים לחשוב אותו דבר? והאם כל הרבנים חייבים להיות בעלי אותה עמדה? האם שאלה כזו היא בכלל עניין לרבנים? לשאול זה בסדר גמור, אבל אנא במטותא מינך אל תשים דברים בפי.
לגבי קביעת גודל היקום בגמרא, מדובר באגדות ולכן איני חושב שיש לפרשן כפשוטן (מתוך הדברים משתמע שמדובר במשלים ולא בקביעות עובדתיות). מעבר לזה, גם אם כוונת האמוראים היתה לקביעה עובדתית, קביעות מדעיות אינן בסמכותם ובתחום הידע של חכמי התורה ולכן לדעתי הנתונים הללו חסרי משמעות עובדתית.
כל טוב,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2013 17:40 לינק ישיר 
פנייה # 2 לרב ד"ר מיכאל אברהם

שלום כבוד הרב, 

פנייתי  הראשונה  אליך באשכול הזה נותרה יתומה ונחלה כישלון מוחלט, אבל אינני יכול לפסוח על נתון מסוים שנקלעתי אליו ובמקרה או לא קשור הוא בך. אני עוסק בשאלת מימדי היקום האם הוא סופי או לא, ולמיותר לציין כי התפיסה היהודית והמדעית נפגשות בנושא הזה תחת קורת התפיסה הסופית, כאשר המדע מחפש ללא לאות את נקודת ההתחלה שנוצר בה היקום, והדת היהודית מצביעה למעשה על הנקודה הזו- היא הנקודה שהקב"ה יצר בה את העולם. 

תאורית המפץ השולטת היום בעולם המדע קבעה כי היקום התפשט מנקודה סינגולרית בודדת, בעוד היהדות פשוט האמינה/קבעה כי העולם הוא סופי ואף ציינה את מימדיו ביחס למימדי הקב"ה ונקבה בערך מספרי של ממש. ניתן לראות את הערך הזה בגמרא מסכת עירובין דף כא' עמוד ראשון. ובכל אופן, עצם קביעת התחלת היקום מצביעה כהיא זו על סופיותו כי חוט שיש לו התחלה- יש לו גם סוף, והשאלה היא האם ההנחה אודות סופיות היקום היא נכונה. 

ובכן אני הקטן הוכחתי על גב סדרת מאמרים שלא אלאה אותך בהם את אי-היתכנות ההנחה של סופיות היקום, נשען על מודל האטום "הבודד" שהבדידות שלו במרחב סותרת את חוקי המשחק/ הטבע. וכידוע לך מופעים סופיים, ד"ר מיכאל, הם מופעים מחזוריים שיכולים להתקיים רק בתוך מתחם סופי בעל עצמים מוגדרים- כמו היקום הסופי שאתה כרב וכמדען מניח את קיומו, ולמעשה גם בתוך מרחב האטום מתקיימים מופעים שקובעים את התנהגות החלקיקים ומיקומם בתוכו, ואנו יודעים בוודאות שמקור המופעים שבמתחם האטום הוא באטומים אחרים הנמצאים לידו, ולכן השאלה המתבקשת שאתה, שוב, כרב וכמדען, מתכחש לקיומה היא: מה ההבדל בין מרחב זעיר של אטום אחד לבין מרחב בן 14 מליארד שנות אור של אטום אחר? מדוע אתה משלים עם הקביעה שמקור כל המופעים באטום הזעיר אשר קובעים את מיקום החלקיקים בתוכו- הוא באטומים אחרים בהכרח, בעוד באטום הגדול שלך אתה קובע שהוא יכול לשכון בודד במרחב? אתה ד"ר מיכאל רב ודיין בישראל ובנוסף דוקטור למדעי הפיזיקה, ולא במקרה אתה נדרש כרב וכמדען לשאלה המוגדרת הזו.

תוקן על ידי ashabot ב- 01/11/2013 17:56:26

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/11/2013 16:05 לינק ישיר 

להלן הודעה מתוך הדיון המחודש המתקיים סביב נושא האשכול הזה.

תוכן ההודעה: 

ד"ר מילשטיין לכבוד הוא לי לקרוא את תגובתך תחת המאמר שלי, אבל אני חושש שאתה מפספס נקודה חשובה בעניין המסתכמת בסתירה עצמית שבעקבותיה מתחילות להתגלגל כל יתר הסתירות. כשאתה אומר "יש אין סופי" כוונתך ליקום שהתחיל מנקודה מסויימת, כמו הנקודה הסינגולרית בתאורית המפץ או הנקודה שממנה ברא הקב"ה את העולם... בכל אופן הנקודה היא שחוט שיש לו התחלה- יש לו גם סוף, ואם כן היקום שאתה מדבר עליו הוא סופי בהחלט, והשאלה היא האם ההנחה אודות סופיות היקום היא נכונה. אני הוכחתי במאמר שלעיל את אי-היתכנות ההנחה הזו ונשענתי בזאת על מודל האטום "הבודד" שהבדידות שלו סותרת את חוקי המשחק/ הטבע. מופעים סופיים ד"ר מילשטיין הם מופעים מחזוריים שיכולים להתקיים רק בתוך מתחם סופי בעל עצמים מוגדרים- כמו היקום הסופי שאתה מניח את קיומו, ולמעשה גם בתוך מרחב האטום מתקיימים מופעים שקובעים את התנהגות החלקיקים ומיקומם בתוכו, אולם אנו יודעים בוודאות שמקור המופעים שבתוך האטום הוא באטומים אחרים הנמצאים לידו, ולכן השאלה המתבקשת שאתה מתכחש לה היא: מה ההבדל בין מרחב זעיר של אטום אחד לבין מרחב בן 14 מליארד שנות אור של אטום אחר? מדוע אתה משלים עם הקביעה שמקור כל המופעים באטום הזעיר אשר קובעים את מיקום החלקיקים בתוכו- הוא באטומים אחרים בהכרח, אך באטום הגדול שלך אתה קובע שהוא יכול לשכון בודד במרחב? המיתולוגיה ד"ר מילשטיין נולדה מהקביעה התמוהה זו שלך ושל כל משפחת האדם לדורותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/10/2013 01:07 לינק ישיר 
"עמלק" – פרק ד'

תקציר המאמר:

"מיתולוגיה" היא רעיון היקום הסופי והמוחלט שבכל אופניו סותר הוא את חוקי הטבע, זאת כי מתאר הוא את המציאות בשלמותה וכאילו היא אטום בודד שבניגוד לחוקי הטבע- לבדד ישכון במרחב.
                                                         -       -       - 

הצורך בגיבוש התאוריות והמיתוסים נגזר ולמעשה משאיפת האדם להבין את המציאות שלו במטרה להתמקם בה ומעל לכל לצרוך את פירותיה. את ההסבר לתופעת הטבע אפשר לתאר במספר רמות אנושיות: הרמה הבסיסית היא כאשר אין לך הסבר לתופעת הטבע, או אז האמונות מסייעות להבנת התופעות שלא מצאת להן הסבר; וכן זוהי המיתולוגיה הניזנת מאמונות ומיתוסים העומדים על כרעי תרנגולת.

ברמה השניה מגיחה התאוריה המורכבת ממערך רעיונות המציעות לתאר את תופעת הטבע בעזרת האינטרפרטציה לחוקיו. רעיונות אלה הן בגדר השערות הטעונות אישוש באמצעות תצפית מדעית, וזהו מקור התפיסה הכופה על כל תאוריה להיות מועמדת להפרכה. 

וכאשר הרעיונות שבידך מצטמצמים לכדי רעיון אחד ויחיד שבכל אופניו אינו סותר את חוקי הטבע, או אז אתה יכול להיות בטוח שהינך עומד מול המציאות בכבודה ובעצמה, וזו היא הרמה הגבוהה ביותר שאין דבר מעליה אשר האדם מגיע אליה בשביל להבין ולתאר את תופעת הטבע. 

מיתוס, איפוא, יכול להיות "אמונה" הסותרת בעליל את חוקי הטבע, ולמרות זאת היא נותרת על כנה בתודעת האדם המתכחש בשיטתיות לעצם הסתירה שמקורה ברעיון בלתי חוקי בעליל, זאת כי בעל הרעיון שואף בכל מחיר להתמקם במציאות ולנגוס מפרותיה בכל הכוח... 

מיתוס שכזה הוא רעיון היקום הסופי והמוחלט שבכל אופניו סותר את חוקי הטבע, זאת כי הוא מתאר את המציאות במלואה וכאילו היא אטום בודד אחד שאומנם החלקיקים שבתוכו קיימים ומפוזרים ע"פ חוקי הטבע, אולם וע"פ אותם החוקים- אטום בודד אינו יכול להתקיים במרחב, ולעולם הוא זקוק לעוד אטום שיהיה נוכח על ידו ויצדיק פיזיקלית את עובדת קיומו ומיקומו במרחב.

וכך גם כאשר התצפית המדעית מאשרת את קיום האטום אדיר המימדים המשתרע על מרחב בן 13.7 מליארד שנות אור כאשר כל חלקיקיו מתקיימים ומתנהלים ע"פ חוקי הטבע, אולם ובד בבד אותם הצופים מתכחשים בשיטתיות לסתירה העולה מעצם האטום הבודד שצופים בו.

יש לציין כי למיתולוגיה הזו שתי קצוות כאשר האוחזים משני צידיה מתחלקים מטבעם לשתי קבוצות: זו האוחזת בקצה הראשון טוענת כי היקום נוצר מנקודה נתונה ומטבעו יש לו סוף וגדרות, בעוד הקבוצה האוחזת בקצה השני מאמינה בכל ליבה כי היקום שנוצר מנקודה נתונה הוא אינסופי והוא מתפשט בפועל עד לאין-סוף. הקבוצה האחרונה הזאת, לציין, מתכחשת ביודעין למופשטת כי חוט שיש לו התחלה – יש לו סוף. 

ובכן מהקבוצה המיתולוגית הנרחבת זו המייצגת והלכה למעשה את האדם לדורותיו, אשבור בפנייה חדה אל הקבוצה העומדת מול המציאות, כי הרעיונות שבידה מצטמצמות לכדי רעיון מציאותי "אחד ויחיד" שבכל אופניו אינו סותר את חוקי הטבע. 

ולמרבה האירוניה, הרעיון האחד והיחיד נגזר במקור מתוך הרעיונות שהקבוצה המיתולוגית ביססה עליהם את תפיסתה הסופית ליקום; ואם תפיסה זו מיתולוגית היא- סימן שלמציאות נותרה התפיסה האינסופית, הוא הרעיון האחד והיחיד שבכל אופניו אינו סותר את חוקי הטבע ונותר זקוף בזירה כמראה מקום של המציאות.

יקום אינסופי, איפוא, הוא יקום אשר חלקיקיו ואטומיו שרועים במרחב עד אין סוף, דהיינו אין להם התחלה וגם אין להם סוף, ומן המוסכמות הוא כי עצמי היקום הזה וחלקיקיו ואטומיו קבועים הם במרחב ע"פ חוקי הטבע; לא יתכן שמיקומם זה ישתנה באופן זה או אחר או בתוך חתך מסוים מהמרחב אשר חוקי הטבע שונים בו; אין חיה כזו במציאות ואין מודל כזה ביקום האינסופי. 

בעוד ומתוך המודל המיתולוגי אנו מזהים "חיה" כזו- כאשר מיקום חלקיקי האטומים והעצמים משתנה ללא הרף בתוך מרחב סופי ומוחלט אשר החלקיקים הקבועים שבתוכו- מנהלים יחסי גומלין ביניהם באופן מחזורי וקבוע. מכאן המסקנה הברורה כי מעגל העצמים הסגור הוא התנאי לשינוי מיקום העצמים במרחב ולניהול סדיר של יחסי הגומלין ביניהם ע"פ חוקי הטבע הידועים, ובלעדי התנאי הזה- לא יתאפשר לעצמים לקיים ביניהם יחסי גומלין סדירים. או במילים אחרות, כל זיהוי של שינוי בעצם מהעצמים- יסגור בו ברגע את מעגל העצמים שבמרחב גם אם הוא בן טרליון שנת אור- דבר הנוגד בתכליתו את חוקי הטבע שלפיהם מעגל העצמים לא נסגר ולא ייסגר לעולם, ועל-כן המסקנה המתבקשת היא כי במציאות שלנו- שום חלקיק אטום או עצם יכול להשתנות ו/או לנוע משום מקום ולשום מקום. זו המסקנה הנגזרת מהמציאות ועליה נעמוד בפרק ה' הבא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/10/2013 19:21 לינק ישיר 

לעדכנכם בהודעה האחרונה מהדיון המתנהל בנושא האשכול.

ההודעה: ברצוני להבהיר משהו: לא קמתי יום בהיר אחד והחלטתי להמציא תאוריה מעניינת שלפיה כל החלקיקים עומדים דום במסדר צבאי ונפקד ממנה מימד הזמן, אלא קמתי יום בהיר אחד והבחנתי כי במציאות שלנו שום חלקיק לא נע ולא משתנה ומימד הזמן פשוט איננו. ואז נזכרתי באפקט האנימציה שעזר לי להבין את המציאות שפשוט נקלעתי אליה. כלומר אין המדובר בתאוריה ולא בשיטה רעיונית, המדובר במציאות.

המום פשוט המום ממה שראו עיני הלכתי לספר לחבר'ה... אבל החבר'ה ליגלגו והטיחו בי הלוך ושוב: אבל יש זמן מה זה אין זמן! איך אין תנועה ושינוי- יש תנועה ויש שינוי; אותנו, הטיחו בי, לא הצלחת לשכנע. כאן עלה בדעתי רעיון מדהים: למה לי בכלל לשכנע אותם והרי המדובר גם במציאות שלהם, ובמקום להכנס לוויכוחים- אמקם אותם במציאות ושיתמודדו בעצמם עם דילמת יש זמן אין זמן, כי בנוסף הם אנשי מקצוע וזה זבשם.

ובכן היו היה אמיר אחד, איש אכזר המוכר בכינוי טבח הפיזיקאים, וזה הסיפור שלו- סיפור אמיתי מהמציאות. האמיר הזה היה חובב טבע וראה בעצמו כשומר הסף של הטבע וחוקיו, וכל מי שהתכחש או סתר אחד מחוקי הטבע- אחת דינו להמית, מה עוד והוא ראה כי לאחרונה רבו הדעות סביב המודל הפיזיקלי של הטבע כאשר רוב המודלים סתרו ביודעין ובמזיד, השם ישמור, את חוקי הטבע הברורים והמכובדים!

ואכן כל המודלים שניפנפו בהם הפיזיקאים בימי האמיר האכזר התבססו על המודל המוכר של אטום בודד המייצג לכאורה את מודל היקום- דבר הסותר בעליל את חוקי הטבע כי אטום בודד אינו יכול להתקיים לבדו במרחב ולעולם הוא זקוק לעוד אטום שיהיה נוכח לידו ויצדיק פיזיקלית את עובדת קיומו ומיקומו במרחב.

וכך היתה שיטתו של האמיר האכזר. הוא הזמין את כל הפיזיקאים שהיו בדורו, הכניסם אחד אחד לאולם בו היתה מונחת גליוטינה, וביקשם להציג את המודל הפיזיקלי שלהם למציאות, כאשר הראש שלהם מונח ומזומן מתחת לסכין החדה של הגליוטינה. תשובה המתבססת על מודל האטום הבודד נענתה מיידית ע"י האמיר.

וכך חברים הלכו ונתמעטו הפיזיקאים שבעידן האמיר ונותרו מהם רק שני פיזיקאים מוסמכים שהוזמנו אל האמיר מחר, ואני מדבר על ידידי הטובים- Nahum Shahaf, ו-Yuval Chaikin.

לא נותר לי אלא לאחל לכם הצלחה מכל הלב- ושתחיו ולא תמותו ולו שלא ייכחד דור הפיזיקאים בימינו. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/10/2013 18:51 לינק ישיר 
לכבוד הרב ד"ר מיכאל אברהם

לכבוד הרב ד"ר מיכאל אברהם,

בתור אקדמאי המלמד פיזיקה לדורות הבאים, ההודעה להלן והסיפא שלה מופנות אליך. מתוך הדיון המתנהל כאן (נא תשומת ליבך לסיפא): https://www.facebook.com/ashabot1/posts/608878822481953 

שבוע טוב יובל, אני חייב להגיד לך שהפסקת השבת נפלה לי מהשמים... כלומר ואילולא ההפסקה הייתי נכנס לוויכוח עקר שנמשכתי אליו, באונס ולא מרצון, אודות היידע הכללי בפיזיקה ובתחום הזה אתה עולה עלי, ולכן וויכוח כזה נידון מראש לכישלון. אין לי מה להוסיף ליידע שלך בפיזיקה כי היידע שבידי הוא בסיסי ביותר. 

חוקי הפיזיקה ברורים ביותר. ארבעת כוחות היסוד, חוקי התנועה של ניוטון, תורת היחסות של איינשטיין, המכניקה והכימיה הקוונטית, האלקטרודינמיקה, פיזיקת החלקיקים,... האדם עשה עבודה כבירה ונאמנה בכל הקשור לפענוח חוקי הטבע ולפתיחת ציר המחר... ולמיותר לציין כי החוקים האלה שרירים הם וקיימים בכל וויכוח אשר יסודות הטבע והמציאות מככבים בו. ובכן וע"פ החוקים הברורים והשרירים האלה היגעתי אני הקטן למסקנה ברורה כשלג: שום גוף או עצם או חלקיק בטבע לא יכול לנוע או להשתנות. האצבע שלך יובל לא יכולה לזוז לא למעלה ולא למטה ולא לשום כיוון, וגם כדור הארץ שלנו לא יכול לנוע לא סביב עצמו ולא סביב השמש... 

המסקנה הזאת שהיגעתי אליה ובעצמה היא מופשטת הנגזרת מתוך המודל של היקום האינסופי שהוא תולדה טבעית ומחייבת של תפיסת המציאות, זאת כי האדם לדורותיו לקח את מודל האטום המוכר ויישם עליו את תפיסת היקום הסופי והמוחלט, למרות וע"פ חוקי הפיזיקה הברורים של הטבע- אטום אחד אינו יכול להתקיים לבדו במרחב ולעולם הוא זקוק לעוד אטום שיהיה נוכח לידו ויסביר פיזיקלית את עובדת קיומו מהותו ומיקומו במרחב. אלה הם חוקי הטבע הקיימים מהיום ומאתמול ולמחר, או במילים אחרות העולם האינסופי היה אינסופי וגם יהיה אינסופי, אבל האדם התכחש ליסוד המחשבתי הברור הזה וקבע כי היקום לא היה מעודו או שהיה חלקית, וע"ס זאת חקר ופיתח את שתי הנחות היסוד הללו ובנה עליהן את מודל היקום והמציאות. כך נולדה האמונה הדתית והמדעית. 

אם כן היקום האינסופי הוא לאו דווקא "תפיסה" גם לא מודל, הוא המציאות בכבודה ובעצמה ואין בילתה. אתה היטחת בי יובל כי אני מניח מראש "מודל" מסוים ומנסה לבנות עליו תרגיל מחשבתי... ולמעשה אתה הוא העסוק מעל לראש לאורך כל ההסטוריה בתרגיל מחשבתי תמוה ותלוש מהמציאות, וכוונתי כמובן לאדם התמוה לדורותיו שסתר ביודעין את עצמו והחליף את הנחות היסוד של מחקריו באחרות הסותרות אותן. 

וכן אני הקטן באתי היום לעשות סדר בדברים ולשים קץ למשחק המחשבתי הבינאנושי התלוש מהמציאות, התמוה והמבזה. מקווה יובל שתהיה בין הפיזיקאים הראשונים לסמוך את ידך על המסקנה הנשענת על חוקי הטבע ונגזרת מהם: במודל של הטבע, שום חלקיק ביקום האינסופי יכול להשתנות ו/או לנוע משום מקום ולשום מקום. בתור פיזיקאי, יובל, אתה צריך להסביר לדורות הבאים את משמעות המסקנה הזאת ואת הנגזר ממנה.

תוקן על ידי ashabot ב- 21/10/2013 18:57:55

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היקום סופי הוא או אינסופי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext