| נשלח ב-2/7/2014 19:00 |
|
| |
האם השכולה שגרמה גם לרב הראשי לענות אחריה אמן
תחילה העתקתי לינק לאשכול הכתבות, אך במחשבה שניה, אולי ראוי לפתוח אשכול מיוחד. הכתב, מצביע על תופעה מעניינת של פמיניזם הלכתי המחוייב להלכה במובן האורתודוקסי המלא. מה שברור שאין שום מניעה הלכתית לאמירת קדיש על ידי אישה, אם כי גם בתוך השיח ההלכתי נטו, יש הסתייגות ברמת כבוד הציבור צניעות וכיו"ב. לכאורה, עיקר ההתנגדות היא יותר מאימת המדרון, מאשר מאימת החשש שח"ו יתגדל ויתקדש שמיה רבה על ידי אישה. ייתכן וזו סנונית עם פונטציאל כדור שלג לשטוף גם את החברה החרדית. (בזכרון משה הייתה אישה שנהגה לבא בקביעות לאמירת קדיש). ואולי לא. ימים יגידו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2014 14:27 |
|
| |
נראה לי- כי היא אמרה את הקדיש מתוך רצון ליטול חלק בכאב הדתי גם, ולא כל מחשבות של התרסה.
למרות כאמור אין כל פסול גם בהתרסה פמיניסתית. אדרבא מי שיש בידו ויביא מקור-של רב או פוסק שפוי-. לאסור נשים מאמירת קדיש. אתן כסף לצדקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2014 14:06 |
|
| |
לא זכיתי להבין את חשיבות השאלה, אם הקדיש נאמר "ממקום אמיתי" או "בהתרסה". נניח והיא אמרה קדיש כחלק מהאידאולוגיה הפמניסטית שלה - למאי נפק"מ? אם מותר, אז מותר, ואם אסור, אז אסור.
כדי למנוע אי-הבנות (ו/או השתנות), אעיר כי אין בשימוש בביטוי "אידאולוגיה פמיניסטית" משום כוונה לזלזל באידאולוגיה שאיתה אני מסכים במידה רבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2014 13:08 |
|
| |
:"נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת-פִּיהָ"
היא מתייחסת לאמירת הקדיש שלה על בנה, מעל הקבר הטרי: "זה קרה אינסטינקטיבית. כשקראו להם, קמתי איתם, בלי לתכנן מראש. 12 שנים אני מלמדת את הנושא הזה, של אישה בהלכה וקדיש.
מבחינה הלכתית אין בעיה שאישה תאמר קדיש. אחרי שזה קרה, גיליתי שזה היכה גלים ולמעשה היתה עת רצון. לפעמים צריך נסיבות מתאימות כדי שמשהו יתקבל באופן חיובי".
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/281885
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2014 18:34 |
|
| |
מיכי
אין לי כוונה להתדיין שוב. מה שברור שכוונתי לא היתה כמו שהתייחסת לדבריי. אנא אל תוציא את דבריי מהקשרם ובודאי שלא להופכם
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 08/07/2014 18:43:06
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2014 18:04 |
|
| |
אליקים, במסגרת דברי הנאורות והרחמנות שלך, שכחת להוסיף מילה: "לחשוד בה בפמיניסטיות ח"ו". אם היא מעיזה לומר קדיש דרך קבע אז באמת יש להוציא עליה דין רודף. טוב, זה ברור. אבל יפה שאם זה ארעי אתה סולח לה... באמת נאור. אשריכם ישראל, רחמנים בני רחמנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2014 17:57 |
|
| |
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 08/07/2014 18:10:14
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2014 13:34 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | | [בדיוק.
|
|
פסיכואנליזה זול
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 23:40 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  | אמור מעתה: כשזו האידיאולוגיה שלי מצוה גדולה לקדמה בכל זמן וככל שהזמן קשה יותר- כך אתה גיבור יותר. עד לחנה שעמדה על גופת בנה האחרון ואמרה '"לך אמור לאברהם וכו' " כשזו לא האידיאולוגיה שלי - אתה טיפוס אגואיסטי, נבזה, קר ואנטיפתי שסוחר בדם. |
|
[בדיוק. ומעבר להכל נראה לי שבאה כאן לידי ביטוי גם תופעה פסיכולוגית מעניינת נוספת: מה שאני מרגישה/חושבת הוא ה"נורמלי", לפחות עד שאפגש עם אנשים שמרגישים/חושבים אחרת ממני, ובטוחים שהם הם ה"נורמלים". לפעמים נדרשת כמות נכבדה של "מפגשים" כאלה לאורך החיים ובקשר לנושאים שונים, ולעיתים די במפגש אחד משמעותי (אפילו בגיל צעיר מאוד), כדי להביא אדם לתובנה שיש הבדל בין "דעה" ל"עובדה" ובין "הרגשה" ל"מציאות", או ל"הארה" (הכרוכה בהכרח בהתבגרות) שיש עולם מעבר לעצמי ואנשים שהם לא אני.]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 18:37 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | | הרב מיכי,עדיין יש מקום לברר, איך ככל הידוע, כמעט בשום קהילה ותקופה, לא היו נשים שאמרו קדיש באופן סדיר.אולי כי לא ידעו. אולי מטעם אחר.בהלכה נוטים למציאות מעין זו משקל רציני ולעתים מכריע.אא"כ ברור שמדובר במנהג טעות.הנה, ככל הידוע, כמעט בשום קהילה ותקופה, לא היו נשים שלמדו תורה באופן סדיר. האם בגלל זה אסור לשלוח את הבנות ל'בית יעקב'?מה עמדת ההלכה על לימוד קריאה לבנות? האם מותר ללמד בנות לקרוא, ואז - רח"ל - הן תגענה לאותה עקמומיות מפורסמת? |
|
ואי"ה כשיבוא משיח ותכלה תפלות מן הארץ, ייבטל ההיתר לבית יעקב?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 18:19 |
|
| |
בשום קהילה מעולם נשים גם לא הלכו לעבוד. המציאות השתנתה, ולכן היום המצב הוא שונה. כל עוד אין סיבה טובה למנהג הזה, העובדה שכך עשו אין לה שום משקל. פעם גם הלכו עם גלימות והיום הולכים עם מכנסיים. אני יכול להציע הרבה הסברים למה לא מצאנו בד"כ נשים שאמרו קדיש (אם כי היו, כפי שכבר כתבו כאן). הן לא ידעו לקרוא, לא ידעו את הקדיש בעל פה, התביישו, הגברים הוציאו אותן יד"ח. סתם לא חשבו על זה. אבל כל הסיבות הללו לא רלוונטיות, כי איני מכיר שום סיבה רלוונטית לתפיסה שאסור להן לומר. אז לכל היותר אשאר בצ"ע למה לא אמרו. צ"ע כזה אינו שיקול הלכתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 18:04 |
|
| |
יש ויכוח הלכתי בנוגע ללימוד תורה לנשים. קדיש בהלוויה הוא משהו שמזדמן הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 16:54 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | הרב מיכי,עדיין יש מקום לברר, איך ככל הידוע, כמעט בשום קהילה ותקופה, לא היו נשים שאמרו קדיש באופן סדיר.אולי כי לא ידעו. אולי מטעם אחר.בהלכה נוטים למציאות מעין זו משקל רציני ולעתים מכריע.אא"כ ברור שמדובר במנהג טעות. |
|
הנה, ככל הידוע, כמעט בשום קהילה ותקופה, לא היו נשים שלמדו תורה באופן סדיר. האם בגלל זה אסור לשלוח את הבנות ל'בית יעקב'?
מה עמדת ההלכה על לימוד קריאה לבנות? האם מותר ללמד בנות לקרוא, ואז - רח"ל - הן תגענה לאותה עקמומיות מפורסמת?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 14:51 |
|
| |
הרב מיכי, עדיין יש מקום לברר, איך ככל הידוע, כמעט בשום קהילה ותקופה, לא היו נשים שאמרו קדיש באופן סדיר. אולי כי לא ידעו. אולי מטעם אחר. בהלכה נוטים למציאות מעין זו משקל רציני ולעתים מכריע. אא"כ ברור שמדובר במנהג טעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 13:17 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | ירוחם, אין כאן שום דבר שלא הבנת. אין שום איסור בזה, ואף אחד לא יכול לטעון שיש. נקודה. |
|
העניין שאתך אין לי כל בעיה. אבל הבעיה שלי היא עם אלו שראו בזה בעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2014 12:47 |
|
| |
ירוחם, אין כאן שום דבר שלא הבנת. אין שום איסור בזה, ואף אחד לא יכול לטעון שיש. נקודה.
|
|
|
|
|