בית פורומים עצור כאן חושבים

מה חושב מוישי- שמערלע על הגוי הרשע

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/12/2013 14:51 לינק ישיר 
מה חושב מוישי- שמערלע על הגוי הרשע

בספר רב המכר החרדי 'במותה נתנה לי את חיי' המתאר נערה חרדית המגלה כי היא גויה ומסתירה זאת ממשפחתה, מופיעה הסצנה הבאה: [מספרת אמה של הבחורה]'מה קרה לחני?' שאלתי 'אני לא יודע' אמר ''מוישי-שמערלה' ' בסך הכל סיפרתי לה מה שהרב'ה אמר בחיידר' 'ומה הוא אמר?' 'אמרתי לה שהרב'ה אמר שכל הגויים הם רשעים ורק עושים כל היום דברים רעים. ואז היא אמרה לי שבטח יש גם גויים טובים. ואמרתי לה שלא נכון וכל הגויים כולם רעים כי הם לא לומדים תיירה ורק יהודים הם עדינים. אז היא התעצבנה עלי ונתנה לי בעיטה, אז אמרתי לה שהיא אלימה ממש כמו גויה, אז היא התעצבנה עוד יותר והעיפה אותי מהחדר' [לא דייקתי בלשון] הסצנה הזאת מתארת שנאה עזה הקימת בציבור החרדי לגויים, הגויים נתפסים כאלימים, חוטאים, מושחתים ואכזריים. ובעיקר אגואיסטיים. כי הרי גמ''חים קיימים רק בציבור החרדי. בשונה מהמתואר כאן יש גם גויים טובים, המכונים 'חסידי אומות העולם' אולם הם היוצא מן הכלל המעיד על הכלל.  תופעה שמקורה מן הסתם בניצוצות הקדושה שהתפזרו בין העמים ונשמות שייעודן הוא להתגייר. תיאור אופיני בסיפורים על היהודי המתבולל הנושא גויה, הוא כיצד הגויה זורקת אותו ברגע שהוא נפצע או בשעת מבחן אחרת, כי הרי היא אגואיסטית ולא תקריב כלום בשביל היהודי המטונף, אותו היא שונאת בסתר לבה. וזו נקודה נוספת, לפיה מאמינים החרדים כי הגויים שונאים את היהודים מכח גזרה קדומה אלא שלעתים מחפה על כך אהבה זמנית מכח אינטרסים. בנושא זה מצוטט מאמר חז''ל 'הלכה היא בידוע שעשיו שונא ליעקב אלא שנכמרו רחמיו באותה שעה ונשקו בכל לבו'

אם היינו מוצאים שנאה כזאת אצל גוי כלפי יהודי היינו מכנים אותו אנטישמי ולכן בדין ניתן לכנות את החרדים 'אנטיגויים' סיבות התופעה הזאת לדעתי הן שתים: א. החרדים הם המשכן הטבעי של קהילות היהודים במזרח אירופה, שם התקיימה שנאה הדדית בין גויים ויהודים, שנאה שהצטברה על סמך התנסות במפגש עם העם השני, כאשר היהודי נפגש עם גוי שבדרך כלל היה פרימטיבי ובור יחסית אליו ולעתים אף השתדל לטבוח בו. המפגש המשמעותי האחרון עם גויים, שהיה השואה, לא ממש עזר בענין. ב. החרדים מושפעים בתפיסת עולמם בעיקר מהגמרא שאינה מלאה באהבה לגוי באשר הוא אדם [ולמעשה, גם איננו אדם] בשונה מקהילות הפתוחות לעולם המערבי שנאלצו לפרש את הגמ' בפירושים דחוקים ומרוככים, החרדים מעולם לא נתקלו בצורך כזה

תוקן על ידי עצכח ב- 10/01/2014 14:40:46

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 22:49 לינק ישיר 

ירוחםשמ
לא קראתי את מיין קאמפ.
קראתי כתבים קומוניסטים, דווקא לא את הקפיטל.
לא יודע מה זה אומר להזכיר בתת ההכרה, ולא ברור מה אתה מנסה לטעון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 16:38 לינק ישיר 

האם קראת את מיין קאנף- מילחמתי- של אדולף היטלר? ספר התורה הנאצית.

האם  ,  רוב הדברים שציטטת- לא מזכירים לך בתת הכרה  חוקים אחרים דומים?

אני מבין שקראת את ספרו של קארל מרקס- הקפיטל, האם קראת גם את המניפיסט הקומוניסטי, את כתבי טרוצקי בוכרין לנין?  ועוד רבים רבים אחרים הוגי דעות קומוניסטיים כמובן שכמעט כולם, היו יהודים. ספרים שנכתבו תוך כדי המהפכה ואחריהם!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 16:27 לינק ישיר 

מיכי

שקולי מוסר בגלל אינטרס אינם שקולי מוסר.

המוסר התמקד בקצוות המאוד רחוקים (השמדת עם סיטונאית) או בתחילת המלחמה (תמיכה בפינלנד) אבל במפורש  היתה מדיניות של הפצצות מסיביות בפרט ביפן אבל גם בגרמניה על מנת  להוריד את המורל ואת הנכונות להלחם. למיטב ידיעתי דרזדן לא היתה הפצצה כה נוראה ואגב, התעשיות שם היו זניחות יחסית וגם היותה מרכז תחבורה היה בעל חשיבות משנית מאוד.. המבורג היתה אכזרית הרבה יותר והיא היתה מכוונת. גם ברלין הופצצה הלוך ושוב באכזריות.  שלא לדבר  על הפצצות יפן (למיטב זכרוני היו בטוקיו הפצצות שמנין הרוגיהן בהפצצה אחת התקרב לתוצאות הירושימה). מעיון בזכרונות צ'רצ'יל, טרומן ועוד כמה ממנהיגי המערב עולה תמונה של כיסוח אזרחים מכוון.

אני טוען שתיים:  א. במציאות (כמעט) אף אחד לא התייחס ברצינות בפועל לשקולי מוסר. כי כאשר זה עולה לך המבט אינו אקדמי.    ב. באמת בלתי אפשרי לתחום. מדוע מי שהעלה את היטלר לשגיונותיו אמור להיות מוגן יחסית וחיילים מהמערב ישלמו על כך בחייהם? התיחום אינו אפשרי.  השילוב של הקושי התיאורטי הרב עם הקושי הממשי מעקר כל פעולה מוסרית אמיתית בנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 16:10 לינק ישיר 

ירוחםשמ
אני לא מסכים שהתורה שבע"פ הנאצית שונה מן התורה שבכתב. הנאציזם היא תורה גזענית מיסודה, הכוללת גזענות לא רק כלפי חוץ אלא גם כלפי פנים (כלפי מי שהם תופסים כעם הגרמני עצמו). זה הבסיס. כלפי חוץ היא כוללת כעקרון את השעבוד הנאצי את העמים הסלאביים (כלומר את מזרח אירופה), וניקוי של גרמניה מעמים זרים. נכון שאף אחד לא חשב על השמדה של יהודים בהתחלה אבל טיהור הגזע הגרמני מכל מי שאינו טהור היה עקרון בסיסי והוא הוכל, ראשית כל, על הגרמנים הלא יהודים עצמם (הומוסקסואלים, נכים וכו'). כשהגרמנים תכננו תוכניות לשלוט בעולם ולאחד את כל העולם (או לפחות את אירופה) תחת הרייך השלישי הם פנו לניקוי היהודים מאירופה, וכתוצאה מכך להשמדתם. אין כאן באמת תורה ותושב"ע אלא ביצוע של התורה שבכתב. 
אצל הקומוניזם התורה והתושב"ע כמעט סותרות. מאוניברסליזם וחיים טובים לכולם יש מעבר לטיהורים על בסיס כלכלי ואתני תוך השלטת דיקטטורה והחזקת הרעיון של מהפכה לאומית קומוניסטית, עניין הסותר לחלוטין את האוניברסליות של המהפכה על פי התורה שבכתב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 16:05 לינק ישיר 

בן קוהלת
מתי בפעם האחרונה שוחחת עם אביך? כך אתה מבין?

הנושא היה ההבדל בין  התורה הגלויה וזו שנמסרת מפה לפה.- ולא לתוכן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 15:34 לינק ישיר 

ירוחם, מעשה לסתור? לפי הווארט הזה,  פרעה ציוה על רצח כללי, והביצוע בפועל היה מינורי! אתה בעד שהיו משליכים ליאור גם את שאר הילדים?...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 15:27 לינק ישיר 

אותה שאלה אתה יכול לשאול לתורת הנאציזם..
בשתי התורות התורה  שבכתב  שונה מזו שבעל פה.

שים לב בפרשת השבוע, פרעה מצווה כל הבן הילוד היאורה תשליכהו. בלי יוצא מהכלל, אבל התרגום של הציווי בפועל היה- אוקולוס- הילדים היהודים-

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 15:18 לינק ישיר 

ירוחמשם
השאלה היא האם הרעיון של הקומוניזם הוא רעיון רצחני או שהאופן בו הקומוניסטים פעלו בפועל היה רצחני.
לדעתי זו ההבחנה שמטפחת ספרים מנסה ליצור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 15:16 לינק ישיר 

לארוצים ומטפחת,

זה נכון שהקומוניזם הגיב על מה שנתפס בעיניו כמציאות אלימה. אך חטאו היה בדיקטטורה שלו, בשאיפה להשלטה אלימה של דעה יחידה על כל האנושות, ובעיקר בעיוות הקיצוני של הפקעת זכות הפרט לקניין ורכוש משלו ושיוך כל הרכוש לחברה. מאפיינים אלו הם בגדר רוע יסודי ולא תופעת לוואי. 

מוטב היה לו אילו הסתפק בסוציאליזם, דרישה לשויון הזדמנויות, עבודה ופרנסה לכל דורש. ולפי האימרה שהטיפשות היא אם כל החטאים, החטא הגדול ביותר שלו הוא שלא הבין שהאוטופיה שלו אינה מציאותית ושהיא בהכרח תסתאב ותיכשל.

אילו היה ריאלי וצנוע יותר, אפשר שלא היה מצליח להתפשט ולהשתלט בבזק, אך אפשר שלבסוף היה מצליח להתגשם ולשרוד יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 14:10 לינק ישיר 

הייתה לו הזדמנות רבה יותר, הוא שלט לאורך תקופה ארוכה ועל אנשים רבים יותר.
בעיקרון, ביסודו של הקומוניזם מונחת תיאוריה אוניברסלית והומנית (למרות שכנראה סתירתה בתוכה) בניגוד לנאציזם.
אפשר לומר שהרוע בקומוניזם הוא תופעת לוואי (גם אם כנראה סימפטום הכרחי), בניגוד לנאציזם שבו הוא טבוע ורצוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 13:50 לינק ישיר 

הקומוניזם רצח ואמלל יותר אנשים מהנאציזם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 13:45 לינק ישיר 

אידך
הרעיון של מוסר אוניברסלי משתנה מתיאוריה מוסרית אחת לאחרת ויש כמה דרכים להבין אותו. במילים אריסטוטליות - מוסר אוניברסלי נאמר באופנים רבים:
1. אפשרות אחת: כלל מוסרי הוא כזה שאמור להיות מוכל על כולם באופן שווה (כלומר אם אנחנו חושבים שלא תרצח הוא חוק מוסרי אז הוא תקף לכולם). לצורך העניין עניי עירך קודמים בהחלט יכול להיות חוק מוסרי בתפיסה הזו, אם אנחנו חושבים שכולם צריכים להנהוג כך.
2. אפשרות שניה: השיקול המוסרי צריך להיות שיקול שלוקח את כולם בחשבון. אם אנחנו תועלתניים אז התועלת מחושבת לפי התועלת הכללית. אם אנחנו מחזיקים בתיאוריית מידות אז השאלה מהי מידה טובה לוקחת בחשבון את העובדות הרלבנטיות המתייחסות לכל בני האדם. אם אנחנו מחזיקים בתפיסה של חובה אז נגדיר את החובות רק אם כל האנושות מתחייבת להן.

גם אני אשמח שתשטח את משנתך המוסרית

בן
הקומוניזם הוא רעיון אלים אבל הוא נוצר כתגובה למציאות שהוא תופס כאלימה, והוא באופן עקרוני פונה לאלימות מתוך מחשבה ששום דרך אחרת לא תועיל. אח"כ זה הסתאב והמטרה הצדיקה את האמצעים יותר מדי אבל זה סיפור אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 10:22 לינק ישיר 

תלמיד, לא ענית להערות שכתבתי.
האם אתה כופר בכך שכל (!) המדינות בכל המלחמות עשו גם שיקולים מוסריים? מי יותר ומי פחות? חלקן עשו זאת בגלל שיקולי אינטרס (להיראות טוב, שלא יעשו להן אותו דבר), אבל זה לא חשוב. בשורה התחתונה זה ודאי נכון עובדתית. אף מדינה לא הפציצה מסיבית אזרחים של האויב והכחידה אותם. גם אלו שהפציצו את דרזדן, זה בגלל שהיו שם תעשיות, וזה היה חד פעמי. אפילו סטלין לא עשה זאת.
"משהו באמת חשוב עומד על הכף" זו בדיוק השאלה שאותה הצבתי: עד כמה הדבר הוא באמת חשוב? מה המחיר המוסרי שעומד מולו? בכל מלחמה אני הולך להרוג, ולא נכון שבגלל זה אני מתעלם מכל שיקול אחר. השאלה כמה להרוג, ועבור מה? אתה שוב  ושוב מתעלם מההגדרות העדינות יותר, ובכך שוב שופך את התינוק עם המים. הרי אף אחד לא כתב כאן שהמוסר אמור להכריע כל שיקול אחר. מה שטענתי/נו הוא שיש לשלב גם שיקולי מוסר עם שיקולים טקטיים ותכליתיים. אתה שוב מציג כאן קריקטורה של טיעון ותוקף אותה.
אני מציע שתתייחס לטענות שהעליתי ואז נראה אם יש ויכוח והיכן הוא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 08:03 לינק ישיר 

אסביר לאט

1.      היות והמוסר אינו בר תיחום מוגדר הגבולות מיטשטשים וה"נגיעות" מהוות את השיקול העיקרי לעת לחץ גדול. לפחות במדינה שאינה נתונה ללחצים פוליטיים חיצוניים.  זו עובדה הסטורית.  עובדה היא גם שהטענות והמענות על היבטים מוסריים במלחמה"ע ה 2 הופיעו בעירם לאחריה.גם זו עובדה. לדעתי  לא בגלל שהמוסר התפתח מאז  אלא שהוא לא עמד בנסיון מאז. לא היה לו מחיר ("קיביצרים").

2.      להערכתי, שקולים מוסריים במדיניות קיימים לא כאשר משהו חשוב באמת עומד על הכף.  לא עשיתי סקר מדעי אבל זו ההתרשמות מאז שנושאים חשובים באמת עמדו על הפרק והדוגמה הטובה ביותר היא מלחמה"ע ה 2. שמלבד מקרים שוליים יחסית כך היה בה.

3.      בקליפת אגוז, וזו אינה קריקטורה, אתה מוכן  להקריב חיי אנשיך מול תימחור מסויים של חיי אוייב.  במבחן הנסיון מדינות ריבוניות (לחלוטין. לא כמו ישראל) אינן נוהגות כך.

4.      נכון לעשות שיקולים מוסריים. אבל במלחמה, שבה אתה הולך ל ה ר ו ג  שזה החטא המוסרי הגדול ביותר מוזר לשקלל דברים אחרים. דוגמה -  שמירת חוקי המלחמה בדבר אמון הדדי  בשביתת נשק זמנית והכרזת מלחמה. אם אני הולך להרוג אותך מדוע שלא גם אשקר לך.  אני יודע שזה שונה משקלול חיים חיים כנגד חיים אבל לנושא זה התייחסתי בסעיף 3. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2013 00:37 לינק ישיר 

תלמיד, אתה טועה בכל כך הרבה דברים שקשה אפילו לפרט. ויהיו בעיניך כאילו הייתי פורטם.
1. אחד מתפקידיה של הקיביצריות של הכרס המלאה הוא שכשאנחנו עצמנו נגיע למצב לחוץ יהיו לנו כבר הכלים לחשוב בצורה יותר קרה ונכונה. אם לא נעשה זאת כשכרסנו מלאה - זה ודאי לא ייעשה כשאנחנו בלחץ המלחמה. גם ההלכה בנויה כך, שחושבים על הכללים בבית המדרש ולא בשטח כשאנחנו בלחץ המעשי. נכון שלמעשה לא תמיד ממלאים את הכללים התיאורטיים, ועדיין חשוב שיהיו כללים כאלה שנקבעו כשהיה זמן ופניות מנטלית לחשוב עליהם. דין רודף נקבע בבימה"ד ולא בשטח.
2. לעצם העניין, אתה פשוט טועה עובדתית. בהחלט יש שיקולים של מוסר גם בעת מלחמה, וזה נכון כמעט בכל צבא ולא רק אצלנו. את זה אני אומר מפני שטענת טענה עובדתית. השאלה הערכית האם צריכים להיות שיקולים כאלה בעת מלחמה, היא שאלה אחרת. לדעתי - בהחלט כן.
3. כמובן שפשוט מאד להציג זאת בתור תיקו מוסרי (של גנרל בינוני) מול ניצחון לא מוסרי (של גנרל מבריק), אבל זה לא המצב בפועל. זו קריקטורה של המצב. השאלה היא מהן מטרות המלחמה שאנחנו מציבים לעצמנו? מה נקרא ניצחון? לשם מה הוא דרוש? מה משמעותו של תיקו (אנחנו יכולים לעמוד בו או לא)? ומנגד, מה המחיר של אי המוסריות (בכמה לא מעורבים אנחנו פוגעים)? המצבים האמיתיים הם הרבה יתר מורכבים מאשר גנרל בינוני שמביא תיקו מוסרי וגנרל מבריק שמביא ניצחון לא מוסרי.
4. הגנרל המבריק באמת, חלק מהברק שלו הוא להצליח להביא ניצחון בלי מחירים מוסריים כבדים מדיי. אם זה חלק מהמשימה שמונחת בפניו, אז הברק שלו יעזור לו לחשוב איך לפתור אותה. לעומת זאת, אם המשימה היא לנצח וזהו, אז הברק מושקע בזה על חשבון המוסר.
הברק של הגנרל תפקידו לממש את מטרות המלחמה בצורה הטובה ביותר. השאלה החשובה היא מה מטרות המלחמה: ניצחון בכל מחיר? ניצחון + מוסר? כשמוצבות המטרות, הברק של הגנרל יסייע לפתור אותן באופן אופטימלי.
5. ובכלל, הגנרל לא אמור להיות זה שיחליט החלטות על מטרות המלחמה אלא רק על הדרכים להשגתן. המטרות הן אלו שאנחנו (=החברה, השלטון) מציבים בפניו.
6. לפי ההיגיון שלך, לא נכון לעשות שיקולים מוסריים בכלל בחיים. הרי יש לנו מטרות בחיים, ותמיד המוסר מפריע להשיג אותן. למה המלחמה היא חריגה בעניין זה? התשובה היא כמובן שהמוסר גם הוא חלק מהמטרה שלנו, בחיים ובמלחמה, וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה חושב מוישי- שמערלע על הגוי הרשע
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext