| נשלח ב-21/2/2014 13:22 |
|
| |
ובחנוני נא בזאת
ערב שביעית אנו נמצאים ויש סוגיה שעלתה במוחי.
התורה מסכימה כי ניתן לקבל את מבחן התוצאה כקובע ביחס לאמיתות התורה.
אני משער שכעת אכתוב משהו שלא יהא פופולרי.
אם ניקח מבחן זה לשאר הדברים בחיים נוכל להוכיח את אמיתות קיום התורה. לדוגמה, הערכים החילונים ששולטים ברחוב הם: אהבה, קרירה-קפיטליזם, אושר, התנדבות, ציונות, עזרה לזולת, השכלה, חשיבה (ויסלחו לי שאר הנשואים שלא העלתי).
לטענתי כיהודים דתיים אנו מנצחים בכל הפרמטרים הנ"ל כך שזאת הוכחה ששמירת תומ"צ מקדמת אותנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 10:46 |
|
| |
ניטצ'ה היה גאון- הוא אמר הרבה דברים והתקיף ושבח הרבה נושאים, כאיש רוח המחפש את האמת. כל אידיאה יכלה למצא בין כתביו סימוכין, הוא העריץ את האדם המושלם (העליון), ובז לאלו שלא הגיעו לדרגת אדם כפי שהוא הבין אותו. בערוב ימיו חלה במחלת מין קשה-עגבת. שפגע במערכת העצבים שלו. כפי שכתבתי כבר ר' לילבלה וויספיש היה מעריץ גדול שלו, את ספריו תרגם דר' שראל אלדד- שייב, אין להניח כי איש לאומני כמוהו היה כותב את הדוקטורט שלו על ניצ'ה, אם היה משוכנע כי ניצה היה אנטישמי. אני ממליץ בחום לקרא את ספרו- כה אמר זאראתוסתרא- בתרגומו של ישראל אלדד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 07:45 |
|
| |
אולי קצת סדר?
פותח האשכול העלה טיעון לטובת הדת היהודית: ההצלחה של שומרי תורה ומצוות בזמננו כפי שהיא מדווחת בעיתון.
עד כמה שאני מבין, ניתן להעלות מספר שאלות על הדברים:
א. מהי "הדת היהודית"? אנו משתמשים במונח באופן אינטואיטיבי. אבל ניתן להבדיל בין השולחן ערוך שלפיו אמורים לחיות, לבין מערכת חינוכית, לבין מערכת סוציולוגית של קהילות. אלו שלושה דברים, אם כי הם בדרך כלל באים יחד.
ב. מהי "הצלחה"? בטחון מאיומים, הצלחה כלכלית, משפחתית, חינוכית, אושר אישי?
דומה שהעלאת השאלה ב' הביאה לכך שבמקום לדון על הצלחה כלכלית התחילו לעסוק בהצלחה חינוכית. אני סבור שזו אבחנה נכונה. התורה אמורה לחנך את האדם כך שיהיה חכם יותר, טוב יותר.
אמנם יש לשאול מה הם הקריטריונים להתנהגות ראויה לשבח, ואם העם היהודי בדורות שונים אכן הצליח להגיע לרמה הזו.
איך ניתן לברר את השאלה הזו?
דומה שאם נבחר להתמקד בקהילות מסויימות ובתקופות מסויימות אפשר יהיה לקבל התרשמות מן החיים של היהודים, ואז תעלה השאלה אם להשוות בין היהודים לבין החיים בסביבתם, או בין מה שהיה לבין מה שאנו היינו מקוים שיהיה.
אני מציג רשימה קטנה של הישגים אפשריים מול חולשות.
א. עם ישראל היה הראשון עד כמה שידוע לי שקבע מערכת חינוכית לכל הילדים (ממין זכר). החינוך הזה היה פתוח לכל, ללא שאלה של ייחוס או מעמד כלכלי. זוהי תקנת יהושע בן גמלא. איני יודע באיזו מידה שמרו או רצו לשמור עליה, אבל זו התיאוריה.
ב. ההלכה קובעת צורות התנהגות מחייבות וראויות בין בעל לאשתו ובין הורים לילדיהם. יש איסור בדרך כלל על אלימות, ויש התחשבות בצרכים של החלש (האשה בתקופות קדומות).
עם זאת, אם מעיינים בשו"תים, שהם מקור היסטורי מעניין, איזו תמונה מתקבלת? מצד שני, מה שמגיע אל השו"ת הוא המקרה החריג.
אם אנו מוצאים לדוגמא שיש היתר "להשתולל" או אפילו "להזיק" בפורים בלי לשלם, מה זה אומר לגבי שאר השנה?
*** חוות דעתו של ניטשה על היהודים היא נושא מעניין, וכמדומה שיש ספר בנושא. אבל לא הוברר כאן מפני מה דברי נישטה על היהודים או על היהדות הם ראיה לנושא האשכול: רמת האושר האישי, ההצלחה הכלכלית והחינוך היהודיים.
איזו יהדות הכיר ניטשה? מה היו הכישורים שלו להערכת היהדות? כמדומה שהכל יודו שהוא היה אדם גאוני עם תובנות מבריקות, ובה במידה היה אדם חולה מבחינות אחרות. לפיכך, גם אם זכינו, העם היהודי, לשבחים מפיו, איני יודע אם זה מוסיף לנו (אם כי נעים לקבל מחמאות). בה במידה, אם מתח עלינו ביקורת, כמדומה שצריך לבדוק אם הביקורת נכונה, אם יש כזו, ולא להתפעל מכך שניטשה המפורסם אמר אותה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 14:48 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | זוטא זוטא המשעשע מה יש פה להבין?האם דבריך היו עמוקים מני ים ?הרי עוד לא הבאת אפילו ציטוט אחד מדברי ניטשה .כרגיל,פורח באוויר כמו כל דבריך.
הרי אי אפשר לשבח משפחתיות אם קיימת אי מוסריות .ניטשה חש בוז לתאוות הכסף הלא מוסרית של היהודים וכאשר קיימת אי מוסריות אז המשפחתיות באמת לא מעניינת. גם היום חצי מהעם שונא את החרדים ולא חש הערכה למשפחתיות הכביכול נפלאה שלהם(עם הלכלוך המצטבר והולך שמטואטא מתחת לשטיח).תקרא עיתונים.הם עשויים מנייר. |
|
זה מה שמשעשע, שלמרות שלא כתבתי שום דבר עמוק, לא הבנת. וחשבת שאני טוען שניטשה אהב יהודים. ועל זה שאלתי גם אני: מה יש כאן להבין?
אם את רוצה את לשונו הזהב של ניטשה, טרחותי עבורך והעתקתי: "בדרך בה היהודים מכבדים את אבותיהם ואת ילדיהם, בבינה הטמונה בחיי ונימוסי הנישואין שלהם מצטיינים הם על כל בני אירופה". (ניטשה, דמדומי שחר, סעיף 205).
בטוח שלא תביני הגם שאין מה להבין. בהצלחה עם הא' ב'. סליחה שלא ניקדתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 14:02 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | | גם היום חצי מהעם שונא את החרדים ולא חש הערכה למשפחתיות הכביכול נפלאה שלהם(עם הלכלוך המצטבר והולך שמטואטא מתחת לשטיח).תקרא עיתונים.הם עשויים מנייר. |
|
למה רק חצי עם ? זה עם שלם, הערב רב, ששונא את העם המארח שלו מאז ומעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 13:56 |
|
| |
זוטא זוטא המשעשע מה יש פה להבין?האם דבריך היו עמוקים מני ים ?הרי עוד לא הבאת אפילו ציטוט אחד מדברי ניטשה .כרגיל,פורח באוויר כמו כל דבריך.
הרי אי אפשר לשבח משפחתיות אם קיימת אי מוסריות .ניטשה חש בוז לתאוות הכסף הלא מוסרית של היהודים וכאשר קיימת אי מוסריות אז המשפחתיות באמת לא מעניינת. גם היום חצי מהעם שונא את החרדים ולא חש הערכה למשפחתיות הכביכול נפלאה שלהם(עם הלכלוך המצטבר והולך שמטואטא מתחת לשטיח).תקרא עיתונים.הם עשויים מנייר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 13:16 |
|
| |
וכמובן למי שקריטי לדעת כמה אחוזי אנטישמיות מומלץ ספרו של של ירמיהו יובל על הגל ניטשה והיהודים
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 13:12 |
|
| |
ולייתכן אכן יש דיונים על רמת האנטישמיות או על ההגדרה המדוייקת של המושג כלפיו, כמובן שאין הגדרה מדוייקת לאנטישמיות ולכן הנושא עמום. מה שברור שהוא כתב רבות בגנות היהודים וראה במהותם פגם שורשי, ייתכן שאחותו שנאה את היהודים יותר ממנו. ושלמרות שהיה מקור ההשראה של הנאצים, לא ירד לרמתם של תלמידיו. זה לא משנה לענינינו. בסה"כ כתבתי משפט פשוט שניטשה למרות ששנא את היהודים ודיבר בגנותם העלה על נס באופן חריד את הצלחתם ביחסים שבתוך התא המשפחתי. צענע לא הבינה את המשפט, ומכאן הדרדרנו לדיון מיותר בסלט צענאי
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 13:09 |
|
| |
זה באמת לא משנה, כשדיברתי איתך על הבנת הנקרא של מה שכתבתי, ציינת שציטטת באופן מדוייק מספריו. על כך השבתי לך שהעתקת מויקי בלי להבין. אין בעיה עם ויקי, הבעיה היא עם שוטים שכל שמה שהם יודעים זה להעתיק ממנה. איך הוא יכול לשבח משפחה יהודית? שאלה נפלאה, ניטשה היה אנטישמי, ובכל אופן מתבטא בספריו על המיוחד והמוסרי שבמשפחה היהודית (בניגוד למשפחות פשע שהם מלוכדות אבל לא מוסריות). ייתכן שהציטוט הזה לא מופיע בויקי ולכן אין לחסרי השכלה יכולת לדעת עליו. כרגיל צענע מחפה על חוסר בהבנת הנקרא באמצעות התקפה על היהודים שמאמינים למה שכתוב על קלף ולא למה שכתוב בויקיפדיה..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 11:14 |
|
| |
זוטא זוטא,מה זה משנה אם הציטוט הוא מויקי או ישירות מהספר? איך הוא יכול לשבח משפחה יהודית כאשר הוא מבזה את הערכים של העם היהודי?הרי זה תרתי דסתרי. גם במאפיה האיטלקית הידועה לשימצה יש משפחתיות מלוכדת אבל מי מעריץ את המשפחתיות שלהם?להפך. הם נקראים משפחות הפשע והנאמנות שלהם זה לזה לא מרשימה אף אחד.(ואגב עדיין לא הבאת ציטוט והוכחה לדברי ניטשה על המשפחה היהודית.) יתכן,על יחסו של ניטשה ליהודים ועל יחס אחותו תוכל לקרוא בהרחבה בויקיפדיה-האינציקלופדיה השנואה ביותר על החרדים כי היא לא כתובה על ניר.(אבל הם מאמינים בנייר קלף מלפני אלפי שנים רק בגלל שאבותיהם סיפרו להם....)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 09:06 |
|
| |
ארתח, הקביעה כי ניטשה היה אנטישמי, לא ברורה דיה ואינה מוסכמת על הכל. קיימות התבטאויות שונות, חלקן צוטט כאן. יש מכתב חד מאד שלו לאחותו שהיתה אנטישמית מוצהרת, בו הוא תוקף אותה בחריפות גדולה ואם אין זכרוני מטעני, אף מודיע לה כי דעותיה מאלצות אותו לנתק את יחסיו עמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 07:29 |
|
| |
צ"ל סלט צענאי מצוי
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2014 07:29 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | | מה לעשות שהציטוטים שלי מדויקים מתוך ספר של ניטשה והדברים שלך,כרגיל, פורחים באוויר. |
|
חזרנו לימי 'הבנת הנקרא' של צענע, הציטוטים שלך "מדוייקים מתוך ספר של ניטשה", דהיינו העתק הדבק מויקיפדיה. האם מישהו דן בדיוק המקשים CTRL וC במקלדת שלך? אני כתבתי בציניות שניטשה למרות ש"אהב" את היהודים בערך כמו אפריםבן, ידע להעריך את התא המשפחתי. ומה הבנת מזה? שאני התכונתי לטעון שניטשה היה אוהב ישראל, ועל זה טרחת להעתיק קטע מויקי ממנו אפשר להבין כי ניטשה אהב ישראל כמו מנדלסון והיינה מה הקשר? סלא צענאי מצוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2014 19:42 |
|
| |
אינני יודע אם יש דרך למדוד את רמת האושר האישי.
אם אנחנו מדברים על הצלחה חמרית, קבוצת האוכלוסיה המצליחה ביותר בעולם היא נוצרים פרוטסטנטים.
בהנחה שאני צודק, האם מישהו הולך להתנצר בגלל זה?
אם לא, אי אפשר לקרוא למדד הזה ראיה לאמיתות כל דת שהיא
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2014 18:44 |
|
| |
שרפ
אתה באמת חושב שתקופתינו היא סוף פסוק
?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2014 18:24 |
|
| |
מה לעשות שהציטוטים שלי מדויקים מתוך ספר של ניטשה והדברים שלך,כרגיל, פורחים באוויר.
|
|
|
|
|