בית פורומים עצור כאן חושבים

בין התגלות מרים "הקדושה" לבין מעמד הר סיני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/9/2013 20:56 לינק ישיר 
בין התגלות מרים "הקדושה" לבין מעמד הר סיני

שלום רב. נתקלתי בסיפור מוזר משנת 1917 על התגלותה בחזיון של מריה אם יש"ו בפני שלושה ילדים מהכפר פטימה בפורטוגל ונס שבוצע בפני 70000 איש. תקציר בסיפור: שלושה ילדי רועים, לוסיה דוש סנטוש בת ה-10 ושני בני דודיה, פרנסישקו בן ה-9 וז'אסינטה בת ה-7, יצאו מהכפר הקטן פאטימה שבפורטוגל עם הכבשים שתחת אחריותם ופגשו אישה (או גברת), אשר ישבה על עץ, לבשה שמלה לבנה ועטתה רעלה. הילדים סיפרו שהאישה אמרה להם לחזור לאותו מקום בכל 13 לחודש בכל אחד מהחודשים הבאים עד שיגיע המועד שבו תחליט לגלות להם את זהותה. ז'אסינטה הייתה זו שסיפרה ראשונה על ההתגלות שחזו. לדבריה, אף על פי שהיה זה יום שמש, היו כמה ברקים ואז הופיעה האישה מגובה של כמה מטרים והתיישבה על עץ. לבושה בשמלה לבנה צחורה כשכפות ידיה משולבות כבתפילה סביב מחרוזת תפילה. הגבירה דיברה פורטוגזית צחה. אולם לוסיה הייתה זו שמסרה את מסריה של הגבירה "גברתנו הראתה לנו ים עצום של אש שנראה כנמצא מתחת לפני הארץ. טבולים בתוך האש היו שדים ורוחות בצלם אנוש, כמו גחלים שקופות בוערות, מושחרות כולן או בוהקות כארד..." הילדים צייתו להוראה שקיבלו, והגבירה אכן פגשה אותם לדקות ספורות בכל 13 לחודש, עד שב-13 באוקטובר דיברה אליהם באריכות, הציגה עצמה בשם "גבירת מחרוזת התפילה", הורתה להם לדקלם כל יום את מחרוזת התפילות שלהם וביקשה שבמקום בו היא יושבת תוקם כנסייה לכבודה. באותו יום נכחו במקום כ-70 אלף בני אדם שהשמועה על בואה הגיעה אליהם. לפי עדויות רבות, התגלותה של הבתולה באותו יום הייתה מלווה באירועים בלתי מוסברים, כמו תנועה ו"ריקוד" של השמש בשמים שנצפו על ידי הנוכחים באירוע. המופע האסטרונומי התבצע על פי לוסיה על ידי כוכב שביט, שעלול לחזור יום אחד וליבש את האוקיינוסים והימים ויביא לכמישת חלק ניכר מהצמחייה בעולם. תוכלו לקרוא על כל זאת בהרחבה פה : http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%AA%D7%A0%D7%95_%D7%9E%D7%A4%D7%90%D7%98%D7%99%D7%9E%D7%94 ובאתר הרשמי המגולל את כל הסיפור בפרטי פרטים כאן http://www.fatima.org/crusader/truestory/truestorytoc.asp כמה פרטים חשובים בנוגע לסיפור : 1)רק 3 הילדים ראו את הגבירה כאשר האנשים שהצתרפו אליהם לא ראו מהומה , כך שמדובר בסוג התגלות נבואית - שונה מהסיפורים של ראית דמות אימננטית כל שהיא , כמו במקרה של "גבריתנו מזייתון" שבמצרים. 2)בנוסף הילדה מציינת כי ה ילדים ראו בפעם האחרונה בשמיים גם קדוש נוצרי מחזיק בידיו את יש"ו כתינוק ואת יש"ו מברך את העולם. . (התגלות אלוהים נבואית ?!) ראה כאן http://www.fatima.org/crusader/truestory/pdf/tspg53.pdf 3)הגבירה אמרה לילדים כי כדי שגם האנשים יאמינו להם בפעם האחרונה שהיא תופיעה היא תעשה אות מיוחד. והכן כ 70000 איש ציינו כי ראו את השמש "רוקדת " בשמיים . בין האנשים היו עיתונאים וצלמים רבים . יש תמונות מהאירוע. וכעת לשאלות - חשוב להזכיר כי אין אני בא לשאול האם הנצרות נכונה או לא , אלא רק האם סיפור זה מוריד מתוקף מעמד הר סיני? א) יש לפיננו סיפור של התגלות נבואית לפני 3 ילדים , הם ראו את הדמות כחזיון ולא כדמות ממשית במציאות. האם לדעתם ניתן להמציא דבר כזה , שלושה ילדים שונים רואים בנבואה את אותו מחזה? ב)כיצד ניתן להסביר את סמכות האות להבטחתם של אותם ילדים? ג)במה שונה סיפור זה מסיפור מעמד הר סיני מבחינת עניין ההמצאה ? והרי יש לנו פה סיפור של התגלות נבואית בפני שלושה אנשים . זהו אינו סיפור של נביא אחד אלא 3 אנשים שראו בדיוק את אותו הדבר! האין זה מוכיח שסיפור התגלותי של יותר מאדם אחד כן ניתן להמצאה? ד)האם לדעתכם הסיפור אמיתי , ואם כן מה הוא בא לומר?

תוקן על ידי itayitay ב- 26/09/2013 21:04:49

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2013 21:37 לינק ישיר 

שבעים אלף מאמינים פתאים הסתכלו בשמים. אחד מהם דימה בנפשו שהשמש אינה נעה בקו ישר [ע''פ המסופר זה היה יום מעונן, קשה יותר לעקוב אחרי מסלול השמש במצב כזה] הוא צעק 'תראו, השמש רוקדת!' ידידו, קתולי נלהב ותאב נסים, שם לבו שאכן, אולי השמש באמת לא זזה ישר לגמרי. הוא צעק 'נכון, היא זזה באלכסון!' השלישי, שעד אותו רגע עסק בהתקדשות ובתקוה לזכות להתגלות הנוראה, ניסה נואשות לראות ריקוד כלשהו בתנועת השמש הישרה כסרגל. בסוף הוא אמר לעצמו שכנראה הופעתה מבין העננים היא בחינת ריקוד, החליט שהוא זכה להתגלות וצעק 'כן, אני רואה את זה'
מכאן קצרה הדרך לצעקות הללוי-ה נלהבות, הצטלבויות בלתי פוסקות ואמונה המונית שתנועת השמש היא אכן ריקוד. וכמעשה הידוע במהר''ל, הכומר והמלאכים
.
את מריה הבתולה זכו לראות רק שלושת השקרנים הקטנים וכך אין ממנה שום ראיה.

בקצרה, ניתן להטעות המונים בדברים פשוטים, קשה להטעות המונים ולגרום להם לחשוב שהם שמעו נאום באורך שני עמודים מלווה ברעמים, תקיעות שופר ולהבות אש.

היו שניסו לטעון שמעמד הר סיני היה התפרצות הר געש אבל בכל חצי האי סיני אין שום הר געש.

אני אישית לא מתלהב מראית הר סיני כיון שאגדה יכולה להתפתח במשך מאות שנים במהלכם יוכנסו לסיפור גם מספר אנשים הולך וגדל וגם אלמנטים ניסיים יותר ויותר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2013 21:14 לינק ישיר 

כשהיינו ילדים האמנו באמונה שלמה שיש רכבת מתחת לאמבטיה. היינו שומעים את קול שקשוק גלגליה בכל פעם שהמים היו נשפכים לביוב עם פתיחת הפקק. אחותי הגדולה גם העידה בפנינו שהיא נסעה ברכבת הזאת. אה, והכי חשוב, היינו שלושה ילדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 16:23 לינק ישיר 
לגבי "התגלות טרנסצנדנטית של אל טרנסצנדנטי היא סתירה פנימית. "

אינני חושב כך. האל הוא טרנסצנדנטי - כלומר מחוץ לעולם , וההתגלות כאשר היא בקול נברא מסמלת את הריחוק האפשרי ביותר מן האימננטיות. בא נאמר שזה הכי טרנסצנדנטי שיכול להיות זוהי דעתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 13:39 לינק ישיר 

איתי, קודם שאתה קורא סיפורים ראוי שתקרא על פסיכולוגיה של המונים, ועל הדרכים בהן נתן להשפיע על ההמונים האלו. לשם שנוי, בדוק למשל סיפורים של עלילות דם. האפיפיורים, שידעו היטב את ההלכה היהודית בעניין, פרסמו גילויי דעת שעלילות אלו הן שקר וכזב, אבל המאמינים ראו ושמעו. העלילה היתה עובדה אוביקטיבית ודאית עבורם. בלה-גרדיה רעדה הארץ והשמש חדלה להאיר, והגוויה שלא נמצאה שמשה עדות לקדושתו של הילד שעלה בגופו ובלבושו היישר השמימה.

לפנינו נושא מרתק מבחינה אנתרופולוגית, פסיכולוגית וסוציאלית, אבל יש להיזהר ולהבחין היטב היטב בין אלו לבין דיון באל ובאמונה. הם דברים שונים לגמרי.

אולי אפשר להביא דוגמה ממש מן היום האחרון. קראתי בעיתון דבריו של מאמין הקובע כי התפילות הן המחזיקות את הרב עובדיה בחיים. אם חלילה ימות, ודאי יאמר כי היה פגם בתפילה או במתפללים. מחשבה זו מצויה כולה במישור הנפשי של המאמינים ולא במישור העיוני על האמונה ועל האל או במישור הפיסיולוגי - רפואי. תוחלת חייו של אריאל שרון היתה פחותה משנה, והנה הוא מאריך לחיות ללא תפילות.

התגלות טרנסצנדנטית של אל טרנסצנדנטי היא סתירה פנימית.

עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 27/09/2013 13:42:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 13:21 לינק ישיר 

itayitay כתב:
. מזה 5 שנים אני נמצא במסע אחרי פסוק ספציפי בתורתנו. "י שאל נא לימים ראשנים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלהים אדם על הארץ ולמקצה השמים ועד קצה השמים הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמהו" התזה שלי (היא לא בדיוק שלי אלא של הרב אורי שרקי שליט"א ) היא שסיפור מאיין זה לא ניתן להמצאה. אני מחפש התגלות טרנסצדנטאלית של אל טרנסצדנטאלי בפני אומה שלמה. כל התגלות אימננטית מתוך הטבע (כדמות ישות פיזית כל שהיא) נפסלת. אני יכול לומר שבדקתי למעלה מ 1000 מסורות שונות של עמים ושל שבטים שונים ולא מצאתי משהו דומה בנמצא. .

תוקן על ידי itayitay ב- 27/09/2013 12:20:13

אם באמת 5 שנים אתה בודק ובדקת למעלה מ1000 מסורות, וכל מה שמצאת היה הסיפורים הדביליים האלו, מה יש עוד להוסיף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 13:13 לינק ישיר 

על מעמד הר סיני נאמר: קול דברים אתם שומעים ותמונה אינכם רואים זולתי קול. על-כן נאמר: ונשמרתם מאד לנפשתיכם כי לא ראיתם כל תמונה ביום דיבר ה' אליכם. מה שנאמר וכל העם רואים את הקולות, הכוונה להשגה שכלית, כפירוש ספורנו התבוננו בענין הקולות שלא יוכלו לסבלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 12:13 לינק ישיר 
לעודד

כתבת : "מאמינים פשוטים ממציאים סיפורים, מדמיינים, מאמינים לדמיון שלהם, נשבעים באמיתותו, והכנסיה מאכילה את הצאן בסיפורים האלו, עדות לקשר החי בין העולם הזה ועולמות עליונים שהיא אחראית לו. " אתה טוען ששלושת הילדים האמינו לדמיון שלהם , ולמה לא תאמר את אותם הדברים ל 60 ריבו שהיו תחת ההר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 12:08 לינק ישיר 

תוקן על ידי itayitay ב- 27/09/2013 12:09:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 12:07 לינק ישיר 
כמה דברים על מנת למקד את השאלה

שלום.שלום. מן הראוי להסביר מדוע ולמה אני שואל שאלה בעלת אופן כזה. מזה 5 שנים אני נמצא במסע אחרי פסוק ספציפי בתורתנו. "י שאל נא לימים ראשנים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלהים אדם על הארץ ולמקצה השמים ועד קצה השמים הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמהו" התזה שלי (היא לא בדיוק שלי אלא של הרב אורי שרקי שליט"א ) היא שסיפור מאיין זה לא ניתן להמצאה. אני מחפש התגלות טרנסצדנטאלית של אל טרנסצדנטאלי בפני אומה שלמה. כל התגלות אימננטית מתוך הטבע (כדמות ישות פיזית כל שהיא) נפסלת. אני יכול לומר שבדקתי למעלה מ 1000 מסורות שונות של עמים ושל שבטים שונים ולא מצאתי משהו דומה בנמצא. אם כך מה כל כך מפריע לי בדוגמא שהבאתי? בסיפור זה יש התגלות שאותה אני מכנה , התגלות נבואית . הילדים מתארים התגלות חזיונית , בה הכח המדמה הוא הפעיל ,. הם חוו וראו ראיית הנפש מה שאחרים לא ראו. מה שמרשים אותי הוא ארוע של שלושה אנשים שונים שמתארים את אותה החוויה בדיוק. אם היה מדובר בסיפור של התגלות ליחיד או בראיית דמות כל שהיא שניתן לצלם והנראת לעיני כל בעיניים רגילות ולא בעיניי השכל (כמו במקרה של "גברתינו מזייתון)" לא הייתי מתרגש. מימוני אתה כתבת כי "ב. במקרה שלפנינו, האם יש לנו עדות ישירה שהילדים באמת חוו איזה מפגש יוצא מכלל הטבע ולא המציאו את הסיפור? " והרי לא יכולה להיות עדות שכזו משום שההתגלות היא פנימית בתוך נפשם של הילדים , בדומה לתהליך אותו עובר הנביא. לכן השאלה נותרת ללא אפשרות לענות עליה עדות "ריקוד השמש" לא כל כך מטרידה אותי זו הינה התגלות של אל אלא אות , מה שכן מטריד הוא הסמכות בין דברי הילדים לביצוע האות. לכן שאלתי עומדת : האם לדעתם סיפור שכזה על ילדים שרואים דבר מה משותף "בעיניים נבואיות" כן ניתן להמצאה? .

תוקן על ידי itayitay ב- 27/09/2013 12:20:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 09:30 לינק ישיר 

איתי

(כתבתי אמש תשובה ועקב התקלות שהיו נעלמה ואיננה. אני משתדל לשחזר).

כמדומה שהשאלה הופיעה בעבר בפורום.

כמה הערות לשיטתי.

א. כאשר יש לנו דיווח על אירוע חריג עלינו לחפש הסברים אפשריים. ולנתח במדוקדק מה שנתון ומה שנוסף על הנתון.

מה בדיוק היו העובדות? ויש להבדיל בין מה שאמרו הילדים לבין מה שאמרו שאמרו.
יש גם להבדיל בין עובדה נפשית לבין פרשנותה. כאשר עוסקים בתיאור מכנים זאת "פנומנולוגיה": לברר מה מתואר בלי להתחייב לשאלה כיצד נוצרה החוויה. אך גם כאשר עוסקים בפנומנולוגיה, יש להבדיל בין החויה עצמה לבין פרשנותה. (כמובן, גם אם בעל החויה לפנינו ומספר לנו מה בדיוק היה - עדיין יש לנו רק את דבריו ולכן לעולם לא נצא מכלל השערה, אבל זה לא אומר שאין מה לברר, לחשוב ולהציע). פרשנות כזו של חויה, כפי שבאר פרופסור סטיבן כץ בעקבות הרמב"ם, נעשית על ידי הנחות מוקדמות תרבותיות.
דוגמא שאולי תסייע להבין את הדברים הקצרים והמופשטים שלי: נניח שהילדים באמת חוו מה שחוו. נפגשו עם מי שנפגשו. איך הם ידעו שזו הבתולה הקדושה? הווה אומר: מפני שהם למדו בתוך התרבות שגדלו בה שיש כזו ישות ויש כאלו שנפגשים איתה ולכן כאשר חוו מה שחוו (אם חוו ולא המציאו את הסיפור) אזי פירשו זאת לפי תרבותם.
כלומר, גם אם נקבל שחויה נפשית התרחשה, עדיין לא נדע בוודאות מי עומד מהצד השני. אין לנו אלא דברי המתאר והשערותינו מתוך הכרתנו את תרבותו.

ב. במקרה שלפנינו, האם יש לנו עדות ישירה שהילדים באמת חוו איזה מפגש יוצא מכלל הטבע ולא המציאו את הסיפור?

ג. תיאור הריקוד של השמש טעון הרחבה. הרי אין אדם יכול להתבונן בשמש ואפילו זמן קצר. אם הוא מסתכל בשמש, זה יכול לגרום לו לתעתועים אופטיים - כך אני משער.

ד. האם ניתן לשכנע המון שהם רואים שמש נעה ורוקדת?

עד כאן לגבי הסיפור על הילדים והישות שפגשו, או שלא.

מה זה אומר לגבי סיפור מעמד הר סיני בעמנו?

יש באמת נקודות דמיון שהן, לגבי מי שנשען, כמוני, על המסורת ההיסטורית של המעמד, מעוררות ספק. אם באמת יש שם מסורת של כמה עשרות אלפי בני אדם שמעידים על מסורתם, וזה עובר מדור לדור, זה מקביל, מבחינה זו, למעמד הר סיני.

יש כמובן לבדוק אם אלו דברי רבים על רבים, או דברי מעטים על רבים.

יש גם לזכור שיש הבדל בין העדות על תוכן ההתגלות במעמד הר סיני לבין מה שהיה באותו מעמד, להבדיל. החויה של שלושת הילדים, אם היתה, היתה חויה סגורה עבורם בלבד. החויה של "ריקוד השמש" היא לבדה זוכה, אם היא זוכה, לאישוש המוני. אם כן, מה חויה כזו אומרת?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 00:28 לינק ישיר 

לעודד אין בעיה עם ילדים מפנטזים רק על נשים מפנטזות ורגישות יצא חרון אפו הקנאי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 00:24 לינק ישיר 

עודד כתב, "ילדים יש להם דמיון פורה, רואים איזה דבר ומפנטזים".
אתה בטח יודע, עודד, שילדים הם בסך הכל אנשים-בקטן. מבוגרים לא מפנטזים פחות, אלא ההיפך - מפנטזים בגדול.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/9/2013 23:44 לינק ישיר 

סיפור של ילדה מאיזה כפר הופך לחזון והתגלות אלהית נבואית, ושבעים אלף איש נקבצים למקום, - מאין באו? והשמש רקדה וקיפצה ורק שם ראו את הריקוד שלה, הרי האירה גם בלונדון ובברלין. כבר אתה מתפתה לעסוק בשאלות גדולות על אמתת הנצרות ועל מעמד הר סיני. ילדים יש להם דמיון פורה, רואים איזה דבר ומפנטזים, ובונים יחד סיפור משותף, אתה מתפלא על המובן מאליו, וההורים מצטרפים, גם השכנים, והסיפורים טופחים כבצק שמרים, והפסלים בכנסיה מזילים דמעות תנין לאישור הסיפור (הכומר דואג למלא את מיכל המים מאחור). סיפורים כאלו לא חסרים. צפונה משם ארע בזמן עתיק נס הכוכב בשדה והוקמה כנסית סנטיאגו דה קומפוסטלה (שדה הכוכב), מקום המשמש אתר עליה לרגל מאות בשנים. לפני שנים ספרו על ילדה הדומעת זכוכית מוצקה בחתיכות גדולות, הראו בטלוויזיה ... מאמינים פשוטים ממציאים סיפורים, מדמיינים, מאמינים לדמיון שלהם, נשבעים באמיתותו, והכנסיה מאכילה את הצאן בסיפורים האלו, עדות לקשר החי בין העולם הזה ועולמות עליונים שהיא אחראית לו.

יש מקום לדון דיון אנתרופולוגי ופסיכולוגי בתופעה, ולא להביא אותה לדיון תאולוגי מגוחך.

עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 26/09/2013 23:44:36

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין התגלות מרים "הקדושה" לבין מעמד הר סיני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext