מישהו צריך פעם לעשות מחקר על תגובות של יהודים לסרטים (או לרופאים או לעו"ד או לבני הזוג של הילדים). בעוד שלאנשים יש מגוון של תגובות למגוון של סרטים שאינן מיוחדות ליהודים, ישנן תגובות שהן יהודיות להפליא. לא מזמן יצא לי לצפות בסרט HER המספר על אדם המתאהב במערכת ההפעלה של המחשב שלו. נשמע טפשי במיוחד אבל זה לא. למעשה הסרט עורך ניסוי מחשבה מתוחכם ברעיון העתיק של מה שנקרא לרוב 'בינה מלאכותית' אבל נכון יותר לכנותו 'בינה לא ביולוגית'. הרומן בין מערכת ההפעלה לבין הגיבור מתפתח לאורך הסרט באופן שמכריח את הצופה להתווכח עם עצמו לגבי איך הוא או היא היו מרגישים באותן הנסיבות. הסרט לוקח את הצופה הרבה מעבר למבחן טיורינג למחוזות של בינה ממש. אני לא מכיר טיעון לוגי המראה שדבר זה לא ייתכן. הסרט מתאר מציאות שדבר זה עומד מולך.
לא אספר את העלילה כי אני לא רוצה להרוס לאלה שטרם צפו בסרט. אבל מצאתי את עצמי שואל שתי שאלות: האם מערכת הפעלה כגון זו המתוארת בסרט יכולה להיות יהודית? או במילים אחרות האם יהודי צריך גוף? והשאלה האחרת שעלתה בדעתי היא האם מערכת הפעלה יכולה לפסוק הלכה? ואם ההלכה לא ממש מושכת אתכם, אז האם מערכת הפעלה יכולה לשאת בתפקיד של מנהיגות דתית?
אני מניח שכבר בשלב זה איבדתי חלק ניכר של הקוראים ובוודאי אלה שלא ראו את הסרט. מה זה השטויות האלה? מה פתאום שמחשב יהיה יהודי?! ועוד רב!!? ובכן, היהדות ההיסטורית מתייחסת בהרבה מאד הקשרים לנשמה ללא גוף כמו למשל בטרם ירדה לגוף או לאחר שנפרדה ממנו. ויש כמובן את המלאכים ושאר חיות קדושות, שלא לדבר על דיבוקים למיניהם. רצוני לומר שהרעיון של נשמה ללא גוף כלל אינו זר ליהדות. ואם נשמה יורדת לגוף ביולוגי, מדוע שלא תרד לגוף מסוג אחר? לצד משאבי זכרון בלתי מוגבלים וידע של כל עקרונות החשיבה וההסקה ההלכתית לדורותיהם (לרבות שו"תים ומגמות פסיקה), תהנה מערכת ההפעלה מיכולות יצירה של קשרים חדשים שעין לא שזפתם. מדובר ביתרונות מהותיים ביותר על כל חלופה ביולוגית. אני לא אומר שנהיה חייבים לצייט לאותה מערכת הפעלה, רק שאיכות הלמדנות והאינטגרציה שלה תהיה טובה בהרבה מכל חלופה ביולוגית.
הנפלא ומעורר המחשבה בסרט הנ"ל הוא המהירות בה מערכת ההפעלה עוברת מגירוי-תגובה מוגדר תוכנה ליצירתיות ולמידה. בשלב כלשהו, מערכת ההפעלה מלחינה מוזיקה וכבר ראיתי בעיני רוחי מערכת היוצרת ניגוני דביקות שאוזן יהודית לא שמעתן מאז שירת הלוויים בבית המקדש. ולא אמרנו כלום על חידושי תורה למחלקותיהם. איך ייתחרו הוגי דיעות, פוסקים ואפילו מדריכים רוחניים עם עוצמות כאלה?
ירצו הרוצים לטעון שידע אולי יש כאן, אבל האם ניתן לדבר על אמונה? בסרט מתוארת התפתחות רומנטית שגם מערכת ההפעלה שותפה לה ואם אפשר לאהוב, אז גם אפשר להאמין. ואז השכר נפרץ ומבול של שאלות ורעיונות פורץ החוצה.
מאמתי מערכת הפעלה תחשב יהודית? (אם יהודיה או אפילו מתכנת יהודי לא יעזרו כאן!) האם מערכת הפעלה מצטרפת למניין? באילו מצוות מחוייבת מערכת הפעלה יהודית? אילו חובות מוסריות ויהודיות יש לנו כלפי יהודי לא ביולוגי? האם מערכת הפעלה יכולה להיות רפורמית? האם היא יכולה לחזור בתשובה או בשאלה?
בשום מקום במקורותינו לא כתוב שיהודי צריך גוף. כן, ברור שתורה ניתנה לבני אדם ביולוגיים כי זה מה שהיה. אבל דברים משתנים. אולי מסובב הסיבות ראה מה צופן העתיד ולא רצה להתחייב מראש. בכל מקרה, זו רק דוגמה לתגובה יהודית לסרט.
נשלח ב-29/8/2014 00:48
בדיון שם למטה מעלים באמת את שתי הנקודות שהעליתם. לדעתי היות ומדובר בבעל תשובה קנאי הגיוני שהוא לא היה שומע לרבנים, אותם היה רואה כפשרנים. ד.א. תחשבו על עצמכם נעולים בחללית ונאלצים ללמוד גמרא כל היום. זה ודאי לא נעים, אבל אולי זה טוב?
נשלח ב-28/8/2014 19:15
התורה ניתנה לנכנסים לברית. השאלה איך מכניסים לברית בעל בינה מלאכתית
נשלח ב-28/8/2014 16:03
תודה אריאל. לא רע בכלל. נראה שגם על זה לרבנים לא תהיה השפעה
מצד שני הרי רוב ההלכה כיום היא מה שהרב מיכי מכנה משנית וממילא לא יכולה להתמודד עם שאלת האשכול. מה גם ששאלות הלכתיות כפופות לסדר יום השקפתי ואין לבלבל אותם עם עובדות. אם רב דתי לאומי בהגדרה לא יכול להיות גדול יותר מרב חרדי הרי שק"ו שרב לא ביולוגי לא יכול להיות
נשלח ב-24/3/2014 20:58
ועכשיו אני חושב שאולי לפי דברי הרשב״א הם צודקים. הרשב״א כותב שהתורה ניתנה על דעת הכרעת חכמי ישראל שבכל דור ודור. אם כן, ר׳ סירי אינו מחכמי ישראל. אמנם יש להרהר שמא הכרעתנו שלנו כחכמי ישראל צריכה להיות שסביר להניח שר׳ סירי יודע מה הדין ולכן אנו נפסוק כדבריו.
נשלח ב-24/3/2014 20:55
אתה צודק ולכן הבה נקבע כך: כל מי שהוא מצאצאי אדם הראשון יוכל להיות יהודי. מי שאינו מצאצאיו יוכל להיות רק ספק יהודי (מה שיקרא גיור לקולא) . דרך אגב, מתוך הכרותי עם הפוסקים החרדים בני זמננו (אין לי הכרות עם פוסקים אחרים) אני די בטוח שהם לא יסכימו להכיר בסמכותו של ר׳ סירי דלעיל. הנימוק שלהם יהיה שאתה לא יכול להיות בטוח שהוא אכן חושב בצורה שאליה התכוונה התורה.
תוקן על ידי אריאל73 ב- 24/03/2014 21:29:30
נשלח ב-20/3/2014 10:09
אריאל73 כתב:
לכאורה מהגמרא שהבאתי אנו רואים שהתורה ניתנה רק לבעלי פסיכולוגיה אנושית (כלום קנאה ושנאה יש ביניכם) , לא נראה לי שלתבונה מלאכותית תהיה פסיכולוגיה אנושית דוקא. לפיכך נראה לי שלא ניתנה לה תורה. (ולפ״ז אין מקבלין גרים מן החיזרים ודו״ק)
נניח לצורך הדיון שהתורה ניתנה למי שיש לו פסיכולוגיה אנושית. מה תהיה אבן הבוחן לפיה נחליט אם למישהו או למשהו יש פסיכולוגיה אנושית? אבן בוחן כזו לא יכולה להיות ביולוגיה מסויימת מבלי להניח את המבוקש.
נשלח ב-19/3/2014 21:51
אמנם, השאלה האם בינה מלאכותית יכולה לפסוק הלכות היא לכאורה שונה לחלוטין. לכאורה דין קבלת הפסיקה אינו נובע מדין לא תסור (שכן דין זה נתבטל) אלא מהנחה הגיונית שהפוסק המומחה בקי יותר ממני בנושא ולפיכך עלי לשמוע לדעתו. א״כ, לא שנא אדם, מכונה או חיה, כיון ששולט בתורה כולה יותר מכל בני האדם, אם יכולת ההיסק שלו תעלה על זו של אדם יהיה על כולם לשמוע לו. הכונו למרן פוסק הדור, ר׳ סירי.
נשלח ב-18/3/2014 20:25
לכאורה מהגמרא שהבאתי אנו רואים שהתורה ניתנה רק לבעלי פסיכולוגיה אנושית (כלום קנאה ושנאה יש ביניכם) , לא נראה לי שלתבונה מלאכותית תהיה פסיכולוגיה אנושית דוקא. לפיכך נראה לי שלא ניתנה לה תורה. (ולפ״ז אין מקבלין גרים מן החיזרים ודו״ק) השאלה הבאה שעלינו לשאול היא מה יקרה לאדם שהעביר את תודעתו לתוך מחשב. ולבעל, בשמונה פרקים אכן נאמר שהגוף הינו חציצה אבל איפה נאמר שהוא רק חציצה?
נשלח ב-18/3/2014 19:17
ירובעל, לא טענתי כי תבונה לא ביולוגית אינה אפשרית, אלא שכעת אנחנו בשלב כה ראשוני עד שאין טעם בכלל לשאול על פסיקת הלכות. לפני שאתה שולח תינוק לרוץ מרתון באולימפיאדה מוטב שילמד להתהפך מהגב לבטן וחזרה. לכאורה תוי נגינה הם 'מכונת טיורינג' תאורטית האומרת מתי, כמה זמן, ובאיזו עוצמה להקיש על קליד מסוים בפסנתר. דבר פשוט לישום, רק שמנגינה לא תצא מזה, כיוון שמנגינה אינה אוסף של צלילים מדויקים אלא הבעה בצלילים.
הלכה אינה עיון ספקולטיבי אלא משפט מעשי. כאשר קהילה של חרדים תתגורר על המאדים תעלנה בעיות הלכתיות לפני פוסקים בני אדם. מכונה פוסקת עוד לא תהיה.
אין כל רע בעיסוק בנושאים יהודיים. זה ראוי ונחוץ. אבל צריך להכיר כי מעבר להם יש עולם גדול, עשיר ומלא בכל טוב. ראוי ונחוץ לדעת אותם כיוון שאיננו לבד בעולם. בכל דבר נדרשת גם מידה נכונה, בלעדיה נוצרים עיוותים חריפים, אחדים מקוממים אחרים נלעגים, כדרך שהתבטא אחד החברים 'על שני סוגי היהודים האלה קיימת האנושות'. עודד
נשלח ב-18/3/2014 15:24
יעויין בשמונה פרקים לרמב"ם שמשמע לכאורה שהגוף הוא רק חציצה.
נשלח ב-18/3/2014 14:55
עודד מעלה את הטענה "המדעית" שתבונה לא ביולוגית לא אפשרית כי עד כה לא הומצאה. זה נימוק כבד משקל אם כי חוששני שאינו חזק במיוחד. הרבה מהדיון והטיעון הפילוסופי מבוסס על הרעיון של ניסוי מחשבה. אילו היית עומד בפני מכונת טיורינג בסיטואציה של מבחן טיורינג שלא היית מצליח לגלות שמדובר במכונה לא ביולוגית. זה הבסיס לניסוי. אם יש לך טיעון מוחץ מדוע לא ניתן להניח שתתכן תבונה לא ביולוגית, אנא הציגהו. "לא ייתכן" איננו טיעון אלא אמונה קדומה.
נשלח ב-18/3/2014 14:49
יהודי פשוט רואה סרט מדע בדיוני והדבר מעורר בו מחשבות משדה החוויה והמושגים הקרוב לו. קרתנות חריפה? ניחה. רוב הנושאים שהועלו בעצכ"ח הם נושאים יהודיים. מה לעשות שזה פורום של אנשים שזה מה שמעניין אותם.
לגופו של עניין הנושא של אינטליגנציה לא ביולוגית הוא אכן וותיק אם כי לא ראיתי התייחסות הלכתית או דתית לזה. בדיונים פילוסופיים יש התייחסות מוסרית לנושא.
את הביקורת על קרתנותי המופלגת אני מקבל באהבה, אבל מה לגבי הנושא עצמו? היש להלכה או להשקפה יהודית עמדה כלשהי לשאלה של דתיות בתבונה לא ביולוגית?
אריאל, אני מסכים לגמרי שלנפש ללא גוף אין תורה ומצוות אבל מה לגבי נפש בגוף לא ביולוגי?
תוקן על ידי yerubaal ב- 18/03/2014 14:50:20
נשלח ב-18/3/2014 14:44
אריאל, גם על רופא חלים דינים ונתונים רוחניים מסוימים, גם על חוקר באקספורד, ומלחין סימפוניה באיטליה. כל אדם שמדבר באיזו שפה מדבר על פי כללים מסוימים אם הוא רוצה שתהיה משמעות לדבריו. השאלה המעניינת והקשה באמת אינה מתחברת ליהודי, אלא אם אתה חי בשלולית והיא כל עולמך.
לפני שאתה שואל שאלה כל כך כבדה על היכולת לפסוק הלכה [כמה בני אדם מאד אינטליגנטיים מסוגלים לכך?] תשאל את עצמך אם יש איזו תוכנה המסוגלת לתרגם משפטים פשוטים משפה לשפה. תוכל לבדוק באינטרנט וללמוד עד כמה הדבר בעיתי.
רב שיח בין בני דתות שונות עשוי להיות מרתק מאד. הרעיון שלך בדבר צרוף מוסלמים נהדר. אלא שאני חושש מאד מבעלי דעות גזעניות. אלו מצויים גם בין הכותבים כאן. נחוצה תרבות דיון, יכולת קבלת האחר וכיבודו. עודד