בית פורומים עצור כאן חושבים

על היהירות והשחצנות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/11/2013 11:42 לינק ישיר 
על היהירות והשחצנות

אך טבעי הוא שאנשים שונים מתענינים בדברים שונים, אחדים אשר אינם סובלים איזה מקצוע ואפילו סולדים ממנו. כל אחד וטעמו. אבל יש אשר ביהירות שמתוך בורות בזים ברהב שחצני לדברים שאינם מכירים כלל.  כך כותב אחד החברים:

'אכן הערת פעמים רבות מספר ששיא התרבות הגיע בייון. וכל פעם באותו נימוק בדיוק. כלום. אני אישית חושב שהשיא הגיע בהר סיני אולי בסורא או פומבדיתא. אבל זכותך לא להסכים. שמעתי שיש דילים טובים עכשיו ליוון. תוכל עוד להספיק לחגוג את הסילבסטר'.

ואחר כותב:

'שמונה פרקים לרמב"ם??? נדמה לי שזה 70%אריסטו ורק היתר משהו מהתורה של משה האם את מצפה שאני התייחס ברצינות לאריסטו??? לא ולא במשך 2000 שנה המדע התקדם ושלח לפח האשפה את רב התאוריות של האדון אריסטו  זה שלומדים אותו היום באקדמיה לא אומר שום דבר לגבי חשיבת דבריו  אני לא אביא ראיות מניוטון על מנת לסתור את איינשטין'

'מכיוון שחשוב לי יותר להבין את הרמב"ן על התורה או את הראב"ע ממילא אין לי עודף זמן לקרוא את אריסטו. לפי דבריך הרי צריך ללמוד את קרל מרקס על מנת להבין את העולם של ימינו לי היספיק להבין את התאוריה המרכסיסטית ההויה קובעת את התודעה ממש לא מעניין אותי לקרוא ולנתח את "הקפיטל" מספיק לי לראות את נפילת הקומוניזים ולשמוע את הקומוניסטים של היום טוענים את שאמרה רוזה לוקסמבורג לפני מאה שנה אותו הדבר לגבי ניטשה והשפעתו על המאה העשרים-גרמניה הנאצית אם תוכל לאמר לי היכן לימוד אריסטו יביא לי תועלת בזה או בבא היכן הוא ירחיב את דעתי בעולם התורה??? ספרים של הרב אברהם קורמן ז"ל מענינים אותי יותר. הספריה של אונברסיטה בר אילן מלאה ספרים יהדות ולא חסר לי מה לעשות ...'

בני תרבות יודעים להעריך את אבני הבנין של ביתם גם אם ישנים הם. ורעיונות ישנים יש שהם שבים ונולדים לחיים חדשים בלבוש רענן ומחייה. הבז לכל דבר אחר שאינו שלו בז גם לעצמו ומביא שנאה. המבקש להשליך את אריסטו אל אשפת ההיסטוריה ישליך שמה גם את המחשב האריסטוטלי שעליו הוא רושם את הגיגיו.
עודד

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2013 19:39 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
כל התורה נלקחה ממקורות אחרים (כמובן ששינו סגנון והוסיפו) אבל הבסיס של התורה לקוח מהעמים מסביב מחוקי חמורבי וכו'ורוב דברי חז"ל החכמים נלקחו מהיוונים כפי שהודה הרמב"ן בעצמו:

''המקור לדעה הזאת, הוא מהרמב''ן בהקדמתו לפירוש התורה, אך חשוב לזכור שהרמב''ן שם סייג את דבריו וכתב שרק שני אנשים בהיסטוריה ידעו להוציא כל דבר מהתורה, משה ושלמה. בפירוש לא כל אחד. הרמב''ן והרמב''ם עצמם שהיו תלמידי חכמים לפי כל קנה מידה, לא למדו את הידע הרפואי שלהם מהתורה. הם למדו אותו מהיוונים. הרמב''ן אומר שהיו דברים בפיזיקה שהוא הבין מתוך התורה בצורה מסוימת, ולאחר שהוא למד את התיאוריה של היוונים הוא נאלץ לקבל את דבריהם, ולפרש את התורה בדרך אחרת.''

חכמי כל הדורות לקחו את כל חכמתם מהחכמים בסביבתם. 

אפרים,
מהציטוט הזה (שנלקח מהשיחה עם הרב פייבלזון) שמביא את הרמב"ן אתה לומד ש"כל" התורה נלקחה ממקורות אחרים? ש"רוב" דברי חז"ל בחכמים נלקחו מהיוונים?
מגוחך למדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2013 23:15 לינק ישיר 

רעיונות עוברים מיד ליד, אין כל פסול בלקיחת רעיון מאחר. השאלה היא מה עושים עם הרעיון שנלקח? אחד יש לו משהו משלו להוסיף עליו ולפתח אותו, כך מתפתחת התרבות האנושית. שני יכול רק להביא דבר בשם אומרו בתקווה שימצא שומע אשר יקח ויוסיף עליו משלו. ויש המעמידים פנים כי מה שלקחו מאחרים הוא מקורי משלהם.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2013 15:33 לינק ישיר 

הראי"ה קוק, מתוך "אורות הקודש":

כל מה שיתעלה האדם יותר, כל מה ששייכותו גדולה לתוכן הפנימי של ההויה והחיים, הרי הוא לוקח מכל מחשבה, בין שהיא שלו, בין שהיא של אחרים, את גרעינה הנצחי, ההגיוני, הטוב, הנובע ממקור החכמה, והולך ומתעלה על ידן, והן מתעלות בו. איזהו חכם הלומד מכל אדם, בלא שיור כלל.

הפילוסופיה אינה משתרעת כי אם על חלק ידוע של העולם הרוחני, בטבעה היא נתוקה ממה שהוא מחוץ לגבולותיה, ובזה עצמו היא מפורדת בפנימיותה פירוד מהותי. סיגול ההכרה, איך כל הדעות הרגשות הנטיות כולם מקטנם ועד גדלם מחוברים זה בזה, ואיך הם פועלים זה על זה, ואיך עולמות נפרדים מאורגנים יחד, זה אין בכחה לצייר. ולזאת תשאר תמיד הגיון אריסטוקרטי, מיוחד ליחידים שבבני אדם.

תוקן על ידי מם80 ב- 01/12/2013 15:33:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2013 08:29 לינק ישיר 

עודד יש"כ על הדברים. אני אישית חובב את הדיסונאנס בין הערך הכמעט עליון של ענווה, שפלות וביטול היש מול השחצנות הטוטאלית של מי שמחזיק ומוביל דרישות אלה. מצד אחד אני לא יודע כלום ומהצד השני אני יודע הכל. כל קידמה אנושית הושגה רק באמצעות הענווה הבסיסית שיכול להיות שאני ואבותי טועים. ללא ענווה זו מובטחת שקיעה וחידלון. ואולי זה יישום של השרדות המינים בעולם הרעיונות.

תוקן על ידי yerubaal ב- 01/12/2013 08:29:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2013 00:23 לינק ישיר 

א.יקיצה מכאיבה מחלום.

אני מבקש להעלות השערה שונה באשר לנסיבות הופעת החרדיות. במאה השבע עשרה שקעו המונים מישראל, גדולי הרבנים בראשם, בחלום של משיחיות שקר. היקיצה מחלום אל מציאות אינה נוחה במיוחד. יש שהתאכזבו מן החלום השקרי ועזבו את הבית. אחרים הגיפו את התריסים ואמרו 'אין עולם בחוץ'. אלא שהפעם קרה משהו גם לעולם שבחוץ. הוא לא המתין ליושבי החדרים הסגורים עד שיואילו לפתוח את החלונות. המציאות השתנתה עד מאד והיתה נתונה בעיצומה של מהפכה עצומה בתולדות האנושות. יושבי החדרים הסגורים לא יכלו עוד להתאים את עולמם באופן הדרגתי וטבעי למתרחש סביבם. כעת נדרשה מהפכה ורבים נשארו הרחק מאחור.

ב.עניין של בגרות 

כולנו היינו פעם תינוקות, כולנו בכינו, התבוננו בפחד אל העולם סביבינו, למדנו ללכת על רגלינו.  כותרת מאמרו של ברוך כהנא 'על מקורותיו של הפחד ממחשבה' היתה צריכה להוליך אותו מיד אל המקור, אל המאמר הגדול והמכריע. כהנא עוסק הרבה ברב קוק ובתלמידיו. מסתבר שאלו האחרונים אינם באמת תלמידי תורתו אלא הזקוקים לסינור שלו, למצא מחסה מאחוריו, כדרכם של פעוטות. לא את רוחו הם מבקשים אלא לשמר לעצמם בקנאות את הסינור.

הנה שתי מובאות של הרב קוק:
החסרון היותר גדול שיש בתכונתה של יראת שמים שאינה מחוברת יפה באורה של תורה, הוא מה שבמקום יראת חטא, היא מתחלפת על יראת המחשבה. וכיון שהאדם מתחיל להיות מתירא לחשוב, הרי הוא הולך וטובל בבוץ הבערות, הנוטלת את אור נשמתו, מכשלת את כחו ומעיבה את רוחו.
(הראי"ה קוק, שמונה קבצים, א, ירושלים תשנ"ט, עמ' צט, פיסקה רסז)

אין לשער עד כמה יראת המחשבה פוגמת היא את הנשמה. יראת המחשבה מחוללת שיתוק רעיוני בכל מרחבי הנפש, והיסוד השפל שבחיים מתפשט על חשבון זה, ותופס את שליטתו על החיים, ומכניעם ומשפילם. וכל זה בא מפני חוסר הידיעה להשתמש במדת הגבורה הרוחנית, שמיסודה באה ג"כ יראה זו. אבל במקום שעל פי הטוהר של הגבורה, היראה הזאת היא מעוררת את המחשבה, מחדשת אותה וממציאה לה ציורים שונים בעלי גוונים נפלאים חדשים לבקרים, הזוהם שבגבורה זו היא משביתה את פעולותיה הטובות והעדינות של המחשבה, ומביאה אותה לידי הירוס, ולידי שיתוק של שממון.
(הראי"ה קוק, פנקסי הראי"ה, א, ירושלים תשס"ח, עמ' תנה, פסקה צג)

דברי הרב קוק לקוחים מן המאמר המכונן, המהדהד בכל רחבי אירופה, 'תשובה לשאלה: נאורות מהי?', ומה שמבטא הרב קוק ברגש רב ובשפה מליצית מאד, עמנואל קאנט מבטא באופן פשוט וחד, ביכולת הבחנה, הגדרה וניתוח חדים, האופייניים לו כל כך. [תכונות אלו הן ביטוי לחלק מעוצמתו האינטלקטואלית האדירה של קאנט]. המשפטים הפותחים את 'תשובה לשאלה: נאורות מהי?' הם משפטי מופת בעלי השפעה עצומה על החשיבה על האדם החברה והמדינה במאתיים השנים שחלפו:

'נאורות היא יציאת האדם מחוסר בגרותו, שהוא עצמו אשם בו. חוסר בגרות הוא אי יכולתו של האדם להשתמש בשכלו בלי הדרכת הזולת. אשמה בחוסר בגרות קיימת אם סיבתו איננה חוסר שכל, אלא חוסר החלטה ואומץ להשתמש בו בלי הדרכת הזולת. Sapere aude! [העז לחשוב!] – אזור אומץ להשתמש בשכלך שלך! היא איפוא סיסמת הנאורות. 
עצלות ופחדנות הן הסיבות לכך שבני אדם כה רבים, זמן רב אחרי שהטבע פטר אותם מהנהגת זרים (naturaliter maiorennes), מעדיפים בכל זאת להשאר כל חייהם לא בוגרים, ולכך שלאחרים כה קל לשים עצמם אפוטרופסים להם. כל כך נוח להיות לא בוגר. ... אם יש לי ספר שיש לו שכל בשבילי, מדריך רוחני שיש לו מצפון בשבילי, רופא הקובע בשבילי את הרכב המזון וכו', למה לי אזי לטרוח בעצמי. אין לי צורך לחשוב, די בכך שאשלם. אחרים כבר יקבלו על עצמם את העסק המרגיז הזה במקומי'.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2013 18:38 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2013 23:31 לינק ישיר 

[עודד,

איני חושבת שמדובר בשחצנות או ביהירות אלא במשהו עמוק יותר, שקשור בהערצת הנבערוּת ובאנטי-אינטלקטואליוּת. לצערי, אני חוששת שמדובר במחלה מידבקת, הפושה בעולמנו, וכמה עצוב לראות שאפילו מי שמתהדרים בניתוק ממהעולם ה"מודרני" (והפוסט עאכ"כ), אינם מנותקים מספיק כדי שלא להידבק בה.

מ,

תודה על דבריך. אני מסכימה לכל מילה.]

(נכתב בחו"ל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2013 14:54 לינק ישיר 

פעם ביקשו מרבי מנשה מאילייא לדרוש דרשה בבית כנסת בעיר בה ביקר. הוא נענה לבקשה, ובמהלך הדרשה הזכיר דעות של אפלטון ואריסטו. אז קם אחד המתפללים והתחיל לצעוק איך הוא מעז להזכיר את אפלטון ואריסטו במקום קדוש כמו בית כנסת. רבי מנשה מאילייא שתק. הרב המקומי הרגיע את ההמולה, וביקש ממנו להמשיך בדרשה. אחרי שיצאו מבית הכנסת, שאל הרב את רבי מנשה מדוע לא הוכיח את האדם שצעק. רבי מנשה מאילייא שתק. כעבור מספר רגעים עברו ליד שלולית, וכלב רץ וקיפץ לתוכה, כך שהתלכלכו בגדיו של הרב. שאל רבי מנשה את הרב: מדוע אינך מוכיח את הכלב? אמר לו הרב: איך אוכיח אותו? הרי הוא חסר דעת. אמר לו רבי מנשה: גם אותו אדם שצעק בבית הכנסת חסר דעה.

דעה קנית מה חסרת, דעה חסרת מה קנית. פירש רבי משה מקוברין: אם אתה חושב שיש בך דעה משמע שאתה חסר מה - בחינת ענוה, אולם אם יודע אתה שאין בך דעה, אזי קנית ענוה.

תוקן על ידי מם80 ב- 29/11/2013 15:16:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2013 12:26 לינק ישיר 

כל התורה נלקחה ממקורות אחרים (כמובן ששינו סגנון והוסיפו) אבל הבסיס של התורה לקוח מהעמים מסביב מחוקי חמורבי וכו'ורוב דברי חז"ל החכמים נלקחו מהיוונים כפי שהודה הרמב"ן בעצמו:

”המקור לדעה הזאת, הוא מהרמב“ן בהקדמתו לפירוש התורה, אך חשוב לזכור שהרמב“ן שם סייג את דבריו וכתב שרק שני אנשים בהיסטוריה ידעו להוציא כל דבר מהתורה, משה ושלמה. בפירוש לא כל אחד. הרמב“ן והרמב“ם עצמם שהיו תלמידי חכמים לפי כל קנה מידה, לא למדו את הידע הרפואי שלהם מהתורה. הם למדו אותו מהיוונים. הרמב“ן אומר שהיו דברים בפיזיקה שהוא הבין מתוך התורה בצורה מסוימת, ולאחר שהוא למד את התיאוריה של היוונים הוא נאלץ לקבל את דבריהם, ולפרש את התורה בדרך אחרת.“

חכמי כל הדורות לקחו את כל חכמתם מהחכמים בסביבתם. התורה עצמה באה מהמילה הוראה כלומר היא רק מורה לאדם איך להתנהג-מחלל שבת-יהרג,הומוסקסואליות היא תועבה,בן סורר ומורה-יהרג וכו' וכו'-חכמה אין שם.
ובעניין זה אמר הרב עובדיה שאנחנו נוצרנו בני מלכים וגויי העולם נוצרו כדי לשרת אותנו.זה כל תפקידם. אנחנו נלמד את הוראות הביצוע בתורה יומם ולילה ובית הדין שלנו יעסוק יומם ולילה את מי צריך להרוג ומי צריך ללקות והגויים הם שיעשו את כל השאר ויביאו את כל הנחוץ לנו.בשביל זה נוצרו הגויים. ללמוד חכמה ולשרת אותנו עם החכמה הזאת.

זה מה שנקרא עץ חיים היא .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על היהירות והשחצנות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext