בית פורומים עצור כאן חושבים

למה היהדות נכונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/2/2014 14:32 לינק ישיר 
למה היהדות נכונה

ההוכחה העיקרת שעליה נשענת היהדות היא, כמובן, מעמד הר סיני.
הנוסח המסורתי של הטיעון הזה [מכונה טיעון העד] הוא: 600,000 איש לא משקרים. אבא לא משקר לבנו. אי אפשר להמציא סיפור על מעמד לאומי ומי שהיה מנסה זאת היה מוקע כשקרן.

טיעון זה נפרך ע''י אתאיסטים בטענה שאכן ניתן להמציא סיפורים,  בקצרה אתאר זאת: מספרת הסיפורים הזקנה עתניאל יושבת ליד המדורה וטווה סיפור מרתק על נדודי ישראל במדבר בהנהגת משה, מכיון שצאצאיה עומדים להירדם היא מחליטה להוסיף מוטיב חדש לסיפור וכך מפציע לו תיאור אודות העם הרואה התגלות א-לוהית בוערת באש על הר סיני.
כאשר נכדיה מתעוררים למחרת הם מכירים אגדה חדשה ומספרים אותה לצאצאיהם. ההדרגתיות [הקריטית לפירכה הזאת] מונעת מהסיפור להפוך לגורם מאיים שיגרור את כל מי שלא שמע עליו מהוריו להילחם נגדו. עם הזמן נוספים קישוטים לסיפור, מספר הצופים עולה ל600,000, הא-ל מעביר מסר כלשהו באותה התגלות, וכו'.

עד המאה ה7, כשהתורה נכתבת, כבר קיים הסיפור בצורה בה אנו מכירים אותו.

ניסיון נוסף לפרוך את הטיעון היה ניסיון לטעון שהוא היה טבעי. לפי טענה זו ראו בני ישראל התפרצות וולקנית. טענה זו הינה חלשה למדי. א] אין הרי געש בכל רחבי חצי האי סיני [לפיכך הרחיקו בעלי הטיעון את המעמד לשטחי ערב הסעודית] ב] התיאור אינו חופף לחלוטין התפרצות הר געש. לפיכך לא אתייחס לפירכה זו.

אני מעונין לטעון שלמרות הפירכה הראשונה עלינו להתייחס למעמד הר סיני כסיבה להאמין בה'.

א] המסורת על מעמד הר סיני מופיעה בתנ''ך עשרות פעמים. בתורה עצמה מתואר המעמד עצמו בפרוטרוט פעמים. פרט לכך יש תיאור קצר בפרוזה בדברים ד לד ובנוסח שירי בראשית וזאת הברכה [ה' מסיני בא - וזרח משעיר למו. הופיע מהר פארן - ואתה מרבבות קודש. מימינו אש-דת למו. אף חובב עמים -כל קדושיו בידך. והם תוכו לרגליך - ישא מדברותיך. תורה צוה לנו משה - מורשה קהילת יעקב.] מעבר לזאת קיימים המוני אזכורים אגביים לכך.

בנ''ך מוזכר המעמד פעמים רבות בדרך אגב. אליהו יוצא למסע מיוחד [40 יום ו40 לילה בלי לאכול] כדי לזכות להתגלות בהר חורב. נחמיה מזכיר את המעמד. והוא מוזכר גם בשירת דבורה.

המשך יבוא...

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 21:48 לינק ישיר 

אולי אפשר להגיד שברמת הנגלה (הפשט) יש חלוקה גסה בין חומר ורוח כאשר המילים נפש או נשמה משמשות מילים נרדפות לרוח.

ואילו ברמת הנסתר (קבלה) יש חלוקה עדינה יותר לחומר וחמש רמת עדינות של רוח (נפש, רוח, נשמה, חיה ,יחידה).

השימוש במושגים לא נעשה בצורה עקבית בין הנגלה לנסתר. למשל, ברמת הנגלה, מישהו יכול להגיד נפש ולמעשה להתכוון לנשמה, או להיפך, כנ"ל לגבי רוח. ברמת הנסתר יש יותר הקפדה על השימוש במושגים השונים, לכן כדי להביא ראיה לקיום נשמה לגוים, צריך להביא דווקא מקור קבלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 20:32 לינק ישיר 

ומה הפרוש של נשמת כל חי?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 17:20 לינק ישיר 

כל הנשמה תהלל י-ה (תהלים קנ). פירש המלבי"ם: תתפשט תהלת ה' ממרום קדשו עד כללות כל הברואים, עד שכל הנשמה תהלל י-ה, וכן על כל נשימה ונשימה שישאפו רוח חיים וחסד, יהללו את ה' על חסדיו וטובותיו ומעשיו ונפלאותיו כי לא כלו רחמיו וחסדיו לא תמו. ועיין הראי"ה קוק, אורות הקודש, חלק ב, נשמת העולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 16:54 לינק ישיר 

שלחתי את התוספות לרב מיכאל (מיכי) אברהם (mdabraham) ולהלן תגובתו:

לעצם העניין, הפתעת אותי. לא זכור לי שחשבתי כך גם בתקופה הקדומה של 2014. ואכן בדיקה שערכתי בלינק ששלחת העלתה שלא זה מה שכתבתי שם (ראה בעמ' 9 בשרשור). מה שכתבתי הוא שיש טענה כזאת ושהיא אינה גזענית. ובפירוש כתבתי שם שקשה לי לקבל את ההבחנה הזאת ושהיא עמומה ולא ברור שאומרת משהו, אבל לא בגלל שהיא גזענית (כי היא לא), אלא בגלל שהמושגים לא מוגדרים היטב.
ומכאן תבין שגם תוס' בע"ז שהבאת אינו ראיה לשום דבר. תוס' מדבר על נשמה של גוי, אבל בהחלט יכול להתכוין לנפש של גוי. תוס' לא היו מקובלים ולא השתמשו במינוח הקבלי שמבחין בין נשמה לנפש. מבחינת בעלי הנגלה לכל אדם יש נשמה, ורק המקובלים נכנסים לרזולוציה גבוהה יותר. כשתוס' מדבר על נשמה הוא בא לאפוקי מגוף או מביולוגיה גרידא כמו זו של בע"ח.

האמירות שלי שרואות את הגוי כאדם לכל דבר לא מבוססות על מינוח קבלי (שהוא עמום ומפוקפק בעיניי, כפי שגם כתבתי שם), אלא פשוט על מה שאני רואה. הוא אדם כמוני כמוך, ואין שום סיבה לתת למינוחים מעורפלים (גם אם הם נכונים במובן כלשהו) לשנות משהו מזה. אין להכחיש המוחש. מדובר באדם לכל דבר ועניין, גם אם חסר לו ממד רוחני כלשהו (מה שאני נוטה לחשוב שלא. קשה לי לקבל שבעת הגיור נוסף משהו למטפיזיקה שלו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 15:06 לינק ישיר 

אני חושב שהמציאות בתחום הנשמות לא נגישה לנו כל כך. מה שאני ניסיתי להגיד שיש דעות (אמנם מעטות) ביהדות שמלמדות על תפיסה יותר שיוויונית כלפי הגוים (תוספות). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 14:26 לינק ישיר 

"אכן באמת יש נשמות לגוים פשוט ברמה יותר נמוכה והתוספות לעיל לראיה"
התוספות הם ראיה למציאות?!
כבר הביאו כאן מקורות שאין נשמה, אז במה תוספות טוב יותר?

ובהערת אגב - כתבו כאן שהמקובלים נוטים לגזענות. זה נכון בדרך כלל (במובן של גזענות שהתכוונו אליו כאן באשכול, ושאלת הגזענות עם הקונוטציה השלילית שלה ראויה לדיון), אבל ברמב"ן אין שום זכר להבדל בין יהודים לגויים בנשמה שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 13:21 לינק ישיר 

ממה שזכור לי שקראתי בעברי, לחיות אין נשמה אלא רק נפש (נפש בהמית). בכל מקרה, האמירה שלי הייתה מכוונת כנגד האוחזים בדעה שרק ליהודים יש נשמה, כנגדם הבאתי "מאן דאמר" מקובל שטוען אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 12:14 לינק ישיר 

התוספות זה תוספות והתורה זו תורה והקבלה זו קבלה והנשמה היא נשמה של כל מה ומי שנושם.
כל ההתחכמויות הללו  רק מעררות את האמונה. כי האמונה היהודית היום נכונה.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 18/04/2016 12:18:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 11:43 לינק ישיר 

אם כך היה, תוספות היו צריכים לשאול לא רק על עובדי כוכבים שיהו מולידים אלא גם על חיות. כלומר נראה שלפי התוספות דווקא ליהודים ועכו"ם יש נשמה אבל לא לחיות.

את הרעיון הזה דרך אגב הבאתי מהסכמה של הרב עובדיה לספר קבלי שסבא רבא שלי כתב. במהלך הספר סבא רבא שלי מזכיר את עניין הנשמות גם של הגוים, והרב עובדיה כתב על זה שאכן באמת יש נשמות לגוים פשוט ברמה יותר נמוכה והתוספות לעיל לראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 11:29 לינק ישיר 

נשמה בא מהמילה נושם . כל חיה בהמה ועוף גוי ויהודי יש להם נשמה.. כך בתורה. גם לעמלק וגם ל7 העמים.
ואנחו אומרים בתפילה נשמת כל חי תברך את שמך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2016 11:23 לינק ישיר 

בקשר למה שנאמר על נשמה של גוים:

נתקלתי באמירה של התוספות שמשתמע ממנה שגם לגוים יש נשמות:

תוספות מסכת עבודה זרה דף ה עמוד א 
אין בן דוד בא עד שיכלו נשמות שבגוף - וא"ת מ"מ יכלו ע"י עובדי כוכבים שיהו מולידים ואומר הר"ר אלחנן דנשמות של ישראל ושל עובדי כוכבים אינן בגוף א' והא דאמר (שבת ל:) עתידה אשה שתלד בכל יום לימות המשיח שמא י"ל גוף חדש ונשמות חדשות יהיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2014 19:37 לינק ישיר 

שכחת שהם עלו בסולם רק לאחר שראו את האור ועברו גיור?
הנושא הוא היחס לגויים שלא ראו את האור הגדול ולא התגיירו והם הרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2014 20:26 לינק ישיר 

ומה עם כל הגויים שהחליטו להצתרף למסע ולחוויה היהודית משך הדורות. ומה עם העובדה שכמה מהם הגיעו לדרגות הכי גבהות בסולם החשיבות שביהדות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 18:37 לינק ישיר 

אין ספק שבקבלה שולטת תפיסה גזענית מובהקת, הרי ר' חיים ויטל שהוא סמכות עליונה בקבלה, ותורתו ותורת רבו האריז"ל התקבלה כתורה בסיני אצל רוב רובם של חכמי ישראל בדורות האחרונים, כתב הרבה יותר מהמובא למעלה, לדעתו נפשות הגויים הם משאר קליפות טמאות שאין בהם שום טוב כלל, הובא בתניא.

בתורה ובתלמוד הדברר פחות ברור, משום ששם הכל תלוי בבחירה, וגוי יכול לבחור ביהדות או להיות גר תושב ושומר ז' מצוות בני נוח בלי שנשתו תשתנה, אלא כלשון הגמ' ראה שלא קיבלו עליהם ז' מצוות עמד והתיר ממונם, הרי שזה תלוי במעשיהם ולא בשורש נפשותיהם, ואמנם יש כאן שלילת חופש המחשבה והדת, ושלילת זכויותם של מי שאינו מקבל את סמכות התורה היהודית, אבל זה לא גזענות.

יש אמנם אמירות כמו "אדם אתם ואין אומה"ע קרויים אדם" או "בשר חמורים בשרם", ועדיין יש לדון. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 15:43 לינק ישיר 

ירוחם
מסכים איתך.

אבל לפעמים  יצר הכתיבה  מחפש לכתוב , ואז אני נגש לפורום שמלא בנושאים שהכתיבה שוה בהם ואם צץ לי איזשהו  אשכול שמפתה לכתוב בו , אני כותב בו ולומד קצת איך להסביר את דברי בכתה , גם אם בפורום לא מקבלים זאת.

נקודה נוספת , אף פעם אי אפשר לדעת למי עוזרים , לאו דוקא בהשקפה אלא פשוט עזרה מעשית , כמו שנתתי מראה מקומות לקדיש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה היהדות נכונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext