החרדים ניצחו את הטלויזיה אבל לא מצליחים לנצח את האינטרנט!
היום נתקלתי בכתבה של סיוון רהב מאיר ובה קטע שנגע בי במיוחד משום שדיבר על החשש ועל המבוכה שאני נמצא בה כאדם שעוסק בחינוך נוער שגדל על התפר שבין עולם התורה לעולם התורה והעבודה. הנה זה
:
"החרדים ניצחו את הטלוויזיה, אבל לא מצליחים לנצח את האינטרנט. הוא בכל מקום, כידוע. אי־אפשר איתו ואי־אפשר בלעדיו. החרדי הצעיר שיוצא לקורס תכנות, אבל מתעדכן במהלכו באינטרנט בבת זוגו החדשה של ציון ברוך, לא יחזור הביתה אותו חרדי. עד סוף הקורס, בת הזוג תשתנה ארבע פעמים, ובמקביל התמימות של הבחור (ובמונחים חרדיים: הקדושה, יראת השמיים, הטהרה) תיפגע."
בשיחות עם בחורים אני שומע משפטים בסגנון " אני רק רוצה לשחק קנדי קראש, מה הבעיה בזה?" או " אני בסה"כ רוצה לפתוח פייסבוק בשביל לשתף תמונות שלי ולשמור על קשר עם חברים רחוקים. אני לא רוצה לחזור בשאלה". אני יודע את ההשלכות, כבר צפיתי בסרט הזה מספר פעמים, הסוף מוכר לי ולפעמים אף גורם לי להזיל דמעה. אבל הנער התמים והסקרן לא יודע, הוא חושב לעצמו "לי זה לא יקרה". כיצד אשכנע אותו שהסכנה גדולה? אולי זה בלתי אפשרי לשכנע אותו בכך ובמקום זה אני צריך להשקיע מאמצים להכינו לסכנה, ללמדו להתמודד עם הפיתויים שיצוצו כשהוא יפתח פייסבוק?
השאלה גדולה והתשובה כמובן מורכבת ומשתנה מנער לנער. זו שאלה שאני מתמודד איתה יום יום.
"באין תחבולות יפול עם, ותשועה ברוב יועץ"...
תוקן על ידי מבקשטוב ב- 19/03/2014 16:46:10
יהי רצון מלפניך ה' אלוקי ואלוקי אבותי שלא יארע דבר תקלה על ידי
ולא אכשל בדבר הלכה וישמחו בי חברי. ולא יכשלו חברי בדבר הלכה ואשמח בהם.
נשלח ב-27/3/2014 22:04
שלישישי כתב:
מקס
כל מי שמוליד שורד ? הצחקת אותי ידידי. הרי בנאורות הילד לא שלו בכלל הוא שייך לחברה הדמיונית והם יקריבו אותו למולך כמו על עזה שלושים שנה ואחר כך נגרש את אביו מביתו כמו בעזה
אתה צודק לגבי הנאורות כפי שמשתקפת בחברה כיום.
תודה.
אבל, מה עם הנאורות של אברהם אבינו?...
אברהם אבינו, הוא ולא אחר שמגרש את בנו !
מגרש למען שלום בית ומחזיר מיד שאשתו נפטרה (זה תבונה נכונה מאוד) הרגש שלו לא רצה לגרש אבל התבונה = הנבואה שלו אומר לו שלמען שלום בית הוא ישמע לאשתו. אבל הוא אחזיר אותו ואת אמו בחזרה אחרי שאשתו נפטרה.
אברהם אבינו, הוא ולא אחר שהולך לשחוט את בנו במו ידיו !.
כל סיפור העקידה בא לומר ההפך שכביכול האלוהים לא רוצה קרבן אדם זה תוקף כל האגדה שכותב המקרא (= הנביאים) רוצה להעביר לנו. ולכן לבוא בהפוך ? זאת ליצנות לשמה !
הילד החרדי והבת החרדית שייכים להוריהם? הם אינם אינם מוקרבים "למולך החברה החרדית" ?.
איזה מולך יש לחרדי ? הרי אין לו שלטון ! הבת או הבן חופשי ללכת לאן שרוצים והפסד המשפחה החרדית בכל הדורות יוכיח.
כל חברה מקריבה את בניה למולך כלשהוא. ולכן כל מי שמוליד עשה את חלקו בשרשרת הדורות ולאף אחד אין הבטחה שהיא תימשך לעד.
זה לא נכון החרדי לא מקריב למולך כי אין לו שלטון. ואברהם אבינו זכה שאני ואתה כאן בזכות ברית המילה שלו
מדוע בכלל יש צורך "בשרידות אישית" מדוע אתה חושב שאתה אינך "ניצחי" כבר עכשיו?.
אין שום צורך לכלום, אבל מי שמוליד, מוליד לשם כך הרי בשביל מה הוא עושה זאת ? אני לא נצחי כי אני מת לבסוף, אני יכול להיות נצחי בחשיבה שאדם ינצח את המוות (סיפור בראשית בא לטעון מחשבתית שזה אפשרי) אבל עד אז אני נצחי על ידי צאצאי עד שבעתיד הם יצליחו לנצח את המוות. וזה מה שהאבן עזרא מסביר ראה את דבריו הנפלאים
אבן עזרא בראשית פרק ד פסוק (א) והאדם כאשר ראה שלא יחיה בגופו בעצמו לעולם הוצרך הוא להחיות המין, על כן אמרה קניתי איש את ד'.,,, כי הנה נמצא (על ידי ההולדה max) בארץ במין כאשר הוא במעלה בעצמים.(= נצחי כמו האלוהים ולכן קניתי האדם את האלוהים = נצחי כמותו max)
נשלח ב-27/3/2014 21:39
מקס
כל מי שמוליד שורד ? הצחקת אותי ידידי. הרי בנאורות הילד לא שלו בכלל הוא שייך לחברה הדמיונית והם יקריבו אותו למולך כמו על עזה שלושים שנה ואחר כך נגרש את אביו מביתו כמו בעזה
אתה צודק לגבי הנאורות כפי שמשתקפת בחברה כיום.
אבל, מה עם הנאורות של אברהם אבינו?...
אברהם אבינו, הוא ולא אחר שמגרש את בנו !
אברהם אבינו, הוא ולא אחר שהולך לשחוט את בנו במו ידיו !.
הילד החרדי והבת החרדית שייכים להוריהם? הם אינם אינם מוקרבים "למולך החברה החרדית" ?.
כל חברה מקריבה את בניה למולך כלשהוא. ולכן כל מי שמוליד עשה את חלקו בשרשרת הדורות ולאף אחד אין הבטחה שהיא תימשך לעד.
מדוע בכלל יש צורך "בשרידות אישית" מדוע אתה חושב שאתה אינך "ניצחי" כבר עכשיו?.
תוקן על ידי שלישישי ב- 27/03/2014 21:43:17
נשלח ב-27/3/2014 14:39
אפריםבן כתב:
החרדי שורד היום בזכות החילוניים שמגנים עליו מבחינה צבאית וכלכלית. בעוד מספר שנים כאשר החרדים יהפכו לרוב יש סיכוי סביר מאד שיחרב הבית השלישי כמו שקרה לבתים הקודמים.
אם לא היית רשעים בעולם אז לא צריך כלום, לא משטר ולא גזלת הטבע מהאדם. פשוט יש את הטבע כמו לכל האורגניזמים ואף אחד לא חי על חשבון האחר.
לעולם לא תהיה בית שלישי הרי מה טוב היה בבתים הקודמים ? מאז בית ראשון נקרע המלכות ומאז בית שני אנו אלפי שנים בגלות.
לכבוש ארץ בכוח ולאחוז בחרב כל הימים ולגזול מכל הפרטים את הארץ ולכפות בכוח הכפייה שכולם יהיו פונקציה של צמיחה ולכפות שני מפרנסים למשפחה ועוד ועוד ועוד ? זה לא גאולה ידידי, זה הגיהינום בהתגלמותו !!
תראה את עצמך ותגיד לי מנין עולה במחשבתך הרעיון והכעס וכו' שהחרדי חייב למישהו משהו או שכל אדם אחר חייב למישהו משהו ? אם אתה חושב שכדאי לנו שותפות למשהו (נגיד, המצאת החברה או הקפיטליזם) אז קודם בוא נהיה חברים\אחים\משפחה וכדומה, ואז נשב ביחד ונדון מה כדאי ומה לא כדאי. ואחרי שנסכים על משהו ?! גם אז זה מחייב רק אתנו אבל לא את הדור הבא כלומר בדור הבא ישבו שוב האחים יחד לדון האם כדאי שותפות. אבל לבוא בכוח לדרוש ממני שותפות ? או לחליפין להבטיח הבטחות שווא שהחרדי יוכל לחיות בארצו בלי כפיה ? ועוד כל זה אם שנאה מטורפת לכל מה שהוא מייצג וחושב ודוגל ? נווו באמת ,,,,,,,
יש מחלוקת בחז"ל האם חייבים להודות לרומאים על הגשרים והדרכים שעשו בארץ ישראל. יש שחושבים שצריך להודות להם ויש שטוענים שהם עושים אותם לעצמם. שאתה רואה את השנאה ואת הרדיפות כלפי החרדי ? אתה לא חושב לרגע שיש מחלקות חז"לי בעניין. כולם מודים שהם עושים אותם לעצמם ואם חרדי יהנה מיזה רח"ל ?! אז לא ניתן לו כמו הקיטנות בקיץ והאפס מע"מ. אז במחילה, אף אחד לא ביקש מהם טובות וכל מה שעשו ? עשו לעצמם !!
נשלח ב-27/3/2014 14:15
החרדי שורד היום בזכות החילוניים שמגנים עליו מבחינה צבאית וכלכלית. בעוד מספר שנים כאשר החרדים יהפכו לרוב יש סיכוי סביר מאד שיחרב הבית השלישי כמו שקרה לבתים הקודמים.
נשלח ב-27/3/2014 13:37
שלישישי כתב:
כל מי שמוליד שורד.
ולמה זה חשוב שיקרא "יהודי" ?
אברהם אבינו נולד כיהודי ?
כל מי שמוליד שורד ? הצחקת אותי ידידי. הרי בנאורות הילד לא שלו בכלל הוא שייך לחברה הדמיונית והם יקריבו אותו למולך כמו על עזה שלושים שנה ואחר כך נגרש את אביו מביתו כמו בעזה.
אברהם לא נולד כיהודי ולכן כל גר נקרא אברהם ובאמת כל יהודי הוא יהודי שמאמץ את בירת המילה וכל המשתמע מכך ראה כאן יסוד ברית מילה.
אבל מבחינת חשיבת התורה ומשמעותה ועיקר תכליתה היא כמובן מיהו השורד ? התשובה לכך היא פשוטה. כל זמן שיש חרדיות ?! יש יהודים בעולם !!
כל מי שמוליד שורד.
ולמה זה חשוב שיקרא "יהודי" ?
אברהם אבינו נולד כיהודי ?
נשלח ב-27/3/2014 09:00
alchanan כתב:
עו"ד חיים זיכרמן, בנו של אחד מדוברי החרדיות הקנאית דהיום, טוען כי הדור השלישי לחרדיות הישראלית יוצא לשוק העבודה, הולך לתיאטרון ומשתלב בתרבות הכללית
מה שמצחיק כאן שהוא מתכוון כמובן לעצמו ולאנשים כמו קובי אריאל שמיחצן את לפיד כקוסם. טוב. זה כמו שהנטורי קרתא טוענים כל הזמן שכל החרדים נטורי קרתא.
אז בוא נספר לו מה מאחורי הקלעים של הבמה של החרדיות. החרדיות היא האימה של היהדות ולכן כל יהודי שהוא רואה בכל נקודת זמן בכל מצב יהודית אישית, אם זה מומר או מתבולל או רפורמי חופשי ודתי, כולם צאצאי האימה החרדית. במילא מה החידוש שלו ? בוודאי שכל סוגי היהדות הגיעו ותגיע בהמשך מהחרדיות. אבל מבחינת חשיבת התורה ומשמעותה ועיקר תכליתה היא כמובן מיהו השורד ? התשובה לכך היא פשוטה. כל זמן שיש חרדיות ?! יש יהודים בעולם !!
נשלח ב-27/3/2014 07:58
ברוך שכיוונתי? חבל שלא בחרתי במקצוע של נביא כורסה.
עצם קיומו של מנעד רחב הוא כבר מימוש של המודל הציוני-דתי, שגם בו מתקיים מנעד כזה.
ברור שגבולות הגטו החרדי נפרצים, כי האינטרנט הפך אותם ללא רלוונטיים. אפשר לומר שהחברה החרדית ניצחה בדור הקודם את הטלוויזיה, אבל נוצחה בנוק אאוט בדור הנוכחי על-ידי האינטרנט. הקונספציה החרדית במשך חמישים שנה הייתה לבנות חומות, אבל החומות הפכו שקופות. בסופו של דבר, כשאתה מסתכל בטווח ארוך, החברה החרדית לא באמת הצליחה להתמודד עם המודרנה. היא הצליחה לעכב את כניסתה אליה.
"כמו שהציונות הדתית עיכבה אותה קצת, החרדיות עיכבה אותה עוד יותר, אבל בסוף זה קרב מאסף. אפשר להגיד: אם כבר אינטרנט אז שיהיה מסונן; שיהיה רק במחשב הנייד ולא בבית, שלא יהיה בחדר הילדים. אבל בסוף אתה רואה במחקרים ש-40% מהחרדים גולשים באינטרנט. בניכוי הילדים והזקנים, פירוש הדבר שכמעט כל החרדים גולשים, ומבחינה חרדית הבעיה העיקרית באינטרנט היא לא התכנים הלא צנועים, אלא עצם היכולת שלך כחרדי לצרוך לראשונה חומר לא מסונן. הרי המודל של העיתונות החרדית היה תמיד שיותר ממה שאתה קורא את מה שכתוב אתה לא קורא את מה שלא כתוב. אתה קורא את מה שרוצים שתקרא. וזה נגמר.
"היום יש לזה ביטוי אפילו בתהליך של התעוררות פמיניסטית מאוד מעניינת בציבור החרדי. יותר ויותר נשים חרדיות אומרות: אנחנו רוצות ליטול חלק במערכת הפוליטית. היה לאחרונה גם מכתב של עיתונאיות חרדיות שאומרות: אל תשתיקו אותנו יותר. אנחנו רוצות להופיע בשמנו, לדבר בשמנו, ולא לעסוק רק באפיית חלות. באינטרנט זה כבר קיים. שרי רוט, הפרשנית הפוליטית של אתר 'בחדרי חרדים', מופיעה בשמה, והיא דמות מוכרת בקהילה. אתר 'כיכר השבת' מציג תמונות של נשים. האינטרנט בעצם פתח את העולם החרדי".
כל הדיון ההלכתי שם לא מדבר על אונס במובן של כפיה בכוח = לקשור אותה עם אזיקים וכדומה. מדובר על חובתה של האישה היוצא מהסכם הנישואין. בתכלס הבעל חייב לרצות אותה והיא צריכה להסכים. ולכן "אנוס" אסור על פי כל הדעות. אם היית מותר אונס, אז אין משמעות למילה "מורדת" ואין משמעות למילה "מאוס עלי"
נקודה חשובה שחייבים להבין: כל המושגים של אונס וכדומה, מדבר על אנשים לא נורמטיביים, אנשי המערב שעד לא מזמן ירדו מהעצים והתחילו כבני כפר לגלות את הנאורות. אבל אנו כבר בתקופת האבן (הרי בני למך מצאו את הברזל) היינו צריכים להתחנן לסקס. כי הנשים לא רצו להוליד יותר בגלל הרציחות. חז"ל מספרים שלמך הצליח לשכנע גם את אדם וחוה להמשיך להוליד ולכן כתוב שגם אדם ידע את חוה וילד את שת. והנה הפסוקים.
אמרו לו: רבינו, ברכנו! אמר להם: יהי רצון שתהא מורא שמים עליכם כמורא בשר ודם. אמרו לו תלמידיו: עד כאן? - אמר להם: ולואי! תדעו, כשאדם עובר עבירה אומר: שלא יראני אדם.
הייתי מצפה שלאחר אלפיים שנה בדורנו דור הדעה אנשים יהיו יותר מתקדמים- ולא רק בסמרטפונים- ויהיה מורא שמיים עליהם כמורא בשר ודם אבל לא הרבה הרבה יותר.
נשלח ב-24/3/2014 23:46
הרב מיכי אם נחזור למאמרך במקור ראשון, שלונקק בתחילת האשכול. האם אינך סבור שישנה משמעות לחלוקה בין החרדים לדת"ל, על הרקע הנושא של שילוב תורה עם דרך ארץ? לדעתי במבחינת חלוקה מגזרית, יש לנושא זה משמעות רבה יותר, מדרכי פסיקת ההלכה. המכנה המשותף של החרד"ל עם הדת"ל, גדול מהמשותף לו עם החרדי, שניהם לוחמים בצבא, עובדים לפרנסתם, ורוכשים השכלה, ועושים זאת כדרך לכתחילה.
נשלח ב-24/3/2014 23:07
ירוחם ר יוחנן הכיר את נפש האדם וזה היה 2000 שנה לפני שהחרדיות הייתה קיימת.. אז אצל חרדים הפחד מאנשים הוא ליותר חוקים.