בית פורומים עצור כאן חושבים

הפרדת הדת מהמדינה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2014 23:27 לינק ישיר 
הפרדת הדת מהמדינה

ניסיתי לבדוק אם היו אשכולות בנושא חשוב זה. לא מצאתי.

מה דעתם של חכמי הפורום?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/7/2014 20:55 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[מקס,

א. גם המוסלמים עורכים ברית מילה.

ב. שאלתי אותך לעיל, מה דיני (שאני מחוסרת ברית מילה ב"ה) בעניין הנחלה וכו'. ענית, שלבת יש נחלה וכו' בזכות אביה היהודי. ומה אם היא נולדה לאב גוי והתגיירה?]

(נכתב בחול בחו"ל)

א. המוסלמים עושים ברית מילה משום דת והיהודי עושה ברית מילה משום גזע. כלומר אצל היהודי זה הוחכה שהוא היורש הטבעי של ארץ אבותיו כי הוא פשוט צאצאי אבותיו מה שאין כן המוסלמים.

ב. אמרתי לעיל שגם הגר מקבל נחלה ולכן אני לא מבין למה את שואלת את זה שוב. (יחזקאל פרק מז כג) וְהָיָה בַשֵּׁבֶט אֲשֶׁר גָּר הַגֵּר אִתּוֹ שָׁם תִּתְּנוּ נַחֲלָתוֹ נְאֻם אֲדֹנָי יְקֹוִק:

תוקן על ידי maxmen ב- 12/07/2014 20:56:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 22:25 לינק ישיר 

[מקס,

א. גם המוסלמים עורכים ברית מילה.

ב. שאלתי אותך לעיל, מה דיני (שאני מחוסרת ברית מילה ב"ה) בעניין הנחלה וכו'. ענית, שלבת יש נחלה וכו' בזכות אביה היהודי. ומה אם היא נולדה לאב גוי והתגיירה?]

(נכתב בחול בחו"ל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 17:39 לינק ישיר 

עודד
לא הסברת מדוע הדת אינה יכולה להשתתף במשחק הדמוקרטי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 15:58 לינק ישיר 

932woland כתב:
הערה בסוגרים על דברי מקסמן: 'ברית המילה הוא גם שטר הקניין של כל יהודי על ארץ ישראל'.

לה' הארץ ומלואה והוא אינו מעביר בעלות בטאבו.
עודד

נכון זה משמעות "לי" הארץ (ראה חז"ל כמה "לי" יש בתורה וכולם הכוונה שאין בהם קניינים כמו האדם והארץ שאין חל עליהם קניין)

אני רק הסברתי שבחלוקה של נח רק היהודי בזכות ברית המילה יודע איזה חלק ארץ שייך לו על פי החלוקה מה שאין כן אף אדם אחר ביקום לא יודע איזה חלק אדמה שייך לו מהחלוקה ההיא.

עקרונית אני לא חושב שהתורה דורשת מבני אנוש להתמיד בחלוקה ההיא דווקא. כלומר התורה דורשת לעשות חלוקה. היהודי פשוט לא צריך את זה כי יש לו כבר את החלק שלו. אבל שאר בני אנוש חייבים לחלק את האדמות אחרת לא יפסק המלחמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 15:52 לינק ישיר 

הערה בסוגרים על דברי מקסמן: 'ברית המילה הוא גם שטר הקניין של כל יהודי על ארץ ישראל'.

לה' הארץ ומלואה והוא אינו מעביר בעלות בטאבו.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 15:31 לינק ישיר 

מדינה, כל מדינה, יש לה הגיון קיום, הדורש מעשה מתאים הנחוץ לקיומה. בצרפתית 'רזון ד'אטרה' reason d'etre . בדרך כלל הגיון הקיום הזה אינו מתאים למה שמחשבה מוסרית אמורה לבטא.

המשפט הבא נדוש ונכון: כל שררה משחיתה את בעליה.
תפקיד איש הרוח להשמיע בתקיפות את קול המצפון, הוא חייב להיות בלתי תלוי, עומד מבחוץ, מוכיח בשער, אסור לו לקחת חלק בשררה, להיות חבר ממשלה.

מאז ומתמיד אנשי הדת מהווים מימסד שלטוני, ובאמת שואפים להיות בעלי השלטון עצמו. הם אינם מיצגים את קול המצפון או המוסר, אלא את תאוות השלטון. כאשר הם משיגים את רסן השלטון, אין מושחת ממנו. לכן, מבחינה ערכית, אין דבר טוב וחיוני לאנשי הדת מאשר הפרדת הדת מהמדינה.

אלו המכירים את התהליכים החברתיים והשלטוניים באירופה באלף וחמש מאות השנים האחרונות אינם צריכים להיות מופתעים כלל מדרישת ההפרדה הזו. היא חיונית לכל הצדדים. עבורינו, היהודים, היא חדשה כיוון שהשגנו את השלטון העצמאי רק לפני 67 שנים.

אחריות חברתית ואחריות שבין אדם לחברו, נובעת מחובה מוסרית שבין בני אדם ככאלה.
אני סבור כי אסור בשום פנים לאותה אחריות שתהיה מותנת באמונות וריטואלים דתיים. וכי מה, אדם שנפל אשאל אותו אם הוא שומר שבת קודם שאעזור לו לקום? האשאל אותו אם הוא יהודי? דרישה מן הזולת שיאמין באמונתי, יחזיק בדעותי, יעשה כמוני, דרישה זו היא תועבה ומולידה פשעים רבים. הנה לפני זמן כתב אלי אחד החברים כאן ושאל 'האם אתה בכלל יהודי?' משום שאינני מאמין בסגולותיו של הרבה שלו ואינני שותף לדעותיו. תודה לאל שאינו שולט בארץ.
אכן, הקנאות מוליכה לשנאה, ושתיהן מאפינות רבים מאד מאנשי הדת, כל דת, הן אינן מיוחדות לנו, והן עילות טובות וראויות לרבים מאד להתרחק מן מסגרות החיים הדתיים ואפילו לזנוח אותם לגמרי.
עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 11/07/2014 15:35:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 14:07 לינק ישיר 

פתיאמי
מי קבע שדמך סמוק יותר מדמה של אםשלום.
מי החליט מה זה יהדות? ומי נמצא במסגרת הערבויות.
עשה משאל קצק בחוגים החרדים וראה כמה מאות דעות יש  וכמה תורות יש.
מי קבע שבדיוק ההגדרות שלך הן הנכונות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 02:32 לינק ישיר 

לחזקואמץ

אורח החיים שלי הוא אורח חיים של כהן-נזיר, ואין לי עניין שכל האנושות תתנהג כמוני. (ממלכת כהנים)

אמנם חשוב לי שהמומרים יחזרו בהם ויהיו כהנים, אך אין זה מוטל עלי לדאוג לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 02:29 לינק ישיר 

אני אומר שהכלל "מוטב יהיו שוגגים ואל יהיו מזידים" חל על האברך עם המגזין בדיוק כמו שהוא חל החילוני המבלה בקולנוע בשבת.

כמובן שקולנוע עם מינימום איסורים צריך לבוא מלמטה, מביקוש של ה'עמך' ולא חס וחלילה מהרבנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 02:16 לינק ישיר 

פתיאמי

העלית שני נושאים.

א. מהו איסור קולנוע בשבת.

כפי שכתבת יש: מכירת כרטיסים (דרבנן), ועוד איסורים כמו מושב לצים, ששייכים בחול כבשבת (מסתבר שיש גם הרבה סרטים שיש בהם איסורי צניעות).

אבל מה עם הפעלת המקום על ידי כיבוי והדלקה של מערכות חשמליות? האם זה לא דאורייתא? נכון שהמבקר באולם אינו בהכרח עושה זאת אבל הוא שותף לעשייתם. ואי אפשר בלי הפעלה כזו.

אולי היה צריך להציע שבתי קולנוע יופעלו עם מינימום של חילול שבת?

ב. מה ההבדל בין מי שקורא במגזין רכילותי שבכל זאת נחשב חרדי למי שצופה בקולנוע.

אולי זה תלוי בסוג הסרט. יש סרטים טובים, אמנותיים, מעוררי מחשבה. למקסמן יש אשכול על סרטים מומלצים. זה בא לומר שיש סרטים שהם טובים ממגזינים רכילותיים.

אבל עדיין יש הבדל. בין השאר, מי שמעיין במגזין רכילותי חרדי סבור שהוא חי לפי התורה, וזה הנופש שלו מהעול השבועי. אם הוא קורא חדשות אדמורים, למשל, הוא סבור שיש בידיעות אלו מצוה. שמדובר באנשים גדולים וחשובים.

מה שאני בא לומר הוא שקריאת המגזינים האלו אינה נחשבת לדבר פסול, למרות שהיא ודאי בזבוז זמן על דברים טפלים.

מבחינה זו יש מן המשותף בכל בידור - גם בין הבידור החרדי לבידור החילוני. אבל ההבדלים חשובים יותר.

מכל הדברים האלו האם ניתן להוציא את ההמלצה הבאה: לנסות לקדם הקמת בתי בידור שיתבססו על מינימום של איסורים הלכתיים?

והמלצה מסוג זה נתונה במחלוקת הפוסקים: האם ראוי להקל על מי שאינו מסוגל לשמור שבת כראוי כך שכל מעשיו יהיו במינימום של איסור, או שיש לעזבו לנפשו, ויעשה מה שיעשה, כדי שלא יאמר: הרבנים עוזרים לי ומתירים לי, אלא שידע שהוא עושה דברים חמורים. ושמא ספק זה אינו אלא ביחיד ולא בציבור, או במי שידע את ההלכה ופרש ולא במי שלא זכה עדיין לדעתה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 01:01 לינק ישיר 

פתיאמי,
אתה זקוק ל"דין ערבות" כדי לחוש ערבות כלפי כל בני העם היהודי?
התפיסה הפשוטה שלי אומרת לי שאם אורח החיים היהודי-דתי הוא הנכון והטוב, יש בי רצון לקרב את כולם אליו.
עקרונית, "כולם" - כולל הגויים, אלא שזה פחות דחוף מסיבה פשוטה: לכל אדם יש מעגלים - הוא עצמו, אשתו וילדיו, הוריו ואחיו, משפחה מורחבת, תושבי עיר/ארץ (?), מגזר, מגדר, לאום, אנושות וכו'. אחרי שכל העם היהודי יחיה חיים דתיים (זה כנראה יקח הרבה מאוד זמן), יגיע הזמן לקרב לכך את האנושות כולה. המטרה היא "ומלאה הארץ דעה את השם כמים לים מכסים", "כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 00:58 לינק ישיר 

הרב מיימוני

סרטים למשל בשבת - זה לכל היותר שטרי הדיוטות או מושב לצים, ואין הבדל משמעותי לדעתי בין חילוני ההולך לקולנוע בשבת לבין אברך חסידי המתרווח בכורסה אחרי סעודת ליל שבת עם הפיצוחים ומגזין "כל העולם קוקו".

(אלא מאי - מקח וממכר בקניית הכרטיסים? נו, אפשר לפתור את זה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2014 00:05 לינק ישיר 

פתיאמי כתב:
מקסמן
אשמח להעביר את הדיון לאשכול אחר, אם זה מה שהחברים רוצים, אך איני יכול להתאפק:
התנ"ך מלמד אותנו מקטנות איך לדפוק את המערכת.
יעקב מול עשיו ולבן,
יוסף ואחיו, איך שהוא מחביא את הגביע באמתחת הקטן וכו'
לא רק שאנו אמורים לא לחשוב כמו קאנט,  אלא אנו אמורים לנצל את תמימותם של הקאנטיאנים כדי לשרוד.

נזכרתי, בליל הסדר, אחד מהאורחים היה יעקע (אני לא מכליל ח"ו העיקר שתבין את הסוג) והרי ברור שהשאלה שהכי מצופה לבוא בליל סדר מאדם כזה היא אייך מלמדים את התינוקות לגנוב ? (= האפיקומן)

אז ניסיתי להסביר לו שאין לך בן חורין עם יש קניינים ואנו מכריזים בליל הסדר הזה שאין קניינים וכל אחד יכול לבוא ולאכול.
גנבת אפיקומן בא ללמד את הילדים שלא תגנוב לא עומד מכוח עצמו, כלומר אחרי המצאת הקניין על ידי נח, אוטומטים הומצאה הלא תגנוב אחרת אין שום משמעות להמצאת הקניין.

עד סוף הסדר הצלחתי להסביר לו את הדבר הפשוט הזה, ולדעתי בליל הסדר הבא הוא ימשיך לשאול את אותו שאלה כמובן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2014 22:01 לינק ישיר 

ערבות הדדית

בבית המדרש  העיר אדם לשכנו- מדוע אתה לא עומד ב-ויברך דוד?.

-זה שאני לא עומד בויברך דוד מפריע לך- וזה שאני יושב כבר יותר משנה בלי פרנסה וב"ב רעבים. זה לא מענין אותך!.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2014 21:29 לינק ישיר 

פתיאמי (וכולם)

אני מבין שהשאלות שהצגתי בנושא העקרוני "דת מדינה והפרדה" הצטמצמו ונותרה מהן שאלה אחת:

בהינתן שיש חוקים במדינת ישראל שכופים אורח חיים מתחשב במצוות על הציבור, גם זה שאינו מחוייב להן, האם ראוי או מותר לוותר עליהן כי זה נוגד את רעיון הערבות.

זו שאלה חשובה, ואפשר לדון רק בה. אבל עדיין אני מבקש להבליט שזו שאלה שמניחה הנחות ומתעלמת מאחרות. האם כל מה שמעניין אותנו הוא דין ערבות? תלוי כמובן איך מבינים את הרעיון הזה, ואולי בזה יש להתחיל.

הדברים הבאים נכתבים בתחילת המחשבה, ואני סבור שיש בהם ערך, אבל צריך לבדקם.

אם כבר עוסקים ברעיון של ערבות, יש להציג את השאלה: בהינתן המצב העכשוי שבו רוב תושבי המדינה אינם, למשל, שומרי שבת, האם יש ערך וטעם לכפות עליהם לוותר על עשיות מסויימות של חילול שבת כאשר זה:

נגד רצונם
מתסכל ומכעיס
הם ממשיכים בחילולי שבת בכל תחום שהחוק אינו אוסר
יש פרצות בשמירת החוק ונוצר מצב של הפליות בין החזקים לחלשים.

כמדומה שמה שמרויחים, אם מרויחים, במניעת פתיחת בתי עסק ובידור בשבת, מפסידים - אולי - ביצירת הרושם שהתורה וההלכה מתערבות בחיי הפרט בצורה בלתי נסבלת, לא דמוקרטית ולא ליברלית, וללא הצדקה.

אנו, שהורגלנו בשמירת שבת ואיננו מעלים בדעתנו אורח חיים אחר, ואף חילול שבת הקל ביותר מזעזע אותנו ומצער אותנו, חשים ששבת כהלכתה היא הדרך הראויה והיחידה. אם ננסה לדמיין את הצד השני, מדובר בכפיה. וכפיה היא תמיד דבר מקומם, ובמיוחד כאשר זה בא על רקע אמונה שאינה משותפת לכופה ולנכפה.

דברי האחרונים נועדו להציג בחומרה את השאלה: האם ראוי לכפות על שמירת שבת אם זה גורם במקרים מסויימים או רבים לכעס ושנאה ליהדות.

אמנם, גם אם יסכימו איתי שזה באמת פסול, זה עדיין לא אומר שיש להתיר חילולי שבת. יש לזכור, למשל, שהתרת אורח חיים של חול בשבת תגרום לרבים לחלל שבת גם אם הם היו מעדיפים שלא לעשות זאת. יש כאלו שניתן להגדיר, נניח, כ"מסורתיים" שישמרו שבת כל עוד הבוס והפרנסה אינם מחייבים לנהוג אחרת.

אולי פתרון תחליפי הוא לעשות מה שעושים, כמדומה, באמריקה. שם החוק אינו מחייב לשמור שבת, אבל יש מנגנונים שנועדו לאפשר למי שרוצה אורח חיים דתי יהודי לשמור שבת בלי לאבד את פרנסתו.

האם זו הדרך הנכונה, לוותר על כפיה של שמירת שבת? איני יודע. הרגש צועק שלא. אבל אולי הרגש טועה. אולי נכון יותר להניח לאחינו היהודים לעשות כפי שהם מבינים ולא להתערב?

ובינתים עסקתי רק בשאלה אחת, שמירת שבת. לא עסקתי בשאלות של ניהול רישום נישואין. ומן הסתם יש שאלות נוספות...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפרדת הדת מהמדינה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext