| נשלח ב-23/2/2014 00:35 |
|
| |
עיונים ב"אמונה וביטחון" לחזו"א
שלום חברים, הייתי רוצה באשכול זה לדון על דברים שכתב החזו"א בספרו "אמונה וביטחון". הספר, כידוע, נכתב בשפה מאוד עשירה, ספרותית ומעניינת. ישנם לעתים ביטויים של החזו"א שצריכים ביאור ואשמח לשמוע דעתכם בנושא.
שני עניינם שעם תחילת הקריאה בספר, התקשיתי בהם הם: א. אמונה - החזו"א מגדיר את האמונה כנטיה דקה מעדינות הנפש. מה כוונתו בכך? ועוד כיצד קשורים המשך דברי החזו"א לעניין האמונה? הרי לא מדובר על הגדרת עניין האמונה כלל וכלל. ב. בסוף אות ז' ותחילת אות ח' באותו פרק, מזכיר החזו"א את עניין הדמיון. החזו"א כותב כי ההתפעלות וההשתוממות מן בריאות משונות יסודם בדמיון ולא בשכל. מה כוונתו ומה ביאור הדברים? ועוד כותב באות ט' שהדמיון משלים עם השכל של האדם שהכיר במציאות בוראו. מה כוונתו בכך?
אשמח לשמוע דבריכם. תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2016 23:36 |
|
| |
לגבי התגובה השניה, הרשה לי לא להסכים.
יתכן שניתן לזהות אצל החזו"א את ההתחלה של הדיון הטלאולוגי. הראיה מן הסדר. אבל כמדומה שיש כאן יותר ואולי גם פחות.
עד כמה שידוע לי, הדיון הטלאולוגי מצביע על הסדר בעולם ושואל מנין הוא אם לא מידי מסדר.
סדר במובן של הסדר של עולם החי, ואולי גם הסדר הפיזיקלי, במקרו, בין הכוכבים (בתקופה בה נולד הטיעון לא ידעו על גלקסיות) ובמיקרו, בגוף החי והאדם.
אצל החזו"א האם הוא מדבר על הסדר? מתבקש לשער שהחזו"א מתייחס ל"כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך", אני רואה שמים ומסביר שזו בריאה. אבל, כפי שכתבתי לעיל, במחפש החש חידתיות יש מרכיב נוסף. מרכיב שהינו פסיכולוגי, התחושה של הפליאה. הפליאה הזו, האם היא חלק מן התשובה או חלק מן השאלה. כלומר, זה לא רק העולם המפליא, זה גם אני, האני המתפלא. זה מרחיב את הטיעון מעבר לטלאולוגי.
אולי אני מחיל בפרשנותי לחזו"א את גישתי שלי והוכחותי שלי?
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2016 23:31 |
|
| |
בעל בעמיו
חבל שלא פתחת אשכול חדש, ועדיין לא מאוחר להעתיק לחדש, לתת לו כותרת כמו "עיונים באמונה ובטחון" מחדש.
בינתים אפשר יהיה לארגן יותר את מה שכתבת. אני מבין שהקטע הלקוח מדבריו בהלכות שחיטה, שהינו מפורסם בזכות עצמו, סותר לקודם?
בזה יש לדון.
הקטע בהלכות שחיטה טוען שיש מצב שבו ניתן לזהות השגחה. ואני תמה על הקטע הזה עצמו. איך רואים השגחה?
(היה למיכי אשכול גדול מאד על זה, וראוי ללנקקו לאשכול החדש).
השאלה הזו היא אולי מעין שאלתו של יום (ואולי של מישהו אחר שנעלם ממני)? איך מערך אירועים א' ב' ג' מוכיח מתוך עצמו שהוא מכוון? מכוון מגבוה? אולי מפני שהוא מספק גמול. לצדיקים ולרשעים?
לפי זה החזו"א אולי טוען שפעם היה גמול מיידי וברור וזה נפסק. זו תשובה אחרת עד כמה שאני מבין לשאלת הגמרא בשם אחר (אלישע בן אבויה) על האב שהורה לבנו לעלות לצמרת העץ ולשלח את הקן, והבן נפל ומת. אולי אלו שתי תקופות בהיסטוריה האנושית והיהודית?
כמובן צריך לבאר מדוע וכיצד היה השינוי הזה.
הסבר שנראה קל יותר לאימוץ יטען שזו שאלה תרבותית. כאשר אדם גדל על הציפיה לראות השגחה הוא יזהה אותה כי זו תהיה התיאוריה הראשונה שתעלה על דעתו (וראה תשובתי לעיל לאפרים בן - עכשו ראיתי אותה כאילו מעולם לא כתבתיה.... איך שוכחים).
דברי החזו"א ב"אמונה ובטחון" על העולם כחידה אכן מעוררים קושי. במיוחד לגבי הפרשנות התרבותית שהצעתי לדבריו. אם כי יתכן שכדבריך הוא מתייחס לשלוש תקופות, או לשתי תקופות ובשניה שני מקומות.
התקופה הראשונה, מעין תור זהב של השגחה, הדברים ברורים, אם מחמת סדר הזמנים והאירועים ואם מחמת התרבות.
התקופה השניה היא זו שלנו או דומה לשלנו, נניח זו שבה גדל החזו"א. בשנות העשרה יש לכל אדם (או לרובנו? או שזה גם כן תלוי תרבות?) תקופה פילוסופית, למרות שכפי שהחזו"א מתאר אותה זו תקופה ספרותית גם כן. ואקזיסטנציאליסטית.
למה אני כאן? מה זה העולם? זו תחושה נפלאה של עולם מרתק, אולי אפילו של תעלומה, כפי שהחזו"א מכנה זאת "חידה".
התחושה הזו יש לה הנחות יסוד, לה ולתשובות שהיא מקוה למצוא.
האם יש צורך בתחושה כזו שבה יש השגחה נראית או מוכרת דרך התרבות? כאן אני מסכים איתך.
הווה אומר: גם בתקופה של שינוי תרבותי שבו הנטיה היא לפרש את ההשגחה כבלתי קיימת, גם בה יכול אדם להתעורר לחפש אחרי האלוקים.
והכל כפי שכתבת, אם הבנתי, אליבא דהחזו"א.
איקון ירוק על הכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2016 22:30 |
|
| |
ההוכחה הטליאולוגית
הוכחתו של החזון איש היא ההוכחה הטליאולוגית. הוא כמובן לא הראשון שהגה את ההוכחה הזו, וכל השאלות והקושיות שהועלו במשך הדורות, קשות גם על החזון איש. סיום הפרק הוא ארבעת 'אני מאמין' שבסידורים. המעיין עלול להישאר בשאלה, כיצד ההוכחה של החזון איש יכולה להביא לעיקרי האמונה האלו. היא יכולה להביא להכרה במתכנן תבוני, שעקרונית יכול להיות גם חייזר מהנדס על, אך מניין לנו להסיק שמתכנן זה עונה על הקריטריונים של הרמב"ם?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2016 22:22 |
|
| |
פרק א
פרק א
החזון איש פותח בביטוי שזכה לתפוצה רבה
<
מדת אמונה היא נטיה דקה מעדינות הנפש. אם האדם הוא בעל נפש, ושעתו שעת השקט, חפשי מרצון תאוני, ועינו מרהיבה ממחזה שמים לרום והארץ לעומק, הוא נרגש ונדהם, כי העולם נדמה לפניו כחידה סתומה, כמוסה ונפלאה, והחידה הזו מלפפת את לבו ומוחו, והוא כמתעלף, לא נשאר בו רוח חיים, בלתי אל החידה כל מעיינו ומגמתו, ודעת פתרונה כלתה נפשו, ונבחר לו לבא באש ובמים בשבילה, כי מה לו ולחיים, אם החיים הנעימים האלו, נעלמים ממנו תכלית ההעלם, ונפשו סחרחרה ואבלה וכמהה להבין סודה ולדעת שרשה והשערים ננעלו.
>
ההבנה המקובלת היא שהאמונה היא נטיה דקה אישית של בעל נפש עדינה, שלא ניתן להוכיחה, אלא היא תחושה סובייקטיבית שאינה ניתנת להוכחה. לדעתי, מחשבה זו הייתה רחוקה מהחזון איש כרחוק מזרח ממערב. החזון איש יורה דעה הלכות שחיטה - סימן ב אות טז ד"ה ונראה דאין דין כתב
<
ונראה דאין דין מורידין אלא בזמן שהשגחתו ית' גלוי' כמו בזמן שהיו נסים מצוין ומשמש בת קול, וצדיקי הדור תחת השגחה פרטית הנראית לעין כל, והכופרין אז הוא בנליזות מיוחדות בהטיית היצר לתאוות והפקרות, ואז היה ביעור רשעים גדרו של עולם שהכל ידעו כי הדחת הדור מביא פורעניות לעולם ומביא דבר וחרב ורעב בעולם, אבל בזמן ההעלם שנכרתה האמונה מן דלת העם אין במעשה הורדה גדר הפרצה אלא הוספת הפרצה שיהי' בעיניהם כמעשה השחתה ואלמות ח"ו וכיון שכל עצמנו לתקן אין הדין נוהג בשעה שאין בו תיקון ועלינו להחזירם בעבותות אהבה ולהעמידם בקרן אורה במה שידינו מגעת.
>
הנה החזו"א כותב בפירוש שהמצב הרצוי הוא שההשגחה גלויה ואז הכפירה היא רק בהטיה מיוחדת לתאוות והפקרות, כי בתקופה כזו, הגיונית אין מקום לכפירה. ואם הכופרים יקלקלו את בני דורם, אזי ביעור הרשעים הוא תיקון העולם, לא רק בגלל שהם רשעים, אלא אם הם ידיחו את דורם, הם יביאו רעה לעולם. אמונה בתקופה כזו אינה סובייקטיבית ואינה נטייה עדינה, היא כמעט אובייקטיבית ואין שום צורך בעדינות מיוחדת כדי להגיע אליה. הכל ברור ושקוף. לצערנו, אנחנו חיים בזמן שאין השגחה גלויה, ובזמן כזה צריך עדינות נפש. עדינות הנפש אינה נצרכת בשביל האמונה עצמה, שכן את האמונה עצמה ניתן לחוות גם בצורה ממשית יותר, היא נצרכת כדי שהאדם יתבונן בעולם ויתפעל, ושלא יסביר את התופעות המדהימות שהוא רואה בצורה מעוותת כדי להישאר בתאוותיו.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/01/2016 22:26:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2016 22:19 |
|
| |
בזמן האחרון עיינתי בספרו של החזון איש אמונה ובטחון. אי"ה אעלה מספר נקודות שעלו לי תוך כדי קריאה, ואני מניח שחלקם כבר הועלו באשכול. הספר הוא ליקוטים מכת"י של החזון איש ולכאורה אין קשר בין פרק לפרק. למרות זאת, אנסה לבדוק האם קיים קשר בין הפרקים, והאם הפרקים אכן מהווים יחידת מחשבה אחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 23:55 |
|
| |
אפרים בן יקירי
א. כבר כתבתי שאין לי נתונים אלא השערות שאמנם אני מחיל על נתונים חלקיים.
ביניהם:
אינטרוספקציה. הכלי הזה, התבוננות עצמית, שרת וממשיך לשרת במחקר.
ספרות. אפשר לקרוא תיאורים בספרות שמציגים כיצד בני אדם עוסקים בשאלות אלו. גם אם התיאורים דמיוניים, הם עדיין לקוחים מעולמו של הסופר ומשקפים את תפיסת העולם שמתבססת בתורה על מודעותו וחוויותיו האישיות, ועל מה שראה מסביב. אם הסופר עסק בשאלות כאלו והגיע לתשובות כאלו, זה עשוי להיות מדגם מייצג. עד כמה מייצג זו באמת שאלה. אבל אין זו המצאה גרידא.
תיאורים במקומות אחרים.
סיפורים אישיים שאדם נתקל בהם במהלך חייו.
ב. כתבתי לך לעיל שאני מציע להפריד בין כמה רכיבים:
1. השאלה על המשמעות.
2. התשובות האפשריות והקיימות.
כתבתי לך שעצם העמדת השאלה מעיד משהו או יותר ממשהו על האדם השואל.
הוספתי וכתבתי לך שיש תשובות שעשויות להיות לקוחות מן הטבע האנושי, הפסיכולוגיה שלנו, ואז הן עשויות לשקף אינטואיציה אמיתית. זה מה שהחזו"א היה קורא "לב ישר" ואולי מיכי שלנו, "שכל ישר".
למשל, האמונה שיש גורם יחיד ועוצמתי שאחראי לכלל המציאות. ושגורם זה מתעניין בנו בני האדם. כוונתי לעמדה הדאיסטית.
3. העיבוד הנוסף של תחושת התשובה.
לדעתי התשובות שניתנות לשאלות הפילוסופיות היסודיות עוברות עיבוד לפי הרקע התרבותי.
זה עשוי להסביר כיצד בני אדם בעולם העתיק עסקו בשאלות כאלו - כפי שרואים מהשאלות שעמדו בפני ראשוני הפילוסופים ביוון ומחברי הוודות במזרח - בגלל מה שמניע אותנו כבני אדם לפי דעתי (השערה, כן, אבל במדע תמיד מעלים השערות) - ואילו התשובות הן פרי המיתוסים שמאמינים בהם וגדלים עליהם.
בה במידה, לתרבות אתאיסטית יש תשובות אתאיסטיות שהילדים מפנימים.
ג. על סמך כל אלו, התשובה שלי לראיה הנגדית שלך מן התרבות הקומוניסטית וכיו"ב היא שהנתונים שתוכל להציג, אם יש ברשותך כאלו, מבוססים על תוצאות של אמונות שהוקנו בתהליך חינוך ותירבות ולא על סמך מה שהילד היה יכול להגיע אליו אילולא השפעה חיצונית זו.
נכון שכל הזמן אנו עוסקים בהשערות. אבל שים לב שגם טענתך שלך (שפיתחתי מתוך דבריך) שהתשובה לשאלה על "מה המשמעות" ו"מדוע אני כאן" תהיה "מקרה" ושאין משגיח "מלמעלה" (במובן המטאפורי) - טענה זו היא עצמה היא השערה. הרי "לא ראינו" או "לא חוינו" אינה ראיה.
ניתן לטעון שמתודולוגית עדיף להניח מה שפחות הנחות. וכנגד זה אני מפנה אותך לטיעון של מיכי שלנו שייחוס בריאה או אפילו השגחה בכללים על כדור הארץ ועל האנושות - יכולה להחשב לטענה מדעית שיש לה סימוכין עקב היעילות שלה בהסברת הנתונים שאנו מכירים. איני בא לייצג את הטיעון שלו במדוייק כי לא השקעתי מספיק בדבר, אבל ממה שהבנתי אני מסכים לדבריו.
בנוסף עלי להזכיר שהעדפתי לתשובה הפילוסופית של אמונה והשגחה מבוססת גם על שיקולים נוספים כפי שכתבתי בעבר.
מקוה שהבהרתי יותר. (איקון פורש ידים לשמים בתקוה).
טענת נגד הציבור החרדי שיש בו חסרונות כמו הימנעות מעבודה ולקיחת משאבים מתורמים או מהממשלה. אני מסכים שיש אצלנו חסרונות וגם אני מצטער עליהם. למרות שהחזו"א נחשב לאבי "חברת הלומדים" יש להסתפק אם היה רואה באור חיובי את "איסור העבודה" שרווח אצלנו ומעסיק הרבה מאד את הפורום השכן ואת החברה החרדית בכללה. אבל האם זה הנושא של האשכול?
כמדומה ש"לב ישר" היה פוסל את הגישה של הרחקת ליב"ה (מועילה) ושל חינוך לעבודה יצרנית שמעמיד אנשים לומדים ועובדים או עובדים ולומדים. לפחות כך אומר לי לבי שלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 22:36 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | אפרים קבלתי את הנזיפה, אך כפי שאתה בוודאי יודע כשלונות שלהם בחינוך הם בגלל החינוך שלהם, ושלנו, למרות. |
| ואולי להפך?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 21:52 |
|
| |
אפרים קבלתי את הנזיפה, אך כפי שאתה בוודאי יודע כשלונות שלהם בחינוך הם בגלל החינוך שלהם, ושלנו, למרות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 21:13 |
|
| |
בעל בעמיו, תשאיר את השבבניקים בשני המחנות מחוץ לעולם הדיון כי אתה משטיח את רמת הדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 20:11 |
|
| |
אפרים לכל שיטה יש יתרונות ויש חסרונות, האם אי רצח במועדונים הוא לא משהו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 20:07 |
|
| |
"אני הייתי אפילו מרחיק לכת לנחש שאלו שמתנכרים לה וצועקים נגדה כועסים אולי על כך שהתאכזבו כאשר בתחילה נתנו אמון בדרך הזו ובסוף איבדו אותה, מסיבות שונות (בהחלט פילוסופיות). אבל כאן אני עובר להשערות רחוקות ומחטט במה שאינו שלי."
מיימוני,אתה פחות ופחות מתייחס למה שאני כותב ואתה ממשיך להפליג בתאוריות ללא שום הוכחות.
אני דיברתי על אנשים שגדלו בתרבות אתאיסטית הן בבית והן בחוץ כמו בתרבות הקומוניסטית וגם בהתבגרותם הפילוסופית אבוי !!!לא גילו את אלוהים. על זה לא ענית תשובה ישירה מתקבלת על הדעת.
וכמובן שגם לא ענית על נושא המשמעות העלובה של החיים שלך שאנו רואים במו עינינו את תוצאות החינוך המסואב שלה(כמובן בסגנון הלב הישר של החזו"א) -פרזיטיות כלכלית וחברתית שמאשרת את הנאמר במקורות שכל תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 19:18 |
|
| |
אפרים בן
תודה על השאלות שעוזרות לחדד את הנושא.
אני מצטט מדבריך:
ילדים שנולדו בתרבויות אתאיסטיות כמו למשל הרוסים בתקופה הקומוניסטית נולדו עם נטיות אתאיסטיות אז איך תסביר את זה? אני מציע לבדוק איך יגיב ילד בגיל ההתבגרות הפילוסופי על שאלת החיפוש: מי עשה את אלו? אין לי גישה ישירה לילדים בכל התרבויות ובודאי לא בעבר כדי לבדוק. מה שעומד לרשותנו הוא תיעוד או סיפורים אישיים. תיעוד יכול להיות משהו כמו ספר או סיפור שנכתב בתרבויות שונות בהיסטוריה. או לכל הפחות התיאוריות שהועלו כדי להסביר את המציאות. שים לב כי עצם השאלה מהי המציאות ומה עומד מאחוריה, ואם יש גורם אחד כזה, השאלה היא העיקר. למה בכלל לשאול? זו הנקודה שלי. מחפשים כי משהו בתוכנו (לשון מאד לא מדוייקת) מעורר אותנו לבדיקה הזו.
ואמנם לפני כמה אלפי שנים ניתנו תשובות שונות מאד. התרבויות הקדומות הציעו לחפש אחרי אלים. הם ייחסו להם יחסי משפחה ומלחמה.
היוונים חיפשו גורם אחיד וראשוני. והם בחרו, ברובם המוכר לנו, בגורם מטריאליסטי. כך זה אצל הפילוסופים הפרה סוקרטים (אלו שקדמו לסוקרטס, מורו של אפלטון). כמובן, אין לנו מספיק חומר עליהם, אבל מפורסם שהראשון ביניהם, תאלס, אמר כי "הכל מים". מהיכן אם כן התודעה? אם רוצים, אפשר לטעון שכאן השורש של המדע המודרני שמנסה לעשות רדוקציה של התודעה על החומר.
במזרח היה נסיון להעמיד את הכל על עקרון ראשון תודעתי, לא אובייקט אלא סובייקט.
וביהדות שלנו, לפי הגרסה המקובלת (לא לפי הדגם ההתפתחותי של מבקרי המקרא) היה גילוי: הגורם האחד הראשוני הוא אלוקים.
לפי מה נבחרות התשובות? האם הן בתוכנו, בקטגוריות שמזמינות פרשנות? אם כן, מדוע רק היהודים בחרו להאמין באלוקים? שים לב כי הסקירה ההיסטורית הזו פועלת נגד מה שטענתי (ומה שטוענים החזו"א והרמב"ם והפילוסופים האחרים של ימי הבינים).
סבורני שכדי לבנות תיאוריה אכן צריך נתונים. הצגתי כאן כמה נתונים מן ההיסטוריה של המיתוס והפילוסופיה. כיון שלפנינו מוצרים מוגמרים של דמיון וחשיבה, אנו עשויים לשאול באיזו מידה המוצר הסופי משקף את מה שאני מבקש לקרוא לו "הנתון הראשוני של החיפוש".
החזו"א (ור' אלחנן וסרמן) ואחרים, וגם אני, נבקש כולנו לטעון שהשאלה מתבקשת והתשובה הראשונית צריכה להוביל לגילוי של אלוקים. אם כי לדעתי לא ניתן למצוא יותר מאשר אלוקים במובן הדאיסטי, שהוא, כמו אצל הרמח"ל ואפלטון, חפץ בטוב לאדם, אבל אין מכאן הוראה שתהיה תורה מחייבת (להבדיל מתביעות מוסריות - וגם כאן אין זו מלאכה קלה לומר מה ייכלל במוסר הזה). אם אני צודק, מדוע שגו בכך ההודים והיוונים? הטענה שיענו בעלי העמדה שלי צריכה להיות: השפעה תרבותית מקלקלת של גישה מיתית. גם אם ההסבר הזה אפשרי, הוא לא ניתן להוכחה.
אם תרשה לי להוסיף, אשתמש בטיעון שהעלה פרנץ רוזנצוויג (פילוסוף יהודי אקזיסטנציאליסט בגרמניה בראשית המאה הקודמת, בעל תשובה, מחבר "כוכב הגאולה" וחיבורים נוספים, חשובים יותר לדעתי). רוזנצוויג טען שיש זיהוי ראשוני של אלוקים אצל האדם אבל זה מתחיל בכך שאלוקים מתגלה אליו. ועם כל זאת, הוא שואל, מדוע זה קורה קודם כל ליהודים? תשובתו היא שכך ה' מנהל את הענינים, גאולה במובן של התגלות לאדם המבשרת לו שהוא קיים ויש משמעות, שנעשית בשלבים, עד שהיא תקיף את מכלול האנושות.
לפי זה, אלו שזכו לגדול בחברה לא אתאיסטית, שמתחנכים על התגליות של היהדות (ראה לעיל איך אני מציג את המונותיאיזם), הם אכן אלו שזוכים לשכל הישר שהחזו"א סבור שכל אחד יכול להגיע אליו.
*** מכוח שאלותיך, מצאתי את עצמי מתלבט בין שתי גישות. לשתיהן יש ממה שאני מכיר מייצגים שנסיונם האישי הפילוסופי מעיד שזה כך.
א. מחפשי המשמעות שמוצאים אותה באמונה באלוקים (בורא, משגיח, טוב, שומע תפילה). יש כאלו לא רק ביהדות שלנו.
ב. מחפשי המשמעות שמוצאים אותה באמונה באלוקים מפני שזכו להתחנך בתרבות שהעניקה להם הזדמנות לא לטעות אלא להגיע אליו.
בכל אופן, אני מודה וגם החזו"א יודה שקל מאד לטעות בדבר. למרות שלדעתי (ולדעתי יש עדויות על כך מסיפורים אישיים ויצירות ספרותיות) האדם מחפש משמעות ומחפש כך את אלוקים, ניתן לערער על האמונה הדתית (הדאיסטית לפחות) על ידי הצגת תיאוריות חליפיות, כפי שעשית זאת בעצמך. בעבר הרחוק מאד, היו מיתוסים (בעל, עשתורת). בזמן הזה יש פרשנות מטפיזית של המדע (הכל מתחיל במפץ ונמשך באופן מקרי).
מה יעשה אדם שרוצה ודאות? אני מסכים עם פרופסור אליעזר גולדמן שטען שאי אפשר לקבל יותר מאשר ודאות ברמה של הוכחה היסטורית או חויה אישית דתית, וזה בוודאי רחוק מן האמונה הפילוסופית שהרמב"ם החזיק בה והחזו"א התחנך להאמין שהיא עדיין זמינה.
אבל הקריאה של הלב לחפש משמעות, לענות לשאלה "אז בכל זאת למה אני כאן וזה לא שאין לא כלום", עדיין מדברת אלינו, למי שמקשיב.
אני הייתי אפילו מרחיק לכת לנחש שאלו שמתנכרים לה וצועקים נגדה כועסים אולי על כך שהתאכזבו כאשר בתחילה נתנו אמון בדרך הזו ובסוף איבדו אותה, מסיבות שונות (בהחלט פילוסופיות). אבל כאן אני עובר להשערות רחוקות ומחטט במה שאינו שלי.
ירוחם
אני מסכים שעלינו לעסוק בשאלה "מה עכשו" אבל גם השאלה "מהיכן באנו" ו"מדוע יש משהו" וביותר "מדוע אני" זו עדיין שאלה חשובה מאד. יכולה להיות יותר משאלה חשובה אחת בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 13:47 |
|
| |
"אני כותב שזה ראשוני מפני שאני סבור שכבני אדם נטועה בתוכנו תיאוריה פילוסופית של בריאה. אין אנו "לוח חלק" ויש לנו הנחות יסוד לאו דווקא מומשגות, אבל כאלו שמובילות למושגים ולתרבות דתית. סיבתיות שמוליכה גם למדע וחיפוש אחרי סיבה ראשונית אחת ויחידה שמובילה להכרת אלקים"
מיימוני, האם לא שמת לב שיש יותר מידי:"אני סבור ש" בכל התגובה שלך?אין לך שום הוכחות לשום קביעה שלך . למשל הקטע שלך שציטטתי לעיל. האם נולדנו עם הנחות יסוד שמובילות לתרבות דתית? איפה ההוכחה שלך?מזה שהבן שלך מקיים מצוות? הרי ילדים שנולדו בתרבויות אתאיסטיות כמו למשל הרוסים בתקופה הקומוניסטית נולדו עם נטיות אתאיסטיות אז איך תסביר את זה? ולגבי משמעות . אדם יכל למצוא המון משמעויות חיוביות לחייו (כגון חיים עם הרבה התנדבות ועזרה לזולת במקום גניבת כספי ציבור אצל הציבור החרדי שנעשית ללא נקיפת מצפון בכלל כמובן עם תרצנות הלכתית ולזה אתה קורא משמעות.... )
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 11:59 |
|
| |
הבטלה מביאה לשעמום השעמום מביא למחשבות פילוסופיות, מימוני העמיד את השאלות המהותיות. העומדות בראש הסולם הדאגות של האדם המשועמם. מדוע אני כאן? כי אבא ואמה שלי ק'יימו מצות פרו ורבו, בלי להתיעץ איתי, אבל אם אני כבר כאן, אנצל כל רגע , לכל מטרה שאבחר, מדוע יש עולם? כי אלוקים ברא אותו, אם הוא לא היה בורא את העולם,אף אחד לא היה יודע כי הוא קיים-אולי?- או מערכות קוסמיות בראו אותה בלי כוונה, אם אדם מאמין שאלוקים ברא את העולם הגולמי, עליו לעשות כל מאמץ אפשרי, ליפות ולפאר ולשפר את עולמו של הבורא, מדוע יש משהו ולא לא-כלום? בכדי שיהיה מישהו וישאל את השאלות הללו.כי בעצם זה מה שהלל אמר- אם אני כאן הכל כאן- ואם אני לא כאן שום דבר לא כאן.קהלת -לְבַד רְאֵה זֶה מָצָאתִי אֲשֶׁר עָשָׂה הָאֱלֹהִים אֶת הָאָדָם יָשָׁר וְהֵמָּה בִקְשׁוּ חִשְּׁבֹנוֹת רַבִּים:
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 07:19 |
|
| |
בעב: את סוד ההוויה לא תמצא בחדר חשוך זו בדיוק הנקודה. מדוע הוויה המקובלת כיום ביהדות (אלוקים בלתי נתפס) מיוצג במרבד דשא?
|
|
|
|
|