| נשלח ב-1/6/2014 13:18 |
|
| |
מדע ביחס לתורתינו הקדושה
שלום רב לכולם
עקב שאני די חדש פה ולא ידוע לי כל הנושאים שדנו עליהם יכול להיות שהעלו כבר הנושא אבל בכל זאת החלטתי לפתוח את זה עוד פעם (אולי פעם ראשונה ) מה היחס של מדע לתורה
ואכתוב בקצרה מה דעתי ניקח למשל את עניין הרפואה הרי ברור אם הרמב,ם היה חי היום אם הידע הרפואי שהיה לו ,אף אחד מאיתנו לא היה קופץ אילו לביקור אפילו אם רק היה סובל מנוזלת .הסבתא או השכנה יש להם יותר ידע ברפואה הרי מה שברור לפי זה שגם המדע אין לו ודאוות שזאת האמת והיא לא תשתנה .אם ככה מי שמאמין שהתורה ניתנה מן השמים אין לו לשנות כלום על פי המדע שהיא תתחלף מהרה כמו שאנחנו עדים לזה ץאבל תורתינו נצחית והיא לא תשתנה
אכן הרבה הלכות נקבעו לפי הידע של חכמינו בזמנם שלמעשה היום אין להם שום הגיון כמו מים שלנו .ועוד כהנה אבל ביחס לחוקי התורה שניתנה ע"י משה מפי הגבורה לא נוכל להפריך אותם אם ידע מדעי כין תנובה כתנובתו ולעולם לא נגיע לסוף דעתו (של הבנת היקום )
או שמא טועה אני ?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2014 17:37 |
|
| |
מיימוני א. ההזמנה לכתוב את התורה מחדש גדולה עלי, אני כותב בלשון יבשושית הרחוקה מלשון הכתוב. אבל זה בכלל לא הנקודה. אין ספק שה' יכול (לא פחות מסיסמת הבחירות של אובמה). אני חושב שדי פשוט לכתוב את פרשת הבריאה בלשון כוללנית, אפילו משהו מצומצם של 5-6 משפטים (נניח בסגנון של מתן תורה "ברא ה את השמים ...וכו' ב. תשובתך בסעיף 3 ש"לא היתה ברירה" כמובן לך אינה תשובה [ויש לחלק מדברי המו"נ ששלל את השאלה מדוע היה לב העם רך כך שיצטרך לא ללכת דרך ארץ פלשתים. זה מתקשר להערתך בסעיף ב]. וודאי לא בהתייחס לה' שהוא כל יכול (מחוץ לסתירה לוגית, אבל זה לא המקרה). וחוץ מזה, כאמור ב א' היתה ברירה, לכתוב לקונית וכוללנית. ג. תשובה קבילה אולי תהיה ע"פ המוטיב החוזר ברמב"ם בכמה מקומות כי להשתיל את התורה בעם היה קשה ולכן התורה התפשרה (כמו בהמנעות מדיבור על גמול רוחני). ידעה התורה כי מסורת הבריאה חזקה ולכן "נכנעה" והזכירה זאת, מטעמים פסיכולוגיים. תי' זה אולי דחוק פחות מאחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2014 16:31 |
|
| |
הרב מיימוני היקר כלום לא יכל ה' לכתוב את התורה ללא הסתירות המדעיות? ומה אם לא היה מספר לנו סיפור בראשית כנוסחו היום, אלא משהו מעורפל יותר שמשיג את אותה מטרה חינוכית. לדוג' בראשית ברא אלוהים את העולם והארץ הייתה שוממה. ויאמר אלוהים יהי עולם ויהי עולם. ויברא אלוהים את האדם ואשתו בצלם אלוהים ברא אותו וכו'. עם הטקסט של היום אנו נדרשים לא רק לסיפור בריאה שנראה סותר את הידוע היום, אלא גם לסיפור על יצירת אדם שמושפע מאוד מתקופתו. קודם כל אדם = גבר ורק אחר כך באה האישה מצלעו של האדם (שוב אדם =גבר). מטרת בואה לעולם הוא להיות עזר כנגדו של האדם/גבר. ממש לא מה שידוע לנו ממדעי הטבע על דרכי ההתרבות האבולוציוניים וגם נסתר מוסרית היום. ובא השמש וכו' זה באמת לא קשה, יותר קשה על הדברים המיותרים לכאורה, כמו סיפור בראשית. או הטעויות בבהמות כגון ארנבת ושפן (שנדרשו עליהם הרבה דרשות ואכתי צ"ע).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2014 08:22 |
|
| |
תלמיד (לא) טועה
הצבעת על נקודות שקשות גם לי. וזו לא הפעם הראשונה שאני נדרש לחשוב עליהן.
אציג את הרקע ואעבור לדבריך.
סעיף לפני א: יש בתורה ביטויים שאינם נכונים מדעית ואנו מפרשים כמטאפורה. כמו "ובא השמש" "וזרח השמש".
יש בתורה תיאורים שנראים מדעיים (בריאת העולם בששה ימים) והתייחסויות למציאות אך כל אלו נראים לפי הידוע לנו לא נכונים. האם ניתן להסביר זאת בכך שהתורה לא התכוונה ללמד מדע אלא רק להתייחס לאותה מציאות שהיתה מוכרת לבני הדור שקיבלו אותה? לדעתי - כן. כפי שהבנתי משד"ל (ולא רק הוא), התורה מספקת נראטיב לקוראים ולשומעים שמסביר להם שהעולם נברא ולכן הוא מתאר את העולם כפי שחשבו עליו וכן את ההיסטוריה כפי שחשבו עליה ואינו מתקן את הטעויות שלהם במציאות, גדולות וקטנות.
על זה נסובו דבריך.
א. ה' יודע עתידות ושנקרא שוב את הפסוקים והם יצרמו לנו. האם אי אפשר היה לכתוב אחרת.
אתה מוזמן להציע דרך לנסח נראטיב בריאה והוראות (נניח לאיסור עבודה זרה) שמקיפות את כלל המציאות לפי מה שהיא מוכרת לבני הדורות המקבלים ואחריהם אך יהיו מובנים לבני דורנו המכירים את האסטרונומיה החדשה.
אני יכול להציע מספר פתרונות ואף אחד מהם לא יעבוד, חוץ מהאחרון.
1. לכתוב שהתיאורים לא מדוייקים. - האם התורה יכולה לכתוב על עצמה שהיא לא מדוייקת או מנוסחת לפי הזמן? כאשר אין מודעות לכך שיש רמת דיוק משתנה והשתפרות של המדע?
2. לכתוב בשפה כפולה שאפשר להבין ברמה אחת כך וברמה אחרת שוב אחרת. כך חשב הרמב"ם שאפשר לפרש את התורה. ולכן ניסה להכניס לתוכה את האריסטוטליזם (באופן ביקורתי ומתון כלפי אריסטו). זו בעצם הטכניקה או הטכנולוגיה של פרשנות לפי הסוד. כפי שכתב הלברטל (בספרו על הסוד), ברגע שמניחים שיש סוד, זה משחרר אותנו ממחוייבות לטקסט כפי שהוא.
3. להשאיר זאת לנו, הקוראים, להבין שכפי שהתעלינו מבחינה הידע המדעי כך עלינו להתעלות גם מצד הבנתנו את המיגבלות שכל תורה המציעה מדע והיסטוריה (גם בדרך אגב) לקוראיה חייבת להתחשב בהם. אותו דור שמצליח להבין את השאלות, מבין גם את התשובה העקרונית של "לא היתה ברירה אלא לכתוב כך". וזו התשובה שלי. לצערי אין לי טובה מזו. ואפשר שהיא האמת.
ב. מדוע ה' ברא אותנו כך ולא אחרת? יש טוענים שזו לא שאלה משמעותית. ויש משיבים שזו שאלה גדולה אבל אחרת. נבראנו כבני אדם עם יכולת מוגבלת אבל מתפתחת. אין לנו כנפים, למשל, אם כי יש כנפים לדמיון ואולי גם להשגותינו הנכונות. זה מה יש. החכם לא ישאל: מדוע לא נבראנו אחרת אלא "עכשו שנבראתי, מה בידי לעשות ומה חובתי ומה ראוי שאשאף אליו".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2014 15:56 |
|
| |
מימוני א. מי שבעיניו מעשה הבריאה לא היה כפי שהוא מתואר בבראשית וגם ידע את העתיד כי האנושות תגיע לכך וגם רצה כי פרשה זו תישמר לנצח - היה מנסח אותה כך ???? ב. השאלה מתעצמת לגבי מי שהוא כל יכול וגם ברא את השפה וכושר הבטוי. התקצר ידו לתכנן אותם כך שתיאור הבריאה הצבעוני והמרגש לא יסתור את שאירע?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2014 08:02 |
|
| |
אני מנסה להשיב על השאלה האחרונה לבדה:
יש דברים שאי אפשר לנסח שלא על ידי משל כלשהו.
יש דברים שאפשר לומר בלי להתחייב לאונטולוגיה (=מציאות) כזו או אחרת. אבל בוודאי שאי אפשר להישמר באופן מוחלט מטעויות.
לכן: ובא השמש, וזרח השמש.
אנו היום, שגדלנו על הרעיון של קופרניקוס (השמש עומדת, כדור הארץ מקיף אותה) מבינים זאת מייד כמטאפורה. כמה עוד מטאפורות נמצאות במקרא? כמה עוד אמירות שמדגימות רעיון על ידי המציאות המוכרת לדור שקיבל את התורה?
אדרבה, נסה לומר את הביטוי על הזריחה "במילים כלליות ללא התייחסות לפרטים הטכניים". וזכור שאתה מוגבל למילים שמובנות בדור ההוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2014 08:00 |
|
| |
בבירור עם הכותב האחרון באישי, נפלו טעויות הקלדה. זה הנוסח הנכון:
אבל התורה הלעיטה אינפורציה עובדתית (ואף אם תאמר שזה משל, שומעיה המקוריים לא יכלו לדעת שאינה אלא משל. וכל תקופה, עם התקדמות המדע, אנו נאלצים להרחיב את גבולות המשל) בזמן שהיתה יכולה לומר את המסקנה במילים כלליות ללא התייחסות לפרטים הטכניים. גלישתה לכך אינה מעידה משהו?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 15:44 |
|
| |
עודד אהל התואה הלעיטה אינפורציה עובדתית (ואף אם תאמר שזה משל, שומעיה המקוריים לא יכלו לדעת שאינה אלא משל. וכל תקופה אנו נאלצים להרחיב את גבולות המשל) בזמן שהיתה יכולה לומר את המסק במילים כלליות ללא התייחסות לפרטים הטכניים. גלישתה לכך אינה מעידה משהו?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 14:55 |
|
| |
נראה לי כי הדיון מערבב שני מישורים שונים. במישור האחד נשאלת השאלה אם התורה היא ספר של מדע הטבע. נשאל ביתר דיוק, האם ביחס לידע הטבע של זמנה התורה היא ספר של מדע הטבע. אביא שתי דוגמאות. משה היה רועה צאן, ורועה צריך לדעת לסיע לכבסה המתקשה ללדת. אני משער שלמד וידע את המלאכה הזו שהיא ידע נחוץ במדע שימושי, ידע וטרינארי. הדוגמה השניה היא ידע במילדות, מקצוע מדעי שימושי נחוץ והכרחי עד היום הזה. התורה אינה מספקת שום מידע בשני ענינים ידועים ומפורסמים אלו. סיבת הדבר פשוטה בתכלית, התורה מעולם לא התכוונה להיות ספר מדע הטבע. אם תשאלו מדוע מבנה מסוים הוא יפה [אסתטיקה], כיצד לחבר קינה מוסיקלית [מוסיקולוגיה], ואיך להשפיע על המאזינים באמצעות נאום [רטוריקה], לא תמצאו דבר מכל זה בתורה כיוון שהיא לא התכוונה אי פעם לעסוק בכך. אלו שחיפשו בה תשובות לענינים אלו פעלו או משום אי הבנה גדולה, או משום שהולכו שולל.
המישור השני הוא המישור האנושי. אדם על אמונותיו, וצרכיו, אנשים על כל המורכבות, הסיבוכיות וריבוי הגוונים של אישיותם. בדברים האחרונים של בן-נח מצאתי ביטוי אנושי נשגב וראוי להערכה רבה מאד, בהם יש לסיים: 'אני בעצמי מחפש לי חבר ... וביחד נצא לדרך לחפש את אלוהינו ואולי בסוף גם נמצא אותו'.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 13:39 |
|
| |
מואדיב למה לא? הוא מאמין בפרדוקסים של תורת הקוואנטים בריבוי עולמות באבולוציה, למרות שלכל היותר הוא ראה קוף שנולד מאדם
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 08/06/2014 13:39:53
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 13:37 |
|
| |
.
מעודי לא פגשתי מישהו ש"מאמין במדע".
אתה יודע, שהוא מקיים את מצוות המדע גם כשאין בהן הגיון, שאינו חורג מי"ג עיקרי האמונה במדע, שהוא יודע שהוא ואין בלתו וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 13:26 |
|
| |
מיימוני
למה לא שאלתה עוד שאלות מה זה
א. עזבו? ב. מי זה אל ?
לא לכל שאלה חייבים ליכנס לפילוספיה שבדבר וכו
השאלה הייתה מאוד פשוטה וואכתוב לך אותה בקיצור עם תשובתי
למה כל אלו שהתחילו קצת להפעיל את הראש (ולא רק עובדים עם רגשות ) מיד מפסקים לשמור תו"מ ומצהירים שאין לנו חלק בתורת משה וכו לעומת בדמוקראטיה ומדע וכל שאר הדברים מעולם החופשי מאמינים ועוד איך (אם רק תעיז להעביר ביקורת יגידו שאתה דתי פתי !) אולי מיימוני אתה לא ניפגשת איתם אבל אני כן ולא ניפתח עכשיו דיון אם הם רוב או לא (תתייחס לצם השאלה )
אבל תשובתי היא שלכל אדם בין אם יש לו כיפה וגם אם תיקרא אותו אטאיסט עדיין הור רוצה להאמין וחייב להאמין במהשהוא תמה ולכן האנשים האלו רק החילפו את האמונות שלהם אבל עדיין יקראו מאמינים
אני בעצמי מחפש לי חבר שזרק את כל האמונות ממיסטיקה עד עבודה זרה (שלדעתי 90% מאנשים עבדי ע"ז נקראים )ועד האמונה במדע ובכל הדברים וביחד נצא לדרך לחפיש את אלוהינו ואולי בסוף גם נמצא אותו (לפעמים מהרהר אני בליבי אולי אם תובנתי האתי כבר מצאתי אותו !)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2014 16:38 |
|
| |
בנוח
העלית שאלה חדשה.
למה רוב האנשים שעזבו האמונה באל כשמגיע למדע הם מאמינים בצורה גורפת יש כאן כמה הערות, שחלקן תשובות, וחלקן מעמידות בספק את הנחת היסוד לשאלה.
א. האם באמת רוב האנשים - שעזבו את האמונה בא-ל, אכן "מאמינים בצורה גורפת" במדע?
ב. מה זה "עזבו את האמונה בא-ל?
ג. אולי בגלל שהם לא בהכרח אנשים חושבים, במובן של בודקים את הנחות היסוד שלהם, ולומדים מהו באמת מדע, ומה ביכולתו להשיג ומה לא, כפי שנתבאר לעיל?
ד. אולי בגלל שהם לא בהכרח אנשים חושבים, במובן של בודקים את הנחות היסוד שלהם, ואינם יודעים באמת מה טוענת דת ומה טוענת היהדות, אם בכלל אפשר לומר שהיהדות אומרת "דבר אחד"? (אני סבור שכן, אבל אם תשהה כאן עוד, תכיר פרשנויות נוספות).
הצגתי בפניך דגם מסויים מאד של היהדות, שלפי מיטב הכרתי הוא האמת: דגם שאפשר לכנות "מיימוניסטי" למרות שאינו זהה בשום פנים ואופן למה שהאמין בו הרמב"ם, אלא יותר למתודולוגיה של הרמב"ם. על זה תוכל לקרוא, אם תרצה בשיעור מבוא לפרקי מו"נ שהתחלתי פעם לכתוב, בתמימות גדולה שזה אפשרי... שם כתבתי בערך כך: אני לומד מהרמב"ם את נאמנותו לאמת ואת השימוש בכל כלי המחשבה וההכרה שהיו לו, מתוך מודעות פילוסופית. לנו ולו יש כלים אחרים והנחות יסוד אחרות. בכל אופן, בהתאם לגישה זו, אני מפרש כך את התורה. כך שאין סתירה בינה לבין המדע.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2014 14:27 |
|
| |
מיימוני
תודה
אולי לא הייתי מספיק ברור אבל זה רציתי להגיע
אז למה רוב האנשים שעזבו האמונה באל כשמגיע למדע הם מאמינים בצורה גורפת ! האדם שבשכלו מחפש הוכחות למה שהוא מאמין יהיה ראוי שגם למדע יהיה לו את ההוכחות שלא קיימות
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2014 09:31 |
|
| |
בנוח (או בן נוח?)
אם הבנתי אותך, אתה שואל מה בין תורה ומה בין מדע, ומה עושים כאשר יש סתירות. וכמדומה שאתה טוען שאם יש התנגשות כזו, המדע צריך להידחות מפני התורה.
הרשה לי להרחיב את היריעה ולהציע עוד השקפות שנאמרו בנושא בין רבותינו הראשונים לגבי התורה, וקצת על המושג של "מדע" בתקופה המודרנית.
א. מדע
המונח המרשים הזה "מדע" מציין דברים שונים בתקופות שונות.
המטרה היא זהה ביסודה: לספק לנו ידע מסודר ומדוייק על המציאות. ובתקופתנו (ואולי עוד קודם) היה ערך מעשי לידע כזה.
אבל הגישות למדע היו שונות.
המדע בעולם העתיק עסק בשאלה כמו "מהי המהות" ו"למה זה כך". המדע המודרני, (נניח מבייקון, אבל איני זוכר כרגע, ואולי וולאנד ישלים, או אחרים) ויתר על השאלה "למה" והתעניין רק ב"איך".
יותר מכך, לפני כמה מאות שנים חי פילוסוף סקוטי חשוב בשם דיויד יום, והוא הציג שאלה שערערה את כל תוקף המדע בעינינו. הוא הציג עמדה שנקראת "ספקנית". כלומר, איך אני יודע שיש חוקי טבע, שיש סדירות, שהעולם מתנהג תמיד באותה צורה, שדברים יש להם חוקיות שאפשר להכיר ולסמוך עליה?
זו שאלה חשובה למרות שהיא נראית טרחנית. מפני שהתשובה הברורה לכאורה מעצמה: הלא אנו רואים שזה כך, לא מספקת. היא לא מספקת מפני שהיא מסיקה מן העבר, מכל מה שראינו ושמענו, לגבי העתיד. והרי זו בדיוק השאלה: מי אומר שהעתיד לא יהיה שונה? ואולי הרצון לחפש חוקי טבע הוא רק פסיכולוגי?
אוסיף עוד נקודה מעניינת: יום (HUME) שאל: האם ראית אי פעם סיבה? וענה: לא. ראית רק שני אירועים, שבאו ברציפות של זמן ומקום, ולכן קבעת שזה גרם לזה, המוקדם למאוחר. אבל צמידות בזמן אינה ראיה לסיבתיות. ובכלל לעולם לא נפגוש בסיבתיות. הכרתה באה מתוכנו ולא מן העולם.
אפשר לחלוק עליו ולטעון שהגישה התמימה היא הנכונה. אבל יתכן שזו הונאה עצמית או חוסר דיוק פילוסופי.
זו לא הבעיה היחידה במדע. וכפי שאמר איינשטיין: הפלא הגדול ביותר הוא שאנו מסוגלים להכיר חוקיות בעולם.
ובכל זאת, המדע לא רק התקדם מאד ומציע לנו תיאוריות, שלגבי חלקן קשה לפקפק (אפשר לפקפק בקוואנטים, ובאמת צריך ידע מעל למה שיש לי כדי להבין במה מדברים שם) אבל דברים יסודיים יותר נראים אמיתיים. למשל טבלת היסודות של מנדלייב שמאפשרת לנו לעשות הרבה מאד עם כימיה.
ואכן המדע נתן לנו אותה טכנולוגיה שמצילה חיים וגם מאפשרת לנו להתכתב באינטרנט.
אחרי כל זה, אפשר לרחוש אמון למדע וזה מתבקש, אבל צריך להבדיל בין מה שהמדע טוען לבין מה שלא. וכאן חשוב לעמוד על שתי נקודות:
1. המדע רק משער. לאחר ביקורתו של יום (ויש עוד ביקורות, כמו של פופר וקווין, ומראה מקום אני לך לחפש בויקי), המדע מצטנע ואומר: זה מה שהצלחתי עד עכשו, אבל בינתים אין לי טוב מזה. זה עובד, יופי, אבל תזכור שהסתייגתי.
2. המדע אינו עוסק במטפיזיקה. לא "למה". לא "מהי התשתית הכי יסודית" של חומר ראשון ולא "האם יש בורא". השאלה אם יש בורא ומתי היתה הבריאה אינה שאלה מדעית ואינה נבדקת בכלים מדעיים. (זאת למרות שמיכי שלנו טוען, וכנראה בצדק, שלהשערה שיש אלוקים בורא יש חשיבות בתור תשתית למדע ולכן יש לה עדיפות פילוסופית רציונלית. צא ובדוק באשכולות שלו וקרא את ספרו "אלוקים משחק בקוביות" ויש גם ויכוחים על זה בפורום).
בכל אופן, מי שיבוא וידבר בשם המדע ויגיד שהעולם נברא לפני כך וכך שנים או לא, הרי זה חוסר הבנה בהבדל בין מדע לבין מטפיזיקה (הרי העולם יכול להיברא בכל נקודה כשהוא כאילו מתנהל מליוני שנים).
ב. תורה
האם התורה גם מלמדת אותנו מה טבע העולם? או שהיא באה ללמד אותנו דרך ארץ ומוסר והלכה?
יש כמובן דעות שונות, אבל בימי הראשונים סברו אפילו שאם יש פסוק בתורה שאומר דבר בלתי אפשרי (וכמובן צריך לדעת מה אפשרי ומה לא, ואיך יודעים זאת?) אזי "חלילה לדבר תורה שיסתור את השכל".
לכן, אם התורה אומרת "וזרח השמש" ומשמע שהשמש מקיפה את כדור הארץ, אנו מבינים שזו רק דרך התבטאות לפי הנראה לעינינו, ואין כאן טענה לגבי כך שהארץ עומדת והשמש סובבת אותה. (אם טרם שמעת, אז כדאי לדעת שהנצרות ספגה מכה קשה בעקבות גילוי קופרניקוס שהשמש עומדת - לפי הפיזיקה דאז - והארץ סובבת, בניגוד לפשט הכתוב בעיניהם. אבל מאז הנצרות נפתחה למדע ואנו, החרדים, מסתגרים מפניו...).
הציטוט שלי על "חלילה" לקוח מדברי ראשונים כמו הרמב"ם, ריה"ל ואפילו הרשב"א.
נכון שיש דעות אחרות בזמננו, אבל כדאי לבדוק על מה הן נשענות והאם הן באמת "חובה להאמין".
***** מכל זאת אני סבור שאפשר להוציא את המסקנה הבאה: כאשר נראה לנו שהתורה "אומרת" משהו במדע, יש לבדוק אם זה נכון. אולי התורה דיברה לפי הבנת דור מקבליה. וצריך לפרש מחדש את האמירה.
כל שכן בתחום ההלכה. אם יש שאלה ברפואה, לא הרב הוא שזה שצריך להישאל, אלא הרופא. כמובן, יש מקום גם לרב, אבל לא כרופא, אלא היות שיש שאלות חמורות מאד, וחלקן לא רפואיות אלא מוסריות (ראה באשכול ישן שלי על הרשז"א שבו הבאתי מעשה במשפחה אומללה שהיתה להם בת חולה שאפשר היה לקחת לארה"ב לנסות לרפא אבל הסיכוי לא היה ברור והמחיר למשפחה היה כמעט בלתי אפשרי. ראה שם, והרשז"א הסתמך על מה שהרפואה אומרת).
|
|
|
|
|